Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Petru

2 Petru 2:10


2:10 mai ales pe cei ce, in pofta lor necurata, umbla poftind trupul altuia, si dispretuiesc stapanirea. Ca niste indrazneti si incapatanati ce sunt, ei nu se tem sa batjocoreasca dregatoriile,

Mai ales. Petru revine acum la scena contemporana si se ocupa din nou cu invatatorii mincinosi si coruptia lor. Pofta. Gr. epithumia (vezi comentariul de la Romani 7,7).

Necurata. Gr. miasmos, ,,murdarie, ,,stricaciune”. De la miasmos deriva cuvantul ,,miasma”. In Noul Testament miasmos apare doar aici si se refera la actul profanarii sau al manjirii (vezi comentariul de la v. 20). Din aceste cuvinte si din v. 2.12–20 reiese clar faptul ca cei care tulburau biserica nu doar ca raspandeau doctrine false, ci si manifestau o imoralitate flagranta. Este recunoscut faptul ca in de-a lungul istoriei bisericii crestine doctrinele false au fost insotite de imoralitate. Cei care se departeaza de norma adevarului lui Dumnezeu parasesc cu usurinta si norma Lui privind conduita personala.

Cei ce ... umbla. Prin aceste cuvinte se face referire la o anumita categorie a celor care sunt pedepsiti (v. 9).

Poftind. Gr. epithumia (vezi comentariul de la Romani 7,7).

Dupa trupul altuia. [,,Dupa trup”, KJV]. Compara cu pasajul paralel din Iuda 7. In viata invatatorilor mincinosi, poftele trupului era factorul dominant, dupa care se lasau condusi (vezi comentariul de la Romani 8,4.5).

Dispretuiesc stapanirea. Cuvantul kuriotes este tradus in Efeseni 1,21 ,,stapanire” si e aplicat la ingeri in Efeseni 1,21 si Coloseni 1,16 si poate si in Iuda 8. Totusi, cei mai multi comentatori sunt de acord ca aici se refera la stapanirea lui Hristos. In v. 1 apostolul prezice ca invatatorii eretici se vor lepada de ,,Stapanul, care i-a rascumparat” si in v. 11 el da de inteles ca ei Il respecta doar foarte putin pe Domnul, asa ca se poate spune pe buna dreptate ca dispretuiesc stapanirea lui Isus Hristos. O metoda prin care se poate pune la proba valabilitatea unei noi invataturi este analiza felului cum abordeaza ea Dumnezeirea – da dovada sau nu de respect fata de Dumnezeu.

Indrazneti. [,,Aroganti”, KJV]. Sau ,,incumetati”, adica persoane care se aventureaza nesabuit, mai ales in impotrivirea lor fata de autoritate. Incapatanati. Literal ,,egoisti”, implicand aroganta. Inselatorii erau hotarati sa faca asa cum voiau ei, chiar sfidand autoritatii.

Nu se tem. Literal, propozitia spune: ,,ei nu tem cand batjocoreasca maririle”. Opiniile sunt impartite cu privire la cuvantul ,,dregatoriile”, sau ,,maririle” (doxai). Unii vad o referire la ingerii rai, dar e greu de imaginat cum pot fi acestia batjocoriti. Altii, avand anumite dovezi, aplica aceste cuvinte la ingerii buni, sugerand ca invatatorii mincinosi vorbesc in mod defavorabil despre ei. Totusi, altii sustin ca se face referire la intreaga familie cereasca, inclusiv la Dumnezeu, la Hristos si la ingeri. Mai exista o categorie, care sustin ca este vorba de autoritatile pamantesti, impotriva carora ereticii vorbesc de rau cu obstinatie. Alegerea opiniei potrivite depinde de interpretarea data

v. 11 (vezi comentariul de acolo).