English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Timotei, 1


1:1 Pavel, apostol al lui Hristos Isus, prin voia lui Dumnezeu, dupa fagaduinta vietii care este in Hristos Isus,

Pavel, apostol. Vezi 1 Timotei 1:1.

Prin voia lui Dumnezeu. Compara cu expresia ,,prin porunca lui Dumnezeu” (1 Timotei 1:1). Pavel n-a uitat niciodata indemnul Duhului de a-si schimba viata si felul cum a devenit apostol (vezi Galateni 1:15–17). Aceasta chemare directa a lui Dumnezeu a constituit izvorul curajului si al mangaierii sale in momentele cand apareau probleme in lucrare.

Fagaduinta vietii. Adica atat mantuirea vesnica, de care fiecare credincios nadajduieste sa aiba parte in lumea viitoare (vezi Ioan 3:16; 1 Timotei 6:19), cat si o viata noua, de neprihanire, putere, si pace, pe acest pamant (vezi 1 Ioan 5:12). Apropiindu-se de clipa mortii, nadejdea vietii vesnice era cat se poate de pretioasa pentru Pavel. Imparatul roman putea sa-i ia viata aceasta, dar nu putea sa-i ia pacea si sa-l lipseasca de rasplatirea sa vesnica (vezi Matei 10:28).

In Hristos Isus. O expresie favorita a lui Pavel, care pe buna dreptate ar putea fi numita motto al sau (compara cu Romani 9:1; 12:5; 16:7; 2 Corinteni 1:21; 2:14, 17; 5:17; 12:2; 1 Tesaloniceni 4:16; 1 Timotei 2:7; etc.).



1:2 catre Timotei, copilul meu preaiubit: Har, indurare si pace de la Dumnezeu Tatal, si de la Hristos Isus, Domnul nostru!

Catre Timotei. Pentru o scurta schema biografica, vezi Faptele Apostolilor 16:1.

Iubitul meu copil. Pavel foloseste aceasta exprimare afectuoasa deoarece el il hranise spiritual pe Timotei (vezi 1 Timotei 1:2).

Har, indurare si pace. Vezi 1 Timotei 1:2.

De la Dumnezeu Tatal si de la Hristos Isus. Vezi Romani 1:7.



1:3 Multumesc lui Dumnezeu, caruia Ii slujesc cu un cuget curat, din mosi stramosi, ca neintrerupt te pomenesc in rugaciunile mele, zi si noapte.

Multumesc lui Dumnezeu. In loc de a se plange sau a se compatimi deoarece lancezea in temnita romana, Pavel retraieste amintirile placute despre unii tovarasi iubiti. In timp ce unii se plang de inconveniente si greutati, oamenii cu adevarat mari sunt recunoscatori pentru momentele placute ale vietii.

Mosi stramosi. Pavel este recunoscator pentru severa educatie religioasa data de parintii sai. Familia lui era loiala fata de principiile sectei stricte a fariseilor, dupa cum se reflecta in educatia sa fariseica primita la Ierusalim. Pentru o discutie mai detaliata a familiei lui Pavel, vezi Note Aditionale la Faptele Apostolilor, Nota 2.

Cuget curat. [,,Constiinta curata”]. Chiar daca imparatul roman Nero ii pedepsea cu severitate pe crestini din cauza religiei lor, Pavel Ii putea sluji lui Dumnezeu cu o constiinta curata, deoarece se inchina la acelasi Dumnezeu ca si stramosii sai – nu calcase nici o lege. Viata lui fusese traita in ,,cuget curat”, chiar daca comisese unele fapte reprobabile (vezi 1 Timotei 1:13).



1:4 Caci mi-aduc aminte de lacrimile tale, si doresc sa te vad, ca sa ma umplu de bucurie.

Lacrimile tale. Prezbiterii din Efes de asemenea au varsat lacrimi cand s-au despartit de Pavel la Milet, crezand ,,ca nu-i vor mai vedea fata” (vezi Faptele Apostolilor 20:17, 36–38). Aceasta gingasa prietenie din partea conlucratorilor mai tineri si mai batrani este un model de relatie pe care toti pastorii si slujitorii Evangheliei ar trebui sa-l imite.

1:5 Imi aduc aminte de credinta ta neprefacuta, care s-a salasluit intai in bunica ta Lois si in mama ta Eunice, si sunt incredintat ca si in tine.

Imi aduc aminte. Dovezi textuale favorizeaza exprimarea ,,mi s-a adus aminte”. Poate ca Pavel tocmai primise o scrisoare de la Timotei sau poate un calator trecuse prin Roma si ii povestise lui Pavel lucruri bune despre Timotei.

Credinta ta neprefacuta. Vezi 1 Timotei 1:5.

Intai. Pavel compara bogatul fundal religios al familiei lui Timotei cu al sau (v. 3). Ambele familii proveneau dintr-o spita de israeliti sinceri si acum continuau inchinarea la acelasi Dumnezeu in cadrul crestinismului. Nu se face o paralela deplina intre Pavel si Timotei, dar implicatia e clara – Pavel astepta acum executia din cauza credintei sale crestine, aceeasi credinta pe care o impartasea si Timotei. Ce il astepta pe Timotei, nu stia nici unul din ei, dar Pavel s-a folosit de aceasta ultima ocazie pentru a-l indemna sa traiasca nobil, ca un adevarat serv al lui Dumnezeu (vezi cap. 2:1–13).

Lois. Nu mai ne sunt date si alte informatii cu privire la aceasta nobila femeie.

Eunice. Gr. Eunike, ,,biruind bine”, ,,o buna victorie” (vezi Faptele Apostolilor 16:1). Pavel scoate in evidenta influenta acestor doua femei crestine, deoarece tatal sau, care probabil murise pe cand Timotei era un baietel, era grec si se poate sa fi fost indiferent fata de adevaratul Dumnezeu.

Sunt incredintat. Adica apostolul era incredintat de autenticitatea consacrarii lui Timotei si de darurile lui spirituale inca inainte de hirotonirea sa, iar slujirea acestui tanar indreptatea increderea pe care o avusese Pavel. ,,Credinta” sincera a bunicii si a mamei lui il influentase pe Timotei inca din copilarie, dar ,,credinta” inaintasilor nu putea sa-l mantuiasca pe Timotei. Membrii bisericii din generatiile mai tinere nu se pot increde doar in simpla cunostinta a Evangheliei, pentru mantuirea lor; ea trebuie sa devina o ,,credinta” personala, care aduce curaj si pace zi de zi.



1:6 De aceea iti aduc aminte sa inflacarezi darul lui Dumnezeu, care este in tine prin punerea mainilor mele.

De aceea. Adica apostolul este bine incredintat, pe cand se gaseste in temnita romana, ca bisericile din Asia sunt in mani competente si ca actuala credinta a lui Timotei constituie o temelie puternica pentru problemele serioase din viitor.

Iti aduc aminte. Indemnurile delicate ale apostolului au fost fara indoiala o mare sursa de incurajare pentru tanarul Timotei. Cuvintele acestea respira incredere si prietenie gingasa.

Inflacarezi. Gr. anazopureo, ,,a reinnoi flacara”. Afirmatia aceasta nu sugereaza in mod necesar ca sarguinta si curajul lui Timotei erau slabite; ci aceasta este metoda lui Pavel de a-l lauda pe Timotei pentru serviciul eficient din trecut si de a-l provoca sa continue la fel. Din cauza ca Pavel era acum fortat sa-si paraseasca postul de conducere din Asia Mica, Timotei urma sa se ridice cu o noua inflacarare si sa ia asupra sa raspunderi si mai mari.

Darul. Vezi 1 Timotei 4:14.

Punerea mainilor mele. Vezi 1 Timotei 4:14.



1:7 Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de chibzuinta.

Frica. Gr. deilia, ,,lasitate”, ,,timiditate”. Crestinismul autentic nu produce oameni lasi, iar acest lucru se poate observa cel mai bine prin viata lui Hristos si a lui Pavel. Nici un las nu ar fi scris

o astfel de epistola aflandu-se in umbra sabiei calaului. Putere. Gr. dunamis, ,,tarie”, ,,capacitate” (vezi Luca 1:35; 1 Corinteni 4:20); de aici a derivat cuvantul nostru ,,dinamita”.

Dragoste. Vezi 1 Corinteni 13:1. Iubirea este o calitate care trebuie sa insoteasca ,,puterea”, ca nu cumva aceasta sa fie folosita cu asprime, fara amabilitate. Domnul Isus este un exemplu izbitor de putere impletira cu iubire.

Chibzuinta. [,,Minte sanatoasa”, KJV]. Adica bunul simt care ii fereste pe crestinii credinciosi de capcanele fanatismului si ale practicilor eretice.



1:8 Sa nu-ti fie rusine dar de marturisirea Domnului nostru, nici de mine, intemnitatul Lui. Ci sufera impreuna cu Evanghelia, prin puterea lui Dumnezeu.

Sa nu-ti fie rusine dar. In limba greaca se intelege de aici ca Timotei nu se rusinase pana atunci. Pavel ii porunceste aici credinciosului sau tovaras sa nu se rusineze niciodata. Astfel de expresii de incredere ii motiveaza pe lucratorii mai tineri la realizari si mai nobile.

Marturisirea Domnului nostru. Adica marturisirea crestina despre Isus Hristos, care pentru neamuri era ,,o nebunie” si pentru Iudei ,,o pricina de poticnire” (vezi 1 Corinteni 1:23,25). Intemnitatul. Cuvantul acesta este o dovada in plus ca Pavel a scris aceasta epistola pe cand se afla in temnita romana (vezi p. 325). Sufere impreuna. [,,Fii partas al suferintelor”, KJV]. Gr. sugkakopatheo, ,,a suferi raul impreuna”, ,,a suferi impreuna rusinea”.

Pentru Evanghelie. Pavel fusese injosit public din cauza Evangheliei; orice altceva mai putin decat deplina impartasire cu suferintele lui Pavel, in public si in particular, ar fi fost lasitate (vezi v.7). Apostolul intelegea bine ca puterile raului il urmaresc fara incetare pe fiecare copil al lui Dumnezeu si ca inainte de coroana trebuie sa fie mai intai ocara si intelegerea gresita din partea celorlalti (vezi cap. 3:12).

Puterea lui Dumnezeu. Numai harul lui Dumnezeu poate sa-l intareasca pe credincios in lupta impotriva tentatiilor placute la infatisare si in suferintele aduse de vrajmasul sufletelor (vezi Romani 1:16; 1 Corinteni 1:18).



1:9 El ne-a mantuit si ne-a dat o chemare sfanta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotararea Lui si dupa harul care ne-a fost dat in Hristos Isus, inainte de vesnicii,

Ne-a mantuit. [,,Care ne-a mantuit”, KJV]. Versetele 8–11 trebuie socotite o unitate. Numai ,,puterea lui Dumnezeu” poate sa-i salveze pe oameni din obiceiurile lor pacatoase. Atata vreme cat isi supun vointa lui Dumnezeu, mantuirea lor e sigura (vezi Mat. 1:21).

Chemat. Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti (vezi 1 Timotei 2:4). Totusi sunt multi care refuza oferta lui Dumnezeu (vezi Matei 23:37).

Cu o chemare sfanta. Sau ,,la o chemare sfanta”. Adica la o viata ireprosabila. Compara cu Romani 1:7.

Nu pentru faptele noastre. [,,Nu dupa faptele noastre”, KJV]. Adica nu pe temeiul ,,faptelor noastre”. Mantuirea prin credinta este una din invataturile fundamentale ale Evangheliei, pe care si Pavel o subliniaza in mod deosebit, din cauza increderii inselatoare a iudeilor in puterea mantuitoare a ,,faptelor legii” (vezi Galateni 2:16; Romani 3:19–24; Romani 10:1–4; Efeseni 2:8, 9; Tit 3:5). Omul nu are nimic de oferit lui Dumnezeu ca temei al mantuirii sale; fara indurarea oferita fara plata de catre Dumnezeu, el este neajutorat.

Dupa hotararea Lui. [,,Dupa propriul Sa intentie”, KJV]. Chiar datorita naturii iubirii (vezi 1 Ioan 4:9, 10), Dumnezeu a luat initiativa de a-i mantui pe pacatosi prin darul Fiului Sau, ,,Isus Hristos”. Pentru o discutie mai detaliata a planului lui Dumnezeu, vezi Romani 8:28–30; Efeseni 1:3–11.

Harul. Vezi Romani 1:7; 3:24; 1 Corinteni 1:3. Iubirea lui Dumnezeu, revarsandu-se fara de incetare asupra pacatosilor lipsiti de merite, il invita pe fiecare om sa accepte mantuirea prin Hristos (vezi Romani 3:23, 24; Efeseni 2:4–10).

Inainte de vesnicii. [,,Inainte de a fi inceput lumea”, KJV]. Gr. pro chronon aionion, ,,inainte de timpuri vesnice”, adica inainte de istoria acestui pamant. In prestiinta Sa Dumnezeu era pregatit sa intampine tragedia si criza pacatului inainte ca el sa fi patruns in lumea noastra (vezi Romani 16:25, 26; Matei 25:34; 1 Corinteni 2:7). Datorita atotstiintei Sale, lui Dumnezeu ii sunt la fel de cunoscute si trecutul, si prezentul, si viitorul; nici un eveniment de pe acest pamant nu-L poate surprinde. Stiind ca pacatul avea sa fie un atac al fiintelor create impotriva autoritatii Sale si astfel impotriva caracterului Sau, Dumnezeu a fost intotdeauna pregatit sa-Si demonstreze iubirea si sinceritatea nu numai inaintea unui univers fara de pacat, ci si inaintea celor care dispretuisera iubirea divina. Vezi Ioan 1:14; 3:16; Romani 5:5–10.



1:10 dar care a fost descoperit acum prin aratarea Mantuitorului nostru Hristos Isus, care a nimicit moartea si a adus la lumina viata si neputrezirea, prin Evanghelie.

Descoperit. Este vorba de ,,hotararea si harul” lui Dumnezeu (v. 9), clar descoperite in Isus Hristos. Oamenii isi fac o parere despre Dumnezeul nevazut prin ceea ce vad la Isus. Datorita slujirii vindecatoare a lui Hristos si a soliilor Lui de incurajare si speranta, ei stiu acum care este atitudinea lui Dumnezeu fata de suferinta. Prin dragostea statornica a lui Isus omul poate sa masoare grija duioasa pe care Dumnezeu o are fata de omenire.

Aratarea. Gr. epiphaneia, ,,aratare”, ,,manifestarea vizibila” (vezi 1 Timotei 6:14). Aceasta este singura data in Noul Testament cand cuvantul epiphaneia se refera la prima venire a Domnului Hristos. In toate celelalte cazuri cuvantul face referire la a doua Sa venire (vezi 2 Tesaloniceni 2:8; 1 Timotei 6:14; 2 Timotei 4:1, 8; Tit 2:13).

Mantuitorului. Gr. soter, ,,eliberator”, cuvant folosit adesea in vechime pentru zei, oameni de stat si generali. Totusi, numai Isus Hristos a adus eliberare adevarata unei lumi legata in lanturile pacatului.

Nimicit. [,,Desfiintat”, KJV]. Gr. katargeo (vezi Romani 3:3). Cand Hristos a inviat din mormant s-a manifestat o putere mai tare ca ,,moartea”. Hristos ofera aceeasi putere asupra ,,mortii” tuturor celor care primesc planul de mantuire. Astfel ,,moartea” nu mai este ceva de temut.

La lumina. Venirea lui Isus Hristos si mesajul Sau de eliberare din pacat si de biruinta asupra mortii sunt comparate aici cu ivirea unei zile, dupa o noapte intunecata. Intr-adevar, Isus Hristos este ,,lumina” oamenilor (vezi Ioan 1:4). In timp ce Pavel astepta sa fie executat, ,,lumina” fagaduintelor lui Dumnezeu cu privire la ,,viata si nemurire” aducea sufletului sau o pace triumfatoare.

Viata. Vezi Ioan 1:4; 3:16. Aceasta este cu adevarat o nadejde pentru o lume care vede moartea ca pe o taina intunecata. Fagaduinta vietii da bucurie si sens calatoriei trecatoare pe acest pamant. In locul zadarniciei ea aduce sens; in locul disperarii ea aducea voie buna.

Neputrezirea. [,,Nemurirea”, KJV]. Sau ,,incoruptibilitatea”, adica viata care nu se va sfarsi niciodata (vezi Romani 2:7). Pavel se refera aici la invierea fizica si la viata in trup a celor rascumparati pe noul pamant.

Evanghelie. Ea era obiectul celei mai distinse atentii a lui Pavel si sursa curajului si pacii sale. Tinand cont de foloasele Evangheliei, Pavel si Timotei nu erau rusinati de ceea ce predicau (vezi v. 8).



1:11 Propovaduitorul si apostolul ei am fost pus eu si invatator al Neamurilor.

Propovaduitorul. Vezi 1 Timotei 2:7. Apostolul. Pavel pretinde titlul acesta deoarece chiar Isus l-a chemat la slujire (vezi 1 Corinteni 15:8, 9). In ce priveste intelesul cuvantului ,,apostol” vezi Marcu 3:14; Faptele Apostolilor

1:2. Pus. [,,Numit”, KJV]. Adica de Dumnezeu (vezi 1 Timotei 1:1; 2:7). Invatator. Acest cuvant completeaza intreita conceptie a lui Pavel cu privire la responsabilitatea sa de slujitor.

Al Neamurilor. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestor cuvinte. Totusi, asa cum scria la 1 Timotei 2:7, Pavel era trimis la Neamuri ca apostol special al lor (vezi Faptele Apostolilor 9:15; Romani 11:13; 15:16; Galateni 1:15, 16; 2:7, 8; Efeseni 3:8; 1 Timotei 2:7).



1:12 Si din pricina aceasta sufar aceste lucruri; dar nu mi-e rusine, caci stiu in cine am crezut. Si sunt incredintat ca El are putere sa pazeasca ce I-am incredintat pana in ziua aceea.

Sufar. Din cauza propriei sale suferinte indurate din cauza Evangheliei, Pavel il putea imbarbata pe Timotei sa rabde suferinta.

Aceste lucruri. E vorba despre culmea umilintei. Pavel fusese acuzat de acte criminale impotriva Imperiului Roman.

Nu mi-e rusine. [,,Nu sunt rusinat”, KJV]. Chiar daca avea de intampinat dezonoarea executarii ca un criminal si batjocora unui imperiu, increderea lui Pavel in solia pe care o predica ii inviora spiritul si-i intarea curajul. Acelasi fel de noblete a otelit si inima curajosilor evrei cand au avut de intampinat furia regelui Babilonului (vezi Daniel 3:16–18); Hristos de asemenea, intampinand ocara crucii, a dat universului un exemplu de incredere in providenta Tatalui.

Stiu. Pavel este convins de grija lui Hristos pentru binele sau, si marturia sa da pe fata recunostinta lui pentru aceasta.

Crezut. Forma verbului grecesc scoate in evidenta faptul ca increderea exista in viata lui Pavel inca de dinainte si continua si in prezent. El isi pastrase credinta chiar in mijlocul neplacutei experientei de a fi tratat ca un criminal de rand. Dumnezeu nu asteapta ca oamenii sa se increada in El orbeste. El a dat fiecarui om dovezi suficiente pe care sa-si bazeze increderea. Recunoasterea acestor dovezi ale providentei lui Dumnezeu ofera bucurie vietii.

Incredintat. Sau ,,convins”.

Sa pazeasca. Literal propozitia suna astfel ,,sa pazeasca depozitul meu pana in ziua aceea” (compara cu 1 Timotei 6:20; 2 Timotei 1:14). Comentatorii se intreaba daca aici Pavel se refera la ceva ce ii incredintase lui Hristos sau la ceva ce Hristos ii incredintase lui. Prima opinie este ca mantuirea personala a lui Pavel, caracterul si viitorul sau sunt lucrurile pe care Hristos le va pazi cu credinciosie pana la ziua invierii, cand sfintii adormiti vor fi adusi la viata. Chiar daca moartea ii ascunde pe oameni de ochii celorlalti, Hristos a insemnat mormintele tuturor celor care intr-o zi vor primi darul vietii vesnice.

Cei care sustin a doua parere nu cred ca Pavel ar folosi aceleasi cuvinte ca si in 1 Timotei

6:20 si 2 Timotei 1:14, dar cu alt sens. In pasajele amintite este clar ce i se incredinteaza lui Timotei ca slujitor al Evangheliei. Comentatorii acesti sustin ca Pavel ii impartaseste aici lui Timotei increderea ca desi el va muri in curand, raspandirea Evanghelia nu va inceta, si ca Hristos poate sa pazeasca marturia crestina pana ce sarcina va fi implinita. Altii ca Timotei vor primi insarcinarea care ii fusese data lui Pavel. Desi moartea sa avea sa fie o lovitura puternica pentru tinerele biserici, ele trebuiau sa fie convinse, ca si Pavel, ca Hristos inca traieste si ca poate sa le implineasca in ele mai mult decat facuse acest apostol.

Ziua aceia. Adica ziua cand sarcina incredintata crestinilor va fi fost indeplinita. Poate ca Pavel se refera la ,,ziua aceea” cand ,,viata si neputrezirea” (vezi v. 10) le vor fi oferite celor credinciosi pentru ca au pastrat curat ceea ce li se incredintase.

1:13 Dreptarul invataturilor sanatoase, pe care le-ai auzit de la mine, tine-l cu credinta si dragostea care este in Hristos Isus.

Dreptarul. [,,Forma”, KJV]. Gr. hupotuposis, ,,exemplu”, ,,tipar”, ,,model”, tradus ,,pilda” in 1 Timotei 1:16. Fiind unul din instrumentele lui Hristos prin care ceea ce i-a ,,incredintat” Pavel sau ,,mostenirea de adevar” a lui (vezi 2 Timotei 1:12) va fi pazit in siguranta si transmis mai departe lumii, lui Timotei i se porunceste sa proclame cu credinciosie Evanghelia, asa cum o auzise de la Pavel. Aici apostolul da de inteles ca spusele lui erau inspirate de Dumnezeu (vezi cap. 3:16) si aveau aceeasi autoritate ca si Vechiul Testament. Asadar ele nu trebuie sa fie falsificate, ci pastrate ca model al adevarului Evangheliei.

Sanatoase. Gr. hugiaino, ,,a fi sanatos” (vezi 1 Timotei 1:10). Solia lui Pavel nu avea nici o eroare si prezenta cu credinciosie planul de mantuire al lui Dumnezeu. El declara ca Evanghelia pe care o predica era adevarul (vezi Galateni 1:6–8).

Auzit de la mine. Pavel il instruise bine pe Timotei cu privire la adevar.

Credinta si dragostea. Credinta personala a lui Timotei n-ar fi putut avea o temelie mai buna. In plus, prezentarea darului mantuirii oferit de Dumnezeu trebuie sa se realizeze in acelasi spirit de iubire care Il caracterizeaza pe Cel care mantuieste. Prezentata cu oricare alt spirit, predica lui Timotei ar fi fost o piedica in calea primirii Evangheliei.



1:14 Lucrul acela bun care ti s-a incredintat, pazeste-l prin Duhul Sfant, care locuieste in noi.

Lucrul acela bun … pazeste-l. Propozitia suna literal: ,,pazeste depozitul excelent” (vezi 1 Timotei 6:20; 2 Timotei 1:12). Aici Pavel se refera la responsabilitatea lui Timotei ca slujitor al Evangheliei, incredintata lui atat de catre oameni cat si de catre Dumnezeu. O parte din ,,depozitul” acesta erau chiar cuvintele lui Pavel, pe care Timotei trebuia sa le ,,pazeasca” (v. 13). Lucrarea lui Pavel era aproape incheiata; apostolul pazise adevarul neatins de vreo eroare doctrinala sau de intinare morala. Dar slujba care-i fusese incredintata lui Pavel, ,,depozitul” lui, era acum pusa pe umerii lui Timotei si ai altora. De aici inainte ei urmau sa fie pazitori ai comorii nepretuite a Evangheliei si la randul lor sa o transmita cu credinciosie altora.

Prin Duhul Sfant. Adica Duhul Sfant este agentul care-i face in stare pe oameni sa implineasca sarcina predicarii Evangheliei. Nu exista limita in lucrarea si influenta celor care isi consacra vointa scopurilor lui Dumnezeu. Duhul Sfant devine taria omului si este puterea nevazuta care sta in spatele progresului lucrarii.

Locuieste. Puterea lui Dumnezeu devine aliata cu fortele vitale ale omului. Interiorul sau este schimbat atunci cand Ii ingaduie Duhului Sfant sa-i indrepte viata sa. Compara cu Ioan 15:4–7 (vezi Ioan 14, 17; 1 Corinteni 6:19; Efeseni 3:16).



1:15 Stii ca cei ce sunt in Asia toti m-au parasit; intre altii si Figel si Ermogen.

Asia. Adica provincia romana Asia, avand capitala orasul Efes (vezi Nota Suplimentara de la Faptele Apostolilor 16; vezi harta de la inceputul Vol. VI. p. 33).

M-au parasit. [,,S-au indepartat de mine”, KJV]. Nu se stie nimic despre situatia deosebita la care se face referire aici. Totusi, trebuie sa fi fost un eveniment care cerea curaj si onoare din partea celor care marturiseau ca sunt crestini. Pavel simtea puternic aceasta dezamagire si stia ca daca toti colaboratori sai ar fugi din fata persecutiei, lucrarea la care el se ostenise atat de mult s-ar prabusi. Totusi increderea in devotiunea lui Timotei l-a incurajat pe Pavel si i-a oferit cadrul pentru porunca adresata tanarului misionar, de a sta tare si de a nu se rusina de Evanghelie (vezi v. 8). In plus, el trebuia sa pazeasca triumfator ,,depozitul” sacru al adevarului (vezi v. 12) pe care il primise de la Pavel si de la ceilalti apostoli (v. 14) in momentul convertirii.

Figel si Ermogen. Scriptura nu ofera alte informatii cu privire la acesti oameni si la fapta lor urata. Este tragic sa fii amintit doar ca exemplu de ocara sau lasitate. Barbatii acestia nu izbutisera sa pazeasca adevarul care le fusese incredintat.



1:16 Domnul sa-si verse indurarea peste casa lui Onisifor; caci de multe ori m-a mangaiat, si nu i-a fost rusine de lantul meu.

Onisifor. Literal, ,,cineva care aduce folos”. Nu se stiu mai multe lucruri despre acest credincios sincer. Se pare ca el nu-si facuse de ras numele si ca ii adusese multa bucurie si incurajare lui Pavel intr-un timp cand alti membrii ai bisericii il paraseau. Onisifor nu se rusinase de Evanghelie sau de ocara pe care ea i-o aducea lui Pavel. Unii cred ca el era mort atunci, (1) pentru ca aici si in cap. 4:19 Pavel se refera numai la ,,casa” lui si (2) pentru ca in cap. 1:18 cuvintele ,,in ziua aceea”, intelese in lumina v. 12 cap. 4:8, constituie o referire la a doua venire.

Mangaiat. [,,Inviorat”, KJV]. Onisifor era ca o adiere de aer de munte pentru Pavel, care respira miasma temnitei romane. In loc de a contribui la suferinta lui Pavel, el ii aducea curaj, optimism si prietenie.

Nu i-a fost rusine. Onisifor este pus in contrast cu Figel si Ermogen si reprezinta un exemplu demn de urmat pentru Timotei (vezi v. 8).

Lantul. Vezi Faptele Apostolilor 28:20.



1:17 Nu numai atat, dar, cand a fost in Roma, m-a cautat cu multa grija si m-a gasit.

M-a cautat. Poate ca Onisifor era un membru de vaza al bisericii din Efes, probabil comerciant, calatorind cu afaceri la Roma. Totusi incercarea de a-l gasi pe Pavel era o actiune riscanta, deoarece, dupa incendiul Romei, toti crestinii era suspecti.

Cu multa grija. [,,Foarte sarguincios”, KJV]. Incercarea lui Onisifor de a ajunge la Pavel nu era intamplatoare.



1:18 Dea Domnul sa capete indurare de la Domnul in ziua aceea. Tu stii foarte bine cat ajutor mi-a dat el in Efes.

In ziua aceea. Vezi v. 12; cap. 4:8. Sursa bucuriei lui Pavel era ,,ziua aceea”, cand pacatul si umbrele lui vor disparea, cand nu va mai fi durere si saracie. Atunci vor fi implinite cele mai adanci dorinte, iar visurile spulberate pe acest pamant vor fi inlocuite cu minunatiile si placerile fara de sfarsit ale cerului (vezi Matei 16:27; Romani 2:7; 2 Timotei 4:1; Apocalipsa 21:1–4).

Stii. Ca slujitorul cel mai de seama din Efes, Timotei era martor la credinciosia lui Onisifor. Ajutor. [,,A slujit”, KJV]. Adica a slujit personal. Nu se mai stie altceva despre Onisifor din Efes. Mi-a dat. Dovezi textuale atesta omiterea cuvantului ,,mi”. Pavel se refera la serviciul lui Onisifor pentru cauza lui Hristos, din care o parte era o in tovarasie cu Pavel.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

2MM 203

2, 3 AA 499

2–4ML 209

5 AA 203; PP 592

6 ChS 90

6–8AA 499

7 CH 630; DA 341; ML 148

8 3T 67

9–12AA 500

10 GC 533; SR 48; 5T 260; 6T 230

12 AA 27, 511, 512; CSW 110; SL 82; SR 318; 2T 320; 4T 599

13 AH 438

15 AA 490

16–18AA 491


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: