Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 2:21


2:21 Ar fi fost mai bine pentru ei sa nu fi cunoscut calea neprihanirii, decat, dupa ce au cunoscut-o, sa se intoarca de la porunca sfanta, care le fusese data.

Ar fi fost mai bine. Pozitia celor apostaziati ar fi fost mai buna daca nu ar fi devenit crestini, deoarece atunci ar fi putut sa fie abordati ca pagani. Frumusetea adevarului crestin ar fi facut o impresie puternica asupra inimii lor si ar fi fost mai sensibili la puterea Evangheliei de a converti.

Cunoscut. Gr. epignosko, verbul care corespunde substantivului epignosis (vezi comentariul de la cap. 1,2). Cel care a ajuns sa-L cunoasca pe deplin pe Mantuitorul nu poate ramane acelasi, ca inainte de acest moment. Cunostinta implica raspundere. Omul este responsabil pentru ceea ce a ajuns sa cunoasca. Desi un crestin apostaziat s-ar putea intoarce la felul de vietuire lumesc, el nu poate sa scape de raspunderea cunoasterii mantuitoare a lui Hristos, pe care candva L-a primit si apoi L-a lepadat.

Calea neprihanirii. Este subliniata ideea ca exista o singura cale a mantuirii (vezi comentariul de la v. 2, 15). Sa se intoarca. Pot fi citate dovezi textuale importante pentru varianta ,,sa se intoarca inapoi”, accentuand renuntarea la felul de viata crestin.

Porunca sfanta. Folosirea articolului hotarat si a numarului singular arata ca este vorba de un anumit concept. In Romani 7,12 Pavel foloseste o constructie similara, referindu-se la intregul grup de instructiuni date crestinilor pentru a-i calauzi pe ,,calea neprihanirii”.

Data. Gr. paradidomi, ,,a preda”, ,,a transmite”, ,,a inmana”, ,,a da mai departe”. Verbul este inrudit cu substantivul paradosis, ,,o datina”, adica traditie (2 Tesaloniceni 3,6; vezi comentariul de la Marcu 7,3). Astfel Petru se refera la invatatura pe care credinciosii o primisera de la invatatorii crestini.