Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

2 Samuel, 24


24:1 Domnul S-a aprins de manie din nou impotriva lui Israel; si a starnit pe David impotriva lor, zicand: Du-te si fa numaratoarea lui Israel si a lui Iuda.

S-a aprins. Pricina neplacerii de aici nu este aratata. Contextul sugereaza ca motivul ar fi putut fi cresterea ingamfarii si increderii de sine a lui Israel, care a rezultat din maretia nationala atinsa de curand. Aparusera ambitia pentru maretia lumeasca si o dorinta de a fi ca si natiunile din jurul lor si, odata cu acestea, se ivise si o descrestere a simtamantului solemn al destinului la care fusese chemata natiunea.

A starnit. Adica Domnul a facut asa. Raportul paralel spune: ,,Satana s-a sculat impotriva lui Israel si a atatat pe David sa faca numaratoarea lui Israel” (1Cronici 21,1). Aceste afirmatii nu sunt in mod necesar contradictorii, ci pot reprezenta, pur si simplu, doua aspecte ale aceluiasi eveniment. In textul in discutie avem un alt caz in care este spus despre Dumnezeu ca face ceea ce El nu impiedica (PP 728.739). In realitate, Satana a fost cel care a atatat mandria si ambitia care au facut pe imparatul lui Israel sa promoveze procedee spre a mari numarul ostirii sale cu scopul de a intinde hotarele lui Israel prin noi cuceriri militare (vezi PP 747).

Fa numaratoarea lui Israel. Nu exista nimic in naratiune care sa indice in mod precis cand anume a avut loc acest eveniment in viata lui David. Faptul ca in aceasta lucrare a fost angajat Ioab timp de aproape zece luni (v. 8). arata ca trebuie sa fi fost intr-o perioada cand nu era razboi. In raportul paralel (1Cronici 21), naratiunea este imediat urmata de prezentarea pregatirilor lui David pentru zidirea Templului. Atat in cartea lui Samuel cat si in Cronici, pregatirile acestea se afla printre ultimele chestiuni raportate despre domnia lui David. Toate acestea duc la concluzia ca numaratoarea militara a avut loc spre sfarsitul domniei lui David.



24:2 Si imparatul a zis lui Ioab, capetenia ostirii, care se afla langa el: Strabate toate semintiile lui Israel, de la Dan pana la Beer-Seba; sa se faca numaratoarea poporului, si sa stiu la cat se ridica numarul lor.

Lui Ioab. Lucrarea a fost incredintata lui Ioab pentru ca el era comandantul ostirii, iar numaratoarea era facuta in scopuri militare (vezi v. 9; PP 747).

De la Dan pana la Beer-Seba. Expresia este inversata in 1 Cronici 21,2: ,,De la Beer-Seba pana la Dan” (vezi 2 Cronici 30,5). In toate cartile mai timpurii, in Judecatori, Samuel si Regi, redarea este ,,de la Dan pana la Beer-Seba” (Judecatori 20,1; 1Samuel 3,20; 2Samuel 3,10; 17,11; 24,2.15; 1Regi 5,25). O explicatie posibila pentru inversare este ca, pe vremea cand au fost scrise Cronicile, cam prin sec. V i.Hr., mai ales in mentalitatea ebraica, era Iuda, pentru ca regatul de nord al lui Israel luase sfarsit cu doua secole inainte. Deoarece Dan era in regatul de nord, nu se considera potrivit ca el sa fie numit inainte de Beer-Seba. In felul acesta, folosirea acestei expresii ,,de la Dan pana la Beer-Seba” este un indiciu despre data timpurie a (scrierii) cartilor lui Samuel.



24:3 Ioab a zis imparatului: Domnul, Dumnezeul tau, sa faca poporul de o suta de ori mai mare, si imparatul, domnul meu, sa vada cu ochii lui lucrul acesta! Dar pentru ce vrea imparatul, domnul meu, sa faca lucrul acesta?

De ce? Ioab era un general calit si fara scrupule, dar chiar si el a putut sa vada ca efectuarea unei astfel de numaratori nu se potrivea cu principiile fundamentale ale monarhiei ebraice. Printr-un numar de intrebari, el s-a straduit sa-l faca pe David sa recunoasca nebunia procedeului sau.



24:4 Imparatul a staruit in porunca pe care o dadea lui Ioab si capeteniilor ostirii; si Ioab si capeteniile ostirii au plecat de la imparat, ca sa faca numaratoarea poporului Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

24:5 Au trecut Iordanul, si au tabarat la Aroer, la dreapta cetatii care este in mijlocul vaii Gad, si langa Iaezer.

Au trecut Iordanul. Aceste amanunte ale metodei de a efectua numaratoarea sunt omise in Cronici. Trecand Iordanul, Ioab si capeteniile ostirii au inceput lucrarea in sudul extrem, la Aroer. Cetatea aceasta era pe malul raului Arnon (Deuteronom 2,36; Iosua 13,16), in partea sudica a teritoriului lui Israel, in Transiordania. Ruinele ei mai poarta inca numele de ’Ara’ir.

In mijlocul vaii. Sau ,,mijlocul raului” (Iosua 13,9).

Gad. Unul dintre textele revizuite ale Septuagintei reda ,,spre Gad” sau ,,pana la Gad”.

Iaezer. O cetate la hotarul lui Gad (Iosua 13,24.25).



24:6 Au venit pana la Galaad si in tara lui Tahtim-Hodsi. S-au dus pana la Dan-Iaan, si in imprejurimile Sidonului.

Pana in Galaad. Galaadul se afla la sud-est de marea Galileii si include Gad si Manase. Tahtim-Hodsi. Nu se cunoaste nimic despre acest tinut si nimic nu se poate afla din acest nume. Unul din textele revizuite ale LXX reda ,,Cades, in tara hititilor”. Dan-Iaan. Acesta este singurul loc unde numele de ,,Dan” apare cu sufixul ,,jaan”. Nu este nici

o indoiala ca este vorba de ,,Dan”, deoarece la el se face referire de doua ori (v. 2 si 15) si deoarece la acest punct al descrierii, un loc in apropierea Sidonului ar fi potrivit(vezi Iosua 19,17; Judecatori 18,27-29).

Sidon. Desi Sidonul era nominal in interiorul lui Aser, nu pare sa fi fost detinut vreodata de aseriti (Judecatori 1,31.32).



24:7 Au venit pana la cetatuia Tir, si in toate cetatile Hevitilor si ale Canaanitilor. Au iesit spre partea de miazazi a lui Iuda, la Beer-Seba.

Cetatuia Tir. Au venit pana la un oarecare loc intarit de pe hotarul fenician in apropiere de Tir, chiar daca n-au venit chiar pana la cetatea insasi. Pe vremea aceea, Tirul era un stat independent, al carui domnitor, Hiram, a fost prieten si al lui David (2Samuel 5,11; 1Cronici 14,1) si al lui Solomon (1Regi 5,1).

Hevitilor. Se pare ca ramasitele acestor vechi locuitori ai tarii (Deuteronom 7,1; Judecatori 3,5) ocupau inca portiuni la frontierele lui Israel.

La Beer-Seba. Nici un amanunt nu este dat despre locurile vizitate la efectuarea numaratorii in principalele parti ale lui Israel si Iuda.



24:8 Au strabatut astfel toata tara, si au ajuns la Ierusalim, dupa noua luni si douazeci de zile.

Noua luni si douazeci de zile. Acest amanunt exact reflecta veracitatea raportului. Faptul ca a durat atat de mult dovedeste ca a trebuit sa se lucreze cu grija.



24:9 Ioab a dat imparatului numarul poporului: erau in Israel opt sute de mii de oameni de razboi care scoteau sabia, si in Iuda cinci sute de mii de oameni.

A dat numarul. Cifrele date aici difera de cele din 1 Cronici 21,5. Unii cred ca totalul stabilit pentru Israel in Cronici poate sa cuprinda si oastea permanenta de 288.000 de barbati (1Cronici 27,1-15). Altii iau acest text ca incluzand estimari ale semintiilor lui Levi si Beniamin, a caror numaratoare nu fusese facuta (1Cronici 21,6). Se poate face o deosebire intre ,,oameni de razboi” aratati aici si ,,tot Israelul” din 1 Cronici 21,5, privind prima grupa ca unitati alese pentru operatiuni active, iar a doua ca incluzand si unitati de rezerva. In orice caz este clar ca, asa cum sunt date, cifrele sunt rotunde.



24:10 David a simtit cum ii batea inima, dupa ce facuse numaratoarea poporului. Si a zis Domnului: Am savarsit un mare pacat, facand lucrul acesta! Acum, Doamne, binevoieste si iarta nelegiuirea robului Tau, caci am lucrat in totul ca un nebun!

Am savarsit un mare pacat. In timp ce numaratoarea era in curs, David a inceput sa cugete la implicatiile actiunii sale si a inteles ca facea o mare greseala. Cel care ii vorbea era Duhul lui Dumnezeu, care ii arata nebunia procedeului sau. In adanca umilinta, el si-a marturisit greseala inaintea lui Dumnezeu si a cerut iertare.



24:11 A doua zi, cand s-a sculat David, cuvantul Domnului a vorbit astfel prorocului Gad, vazatorul lui David:

Verset ce nu a fost comentat.

24:12 Du-te si spune lui David: Asa vorbeste Domnul: Iti pun inainte trei nenorociri; alege una din ele, si te voi lovi cu ea.

Verset ce nu a fost comentat.

24:13 Gad s-a dus la David, si i-a facut cunoscut lucrul acesta, zicand: Vrei sapte ani de foamete in tara ta, sau sa fugi trei luni dinaintea vrajmasilor tai, care te vor urmari, sau sa bantuie ciuma trei zile in tara? Acum alege, si vezi ce trebuie sa raspund Celui ce ma trimite.

Sapte ani. Septuaginta reda ,,trei ani”, dupa cum reda si textul paralel, 1 Cronici 21,12.



24:14 David a raspuns lui Gad: Sunt intr-o mare stramtoare! Oh! mai bine sa cadem in mainile Domnului, caci indurarile Lui sunt nemarginite; dar sa nu cad in mainile oamenilor!

In mainile Domnului. Se pare ca aici David n-a ales ce pedeapsa sa primeasca, ci mai degraba si-a exprimat dorinta ca ea sa vina de la Dumnezeu. Atat ciuma cat si foametea puteau fi privite ca venind de la Dumnezeu. Amandoua judecatile aveau sa cada asupra natiunii si a imparatului, dar, deoarece poporul nutrea aceleasi pacate ca cele care l-au impins pe David la actiune, Domnul, prin greseala lui David, a pedepsit pacatele lui Israel (vezi PP 748)



24:15 Domnul a trimis ciuma in Israel, de dimineata pana la vremea hotarata. Si, din Dan pana la Beer-Seba, au murit saptezeci de mii de oameni din popor.

Cina la vremea hotarata. Cele trei zile specificate (v. 13).

24:16 Pe cand ingerul intindea mana peste Ierusalim ca sa-l nimiceasca, Domnul S-a cait de raul acela, si a zis ingerului care ucidea poporul: Destul! Trage-ti mana acum. Ingerul Domnului era langa aria lui Aravna, Iebusitul.

Domnul S-a cait. Vezi cele despre Geneza 6,6; Exod 32,14.

Aravna. Sau Ornon (1Cronici 21,15).



24:17 David, vazand pe ingerul care lovea pe popor, a zis Domnului: Iata ca am pacatuit! Eu sunt vinovat: dar oile acestea, ce au facut? Mana Ta sa se indrepte dar impotriva mea si impotriva casei tatalui meu!

Iata ca am pacatuit. David a marturisit deschis pacatul lui. Nu a fost nici o incercare de a arunca vina pe altcineva. El era raspunzator in primul rand si si-a asumat raspunderea inaintea lui Dumnezeu.



24:18 In ziua aceea, Gad a venit la David, si i-a zis: Suie-te si inalta un altar Domnului in aria lui Aravna, Iebusitul.

Inalta un altar. Locul unde s-a oprit ingerul a fost muntele Moria, muntele unde Avraam inaltase un altar pentru jertfirea lui Isaac si unde i Se aratase Dumnezeu (Geneza 22,1-14; 2 Cronici 3,1 si tot aici a fost locul unde, mai tarziu, Solomon ridicase templul lui. Locul unde moartea fusese oprita prin har era loc sfant si de aici inainte el a fost recunoscut ca atare de poporul lui Dumnezeu (PP 748,749).



24:19 David s-a suit, dupa cuvantul lui Gad, cum poruncise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

24:20 Aravna s-a uitat, si a vazut pe imparat si pe slujitorii lui indreptandu-se spre el; si Aravna a iesit, si s-a inchinat inaintea imparatului, cu fata la pamant.

Verset ce nu a fost comentat.

24:21 Aravna a zis: Pentru ce vine domnul meu, imparatul, la slujitorul lui? Si David a raspuns: Ca sa cumpar de la tine aria si sa zidesc in ea un altar Domnului, pentru ca sa inceteze urgia aceasta de peste popor.

Verset ce nu a fost comentat.

24:22 Aravna a zis lui David: Sa ia domnul meu, imparatul, aria, si sa aduca in ea jertfele care-i vor placea; vezi, boii vor fi pentru arderea de tot, si carele cu uneltele lor vor tine loc de lemne.

Verset ce nu a fost comentat.

24:23 Aravna a dat imparatului totul. Si Aravna a zis imparatului: Domnul, Dumnezeul tau, sa te primeasca!

Ca imparatului (engl. ,,as a king”). Textul acesta ar trebui sa fie citit: ,,Toate aceste lucruri, o, imparate, Aravna le da imparatului”. De indata ce Aravna a aflat ca David doreste aria pentru un altar, el a fost gata sa i-o dea, impreuna cu boii si uneltele de treierat. El era gata sa sacrifice din ce era al lui pentru ca nenorocirea sa inceteze.



24:24 Dar imparatul a zis lui Aravna: Nu! vreau s-o cumpar de la tine pe pret de argint, si nu voi aduce Domnului, Dumnezeului meu, arderi de tot, care sa nu ma coste nimic. Si David a cumparat aria si boii cu cinzeci de sicli de argint.

Vreau s-o cumpar. Era numai drept ca David sa cumpere aria si nu sa o accepte ca dar. Principiul pe baza caruia a actionat David sta la temelia tuturor adevaratelor servicii si sacrificii.

Cincizeci de sicli de argint. Cronicile redau pretul de ,,sase sute de sicli de aur” (1Cronici 21,25). Se poate ca raportul din Samuel se ocupa cu pretul platit numai pentru o parte a tranzactiei. David a platit 50 de sicli de argint , pentru ca greutatea argintului era pentru ,,arie si boi”. Cronicile afirma ca el a cumparat ,,locul” cu 600 sicli de aur. ,,Locul” poate sa insemne intregul munte Moria, pe care avea sa fie zidit mai tarziu Templul.



24:25 David a zidit acolo un altar Domnului, si a adus arderi de tot si jertfe de multumire. Atunci Domnul a fost potolit fata de tara, si a incetat urgia deasupra lui Israel.

A adus arderi de tot. Arderi de tot se aduceau pe acea vreme la Gabaon, unde se afla tabernacolul mozaic (1Cronici 16,39.40; 21,29; 2Cronici 1,3-6). 1 Cronici 21,26 spune ca atunci cand au fost aduse aceste jertfe, Domnul ,,a raspuns prin foc, care s-a pogorat din cer pe altarul arderii de tot”. David a stabilit aceasta parte, ca loc pentru casa Domnului (1Cronici 22,11; 2Cronici 3,1).

Cu acest raport despre pocainta si impacarea lui David cu Dumnezeu, cartea lui Samuel se incheie. Viata lui David este o marturie constanta despre bunatatea si indurarea lui Dumnezeu si despre puterea mantuitoare a harului Sau in experienta acelora care Ii predau viata cu seriozitate si umilinta.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-25 P 747-749

1-13 PP 747

14 TM 354; 5T 57

14-25 PP 748

24 2T 127