English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Timotei, 2


2:1 Tu dar, copilul meu, intareste-te in harul care este in Hristos Isus.

Copilul meu. [,,Fiul meu”, KJV]. Vezi 1 Timotei 1:2; 2 Timotei 1:2.

Intareste-te. [,,Fii tare”, KJV]. Nimeni nu-si poate indeplini datoria de slujitor al Evangheliei daca nu e zilnic condus de harul si de puterea lui Dumnezeu (vezi 2 Corinteni 12:9; Efeseni 6:10; Filipeni 4:13).



2:2 Si ce-ai auzit de la mine, in fata multor martori, incredinteaza la oameni de incredere, care sa fie in stare sa invete si pe altii.

Ce. [,,Lucrurile”, KJV]. Adica ,,invataturile sanatoase” din cap. 1:13. Poate ca Pavel dadea o deosebita atentie iscusintei lui Timotei de a vesti adevarurile Evangheliei, stiind ca venea ziua cand tanarul lucrator urma sa preia aceasta raspundere de la Pavel.

In fata multor martori. [,,In mijlocul multor martori”, KJV]. ,,Invataturile sanatoase” ale lui Pavel i-au fost probabil date lui Timotei nu in secret, ci mai degraba ca unui ascultator la diferitele servicii bisericesti.

Incredinteaza. Compara cu 1 Timotei 6:20. Conducatorul unei biserici nu numai ca trebuie sa predice Evanghelia credinciosilor si necredinciosilor, ci el trebuie si sa pregateasca tineri capabili sa ia asupra lor conducerea bisericii cand generatia mai varstnica va muri.

De incredere. [,,Credinciosi”, KJV]. Vezi 1 Timotei 1:12.



2:3 Sufera impreuna cu mine, ca un bun ostas al lui Hristos.

Sufere. [,,Indura greutati”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,sufera raul impreuna cu [cineva, sau altii]”, adica ,,ia-ti partea de suferinta” (RSV). Bun. Sau ,,de prima clasa”, ,,excelent”. Ostas. Compara cu Filipeni 2:25; 1 Timotei 1:18. Devotamentul, loialitatea si taria fizica a unui ostas adevarat sunt conditii pentru lucrare de slujire si conducere a bisericii.



2:4 Nici un ostas nu se incurca cu treburile vietii, daca vrea sa placa celui ce l-a scris la oaste.

Nici un ostas. [,,Nimeni care se razboieste”, KJV]. Sau ,,nimeni care serveste ca ostas”.

Nu se incurca. Adica nu se amesteca.

Treburile. Adica treburi civile care i-ar fura timpul si energia ostasului. Slujitorul Evangheliei

ar trebui sa fie consacrat unei singure, mari insarcinari, aceea de a predica vestea cea buna. E adevarat ca s-ar putea sa fie necesar ca, ocazional, sa se angajeze in vreo lucrare obisnuita, cum a facut si Pavel, care a lucrat la facerea de corturi. Dar aceasta activitate e doar un mijloc necesar pentru realizarea marelui scop al predicarii eficiente a Evangheliei.

Placa. Prima grija a slujitorului Evangheliei este ca Isus Hristos, Cel care l-a chemat la serviciu, sa fie satisfacut cu lucrarea sa. El nu trebuie sa caute sa fie pe plac vreunei fiinte umane. Incercarea de a placea oamenilor ar sta in calea deplinei devotiuni fata de Domnul sau.



2:5 Si cine lupta la jocuri, nu este incununat, daca nu s-a luptat dupa randuieli.

Lupta la jocuri. [,,Lupta la intreceri”, KJV]. Gr. athleo, ,,a se angaja in intrecere”, ,,a lupta la locuri de gimnastica”, ,,a se ocupa de atletism”. Cuvantul nostru ,,atlet” este derivat de la athleo. Aici Pavel face o alta paralela: intre slujirea crestina si viata unui atlet (vezi 1Corinteni 9:24–27).

Incununat. Adica impodobit cu cununa de biruitor (vezi 1 Corinteni 9:25).

Dupa randuieli. [,,Legal”, KJV]. Orice atlet care calca regulile intrecerii este descalificat. Din nou Pavel ii ingaduie lui Timotei sa deduca paralela intentionata. Indiferent de numarul de predici tinute si de oamenii vizitati, daca slujitorul Evangheliei nu ii invata pe oameni o invatatura sanatoasa (cap. 1:13) sau daca nu-si imbraca solia in atractivitatea si iubirea lui Hristos, toate eforturile se vor dovedi in zadar (compara cu Matei 7:22, 23).



2:6 Plugarul trebuie sa munceasca inainte ca sa stranga roadele.

Plugarul. Gr. georgos, literal, ,,lucrator al pamantului”, de unde deriva numele ,,Gheorghe”. Pavel il compara acum pe slujitorul Evangheliei cu un plugar, asa cum mai inainte il comparase cu un atlet (v. 5) si cu un ostas (v. 3, 4).

Strange roadele. [,, Este partas la roade”, KJV]. Produsele agricultorului il hranesc atat pe el cat si pe ceilalti oameni. Daca agricultorul nu ar munci si nu si-ar imparti produsele, el ar muri, iar restul lumii ar duce lipsa de hrana. De aceea, cel care vesteste Evanghelia trebuie sa experimenteze mai intai roadele Duhului (vezi Galateni 5:22, 23) inainte de a putea sa ii conduca pe altii la ele. Nimeni nu poate imparti cu altul ceea ce nu detine. Lumea are nevoie atat de produsele agricultorului cat si de roadele autentice ale crestinismului, dar daca agricultorul nu mananca din hrana pe care o produce, iar slujitorul Evangheliei nu da pe fata adevarurile pe care le predica, lumea sufera.



2:7 Intelege ce-ti spun; Domnul iti va da pricepere in toate lucrurile.

Intelege. [,,Considera”]. In v. 3–6 Pavel vorbise prin metafore. Acum il indeamna pe Timotei sa vada importanta comparatiilor sale. Compara invataturile date de Hristos ascultatorilor Sai in Matei 24:15.

Iti va da pricepere. Apostolul ii aminteste lui Timotei ca nu toate invataturile constau in informatii care pot fi memorizate. Ci sunt multe probleme care pot fi rezolvate numai prin amintirea experientei personale sau a altora. Iar pentru unele probleme nu exista paralela imediata in experienta trecuta. Oricare ar fi situatia, slujitorul Evangheliei apeleaza la Dumnezeu, care da ,,pricepere in toate lucrurile”. In consecinta, slujitorul credincios va asculta intotdeauna cu atentie glasul divin, traind zilnic in deplina incredere, pentru a primi raspunsul la fiecare rugaciune la momentul cel mai potrivit.



2:8 Adu-ti aminte de Domnul Isus Hristos, din samanta lui David, inviat din morti, dupa Evanghelia mea,

Adu-ti aminte de Isus Hristos. [,,Adu-ti aminte ca Isus Hristos”, KJV]. Literal, ,,adu-ti aminte de Isus Hristos”.

Aici Pavel accentueaza natura omeneasca a lui Isus, care ofera o temelie solida pentru increderea omului in planul de mantuire. In alte cazuri Pavel accentueaza natura divina a lui Hristos, adica iubirea Lui, ca Dumnezeu, pentru pacatosi. Probabil aici apostolul intampina amenintarea tot mai mare din partea docetismului (vezi Vol. V, p. 912; Vol. VI, p. 58), care tagaduia existenta umana reala a lui Hristos. Afirmatia aceasta scoate in evidenta esenta Evangheliei crestine. Biserica Crestina nu este edificata prin interpretari necorespunzatoare si fanteziste ale Scripturii. Cuvintele lui Isus constituie pentru predicatori un model pentru situatiile in care oameni obositi, impovarati de pacate pot afla pace si biruinta. Persoana lui Isus devine un model de caracter crestin pentru toti oamenii. Crestinismul are un mesaj viu, vizibil.

Samanta lui David. Pentru iudei linia familiei lui David era sacra, deoarece Mesia trebuia sa se nasca din ,,samanta lui David” (vezi Psalmi 132:11; 2 Samuel 7:12; Matei 22:41–46). Din nou Pavel accentueaza natura umana a lui Isus si cum prin El profetiile Vechiului Testament s-au implinit pe deplin. Originea davidica a lui Hristos constituia un argument puternic in prezentarea Evangheliei in fata iudeilor.

Inviat din morti. Mormantul gol al lui Hristos a devenit argumentul de necombatut cu privire la divinitatea Sa si integritatea mesajului Evangheliei. Nici un om si nici o alta religie nu pot sa indrepte atentia la o dovada asemanatoare de interventie divina. Invierea lui Isus este sigiliul aprobarii lui Dumnezeu, adeverindu-L ca Mantuitor al acestei lumi (vezi 1 Corinteni 15:4, 12–20).

Dupa Evanghelia mea. Compara cu Romani 2:16; 16:25. Solia lui Pavel catre lume era bazata atat pe Vechiul Testament cat si pe revelatia personala pe care o primise de la Dumnezeu (vezi 1 Timotei 1:11). De aceea ,,Evanghelia” lui era in acord cu viata, moartea si invierea lui Hristos.



2:9 pentru care sufar pana acolo ca sunt legat ca un facator de rele. Dar Cuvantul lui Dumnezeu nu este legat.

Pentru care. Adica pentru predicarea Evangheliei. Sufar. [,,Sufar necaz”, KJV]. Gr. kakopatheo, ,,a suferi ceva rau”, ,,a suferi ocara”. Vezi cap. 1:8; 2:3. Sunt legat. [,,In legaturi”, KJV]. Adica era tratat ca un criminal de rand, chiar pana acolo incat era legat in lanturi.

Cuvantul lui Dumnezeu nu este legat. In timp ce Pavel era pazit de garda romana, el predica atat de eficient Evanghelia incat un numar de persoane, unii chiar din casa Cezarului, au fost convertiti la Roma (vezi Faptele Apostolilor 28:17 - 24; Filipeni 4:22). S-ar putea ca apostolul sa se refere la faptul ca ceilalti apostoli, ca de exemplu Timotei, predicau in continuare, ducand mai departe eforturile lui Pavel in timp ce el era inchis intr-o temnita romana.

Desi, ca si Pavel, predicatorii pot fi redusi la tacere, raspandirea Evangheliei progreseaza prin persoanele carora Dumnezeu le incredinteaza aceasta lucrare (vezi 2 Timotei 2:2). Cuvintele lui Pavel profetizau progresul cuvantului Sau de-a lungul veacurilor. Desi Martin Luther a fost detinut in castelul Wartburg, adevarul biblic al neprihanirii prin credinta nu era ,,legat”, deoarece in timp ce era inchis el a pregatit monumentala sa contributie pentru poporul german, Biblia in limba germana (vezi p. 53). William Tyndale a fost in cele din urma martirizat pentru traducerea Bibliei in limba engleza. Mare parte din viata si-a petrecut-o exilat din Anglia, iar tiparirea traducerii sale a fost strict interzisa. Totusi, la un an dupa moartea lui Tyndale, Biblia a fost tiparita in Anglia, si un val de Biblii a pornit din aceasta tara. Oamenii s-ar putea sa interzica traducerea Bibliei, sa arda Bibliile si sa condamne orice propagare a adevarului biblic, dar ,,Cuvantul lui Dumnezeu nu este legat.”



2:10 De aceea rabd totul pentru cei alesi, pentru ca si ei sa capete mantuirea care este in Hristos Isus, impreuna cu slava vesnica.

De aceea. Adica din cauza increderii lui Pavel in veracitatea ispasirii lui Hristos (v. 8) si in triumful sigur al adevarului.

Rabd. [,,Indur”, KJV]. Gr. hupomeno, ,,a pastra”, ,,a suporta in mod brav si calm”. In ce priveste o analiza a formei substantivale, hupomeno, vezi Iacov 1:3. Pavel stia ca slava vietii vesnice si rasplata de a vedea suflete salvate datorita predicarii sale erau vrednice de pretul pe care il platea prin suferinta in lanturi.

Cei alesi. Vezi Romani 8:33. Slava vesnica. S-ar putea ca Pavel sa compare greutatile trecatoare indurate atunci de crestini cu rasplata cea vesnica.



2:11 Adevarat este cuvantul acesta: daca am murit impreuna cu El, vom si trai impreuna cu El.

Adevarat este cuvantul. [,,Credincios este cuvantul”, KJV]. Vezi 1 Timotei 1:15. Din cauza caracterului ritmic al propozitiilor din 2 Timotei 2:11–13 unii s-au gandit ca Pavel citeaza din vreun imn crestin sau dintr-o declaratie oficiala.

Daca. In versiunea greaca reiese clar ca fiecare din conditiile expuse in v. 11–13 sunt adevarate. Incredintarea crestinului este ca atunci cand implineste conditiile poruncite de Dumnezeu, atunci El va fi credincios in implinirea partii Sale.

Murit. Adica mort fata de pacat. Pocainta crestinului este simbolizata prin ritualul botezului, pe care Pavel il descrie ca o moarte (vezi Romani 6:3, 4).

Vom si trai. S-ar putea ca Pavel sa se refere aici la (1) noua viata neprihanita, pe care Dumnezeu ne ajuta sa o traim dupa botez (vezi Romani 6:5–11); sau la (2) viata vesnica pe noul pamant (vezi Ioan 3:16; 14:3).



2:12 Daca rabdam, vom si imparti impreuna cu El. Daca ne lepadam de El, si El Se va lepada de noi.

Rabdam. [,,Suferim”, KJV]. Gr. hupomeno, ,,a indura”, ,,a starui” (vezi v. 10). Propozitia poate fi tradusa astfel: ,,daca staruim in rabdare” (vezi Matei 24:13).

Vom imparati impreuna cu El. Vezi Romani 8:16, 17; Apocalipsa 20:4; 22:5. Pavel ofera o perspectiva vesnica, asa ca ocara si greutatile de fata sunt considerate trecatoare in lumina privilegiilor si a slavei vesnice.

Daca ne lepadam de El. [,,Daca Il tagaduim”, KJV]. Vezi Matei 10:32, 33. Hristos poate fi tagaduit in multe feluri, ca de pilda lepadarea pe fata, pastrarea tacerii atunci cand adevarul ar trebui sa fie aparat, o marturisire de credinta contrazisa de o viata care nu-L reprezinta bine pe Hristos.

Lepada de noi. [,,Tagadui pe noi”, KJV]. Vezi Matei 10:32.



2:13 Daca suntem necredinciosi, totusi El ramane credincios, caci nu Se poate tagadui singur.

Suntem necredinciosi. [,,Nu credem”, KJV]. Gr. apisteo, ,,a fi necredincios”, ,,a fi nevrednic de incredere”. Chiar daca oamenii Il dezamagesc pe Dumnezeu si pe semenii lor, crestinii pot fi siguri ca Dumnezeu este totdeauna vrednic de incredere. Prezenta Lui nu-i paraseste niciodata pe cei care isi pun nadejdea in El.

Tagadui pe Sine insusi. Dumnezeu, prin natura Sa, nu poate sa nu-si implineasca fagaduintele (vezi Numeri 23:19; Psalmi 89:35; Tit 1:2; Evrei 6:18; 10:23). El va fi la fel de credincios in pedepsirea nelegiuitilor ca si in rasplatirea dreptilor. Nici un pacatos nu ar trebui sa-si inchipuie ca Dumnezeu, in ziua de pe urma, Isi va schimba hotararea cu privire la soarta celor rai.



2:14 Adu-le aminte de aceste lucruri, si roaga-i fierbinte inaintea lui Dumnezeu, sa se fereasca de certurile de cuvinte, care nu duc la alt folos decat la pieirea celor ce le asculta.

Adu-le aminte. [,,Pune-le in amintire”, KJV]. Literal, ,,staruieste ca [lucrurile acestea] sa fie amintite”. Aici Pavel il insarcineaza pe Timotei sa le reaminteasca ,,oamenilor de incredere” (v. 2) in particular si bisericii in general, adevarurile fundamentale expuse in v. 8–13. O cunoastere a privilegiilor si datoriilor pe care le au ii va intari impotriva disputelor nefolositoare si a invataturilor eronate.

Sa nu faca lupta de cuvinte. Gr. logomacheo, ,,a duce lupte de cuvinte”. In ce priveste forma substantivala, logomachia, vezi 1 Timotei 6:4.

Darmarea. Gr. katastrepho, ,,a rasturna”, de la care a derivat cuvantul ,,catastrofa”. A da prea mare insemnatate lucrurilor banale inseamna a fura timpul pretios care trebuie acordat lucrurilor importante si a-i deruta si deranja pe oamenii simpli. Solia Evangheliei nu depinde de modificarea unui cuvant ici si acolo. Tinta vietuirii crestine e masurata asemanarea cu Hristos (vezi Efeseni 4:13), nu in iscusinta de a folosi cuvintele sau in capacitatea de a alegoriza adevarurile clare ale Scripturii.



2:15 Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine, si care imparte drept Cuvantul adevarului.

Cauta. [,,Cerceteaza”, KJV].Gr. spoudazo, ,,a se grabi”, ,, a se stradui”, ,, a fi sarguincios”, tradus ,,a cauta” (Efeseni 4:3; 1 Tesaloniceni 2:17; 2 Petru 1:15; 2 Timotei 4:9; 2 Petru 1:10), ,,a se grabi” (Tit 3:12; Evrei 4:11). Pavel ii reaminteste lui Timotei ca numai un slujitor al Evangheliei zelos si sarguincios poate sa-L reprezinte bine pe Domnul si sa-si indeplineasca sarcina grea care i-a fost incredintata.

Infatisezi. [,,Arati”, KJV]. Gr. paristemi, ,,a pune deoparte”, ,,a prezenta”. In timp ce crestinul lucreaza cu si pentru semenii sai, el trebuie sa-si aduca mereu aminte ca ochii lui Dumnezeu sunt indreptati asupra lui. In cele din urma crestinul trebuie sa-I fie pe plac doar lui Dumnezeu.

Incercat. [,,Aprobat”, KJV]. Lucratorul crestin trebuie sa fie cunoscut de toti pentru viata lui neintinata si rezolvarea diferitelor probleme ale vietii.

Lucrator. Intrucat Pavel insusi lucra facand corturi (vezi Faptele Apostolilor 18:3), el stia bine cat de important era ca un lucrator sa munceasca atat de bine incat sa nu-i fie ,,rusine” de munca sa.

Imparte drept. Literal, ,,taie drept”. Adevarurile Bibliei trebuie sa fie interpretate drept, astfel incat nici o parte a Scripturilor sa nu fie pusa in opozitie cu tabloul prezentat in toata Biblia. Fiecarui pasaj trebuie sa i se dea intelesul corect, asa cum fiecare caramida din zidul unei cladiri trebuie pusa la locul potrivit, sau altminteri intregul zid va suferi. In v. 14 Pavel avertizeaza contra ,,luptelor de cuvinte”, un exemplu de rea folosire a Scripturii. A taia Biblia drept inseamna ca fiecare parte a adevarului trebuie sa primeasca importanta cuvenita. Lucrurile neinsemnate si secundare trebuie sa fie subordonate principiilor care de fapt ii pregatesc pe oameni sa biruiasca pacatul si-i fac in stare sa traiasca biruitori in Hristos.

Cuvantul adevarului. Adica acel cuvant care constituie adevarul – Scripturile (vezi Efeseni 1:13).



2:16 Fereste-te de vorbariile goale si lumesti; caci cei ce le tin, vor inainta tot mai mult in necinstirea lui Dumnezeu.

Fereste-te. [,,Evita”, KJV]. Sau ,,departeaza-te de” (vezi Tit 3:9). Subiectele lipsite de importanta si fanteziste trebuie sa fie considerate nevrednice de timpul crestinului. El trebuie sa-si intoarca spatele la orice trancaneala de felul acesta.

Vorbariile goale si lumesti. [,,Trancanelile profane si zadarnice”, KJV]. Vezi la 1 Timotei 6:20.

Cei. [,,Ei”, KJV]. Fie ,,vorbariile goale”, fie cei care ii invata pe altii astfel de lucruri.

Inainta. [,,Spori”, KJV]. Gresita intrebuintare a Cuvantului lui Dumnezeu duce intotdeauna la

o paguba mai mare atat pentru invatatorul neintelept cat si pentru biserica. Numai adevarul aduce evlavie si armonie intre membrii bisericii.



2:17 Si cuvantul lor va roade ca cangrena. Din numarul acestora sunt Imeneu si Filet,

Roade. Dauna pricinuita de vorbaria religioasa goala (v. 16) se va intinde. Acestor asa-zisi invatatori nu ar trebui nici macar sa li se dea ascultare, ci sa fie pur si simplu evitati.

Gangrena. Gr. gaggraina, ,,gangrena”, adica o boala care roade carnea si se intinde mereu si in alte parti ale trupului. Cei care se implica in certurile de cuvinte (v. 14) si cei care tin vorbarii goale (v. 16) se hranesc din atentia celor care le-o ofera.

Imeneu. Vezi 1 Timotei 1:20. A fi amintit numai pentru subversiune si purtare neevlavioasa este culmea tragediei.

Filet. In Biblie nu mai sunt alte informatii privire la el.



2:18 care s-au abatut de la adevar. Ei zic ca a si venit invierea, si rastoarna credinta unora.

Adevar. [,,Adevarul”, KJV]. Adica revelatia crestina cuprinsa in Biblie (vezi v. 15).

S-au abatut. [,,Au ratacit”, KJV]. Vezi 1 Timotei 1:6; 6:21.

A si venit invierea. [,,Invierea a trecut”, KJV]. Biserica crestina primara a avut de luptat cu invatatori care tagaduiau invierea literala a trupului (vezi 1 Corinteni 15:12–19). Acestia nu imparteau ,,drept Cuvantul adevarului” (v. 15). In ce priveste felul cum prezinta Pavel invierea fizica de la a doua venire vezi 1 Corinteni 15:12–58; 1 Tesaloniceni 4:13–18; 2 Timotei 4:1.

Rastoarna. Crestinii sunt adesea multumiti sa se sprijine pe aceia din biserica socotiti cercetatori speciali ai Bibliei, in loc de a cerceta ei insisi Biblia cu sarguinta. Drept urmare, cand apare eroarea ei nu sunt in stare sa deosebeasca intre adevar si minciuna.



2:19 Totusi temelia tare a lui Dumnezeu sta nezguduita, avand pecetea aceasta: Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui; si: Oricine rosteste Numele Domnului, sa se departeze de faradelege!

Totusi. Aici este manifestat curajul neinfricat al lui Pavel. El se compara cu cei trei tineri evrei care, din cauza convingerilor lor, au dat piept cu moartea imediata. Ei I-au fost loiali lui Dumnezeu, care era in stare sa-i scape daca socotea ca este bine, si ,,chiar daca nu”, tot aveau sa-L serveasca (Daniel 3:18).

In aceasta ultima scrisoare catre Timotei, Pavel cauta sa-l incurajeze sa rabde incercarile care aveau sa vina. Iubirea pentru Timotei l-a determinat pe Pavel sa descrie drumul greu care statea in fata acestuia (vezi cap. 1:8; 2:3, 9, 16, 17; 3:1, 12).

Pavel nici macar nu putea sa-i fagaduiasca lui Timotei ca tovarasii sai din campul Evangheliei sau membrii propriei sale biserici se vor dovedi cu totul credinciosi (vezi cap. 1:15; 2:17, 18; 4:10, 14). Apostolul invatase cu lacrimi ca dezamagirea si deziluzia puteau sa se iveasca oricand.

Pavel deja astepta sa moara de o moarte nemeritata, de pe urma sabiei calaului. Trebuia ca la toate acestea sa se astepte si Timotei? Nu. Pavel inca nu sfarsise. El spune mai departe: ,,Timotei, lumea te va persecuta, unii prieteni te vor dezamagi, unele din cele mai placute sperante ale tale vor fi zdrobite, totusi mai e ceva pe care poti sa te bizui: temelia tare a credintei in Dumnezeu, care sta nezguduita”.

Temelia … lui Dumnezeu. Adica natura si caracterul neschimbator al lui Dumnezeu, asa cum sunt revelate in Scripturi. Biserica, care este rezultatul harului lui Dumnezeu si obiectul celei mai mari purtari de grija din partea Sa, in cele din urma va triumfa, deoarece Dumnezeu nu-si va revoca fagaduintele si nu-Si va retrage conducerea. Ea sta pe o temelie sigura (compara cu Efeseni 2:19, 20; vezi Matei 16:18).

Tare. Gr. stereos, ,,ferm”, ,,solid”, ,,nemiscat”. Literal, prima parte a acestui verset zice: ,,temelia tare a lui Dumnezeu sta”.

Pecetea. Gr. sphragis, un ,,sigiliu” prin care ceva este confirmat, autentificat. Compara cu Ezechiel 9:4; Romani 4:11. Chiar de la creatiune Dumnezeu a dorit sa ii deosebeasca pe cei care dau pe fata loialitate fata de voia Sa. A fi sigilat cu aprobarea lui Dumnezeu este cea mai inalta realizare a omului. Dumnezeu le-a fagaduit barbatilor si femeilor sigilati protectia legiunilor de ingeri, mangaierea si incurajarea prezentei Sale. In plus, oamenii de azi pot fi siguri ca conditiile pe care Dumnezeu Isi bazeaza aprobarea sunt aceleasi acum ca si in vremurile biblice (vezi 2 Timotei 2:13). Lucrarea de sigilare va continua atata timp cat barbatii si femeile pot primi mantuirea. Vezi Apocalipsa 7:1, 4.

Cunoaste. Probabil o referire la LXX din Numeri 16, 5. Toti aceia care sunt loiali principiilor carmuirii lui Dumnezeu pot fi siguri de fagaduinta Sa (Ioan 10:28). Dumnezeu este vrednic de incredere, conditiile Lui pentru viata vesnica sunt neschimbatoare, de aceea nimeni nu are motiv sa-si piarda credinta in cuvantul Sau. Cei care sunt dispusi sa marturiseasca credinciosie pentru Dumnezeu pe pamant pot fi siguri ca Dumnezeu Isi va aduce aminte de ei in cer (vezi 2 Timotei 2:12).

Oricine rosteste numele Domnului. Adica cei care aleg sa fie numiti ,,crestini” (vezi Faptele Apostolilor 11:26). Pe vremea lui Pavel numele de crestin era o invitatie deschisa la persecutie si batjocura (vezi Faptele Apostolilor 15:26). Crestinul facea publica predarea vietii sale lui Hristos, dorind aprobarea Lui mai mult decat pe aceea a oamenilor.

Departeze. Gr. aphistemi, ,,a sta departe”. Compara cu Matei 7:23 (vezi Isaia 52:11; 1 Corinteni 6:17, 18; 1 Petru 1:15, 16). Apostolul arata consecinta inevitabila a deplinei predari a vietii in mana lui Dumnezeu; un astfel de membru al bisericii va uri raul asa cum a facut-o Hristos. In nici un caz sigiliul lui Dumnezeu nu se poate aseza pe un barbat necurat sau pe o femeie necurata; Dumnezeu nu va aproba niciodata nimic mai putin decat completa acceptare a principiilor guvernarii Sale. Cei care poarta sigiliul acesta vor iesi din lume ca exemple ale unei vietuiri superioare, dand pe fata un caracter care reflecta integritatea morala.

Faradelege. Gr. adikia, ,,nedreptate”, ,,faradelege”.



2:20 Intr-o casa mare nu sunt numai vase de aur si de argint, ci si de lemn si de pamant. Unele sunt pentru o intrebuintare de cinste, iar altele pentru o intrebuintare de ocara.

[Dar, KJV]. Mai degraba ,,acum”. Pavel nu introduce un gand care sa fie in contrast cu cele spuse pana acum. Casa mare. Metafora folosita de apostol pentru biserica (vezi Numeri 12:7; 1 Timotei 3:15; Evrei 3:5, 6). Aur… argint… lemn. ,,Vasele” acestea difera prin valoarea lor intrinseca. La fel este si cu caracterul omenesc in serviciul Domnului. Pamant. Gr. ostrakinos, facut din pamant ars.

De cinste. [,,Spre cinste”, KJV]. Cum e cu uneltele de gospodarie, tot asa este si cu acei crestini al caror serviciu e onorabil. Acesti membrii de ,,cinste” ai bisericii sunt facuti din material durabil si nu vor fi lepadati, tot asa cum vasele facute din aur si argint nu sunt niciodata aruncate. Pavel subliniaza aici valoarea materialului, si nu functia indeplinita de fiecare vas. Compara cu 1 Corinteni 3:12, pentru un alt caz, in care Pavel contrasteaza cele doua tipuri de membrii ai bisericii, cei statornici si cei schimbatori.

Intrebuintare de ocara. Unele unelte din gospodarie indeplinesc numai un serviciu trecator, adica atunci cand s-au spart sau nu mai sunt necesare sunt aruncate, nemaiavand nici o valoare. Pavel il avertizeaza pe Timotei ca nu toti membrii bisericii care marturisesc a-L servi pe Hristos vor ,,sa se departeze de nelegiuire” (v. 19). Din aceasta cauza soarta lor este tot atat de trista ca si a vasului de pamant care a indeplinit cele mai obisnuite functii gospodaresti si apoi a fost aruncat. Astfel de membrii vor fi distrusi la judecata (vezi Apocalipsa 21:8).



2:21 Deci daca cineva se curata de acestea, va fi un vas de cinste, sfintit, folositor stapanului sau, destoinic pentru orice lucrare buna.

Se curateste. Gr. ekkathairo, ,,a curata complet”. Compara cu propozitia ,,sa se departeze de faradelege” (v. 19).

De aceasta. [,,De acestea”, KJV]. Pavel se refera atat la invataturile false (v. 14, 16–18) cat si la membrii ,,de ocara” ai biserici (v. 20).

Vas de cinste. Deosebirea dintre un vas cu o intrebuintare de ocara si un membru care are aceasta caracteristica este ca membrul bisericii isi poate schimba natura si sa devina pretios in slujba lui Dumnezeu si vrednic de viata vesnica.

Sfintit. Gr. hagiazo, ,,a face sfant”, ,,a trata ca sfant” (vezi Ioan 17:11, 17; 1 Corinteni 7:14). In ce priveste substantivul hagiasmos vezi Romani 6:19. Aici Pavel isi dezvolta indemnul de a se ,,departa de nelegiuire” (2 Timotei 2:19). Prin sfintire viata devine tot mai asemenea lui Dumnezeu, care este ,,sfant” (vezi 1 Petru 1:16). Fiecare aspect al vietii acestui membru al bisericii este dedicata onoarei lui Dumnezeu, in felul acesta el devine ,,un vas de cinste”.

Folositor. [,,Corespunzator”, KJV]. Gr. euchrestos, ,,folositor”.

Stapanului sau. Adica de folos lui Isus Hristos. El doreste serviciile unor crestini autentici, deoarece numai in felul acesta lumea va vedea valoarea suprema a vietuirii crestine (vezi 2 Corinteni 2:14; 1 Timotei 4:16). Prin crestini lumea va fi in cele din urma confruntata cu ultima chemare a harului divin (vezi 2 Petru 3:12). Membrii bisericii care nu dau pe fata integritatea morala a lui Isus Hristos sunt vase ,,de ocara” (2 Timotei 2:20) si devin o piatra de poticnire pentru necrestini.



2:22 Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata.

Fugi. Compara cu 1 Timotei 6:11. Aici Pavel aplica principiile din 2 Timotei 2:21. El arata care este natura unui ,,vas de cinste”. Poftele. Gr. epithumiai, ,,dorinte” (vezi Marcu 4:19; Iacov 1:14). Aici se face referire la

ambitie, increderea in sine si la alte trasaturi atat de adesea date pe fata de tineri.

Urmareste. Vezi 1 Timotei 6:11.

Neprihanirea. [,,Dreptatea”, KJV]. Vezi Matei 5:6.

Credinta. Vezi Evrei 11:1.

Dragostea. Vezi 1 Corinteni 13:1.

Pacea. Vezi 1 Corinteni 1:3.

Inima curata. Si anume inima aceluia care s-a departat ,,de faradelege” (v. 19), cei care ,,se curateste” (v. 21). Acest impatrit tablou descrie viata ,,sfintita” (v. 21) la care Dumnezeu il va ajuta pe fiecare crestin sincer sa ajunga (vezi Romani 6:19).



2:23 Fereste-te de intrebarile nebune si nefolositoare, caci stii ca dau nastere la certuri.

Fereste-te. [,,Evita”, KJV]. Adica staruie in a evita, continua sa nu ai nimic de a face cu discutiile nebune, neinsemnate, nefolositoare (vezi 1 Timotei 4:7). Nefolositoare. [,,Neinvatate”, KJV]. Adica insuficient de educate si disciplinate mintal prin studiu pentru a se ocupa bine de o problema (compara cu 1 Timotei 1:4; 4:7; 6:4). Certuri. Compara cu 1 Timotei 6:4.



2:24 Si robul Domnului nu trebuie sa se certe; ci sa fie bland cu toti, in stare sa invete pe toti, plin de ingaduinta rabdatoare,

Robul. [,,Servul”, KJV]. Gr. doulos, ,,sclav” (vezi Ioan 8:34; Romani 1:1). Pavel se refera aici in deosebi la slujitorul Evangheliei.

Nu trebuie sa se certe. (Vezi v. 23). Timpul slujitorului Evangheliei este prea scump pentru a fi irosit cu ,,intrebarile nebune si nefolositoare” (v. 23). In plus, el ar trebui sa dea un exemplu vrednic membrilor bisericii subliniind scopul esential al crestinismului, dezvoltarea caracterului.

Sa fie bland. Compara 1 Tesaloniceni 2:7.

Cu toti. Adica atat cu cei dinauntru cat si cu cei din afara bisericii.

In stare sa invete pe toti. Vezi 1 Timotei 3:2.

Ingaduinta rabdatoare. [,,Rabdare”, KJV]. Sau ,,in stare sa sufere un rau tratament”.



2:25 sa indrepte cu blandete pe potrivnici, in nadejdea ca Dumnezeu le va da pocainta, ca sa ajunga la cunostinta adevarului;

Blandete. Compara cu Matei 5:5. ,,Robul Domnului” ii va invata pe altii asa cum a facut El. Cei neluminati erau in felul acesta captivati de bunavointa lui Hristos de a-l intampina pe omul de rand pe propriul lui teren. Desi vorbea cu seriozitate si autoritate, Isus niciodata nu i-a stanjenit si nu i-a constrans pe ascultatorii Sai. Cu blandete El prezenta adevarul pentru a se potrivi fiecaruia dintre ei. Atat cei cultivati cat si cei neinvatati erau atrasi de farmecul si de iubirea Lui, simtind ca Hristos Se identifica pe Sine cu lipsurile si interesele lor.

Protivnici. [,,Cei care se opun”, KJV]. Adica aceia care se aseaza in opozitie cu adevarul.

In nadejdea. [,,Poate ca”, KJV]. Sau ,,poate”.

Le va da. Dovezile textuale sunt impartite intre exprimarea ,,poate va da” si ,,va da”.

Pocainta. Gr. metanoia, ,,o schimbare a mintii” (vezi Matei 3:2). In loc sa se impotriveasca principiilor Evangheliei, ca cei amintiti mai sus, cei care trec prin aceasta schimbare a mintii raspund cu intreaga lor fiinta la chemarile facute de Duhul Sfant si de ,,robul Domnului”, ,,bland” si ,,plin de ingaduinta rabdatoare”(vezi v. 24).

Cunostinta. Sau ,,cunoasterea deplina”, ,,cunoasterea corecta”. Cei care se pocaiesc in felul acesta au vazut in viata invatatorilor crestini roadele ascultarii de adevar. Ei recunosc adevarul ca unicul raspuns satisfacator la problemele omului.

2:26 si, venindu-si in fire, sa se desprinda din cursa diavolului, de care au fost prinsi ca sa-i faca voia.

Venindu-si in fire. Literal ,,a reveni la luciditate”, adica a reveni la o minte sanatoasa dupa betia produsa de placerile si ademenirile lui Satana.

Cursa. Compara cu 1 Timotei 3:7. Asa cum bauturile alcoolice captiveaza mintea si dau persoanei imbatate o vedere deformata a vietii, care e cu totul inexacta, tot asa mintea care se opune adevarului ajunge sa fie denaturata si isi pierde adevarata perspectiva cu privire la adevar. Intelegerea lui e deformata de refuzul de a-l recunoaste si a-l primi.

Au fost prinsi. [,,Luati captivi”, KJV]. Gr. zogreo, ,,a prinde de viu”. Ca sa-i faca voia. Expresia aceasta a fost interpretata felurit de comentatori: (1) Ambele pronume, ,,el” (subinteles) si ,,ii” se refera la Satana. (2) Ambele pronume se refera la Dumnezeu.

(3) ,,Au fost prinsi” de Satana, dar acum s-au trezit pentru a face ,,voia” lui Dumnezeu. (4) ,,Au fost prinsi” de ,,robul Domnului” (v. 24) cu scopul de a face ,,voia” lui Dumnezeu. Atat prima cat si a doua posibilitate sunt greu de sustinut in versiunea greaca. Constructia greaca pare sa favorizeze a treia sugestie, desi e posibila si ultima. Conform acesteia, versetul poate sa sune astfel: ,,Pentru ca aceia care au fost luati captivi de el [diavolul] sa poata fi treziti [si astfel scosi] din cursa diavolului pentru [a face] acea unica vointa [a lui Dumnezeu]”.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1 ML 319 1, 2 2T 343 1–3AA 500; FE 341 2 GW 102 2–54T 352 3 COL 58; Ed 295; EW 46; FE 301; ML 319; MYP 96; 2T 102, 150, 313, 710; 3T 323, 326, 434; 4T 39; 6T 335; 8T 52 4 AA 366, 506; 1T 467 7 6T 134 9 AA 462 11–14GW 311 12 ML 93; 1T 78; 3T 66, 531; 5T 215 15 AA 501; CSW 83; CT 238, 535; Ed 61; Ev 134, 625; FE 215, 217, 243, 394; GW 92; PK 218; TM 194; 2T 230, 501, 642, 710; 3T 421; 6T 55, 134; 9T 48 15, 16 GW 312 16 CH 458; 5T 197 19 CS 66; GW 464; SL 12; TM 410; 1T 323; 2T 348, 397, 407, 441, 490, 515; 4T 583, 595 21 AA 55; FE 360; PK 384; TM 248, 404; 5T 512, 514; 9T 278 22 AH 59; CT 535 22, 23 CSW 30 22–25AA 501 23–26TM 164; 2T 501 24 CSW 103, 118 24, 25 GW 303; TM 31; 2T 389 24–261T 648 26 COL 198; MYP 51; SC 43; 1T 429; 2T 303, 448; 3T 230; 5T 288, 329


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: