Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

2 Samuel, 23


23:1 Iata cele din urma cuvinte ale lui David. Cuvantul lui David, fiul lui Isai, cuvantul omului care a fost inaltat sus de tot, cuvantul unsului Dumnezeului lui Iacov, cuvantul cantaretului placut al lui Israel.

Cele din urma cuvinte ale lui David. Capitolul acesta consta din doua parti distincte. Versetele 1-7 sunt un psalm care constituie ultima declaratie oficiala a lui David, iar versetele 8-39 este o lista a eroilor lui. Cantarea nu se afla in cartea Psalmilor.

Cuvantul. Ebraicul ne’um, o exprimare divina fie direct de catre Dumnezeu, fie prin profetii Lui. Cuvantul nu este folosit pentru a desemna o vorbire omeneasca obisnuita. El se afla mai des in expresia ,,zis-a Domnul”. Profetii falsi au folosit cuvantul in scopul de a face pe oameni sa creada ca aduceau solii divine (Ieremia 23,31).

A fost inaltat sus de tot. David a fost un barbat de origine umila, pe care Domnul l-a ales si la ridicat la inalta pozitie de profet si imparat (vezi 2Samuel 7,8.9; Psalmul 78,70; 89,27).

Cantaretul placut al lui Israel. Aceste cuvinte constituie o descriere potrivita a barbatului care a scris nu numai aceasta cantare, ci si multi psalmi care s-au dovedit un izvor de inspiratie pentru oameni din toate veacurile.



23:2 Duhul Domnului vorbeste prin mine, si cuvantul Lui este pe limba mea.

Duhul Domnului. Solia nu era propriul enunt al lui David. Faptul ca Duhul Sfant a vorbit indreptateste folosirea cuvantului ne’um (vezi despre v. 1). Pe limba mea. Vezi Ieremia 1,9, compara cu 2 Petru 1,21.



23:3 Dumnezeul lui Israel a vorbit. Stanca lui Israel mi-a zis: Cel ce imparateste intre oameni cu dreptate, cel ce imparateste in frica de Dumnezeu,

Stanca lui Israel mi-a zis. Expresia aceasta, paralela cu cea precedenta, demonstreaza stilul poetic al cantarii. Compara si cu expresia paralela din v. 2.

Cel ce imparateste... cu dreptate (engl. ,,must be just”). ,,Trebuie sa fie” a fost adaugat. Sensul din ebraica este ,,cel ce stapaneste cu dreptate”. Este scoasa in evidenta binecuvantarea unui conducator drept mai degraba decat ca un conducator este indemnat sa conduca cu dreptate.



23:4 este ca lumina diminetii, cand rasare soarele in dimineata fara nori; ca razele soarelui dupa ploaie, care fac sa incolteasca din pamant verdeata.

Ca lumina. Vezi Psalmul 89,36. Barbatul care conduce pentru Dumnezeu va fi ca soarele, care aduce lumina pentru pamant, caldura si binecuvantare.

Verdeata. Verdeata pamantului apare ca rezultat al lucrarii soarelui si ploilor. Tot asa si cel care conduce poate sa aduca o serie de binecuvantari daca isi implineste raspunderile in frica de Dumnezeu.



23:5 Macar ca nu este asa casa mea inaintea lui Dumnezeu, totusi El a facut cu mine un legamant vesnic, bine intarit in toate privintele si tare. Nu va face El oare sa rasara din el tot ce este spre mantuirea si bucuria mea?

Nu este asa. Unii comentatori exprima aceasta propozitie sub forma unei intrebari: ,,Si nu este oare un fapt ca a mea casa este asa inaintea Domnului?” Pentru ca David s-a straduit sa conduca cu dreptate si pricepere, cu continua temere de Dumnezeu, Domnul i-a fagaduit sa-i pastreze casa pentru vesnicie. Fagaduinta era conditionata, iar conditiile n-au fost implinite de urmasii lui. De aceea, aceste fagaduinte vor fi implinite acum numai prin Hristos ca samanta a lui David.

Nu va face El oare sa rasara. Unii sugereaza ca aceasta propozitie, in armonie cu cea dintai, ar trebui sa fie la forma interogativa: ,,Nu va face El oare ca toate dorintele mele sa prospere?” Forma afirmativa este lipsita de sens. O parafrazare sugerata in armonie cu aceasta schimbare este. ,,Si nu este oare un fapt ca, a mea casa este asa inaintea lui Dumnezeu?” Pentru ca in scopul acesta El a facut cu mine un legamant vesnic, ca toate lucrurile sa poata fi bine puse in randuiala, facandu-le sigure. ,,Si oare nu va aduce El astfel mantuirea mea si nu va face El ca toate dorintele mele sa prospere?”



23:6 Dar cei rai sunt toti ca niste spini pe care-i arunci, si nu-i iei cu mana;

Ca niste spini. In contrast cu statornicirea tronului lui David va fi soarta trista a fiilor lui Belial (a celor rai, n.n.). Oamenii necredinciosi nu se vor bucura de roadele mantuirii, ci vor fi ca ,,spinii pe care ii arunci” ca pe ceva intru totul nevrednic, pentru a fi mistuiti si a ajunge ca un lucru de nimic.

Cu mana. Cei rai sunt ca spinii care inteapa mainile celor care incearca sa se atinga de ei. In felul acesta, mijloacele obisnuite nu sunt suficiente pentru a-i inlatura.



23:7 cine se atinge de ei, se inarmeaza cu un fier sau cu manerul unei sulite, si-i arde in foc pe loc.

Verset ce nu a fost comentat.

23:8 Iata numele vitejilor care erau in slujba lui David. Ioseb-Bassebet, Tahchemonitul, unul din fruntasii capeteniilor. El si-a invartit sulita peste opt sute de oameni, pe care i-a omorat dintr-o data.

Numele vitejilor. Acest verset introduce cea de-a doua sectiune a capitolului (v. 8.39), care cuprinde o lista a vitejilor lui David. Aceeasi lista, cu oarecare deosebiri, apare in 1 Cronici 11,11-47. In Cronici, lista apare la inceputul domniei lui David; aici ea urmeaza la incheierea acelui raport. Dar este clar ca ea dateaza de la inceputul domniei lui David (vezi despre v. 24).

Ioseb-Bassebet. (engl. ,,that sat in the seat”). Unii translitereaza aceste cuvinte ebraice, facandu-le numele propriu al luptatorului, ,,Ioseb-Bassebet” (vezi RSV). Numele apare ca Iasobeam, fiul lui Hacmoni in 1 Cronici 11,11. El a fost cu David la Ticlag (1Cronici 12,1.6).

Fruntasii capeteniilor. Vezi 1 Cronici 27,2, in conformitate cu care el a fost capetenia primei subimpartiri a ostirii lui David, care a slujit in timpul primei luni a anului. Vezi cele despre 2 Regi 7,2 privitor la discutia asupra cuvantului tradus aici ,,capetenii”.

Adino ezmitul (in Romani lipseste). In loc de aceasta expresie, Cronicile redau ,,si-a invartit sulita” (1Cronici 11,11).

Opt sute. 1 Cronici 11,11 spune ,,trei sute”. Este imposibil sa se precizeze numarul corect. Unul din manuscrisele Siriace reda in Cronici tot ,,opt sute”.



23:9 Dupa el, Eleazar, fiul lui Dodo, fiul lui Ahohi. El era unul din cei trei razboinici care au tinut piept impreuna cu David impotriva Filistenilor stransi pentru lupta, cand barbatii lui Israel se dadeau inapoi pe inaltimi.

Dodo. Probabil acelasi Dodai, capetenia celei de-a doua subimpartiri a ostirii, care slujea in timpul celei de-a doua luni (1Cronici 27,4).

Au tinut piept, impreuna cu David... filistenilor. Eleazar ,,era cu David la Pas-Damim, unde se stransesera filistenii” (1Cronici 11,13). Pas-Damim mai este redat si Efes-Damim (1Samuel 17,1). Acesta era locul unde tabarasera filistenii cand Goliat a batjocorit ostile lui Israel si a fost omorat de David.



23:10 El s-a sculat, si a lovit pe Filisteni pana ce i-a obosit mana si a ramas lipita de sabie. Domnul a dat o mare izbavire in ziua aceea. Poporul s-a intors dupa Eleazar, numai ca sa ia prada.

Lipita de sabie. El prinsese atat de tare sabia lui si pentru atat de mult timp incat a fost greu s-o mai desfaca dupa aceea.



23:11 Dupa el, Sama, fiul lui Aghe, din Harar. Filistenii se stransesera la Lehi. Acolo era o bucata de pamant semanata cu linte; si poporul fugea dinaintea Filistenilor.

Linte. 1 Cronici 11,13 spune ,,orz”. Poate ca erau reprezentate ambele culturi. Lupta despre care este vorba apare ca rezultand dintr-un raid facut de Sama pe o parcela de pamant pe care probabil ca filistenii o pradau.



23:12 Sama s-a asezat in mijlocul ogorului, l-a aparat si a batut pe Filisteni. Si Domnul a dat o mare izbavire.

Verset ce nu a fost comentat.

23:13 Trei dintre cei treizeci de capetenii s-au pogorat pe vremea seceratului si au venit la David, in pestera Adulam, cand o ceata de Filisteni tabarase in valea Refaim.

Trei din cei treizeci. Probabil ca erau mai multe grupe de cate trei printre cei 30 de eroi ai lui David. La inceput se pare ca el a avut o grupa de 30 de viteji, dar numarul a crescut, dupa cum se vede, prin cei 37 enumerati aici (v. 39). Cei trei la care se refera aici, probabil, n-au fost cei trei amintiti anterior, Iaboseam, Eleazar si Sama (v. 8-11).

Valea Refaim. O vale la sud-vest de Ierusalim (vezi despre cap. 5,18).



23:14 David era atunci in cetatuie, si o straja a Filistenilor era la Betleem.

Verset ce nu a fost comentat.

23:15 David a avut o dorinta, si a zis: Cine-mi va da sa beau apa din fantana de la poarta Betleemului?

Verset ce nu a fost comentat.

23:16 Atunci cei trei viteji au trecut prin tabara Filistenilor, si au scos apa din fantana de la poarta Betleemului. Au adus-o si au dat-o lui David; dar el n-a vrut s-o bea si a varsat-o inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

23:17 El a zis: Departe de mine, Doamne, gandul sa fac lucrul acesta! Sa beau sangele oamenilor acestora care s-au dus cu primejdia vietii lor? Si n-a vrut s-o bea. Iata ce au facut acesti trei viteji.

o bea. Iatace au facut acesti trei viteji.

Sangele. Apa procurata cu riscul vietii acestor trei barbati era pentru David ca sangele din care consta viata lor (vezi Geneza 9,4; Levitic 17,10.11).



23:18 Abisai, fratele lui Ioab, fiul Teruiei, era capetenia celor trei. El si-a invartit sulita peste trei sute de oameni, si i-a omorat, si a fost vestit intre cei trei.

Capetenia celor trei. Aceasta este redarea notei marginale a Bibliei ebraice. Cuvantul ,,trei” din text este, fie gresit ortografiat in manuscrisele existente, de care dispunem acum, fie incomplet. Mai multe manuscrise ebraice si traducerea siriaca redau ,,treizeci”. Conform traducerii KJV, Abisai a fost primul in cea de-a doua ceata de trei (v. 19), iar Benaia (v. 20.22) a fost al doilea, cel de-al treilea membru nefiind numit. Daca Abisai a fost capetenia celor ,,treizeci”, atunci Benaia a fost in afara celor trei, dar el si Abisai nu erau egali cu ei.



23:19 Era cel mai cu vaza din cei trei, si a fost capetenia lor; dar n-a fost la inaltimea celor trei dintai.

Verset ce nu a fost comentat.

23:20 Benaia, fiul lui Iehoiada, fiul unui om din Cabteel, om viteaz si vestit prin faptele lui mari. El a ucis pe cei doi fii ai lui Ariel din Moab. S-a pogorat in mijlocul unei gropi pentru apa unde a ucis un leu, intr-o zi cand cazuse zapada.

Benaia. Comandantul corpului de garda al lui David (cherenitii si peletitii) in tot timpul domniei lui David (cap. 8,18; 20,23) si comandantul celei de-a treia cete a lui David (1Cronici 27,5.6). El a avut o parte principala in sprijinirea lui Solomon cand Adonia s-a straduit sa ia tronul si i s-a dat postul de comandant sef al ostirii lui Solomon in locul lui Ioab (1Regi 1,8.26.32-39; 2,25-35; 4,4). Tatal sau, Iehoiada, este numit ,,mare preot” in 1 Cronici 27,5.

Cabteel. O cetate in extrema sudica a lui Iuda, aproape de hotarul lui Edom (Iosua 15,21).

Doi fii ai lui Ariel (engl. ,,two lionlike men”). Ebraicul ’ari’el. Literal, ,,leul lui Dumnezeu”. Doua manuscrise ale LXX contin ,,fii ai lui Ariel”. Uni cred ca Benaia a ucis doi fii ai unui rege moabit care se numea Ariel.

A ucis un leu. Uciderea unui leu era privita ca o isprava de mare valoare (vezi 1Samuel 17,34-36).



23:21 A omorat pe un Egiptean groaznic la infatisare, care avea o sulita in mana; s-a pogorat impotriva lui cu un toiag, a smuls sulita din mana Egipteanului, si l-a omorat cu ea.

Groaznic la infatisare. ,,Un om de statura mare, de cinci coti inaltime” (1Cronici 11,23).



23:22 Iata ce a facut Benaia, fiul lui Iehoiada; si a fost vestit printre cei trei viteji.

Verset ce nu a fost comentat.

23:23 Era cel mai cu vaza din cei treizeci; dar n-a ajuns la inaltimea celor trei dintai. David l-a primit intre sfetnicii lui de aproape.

Sfetnicii lui. In garda personala a lui David (vezi cele despre v. 20).



23:24 Asael, fratele lui Ioab, din numarul celor treizeci, Elhanan, fiul lui Dodo, din Betleem.

Asael. Deoarece Asael a fost ucis de Abner cand David domnea la Hebron (cap. 2,23), este clar ca lista aceasta apartine unei perioade timpurii a domniei lui David. Asael comanda a patra ceata a lui David (1Cronici 27,7).



23:25 Sama din Harod. Elica din Harod.

Sama din Harod. Sau Samot din Harot (1 Cronici 11,27) sau ,,Samehut izrahitul” (1Cronici 27,8), comandantul cetei a cincia a lui David.



23:26 Helet, din Pelet. Ira, fiul lui Iches, din Tecoa.

Helet din Pelet. Sau Helet din Palon (1Cronici 11,27), comandantul celei de-a saptea cete (1Cronici 27,10).

Ira. Comandantul celei de-a sasea (1Cronici 27,9). Domiciliul lui era la Tecoa, dupa cum domiciliul profetului Amos (Amos 1,1), cam la 10 km sud de Betleem. Tecoa se cheama acum Teqü.



23:27 Abiezer din Anatot. Mebunai, din Husa.

Abiezer. Un bastinas din Anatot,[ care a fost ulterior domiciliul lui Ieremia (Ieremia 1,1)], si comandantul cetei a noua (1Cronici 27,12). Mebunai. Sau Sibecai (1 Cronici 11,29 si 27,11), comandantul cetei a opta. El a fost ucigasul lui Saf, uriasul filistean (2 Samuel. 21,18).



23:28 Talmon, din Ahoah. Maharai, din Netofa.

Talmon. Sau Ilai (1Cronici 11,29).

Maharai. Comandantul cetei a zecea (1Cronici 27,13). Netofa, unul din grupul de sate din apropierea Betleemului (1Cronici 2,54; 9,16; Neemia 7,26; 12,28).



23:29 Heleb, fiul lui Baana, din Netofa. Itai, fiul lui Ribai, din Ghibea fiilor lui Beniamin.

Heleb. Sau Heled (1Cronici 11,30) sau Heldai (1 Conici 27,15), comandantul cetei a douasprezecea.



23:30 Benaia, din Piraton. Hidai, din Nahale-Gaas.

Benaia. Un efraimit, comandantul cetei a unsprezecea (1 Cronici 27,14).

Hidai. Sau Hurai (1Cronici 11,32). In ebraica d si r sunt atat de asemanatoare incat una din litere se poate foarte usor confunda cu cealalta (vezi cele despre 2Samuel 8,12).



23:31 Abi-Albon, din Araba. Azmavet, din Barhum.

Abi-Albon. Sau Abiel (1Cronici 11,32).



23:32 Eliahba, din Saalbon. Bene-Iasen. Ionatan.

Bene-Iasen. Sau ,,fiii lui Hasem din Ghizon” (1 Cronici 11,34).

Ionatan. In 1 Cronici 11,34, numele acesta apare astfel: ,,Ionatan, fiul lui Saghe, din Harar”. Unul dintre manuscrisele lui Samuel din LXX reda: ,,Ionatan, fiul lui Sama din Harar”.



23:33 Sama, din Harar. Ahiam, fiul lui Sarar, din Arar.

Sarar. Sau ,,Sacar” (1 Cronici 11,35).



23:34 Elifelet, fiul lui Ahasbai, fiul unui Maacatit. Eliam, fiul lui Ahitofel, din Ghilo.

Elifelet, fiul lui Ahasbai. Cronicile redau aceasta expresie astfel: ,,Elifal, fiul lui Ur”, ,,Hefer din Mechera” (1 Cronici 11,35.36), enumerand astfel doi viteji in loc de unul.

Eliam. 1 Cronici 11,36 il omite pe Eliam, dar adauga numele unei alte persoane, ,,Ahia (engl. Ahitofel) din Palon”. Este interesant de stiut ca printre vitejii lui David era fiul renumitului sau sfetnic, Ahitofel (vezi 2 Samuel 15,21; 16,23).



23:35 Hetrai, din Carmel. Paarai, din Arab.

Hetrai. Sau Hetro (1Cronici 11,37). Cei mai multi dintre vitejii lui David erau din regiunea lui natala. Carmel, modernul Kermel, era o cetate la aproximativ 7,25 mile (11,6 km) km sud de Hebron.

Parai din Arab. Probabil acelasi cu ,,Naorai, fiul lui Ezbai” (1 Cronici 11,37).



23:36 Igheal, fiul lui Natan, din Toba. Bani, din Gad.

Igheal, fiul lui Natan. Probabil acelasi cu ,,Ioel, fratele lui Natan” (1Cronici 11,38).

Bani, din Gad. Probabil acelasi cu ,,Mibhar, fiul lui Hagri” (1 Cronici 11,38).



23:37 Telec, Amonitul. Naharai din Beerot, care ducea armele lui Ioab, fiul Teruiei.

Telec amonitul. David avea un numar de straini distinsi in slujba sa, printre ei ,,Igail, fiul lui Natan din Toba”, un sirian (v. 36; compara cu cap. 8,3.5.12); ,,Itai din Gat” (cap. 15,18.19) din cetatea filisteana Gat; si pe Urie Hititul (v. 39). Este posibil ca toti acestia sa fi primit religia ebraica.

Naharai. Sau ,,Nahrai” (1 Cronici 11,39). Probabil ca el a fost capetenia celor zece purtatori de arme ai lui Ioab (2 Samuel 18,15) sau probabil ca unicul purtator timpuriu de arme al lui Ioab.



23:38 Ira, din Ieter. Gareb, din Ieter.

Ira din Ieter. Dupa cat se pare acelasi Ira care a fost una dintre capeteniile de seama ale lui David (cap. 20,26).

Gareb din Ieter. Ieteritii erau sustinatorii lui din vecinatatea lui Chiriat-Iearim (1Cronici 2,53), un sat la aproximativ 13 km nord-vest de Ierusalim, unde a stat chivotul dupa luarea lui de catre filisteni, pe timpul lui Eli (1Samuel 7,2).



23:39 Urie, Hetitul. De toti: treizeci si sapte.

Urie Hititul. Vezi cap. 11. Dupa numele lui Urie, in 1 Cronici 11,41-47, mai sunt enumerati 16 viteji, al caror nume nu se mai afla in alta parte din Biblie. Probabil ca ei s-au distins dupa ce fusese alcatuita aceasta lista.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-5 PP 754

3.4 PK 26 4 DA 103; PK 688

13-17 PP 736

5T 43