Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

2 Samuel, 5


5:1 Toate semintiile lui Israel au venit la David, in Hebron, si au zis: Iata ca noi suntem os din oasele tale si carne din carnea ta.

Toate semintiile. Capitolele 5 la 10 se ocupa de intemeierea imparatiei si de prima parte a domniei lui David peste intreaga natiune. Cronicile adauga anumite amanunte interesante despre felul cum diferite semintii de ambele parti ale Iordanului au venit la Hebron sa-l faca imparat pe David si despre festivitatile de veselie prilejuite de acea ocazie. N-au venit numai batranii ca reprezentanti ai poporului (cap. 5,3), ci au participat numeroase cete de barbati inarmati (1Cronici 12,23-28) si 4600 de leviti, cu Iehoiada in calitate de conducator al aaronitilor si Tadoc, ,,tanar viteaz” (1Cronici 12.26-28).

Evenimentele din cartea lui Samuel nu sunt aranjate intr-o stricta ordine cronologica. Scriitorul acestei carti descrie mai intai dezvoltarea interna a imparatiei si apoi expansiune ei externa.

Os din oasele tale si carne din carnea ta. Mai mult poate decat oricare alt popor de pe pamant, evreii erau uniti prin legaturi de rudenie. Ei erau toti copiii lui Avraam, toti erau din acelasi os si aceeasi carne din care era si David (vezi Geneza 29,14; Judecatori 9,2; 2 Samuel 19,12). Aceeasi unitate ii lega si pe evreii din toate tarile.



5:2 Chiar odinioara, cand Saul era imparatul nostru, tu povatuiai si strangeai pe Israel. Domnul ti-a zis: Tu vei paste pe poporul Meu Israel, si vei fi capetenia lui Israel.

Tu strangeai. Vezi 1Samuel 18,16. Poporul nu-si alegea orbeste noul conducator. Chiar cand era Saul imparat, priceperea remarcabila a lui David ca lider se manifestase. Poporul avea incredere in vitejia si priceperea lui.

Domnul ti-a zis. Motivul principal pentru care David trebuia sa fie imparat a fost ca Domnul il alesese pentru aceasta pozitie. Pentru ce amintesc batranii punctul acesta la urma nu este descoperit. Cu o astfel de incredere generala in viteazul si cinstitul fiu al lui Isai, cu casa lui Saul practic lichidata si cu vointa lui Dumnezeu manifestata atat de lamurit in favoarea lui David, era evident in interesul cel mai bun al poporului sa se uneasca sub conducerea lui.

Tu vei paste. In mod literal, ,,tu vei paste” (engl. ,,thou shalt feed”), din ebraicul ra’ah, ,,a paste”. Participiul acestui verb este tradus ,,pastor” in Vechiul Testament (vezi Numeri 27,17; Psalmul 23,1 etc.). David avea sa fie un pastor peste Israel, o figura semnificativa pentru unul care facuse cunostinta prin experienta proprie cu multiplele si cuprinzatoarele indatoriri ale unei astfel de chemari. Cuvantul ,,pastor” din KJV (Ieremia 2,8; 3,15 etc.) este o traducere a aceluiasi cuvant ebraic. Singurul loc al cuvantului ,,pastor” din Noul Testament (Efeseni 4,11) este traducerea cuvantului grecesc pentru ,,cioban”.

Capetenia. In mod literal, ,,conducator”, ,,print”.



5:3 Astfel toti batranii lui Israel au venit la imparat in Hebron, si imparatul David a facut legamant cu ei la Hebron, inaintea Domnului. Si au uns pe David imparat peste Israel.

Toti batranii. Batranii au actionat ca reprezentanti si crainici ai poporului. Impreuna cu ei au venit multi razboinici si preoti pentru a-si demonstra loialitatea fata de fiul lui Isai (1Cronici 12,23-38). La Hebron s-au adunat multe mii pentru ceremoniile incoronarii.

A facut un legamant. Amanuntele acordului nu sunt date, dar a fost desigur o intelegere privitoare la prerogativele imparatului si drepturile supusilor. Se poate sa fi facut referire la probleme precum conducerea in razboi, egalitatea in drepturi a semintiilor, azilul politic pentru ramasita casei lui Saul, marimea ostirii nationale si felul de a strange recruti etc.

Peste Israel. David fusese deja ca imparat peste Iuda (cap. 2,4).



5:4 David era in varsta de treizeci de ani cand s-a facut imparat, si a domnit patruzeci de ani.

In varsta de treizeci de ani. Pentru raportul dintre varsta lui David si Saul vezi pag. 132. Deoarece David a domnit 40 de ani, la moartea sa el a avut 70 de ani, dupa o ,,batranete fericita, satul de zile” (1 Cronici 29,28), probabil din punctul de vedere al unuia care traise o viata istovitoare.



5:5 La Hebron a domnit peste Iuda sapte ani si sase luni, si la Ierusalim a domnit treizeci si trei de ani peste tot Israelul si Iuda.

Verset ce nu a fost comentat.

5:6 Imparatul a mers cu oamenii lui asupra Ierusalimului impotriva Iebusitilor, locuitorii tarii. Ei au zis lui David: Sa nu intri aici, caci si orbii si ologii ti se vor impotrivi! prin aceasta voiau sa spuna ca David nu va intra cu nici un chip aici.

A mers asupra Ierusalimului. De indata ce a fost uns ca imparat peste tot Israelul, David a cautat un loc mai bun decat Hebronul drept capitala a Samuel Hebronul era la extrema sudica a teritoriului ocupat de evrei. Evident ca el a preferat sa pastreze capitala in Iuda, si Ierusalimul s-a dovedit o asezare ideala (vezi Iosua 15,63; Judecatori 1,21). Iosua omorase si invinsese pe imparatul Ierusalimului (Iosua 10,23-26: 12.10), iar mai tarziu cetatea a fost luata si nimicita de Iuda (vezi Judecatori 1,8). Dar iebusitii care ocupau Ierusalimul nu erau complet cuceriti si, fie ca au continuat sa pastreze cel putin o parte a cetatii, fie ca au cucerit-o din nou dupa ce au fost alungati (Iosua 15,63; Judecatori 1,21; 19,11.12). Scoaterea iebusitilor din aceasta importanta fortareata a fost o victorie importanta pentru David la inceputul domniei lui peste intregul Israel.

Orbii se vor impotrivi (engl., ,,take away the blind”). Declaratia aceasta a incurcat pe comentatori si multe interpretari au fost date textului. Una care ofera poate cea mai rezonabila explicatie ii face pe iebusiti sa spuna: ,,Tu nu vei intra in cetate, ci orbii si schiopii te vor tine afara”.

Adica, locuitorii Iebusului aveau incredere in taria cetatii si isi bateau joc de neputinta lui David de a cuceri fortareata lor, spunandu-i ca orbii si schiopii vor fi de-ajuns sa pazeasca cetatea impotriva fortelor lui Israel.

Fortareata iebusita se afla pe muntele Sionului, la sud de muntele Moria, inaltimea pe care mai tarziu a fost cladit templul. Muntele era flancat de ambele parti de vai adanci si era minunat de potrivit sa fie aparat (vezi harta de la pag. 625).



5:7 Dar David a pus mana pe cetatuia Sionului: aceasta este cetatea lui David.

A pus mana pe cetatuie. Pentru aparatori, Iebusul parea de necucerit. El rezistase timp de multi ani atacurilor israelitilor. Desi numai la vreo 7 km de capitala lui Saul, Ghibea, cetatea isi pastra independenta de la incheierea domniei lui Saul. Cu toate acestea, capitala iebusitilor n-a putut sa reziste vitejiei lui David si capabililor sai comandanti.



5:8 David zisese in ziua aceea: Oricine va bate pe Iebusiti, sa arunce in canal pe schiopii si pe orbii aceia care sunt vrajmasii lui David De aceea se zice: Orbul si schiopul sa nu intre in casa Domnului.

Canal. Cuvantul tradus astfel nu se mai afla decat in Psalmul 42,7, unde este redat cu ,,talazuri”. Se crede ca termenul este acum aplicat la putul de apa din vechea cetate. Pentru a aduce apa in cetate din izvorul Ghihon, care era in afara portilor cetatii, iebusitii au sapat un canal de vreo 60 de picioare prin stanca pana la un loc unde apa era colectata intr-un bazin. La randul lui, acesta, printr-un put vertical inalt de vreo 40 de picioare, era legat cu partea de jos a unei scari sau punti care ducea in cetate. Femeile din cetate coborau pana la partea de sus a putului, aruncau galetile in bazin si se aprovizionau astfel cu apa fara sa fie nevoie sa se aventureze in afara cetatii. Cineva care mergea pe cursul apei in sus prin put putea sa intre in capitala iebusita.

Versetul prezinta unele dificultati de traducere prin comparatia cu 1Cronici 11,6, care spune ca David a facut o propunere oamenilor lui fagaduind ca barbatul care va reusi sa intre in cetate va fi ,,capetenie si domn”. In conformitate cu 1 Cronici 11,6, ,,Ioab, fiul Teruiei, s-a suit cel dintai si a ajuns capetenie”. In felul acesta apare ca Ioab si-a asigurat pozitia in calitate de capetenie a ostirilor lui David prin luarea plina de succes de catre el a fortaretei iebusite (PP 703).

Orbii si schiopii. Dupa ce s-a reusit intrarea in cetate, probabil ca a fost o sarcina mai usoara sa se deschida portile pentru grosul ostirii lui David, deoarece probabil pe zidurile cetatii se afla o forta neinsemnata de aparatori. Iebusitii i-au aruncat lui David batjocura ca orbii si schiopii vor fi de-ajuns sa pazeasca cetatea impotriva lui (vezi cele despre v. 6). De aceea, David pare sa foloseasca acum aceiasi termeni pentru aparatorii cetatii.

Care sunt vrajmasii lui David. Aceasta este o traducere a notei marginale a textului ebraic. Textul in sine este: ,,Ei urasc sufletul lui David.” Tot astfel spune si Septuaginta. Orbul si schiopul. Sensul expresiei proverbiale astfel introdusa nu este clar. La ,,casa”, Septuaginta adauga ,,a Domnului”.



5:9 David s-a asezat in cetatuie, pe care a numit-o cetatea lui David. A facut intarituri de jur imprejur, in afara si inauntrul lui Milo (Cetatuie).

Milo. Aceasta pare sa fi fost un fel de cetatuie in cetatea iebusita, existenta deja cand David a luat Ierusalimul si la care au fost facute numeroase adaugiri de catre imparatii de mai tarziu (vezi 1 Cronici 11,8; 1 Regi 9,15,24; 11,27; 2 Regi 12,20; 2 Cronici 32,5).

Inauntrul. Milo se pare ca a fost limita nordica a cetatii lui David. Inspre est, valea abrupta a Chedronului constituia o puternica aparare naturala. Atunci, toate cladirile lui David aveau sa fie la sud de Milo si protejate prin ea dinspre nord. Continuarea lucrarii de intarire a apararii cetatii a fost facuta de Ioab (1 Cronici 11,8).



5:10 David ajungea tot mai mare, si Domnul, Dumnezeul ostirilor, era cu el.

Era cu el. Compara cu 1 Cronici 11,9. Succesul lui David nu se datora numai efortului si vitejiei proprii, ci prezentei si binecuvantarii lui Dumnezeu. Succesul final in viata nu vine prin putere si intelepciune omeneasca, ci prin Duhul Domnului (Zaharia 4,6).



5:11 Hiram, imparatul Tirului, a trimis soli lui David, si lemn de cedru si tamplari si cioplitori de piatra, care au zidit o casa lui David.

Hiram. Se pune intrebarea daca acest Hiram este unul si acelasi cu Hiram care l-a ajutat pe Solomon la cladirea templului (1 Regi 5,1; 2 Cronici 2,3). Daca ii consideram pe cei doi ca unul si acelasi ,trebuie sa atribuim unui imparat o durata neobisnuita, dar nu imposibila de domnie. Evenimentele din capitolul acesta au avut loc la inceputul domniei lui David, in timp ce Hiram de pe vremea lui Solomon mai era inca in viata in al 24-lea an al domniei lui Solomon (1 Regi 9,10-14; compara cu 6,1.38; 7,1); aceasta ar da un total de mai bine de 50 de ani de domnie daca cei doi Hiram ar fi una si aceeasi persoana. Impotriva acestei pareri este declaratia lui Iosif Flavius ca Hiram, care l-a ajutat pe Solomon, a domnit timp de 34 de ani (Against Apion, 1,18). Cu toate acestea nu se poate acorda totdeauna incredere acuratetei afirmatiilor cronologice ale lui Flavius.

A trimis soli. Hiram cauta alianta. Acesta era un tribut adus puterii lui David.

Au zidit o casa lui David. Pe vremea aceea, fenicienii (vezi pag. 67-69) aveau mult mai multa experienta si pricepere in constructii decat aveau evreii, pentru ca, atat David cat si Solomon s-au sprijinit mult pe ei, atat in construirea palatelor lor, cat si a templului. Arheologii confirma ca zidaria perioadei primare ebraice din Palestina a fost inferioara aceleia a canaanitilor, care au precedat-o si careia ii apartineau fenicienii.



5:12 David a cunoscut ca domnul il intarea ca imparat al lui Israel, si ca-i ridica imparatia din pricina poporului Sau Israel.

Din pricina poporului Sau, Israel. Domnul a binecuvantat pe David datorita credinciosiei si loialitatii lui. El l-a mai binecuvantat si cu scopul Lui de a face din poporul iudeu o imparatie spirituala pe pamant. Luand asupra-si lucrarea conducerii poporului ales, David actiona in armonie cu scopurile Cerului. Un astfel de program totdeauna aduce succes si binecuvantare.



5:13 David si-a mai luat tiitoare si neveste din Ierusalim, dupa ce a venit din Hebron, si i s-au nascut iarasi fii si fiice.

Tiitoare si neveste. Odata cu cresterea puterii si prosperitatii au aparut ispita si pericolul ca Israel sa urmeze din ce in ce mai mult si caile neamurilor din jur. Obiceiul monarhilor din Orient era sa aiba un harem mare, si David a urmat acest obicei. In privinta aceasta, David a gresit, pentru ca Domnul poruncise: ,,Sa n-aiba un mare numar de neveste, ca sa nu i se abata inima” (Deuteronom 17,17). Exemplul stabilit de David a fost urmat de succesorii lui, spre paguba lor.

Fii si fiice. Numarul total al fiilor lui David nascuti in Hebron si in Ierusalim a fost de 19 (vezi 1 Cronici 3,1-9). Numele fiicelor, cu exceptia lui Tamar, nu sunt date (1 Cronici 3,9).



5:14 Iata numele celor ce i s-au nascut la Ierusalim: Samua, Sobab, Natan, Solomon,

Iata numele. Fiii amintiti aici (v. 14-16) s-au nascut in Ierusalim, pentru cei nascuti la Hebron vezi cap. 3,2-5. Aceeasi lista, cu unele variatii se afla si in 1 Cronici 3,5-8; 14,4-7. Primii patru nascuti in Ierusalim au fost copiii lui Bat-Seba (1 Cronici 3,5). Prin urmare ei s-au nascut intr-o perioada mai tarzie a domniei lui David. Toate listele il plaseaza pe Solomon printre ultimii patru fii ai lui Bat-Seba, dar 2 Samuel 12,24 va arata ca el a fost cel mai mare din copiii care au supravietuit (vezi 2 Samuel 12,14). Deosebirile dintre aceste liste nu inseamna, in mod necesar, greseli de scribi. Doua nume care nu sunt amintite in acest text se afla in lista Cronicilor, si Chileab (2 Samuel 3,3), este numit Daniel. Prima este o chestiune de necompletare, a doua poate sa indice simplu ca un fiu purta mai mult decat un nume.



5:15 Ibhar, Elisua, Nefeg, Iafia,

Verset ce nu a fost comentat.

5:16 Elisama, Eliada, si Elifelet.

Verset ce nu a fost comentat.

5:17 Filistenii au aflat ca David fusese uns imparat peste Israel, si s-au suit toti sa-l caute. David, caruia i s-a dat de stire, s-a pogorat in cetatuie.

Filistenii au aflat. In timpul primilor ani ai domniei lui, David nu avusese greutati cu filistenii. Pe vremea exilului sau din cauza lui Saul, filistenii se imprietenisera cu el, iar cand David a ajuns imparat al lui Iuda, ei au nadajduit in prietenia lui in opozitie cu casa lui Saul. Ei au crezut ca vor putea pastra puterea peste o natiune ebraica divizata. Dar cand David a ajuns imparat peste tot Israelul si a reusit sa ia Iebusul si a facut o alianta cu Hiram din Tir, filistenii temandu-se de cresterea puterii lui David s-au hotarat sa faca razboi impotriva lui Israel si sa struneasca puterea noului lui imparat.

Cetatuie. Ebraicul mesudah, ,,fortareata”. Acelasi cuvant ebraic este folosit in v. 7 si evident ca este vorba despre aceeasi fortareata (vezi PP 703.704).



5:18 Filistenii au venit, si s-au raspandit in valea Refaim.

Valea Refaim. Expresia este tradusa ,,valea uriasilor”, in Iosua 15,8 (engl.). Aceasta este o vale roditoare, care se intindea la sud-vest de Ierusalim si prezenta un mare spatiu pentru o tabara intinsa.



5:19 David a intrebat pe Domnul: Sa ma sui impotriva Filistenilor? Ii vei da in mainile mele? Si Domnul a zis lui David: Suie-te, caci voi da pe Filisteni in mainile tale.

A intrebat pe Domnul. Vezi cele despre cap. 2,1. Sa ma sui? Adica, la lupta, nu in mod literal ,,sus”, pentru ca filistenii erau in vale (vezi Judecatori 1,1; 12,3; 1 Samuel 7,7). Fara indoiala voi da (numai in engleza). Mai degraba ,,voi da cu siguranta”. Ebraica nu are adverb, dar constructia este asa fel, incat cere o traducere accentuata a verbului.



5:20 David a venit la Baal-Peratim, unde i-a batut. Apoi a zis: Domnul a risipit pe vrajmasii mei dinaintea mea, ca niste ape care se rup. De aceea s-a dat locului aceluia numele Baal-Peratim (Sesul rupturii).

Baal-Peratim. In mod literal, ,,domn al rupturii” sau ,,posesor al pleznirilor”. Dand un atac neasteptat asupra filistenilor, David a rupt randurile lor si a luat totul dinaintea lui. Cu ajutorul Domnului, fortele lui Israel au strapuns rezistenta inamica asa cum se revarsa apa printr-un zagaz. Probabil ca numai dupa victoria lor de aici, ei au numit locul Baal-Peratim.



5:21 Ei si-au lasat idolii acolo si David si oamenii lui i-au luat.

Idolii. De la ebraicul atab, tradus peste tot ,,idol”. Referinta paralela din 1 Cronici 14,12 contine ’elohim, ,,dumnezei”. Cand filistenii s-au aventurat in lupta, ei au luat chipurile zeilor lor cu ei, asteptand astfel sa-si asigure victoria. Debandada venita pe neasteptate este aratata de faptul ca, in fuga lor, si-au lasat zeii in urma lor.

Si i-au ars (lipseste in trad. rom.). In mod literal ,,i-a indepartat”. Ca expresia trebuie inteleasa asa cum este tradusa in KJV reiese din 1 Cronici 14,12.



5:22 Filistenii s-au suit din nou, si s-au raspandit in valea Refaim.

Din nou. Infrangerea numai i-a intaratat pe filisteni la eforturi mai mari. Adunand forte mai multe, ei au venit din nou impotriva lui David, hotarati sa castige victoria.



5:23 David a intrebat pe Domnul. Si Domnul a zis: Sa nu te sui; ci ia-i pe la spate, si mergi asupra lor in dreptul duzilor.

A intrebat pe Domnul. Vezi v. 19. Victoria anterioara a lui David nu l-a facut sa se increada in sine. Obiceiul lui era acum sa-L intrebe pe Domnul.

Sa nu te sui. Vezi v. 19, unde David a fost instruit de Domnul: ,,suie-te”. Inamicul s-a intors pe acelasi camp de bataie si evident ca se astepta ca David sa foloseasca aceeasi metoda de atac precum cea anterioara. De data acesta, fara indoiala ca ei s-au pregatit pentru un astfel de atac direct. Dar Domnul l-a instruit pe David sa nu dea un atac frontal.

Ia-i pe la spate (enl. ,,fatch a compass”). Adica ,,du-te in jurul ariergarzii lui” (RSV). Facand un cerc in jurul vrajmasului si atacandu-l dintr-o parte neasteptata, David a castigat biruinta. Dumnezeu lucreaza pe diferite cai spre a aduce biruinta poporului Sau. Uneori, cei care au cerut ajutor divin sunt instruiti simplu sa stea linistiti si sa vada salvarea Domnului (vezi Exod 14,13.14; 2 Regi 19,7.32.35). Alteori, eliberarea vine prin directa binecuvantarea pe care Domnul o da efortului omenesc. Nu este nici o manifestare a lipsei de credinta in cineva care, dupa ce a prezentat cererea sa lui Dumnezeu, face tot ce-i sta in putere ca ea sa se implineasca.

Duzi. Identificarea botanica este nesigura. Unele traduceri redau ,,balsam (RSV).



5:24 Cand vei auzi un vuiet de pasi in varfurile duzilor, atunci sa te grabesti, caci Domnul merge inaintea ta ca sa bata ostirea Filistenilor.

Pasi. Ebraicul se-adah, in mod literal ,,marsaluind”. Sunetul trebuia sa fie pentru el un semn divin ca Dumnezeu avea sa fie cu el si ca ostirile cerului vor merge inaintea lui. Forma masculina se-ad este folosita in Judecatori 5,4 si in Psalmul 68,7 despre marsul ostirilor lui Dumnezeu.

Sa te grabesti. In lucrarea Domnului trebuie sa ne facem partea. Cei care stau lenevind, asteptand ca Domnul sa actioneze in timp ce ei nu fac nimic, afara de cazul ca a randuit Domnul asa, trebuie sa se astepte la infrangere. Domnul spusese ca David si poporul lui trebuia sa se grabeasca si a fagaduit ca, atunci El avea sa mearga inaintea lor, sa loveasca ostile filistenilor. Fagaduintele lui Dumnezeu, atunci si acum, sunt conditionale. Daca ne facem partea, Dumnezeu o va face pe a Sa.



5:25 David a facut cum ii poruncise Domnul, si a batut pe Filisteni de la Gheba pana la Ghezer.

David a facut cum ii poruncise. Secretul succesului lui David a fost simplu: el a facut exact ceea ce l-a invatat Dumnezeu sa faca. Cand omul pune vointa lui mai presus de vointa lui Dumnezeu, el invita infrangerea. El nu va intelege intotdeauna motivele poruncilor lui Dumnezeu, si lucrul acesta nici nu este intotdeauna necesar. Tot ceea ce se asteapta de la noi sa facem este sa ne incredem si sa ascultam. David, in mod implicit, a ascultat de poruncile divine si, ca rezultat, a urmat o alta victorie mare.

De la Gheba. Septuaginta reda Ghabaon. Si aceasta este redarea paralela a textului din 1 Cronici 14,16. Gheba, modernul ’Jeba, este cam la 6 mile (9,6 km) nord-est de Ierusalim si Ghebaon, ej-Jib, la aceeasi distanta spre nord-vest. Este clar ca se are in vedere Ghebeon, pentru ca el se afla direct pe calea de retragere din valea refaimitilor spre Ghezer.

Ghezer sau (Gazer). O fortareata cu fata spre valea Aialon, la 15 mile vest de Gabaon. Asezarea, numita acum Tell Yezer, a fost excavata si a dat la iveala bogate dovezi arheologice. Cand imparatia Ierusalimului, Hebronului, Iarmutului, Lachisului si Eglonului au atacat Gabaonului, Iosua i-a urmarit la vale prin trecatoarea Bet-Horon si a repurtat o insemnata victorie asupra lor, in valea Aialonului, unde soarele a fost oprit in loc (Iosua 10,1-14). Fara indoiala ca aceasta a fost acum aceiasi cale parcursa de David in punerea pe fuga a filistenilor, pentru ca drumul de la Gabaon la Ghezer duce prin valea Aialonului. Fuga in aceasta directie nord-vestica de Ierusalim a fost determinata de faptul ca David i-a luat ,,pe la spate”, atacandu-i dinspre sud si urmarindu-i catre nord spre Gabaon si apoi spre Ghezer. In raportul paralel, aceste lupte sunt plasate intre nereusita (1 Cronici 13,5-14) si reusita (1 Cronici 15) incercare a lui de a duce chivotul la Ierusalim (2 Cronici 14,8-17). Dar Cronicile raporteaza si ajutorul lui Hiram pentru David la cladirea casei lui si raportul despre copiii care i s-au nascut la Ierusalim (1 Cronici 14,1-7) intre nereusitele si reusitele lui eforturi de a duce acolo chivotul. Se va observa astfel ca secventa evenimentelor raportate in 2 Samuel si 1 Cronici, nu este intotdeauna aceeasi. Uneori este imposibil sa se determine cu exactitate amanuntele incurcate ale cronologiei. Evident ca ordinea evenimentelor este mai putin importanta decat faptele in sine si invataturile spirituale care se trag din ele. Vezi PP 703.704, care urmareste secventa din Samuel 2.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-25 PP 701-704

1-3 PP 701

6.7 PP 703 10 PP 702

11.17.18 PP 703 18-25 PP 704

24 5T 728