English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Samuel, 8


8:1 Dupa aceea, David a batut pe Filisteni si i-a smerit, si a luat din mana Filistenilor carmuirea capitalei lor.

A batut pe filisteni. Dupa ce a fost instalat pe tron, David s-a bucurat de o perioada de pace, care a fost folosita pentru organizarea si dezvoltarea regatului sau. Dandu-si seama de puterea lui Israel, popoarele din jur n-au mai atacat, iar David s-a multumit sa se ocupe cu treburile interne ale regatului. Totusi, pana la urma, el a hotarat sa-i constranga pe vrajmasii sai sa se supuna, ca astfel sa nu fie in situatia sa atace cand s-ar ivi ocazia. Filistenii au fost invinsi fiind obligati sa plateasca bir, iar parte din teritoriul lor a fost anexat la Israel.

Capitala lor. (engl. ,,metheg-ammah”). Sensul acestui nume este obscur. Unii il interpreteaza ca ,,frau al cetatii mame”, ,,frau”, fiind probabil folosit in sensul de autoritate. In conformitate cu textul paralel, David ,,a luat din mana filistenilor Gatul si satele lor” (1 Cronici 18,1). Gat, cetatea mama, metropola filistenilor, este cea la care se refera textul aici. Acest oras important era acum anexat la Israel. Pastrarea lui de catre David avea sa insemne completa supunere a filistenilor fata de Israel.



8:2 A batut pe Moabiti, si i-a masurat cu o franghie, punandu-i sa se culce la pamant; a masurat doua franghii ca sa-i omoare, si o franghie plina, ca sa-i lase vii. Si Moabitii au fost supusi lui David, si i-au platit un bir.

vii. Si Moabitii au fost supusi lui David, si i-au platit un bir.

A batut pe moabiti. Mai inainte David se bucurase de legaturi de prietenie cu Moabul, moabitii acordand azil tatalui si mamei lui in timp ce el fugea de Saul (1 Samuel 22,3.4). Cauza schimbarii de atitudine a lui David fata de Moab nu se cunoaste in mod sigur. Exista o traditie iudaica in sensul ca moabitii s-au dovedit nedemni de increderea acordata, omorand pe tatal si pe mama lui David. Aceasta, insa, nu se poate verifica. S-ar putea sa fie adevarat si ca in razboiul lui David cu filistenii, Moabul s-a facut vinovat de tradare si a devenit astfel obiectul urmatorului lui atac hotarat.

Nu este nevoie sa se presupuna, asa cum fac unii, ca Moabul este amintit aici din greseala, in locul lui Amon. Razvratirea Moabului sub Mesa (2 Regi 1,1; 3,4-27) dovedeste ca tara a fost adusa sub stapanirea lui Israel. In afara de acest raport nu mai este spus nimic despre subjugarea Moabului. Argumentul tacerii, totusi, nu este in sine insusi dovada suficienta pentru supunerea continua a Moabului de pe vremea lui David pana la moartea lui Ahab. In anii care au urmat se poate sa mai fi fost si alte razvratiri si recuceriri.

Punandu-i sa se culce la pamant. In mod literal, ,,punandu-i sa se aseze jos pe pamant”. S-ar parea ca David i-a obligat pe moabiti sa se aseze pe pamant si apoi i-a impartit cu o franghie in trei parti, dintre care doua erau pentru moarte, iar a treia a fost pastrata in viata. Textul paralel nu aminteste despre acest lucru. Motivul pentru un astfel de tratament drastic nu este dat. Poate ca informatiile privind cauzele razboiului ar da o lumina asupra raportului privind masurile.



8:3 David a batut pe Hadadezer, fiul lui Rehob, imparatul din Toba, cand s-a dus sa-si aseze iarasi stapanirea peste raul Eufrat.

Hadadezer. Uneori scris ,,Hadarezer” (1 Cronici 18,3.5.7.10 etc.). In mod evident ca ,,Hadadezer” este redarea cea mai corecta, pentru ca Hadad a fost numele unui important zeu sirian. Titlul acestui zeu mai apare si in numele Benhadad (1 Regi 20,1.2; 2 Regi 8,7).

Toba. Un mic regat aramean la vest de Eufrat si nord-est de Damasc si cam la 50 de mile sud de Hamat. Regatul a inflorit pe timpul lui Saul, David si Solomon (1 Samuel 14,47; 1 Cronici 18,3; 2 Cronici 8,3). In perioada dominatiei asiriene, regiunea aceasta a devenit o provincie cu numele de Subutu.

Peste raul Eufrat. Versetul acesta ne da o idee despre mare intindere a domeniului lui David. Hotarul propriu-zis al lui Israel nu s-a intins pana la Eufrat, dar neamurile acelei regiuni fusesera aduse sa recunoasca pe David ca stapan al lor.



8:4 David i-a luat o mie sapte sute de calareti si douazeci de mii de pedestri; a taiat vinele cailor de trasura si n-a pastrat cai decat pentru o suta de care.

O mie de (engl. = chariots). Cuvantul ,,care” nu se afla in textul ebraic, care spune ,,o mie sapte sute de calareti”. Textul paralel (1 Cronici 18,4) are, totusi, ,,o mie de care”, sugerand ca, in raportul lui Samuel ar trebui sa se adauge ,,care”, ca in KJV.

Sapte sute de calareti. Septuaginta reda ,,sapte mii de calareti”, care este numarul precizat in 1 Cronici 18,4.

A taiat vinele. Adica, tendoanele. Procedura era sa taie tendoanele picioarelor din spate ale cailor, facandu-i astfel inapti pentru folosirea lor in razboi (Iosua 11,6-9).

N-a pastrat. Daca prin aceasta David a facut bine sau nu, nu ne este spus. Probabil ca el a socotit ca este necesar un numar de cai spre fi folositi ca mijloc de comunicare rapida. Totusi, pastrarea acestor cai a putut constitui punctul de plecare pentru inmultirea de catre Solomon a cailor (1Regi 4,26; 10,26.28.29) cu incalcarea directa a celor din Deuteronom 17,16.



8:5 Sirienii din Damasc au venit in ajutorul lui Hadadezer, imparatul din Toba, si David a ucis douazeci si doua de mii de Sirieni.

Sirienii din Damasc. Existau multe grupe de sirieni sau aramei, dar cei din Damasc erau cei mai puternici si cei mai renumiti (vezi 1 Regi 20; 2 Regi 16,5-12 etc.).



8:6 David a pus straja in Siria Damascului. Si Sirienii au fost supusi lui David, si i-au platit un bir. Domnul ocrotea pe David oriunde se ducea.

Ocrotea pe David. Compara cu v. 14 si cap. 7,9. David a trait o viata de primejdii, fiind in conflict frecvent cu vrajmasii lui. Dar Domnul i-a dat biruinta si l-a ocrotit de pericol. Ocrotitoarea purtare de grija a lui Dumnezeu a devenit subiectul multor psalmi ai lui David (Psalmul 18,34 si altii).



8:7 Si David a luat scuturile de aur, pe care le aveau slujitorii lui Hadadezer, si le-a adus la Ierusalim.

Scuturile de aur. Probabil ca scuturi suflate cu aur. Astfel de scuturi poate ca au fost folosite pe scara larga in scop de parada mai mult decat pentru apararea in lupta adevarata. Si Solomon a facut scuturi de aur pe care le-a expus in faimoasa lui ,,casa numita Padurea Libanului” (1 Regi 10,17). Pentru ,,scuturi”, Septuaginta foloseste ,,bratari”.

8:8 Imparatul David a mai luat multa arama din Betah si din Berotai, cetatile lui Hadadezer.

Din Betah si din Berotai. Nu exista nici o informatie cu privire la identificarea acestor locuri.

Arama. Arama este de fapt un aliaj facut din cupru si zinc. Termenul de ,,arama” din Biblie se aplica, de obicei, la cupru sau la bronz, un aliaj de cupru si cositor. Aceste metale erau folosite in mod obisnuit in Orientul Antic. Multe obiecte facute din ele au fost gasite in Mesopotamia, Egipt si Siria. David a pastrat bronzul acesta si alte metale pentru templul de mai tarziu. Solomon a luat arama de la sirieni pentru ,,marea de arama, stalpii si uneltele de arama” ale Templului (1 Cronici 28,8).



8:9 Toi, imparatul Hamatului, a auzit ca David batuse toata ostirea lui Hadadezer,

Hamat. Un regat pe raul Orontes. El platea bir lui Solomon (1 Regi 4,24; 2 Cronici 8,3.4). Si-a recapatat independenta si apoi a fost din nou cucerit pentru Israel, de Ierohoam II (2 Regi 14,28) si pana la urma, a fost distrus de Asiria (2 Regi 19,13; Isaia 37,13).



8:10 si a trimis pe fiul sau Ioram la imparatul David, ca sa-i ureze de bine, si sa-l laude ca a pornit lupta impotriva lui Hadadezer si ca l-a batut. Caci Toi era in razboi cu Hadadezer. Ioram a adus vase de argint, vase de aur, si vase de arama.

Ioram. Faptul ca Toi i-a incredintat fiului sau misiunea de a-i ura de bine lui David indica inalta consideratie pe care o avea fata de acesta.

A adus vase. Aducerea unor astfel de daruri era privita in Orient ca echivaland cu plata tributului. Domnia lui David a sporit in mare masura influenta lui Israel asupra regiunilor intinse din Asia de apus.



8:11 Imparatul David le-a inchinat Domnului, cum inchinase si argintul si aurul luat de la toate neamurile pe care le biruise,

Le-a inchinat. In loc sa foloseasca aceste daruri pentru sine, David le-a inchinat Domnului. El dorea foarte mult ca Templul sa fie cladit si, chiar daca nu ii era ingaduit lui sa aduca la indeplinire aceasta insarcinare, a strans de unde a putut materiale pentru ridicarea lui.



8:12 din Siria, din Moab, de la fiii lui Amon, de la Filisteni, de la Amalec, si din prada de la Hadadezer, fiul lui Rehob, imparatul din Toba.

Din Siria. Septuiaginta, Siriaca si mai multe manuscrise ebraice contin (Edom). De asemenea, lista aceasta, de altfel identica, a natiunilor prezentate in 1 Cronici 18,11 reda ,,Edom” in loc de ,,Siria”. In realitate, ambele popoare au fost cucerite de David. Cele doua nume, Siriam (’aram) si Edom (’edom) difera numai printr-o singura litera in consonantica ebraica. Acolo unde cuvantul pentru Sria are un r, cuvantul lui Edom are un d. Cele doua litere se aseamana asa de mult, incat, adesea se confunda intre ele. De exemplu, Hadadezer (2 Samuel 8,19) este scris Hadarezer in 2 Samuel 10,16.19. Pentru formele ebraicului d si r, vezi pag. 14.

De la Amon. Deoarece capitolul 10 relateaza neplacerea lui Amon, cum s-ar parea dupa o prietenie neintrerupta inca din primele zile ale lui David, comentatorii conchid ca versetul de fata enumera natiunile ale caror prazi el le-a consacrat, de-a lungul domniei lui, inclusiv natiunile atacate in razboaiele capitolului 10.

Amalec. Aceasta este singura referire la razboiul cu Amalec, dupa ce David a ajuns imparat. Saul castigase o mare biruinta asupra lui Amalec (1 Samuel 15), iar dupa aceea David, ca fugar, a batut unele cete de amaleciti (1 Samuel 30).



8:13 La intoarcerea de la biruinta lui asupra Sirienilor, David si-a facut iarasi un nume, batand in Valea Sarii optsprezece mii de Edomiti.

Sirienilor. Septuaginta, Siriaca si mai multe manuscrise ebraice redau ,,edomitilor”. Textul paralel din 1 Cronici 18,12 reda tot ,,edomiti” (vezi cele despre 2 Samuel 8,12) pentru o suprapunere posibila a celor doua nume. Este clar ca este vorba despre edomiti prin faptul ca lupta a avut loc in ,,valea sarii”, care era in Edom (2 Regi 14,7; Psalm 60, titlu; vezi si cele despre 2 Samuel 8,14, care este, evident, o urmare a acestui verset).

Optsprezece mii. Abisai, fratele lui Ioab, este numit general al lui David si omoara pe acesti 18.000 de oameni (1 Cronici 18,12). Ioab insusi a ucis 12.000 de edomiti in acelasi loc (Psalmul 60, titlu). Mai este un raport despre o campanie a lui Ioab, in care a lovit ,,toata partea barbateasca din Edom” (1 Regi 11,15.16).



8:14 A pus straji in Edom, a pus straji in tot Edomul. Si tot Edomul a fost supus lui David. Domnul ocrotea pe David pretutindeni pe unde mergea.

A pus straji in Edom. Marea victorie castigata de fortele lui David asupra edomitilor in valea sarii (1 Samuel 8,13; 1 Cronici 18,12) a fost urmata de punerea de straji acolo, in acelasi fel cum pusese David straji si in Siria (2 Samuel 8,6).



8:15 David a imparatit peste Israel, si facea judecata si dreptate la tot poporul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

8:16 Ioab, fiul Teruiei, era mai mare peste ostire; Iosafat, fiul lui Ahilud, era mai mare peste scriitori;

Mai mare peste ostire. Dupa ce a dat o lista despre biruintele lui David asupra vrajmasilor lui, scriitorul cartii lui Samuel face un scurt rezumat al principalilor slujbasi ai imparatiei (v. 16-18) si acelasi lucru este valabil si despre scriitorul cartii Cronicilor (1 Cronici 18,15-17). Aceeasi lista de slujbasi este data, in esenta, si in 2 Samuel 20,23-26. Cat priveste numirea lui Ioab in aceasta functie, vezi 1 Cronici 11,6.



8:17 Tadoc, fiul lui Ahitub, si Ahimelec, fiul lui Abiatar, erau preoti; Seraia era logofat;

Tadoc. Aici, Tadoc si Ahimelec sunt enumerati ca preoti, evident ca mari preoti, deoarece lista cuprinde pe cei mai inalti slujbasi ai imparatiei. Tadoc a aparut deja in prima parte a istoriei domniei lui David, unde este numit impreuna cu Abiatar in legatura cu aducerea chivotului la Ierusalim (1 Cronici 15,11). In timpul domniei lui David, cei doi sunt numiti de repetate ori colegi, dupa cate s-ar parea, egali.

Au fost sugerate trei motive pentru care David a urmat, dupa cum se pare, ciudata procedura de a avea doi mari preoti: (1) Cei doi preoti au reprezentat cele doua linii descendente din fiii lui Aaron: Eleazar si Itamar (vezi 1 Cronici 24,1-6), unde sunt amintiti Tadoc si Ahimelec, fiul lui Abiatar; (2) Reunind pe Iuda cu Israel, dupa un razboi indelungat, poate ca David a sperat sa cimenteze unitatea spiritului religios national, impartind slujba de mare preot intre cele doua case. Linia preoteasca a lui Abiatar fusese aproape nimicita de Saul (1 Samuel 22,9-20) pentru ajutorul dat lui David, dar ramura reprezentata prin Tadoc a ramas credincioasa lui Saul, cel putin pana cand David a ajuns imparat peste intregul Israel (1 Cronici 12,23-28); (3) Serviciul inchinarii nationale la Iehova nu fusese inca centralizat, pentru ca chivotul era la Ierusalim, iar cortul intalnirii la Gabaon, unde fusese dus dupa masacrul de la Nob; de aceea era nevoie de doua randuri de mari preoti, Tadoc fiind amintit in mod special ca slujind la Gabaon (1Cronici 16,39.40). Pentru istoria lui Tadoc si a tovarasilor lui de slujba, vezi sectiunea urmatoare despre Ahimelec.

Ahimelec. Amintit ca fiu al lui Abiatar, nu numai aici ci si in textul paralel din 1 Cronici 18,16 (ortografiat Abimelec) si in 1 Cronici 24,6, care se refera la o ocazie de mai tarziu. Dar marii preoti uniti cu David (vezi cele despre Tadoc scrise mai sus) sunt numiti de repetate ori ca ,,Tadoc si Abiatar”, pe tot parcursul vietii lui si chiar la inceputul domniei lui Solomon. De aceea, pomenirea lui Tadoc si Ahimelec in textul de fata si in cel din Cronici a dat nastere la speculatii privind ,,erorile de scriere” si ,,numele confuze”, mai ales deoarece Ahimelec este numit fiul lui Abiatar si Abiatar fiul lui Ahimelec.

Dar nu este nevoie sa se ia in considerare o eroare. Criticii nu tin totdeauna seama de faptul ca presupusa lor dificultate poate usor sa apara, atat din lipsa lor de informatii complete, cat si din greseala din partea scrierii vechi sau a copistilor. Referinte dispersate despre mai multe generatii ale unei familii preotesti nu constituie o naratiune completa. De pilda, sa ne inchipuim un strain, nefamiliarizat cu istoria americana, care citeste o carte despre politica americana. El poate fi mirat sa afle ca inaintea lui Cleveland a fost presedinte Benjamin Harrison, alaturi de alte declaratii ca el a precedat pe Harrison la presedintia Americii. Daca acest strain citeste toata istoria acelei perioade, va afla ca ambele informatii sunt corecte.

Afirmatiile despre Ahimelec si Abiatar permit urmatoarea reconstituire a evenimentelor: Ahimelec, care a dat lui David, ca fugar ,painea punerii inainte la Nob, a fost fiul lui Ahitub (1 Samuel 22,9-12) si era un descendent al lui Eli, pentru ca fiul sau, Abiatar a implinit profetia cu privire la casa lui Eli (1 Regi 2,27). In conformitate cu genealogia din 1 Samuel 14,3, Ahimelec trebuie sa fi fost un barbat de varsta inaintata cand a ajutat pe David. Abiatar, fiul sau, ar fi putut fi si el mare preot in acelasi timp (vezi despre Marcu 2,26), daca facea aceeasi slujba cu tatal sau. Or, el poate ca a fost mare preot in functie, in timp ce tatal sau a fost ,,mare preot onorific”, dupa cum este clar ca era legatura din Eli si fiii sai si dintre Ana si Caiafa, pe timpul lui Hristos (vezi despre Luca 3,2). Cand Saul a ucis pe preotii familiei lui Ahimelec, Abiatar a scapat cu efodul, simbolul slujbei sale (vezi despre Exod 28,6-20) si a devenit sfetnic si preot al lui David aflat in exil (1 Samuel 22,20; 23,6.9; 30,7). Abiatar si Tadoc sunt amintiti din nou impreuna ca mari preoti in legatura cu ceremonia aducerii chivotului lui Dumnezeu la Ierusalim (1Cronici 15,11.12). De aici inainte, Tadoc si Abiatar sunt numiti impreuna de repetate ori ca ,,mari preoti” in partea de la urma a vietii lui David (2 Samuel 15,29.35.36; 17,15; 19,11; 20,25) si chiar in prima parte a domniei lui Solomon (1 Regi 4,4).

Dupa biruintele ostirilor lui David asupra diferitilor vrajmasi din afara, consolidarea imparatiei si asigurarea intemeierii dreptatii, asa cum este descrisa in capitolul de fata (v. 1-15), dam de o lista a celor mai inalti slujbasi ai lui David. Dar aici sunt cuprinse numele lui Tadoc si Ahimelec ,,marii preoti”, ca si in textul paralel (1 Cronici 18,16). Abiatar a fost pentru un timp inlocuit cu fiul sau. Nu exista nimic care sa indice cat timp a detinut Ahimelec aceasta slujba sau de ce n-a ramas in aceasta slujba. Poate ca el a fost facut preot pentru o perioada, pe timpul cat tatal sau nu statea bine cu sanatatea. Poate ca batranul a putut fi scos cu intentia de a fi retras din viata sociala, din cauza desfasurarii unor evenimente neasteptate – posibil razvratirea lui Absalom. Cu toate ca Biblia nu ne informeaza asupra acestor chestiuni, in preotie au putut avea loc schimbari pentru un numar de motive. Nu este nevoie sa se presupuna ca avem de-a face cu o eroare a unui scrib.

Peste ani, il gasim pe Ahimelec participand inca o data la o ceremonie publica. Aceasta preceda incoronarea lui Solomon, cand batranul David a prescris indatoririle levitilor pentru viitoarea slujire in Templul anticipativ. S-a tras la sorti inaintea lui David si inaintea ,,preotului Tadoc si Ahimelec, fiul lui Abiatar” (1 Cronici 24,1-3; compara cu v. 6 si 31) ca reprezentanti ai celor doua ramuri ale familiei lui Aaron. Nu este deloc de mirare ca Abiatar n-a fost prezent cu aceasta ocazie, pentru ca el fusese doar de curand implicat in incercarea lui Adonia de a pune mana pe tron (1 Regi 1,5-7.19). In absenta lui, a fost normal ca fiul sau, Ahimelec sa functioneze ca reprezentant al casei lui Itamar, fata de Tadoc, al casei lui Eleazar. In felul acesta, alaturarea numelui sau cu cel al lui Tadoc nu cere o alta schimbare in slujba marelui preot. Ahimelec nu este numit preot, desi este amintit de trei ori (1 Cronici 24,3.6.31). La incoronarea lui Solomon numai Tadoc a fost uns ca mare preot (1 Cronici 29,22).

Totusi, Abiatar apare in prima lista a inaltilor slujbasi la inceputul domniei lui Solomon (1 Regi 4,4; compara cu v. 1, ceea ce inseamna ca aceasta lista se refera la inceputul domniei), adica inainte de moartea lui David. Probabil ca Solomon l-a retinut in slujba din respect pentru stima pe care i-o purta David ca vechi prieten si sfetnic. Cel putin el n-a demis pe Abiatar din preotit pana dupa moartea lui David si apoi numai dupa ce Adonia a facut ceea ce Solomon a considerat a fi o alta miscare amenintatoare (1 Regi 2,22.26.27). De atunci inainte Tadoc a fost singurul mare preot (1 Regi 2,35).

In felul acesta este evident ca diferitele rapoarte sunt complementare, nu contradictorii, si deci nu necesita revizuire.

Logofat. Evident o pozitie inalta, comparabila cu aceea a unui ministru (vezi 2 Regi 12,10; 18,37; 19,2).

8:18 Benaia, fiul lui Iehoiada, era capetenia Cheretitilor si a Peletitilor; si fiii lui David erau mari dregatori.

Beneia. La incoronarea lui Solomon, Benaia, fosta capetenie peste chereniti si peletiti, a inlocuit pe Ioab ca mai mare peste ostire (1 Regi 4,4). Mari dregatori. De la ebraicul kohen, in mod literal, ,,preot”. Referirea de aici probabil ca este

cu privire la niste slujbe civile. Septuaginta reda ,,printi ai curtii”.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

15 Ed 152; PP 719


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: