Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Timotei

2 Timotei 4:11


4:11 Numai Luca este cu mine. Ia pe Marcu, si adu-l cu tine; caci el imi este de folos pentru slujba.

Numai. Se pare ca persecutia cumplita din timpul lui Nero, in anul 64 d.Hr., a lasat putin crestini in Roma. Si se poate ca Pavel sa fi considerat ca e intelept ca putinii credinciosi care mai ramasesera sa traiasca neobservati pana va trece tragicul ceas al persecutiei.

Luca. In ce priveste activitatea acestuia, vezi Vol. V, pp. 663, 664. Pe langa faptul ca a scris a treia Evanghelie si cartea Faptelor Apostolilor, Luca a fost unul din tovarasii cei mai apropiati ai lui Pavel (vezi Faptele Apostolilor 27:1; 28:11, 16; Coloseni 4:14; Filimon 23:24). Dizgratia care caracteriza intemnitarea lui Pavel nu l-a facut pe Luca sa dea inapoi. Desi profesia sa de medic ar fi putut sa-i aduca prestigiu si avere, Luca a considerat ca cea mai mare onoare sa simta cu Pavel in suferinta (vezi DA 225).

Marcu. Versetul acesta da la iveala lucrarea plina de succes a unuia pe care Pavel il socotise mai inainte un ratat, si spiritul marinimos al lui Pavel, care nu pastra pica pe Marcu din cauza esecului sau anterior (vezi Faptele Apostolilor 13:13; 15:37). La catva timp dupa nefericitul episod din Perga (Faptele Apostolilor 13:13), Marcu si-a revenit, devenind potrivit cerintelor lucrarii de slujire in campul Evangheliei, si raportul biblic da la iveala noua lui utilitate ca unul din conlucratorii credinciosi ai lui Pavel (vezi Coloseni 4:10; Filimon 24). In prezent el era ajutorul lui Timotei in Asia Mica. Fusese cu Pavel in cursul primei lui intemnitari in Roma, si aceasta experienta anterioara l-a facut deosebit de valoros in aceasta ultima incercare.

De folos. Ultima parte a v. 11 poate fi tradusa, ,,el este folositor in serviciul pe care mi-l aduceā€. Dupa moartea lui Pavel, Marcu a lucrat cu Petru la Roma (vezi Vol. VI. pp. 34, 35). Probabil ca in aceasta perioada a scris Evanghelia care-i poarta numele (vezi Vol. V, p. 564).