English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Samuel, 19


19:1 Au venit si au spus lui Ioab: Iata ca imparatul plange si se jeleste din pricina lui Absalom.

Au spus lui Ioab. Cuvantul despre marea durere a lui David pentru Absalom a fost dus repede la toti oamenii lui. Ioab era raspunzator pentru moartea lui Absalom, iar durerea lui David pentru fiul sau putea usor sa se schimbe in manie fata de comandantul suprem neascultator.



19:2 Si in ziua aceea, biruinta s-a prefacut in jale pentru tot poporul, caci in ziua aceea, poporul auzea zicandu-se: Imparatul este mahnit din pricina fiului sau.

In jale. Dumnezeu daduse biruinta fortelor lui David si ei aveau un motiv real de bucurie. Razvratirea se terminase, David fusese repus pe tronul sau, iar natiunea a fost crutata de ororile unui lung si costisitor razboi civil. Dar poporul a aflat ca cetatea era plina de intristare in loc de bucurie din cauza durerii lui David privind moartea fiului sau.



19:3 In aceeasi zi, poporul a intrat in cetate pe furis, ca niste oameni rusinati ca au fugit din lupta.

Pe furis. Cand ostile victorioase s-au apropiat de cetate, imparatul, care trebuia sa fie de fata ca sa le salute, nu era acolo. In loc sa spuna cuvinte de multumire si de aclamare trupelor care in acea zi isi riscasera viata pentru el, David statea deasupra portii, jelindu-se cu glas tare pentru pierderea fiului sau. In loc sa marsaluiasca mandri in triumf, oamenii au rupt randurile furisandu-se in cetate abatuti si rusinati. Se pare ca tot efortul lor fusese in zadar si ceea ce ei credeau a fi o biruinta glorioasa era numai o greseala si, in ochii imparatului, o infrangere trista. Ei au intrat in cetate ca niste oameni infranti in lupta, cu planurile dejucate si sperantele nimicite.



19:4 Imparatul isi acoperise fata, si striga in gura mare: Fiul meu Absalom! Absalom, fiul meu, fiul meu.

Fiul meu Absalom. Inima lui David era sfasiata de nestapanita durere. El nu se mai putea gandi la nimic afara de faptul ca Absalom era mort. Intoarcerea in triumf a trupelor sale, recastigarea tronului, sfarsitul razboiului civil, se parea ca nu insemnau nimic fata de pierderea lui Absalom.



19:5 Ioab a intrat in odaia unde era imparatul, si a zis: Tu acoperi azi de rusine fata tuturor slujitorilor tai, care au scapat azi viata ta, a fiilor tai si a fetelor tale, a nevestelor tale si a tiitoarelor tale.

Acoperi azi de rusine. Morocanosul si batranul comandant sef l-a tras la raspundere severa pe imparat pentru purtarea lui inaintea ostilor care se intorceau. Acesti barbati se luptasera vitejeste si bine. Ei riscasera totul pentru imparat si pentru membrii familiei sale, dar acesta nu a avut nici un cuvant de multumire pentru ei. El putea sa cugete numai la pierderea lui personala. Faptul ca si altii erau in acea zi tristi si jeleau pierderea fratilor, sotilor si parintilor care dadusera viata pentru ca David sa-si pastreze tronul nu insemna nimic pentru imparat. Aceasta a fost o mustrare taioasa si amara din partea batranului general, dar el nu spunea decat purul adevar.



19:6 Tu iubesti pe cei ce te urasc, si urasti pe cei ce te iubesc, caci arati azi ca pentru tine nu sunt nici capetenii nici slujitori; si vad acum ca, daca ar trai Absalom si noi toti am fi murit in ziua aceasta, lucrul acesta ti-ar fi placut.

Verset ce nu a fost comentat.

19:7 Scoala-te dar, iesi si vorbeste dupa inima slujitorilor tai! Caci jur pe Domnul ca, daca nu iesi sa te arati, nu va ramane un om cu tine in noaptea aceasta; si aceasta va fi o nenorocire mai rea pentru tine decat toate nenorocirile care ti s-au intamplat din tinerete pana acum.

Scoala-te dar, iesi... Ocazia indemna la actiune, si Ioab i-a spus lui David deschis si fara frica exact ceea ce trebuia sa faca.

Jur pe Domnul. Pronuntand acest juramant solemn, Ioab n-a amenintat ca va conduce poporul la revolta impotriva lui David, ci doar a atras atentia asupra unui adevar neplacut. Situatia era plina de pericol. O mare parte din popor plecase deja de la David si sprijinise pe Absalom in eforturile lui de a lua viata si tronul lui David. Si acum David era pe punctul de a-i indeparta pe cei care continuasera sa-i ramana credinciosi si de a-i face si pe ei vrajmasi ai lui.

Care ti s-au intamplat. Ioab a prezis ca David, prin purtarea lui nefireasca, grabea cea mai mare criza a vietii lui. El a folosit cuvinte tari, dar ele erau necesare ca sa-l faca pe imparat sa se trezeasca din egoismul si nebunia durerii lui.



19:8 Atunci imparatul s-a sculat, si a sezut la poarta. Au spus tot poporului: Iata ca imparatul sta la poarta. Si tot poporul a venit inaintea imparatului. Insa Israel fugise, fiecare in cortul lui.

A sezut la poarta. David si-a insusit mustrarea taioasa a lui Ioab, a recunoscut intelepciunea sfatului lui si a raspuns repede, luandu-si locul la poarta cetatii, unde putea sa spuna cuvinte de multumire si de incurajare pentru poporul sau.

Israel fugise. Dupa ce Absalom a murit, sprijinitorii lui au fugit la casele lor.



19:9 Si in toate semintiile lui Israel, tot poporul se certa, zicand: Imparatul ne-a izbavit din mana vrajmasilor nostri, el ne-a scapat din mana Filistenilor; si acum a trebuit sa fuga din tara dinaintea lui Absalom.

Se certa. Moartea lui Absalom lasase tara intr-o stare de dezorganizare. Probabil ca au fost multe grupari diferite, toate in cearta unele cu altele. Unii din sustinatorii lui Absalom au fost in mod evident mai retinuti sa ureze bun venit lui David la intoarcerea lui pe tron. altii poate ca au fost cu totul indiferenti fata de dinastia davidica, dorind sa aiba ca imparat pe oricare altul decat pe David. Fara indoiala ca David mai avea inca multi sustinatori. Totusi, in aceste imprejurari, el nu avea o mare dorinta sa se intoarca la Ierusalim ca sa-si reia tronul.

Imparatul ne-a izbavit. Au fost reamintite faptele cele bune ale lui David. El salvase pe poporul sau din mana vrajmasilor si acum el fusese alungat din tara si traia in exil. Ei au sustinut ca el trebuie sa fie adus inapoi. Evident ca multi din popor au fost contrariati de incetineala si nehotararea conducatorilor.



19:10 Si Absalom, pe care-l unsesem sa domneasca peste noi, a murit in batalie: de ce nu puneti o vorba pentru intoarcerea imparatului?

De ce nu puneti o vorba. Din cauza ezitarii si a intarzierii, poporul a inceput sa protesteze fata de conducatorii lor si sa-i indemne sa intreprinda pasi pentru intoarcerea lui David pe tronul sau.



19:11 La randul sau, imparatul David a trimis sa spuna preotilor Tadoc si Abiatar: Vorbiti batranilor lui Iuda, si spuneti-le: Pentru ce ati fi voi cei din urma pentru intoarcerea imparatului in casa lui? Caci ce se spunea in tot Israelul ajunsese pana la imparat.

Verset ce nu a fost comentat.

19:12 Voi sunteti fratii mei, sunteti os din oasele mele si carne din carnea mea; pentru ce ati fi voi cei din urma pentru aducerea imparatului inapoi?

Voi, cei din urma. Aceste cuvinte arata ca trebuie sa se fi manifestat un interes considerabil in Israel pentru intoarcerea lui David. Dar David a fost contrariat de cei din Iuda, carne din carnea Lui si sange din sangele lui, pentru ca erau asa de inceti in a lua masuri pentru rechemarea lui.



19:13 Si lui Amasa spuneti-i asa: Nu esti tu oare os din oasele mele si carne din carnea mea? Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca nu vei fi inaintea mea pentru totdeauna capetenia ostirii in locul lui Ioab!

Si lui Amasa spuneti-i... David era priceput sa lucreze cu barbatii din serviciul public. Amasa fusese comandantul sef pentru Absalom, iar acum, acesta fiind mort, Amasa era conducatorul care mai presus de oricare altul putea sa mentina viu spiritul rebeliunii. Ca si Ioab, Amasa era nepotul lui David (1 Cronici 2,13-17), iar David a cautat sa-i castige loialitatea numindu-l comandant sef. In schimb, se astepta ca Amasa sa aduca la David ceea ce mai ramasese din organizatia militara a lui Absalom. Probabil ca David era nelinistit de influenta aroganta a lui Ioab si a dorit sa scape de el. Absalom fusese adus la Ierusalim din exil prin influenta lui Ioab si Ioab fusese acela care-l ucisese prin calcarea directa a poruncii lui David. Mustrarea taioasa a acestuia (v. 5-7) ii mai suna inca in urechi. Evident ca David a socotit ca venise vremea sa-l inlocuiasca pe Ioab, si a fost o miscare politica inteleapta sa-l puna pe Amasa in locul lui.



19:14 David a inmuiat inima tuturor celor din Iuda, de parca ar fi fost un singur om; si au trimis sa spuna imparatului: Intoarce-te, tu si toti slujitorii tai.

Intoarce-te. Aceasta a fost o invitatie formala din partea capeteniilor lui Iuda, care-i cereau lui David sa se intoarca pentru a-si lua coroana. El era dispus sa fie imparat numai cu consimtamantul semintiilor. El n-a cautat, in primul rand, imparatia, ci dorea ca toti sa inteleaga ca nu dorea sa-si recastige pozitia decat daca natiunea ii cerea sa faca asa.



19:15 Imparatul s-a intors, si a ajuns pana la Iordan. Si Iuda s-a dus la Ghilgal, ca sa iasa inaintea imparatului, si sa-l faca sa treaca Iordanul.

Iuda s-a dus la Ghilgal. David a coborat de la Mahanaim pe malul de rasarit al Iordanului, fata in fata cu vadul Ierihonului. Reprezentantii lui Iuda s-au dus la Ghilgal pe malul de apus pentru a fi de fata cand David avea sa treaca Iordanul si sa intre in Iuda si in propriul lui teritoriu.



19:16 Simei, fiul lui Ghera, Beniamitul, care era din Bahurim, s-a grabit sa se pogoare cu cei din Iuda inaintea imparatului David.

Simei. Acest beniamit a fost un oportunist. Numai cu putin timp in urma el blestemase pe imparat cand acesta parasise Ierusalimul. Acum, cand David se intorcea, Simei n-a pierdut timpul, incercand sa faca pace cu el.



19:17 Avea cu el o mie de oameni din Beniamin, si pe Tiba, mai marele casei lui Saul, si pe cei cincisprezece fii si pe cei douazeci de robi ai lui Tiba. Au trecut Iordanul in fata imparatului.

O mie de oameni. Beniamitii s-au grabit sa arate lui David ca n-aveau ura pe el si ca ii ureaza bun venit ca imparat. La urma urmei, cauza casei lui Saul era moarta si nu mai exista nici o speranta ca vreun descendent de-al lui sa mai primeasca din nou coroana lui Israel.

Tiba. Vezi cap. 9,2.9.10. Era strategic si pentru Tiba sa fie de fata cand se intorcea David, pentru ca el primise prin inselatorie evidenta de la David, tot ce apartinea lui Mefiboset (cap. 16,1-4) si stia ca ziua socotelilor va sosi (vezi cap. 19,24-29).

In fata imparatului. Simei si Tiba nu se aflau acolo pentru ca se bucurau de intoarcerea lui David, ci pentru ca se temeau de ea si ar fi dorit mai mult ca el sa ramana plecat. Dar ei stiau ca trebuia sa incerce sa faca pace cu David sau sa plateasca pretul. Ei au incercat sa se indrepte nu din sinceritate, ci de nevoie.



19:18 Luntrea, pusa la indemana imparatului, tocmai pornise ca sa-i treaca si casa dincolo; si in clipa cand era sa treaca imparatul Iordanul, Simei, fiul lui Ghera, s-a inchinat inaintea lui.

Luntrea pusa la indemana. In mod literal, ,,vadul trecut”, care evident ar trebui citit, ,,ei au trecut prin vad”. Sensul este simplu, ca ei au trecut vadul sa aduca dincoace casa imparatului si sa fie in slujba lui, facand ceea ce puteau ca sa usureze traversarea lui si a suitei si bunurilor lui.



19:19 Si a zis imparatului: Sa nu tina seama domnul meu de nelegiuirea mea, sa uite ca robul tau l-a ocarat in ziua cand imparatul, domnul meu, iesea din Ierusalim, si sa nu tina seama imparatul de lucrul acesta!

Verset ce nu a fost comentat.

19:20 Caci robul tau marturiseste ca a pacatuit. Si iata, vin astazi, cel dintai din toata casa lui Iosif, inaintea imparatului, domnul meu.

Robul tau... a pacatuit. Simei nu prezinta nici o scuza, pentru ca stie ca asa ceva ar fi nefolositor. El este vinovat si marturiseste deschis, bazandu-se pe indurarea lui David.

19:21 Atunci Abisai, fiul Teruiei, a luat cuvantul, si a zis: Nu trebuie oare sa moara Simei pentru ca a blestemat pe unsul Domnului?

Sa moara. In conformitate cu obiceiurile timpului, teribilul blestem al lui Simei pentru David ar fi meritat, in mod normal, moartea, dar Simei s-a aruncat in bratele indurarii lui David si a cerut iertare. David era dispus sa fie indulgent, in timp ce Abisai se putea gandi numai la dreptatea cea aspra.



19:22 Dar David a zis: Ce am eu cu voi, fiii Teruiei, si pentru ce va aratati astazi potrivnicii mei? Astazi sa se omoare oare vreun om in Israel? Nu stiu eu ca imparatesc azi peste Israel?

Potrivnicii mei. Acesta era un timp de indurare, nu de dreptate aspra, rece. Era ocazia pentru reconciliere, nu pentru a supune la pedeapsa pe toti cei care intorsese spatele lui David. Cu aceasta ocazie s-a dovedit marinimia lui David. Imparatul a incercat sa recastige natiunea de parte lui prin bunatate si indurare. El a aratat ca totul avea sa fie uitat pentru ei, care doreau sa faca pace cu el. Daca ar fi fost altcineva in locul David, s-ar fi varsat mult sange vinovat si drept rezultat ar fi fost mai multa vrajmasie. Pledand pentru o politica de represalii, fiii Teruiei erau adversari si nu prieteni ai cauzei lui David.

Nu stiu eu ca imparatesc? Pentru ca era imparat, David isi putea ingadui sa fie indurator. Daca pana acum cauza lui fusese indoielnica, masurile aspre ar fi fost luate in scopul de a asigura pecetluirea opozitiei.



19:23 Si imparatul a zis lui Simei: Nu vei muri! Imparatul i-a jurat ca nu-l va omori.

Nu vei muri. Cu generozitatea care-l caracteriza, David l-a asigurat pe Simei ca viata ii va fi crutata. Simei se facuse vinovat de o crima serioasa si ar fi trebuit sa sufere pedeapsa, dar, a-l executa n-ar fi fost potrivit cu spiritul ocaziei. David a ales sa accepte pocainta marturisita a lui Simei, asa cum se prezenta. Totusi, nesinceritatea lui Simei trebuie sa se fi dat pe fata, pentru ca mai tarziu David avea sa-l insarcineze pe Solomon cu privire la el: ,,Sa-i pogori perii albi insangerati in locuinta mortilor” (1 Regi 2,8.9; compara cu 1 Regi 2,44).



19:24 Mefiboset, fiul lui Saul, s-a pogorat si el inaintea imparatului. Nu-si ingrijise nici picioarele, nici barba, nici nu-si spalase hainele, din ziua cand plecase imparatul pana in ziua cand se intorcea in pace.

Fiul lui Saul. Adica, nepotul lui Saul. Si Mefiboset a socotit lucru intelept sa vina la David cat mai curand posibil pentru a-si declara credinciosia fata de el. Dupa fuga lui David, Mefiboset daduse semne de cea mai adanca intristare pentru el, dovedindu-si astfel loialitatea fata de cauza lui David.



19:25 Cand s-a dus inaintea imparatului la Ierusalim, imparatul i-a zis: Pentru ce n-ai venit cu mine, Mefiboset?

S-a dus... la Ierusalim. Naratiunea intalnirii de la Iordan este intrerupta pentru a continua explicarea actiunilor lui Mefiboset.



19:26 Si el a raspuns: Imparate, domnul meu, slujitorul meu m-a inselat, caci robul tau, care este olog, zisese: Voi pune saua pe magar, voi incaleca pe el, si voi merge cu imparatul.

M-a inselat. Mefiboset a pretins ca pentru scopuri personale Tiba ii spusese lui David o minciuna josnica, facandu-l astfel pe David sa priveasca pe fostul sau slujitor credincios ca nerecunoscator si neloial (cap. 16,1-4). In conformitate cu noua traducere a incidentului, cei doi magari pe care Tiba i-a adus la David fusesera in realitate pregatiti la porunca lui Mefiboset, astfel ca el sa poata fugi impreuna cu David. In loc de aceasta, ei fusesera furati de Tiba, care il lasase pe Mefisobet acasa,neputincios din cauza infirmitatii lui.



19:27 Si el a innegrit pe robul tau la domnul meu imparatul. Dar domnul meu imparatul este ca un inger al lui Dumnezeu. Fa ce vei crede.

Verset ce nu a fost comentat.

19:28 Caci toti cei din casa tatalui meu au fost niste oameni vrednici de moarte inaintea imparatului domnul meu; si totusi, tu ai pus pe robul tau in randul celor ce mananca la masa cu tine. Ce drept mai pot avea eu, si ce am sa cer eu imparatului?

Vrednici de moarte inaintea imparatului. Dupa cursul normal al evenimentelor, un imparat ar fi ucis toata samanta regala ramasa din dinastia inlocuita, in asa fel incat sa nu mai poata fi nici o posibilitate de incercare a vreunuia dintre ei sa redobandeasca tronul. Dar David aratase bunatate fata de Mefiboset, nu numai ingaduindu-i sa traiasca, ci luand masuri sa se impartaseasca de marinimia regala. Cu toate ca Mefiboset fusese pagubit de Tiba, el n-a incercat sa se planga, pentru ca David fusese atat de amabil cu acesta.



19:29 Imparatul i-a zis: Ce mai vorbesti atata? Am spus: Tu si Tiba, veti imparti pamanturile.

Veti imparti pamanturile. David facuse lui Mefiboset o nedreptate acceptand povestea lui Tiba fara sa o verifice si transferandu-i toate averile stapanului sau inainte de a asculta si varianta celeilalte parti (cap. 16,4). Acum David a inteles ca se facuse o nedreptate si s-a straduit s-o repare, intorcand inapoi lui Mefiboset o jumatate din proprietatea lui. Aceasta masura insa nu pare suficienta ca sa faca dreptate. Daca Tiba spusese adevarul, el ar fi trebuit sa pastreze totul; daca nu, el ar fi trebuit sa fie lipsit de toate castigurile lui si pedepsit Comportamentul lui David a fost slab si nedrept.



19:30 Si Mefiboset a zis imparatului: Sa ia chiar totul, caci imparatul domnul meu se intoarce in pace acasa.

Sa ia chiar totul. Mefiboset a cautat sa arate lui David ca scopul venirii lui nu era de a i se face dreptate, ci de a-si dovedi loialitatea, ca el era dispus sa lase totul lui Tiba, oricat de nedrept ar fi fost acest lucru. Important pentru el era ca David se reintorsese in pace, si pentru aceasta Mefisobet si-a exprimat recunostinta.



19:31 Barzilai, Galaaditul, s-a pogorat din Roghelim, si a trecut Iordanul impreuna cu imparatul, ca sa-l petreaca pana dincolo de Iordan.

Barzilai galaaditul. Vezi cap. 17,27. Aici naratiunea se intoarce la trecerea de catre David a Iordanului. Dupa intalnirea cu Mefiboset, este prezentat raportul despartirii lui David de gazda sa, Barzilai.

Impreuna cu imparatul. Era o chestiune de politete sa insotesti un oaspete pe o portiune a calatoriei lui. Barzilai se dovedise amabil si o gazda binevoitoare. Mai mult chiar, el isi dovedise loialitatea fata de David.



19:32 Barzilai era foarte batran, in varsta de optzeci de ani. El ingrijise de imparat in timpul sederii lui la Mahanaim, caci era un om foarte bogat.

Batran. La 80 de ani, Barzilai era considerat foarte batran. Media de viata scazuse mult din zilele primilor patriarhi. Pe vremea regatului impartit, cea mai mare varsta atinsa de un imparat al lui Iuda n-a fost decat de 68 de ani (vezi 2 Regi 15,1.2). Manase a murit la varsta de 67 de ani dupa o domnie de 55 de ani, cuprinsi in calcul (2 Regi 21,1).

19:33 Imparatul a zis lui Barzilai: Vino cu mine, si te voi hrani la mine in Ierusalim.

Verset ce nu a fost comentat.

19:34 Dar Barzilai a raspuns imparatului: Cati ani voi mai trai, ca sa ma sui cu imparatul la Ierusalim?

Verset ce nu a fost comentat.

19:35 Eu sunt astazi in varsta de optzeci de ani. Pot eu sa mai cunosc ce este bun si ce este rau? Poate robul tau sa mai aiba vreun gust pentru ce mananca si bea? Pot eu sa mai aud glasul cantaretilor si cantaretelor? Si pentru ce sa mai fie robul tau o povara pentru domnul meu, imparatul?

Verset ce nu a fost comentat.

19:36 Robul tau va merge putin dincolo de Iordan cu imparatul. Dealtfel, pentru ce mi-ar face imparatul aceasta binefacere?

Aceasta binefacere. Barzilai n-a cautat nimic pentru sine. Dumnezeu fusese bun cu el. Nu mai era nimic de cautat in placerile acestei lumi. Viata pentru David in timpul exilului sau, dincolo de Iordan fusese mai fericita din cauza amabilitatii lui Barzilai.



19:37 Sa se intoarca robul tau, si sa mor in cetatea mea, langa mormantul tatalui meu si mamei mele! Dar iata ca robul tau Chimham va trece cu imparatul, domnul meu; fa ce vei crede pentru el.

Chimham. Nu exista o dovada clara privitor la identitatea lui Chimham, dar, din insarcinarea data de David lui Solomon, ,,sa te porti cu bunavointa cu fiii lui Barzilai galaaditul” (1 Regi 2,7) s-ar parea ca el a fost un fiu al lui Barzilai. In Ieremia 41,17 se mentioneaza ,,hanul lui Chimham langa Betleem” (Ieremia 41,17), de unde se poate presupune ca Chimham a acceptat oferta lui David si a primit un camin aproape de Betleem.



19:38 Imparatul a zis: Chimham sa treaca impreuna cu mine, si voi face pentru el ce vei vrea; tot ce vei dori de la mine, iti voi da!

Verset ce nu a fost comentat.

19:39 Dupa ce tot poporul a trecut Iordanul si dupa ce l-a trecut si imparatul, imparatul a sarutat pe Barzilai, si l-a binecuvantat. Si Barzilai s-a intors acasa.

Tot poporul. Termenul ,,popor” este folosit in aceasta naratiune pentru cei care au urmat pe David (vezi cap. 15,17.23.24.30; 16,14; 17,2.3.16.22; 18,1-4.6.16; 19,2.3.8.9). Pentru cei care au urmat pe Absalom a fost folosit termenul ,,Israel” (vezi cap. 16,15; 17,15; 18,16.17).

L-a trecut. Se pare ca Barzilai a trecut Iordanul impreuna cu David, inainte de a se intoarce acasa.



19:40 Imparatul s-a indreptat spre Ghilgal, insotit de Chimham. Tot poporul lui Iuda si jumatate din poporul lui Israel petrecuse pe imparat dincolo de Iordan.

Tot poporul lui Iuda. Se pare ca, pana la urma, Iuda a avut partea cea mai activa in repunerea lui David pe tronul sau. Cuvintele lui David catre batranii lui Iuda (vezi v. 11 si 12) isi avusesera desigur efectul lor, si poporul s-a adunat in intregime pentru a saluta revenirea din exil a lui David, care si-a luat in primire coroana, tronul si imparatia.

Jumatate din poporul lui Israel. In versetul 11 se spune ca tot poporul era interesat de intoarcerea lui David, dar acum numai ,,jumatate din popor” s-a intors sa-l salute. Era de asteptat o prezenta mica, pentru ca Israel, spre deosebire de Iuda, era mai departe si, in felul acesta, nu era posibil pentru atat de multi sa vina sa-l salute pe David. Apoi cuvantul cu privire la intoarcerea lui David n-a circulat asa de departe in nord, ca in Iuda (vezi v. 41).



19:41 Dar toti barbatii lui Israel au venit la imparat, si i-au zis: Pentru ce te-au furat fratii nostri, barbatii lui Iuda, si au trecut pe imparat peste Iordan, impreuna cu casa lui, si cu toti oamenii lui David?

Toti barbatii din Israel. Cu mult timp inainte de dezmembrarea de pe timpul lui Roboam (1 Regi 12) a existat o anumita divizare intre poporul lui Israel din nord si Iuda din sud (vezi 1 Samuel 11,8; 17,52; 18,16; 2 Samuel 2,4.8-10; 3,10.12.21; 5,5). Animozitatile dintre semintii s-au manifestat adesea chiar de la inceput.(Judecatori 8,1; 12,1). Cand a ajuns David imparat, el n-a domnit la inceput peste intreaga natiune, ci numai peste ,,casa lui Iuda” (2 Samuel 2,4). Mai tarziu s-a facut incercarea de a-si aseza tronul ,,peste Israel si peste Iuda” (2 Samuel 3,10). Numai dupa ce David a domnit sapte ani la Hebron au venit ,,semintiile lui Israel” la el, spre a-l recunoaste ca os din oasele lor si carne din carnea lor si a-l face imparatul lor (cap. 5,1). Acum David se intorcea din exil si vechile animozitatile au aparut din nou.



19:42 Toti barbatii lui Iuda au raspuns barbatilor lui Israel: Fiindca imparatul ne este ruda; si ce ati gasit aici, ca sa va maniati? Am trait noi pe cheltuiala imparatului? Ne-a facut el daruri?

Ne este ruda. Iuda pretindea pe drept o posesie speciala asupra lui David, deoarece el apartinea semintiei lor (vezi v. 12). Dar ei au dorit sa arate lamurit ca nu le facuse nici o favoare speciala. O astfel de declaratie din partea barbatilor lui Iuda este o minunata marturie despre guvernarea nepartinitoare a lui David. El s-a straduit sa trateze toate semintiile la fel, nedand nici uneia motiv sa spuna ca altora li s-ar fi acordat favoruri speciale, refuzate ei.



19:43 Si barbatii lui Israel au raspuns barbatilor lui Iuda: Imparatul este de zece ori mai mult al nostru, si chiar la David avem mai mult drept decat voi. Pentru ce ne-ati nesocotit? N-am fost noi cei dintai care am spus sa se intoarca imparatul nostru? Si barbatii lui Iuda au vorbit cu mai multa asprime decat barbatii lui Israel.

Cu mai multa asprime. In cearta furioasa care s-a ivit intre semintii, barbatii lui Iuda au fost mai vehementi decat vecinii lor din nord. Dupa un timp, disputa a fost in mod fericit oprita, dar intamplarea aceasta n-a fost de bun augur pentru viitor. Deosebirile prezente dintre nord si sud au prefigurat venirea unor necazuri mai mari. Gelozii si rivalitati partiale au semanat in mod constant semintele dezastrului.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-8.33 PP 745


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: