English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Timotei, 3


3:1 Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele.

Sa stii. Sau ,,intelegi”. Pavel deja prezisese o abatere de la ,,credinta” adevarata (1 Timotei 4:1–3). Aici el staruie ca Timotei sa-si dea foarte bine seama de primejdiile care stateau in fata bisericii chiar pe vremea lui, primejdii care vor ameninta puternic curatenia si reputatia bisericii pana la revenirea lui Hristos.

Zilele din urma. Compara cu 1 Timotei 4:1; vezi Nota Suplimentara de la Romani 13; vezi Evrei 1:2; Iacov 5:3; 2 Petru 3:3; 1 Ioan 2:18. De la intrarea pacatului in lume, relele enumerate in 2 Timotei 3, 1–5 au abundat fara incetare in lume. Asa a fost pe vremea lui Noe (vezi Geneza 6:5, 11) si in zilele Noului Testament (vezi DA 36, 37) si asa va continua sa fie pana la sfarsitul timpului. In alta parte Pavel vorbeste despre ,,aceasta lume prezenta rea”, iar Ioan declara ,,ca toate lumea zace in cel rau” (1 Ioan 5:19). Astfel prezenta raului nu este o caracteristica unica a ,,zilelor de pe urma”. Cu toate acestea stricaciunea morala in crestere marturiseste de incapacitatea omului de a se salva pe sine. Doar avand in vedere activitatea tot mai mare a printului raului (vezi Apocalipsa 7:1; 12:12), e de asteptat ca vechea cursa a raului sa ajunga la maxima intensitate in ,,zilele din urma”. In contradictie cu declaratiile multor bigoti inselati care sustin ca omul devine din ce in ce mai bun si ca in cele din urma lumea intreaga va fi convertita, Scripturile declara ca oamenii rai ,,vor merge din rau in mai rau” (2 Timotei 3:13). Tocmai in cadrul acesta cuvintele apostolului cu privire la ,,zilele de pe urma” capata un sens deplin si complet.

Vremuri. Gr. kaoiroi, ,,sezoane”, ,,perioade” (vezi Faptele Apostolilor 1:7). Incepand din vremurile lui Pavel biserica a avut de trecut prin vremuri de mare primejdie din cauza spiritului lumesc, a persecutiei, a ororii sau a apostaziei. Dar Inspiratia declara aici ca in ,,zilele din urma” poporul lui Dumnezeu se poate astepta ispite si primejdii deosebite.

Grele. [,,Primejdioase”, KJV]. Gr. chalepos, ,,aspre”, ,,apasatoare”, ,,dificile”. Tipurile de primejdie la care se face referire sunt enumerate in v. 1–5.



3:2 Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie,

Oamenii. Gr. anthropoi, ,,omenirea”. Iubitori de sine. In antiteza cu adevaratul spirit crestin, de altruism (vezi 1 Corinteni 13:5) si blandete (vezi Matei 5:5). Iubitori de bani. [,,Lacomi”, KJV]. Gr. philarguroi, ,,iubitori de bani” (vezi Luca 16:14; 1 Timotei 6:10). Laudarosi. Sau ,,mandri fara motiv” (vezi Romani 1:30), adica aceia care se incred in propriile capacitati si sfideaza oferta lui Dumnezeu si drepturile semenilor lor. Trufasi. Sau ,,ingamfati” (vezi Romani 1:30), adica privindu-i pe ceilalti cu sfidare si fara respect. Hulitori. Sau ,,defaimatori”, ,,ponegritori”, adica cei care vorbesc de rau, cautand sa strice bunul nume si valoarea celuilalt, fie Dumnezeu, fie om. Neascultatori. Vezi Romani 1:30.

Nemultumitori. Sau ,,nerecunoscatori” pentru darurile primite de la Dumnezeu sau de la parinti. Cei ,,iubitori de sine” sunt rareori recunoscatori fata de ceilalti. Inventiile moderne au contribuit la o multumire de sine care adesea intuneca si constienta omului ca are continuu nevoie sa primeasca binecuvantarile lui Dumnezeu.

Fara evlavie. [,,Nesfintiti”, KJV]. Sau ,,neevlaviosi”, o referire la acea stare a mintii care Il indeparteaza pe Dumnezeu din gandirea si din faptele omului (vezi Isaia 57:20, 21; Romani 3:17, 18).



3:3 fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine,

Fara dragoste fireasca. [,,Fara afectiune naturala”, KJV]. Vezi Romani 1:31. Neinduplecati. [,,Calcatori de armistitiu”, KJV]. Sau ,,ireconciliabili”, ,,implacabili”. Clevetitori. [,,Acuzatori mincinosi”, KJV]. Gr. diaboloi, ,,barfitori” (vezi Matei 4:1; Efeseni 4:27), de unde deriva si cuvantul ,,diavol”.

Neinfranati. Sau ,,fara stapanire de sine”. Cei care traiesc numai pentru a-si place lor insisi sunt manati de impulsuri personale si nu de principii. Persoana egoista doreste ca dorintele sa ii fie satisfacute cand si cum vrea.

Neimblanziti. [,,Salbatici”, KJV]. Literal, ,,nedomesticiti”.

Neiubitori de bine. [,,Dispretuitori de cele bune”, KJV]. Gr. aphilagathoi, ,,cei care nu-i iubesc pe oamenii buni”.



3:4 vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu;

Vanzatori. Sau ,,tradatori”. Obraznici. [,,Violenti”, KJV]. Gr. propeteis, ,,nesabuit”, ,,nechibzuit”, tradus ,,pornire nechibzuita” in Faptele Apostolilor 19:36. Ingamfati. Sau ,,orbiti de mandrie” (vezi 1 Timotei 6:4). Iubitori mai mult de placeri. Cei care se iubesc ,,pe sine” (v. 2) in mod natural cauta mai degraba satisfacerea placerii decat ascultarea de cerintele sfinte ale lui Dumnezeu.

Mai mult. Mai precis, ,,decat”, adica oamenii acestia sunt stapaniti mai degraba de iubirea de placeri decat de iubirea de Dumnezeu. Aceasta descriere se poate aplica atat la membrii bisericii cat si la cei care necredinciosii.



3:5 avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia.

O forma de evlavie. Adica au caracteristicile externe ale religiei, ca de pilda participarea la serviciul de inchinare, oferirea de daruri la biserica si chiar indeplinirea de servicii in biserica. Trasatura aceasta se aplica mai ales la cei care marturisesc ca sunt crestini.

Puterea. Adica puterea lui Dumnezeu, care conlucreaza cu vointa omului pentru inlaturarea tuturor tendintelor pacatoase (vezi Romani 1:16; 2 Corinteni 13:4; Efeseni 3:20).

Departeaza-te. Pavel il sfatuieste pe Timotei si pe toti viitorii conducatori ai bisericii sa fie atenti la primejdiile cu care se confrunta aceasta. Pe langa o vigilenta personala ca nu cumva sa cedeze practicilor rele descrise aici (v. 2–5), Timotei trebuia sa atraga atentia credinciosilor impotriva acestor tendinte viclene, care scadeau influenta crestinismului. De-a lungul timpului comportamentul membrilor cu numele, adica aceia care marturisesc loialitate fata de Dumnezeu, dar nu dau dovada de crestere in asemanarea cu Hristos, a reprezentat o mai mare piedica pentru inaintarea Evangheliei decat oricare alt factor. Compara cu 2 Corinteni 2:14–16; 1 Timotei 4:16; 2 Petru 3:12.



3:6 Sunt printre ei unii, care se vara prin case, si momesc pe femeile usuratice ingreuiate de pacate si framantate de felurite pofte,

Unii. [,,De felul acesta”, KJV]. Crestinii sarlatani si cei care provoaca ,,certurile de cuvinte” (vezi 1 Timotei 6:3–5; 2 Timotei 2:14) dau adesea pe fata caracteristicile enumerate in cap. 3:2–5.

Se vara. [,,Se furiseaza”, KJV]. Gr. enduno, ,,a intra”, ,,a se strecura”.

Femeile usuratice. [,,Femeile naive”, KJV]. Gr. gunaikeria, ,,femeiusca”, folosit depreciativ. Pavel descrie aici femeile acelea usor de inselat, care, din cauza unei insuficiente discipline religioase, sunt prada usoara pentru cei care proclama interpretari fanteziste ale Scripturii. Poate din cauza leneviei, femeile acestea au mai mult timp pentru a le satisface acestora capriciile si curiozitatile. Ele sunt multumite de atentia pe care acesti falsi invatatori religiosi le-o acorda si prin urmare le raspund cu ascultarea lor prosteasca. Un astfel de comportament nu ar exista in biserica daca fiecare crestin s-ar hotari sa cunoasca personal adevarurile Bibliei. Tendinta de a cauta mereu ceva nou si senzational nu este o caracteristica a crestinului matur (vezi Efeseni 4:14).

Ingreuiate. [,,Incarcate”, KJV]. Sau ,,coplesite” din cauza obiceiurilor pacatoase. Fiind nelinistite in ce priveste propria raspundere fata de Dumnezeu, ele isi linistesc constiinta prin dese digresiuni in inovatii religioase. Ele resping cererile serioase ale unei vieti convertite in favoarea unei vieti cvasi-religioase, prin care ,,invata intotdeauna si nu pot ajunge niciodata la deplina cunostinta a adevarului” (v. 7).

Pofte. Gr. epithumiai, ,,dorinte”, ,,dorinte profunde” (vezi Marcu 4:19; Iacov 1:14).



3:7 care invata intotdeauna si nu pot ajunge niciodata la deplina cunostinta a adevarului.

Invata intotdeauna. Si anume ,,femeile usuratice” (v. 6) si toti ceilalti care au o aparenta religioasa, dar traiesc in pacat.

Cunostinta. Gr. epignosis, ,,cunostinta deplina”, ,,cunostinta precisa si corecta”. Amatorii religiosi (v. 6) cunosc numai fragmente de adevar amestecate cu diferite erori, ei nu vad adevarul ca o unitate. Orice noutate sau senzatie religioasa ii captiveaza.



3:8 Dupa cum Iane si Iambre s-au impotrivit lui Moise, tot asa si oamenii acestia se impotrivesc adevarului, ca unii care sunt stricati la minte si osanditi in ce priveste credinta.

Iane si Iamre. Desi nu se gasesc in Vechiul Testament, numele acestea sunt pastrate intr-un Targum iudaic (vezi Vol. V, pp. 95, 96) care comenteaza Exodul 7:11. Dupa cat se pare, oamenii acestia erau doi din magii care au imitat minunile lui Moise cand s-a infatisat prima data la faraon.

S-au impotrivit. Literal, ,,au stat impotriva”. Asa si acestia. Adica asa cum Iane si Iamre au pus piedici in calea adevarului, asa fac si invatatorii religiosi.

Stricati la minte. Mintea hotaraste directia pe care o ia vointa. Comportamentul drept nu poate fi asteptata decat daca si gandirea e corecta. In consecinta, o doctrina corecta precede o vietuire dreapta.

Netrebnici. [,,Ticalosi”, KJV]. Gr. adokimoi, ,,neaprobat”, ,,neadevarat”. Solia sau credinta acestor invatatori nu pare adevarata. Compara cu 2 Timotei 2:15.



3:9 Dar nu vor mai inainta; caci nebunia lor va fi aratata tuturor, cum a fost aratata si a celor doi oameni.

Nu vor mai inainta. Adica nu vor merge mai departe de ,,femeile usuratice” si de oamenii de felul lor, care pentru un timp ii urmeaza pe acesti invatatori falsi care vestesc fantezii religioase.

Nebunia. Gr. anoia, ,,lipsa de intelegere”. Istoria confirma prezicerea lui Pavel ca nebuniile oamenilor sunt mai curand sau mai tarziu date pe fata si lepadate, chiar de catre cei care au fost cel mai tare amagiti.

Si a celor doi. [,,Si a lor”, KJV]. Adica asa cum smecheriile lui Iane si Iambre (v. 8) au fost date pe fata atat inaintea egiptenilor cat si inaintea israelitilor.



3:10 Tu, insa, ai urmarit de aproape invatatura mea, purtarea mea, hotararea mea, credinta mea, indelunga mea rabdare, dragostea mea, rabdarea mea,

Tu. Versiunea greaca accentueaza faptul ca Timotei cunostea bine viata lui Pavel, care sta in contrast izbitor cu cea a pseudo-invatatorilor descrisi in v. 2–9. Daca ar fi fost inconsecvente in viata apostolului, fapte ascunse care sa-i infirme sinceritatea si integritatea, cu siguranta ca Timotei le-ar fi cunoscut. Viata lui Pavel trebuia sa fie intotdeauna un imbold si o calauza pe care tanarul apostol sa o aiba in minte in vremurile grele dupa ce lucrarea lui Pavel avea sa se sfarseasca. Compara cu 1 Tesaloniceni 2:1–12.

Invatatura. Gr. didaskalia, ,,invatatura” (vezi 1 Timotei 6:1, 3; 2 Timotei 3:16; 4:3). Invatatura lui Pavel, confirmata de roadele pe care le-a avut in toata Asia Mica, era autentica. Este pusa in contrast cu credinta osandita (cap. 3:8) a invatatorilor falsi.

Purtarea. [,,Felul de viata”, KJV]. Literal, ,,un comportament”, deci ,,purtare”, ,,fel de viata”.

Hotararea. [,,Scopul”, KJV]. Scopul lui Pavel dupa convertire a fost fara incetare proslavirea lui Hristos, pentru ca toti oamenii sa poata fi atrasi la El. Hotararea aceasta ii conducea invatatura si purtarea.

Credinta. Increderea personala in iubirea si calauzirea zilnica a lui Dumnezeu ii ofereau lui Pavel o perspectiva in mijlocul problemelor apasatoare care il inconjurau (vezi 1 Timotei 1:14).

Indelunga… rabdare. Vezi cap. 2:24.

Dragostea. Vezi 1 Corinteni 13:1.

Rabdarea. Vezi Iacov 1:3; Apocalipsa 14:12.



3:11 prigonirile si suferintele care au venit peste mine in Antiohia, in Iconia si in Listra. Stii ce prigoniri am rabdat; si totusi Domnul m-a izbavit din toate.

Prigonirile. Compara cu Faptele Apostolilor 13:50; 2 Corinteni 11:23–27; 12:10.

Suferintele. Compara cu 2 Corinteni 1:5, 7; Coloseni 1:24.

Antiohia. Vezi Faptele Apostolilor 13:14–50.

Iconia. Vezi Faptele Apostolilor 13:51 – 14:6.

Listra. Vezi Faptele Apostolilor 14:6–20. S-ar putea ca apostolul sa fi ales aceste trei cetati deoarece Timotei cunostea foarte bine districtul in care erau asezate (vezi Faptele Apostolilor 16:1, 2).

Au venit peste mine. [,,Le-am indurat”, KJV]. Literal, ,,le-am suportat”. ,,Hotararea” pe care o luase Pavel (v. 10) l-a ajutat sa sufere umilinta si chinul; el era hotarat sa lucreze la inaintarea cauzei lui Hristos, nu a prestigiului sau a sigurantei sale.

M-a izbavit. Compara cererea din modelul de rugaciune dat de Hristos (Matei 6:13). Dumnezeu nu l-a crutat pe Pavel de incercarile vietii si nu l-a crutat nici pe Isus. Dar Dumnezeu ne ajuta sa induram astfel de incercari. Pietrele vietii devin perne. Ca si Hristos, sfintii incercati pot sa vada ,,bucuria” care e pusa inaintea lor (Evrei 12:2), marturisind astfel despre puterea harului divin, care ii tine tari in mijlocul situatiilor potrivnice.

Din toate. O astfel de marturie cu privire la grija personala a lui Dumnezeu trebuia sa fie un izvor de incurajare pentru Timotei atunci cand persecutii si suferinte asemanatoare aveau sa vina peste el.



3:12 De altfel, toti cei ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus, vor fi prigoniti.

Toti. Nu numai slujitorii Evangheliei, ci si toti cei care se hotarasc sa traiasca asa cum a trait Hristos, trebuie sa se astepte sa fie gresit intelesi, vorbiti de rau si supusi la tot felul de suferinte (vezi Ioan 15:18–20; 1 Petru 4:12–19).

Voiesc. Gr. thelo, ,,a se hotari”.

Evlavie. In contrast cu pretentia de a trai o viata crestina (v. 5).

In Hristos Isus. Adica nu exista viata ,,evlavioasa” fara o legatura vie cu Domnul. El este si modelul si sustinatorul vietii crestine.

Vor fi prigoniti. Vezi Filipeni 1:29.



3:13 Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii, si se vor amagi si pe ei insisi.

Oamenii rai. Cei descrisi in v. 2–5.

Inselatori. [,,Seducatori”, KJV]. Sau ,,impostori”, cei descrisi in v. 5–9.

Vor merge din rau in mai rau. Adica se vor face din ce in ce mai rai. Pavel se refera aici la caracterul oamenilor rai si la rautatea planurilor pe care le fac ei. In v. 9 el se refera la succesul smecheriilor acestora. Deprinderile morale, ca toate celelalte, cu greu pot fi invinse; deprinderea face mai usoara fapta, fie buna, fie rea. Numai harul lui Dumnezeu poate sa infranga lantul obiceiurilor si sa reindrume cursul vietii. Desi Pavel vorbeste aici de continua deteriorare a unei vieti rele, este de asemenea adevarat ca ,,vremurile grele” prin care va trece biserica pana la sfarsitul lumii sunt provocate de ,,oamenii rai si inselatori”. In fiecare generatie oamenii nelegiuiti invata de la predecesorii lor, sporind intensitatea raului si confirmand profetia lui Hristos despre ,,inmultirea faradelegii” (Matei 24:12).

Vor amagi pe altii. Gr. planao, ,,a face sa mearga in ratacire”.

Si se vor amagi si pe ei insisi. Cei care cedeaza in fata ratacirii si o impun altora devin astfel susceptibili la o noua inselaciune.



3:14 Tu sa ramai in lucrurile, pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai invatat:

Ramai. [,,Continua”, KJV].

Le-ai invatat. Unica aparare a lui Timotei contra invataturilor inselatoare consta in dependenta lui totala de instructiunile lui Pavel si ale celorlalti apostoli (vezi cap. 1:13; 2:2). Aceste adevaruri ale Evangheliei conving mintea si incalzesc inima. Experienta personala dovedeste valoarea principiilor Scripturii si in felul acesta dezvolta pentru viitor o incredere sporita.

De la cine. In limba greaca pronumele acesta are forma de singular. Totusi, dovezile textuale favorizeaza traducerea cu forma de plural. Timotei a avut privilegiul de a fi fost invatat de evlavioasa lui bunica, Lois, de mama sa, Eunice (vezi cap. 1:5), de Pavel si de ceilalti apostoli. Unii cred ca prin cuvintele ,,de la cine” se face referire la ,,Sfintele Scripturi” (cap. 3:15), insemnand ca autoritatea pe care o aveau Pavel, bunica si mama lui Timotei se baza in cele din urma pe Scripturi, nu pe ei insisi. Numai Scripturile dau vietii o temelie neschimbatoare de convingere si siguranta.



3:15 din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus.

Din pruncie. [,,De copil”, KJV]. Parintii iudei credinciosi incepeau sa-i invete pe copiii lor adevarurile Vechiului Testament de cand acestia implineau cinci ani.

Sfintele Scripturi. Literal, ,,scrierile sfinte”, adica Vechiul Testament. Pe vremea cand scria Pavel nu exista colectia scrierilor Noului Testament, desi erau in circulatie anumite relatari scrise ale vietii si ale cuvintelor lui Hristos si cateva din scrisorile lui Pavel catre unele biserici. In ce priveste dezvoltarea canonului Noului Testament vezi Vol. V, pp. 123–132. Dovezile textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea articolului hotarat ,,-le” (,,Sfintele”). Daca este pastrat, se face referire la anumite pasaje din Scriptura; daca este omis, atunci este scoasa in evidenta calitatea Scripturilor.

Intelepciunea care duce la mantuire. [,,Intelepciunea pentru mantuire”, KJV]. Scopul esential al Bibliei este nu numai de a relata istoria si nici macar de a descrie natura lui Dumnezeu. Biblia a fost scrisa pentru a le arata oamenilor cum pot fi salvati din pacatele lor. Sunt multe asa-zise ,,scrieri” sacre in lume, dar numai Biblia arata adevarata cale spre mantuire. Marile religii ale lumii, ca mahomedanismul, budismul si hinduismul, au ,,scripturi sfinte”, dar acestea nu pot da nimanui ,,intelepciunea care duce la mantuire”. Numai Biblia descopera cum pot oamenii sfarama lanturile pacatului si cum pot afla iertare de la Dumnezeu. In consecinta, prima datorie a omului ar trebuie sa fie intelegerea personala a Scripturii.

Prin credinta. Chiar daca cineva ar memora intreaga Scriptura si ar cunoaste perfect fiecare doctrina, lucrul acesta, in sine, nu i-ar asigura mantuirea. ,,Si demonii cred” (Iacov 2:19), dar cunoasterea lor cu privire la adevar nu-i face sfinti si nici nu le garanteaza mantuirea.



3:16 Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire,

Toata Scriptura. Desi Pavel se refera aici in mod specific la Vechiul Testament, declaratia lui este adevarata si cu privire la Noul Testament. Dumnezeu nu le da oamenilor dreptul sa faca deosebire intre ceea ce presupun ei ca e inspirat de Dumnezeu si ceea ce cred ca e doar produsul ingeniozitatii omenesti.

Insuflata de Dumnezeu. [,,Data prin inspiratie de la Dumnezeu”, KJV]. Gr. theopneustos, literal, ,,suflat de Dumnezeu”, ,,inspirat de Dumnezeu”. Aici Pavel arata din ce cauza Biblia ii da omului ,,intelepciunea care duce la mantuire” (v. 15): ea este chiar gandul lui Dumnezeu comunicat oamenilor (vezi 2 Petru 1:21). Vitalitatea Scripturilor e datorata inspiratiei divine. Farmecul si puterea lor de a satisface fiecare nevoie a omului marturisesc despre originea lor divina.

In ce priveste o discutie despre natura inspiratiei vezi GC v-xii; Material Suplimentar din EGW la 2 Petru 1:21.

Unii comentatori traduc prima parte a acestui verset astfel: ,,fiecare Scriptura inspirata de Dumnezeu”, ,,toata Scriptura inspirata”. Ei sustin ca termenul theopneustos limiteaza cuvantul pe care-l determina. In consecinta, acesti comentatori cred ca aici se face referire numai la acele pasaje din Vechiului Testament, sau la oricare alt grup de scrieri, care sunt inspirate. Totusi, desi versiunea greaca permite aceasta traducere, exprimarea din KJV (ca si cea din traducerea Cornilescu) e mai apropiata de ceea ce Biblia are de spus cu privire la sine. Un eminent cercetator modern, C. F. D. Moule, sustine cu privire la aceasta expresie ca ,,este improbabil sa insemne ’fiecare scriptura inspirata’ si este mult mai probabil sa insemne ’toata Scriptura [este] inspirata”.

(An Idiom Book of New Testament Greek, p. 95).

Alti comentatori sustin sensul activ al cuvantului theopneustos, traducand expresia astfel: ,,toata Scriptura Il respira pe Dumnezeu”. Totusi, uzul gramatical si marturia Scripturilor sustin interpretarea pasiva. Compara cu 2 Petru 1:21. Exprimarea activa anuleaza declaratia aparenta ca toata Scriptura e inspirata de Dumnezeu; atunci textul ar afirma doar ca Biblia, ca si alte scrieri religioase, este concentrata in jurul lui Dumnezeu si contine cele mai frumoase ganduri ale omului cu privire la Dumnezeu.

De folos. Pavel dezvolta aici in patru functii scopul care sta la baza Cuvantului Sfant, descoperind astfel in detaliu cum le da Biblia oamenilor ,,intelepciunea care duce la mantuire” (v. 15).

Sa invete. [,,Pentru invatatura”, KJV]. (Vezi v. 10). Numai Biblia este manualul omului pentru mantuire. Numai Dumnezeu poate sa-i ofere omului mantuire; astfel numai El poate sa descopere natura si cuprinsul ei. Tot ce trebuie spus cu privire la raspunderea omului fata de Dumnezeu, se gaseste in Scripturi.

Sa mustre. [,,Spre mustrare”, KJV]. Gr. elegmos, ,,cenzura”. In ce priveste verbul inrudit, elegcho, vezi Ioan 8:46; 1 Timotei 5:20. Biblia nu numai ca il mustra pe pacatos; ea si combate invataturile pervertite, ca de pilda cele cu care avea de luptat Timotei (vezi 2 Timotei 2:14, 16–18, 23; 3:7–9, 13).

Sa indrepte. [,,Pentru corectare”, KJV]. Sau ,,readucerea la o stare corecta”, ,,ameliorare”. De cand a fost scrisa prima ei pagina, Biblia a avut puterea de re-creare, de transformare a vietilor oamenilor.

Sa dea intelepciune. [,,Instructiune”, KJV]. Sau ,,disciplina”, ,,instruire”, tradus ,,mustrare” in Efeseni 6:4. Asa cum unui copil i se arata care sunt raspunderile fundamentale ale unui adult, tot asa si crestinul gaseste in Scriptura principiile care il vor ajuta sa creasca ,,la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos” (Efeseni 4:13). Procesul de crestere, pentru a fi ca Hristos, este cunoscut ca sfintire, o educatie pentru toata viata.

Neprihanire. [,,Dreptate”, KJV]. Gr. dikaiosune, calitatea sau starea pe care Dumnezeu o poate aproba. Numai Biblia vorbeste despre un fel de viata cu care Dumnezeu poate fi de acord.



3:17 pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

Omul lui Dumnezeu. Vezi 1 Timotei 6:11. Numai acela care alege sincer sa fie cunoscut ca om al lui Dumnezeu va ingadui cu seriozitate ca Scripturile sa-si implineasca in viata sa impatrita lor functie, asa cum apare ea in 2 Timotei 3:16. Aderand la invatatura biblica, el va fi recunoscut de toti ca om al lui Dumnezeu.

Desavarsit. Gr. artios, ,,potrivit”, ,,complet”, ,,echipat”, pentru tot ce se cere de la un crestin. Cu totul destoinic. [,,Deplin echipat”, KJV]. Gr. exartizo, ,,cu totul potrivit”, ,,corespunzator echipat”.

Orice lucrare buna. [,,Toate faptele bune”, KJV]. Cel mai bun serviciu pe care il poate face un ,,om al lui Dumnezeu” este sa imparta binecuvantarile Bibliei, care au adus o incomparabila tarie si nadejde in propria sa viata. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 Ev 626; GC 321; PP 103 1, 2 AA 502; CG 229

1–44T 206

1–5COL 411; GC 444

2 FE 101; 3T 199

2, 3 1T 217

2–5MYP 347

4 AH 499; CT 281; FE 192, 220; ML 321; MYP 84; 2T 145, 285, 289, 293; 3T 41, 60; 5T 106, 363; 8T 55

4, 5 FE 460; MYP 142; TM 474; 3T 29

5 AA 502; FE 134; PP 317; 1T 162, 407, 2T 395, 442; 4T 377, 403; 5T 87, 258; 7T 42; 8T 86, 249, 294

6 5T 139, 140

7 TM 401; 1T 418; 3T 53

9 GC 275

12 AA 576; GC 48, 507, 608; ML 69; PP 608; SR 324

13 Ev 359; GC 321; 2T 390

13–17AA 502

14 CW 118

14, 15 ML 34

14–17CSW 24; FE 394

15 AA 203; FE 170, 240; MYP 260; PP 592; 3T 333; 4T 398; 5T 389; 6T 160; 8T 157

15–17CG 512; CT 139; FE 391

16 CT 462; Ed 191; Ev 134; GC v, 324; T 434, 747

16, 17 CSW 17; Ed 171; EW 136; FE 123, 169, 187, 408, 444; GC vii; GW 250, 309; TM 330; 4T 441; 8T 299

17 CSW 20; CT 447; MYP 274; 1T 135, 648; 2T 500, 710; 3T 228, 235, 374, 556; 4T 498


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: