Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 3:5


3:5 Caci inadins se fac ca nu stiu ca odinioara erau ceruri si un pamant scos prin Cuvantul lui Dumnezeu din apa si cu ajutorul apei,

Caci …. Literal, propozitia aceasta zice: ,,lucrul acesta le scapa din vedere in mod voit”. Batjocoritorii stiau de potop, dar in mod deliberat au ales sa trateze cu indiferenta cataclismul si solia lui pentru omenire. Facand asa, si-au inchis mintea fata de ideea posibilitatii unei noi interventii divine la revenirea lui Hristos.

Odinioara. [,,Din vechime”, KJV]. Sau ,,din trecutul indepartat”. Unii comentatori sustin ca expresia aceasta are sensul de ,,original”, adica de la creatiune, inteles pe care il urmareste si Petru.

Ceruri. [,,Cerurile”, KJV]. Gr. ouranoi, simplu ,,ceruri”. Aici Petru se refera la cerurile atmosferice. Unii comentatori vad in pluralul ,,ceruri” o referire la conceptia iudaica despre cele sapte ceruri care se afla deasupra pamantului. Dar Petru se ocupa de Scripturi, nu de traditie. Totusi cuvantul ebraic tradus ,,ceruri” nu apare niciodata la singular, desi in Vechiul Testament se refera adesea la invelisul atmosferic care inconjoara pamantul. Ca forma, cuvantul este la plural, dar, in general, are inteles de singular. Fara indoiala ca aici Petru reflecta aceasta folosire ebraica obisnuita, idiomatica. Forma de plural, ouranoi, ,,ceruri”, apare adesea in limba greaca, dar in KJV la Matei 5,45; Marcu 1,11; Luca 10,20; Efeseni 3,15; etc. este tradusa ,,cer”. Petru foloseste forma de plural de cinci ori in epistola aceasta (aici si v. 7, 10, 12, 13).

Un pamant. [,,Pamantul”, KJV]. Mai degraba ,,pamant”.

Scos din apa si cu ajutorul apei. [,,Ridicandu-se din apa si in apa”, KJV]. Expresia poate fi tradusa ,,alcatuit din apa si cu ajutorul apei”. Una dintre etapele pregatirii pamantului ca locuinta pentru om a fost adunarea apelor intr-un loc (Genesa 1,9). Petru nu incearca sa descrie creatiunea in termeni stiintifici moderni, ci sa le explice oamenilor din vremea sa lucrarea creatoare a lui Dumnezeu.

Prin cuvantul lui Dumnezeu. Petru crede, ca si ceilalti scriitori ai Bibliei, in puterea creatoare a cuvantul rostit al lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Genesa 1,3; Psalmi 33,6.9; etc.).