English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Samuel, 1


1:1 Dupa moartea lui Saul, David, dupa ce batuse pe Amaleciti, se intorsese de doua zile la Ticlag.

Dupa. Afirmatia aceasta este veriga naturala de legatura dintre evenimentele din 1 Samuel 30 si 31 si evenimentele care urmeaza sa fie prezentate acum. Nu exista pauza intre cele doua carti ale lui Samuel, evenimentele acestui capitol fiind o continuare a istoriei anterioare.

Moartea lui Saul. Acesta a fost evenimentul decisiv care a deschis calea pentru succesiunea la tron a lui David. Pe timpul luptei fatale dintre Saul si filisteni, David fusese ocupat cu atacul asupra amalecitilor care pradasera Ticlagul (1 Samuel 30). A trecut ceva timp pana a aflat despre moartea lui Saul.



1:2 A treia zi, a venit un om din tabara lui Saul, cu hainele sfasiate si cu capul presarat cu tarana. Cand a ajuns in fata lui David, s-a aruncat cu fata la pamant, si s-a inchinat.

A treia zi. Pentru a arata durere pentru infrangerea de care avusese parte poporul lui David (vezi Iosua 7,6; 1 Samuel 4,12, 2 Samuel 15,32; Iov 4,12).

S-a inchinat. Solul era un amalecit (vezi cele despre v. 13), din acelasi neam cu cei care atacasera tabara lui David si pe care David ii batuse recent (1 Samuel 30,1.17.18). Totusi, tatal sau era un locuitor in Israel si omul evident ca a fost inregistrat in ostirea lui Saul (vezi despre v. 3). Inchinarea lui probabil ca a fost ca recunoastere a noii pozitii a lui David in calitate de conducator al lui Israel.



1:3 David i-a zis: De unde vii? Si el i-a raspuns: Am scapat din tabara lui Israel.

Din tabara. S-a ridicat problema daca acest amalecit fusese unul din ostasii lui Saul. Unii socotesc ca expresia ,,am venit din intamplare pe muntele Ghilboa” (v. 6) arata ca prezenta sa acolo a fost numai intamplatoare.

Dar este putin probabil ca trecatorii sa umble ,,din intamplare” prin mijlocul luptei, astfel ca expresia ,,din intamplare” este mai bine inteleasa ca insemnand ca, in timpul luptei s-a intamplat ca el a dat peste Saul cand era ranit.



1:4 David i-a zis: Spune-mi ce s-a intamplat? Si el a raspuns: Poporul a fugit de pe campul de bataie, si un mare numar de oameni au cazut si au pierit; chiar si Saul si fiul sau Ionatan, au murit.

Ce s-a intamplat? Aparitia tanarului cu hainele sfasiate si cu capul presarat cu tarana (v. 2) facea dovada ca Israel suferise o infrangere dezastruoasa. David era nerabdator sa afle amanuntele.



1:5 David a zis tanarului care-i aducea aceste vesti: De unde stii ca Saul si fiul sau Ionatan au murit?

Verset ce nu a fost comentat.

1:6 Si tanarul care-i aducea aceste vesti, a raspuns: Am venit din intamplare pe muntele Ghilboa; si Saul sta rezemat in sulita lui, si carele si calaretii erau aproape sa-l ajunga.

Am venit din intamplare. Povestirea tanarului nu corespunde cu raportul despre moartea lui Saul din 1 Samuel 31,3-6 (vezi cele despre 1 Samuel 31,4). Amalecitul a nascocit povestea cu scopul de a-si asigura o recompensa, crezand ca pretinsa lui fapta are sa fie pretuita de David.



1:7 Intorcandu-se, m-a vazut si m-a chemat. Eu am zis: Iata-ma!

Verset ce nu a fost comentat.

1:8 Si el mi-a zis: Cine esti? I-am raspuns: Eu sunt Amalecit.

Verset ce nu a fost comentat.

1:9 Si a zis: Apropie-te dar, si omoara-ma; caci m-a apucat ameteala, macar ca sunt inca plin de viata.

Verset ce nu a fost comentat.

1:10 M-am apropiat de el, si l-am omorat, stiind bine ca n-avea sa mai ramana cu viata in urma infrangerii. Am luat cununa imparateasca de pe capul lui si bratara pe care o avea la brat, si le-am adus aici domnului meu.

Cununa. Amalecitul a fost evident unul dintre primii care au dat de trupul lui Saul, avand in vedere ca el a putut sa ia cununa si bratara. El a prezentat aceste obiecte ca dovada ca Saul era mort. Oferirea acestor obiecte lui David dovedeste ca tanarul a recunoscut pe David ca viitor rege. Pentru ostenelile lui, tanarul s-a asteptat la o rasplata bogata.



1:11 David si-a apucat hainele si le-a sfasiat, si toti oamenii care erau langa el au facut acelasi lucru.

Le-a sfasiat. Fapta aceasta a descoperit adevarata maretie a viitorului rege al lui Israel. David a jelit cu durere adevarata. Chiar daca Saul cautase sa ia viata presupusului sau rival, David n-a nutrit deloc rautate fata de el. Aceasta reactie din partea lui David nu este raspunsul natural al inimii omenesti, ci este un semn al iubirii si indurarii lui Dumnezeu in suflet. Ca israelit adevarat, David a jelit moartea regelui, iar ca prieten personal, el a jelit pierderea lui Ionatan, pe care-l iubise mult.



1:12 Au jelit, au plans si au postit pana seara, de durere pentru Saul, pentru fiul sau Ionatan, pentru poporul Domnului, fiindca fusesera taiati cu sabia.

Pentru poporul. Saul nu cazuse singur. Multi dintre copiii lui Israel au cazut impreuna cu el. Acestia sunt aratati aici ca fiind poporul Domnului, o parte a acelei biserici al carei membru era si David si pe care, in ciuda defectelor ei, Hristos a iubit-o si a ocrotit-o cu mult zel. Pierderea vietii acelora pe care David i-a privit ca prieteni si frati ai lui l-a umplut de cea mai amara durere.



1:13 David a zis tanarului care-i adusese aceste vesti: De unde esti? Si el a raspuns: Sunt fiul unui strain, unui Amalecit.

De unde esti? In timp ce David jelea pe Saul, amalecitul statea nemiscat alaturi, fara sa inteleaga semnificatia scenei al carei martor era. Revenindu-si din primul soc de durere, David s-a intors spre tanarul din fata lui, dorind sa afle amanunte in plus cu privire la crima de care marturisea ca era vinovat.

Strain. Ebraicul ger, in mod literal ,,vremelnic”. Tatal lui era un amalecit care se afla temporar cu locuinta ca strain in Israel.



1:14 David i-a zis: Cum nu ti-a fost frica sa pui mana pe unsul Domnului si sa-l omori?

Nu ti-a fost frica. David avusese de doua ori ocazia sa ia viata lui Saul, dar refuzase sa ridice mana impotriva unsului Domnului. El a privit fapta de omorare a regelui ca o crima josnica atat impotriva poporului, cat si impotriva lui Dumnezeu. El a considerat ca cea mai odioasa ofensa ce putea fi ispasita numai prin moarte ca un strain sa ucida pe regele pe care Dumnezeu il alesese si il unsese cu uleiul sfant al Domnului.



1:15 Si David a chemat pe unul din oamenii lui, si a zis: Apropie-te, si omoara-l! Omul acela a lovit pe Amalecit, care a murit.

Omoara-l. Crima pe care o marturisise amalecitul era vrednica de moarte si chiar cuvintele lui au fost cele care l-au condamnat. Cel mai probabil David ar putea fi socotit vinovat ca a pronuntat o sentinta chiar daca, tanarul, fara indoiala, nu-l omorase pe Saul (vezi cele despre v. 6). In cazul de fata dovada era indiscutabila si judecata a fost grabnic executata.



1:16 Si David i-a zis: Sangele tau sa cada asupra capului tau, caci gura ta a marturisit impotriva ta, fiindca ai zis: Am omorat pe unsul Domnului!

Verset ce nu a fost comentat.

1:17 Iata cantarea de jale pe care a alcatuit-o David pentru Saul si fiul sau Ionatan,

Cantare de jale. In adanca si sincera lui durere pentru Saul si Ionatan, David si-a exprimat suferinta intr-un poem miscator, care descopera sinceritatea si nobletea desavarsita a sufletului sau.

In acest imn funebru, David a platit ultimul tribut pentru bravura si puterea lui Saul si si-a exprimat adanca iubire pentru prietenul sau Ionatan. Nu exista nici un gand de amaraciune, nici o urma de rautate, nici o bucurie provocata de indepartarea unui vrajmas, care il lipsise atata timp de sperantele unei vieti pasnice si linistite in tara Samuel Compara cantarea de jale mult mai scurta a lui David, la moartea lui Abner (cap. 3,33.34).



1:18 si pe care a poruncit s-o invete copiii lui Iuda. Este numita cantarea arcului si se afla scrisa in Cartea Dreptului.

Cantarea arcului (engl. ,,the use of the bow”). Cuvantul ,,folosirea” nu se afla in textul ebraic. In mod literal, expresia s-ar reda: ,,Si el a spus ca sa invete pe copiii lui Iuda arcul”. Septuaginta omite ,,arcul” si spune: ,,Si el a dat porunci sa o invete (cantarea de jale) pe fiii lui Iuda”. Insemnatatea exacta a propozitiei ebraice nu este clara. Ceea ce urmeaza pare sa nu aiba nimic de-a face cu arcul. Unii socotesc ca ,din cauza ca poemul este un fel de mars, el a fost intitulat de David ,,Arcul”. Arcul a fost una din armele de seama ale vremii si una la care beniamitii se pricepeau foarte bine (1 Cronici 12,2; 2 Cronici 14,8; 17,17).

Cartea dreptului. La aceasta carte se face referire nu mai devreme decat in Iosua 10,13, pe vremea victoriei israelitilor sub Iosua in valea Aialonului. Cu privire la ea se cunoaste putin. Se pare ca a fost o colectie de cantari legate de evenimente si barbati remarcabile din istoria de inceput a Israelului. Oda lui David despre moartea lui Saul si Ionatan pare sa fi fost inclusa in volumul acesta (vezi Iosua 10,13).



1:19 Fala ta, Israele, zace ucisa pe dealurile tale! Cum au cazut vitejii!

Fala. Ebraicul sebi. In mod literal, ,,frumusetea” sau ,,onoarea”. Septuaginta ia acest cuvant ebraic din radacina nasab, care inseamna ,,a ridica” ca un stalp, si traduce aceasta propozitie: ,,ridica un stalp, o, Israele, pentru cel ucis”.

Vitejii. Vezi v. 25. Oda consta din doua parti, prima ocupandu-se atat de Saul cat si de Ionatan (v. 19-24), iar a doua ocupandu-se numai de Ionatan (v. 25.26).



1:20 Nu spuneti lucrul acesta in Gat, nu raspanditi vestea aceasta in ulitele Ascalonului, ca sa nu se bucure fetele Filistenilor, ca sa nu se laude fetelor celor netaiati imprejur.

Gat. Cetatea regala a lui Achis (1 Samuel 21,10.12; 27,2-4), unde se asezase si David. Expresia ,,nu spuneti lucrul acesta in Gat” pare sa fi ajuns un proverb (Mica 1,10). Ascalon. Una din cetatile de seama ale filistenilor. Gat si Ascalon sunt folosite poetic pentru toata Filistia. Fetele. Era un obicei ca femeile sa celebreze marile eliberari si triumfuri nationale (Exod 15,21; 1 Samuel 18,6).

Netaiati imprejur. Un termen potrivit in mod deosebit pentru filistenii nesemitici si aplicat astfel foarte frecvent (vezi Judecatori 14,3; 15,18; 1 Samuel 14,6; 17,26.36; 31,4; 1 Cronici 10,4). Cat priveste practica taierii imprejur la alte popoare decat evreii, vezi Geneza 17,11.



1:21 Munti din Ghilboa! Nici roua, nici ploaie sa nu cada pe voi! Sa nu fie pe voi nici campii care sa dea parga pentru darurile de mancare! Caci acolo au fost aruncate scuturile vitejilor, scutul lui Saul, ca si cand n-ar fi fost uns cu untdelemn.

Nici roua. Roua si ploaia fac posibile roadele pamantului. A lipsi de recoltele ei regiunea unde au fost ucisi Saul si Ionatan avea sa fie cea mai mare calamitate pe care o putea invoca David. Pentru alte asemenea blesteme poetice, vezi Iov 3,3-10; Ieremia 20,14-18.

Campii care sa dea parga. Sensul acestei expresii nu este clar. Septuaginta reda: ,,campii ale primelor roade”. Unele forme de blestem asupra pamantului odata atat de fertil al muntelui Ghilboa au ca scop un blestem ca pamantul sa fie atat de neproductiv, incat sa nu mai creasca nimic, nici chiar primele roade – calamitatea cea mai mare care putea sa se abata asupra regiunii.

Aruncate scuturile. Ebraicul niga’al din radacina ga’al, ,,a detesta”, ,,a-i fi scarba”. Cuvantul mai poate fi tradus ,,manjit”. Se pare ca acest sens din urma este cerut de context. Afirmatia s-ar referi atunci la aceste scuturi ca manjite de sange. Traducerea lasata in KJV atribuie lui Saul lasitate, un simtamant in dezacord cu poemul.

Uns cu untdelemn. Cuvintele ,,ca si cand n-ar fi fost” nu sunt in textul ebraic, dupa cum indica italicele (in engl., n.n.). Textul ebraic spune simplu: ,,scutul lui Saul neuns cu untdelemn”. Era un vechi obicei de a unge scutul inainte de a merge la lupta (vezi Isaia 21,5). In loc de a fi uns si gata de lupta, scutul lui Saul zacea manjit de sange.



1:22 De la sangele celor raniti, de la grasimea celor mai voinici, arcul lui Ionatan nu da inapoi niciodata, si sabia lui Saul nu se invartea niciodata in vant.

Nu se invartea niciodata in vant. Succesele luptelor avute au fost puse in contrast cu infrangerea dezastruoasa de acum.



1:23 Saul si Ionatan, care s-au placut si s-au iubit in timpul vietii lor, n-au fost despartiti nici la moarte; erau mai usori decat vulturii, mai tari decat leii.

In timpul vietii lor. Textul ebraic sugereaza o punctuatie diferita: ,,Saul si Ionatan, plini de farmec si placuti, in viata si in moartea lor n-au fost despartiti”. Septuaginta reda: ,,Saul si Ionatan, iubiti si frumosi, n-au fost despartiti: gratiosi in viata lor si in moartea lor, ei n-au fost impartiti”. In ciuda prieteniei lui Ionatan cu David si a nesabuitelor incercari ale lui Saul de a lua viata fiului sau, Ionatan a ramas un fiu ascultator de tatal sau si a luptat alaturi de el, pana cand moartea i-a luat pe amandoi.

Mai usor decat vulturii. Vezi Deuteronom 28,49; Ieremia 4,13; Plangeri. 4,19; Hab. 1,8.



1:24 Fiicele lui Israel! plangeti pe Saul, care va imbraca in stacojiu si alte podoabe, care va punea gateli de aur pe hainele voastre!

Fiicele. Femeile lui Israel s-au bucurat in ceasul triumfului (1 Samuel 18,5.6); acum ele trebuiau sa jeleasca pe eroii cazuti in ceasul infrangerii.

In stacojiu. Vezi Proverbe 31,21. Intorcandu-se de la victoriile sale, Saul impartea prada cu poporul si ca urmare, femeile lui Israel se bucurau de obiecte de lux – stacojiu, aur si alte lucruri placute.



1:25 Cum au cazut vitejii in mijlocul luptei! Cum a murit Ionatan pe dealurile tale!

Cum au cazut vitejii. Poetul repeta acest refren de trei ori (vezi v. 19.27). Repetarea aceleiasi idei se potriveste cu spiritul elegiei, deoarece in punctul central al temei se afla durerea pasiunii sale, care este exprimata iar si iar in aceeasi amara incordare.

1:26 Ma doare dupa tine, frate Ionatane! Tu erai placerea mea; dragostea ta pentru mine era minunata: mai presus de dragostea femeiasca.

Mai presus de dragostea femeiasca. Prin aceasta expresie miscatoare, David a aratat sincera si adanca iubire a lui Ionatan. Acesta indurase pierderea coroanei si a regatului datorita iubirii lui pentru David.

Adevarata iubire consta in a te gandi la celalalt, a purta celuilalt de grija si a lucra pentru celalalt. Egoismul consta din a cere de la celalalt sa faca ceea ce tu insuti nu esti dispusi sa faci. Pentru Ionatan, prietenia lui David a fost mai importanta decat faima si averea.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-27 PP 694-695

1 PP 694

2-16 PP 695

19-27 PP 696

21 Ev 170, 619, TM 413, 466; 2T 22

21 5T 166 251M 727; 6T 417; 7T 251

25,26 ML 210



1:27 Cum au cazut vitejii! Cum li s-au pierdut armele!

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: