Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

2 Tesaloniceni 2:6


2:6 Si acum stiti bine ce-l opreste ca sa nu se descopere decat la vremea lui.

Si acum stiti. Pavel le reaminteste din nou cititorilor subiectul asupra caruia ei erau cel putin partial informati. Comentatorii ulteriori ai cuvintelor sale au dezavantajul de a nu cunoaste continutul deplin al instructiunilor lui orale.

Opreste. [,,Retine”, KJV]. Gr. katecho, ,,a detine”, ,,a tine inapoi”, ,,a restrange”. Literal, ,,ce-l restrange”, sau ,,ce-l retine”, in limba greaca fiind de genul neutru. In v. 7 Pavel foloseste o expresie similara, dar foloseste genul masculin, ,,cel ce o opreste”.

Comentatorii considera ca in v. 6–12 sunt mari dificultati, si le pun pe seama faptului ca Pavel se adreseaza tesalonicenilor folosind un fundal de informatii date mai inainte, pe care noi nu le avem. In felul acesta, orice explicatie a acestui pasaj contine un element de ipoteza si trebuie sa fie observata cu grija in contextul soliei lui Pavel pentru tesaloniceni.

Unii sustin ca puterea care opreste este Imperiul Roman. Persecutiile pagane tineau in frau tendinta bisericii de a adopta obiceiuri si dogme straine, si in felul acesta impiedicau aparitia papalitatii (GC, 49). Probabil Pavel nu specifica aici care este puterea aceasta deoarece este o chestiune delicata asupra careia nu indrazneste sa fie mai explicit, de teama de a nu aduce noi persecutii asupra convertitilor, daca scrisoarea aceasta ar fi cazut in mainile dusmanilor.

Atii considera ca aceste cuvinte au o aplicatie mai extinsa. Ei cred ca forma masculina, ,,cel ce o opreste” (vezi mai sus), se refera la Dumnezeu. Astfel, ,,ce(-l) opreste” ar putea sa fi o referire la imprejurarile aranjate si permise de Dumnezeu (vezi Daniel 4:17) pentru a intarzia aparitia lui Antichrist, atat in aspectul lui istoric cat si in manifestarea lui finala care urmeaza inca sa vina (vezi 2 Tesaloniceni 2:4). In ce priveste felul in care Dumnezeu tine in frau puterile raului, vezi Apocalipsa

7:1.

Ca sa nu se descopere. Desi Pavel nu specifica care este subiectul acestui predicat, contextul arata ca vorbeste inca de ,,omul pacatului” (v. 3, 4). In ce priveste comentariul la verbul ,,descopere”, vezi v. 3.

La vremea lui. Adica la vremea hotarata de Dumnezeu, nu la timpul hotarat de ,,omul faradelegii”. Antihristul se va manifesta la vremea potrivita. Daca este vorba de papalitatea istorica (vezi v. 4), s-a inteles prin cuvintele de aici perioada de dominatie de 1260 de ani a acestei puteri religioase (vezi Daniel 7:25; Apocalipsa 12:6). Cand i se da o aplicatie mai larga (vezi 2 Tesaloniceni 2:4) pasajul este considerat o referire la timpul cand Satana va juca un rol personal in evenimentele zilelor sfarsitului, numai pentru ca planul lui de a domina lumea sa fie dezvaluit si caracterul sau sa fie cunoscut (vezi 2 Tesaloniceni 2:4; Apocalipsa 17:16).