Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 10:1


10:1 In Cezarea era un om cu numele Corneliu, sutas din ceata de ostasi numita Italiana.

Cezareea. Adica Caesarea Palestinae, situata pe tarmul mediteranean, nu Caesarea Philippi. Ea era capitala provinciei romane (vezi cap. 8,40) si resedinta obisnuita a procuratorului roman al Iudeii. Fara indoiala era un oras cosmopolit si un centru comercial. Vezi harta de la pag. 240.

Corneliu. Se poate ca Luca sa fi aflat amanuntele acestei intamplari in timpul vreuneia din ramanerile sale la Caesarea (cap. 21, 8; 23, 33; 24,27). Convertirea lui Corneliu marcheaza un nou stadiu de expansiune in cresterea bisericii. Corneliu era un ofiter roman, dar nu era cu totul pagan. Era ,,cucernic” si ,,temator de Dumnezeu” si facea milostenii poporului (vezi cap. 10,2). Chiar si asa, in ochii iudeilor era un pagan, deoarece era netaiat imprejur. In consecinta admiterea lui in biserica marcheaza un nou stadiu in expansiunea crestinismului. E de la sine inteles deci, ca apostolii din Ierusalim au acordat o atentie deosebita acestui caz (cap. 11,1-18). Caracteristicile impresionante, supranaturale ale convertirii lui Corneliu trebuie sa fi fost un factor important in conducerea apostolilor sa accepte faptul ca un pagan necircumcis poate sa devina crestin. Totusi, au mai trebuit bisericii cativa ani, pentru a intelege pe deplin ca neamurile urmeaza sa se bucure de aceeasi pozitie si de aceleasi privilegii ca si iudeii circumcisi (vezi Fapte 15, 1-31; Galateni 2,12).

Sutas. Vezi Luca 7,2. Un sutas comanda cam 100 de oameni. El era considerat ca un ofiter superior care avea comanda directa a ostasilor si avea in primul rand raspunderea de a supraveghea modul in care acestia isi implineau datoria de a mentine ordinea publica. Sutasii, in mod normal, nu avansau la pozitii superioare in armata romana. Corneliu era cetatean roman.

Din ceata. Gr. ek speires¸ ,,din cohorta”, aratand ca sutasul Corneliu nu era comandant al cohortei, ci un ofiter din ea. Cohorta romana, numita aici ,,ceata”, consta din 600 de oameni si era unitatea administrativa a armatei.

Ceata … ,,Italiana”. (,,Cohorta numita Italica”, Nitz). Aceasta era probabil Cohors II Italica, despre care se stie ca a fost stationata in Siria in timpul Razboiului Iudeo –Roman, si pare ca fusese acolo mai de timpuriu, de vremea naratiunii. Cohorta aceasta se crede ca era alcatuita din sclavi eliberati sau cel putin din oameni care erau de origine neromana. Era o cohorta auxiliara de arcasi.