Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 3:15


3:15 Sa credeti ca indelunga rabdare a Domnului nostru este mantuire, cum v-a scris si preaiubitul nostru frate Pavel, dupa intelepciunea data lui,

Indelunga rabdare. Gr. makrothumia, forma substantivala inrudita cu verbul makrothumeo (vezi comentariul de la v. 9).

Domnului nostru. Probabil referindu-se la Hristos (vezi comentariul de la v. 9).

Mantuire. Indelunga rabdare a lui Hristos nu este mantuire, dar face cu putinta mantuirea. Batjocoritorii socoteau amanarea venirii Domnului ca o dovada ca fagaduintele Sale nu se vor implini niciodata, dar Petru arata ca ea este mai degraba o dovada a indelungei rabdari a Mantuitorului. El asteapta ca toti cei care doresc sa poata avea prilejul sa primeasca mantuirea.

Cum v-a scris. Identificarea epistolelor pauline la care se refera aici Petru depinde de raspunsul la urmatoarele intrebari: (1) Ce subiect are Petru in vedere? Este numai amanarea aparenta a venirii Domnului, este problema delasarii morale din biserica sau este subiectul general al revenirii lui Hristos? (2) Care sunt destinatarii epistolei lui Petru? Comentatorii sustin mai multe raspunsuri, dar se pare ca inca nu s-a ajuns la o solutie definitiva. Daca s-ar accepta ca epistola lui Petru a fost scrisa crestinilor din Asia (vezi introducerea la prima epistola a lui Petru), atunci epistolele pauliene la care se face referire ar putea sa fie cele catre galateni, efeseni si coloseni sau alte scrisori care nu s-au pastrat pana acum. Un lucru e clar: scrierile lui Pavel erau in circulatie, erau acceptate ca avand autoritate, iar Petru putea sa apeleze la ele pentru a-si sprijini propria invatatura.

Prea iubitul nostru frate Pavel. Daca se admite ca Petru nu foloseste pronumele ,,nostru” in sens general, atunci se intelege din cuvintele sale ca Pavel era binecunoscut si iubit de cititori. Chiar daca pronumele ,,nostru” este folosit la general, cuvintele acestea dovedesc atasamentul lui Petru fata de Pavel, in ciuda faptului ca in trecut avusesera pareri diferite (vezi comentariul de la Galateni 2.11–14).

Intelepciunea data. Petru da de inteles ca Pavel nu avea o intelepciune spirituala inerenta, ci ca era dependent de darul divin, tot asa cum erau si fratii lui.