Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

2 Tesaloniceni 2:7


2:7 Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum, sa fie luat din drumul ei.

Taina faradelegii. Gr. musterion tes anomias. Pentru sensul cuvantului musterion, ,,ceva ascuns”, vezi Romani 11:25; pentru anomias, ,,dispret si calcare a legii”, ,,nelegiuire”, vezi mai sus, la ,,omul faradelegii” (2 Tesaloniceni 2:3). Titlul acesta se refera la o putere a carei trasatura principala este faradelegea. Avand in vedere incercarea de a schimba legea amintita in Daniel 7:25 (vezi comentariul de acolo), referirea la lege este semnificativa. In ultima analiza, descrierea aceasta se aplica la Satana, autorul nelegiuirii (TM 365), dar diavolul si-a camuflat in general personalitatea, lucrand prin agenti. In zilele de pe urma el va juca in persoana un rol mai direct, culminandu-si inselaciunea prin contrafacerea venirii lui Hristos (vezi 2 Tesaloniceni 2:4, 9).

Lucreze. Gr. energeo (vezi Filipeni 2:13). Pavel se refera la un agent care actioneaza deja. Pe vremea lui Pavel apostazia incepuse (vezi 2 Tesaloniceni 2:3). Cu trecerea timpului apostazia a luat forma pretentiilor papale, asa ca, dintr-un punct de vedere istoric modern, ,,taina faradelegii” poate fi identificata cu puterea papala (GC 49, 55). Deci ,,omul faradelegii” si ,,taina faradelegii” pot fi considerate ca reprezentand aceeasi putere papala apostata (GC 356); si in spatele tuturor manifestarilor omenesti nelegiuite sta chiar Satana, care la sfarsit va juca un rol personal in efortul de a lua captiva intreaga lume (vezi v. 4, 9).

Numai. Cuvantul acesta introduce elementul care delimiteaza lucrarea tainei faradelegii.

Opreste. Gr. katecho (vezi v. 6). Cei mai multi comentatori sunt de acord ca in limba greaca aceasta constructie cere adaugarea unei expresii explicative, ca de pilda ,,va restrange”, pentru a completa gandul propozitiei. Unii cred ca aici se face referire la Imperiul Roman, ca in versetul 6; altii sustin ca Dumnezeu este Cel care opreste (vezi v. 6).

Luat din drumul ei. Sau ,,luat din mijloc”. Cei care sustin ca puterea care opreste este Imperiul Roman (vezi mai sus la ,,opreste”), cred ca aceasta putere e luata din drum. Cei care cred ca Cel care opreste este Dumnezeu, parafrazeaza a doua jumatate a versetului in felul acesta: ,,Cel care opreste, Dumnezeu, care tine raul in frau [GC 589, 614 ], va continua sa-l opreasca pana vine timpul sa fie ‚descoperita’ taina nelegiuirii [v. 8] si sa fie luata din drum”. Alti comentatori considera ca aceasta expresie il asigura pe credincios ca in ciuda lucrarii puterii apostate, ea nu va dainui vesnic. La timpul hotarat Dumnezeu va pune capat activitatilor ei (vezi Matei 24:21, 22).