Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 2:1


2:1 In norod s-au ridicat si proroci mincinosi, cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul, care i-a rascumparat, si vor face sa cada asupra lor o pierzare napraznica.

In norod. Adica printre israeliti. S-au ridicat. Se accentueaza contrastul dintre profetia lui Dumnezeu, despre care tocmai s-a discutat (cap. 1,20.21) si invatatorii mincinosi, de care vorbeste acum apostolul.

Prooroci mincinosi. Vezi Matei 7,15. Petru se refera la un fapt istoric pe care cititorii sai il cunosteau prea bine – se ridicasera multi profeti mincinosi in vremurile Vechiului Testament (vezi comentariul de la Ieremia 14,13). Mai tarziu el va discuta si despre un exemplu proeminent, si anume Balaam (2 Petru 2,15).

Intre voi. Aceasta inseamna ca invatatorii mincinosi aveau sa se ridice chiar dintre cei credinciosi sau ca aveau sa vina printre ei, din afara (compara cu Faptele Apostolilor 20,29.30).

Vor fi. Timpul viitor al verbului sugereaza ca invatatorii mincinosi inca nu isi incepusera lucrarea distrugatoare printre credinciosii carora le scrie Petru, desi isi desfasurau deja activitatea in alta parte, din moment ce in v. 10–22 cu privire la ei se foloseste atat prezentul cat si trecutul. Unul din scopurile principale pe care le are apostolul in vedere este sa-i avertizeze pe cititorii impotriva inselaciunilor subtile ale invatatorilor mincinosi, pentru ca turma sa sa poata scapa din cursele lor.

Care. Gr. hoitines, ,,de felul acesta”, adica invatatorii mincinosi sunt acel fel de oameni care aduc erezii.

Vor strecura pe furis. [,,Vor introduce pe ascuns”, KJV]. Literal, ,,vor aduce inauntru din exterior”, fiind poate vorba de patrunderea secreta a invatatorilor mincinosi, care se vor strecura asa cum se furiseaza spionii intr-o tara.

Erezii nimicitoare. [,,Erezii de osandit”, KJV]. Literal, ,,erezii ale nimicirii” sau ,,erezii ale pierzarii”, adica erezii care duc la pierzare. Cuvantul pentru ,,pierzare” este apoleia (vezi comentariul de la Ioan 17,12). In epistola aceasta Petru foloseste frecvent cuvantul apoleia (de doua ori in versetul acesta; in v. 3; si in cap. 3,7.16).

Erezii. Gr. haireseis (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 5,17; 1 Corinteni 11,19). De-a lungul acestui capitol apostolul vorbeste de multe din ereziile propagate de acesti invatatori mincinosi: lepadarea de Domnul (v. 1), invataturi imorale (v. 10, 18), abaterea de la porunca sfanta

(v. 21) etc. Descrierea pe care o face Petru lucrarii lor justifica limbajul dur cu care ii condamna.

Se vor lepada. Compara pasajul paralel din Iuda 4. Ce amintiri trebuie sa fi navalit in mintea lui Petru cand folosea cuvantul acesta, care-i amintea cum se lepadase el de Domnul (vezi comentariul de la Matei 26,75; compara cu Matei 10,33)!

Stapanul. [,,Domnul”, KJV]. Gr. despotes, ,,stapan” (vezi comentariul de la Luca 2,29; Faptele Apostolilor 4,24). Cuvantul era folosit de sclavi, cand se adresau stapanilor lor. El cuprinde in sine ideea de domnie, stapanire, proprietate absoluta, de obicei prin cumparare. Despotes este un titlu deosebit de potrivit pentru Hristos, tinand cont de pretul pe care l-a platit pentru rascumpararea omului (vezi comentariul de la Matei 20,28; 1 Corinteni 6,19.20). Nu poate fi o erezie mai rea decat a trai o viata ca cea pe care o ducea invatatorii mincinosi, lepadandu-se de Domnul, care Isi daduse viata pentru a-i rascumpara de pacat si de consecintele lui. Faptul ca s-au lepadat de Domnul lor inseamna ca au fost candva crestini, chiar daca dupa aceea au apostaziat.

Grabnica pieire. [,,Nimicire rapida”, KJV]. Sau ,,pierzare brusca”, adica nimicire neasteptata. Vezi comentariul de la cap. 1,14, unde cuvantul tradus aici ,,grabnic” este tradus acolo ,,deodata”. Sfarsitul oricarui neadevar este nimicirea, atat pentru cel care il propovaduieste cat si pentru adeptii lui.