Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 10:34


10:34 Atunci Petru a inceput sa vorbeasca, si a zis: In adevar, vad ca Dumnezeu nu este partinitor,

A inceput sa vorbeasca. (,, Si-a deschis gura”, KJV ; Nitz. ) O expresie folosita pentru rostiri importante ( vezi cap. 8,35).

Nu este partinitor. ( ,, Nu este cautator la fata,” KJV ). Gr. Prosopo lemptes, ,,unul care primeste fata,” si asa, cineva care face deosebiri intre persoane pe temeiul aparentelor exterioare. Expresia aceasta gaseste o paralela interesanta in expresia ebraica, naso phanin, literal, ,,a ridica fata in sus”, care in uzanta obisnuita mai inseamna si a face distinctii injuste intre oameni. Vezi vol. 5, pag. 107. Petru vazuse la Invatatorul sau o lipsa de ,,cautare la fata” (,,partinire”), indiferent daca distinctia era cu privire la rangul social, stiinta sau bogatie. Lucrul acesta l-au recunoscut chiar si vrajmasii Sai (Matei 22,16). Iacov pune accentul pe acelasi element de caracter ca fiind esential pentru toti cei care doresc sa fie ucenici sinceri ai lui Hristos (cap. 2,1-9). Petru avea nevoie sa invete ca deplina aplicare a acestui mare principiu cerea ca crestinii iudei sa accepte pe cei de alta rasa in egala tovarasie cu ei. Pavel, aparatorul crestinismului pentru neamuri, subliniaza principiul acesta in Romani 2,9-11).

Din vedenia lui Corneliu, paralela cu a sa, Petru intelegea ca Dumnezeu se face cunoscut tuturor aspiratiilor la neprihanire, fie ca sunt iudei sau neamuri. (Vezi Deut. 10,17; 1 Samuel 16,7.)