English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Samuel, 2


2:1 Dupa aceea, David a intrebat pe Domnul: Sa ma sui in vreuna din cetatile lui Iuda? Domnul i-a raspuns: Suie-te. David a zis: Unde sa ma sui? Si Domnul a raspuns: La Hebron.

A intrebat pe Domnul. David invatase prin experienta amara nebunia de a lua hotarari importante fara sfat divin (vezi 1 Samuel 27 la 30). In aceasta importanta imprejurare, prima lui grija a fost sa stie ce voia Dumnezeu ca el sa faca. Intrebarea lui probabil ca a fost facuta prin preotul Abiatar (vezi 1 Samuel 23,6.9-12; 30,6-8).

Sa ma sui? Pentru un timp, David fusese un exilat in propria lui tara, dar moartea lui Saul deschisese calea intoarcerii lui. Toate motivele pareau sa indice ca sosise timpul pentru intoarcere, dar inainte de a se intoarce, David a cautat sa cunoasca voia Domnului.

La Hebron. Vechea localitatea de domiciliu a lui Abraam (Geneza 13,18) si locul de inmormantare a lui Abraam, Sara, Isaac si Iacob. El se afla cam la 24,75 mile (39,6 km) nord-est de Beer-Seba si probabil la 17 1/8 mile (27,4 km) de Ticlag, intr-o vale frumoasa, inconjurata de dealuri rodnice si pamanturi fertile. Regiunea fusese mult timp renumita pentru podgoriile ei, strugurii de aici fiind socotiti cei mai buni din Palestina. David pastrase cu aceasta cetate legaturi de prietenie in timpul vietii lui Saul. Ea era foarte potrivita pentru a fi capitala temporara a regatului sudic al lui David, nu numai pentru ca era asezata intr-o pozitie intarita din muntii lui Iuda, cu oameni prietenosi fata de David, dar avea si legaturile sfinte cu primii patriarhi. Cetatea a devenit resedinta lui David pentru urmatorii sapte ani.



2:2 David s-a suit acolo, cu cele doua neveste ale sale: Ahinoam din Izreel, si Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal.

Cele doua neveste ale sale. Vezi 1 Samuel 25,42-43.



2:3 David a luat cu el si pe oamenii care erau la el, pe fiecare cu casa lui; si au locuit in cetatile Hebronului.

Oamenii care erau cu el. Cei sase sute de oameni care se dusesera cu David la Achis (1 Samuel 27,2.3). Multi dintre ei erau casatoriti si au venit cu familiile si averile lor, inclusiv cu turmele si cirezile lor.

Cetatile Hebronului. Evident ca Hebronul a dat numele lui, districtului in care era asezata cetatea, dupa cum Samaria era numele folosit pentru tinutul din jurul cetatii Samaria.



2:4 Barbatii lui Iuda au venit, si au uns acolo pe David ca imparat peste casa lui Iuda. Au dat de stire lui David ca oamenii din Iabesul Galaadului au ingropat pe Saul.

Au uns... pe David. David fusese deja uns in secret de Samuel (1Samuel 16,13). Aceasta a facut pentru el dovada ca alegerea era de la Dumnezeu. Acum el a fost uns in mod public, ca o recunoastere a acceptarii lui de catre semintia lui Iuda. Si Saul fusese mai intai uns in taina de catre Samuel, iar mai tarziu proclamat imparat in mod public (1 Samuel 10,1.24; 11,14.15). Compatriotii lui David din Iuda recunoscusera de mult ca David fusese ales pe cale divina ca viitor imparat al lor si intr-o mare masura fusesera in legaturi de prietenie cu el in timpul lungii perioade cat a fost un proscris si un fugar dinaintea lui Saul. Ca o recunoastere a amabilitatii lor, David le trimisese daruri (1 Samuel 30,26-31), pastrand astfel legatura de prietenie si atasament.

Iabesul din Galaad. O cetate cam la aproximativ 2 2/3 (4,3 km) est de Iordan si la 21,5 mile (34,4 km) sud de Marea Galileii. Saul venise sa scape Iabesul din Galaad cand Nahat amonitul a tabarat impotriva lui si a pus pe fuga pe amoniti (1 Samuel 11,1-11). Este clar ca, pentru aceasta bunavointa, oamenii din Iabesul din Galaad au luat corpul lui Saul de pe zidul Bet-Sanului si i-au facut o inmormantare onorabila (1 Samuel 31,11-13: 1 Cronici 10,11.12).



2:5 David a trimis niste soli oamenilor din Iabesul Galaadului, sa le spuna: Binecuvantati sa fiti de Domnul, fiindca ati aratat astfel bunavointa fata de Saul, stapanul vostru, si l-ati ingropat!

A trimis niste soli. Purtarea lui David fata de Iabesul din Galaad a fost desigur inspirata de bunavointa si sinceritate. Mai era si o politica inteleapta. Barbatii din Iabesul din Galaad se aratasera binevoitori fata de fostul imparat al lui Israel si pentru aceasta au fost laudati de noul imparat. David n-a aratat ura fata de memoria lui Saul chiar daca suferise mult din pricina acestuia. Recunoscand bunavointa si pretuirea acelora care si-au dovedit supunerea fata de Saul, David a castigat supunerea acestor oameni fata de el insusi.



2:6 Si acum, Domnul sa va arate bunatate si credinciosie! Va voi face si eu bine, pentru ca v-ati purtat astfel.

Va voi face si eu bine. David fagaduieste ca are sa fie prietenul si ocrotitorul locuitorilor din Iabesul din Galaad, asa cum si fusese Saul. Intrucat cetatea era usor de atacat dinspre desertul estic, putea sa vina timpul cand oamenii sa aiba nevoie de ajutorul noului imparat. David dorea ca ei sa stie ca nu are nimic impotriva lor din cauza credinciosiei lor fata de Saul si ca puteau sa conteze pe el tot asa cum contasera pe Saul.



2:7 Sa vi se intareasca mainile, si fiti viteji; caci stapanul vostru Saul a murit, si pe mine m-a uns casa lui Iuda imparat peste ea.

Fiti viteji. O invitatie din partea lui David pentru barbatii din Iabesul din Galaad de a se dovedi tot atat de credinciosi si de viteji fata de el cum se dovedisera credinciosi fata de fostul imparat al lui Israel.



2:8 Insa Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirii lui Saul, a luat pe Is-Boset, fiul lui Saul, si l-a trecut la Mahanaim.

Fiul lui Ner. Vezi cele despre 1 Samuel 14,50.

Capetenia ostirii lui Saul. Cand a ajuns imparat, Saul a facut pe unchiul lui, Abner, capetenie a ostirii (1 Samuel 14,50). Abner a fost astfel, prin legaturi de sange si de slujba, puternic legat de casa lui Saul. El fusese impreuna cu Saul in urmarirea lui David si acum era dispus ca sa urmeze la imparatia peste care domnise Saul omul pe care il urmarise atata timp. Abner nu a uitat niciodata mustrarea pe care i-a facut-o David ca a dormit in post (1 Samuel 26,7-16). El era mandru, razbunator si ambitios, hotarat sa-si urmeze propria cale decat sa ingaduie lui David, unsul Domnului, sa domneasca peste Israel.

Is-Boset. Cel mai tanar dintre cei patru fii ai lui Saul. Ceilalti fusesera ucisi impreuna cu Saul in batalia de pe muntele Ghilboa (1 Samuel 31,2). Numele lui (prescurtat Isvi in 1 Samuel 14,49) probabil ca a fost initiat Es-baal (1 Cronici 8,33; 9,39), care inseamna ,,omul lui Baal”, pentru ca nici un imparat nu avea sa-l numeasca pe fiul sau ,,Is-Boset”, care inseamna ,,fiul rusinii”.

Mahanaim. In mod literal, ,,doua tabere”. Cetatea aceasta era pe partea de rasarit a Iordanului, dar asezarea ei n-a fost identificata pe deplin. Probabil ca nu era departe de Iabesul din Galaad. Iacob i-a dat nume locului, cand l-au intalnit ingerii lui Dumnezeu dupa ce plecase de la Laban si inainte sa treaca Iabocul (Geneza 32,1.2). Era o cetate levita (Iosua 21,38). Fiind in partea de nord-est a tarii, era relativ ocrotita de atacurile filistenilor si de fortele lui David, daca acesta ar fi ales sa-l suprime pe rivalul lui. Cand mai tarziu a fugit de Absalom, David a facut din Mahanaim locul sau de scapare (2 Samuel 17,24). Cetatea este amintita in inscriptia biruintei lui Sisac ca mhnm, in scrierea egipteana hieroglifica, fara vocale (vezi cele despre 1 Regi 14,25).



2:9 L-a pus imparat peste Galaad, peste Ghesuriti, peste Izreel, peste Efraim, peste Beniamin, peste tot Israelul.

L-a pus imparat. Incoronarea lui Is-Boset ca imparat peste Israel s-a datorat scopului urmarit cu hotarare de Abner. Unit cu Saul timp indelungat, Abner ajunsese sa urasca pe barbatul pe care Dumnezeu il alesese ca imparat. El era fara principii, credincios intereselor lui josnice si egoiste si nu intereselor poporului sau vointei Domnului. El era sa dispus mai degraba sa aduca divizarea imparatiei si durere asupra poporului decat sa accepte pe David ca imparat.

Peste Galaad. Descrierea teritoriului peste care a stapanit Is-Boset incepe cu regiunea care inconjoara capitala Mahanaim si se intinde apoi pe distante mari. Cu exceptia Galaadului, toate asezarile sunt la apus de Iordan, cu Beniamin la sud din regiunea aflata la nord de Ierusalim.

Ghesuritii. (engl. ,,Ashurites”). Nu este clar ce popor se are in vedere. Referirea poate fi la membrii semintiei lui Aser (vezi Judecatori 1,32). Septuaginta spune Thasiri, iar Vulgata si Siriaca Ghesur. Is-Boset a fost acceptat mai intai in Galaad, iar mai tarziu stapanirea lui s-a extins ,,peste tot Israelul”.



2:10 Is-Boset, fiul lui Saul, era in varsta de patruzeci de ani, cand s-a facut imparat al lui Israel, si a domnit doi ani. Numai casa lui Iuda a ramas lipita de David.

Doi ani. Is-Boset si-a inceput domnia in acelasi an cu David si a domnit doi ani la Mahanaim. Aceasta nu inseamna ca durata totala a domniei lui Is-Boset a fost de doi ani, ci ca dupa doi ani au avut loc evenimentele care urmeaza sa fie descrise: razboiul lui Abner cu David (v. 12-32), razboiul lung dintre casa lui Saul si casa lui David (cap. 3,1) si revolta lui Abner in favoarea lui David (cap. 3,6-39; PP 699).



2:11 Timpul cat a domnit David la Hebron peste casa lui Iuda a fost de sapte ani si sase luni.

Sapte ani si sase luni. Afirmatia aceasta pare sa fie parantetica, introdusa pentru a da durata totala a domniei lui David la Hebron. Deoarece durata domniei lui Is-Boset nu este cunoscuta (vezi despre v. 10), nu cunoastem intervalul dintre moartea lui si momentul ungerii lui David ca imparat ,,peste Israel” (cap. 5,3).



2:12 Abner, fiul lui Ner, si oamenii lui Is-Boset, fiul lui Saul, au iesit din Mahanaim ca sa mearga asupra Gabaonului.

Au iesit. Adica in vederea luptei (vezi 1 Samuel 18,30; 2 Samuel 21,17; 1 Cronici 20,1).

Asupra Gabaonului. Doritor sa-si extinda puterea peste tot Israelul, Abener s-a aventurat pana la hotarele domeniului lui David. Gabaonul era in teritoriul lui Beniamin, 5,5 mile nord-vest de Ierusalim. Asezarea este cunoscuta acum sub numele de ej-Jib.



2:13 Ioab, fiul Teruiei, si oamenii lui David, au pornit si ei. S-au intalnit la iazul din Gabaon, si s-au oprit unii dincoace de iaz, si ceilalti dincolo.

Teruia. Teruia era sora lui David (1 Cronici 2,16), astfel ca Ioab era nepotul lui David. Mai tarziu el a devenit capetenia ostirii lui David (1 Cronici 11,6; compara cu 2 Samuel 5,8). Iazul din Gabaon. In partea de sud-est a dealului Gabaon este un izvor bogat, care curge intrun rezervor sapat in piatra de calcar. Dedesubt, un rezervor mare deschis, ale carui ruine mai sunt

si acum, aduna toata apa ce curge din acest izvor subteran. Fortele lui Ioab si Abner stateau fata in fata, pe partile opuse ale acestui lac.



2:14 Abner a zis lui Ioab: Sa se scoale tinerii acestia, si sa se bata inaintea noastra! Ioab a raspuns: Sa se scoale!

Sa se bata. Abner a provocat pe Ioab sa-si arate puterea printr-o lupta intre un numar egal de luptatori, alesi din fiecare ceata. Astfel de intreceri care precedau o lupta nu erau neobisnuite in vremurile stravechi.



2:15 S-au sculat si au inaintat in acelasi numar, doisprezece din Beniamin, pentru Is-Boset, fiul lui Saul; si doisprezece insi ai lui David.

Verset ce nu a fost comentat.

2:16 Fiecare, apucand pe potrivnicul lui de cap, i-a implantat sabia in coasta, si au cazut toti deodata. Si locul acela de langa Gabaon, s-a numit Helcat-Haturim (Locul Sabiilor).

Helcat-Haturim. Un nume comemorativ care inseamna ,,campul cremenelor” sau ,,campul ascutisurilor (de sabie)”. Septuaginta reda aceasta prin ,,portiune a tradatorilor”.



2:17 In ziua aceea a fost o lupta foarte apriga, in care Abner si barbatii lui Israel au fost batuti de oamenii lui David.

O lupta foarte apriga. Numarul celor angajati nu a fost probabil mare, deoarece numarul total al celor ucisi a fost de numai 20 de partea lui David si 360 de partea lui Israel (v. 30.31), dar lupta a fost dusa cu atata furie incat a adus fortelor lui Iuda o victorie decisiva.



2:18 Acolo se aflau cei trei fii ai Teruiei: Ioab, Abisai si Asael. Asael era iute de picioare, ca o caprioara de camp:

Verset ce nu a fost comentat.

2:19 el a urmarit pe Abner, fara sa se abata la dreapta sau la stanga.

Asael... a urmarit. Abner a fost coloana vertebrala a rezistentei impotriva lui David. Daca el putea fi scos din lupta, cauza lui Is-Boset ar fi fost pierduta si regatul intreg s-ar fi unit repede sub David. Intelegand acest lucru, Asael s-a tinut pe urmele capeteniei ostirii lui Israel.



2:20 Abner s-a uitat inapoi, si a zis: Tu esti Asael? Si el a raspuns: Eu.

Verset ce nu a fost comentat.

2:21 Abner i-a zis: Abate-te la dreapta sau la stanga, pune mana pe unul din tinerii acestia, si ia-i armele. Dar Asael n-a vrut sa se abata dinapoia lui.

Abate-te. Recunoscand ca vrajmasul care il urmareste era fratele lui Ioab, Abner nu dorea sa-i faca vreun rau si l-a indemnat sa-si gaseasca un adversar pe masura. Desi iute de picior (v. 18), Asael nu se putea asemana cu un luptator mai robust si mai experimentat.



2:22 Abner a zis iarasi lui Asael: Abate-te dinapoia mea; pentru ce sa te lovesc si sa te trantesc la pamant? Cum voi ridica apoi fata inaintea fratelui tau Ioab?

Cum voi ridica... fata. Abner face o a doua incercare de a-l face pe Asael sa renunte la urmarire, aratandu-i clar nu voia sa curga sange, adica sa-l ucida pe fratele viteazului comandant sef al ostirii lui David.



2:23 Si Asael n-a vrut sa se abata. Atunci Abner l-a lovit in pantece cu capatul de jos al sulitei, si sulita a iesit pe dinapoi. A cazut si a murit pe loc. Toti cei ce ajungeau in locul unde cazuse Asael mort, se opreau,

Din pantece (engl. ,,the fifth rib”). Expresia aceasta (vezi cap. 3,27; 4,6; 20,10) inseamna pur si simplu ,,pantece” si asa ar trebui tradusa.



2:24 Ioab si Abisai au urmarit pe Abner. Si la asfintitul soarelui, au ajuns la coasta Ama, care este in dreptul Ghiahului, pe drumul care duce in pustia Gabaonului.

Coasta Ama. Se pare ca fortele lui Abner fusesera imprastiate pana departe, dar beniaminitii s-au tinut aproape si acum s-au unit cu Abner intr-o pozitie intarita de pe varful unui deal.



2:25 Fiii lui Beniamin s-au adunat in urma lui Abner, au facut o ceata, si s-au oprit pe varful unui deal.

S-au adunat. Se pare ca fortele lui Abner au fost risipite simtitor, dar beniamitii s-au mentinut uniti, iar acum Abner adopta o pozitie de forta, pe un varf de deal.



2:26 Abner a chemat pe Ioab, si a zis: Oare mereu are sa sfasie sabia? Nu stii ca la sfarsit va fi amar? Pana cand vei pregeta sa spui poporului sa nu mai urmareasca pe fratii lui?

Oare mereu are sa sfasie? Fortele lui Abner suferisera grele pierderi in lupta, dar in pozitia lor intarita de pe varful dealului, ele ar fi fost in stare sa provoace pierderi grele trupelor lui Ioab daca acesta din urma ar fi continuat sa atace. Dandu-si seama ca nu era in pozitia de a castiga si cunoscand ca Ioab va tine seama de pretul cel mare pe care avea sa-l plateasca daca era hotarat sa-l alunge din puternica lui pozitie defensiva, Abner a facut un apel la fortele adverse sa opreasca urmarirea fratilor lor evrei. Abner a provocat razboiul si, acum, tot el face apel la pace. In acest apel, Abner se intemeia in mare masura pe infrangerea lui si pe pericolul prezent si nu era manat de o sincera dorinta de a termina lupta cu casa lui David. Propunerea lui de pace a fost dictata de o schimbare de imprejurari si nu de o schimbare a inimii.



2:27 Ioab a raspuns: Viu este Dumnezeu ca, daca n-ai fi vorbit, poporul n-ar fi incetat pana maine dimineata sa urmareasca pe fratii lui.

Daca n-ai fi vorbit (engl. ,,unless thou hadst spoken”). Insemnatatea exacta a acestor cuvinte ale lui Ioab nu este clara. I s-au dat mai multe interpretari (1) Ioan se referea la evenimentele petrecute de dimineata, punand asupra lui Abner vina pentru declansarea luptei si insistand ca poporul de ambele parti ar fi fost gata in acea dimineata sa mearga la casele lor fara sa lupte, daca Abner n-ar fi lansat provocarea de a se bate; (2) Ioab incerca sa-l faca pe Abner sa inteleaga ca, daca n-ar fi cerut pace, poporul ar fi continuat lupta pana dimineata, cu toate urmarile dezastruoase pentru Abner; (3) chiar daca Abner n-ar fi vorbit, Ioab avusese intentia sa continue lupta numai pana dimineata, dar, avand in vedere cererea prezenta a lui Abner el era gata sa opreasca lupta imediat. In general, se pare ca Ioab incerca sa dea vina pe Abner, a carui provocare pripita la Gabon dusese la lupta din acea zi dintre frate si frate. A te angaja in razboi civil era cel mai nefericit lucru, si Ioab a cautat sa se descarce de raspundere pentru cele intamplate.



2:28 Si Ioab a sunat din trambita, si tot poporul s-a oprit; n-au mai urmarit pe Israel si nici nu s-au mai batut.

N-au mai. Ebraicul ’od, in mod literal, ,,inca”, ,,iarasi”. Cuvantul exprima continuare, dar nu in mod necesar de durata nelimitata. Aici durata este hotarat limitata, pentru ca ,,razboiul a tinut mult intre casa lui Saul si casa lui David” (cap. 3,1). Cuvintele ,,n-au mai” indica doar terminarea acestei lupte speciale.



2:29 Abner si oamenii lui au mers toata noaptea in campie; au trecut Iordanul, au strabatut in intregime Bitronul, si au ajuns la Mahanaim.

Au mers toata noaptea. Abner n-a avut de gand sa riste continuarea luptei in dimineata urmatoare, ci s-a retras imediat.

In campie. In mod literal, ,,prin ,,Araba”. Araba este un termen aplicat depresiunii Iordanului, de la Marea Galileii la Marea Moarta, pana la depresiunea care se intinde la sud de Marea Moarta pana in golful Acaba.

Bitronul. Din radacina bathar, ,,a taia in doua”. De aici, probabil, o trecatoare, in sensul unei regiuni brazdate de munti si vai. Bitron, in general, s-a inteles a fi o vale necunoscuta la nord de Iaboc, aproape de Mahanaim. Unii aplica ideea de ,,a taia in doua” la unitatea de timp si presupun ca Abner si oamenii lui au continuat toata noaptea retragerea lor, marsaluind inca jumatate din ziua urmatoare” (vezi RSV).



2:30 Ioab s-a intors de la urmarirea lui Abner, si a adunat tot poporul: lipseau nouasprezece insi din oamenii lui David si Asael.

Nouasprezece oameni. Probabil ca acestia au fost adaugati la cei 12 oameni care au murit in cursul diminetii, la Gabaon (v. 15.16).



2:31 Dar oamenii lui David omorasera trei sute saizeci de insi din barbatii lui Beniamin si ai lui Abner.

Trei sute saizeci. Aceasta mare disproportie intre pierderile lui Iuda si acelea ale lui Israel poate sa se datoreze faptului ca oamenii lui David erau veterani experimentati, care fusesera cu el in perioada lunga de fuga din fata lui Saul (vezi 1 Samuel 23,13; 27,2; 30,9), in timp ce oamenii lui Abner probabil ca erau cei care mai ramasesera din ostirea invinsa a lui Saul.



2:32 Au luat pe Asael, si l-au ingropat in mormantul tatalui sau la Betleem. Ioab si oamenii lui au mers toata noaptea, si li s-au revarsat zorile in Hebron.

Au luat apoi pe Asael. Probabil ca trupurile celorlalti soldati care cazuti ucisi au fost ingropate acolo unde au murit, dar, din cauza legaturilor lui Asael atat cu David cat si cu Ioab, trupul lui a fost luat si dus la Betleem, unde a fost inmormantat in mormantul familiei.

S-au revarsat zorile. Hebron era la 15 mile sud de Betleem si cam la 25 mile de campul de lupta. Ar fi fost o fapta stralucita pentru oamenii lui David ca, dupa lunga urmarire a fortelor lui Abner, sa paraseasca locul de lupta dupa caderea noptii (v. 24), sa ia trupul lui Asael, sa-l duca la Betleem, sa-l ingroape in mormantul familiei si sa-si continue marsul pentru a ajunge in revarsatul zorilor la Hebron. Dar relatarea nu lasa sa se inteleaga clar daca marsul de peste noapte a fost de la campul de lupta sau de la Betleem. Poate ca este vorba de drumul de la Betleem, avand in vedere ca s-ar fi consumat catva timp cu inmormantarea lui Asael.

Uneori este greu de inteles motivele care au indemnat pe un om sa actioneze intr-un anumit

fel care, se pare, privind retrospectiv, ca a fost imprudent.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

PP 697-699

1-4 PP 697

5-9 PP 698

8.10.22.23 PP 699


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: