Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Tesaloniceni

2 Tesaloniceni 2:2


2:2 sa nu va lasati clatinati asa de repede in mintea voastra, si sa nu va tulburati de vreun duh, nici de vreo vorba, nici de vreo epistola, ca venind de la noi, ca si cum ziua Domnului ar fi si venit chiar.

Clatinati… in mintea voastra. Nu trebuia ca tesalonicenii sa fie indepartati de la convingerea lor stabila si sa fie ,,purtati de orice vant de invatatura” (Efeseni 4:14). Crestinii ar trebui sa fie statornici din punct de vedere intelectual.

Tulburati. Gr. throeo, ,,a striga tare”, ,,a inspaimanta” de unde, ,,a tulbura”. Acest cuvant se refera la o stare de agitatie sau de excitare nervoasa. Gandul ca revenirea Domnului era iminenta ii tinuse pe tesaloniceni intr-o stare de continua tulburare.

Duh. Acest cuvant se refera fara indoiala la Spiritul profetiei (compara cu 1 Corinteni 7:40; 12:10).

Vorba. Adica invatatura orala.

Epistola. Adica o comunicare scrisa.

Ca venind de la noi. Se poate intelege prin aceste cuvinte ca era vorba despre toate cele trei tipuri de comunicare, caz in care se zicea ca toate ar fi venit de la Pavel. Multi comentatori considera ca Pavel se refera aici la vreo comunicare falsa, facuta in numele lui. Tinand cont de precautia manifestata prin semnarea scrisorii cu propria lui mana (vezi cap. 3:17), e posibil ca aici Pavel sa fi avut in vedere scrieri contrafacute. Altii cred ca daca lucrul acesta ar fi fost adevarat, el ar fi tratat problema mai serios. Ei sugereaza ca e posibil si ca unele exprimari ale lui Pavel in invatatura sau in forma adresarii sau in scrisul primei sale epistole sa fi fost gresit interpretate (vezi 1 Tesaloniceni 4:15.17; 2 Tesaloniceni 2:1; AA 264).

Ziua Domnului. [,,Ziua lui Hristos”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza traducerea ,,ziua Domnului”. In ce priveste comentariul la cuvintele ,,ziua Domnului” vezi Faptele Apostolilor 2:20.

Ar fi venit chiar. [,,E aproape”, KJV]. Gr. enistemi, ,,a sta aproape”, ,,a fi iminent”. De aici reiese clar ca intelegerea gresita nu era cu privire la eveniment, ci la iminenta lui. Pavel subliniaza in prima sa epistola, asa cum invatase si Hristos, ca viata crestinilor ar trebui sa fie o continua pregatire pentru revenirea Domnului (Matei 24:42, 44; 1 Tesaloniceni 1:10; 5:23). Ei trebuie sa vegheze si sa fie gata, dar nu trebuie sa fie cuprinsi de un simtamant de panica si de o agitatie inutila cu privire la a doua venire.