English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Tesaloniceni, 3


3:1 Incolo, fratilor, rugati-va pentru noi ca, Cuvantul Domnului sa se raspandeasca si sa fie proslavit cum este la voi,

Incolo fratilor. Compara cu Filipeni 3:1; 1 Tesaloniceni 4:1. In cazul acesta, cuvintele introduc concluziile epistolei lui Pavel.

Rugati-va pentru noi. Apostolul tocmai se rugase pentru convertitii sai, ca ei sa poata fi mangaiati si intariti (cap. 2:17). Acum el le cere ca si ei in rugaciunile lor sa-l aminteasca pe el si pe colegii sai (compara cu 2 Corinteni 1:11; Filipeni 1:19; 1 Tesaloniceni 5:25). Pavel si-a recunoscut intotdeauna insuficienta si a fost mereu constient de nevoia sa de putere divina (vezi 2 Corinteni 2:16; 3:5).

Cuvantul Domnului. Dorinta lui Pavel ca tesalonicenii sa se roage pentru el nu era patata de egoism. Ele dorea doar ca prin lucrarea sa si a tovarasilor lui Cuvantul lui Dumnezeu sa fie raspandit.

Sa se raspandeasca. [,,Sa aiba un curs liber”, KJV]. Gr. trecho, ,,a alerga”, folosit aici metaforic. Se pare ca in cetatea Corint Cuvantul nu ,,alerga” asa de liber cum si-ar fi dorit apostolul. Probabil ca intampina o impotrivire hotarara din partea iudeilor (vezi 1 Tesaloniceni 3:7). S-ar putea ca drept raspuns la rugaciunile unite ale tesalonicenilor sa i se fi dat lui Pavel o viziune incurajatoare si sa fi scapat mai tarziu de uneltirea iudeilor, care erau hotarati sa opreasca lucrarea sa in aceasta cetate (vezi Faptele Apostolilor 18:9–17). Astfel el a continuat sa lucreze in Corint timp de un an si jumatate si a infiintat acolo o biserica importanta. In conditii normale ,,cuvantul Domnului”, manat de Duhul Sfant, face progrese rapide. El este ,,viu si lucrator” (Evrei 4:12). El ,,alearga cu iuteala mare” (Psalm 147:15), si se raspandeste (Faptele Apostolilor 12:24).

Sa fie proslavit. Cuvantul Domnului este proslavit prin viata transformata a acelora care sunt manati de el. Despre Evanghelie se spune ca este impodobita cu viata evlavioasa chiar si a celor mai umili crestini – sclavi convertiti, care nu fura, ci sunt cu totul cinstiti si credinciosi in serviciul lor (Tit 2:9, 10; vezi Matei 5:16).

Cum este la voi. Pavel isi aduce aminte de voioasa primire a Evangheliei de catre tesaloniceni si de succesul ei in viata lor (1 Tesaloniceni 2:13).



3:2 si sa fim izbaviti de oamenii nechibzuiti si rai; caci nu toti au credinta.

Sa fim izbaviti. Gr. ruomai, ,,a izbavi”. Desi aceasta a doua cerere are un iz personal, apostolul nu e preocupat in primul rand de siguranta sa, ci vrea sa fie sigur ca echipa lui evanghelistica se va bucura de libertate in lucrare.

Nechibzuiti. Gr. atopoi, literal, ,,afara din loc”, deci ,,nepotriviti”, ,,rai”, ,,gresiti”. In limba greaca acest cuvant este articulat hotarat, intelegandu-se asadar ca Pavel se refera la o anumita categorie de potrivnici, fara indoiala la iudeii care s-au unit impotriva sa si l-au adus inaintea lui Galiu, guvernatorul roman (vezi Faptele Apostolilor 18:9–17). Iudeii acestia erau mai rai decat multi dintre pagani prin faptul ca rezistau cu incapatanare apelurilor Sfintei Scripturi si minunilor savarsite de Duhul Sfant, care demonstrau puterea lui Dumnezeu, iar unii din neamul lor au ajuns atat de departe incat l-au batjocorit (Faptele Apostolilor 13:45).

Nu toti au credinta. Aceasta este probabil o referire la iudeii necredinciosi care respingeau credinta crestina. Tesalonicenii primisera repede credinta, dar nu trebuia sa fie surprinsi daca altii nu faceau la fel. Sunt unii care s-au predat de deplin raului, iar constiinta lor este insensibila (vezi 1 Timotei 4:2). Altii, inchizandu-si pe deplin mintea dovezilor pe care Duhul Sfant le aduce in inima lor, se aseaza in afara influentei Evangheliei. Cand Domnul, prin minunile realizate cand era pe pamant, daduse dovada neindoielnica de divinitatea Sa, au fost unii care si-au impietrit in asa fel inima respingand mesianitatea Lui incat au atribuit puterea Sa facatoare de minuni lui Satana. Unii ca acestia, avertiza Domnul, erau in primejdia de a comite pacatul de neiertat, daca nu o si facusera deja (vezi Matei 12:22–32). Altii, care nu au ajuns atat de departe, erau atat de impietriti in scopurile lor lumesti incat Evanghelia nu putea sa patrunda in inima lor, asa cum nici samanta nu poate prinde radacini in terenul batatorit al drumului (vezi Luca 8:5, 12). Asemenea oameni au nevoie de destelenirea terenului inimii prin pocainta sincera, ca sa poata intelege cuvantul si sa-l creada (vezi Osea 10:12).



3:3 Credincios este Domnul: El va va intari si va va pazi de cel rau.

Credincios este Domnul. Credinciosia omului, mai ales cea a iudeilor, care au intors spatele adevarului divin, e pusa in contrast cu credinciosia neschimbatoare a lui Dumnezeu (vezi 1 Corinteni 1:9). Pavel, datorita promisiunii de a fi eliberat din Corint si implinirii ei (Faptele Apostolilor 18:9–17), putea sa marturiseasca personal ca Domnul este vrednic de incredere.

Intari. Gr. sterizo, ,,a confirma”, ,,a stabili”, ,,a intari”. Pavel se rugase deja ca tesalonicenii sa fie intariti (2:17); acum isi exprima increderea ca lucrul acesta se va implini.

Va va pazi de cel rau. [,,Va va pazi de rau”, KJV]. Aceste cuvinte se pot referi la rau in general sau la Satana, cel rau (vezi Matei 13:19, 38; Efeseni 6:16, RSV; 1 Ioan 2:13, 14; 3:12; 5:18, RSV). Referirea la Satana se incadreaza bine in epistola aceasta in care Pavel a scos atat de mult in evidenta lucrarea diavolului si a agentilor sai (vezi 2 Tesaloniceni 2:3–12). Apostolul ii asigura pe cititorii lui ca Domnul, caruia ei Ii slujesc, ii va pazi chiar si de cel mai rau dintre dusmani.



3:4 Cu privire la voi, avem incredere in Domnul ca faceti si veti face ce va poruncim.

Incredere in Domnul. Necredinciosia altora indreapta din nou gandurile lui Pavel catre nevoile tesalonicenilor credinciosi. Dar desi apostolul ii incurajeaza pe credinciosi, el le explica faptul ca temeiul increderii lui este ,,in Domnul” si nu in oameni (vezi Galateni 5:10).

Ca faceti si veti face. Acesta este un indemn exprimat intr-un chip atragator. Pavel are pentru tesaloniceni porunci precise, dar isi exprima cu tact convingerea ca ei fac deja ceea ce el le cere si ca vor starui in asta. Poruncile lui erau de la Dumnezeu. Ei le primisera ca atare si prin Duhul Sfant le implinisera (vezi 1 Tesaloniceni 2:13). El era convins ca Domnul, care incepuse o lucrare buna in viata lor, urma sa o termine si sa ii pregateasca pentru aratarea Sa glorioasa (compara cu Filipeni 1:6).

Ce. [,,Lucrurile”, KJV]. Elementul la care se face referire nu este identificat in versetul acesta, ci de abia in v. 6–15.



3:5 Domnul sa va indrepte inimile spre dragostea lui Dumnezeu si spre rabdarea lui Hristos!

Indrepte. Gr. kateuthuno, ,,a face drept”. Cuvantul acesta face parte din cererea lui Pavel – ,,Domnul sa va indrepte”.

Inimile. Gr. kardiai, folosit aici pentru minte, sediul inteligentei (vezi Romani 1:21; 10:10; Efeseni 1:18). Avem nevoie de continua calauzire a Domnului atat in gandirea noastra cat si in emotiile noastre. El a promis sa ne aduca aminte adevarurile pe care le-am invatat, sa ne descopere insemnatatea lor si sa ne conduca la o deplina intelegere a vointei Sale (vezi Ioan 14:26; 16:13).

Spre dragostea lui Dumnezeu. Aceasta este prima din cele doua sfere spre care Pavel doreste ca inimile credinciosilor sa fie indreptate. Sunt posibile doua interpretari ale acestei expresii:

(1) Ca ei sa poata fi condusi la iubirea lui Dumnezeu; (2) ca ei sa ajunga sa aiba sau sa se impartaseasca de iubirea lui Dumnezeu. Analogia cu expresia care urmeaza face preferabila a doua alternativa.

Rabdarea lui Hristos. [,,Asteptarea rabdatoare”, KJV]. Gr. hupomone (vezi Romani 2:7; Evrei 12:1). Literal inseamna ,,rabdarea lui Hristos” (ca in traducerea Cornilescu), care ar putea sa insemne rabdarea dovedita de Hristos sau o tarie ca a lui Hristos. Contextul insa face posibil ca scopul rugaciunii lui Pavel sa fie cu privire la asteptarea plina de rabdare a revenirii Mantuitorului.



3:6 In Numele Domnului nostru Isus Hristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate, care traieste in neoranduiala, si nu dupa invataturile, pe care le-ati primit de la noi.

Nostru. Pot fi citate dovezi textuale pentru omiterea acestui cuvant. Pentru un comentariu cu privire la insemnatatea expresiei ,,in numele Domnului nostru”, vezi Faptele Apostolilor 3:6; 1 Corinteni 5:4. Pavel invoca numele Domnului ca sprijin pentru poruncile pe care el insusi le da acum credinciosilor (vezi 1 Tesaloniceni 4:2; 2 Tesaloniceni 3:12).

Va poruncim. Cu expresia aceasta Pavel incepe sa dea porunci explicite tesalonicenilor (vezi

v. 4). In prima sa epistola el apelase la biserica pentru ca aceasta sa avertizeze grupa de fanatici din mijlocul ei (1 Tesaloniceni 5:14). Din apelul acesta reiese ca atunci nu avusese succes prea mare, deoarece acum recurge la masuri mai autoritare si da porunci (vezi 1 Tesaloniceni 4:2, 11).

Sa va feriti. [,,Sa va retrageti de la”, KJV]. Gr. stellomai, ,,a se tine departe”, ,,a se retrage”. Aceasta rupere a legaturilor intime din partea membrilor de incredere ai bisericii trebuia sa-i faca pe cei gresiti sa-si vina in simtiri, sa le ,,fie rusine” (v. 14) si sa se intoarca de la caile lor rele. Acesta era un pas necesar in disciplina bisericeasca (vezi Matei 18:15–17), dar nu insemna excluderea. Acest act final era rezervat pentru cei vinovati de lucruri mai serioase (vezi 1 Corinteni 5:5).

Orice frate. Instructiunea lui Pavel e cuprinzatoare, el doreste ca toate cazurile sa fie

tratate.

Neoranduiala. Gr. ataktos (vezi 1 Tesaloniceni 5:14).

Invataturile. [,,Traditia”, KJV]. Gr. paradosis (vezi cap. 2:15).

Le-ati primit. [,,Le-a primit”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,au primit” (ei). Dovezi textuale importante pot fi citate si pentru exprimarea ,,ati primit”, iar aceasta se potriveste cu contextul (v. 7).



3:7 Voi insiva stiti ce trebuie sa faceti ca sa ne urmati; caci noi n-am trait in neoranduiala, intre voi.

Voi insiva stiti. Compara frazeologia similara din 1 Tesaloniceni 2:1, 2, 5; 3:3; 5:2.

Sa ne urmati. Gr. mimeomai, ,,a imita”. Compara folosirea acestui cuvant in Evrei 13:7; 3 Ioan 11. Instructiunea pe care Pavel si asociatii lui o dadusera nu era facuta confuza prin vreo inconsistenta in propriile lor vieti. Tesalonicenii aveau un exemplu vrednic de urmat (vezi 1 Corinteni 4:16; Filipeni 3:17). Pavel putea sa-i indemne pe crestini sa-l urmeze deoarece si el Il urma pe Hristos (vezi 1 Corinteni 1:11). Daca s-ar fi gandit la purtarea smerita, atenta, crestineasca a lui Pavel, ei ar fi stiut ce cere Domnul de la ei. Fiecare slujitor al Evangheliei ar trebui sa traiasca in asa fel incat viata lui sa fie in acord cu invatatura pe care o propavaduieste.

N-am trait in neoranduiala. Comportamentul la care facea aluzie Pavel (v. 6), pare sa fi fost cauzat de ideile fanatice ca, intrucat Domnul urma sa vina in curand, crestinul nu mai trebuia sa se ocupe de treburile pamantesti. Este posibil ca cei care erau stapaniti de gandul acesta sa fi impus bisericii principiul bunurilor obstesti, din motive egoiste, pentru a profita de munca altora. Pavel i-a demascat pe acesti agitatori indolenti (v. 11), dar mai intai le-a amintit fratilor de exemplul lui pozitiv. El a putut face apel la harnicia de care a dat dovada cat timp a stat printre ei.



3:8 N-am mancat de pomana painea nimanui; ci, lucrand si ostenindu-ne, am muncit zi si noapte, ca sa nu fim povara nimanui dintre voi.

De pomana. [,,Pe nimic”, KJV]. Mai degraba ,,in dar”. Compara cu 2 Corinteni 11 7–9, unde Pavel se lauda ca n-a fost o povara corintenilor. Lucrand si ostenindu-ne. Vezi 1 Tesaloniceni 2:9. Cuvintele acestea scot in evidenta

masurile extreme luate de Pavel si de colaboratorii sai pentru a da celorlalti cel mai bun exemplu si

pentru a inlatura orice motive de critica.

Zi si noapte. [,,Noapte si zi”, KJV]. Vezi 1 Tesaloniceni 2:9.

Ca sa nu fim povara. Gr. epibareo, ,,a coplesi”, ,,a fi povara”. Pavel n-a dorit sa fie o povara

pentru tesaloniceni.



3:9 Nu ca n-am fi avut dreptul acesta, dar am vrut sa va dam in noi insine o pilda vrednica de urmat.

Dreptul. [,,Puterea”, KJV]. Gr. exousia, ,,drept”, ,,autoritate”, (vezi Ioan 1:12; Faptele Apostolilor 1:7). Apostolul dorea sa le explice ca nu era impotriva slujitorilor Evangheliei care erau sustinuti financiar de catre biserica. Intr-adevar, in alta parte el a vorbit despre obligatia bisericii de a-i sustine pe cei chemati de Dumnezeu sa slujeasca (vezi 1 Corinteni 9:9–14). El a apreciat darurile trimise de Filipeni pentru sustinerea lui si le-a numit ,,o jertfa bine primita si placuta lui Dumnezeu” (Filipeni 4:17, 18). Dar in Tesalonic a renuntat la dreptul sau, ajutorul financiar din parte bisericii, pentru a le da membrilor un exemplu vrednic de urmat.

Pilda. [,,Exemplu”, KJV]. Gr. tupos, ,,tip” (vezi Romani 5:14).

De urmat. Gr. mimeomai (vezi v. 7).



3:10 Caci, cand eram la voi, va spuneam lamurit: Cine nu vrea sa lucreze, nici sa nu manance.

Cand eram la voi. Compara cu 1 Tesaloniceni 3:4; 2 Tesaloniceni 2:5.

Va spuneam lamurit. [,,Va porunceam”, KJV]. Sirul de instructiuni date de Pavel tesalonicenilor este uimitor. Se pare ca in scurta perioada cat fusese cu ei le-a expus fiecare punct principal al credintei si a adaptat invatatura data la nevoile lor imediate. In consecinta, cand nu era prezent intre ei putea sa se refere la poruncile verbale pe care li le daduse.

Nu vrea sa lucreze. Este evident ca aici Pavel se refera la aceia care, anticipand revenirea imediata a lui Hristos, refuzau sa mai munceasca, sustinand ca, avand in vedere iminenta acestui eveniment, acest lucru nu mai era necesar.

Nici sa nu manance. Apostolul se opune pe scurt rationamentul fanaticilor printr-o zicala; se poate ca aceasta sa fi fost raspandita in timpul acela sau sa fi pornit de la el. Zicala aceasta are valoare si in prezent. Munca este o binecuvantare, lenea, un blestem (vezi DA 72; COL 359). Dumnezeu ofera hrana animalelor, dar ele trebuie sa o caute. Lui Adam i s-a spus ,,in sudoarea fetei tale sa-ti mananci painea” (Geneza 3:19). Crestinul trebuie sa faca tot ce-i sta in putere ca sa nu fie

o povara pentru altii. El ar trebui sa lucreze in asa fel incat, pe langa intretinerea lui, sa fie in stare sa-i ajute si pe cei in lipsa (Efeseni 4:28).



3:11 Auzim insa ca unii dintre voi traiesc in neoranduiala, nu lucreaza nimic, ci se tin de nimicuri.

Auzim insa. S-ar parea ca Pavel primise vesti proaspete de la Tesalonic si scria despre o situatie care atunci era reala. Unii dintre voi. In timp ce apostolul ii face pe tesaloniceni raspunzatori de situatia din

biserica lor, nu-i cuprinde insa pe toti in condamnarea sa, ci recunoaste ca raul e limitat la cativa.

Neoranduiala. Gr. ataktos (vezi 1 Tesaloniceni 5:14).

Nu lucreaza nimic, ci se tin de nimicuri. In limba greaca acesta este un joc de cuvinte [care poate fi redat in engleza astfel: ,,not busy, but busy bodies” (Wordsworth)], [ in traducerea Cornilescu: ,,nu lucreaza nimic, se tin de nimicuri”]. Oamenii ocupati cu treburile altora sunt ocupati cu nimicuri, cu lucruri care nu-i privesc, cu treburile oricui altcuiva, numai cu ale lor nu. Munca cinstita este leacul cel mai bun pentru astfel de oameni, deoarece aceia care sunt constiinciosi in implinirea propriilor datorii nu vor gasi timp si nici nu vor fi inclinati sa se amestece in trebuirile altora (vezi 1 Tesaloniceni 4:11; 1 Timotei 5:13, 14; 1 Petru 4:15). Ocupatia celor care se amesteca in treburile altora sunt flecareala si vorbirea de rau. Asupra celui care barfeste cade un blestem dublu, mai greu decat calomnia adusa celui care este barfit de el (vezi 5T 176, 241, 242, 609, 610; Ed 235).



3:12 Indemnam pe oamenii acestia si-i sfatuim, in Domnul nostru Isus Hristos, sa-si manance painea lucrand in liniste.

In Domnul nostru Isus Hristos. [,,Prin Domnul nostru Isus Hristos”, KJV]. Aceste cuvinte adaugate cu tact unui indemn nu numai ca pretind autoritatea Domnului, dar implica si faptul ca cei carora li se adreseaza sunt priviti ca fiind inauntrul staulului. Apostolul doreste mereu sa-i tina pe toti inauntrul bisericii, dar vrea de asemenea sa se asigure ca ei traiesc la inaltimea standardelor stabilite.

Lucrand in liniste. Compara cu 1 Tesaloniceni 4:11. Se face apel la o viata de munca, folositoare, evlavioasa, linistita, in contrast cu viata acelora care se amesteca in treburile altora. Crestinul adevarat isi vede de treburi intr-un mod linistit, neostentativ, fiind fara preget in sarguinta si slujind Domnului (vezi Romani 12:11). Astfel, ca si Pavel, el se va stradui sa nu depinda de nimeni in ce priveste painea de toate zilele (vezi v. 8).



3:13 Voi, fratilor, sa nu osteniti in facerea binelui.

Fratilor, sa nu osteniti. Din nou apostolul se adreseaza intregii biserici (vezi v. 6), incluzandui pe membrii credinciosi care nu fusesera dusi in ratacire de agitatorii fanatici. Poporul lui Dumnezeu nu trebuie sa oboseasca sau sa se descurajeze in facerea de bine, din cauza presiunii interne sau externe. Vezi Galateni 6:9, 10, unde se face referire la faptele de binefacere fata de cei in nevoie. Faptul ca sunt unele persoane lenese, neprevazatoare, risipitoare, nemernice, care stau in biserica pentru a fi ajutati, nu trebuie sa ingaduie ca izvoarele generozitatii crestine sa sece. Biserica are nevoie de binecuvantarea care vine din ajutorarea saracilor ei. E un privilegiu sa impartim binecuvantarilor noastre materiale cu cei mai putin avuti si astfel sa ne ajutam unii pe altii (vezi 2 Corinteni 8:14; 9:7–12; 3 T 525; 2 T 24–26).



3:14 Si daca n-asculta cineva ce spunem noi in aceasta epistola, insemnati-vi-l, si sa n-aveti nici un fel de legaturi cu el, ca sa-i fie rusine.

N-asculta cineva ce spunem noi. Pavel dorea ca biserica sa-si dea seama ca epistola sa avea autoritate, ca era cuvantul inspirat al lui Dumnezeu, scrisa in numele Domnului. Ea pretindea pe buna dreptate ascultare. Membrii trebuiau sa sprijine instructiunile ei.

Insemnati-vi-l. Gr. semeioo, ,,a marca” de la semeion, ,,semn”, ,,marca”, ,,notare”.

Sa n-aveti nici un fel de legaturi. [,,Sa nu va intovarasiti”, KJV]. Cu greu ar fi putut sa ramana fara efect un astfel de ostracism deliberat din partea crestinilor loiali. Astfel vinovatii puteau sa se vada mai usor asa cum ii vedeau altii pe ei si sa le fie rusine. Rusinandu-se de purtarea lor, urmau sa fie condusi la pocainta si sa fie mantuiti.



3:15 Sa nu-l socotiti ca pe un vrajmas, ci sa-l mustrati ca pe un frate.

Nu… ca pe un vrajmas. Acest indemn este foarte necesar in biserica. De multe ori crestinilor le este usor sa fie asprii in gandirea lor fata de un frate stricat.

Ca pe un frate. Pavel nu dorea ca persoana gresita sa fie exclusa. El vroia ca aceasta sa fie inca socotita din randurile credinciosilor si sa fie mustrata ca atare. Daca disciplina avea efectul intentionat, acest membru trebuia sa fie mustrat de sfatul fratesc si sa fie gata sa se reintoarca la o interpretare echilibrata a adevarului. Un asemenea procedeu nu va fi usor pentru nici una din parti, dar el este idealul catre care biserica trebuie sa se indrepte.



3:16 Insusi Domnul pacii sa va dea totdeauna pacea in orice fel. Domnul sa fie cu voi cu toti!

Insusi Domnul pacii. In 1 Tesaloniceni 5:23, Pavel vorbeste despre ,,Dumnezeul pacii”, referindu-se la Tatal, ale carui atribute le impartaseste si Fiul. In Isaia 9:6 titlul ,,Domnul pacii” este aplicat profetic la Mesia; in Evanghelii se declara ca Hristos le da pace urmasilor Sai (Ioan 14:27; 16:33; 20:19, 26); iar in Efeseni 2:14, Hristos e descris ca fiind ,,pacea noastra”. Pavel recunoaste ca numai un asemenea Hristos putea sa aduca pacea in inimile tulburate ale tesalonicenilor.

Totdeauna. Apostolul doreste ca tesalonicenii sa se bucure totdeauna de pacea lui Hristos, indiferent de cat de apasatoare ar putea deveni imprejurarile.

In orice fel. [,,Prin toate mijloacele”, KJV; ,,In tot chipul”, traducerea lui G. Galaction]. Adica in orice fel necesar.

Cu voi cu toti. In rugaciunea aceasta apostolul cuprinde intreaga biserica din Tesalonic, atat pe membrii incapatanati si in neoranduiala cat si pe cei mai sinceri si credinciosi. El doreste ca prezenta Domnului sa ramana fara incetare cu toti (vezi 1 Tesaloniceni 5:26; 2 Tesaloniceni 1:3; 3:18). Prezenta divina in inima fiecarui credincios va fi cea mai buna garantie a pacii in biserica de pe pamant si a bucuriei pacii vesnice in lumea viitoare.



3:17 Urarea de sanatate este scrisa cu mana mea: Pavel. Acesta este semnul in fiecare epistola; asa scriu eu.

Urarea de sanatate. [,,Salutare”, KJV]. Gr. aspasmos (vezi Coloseni 4:18; 1 Tesaloniceni 5:26). Se refera la binecuvantare (2 Tesaloniceni 3:18), dar salutarea are o insemnatate in plus, intrucat a fost scris chiar de Pavel, cu mana lui (compara cu 1 Corinteni 16:21; Galateni 6:11; Coloseni 4:18; Filimon 19). Semnatura nu era ceva neobisnuit in scrisorile dictate, dar se poate sa fi avut un sens deosebit in aceasta epistola, avand in vedere posibila primejdie a scrisorilor contrafacute (vezi 2 Tesaloniceni 2:2). Chiar daca o asemenea primejdie nu ar fi existat, o salutare scrisa personal ar fi asigurat din partea tesalonicenilor o primire si mai calduroasa a scrisorii.

Semnul. Gr. semeion, ,,semn” (vezi Luca 2:34). Se refera nu atat de mult la salutare, cat la faptul ca a fost scrisa cu insasi mana lui Pavel.

In fiecare epistola. Aceste cuvinte arata ca era un lucru obisnuit ca Pavel sa-si semneze toate scrisorile, chiar daca nu mentiona in mod expres acest lucru in fiecare dintre ele.



3:18 Harul Domnului nostru Isus Hristos sa fie cu voi cu toti! Amin.

Harul Domnului nostru. Compara cu Romani 16:24. In ce priveste sensul expresiei, vezi Romani 1:7. Compara cu 1 Tesaloniceni 5:28.

[Amin; KJV]. Se pot cita dovezi textuale pentru omiterea acestui sfarsit.

Fragmentul care apare la sfarsitul epistolei [A doua epistola catre tesaloniceni a fost scrisa din Atena], (in KJV) nu apare in nici un manuscris timpuriu. E un adaos editorial ulterior, nefacand parte din textul original inspirat (vezi aceeasi problema din 1 Tesaloniceni). Locul scrierii a fost orasul Corint, nu Atena (vezi Introducerea la a doua epistola catre tesaloniceni).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3–5AA 267

8 1T 447

8, 9 AA 347

10 COL 247; CS 122; WM 200

10–12AA 348

11 AA 261

12 AA 267

13 2T 445; 3T 210; 9T 220

15 AA 268


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: