Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 1:15


1:15 In zilele acelea, Petru s-a sculat in mijlocul fratilor, numarul celor adunati laolalta era de aproape o suta douazeci, si a zis:

Zilele acelea. Intre inaltarea la cer si Ziua Cincizecimii. Inaltarea a avut loc la patruzeci de zile dupa inviere (vers 3.). In felul acesta ramasesera zece zile pana la Ziua Cincizecimii, ,,a cincizecia”, ziua Sarbatorii Saptamanilor (vezi Lev. 23,16; Fapte 2,1). Vezi Vol. V, p.233.

Petru. In ce priveste chemarea, pozitia, si caracterul lui, vezi Marcu 3,14-16. Invataturile pe care le primise de la Isus (Luca 22,32; Ioan 21,15-17; vezi DA, 812,815) acum aduceau roade. Darurile lui naturale fusesera sfintite prin convertire si el se inalta ca un conducator in biserica. Nu era nimic dictatorial in conducerea lui. El stimula pe fratii sai la actiunea stabilita de comun acord.

Deciziile urmatoare vin de la intreaga grupa si nu de la un singur om. El indeplineste un rol de frunte in treburile bisericii primare. Predica lui este singura predica din Ziua Cincizecimii care e relatata (Fapte. 2,14-40), dar si alte predici ale sale au primit o atentie deosebita (3,12-26; 4,8-12; 10,34-43). El, impreuna cu Ioan, au savarsit cea dintai minune de vindecare relatata in Faptele Apostolilor (cap. 3,1-11), si puterile sale miraculoase sunt in mod special mentionate (cap. 5,5; 9,32-41). El indeplineste partea principala in mustrarea lui Anania si Safira (cap. 5,3-11). E clar ca el a detinut o pozitie de frunte in biserica timpurie, dar dispare din raportul lui Luca dupa cap.15,7 si atentia este apoi concentrata la Pavel. In ce priveste o discutie asupra presupusei suprematii a lui Petru, vezi Matei 14,28; 16,16-19.

Fratilor. [,,Ucenicilor”, KJV]. Pot fi citate dovezi textuale importante (cf. p.10) pentru exprimarea ,,fratilor” (care nu trebuie restransa numai la fratii lui Hristos, ca in vers.14, deoarece erau de fata cam 120 de persoane la ocazia de inlocuire a lui Iuda Iscarioteanul).

Numarul. [,,Numarul numelor”, KJV; ,,Gloata de persoane”, Nitz]. Literal, ,,gloata de nume”, adica grup de persoane.

O suta douazeci. Cuvantul ,,aproape” arata ca acesta era o cifra aproximativa, dar grupul e destul de mare pentru a alcatui o temelie ferma pentru tanara biserica din Ierusalim. Numarul nu cuprinde pe toti aceia care credeau, deoarece ,,peste cinci sute de frati” au vazut pe Hristos dupa invierea Sa (1Cor.15,6).