English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 9


9:1 Prorocul Elisei a chemat pe unul din fiii prorocilor, si i-a zis: Incinge-ti mijlocul, ia cu tine sticluta aceasta cu untdelemn, si du-te la Ramot in Galaad.

Proorocul Elisei. Istorisirile cu privire la Elisei au fost intrerupte la cap. 8,16 de raportul despre domnia lui Ioram in Iuda si a fiului sau Ahazia. Acum raportul se intoarce din nou la Elisei.

Se poate pune intrebarea: Dupa lungul raport despre lucrarea profetului (cap. 2,12 la 8,15), pentru ce nu continua naratiunea pana la sfarsitul carierei lui Elisei? Raspunsul este ca aceasta carte a Regilor este ,in principal, un raport al regilor lui Israel si ai lui Iuda, aranjat in ordine cronologica. Intamplarile cu Ilie si Elisei, desi importante, sunt inserate in raportul Regilor. Intamplarea prezentata cu privire la Elisei se potriveste in zilele de incheiere a vietilor lui Ahazia si Ioram si aceasta intamplare este intretesuta in rapoartele domniei acestor regi.

Unul din fii. Elisei si-a asociat acum un numar de ucenici-profeti care erau in mod continuu folositi ca asistandu-l pe el pentru aducerea la indeplinire a multelor lui raspunderi. Identitatea acestui barbat nu este cunoscuta. Rasi, un carturar iudeu din secolul al 11-lea, spune ca acesta a fost Iona, care este amintit in cap. 14,25 si care si-a exercitat slujba lui profetica in timpul domniei lui Ieroboam al II-lea. Dar aceasta cu greu ar putea fi verosimil, pentru ca Ieroboam n-a inceput domnia lui decat cu vreo 50 de ani mai tarziu. Nu exista nici temei pentru presupunerea rabinica si anume ca Iona a fost solul implicat aici.

Sticluta. Mai degraba ,,sticla” sau ,,sticluta” (fiola)( vezi 1 Samuel 10,1). Uleiurile si alifiile erau duse in acea vreme in cani de pamant, piatra sau sticla, multe de felul acesta fiind gasite in Egipt si Mesopotamia.

Ramot din Galaad. Regele lui Israel tocmai fusese ranit la asediul Ramotului din Galaad si se reintorsese la Izreel. Pana acum nu fusese amintit in istorisire daca asediul a reusit, dar concluzia logica indica acest lucru.



9:2 Cand vei ajunge acolo, sa cauti sa vezi pe Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi. Sa te duci sa-l ridici din mijlocul fratilor sai, si sa-l aduci intr-o odaie deoparte.

Iehu. Raportul biblic nu da nici un amanunt privitor la stramosii lui Iehu sau cetatea lui de origine in afara de aceasta afirmatie ca el a fost fiul lui Iosafat. La el se refera de mai multe ori rapoartele asiriene. Salmanasar al III-lea, intr-un fragment de cronica din al 18-lea an al domniei lui (in mod general, acceptat a fi 841 i.Hr) – in aceeasi inregistrare de cronica in care este amintita infrangerea lui Hazael – aminteste de asemenea, primirea de tribut de la Iaua mar Humri, sau ,,Iehu fiul lui Omri”. Inscriptia aceasta, cand este coroborata cu inscriptia din anul al saselea a lui Salmanasar, cand regele asirian s-a luptat cu Ahab in batalia de la Quarkar, ne ajuta sa sincronizam cu istoria asiriana nu numai ultimul an al domniei lui Ahab, ci si anul mortii lui Ioram in Israel si urcarea pe tron al lui Iehu.

Fratilor sai. Adica, tovarasii sau insotitorii slujbasii asociati cu el (vezi v. 5).

Sa-l duci. In mod literal, ,,fa-l sa intre”. Solul trebuia sa conduca pe Iehu intr-o alta camera, unde putea sa comunice cu el in taina.

Intr-o odaie deoparte. In mod literal ,,o camera inauntrul unei camere” (vezi 1 Regi 20,30 si 22,25). Nu neaparat una secreta, ci o camera privata, unde solul putea sa comunice singur cu el.



9:3 Sa iei sticluta cu untdelemn, sa-l torni pe capul lui, si sa zici: Asa zice Domnul: Te ung imparat al lui Israel! Apoi sa deschizi usa, si sa fugi fara sa te opresti.

Sa-l torni pe capul lui. Misiunea de a unge pe Iehu ca imparat a fost data la inceput lui Ilie, in acelasi timp in care a fost insarcinat de a unge pe Elisei ca urmas al lui (vezi 1 Regi 19,16).

Fugi. Toata treaba trebuia adusa la indeplinire repede si in taina. O data indeplinita insarcinarea, tanarul profet trebuia sa plece imediat fara sa astepte pentru a fi interogat sau recompensat.

9:4 Tanarul, slujitorul prorocului, a plecat in Ramot din Galaad.

Tanarul. Septuaginta si siriaca redau aceasta expresie numai o data.



9:5 Cand a ajuns, capeteniile ostirii sedeau jos. El a zis: Capetenie, am sa-ti spun o vorba. Si Iehu a zis: Caruia dintre noi toti? El a raspuns: Tie, capetenie.

Sedeau. Probabil in curte, pentru ca, in conformitate cu versetul urmator, Iehu, dupa ce a fost informat ca solia era pentru el, ,,a intrat in casa”.

Iehu a zis. Evident ca Iehu avea raspunderea adunarii. Acum el era comandantul ostilor lui Israel. Pe timpul plecarii regelui de la Ramot din Galaad probabil ca cetatea nu cazuse inca, pentru ca lupta continua. Regele a putut folosi rana lui ca pretext spre a se departa de ostire si a evita rigorile si pericolele bataliei. Iehu a continuat sa forteze asediul si, in cele din urma, a reusit sa ia cetatea. El avea sa fie privit in tot Israelul ca erou national.



9:6 Iehu s-a sculat si a intrat in casa, si tanarul i-a turnat untdelemnul pe cap, zicandu-i: Asa zice Domnul, Dumnezeul lui Israel: Te ung imparat al lui Israel, al poporului Domnului.

Al lui Israel. Dumnezeu nu mai recunostea natiunea lui Israel ca fiind a Lui si pe Sine ca Stapanul ei de drept, El a ales acum pe noul ei imparat.

Te ung imparat. Aceasta era o sarcina hotarata de Dumnezeu. Venise timpul pentru un nou imparat, care avea sa puna capat dinastiei lui Omri. Acesta era un ceas al ocaziei ca si al responsabilitatii pentru barbatul care avea sa ia coroana lui Israel.



9:7 Sa nimicesti casa stapanului tau Ahab, si voi razbuna asupra Izabelei sangele robilor Mei, prorocii, si sangele tuturor slujitorilor Domnului.

Casa lui Ahab. Ioram era fiul lui Ahab, dupa cum era si Ahazia, care precedase pe Ioram la tron. Casa lui Ahab trebuia sa fie acum inlaturata din cauza nelegiuirilor ei.

Razbuna… sangele. Nimanui nu-i este ingaduit sa verse sange nevinovat fara a fi pedepsit. Domnul vegheaza asupra celor care sunt ai Lui si va razbuna pe alesul Sau in felul Lui si la timpul pe care-l considera cel mai bun. Omul, in ingustimea lui, poate crede ca Domnul a uitat si ca facatorilor de rele le va fi ingaduit sa continue caile lor rele fara a fi pedepsiti.

Tuturor slujitorilor. Aceasta arata ca, in persecutia generala condusa de casa lui Ahab impotriva inchinatorilor la adevaratul Dumnezeu, au fost cuprinsi mai multi decat profetii lui Dumnezeu.

Asupra Izabelei. Izabela fusese principala instigatoare a persecutiilor din Israel, dar ea nu lear fi putut aduce la indeplinire singura. Daca Izabela era vinovata inaintea lui Dumnezeu, aceia care au conlucrat cu ea si care erau impinsi de acelasi duh erau de asemenea vinovati.



9:8 Toata casa lui Ahab va pieri; voi nimici pe oricine tine de Ahab, fie rob, fie slobod in Israel,

Toata casa. Judecata asupra casei lui Ahab, prin care a fost exterminata intreaga familie, poate sa apara a fi neobisnuit de severa, dar numai din cauza nereusitei de a tine minte anumite fapte privind umblarea lui Dumnezeu cu Israel. Cand Dumnezeu a organizat la Sinai statul teocratic al lui Israel, El a instituit pedepse civile severe, era necesara o disciplina puternica spre a realiza un grad rezonabil de comportament moral. O data cu instituirea monarhiei a aparut o problema noua. Deoarece puterea imparatului era absoluta, nu exista nici o autoritate in tara sa aduca in fata justitiei crimele imparatului. In astfel de cazuri, adesea, Dumnezeu devenea executorul pedepsei civile. Era mai periculos a trece cu vederea faptele rele ale imparatului, decat a trece cu vederea faptele rele ale unuia dintre supusi. Din cauza inaltei pozitii detinute de imparat, influenta exemplului lui rau era, in consecinta, mai mare. De aceea, pedeapsa suferita era adesea severa, ca si in cazul lui Ahab si casa lui, sau in cazul lui David, cand, dupa pacatul lui David care numarase pe Israel, au murit 70.000 de oameni. Dar severitatea judecatii a fost dictata de masurile necesare spre a opri nelegiuirile neinfranate.

Voi nimici. Expresia aceasta inseamna completarea incheierii, se pare ca expresia era in uz de pe vremea lui David (1 Sam. 25,22). Cand Ieroboam a umblat pe cai rele, aceasta a fost expresia care era folosita cu privire la urmasii lui, care aveau sa fie nimiciti (1 Regi 14,10). Cand a pierit casa lui Baesa din nou a fost folosita aceasta expresie (1 Regi 16,11). Si cand a fost ucis Nabot, si via lui a fost insusita, Ilie a folosit expresia impotriva descendentilor lui Ahab, care erau condamnati la nimicire totala (1 Regi 21,21). Acum profetul foloseste aceleasi cuvinte spre a arata ca familia lui Ahab avea sa infrunte aceeasi soarta.



9:9 si voi face casa lui Ahab asemenea casei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, si casei lui Baesa, fiul lui Ahia.

Asemenea casei lui Ieroboam. Amandoua casele acestea au pierit cu desavarsire. Cand Baesa a lovit casa primului imparat al lui Israel ,,n-a lasat sa scape nimeni cu viata” (1 Regi 15,29) si cand Zimri a indepartat casa lui Baesa, ,,n-a lasat sa scape nimeni din ai lui, nici ruda, nici prieten” (1 Regi 16,11).



9:10 Cainii vor manca pe Izabela in ogorul din Izreel, si nu va fi cine s-o ingroape. Apoi tanarul a deschis usa, si a fugit.

Cainii vor manca pe Izabela. Ilie a prezis aceasta soarta teribila de care avea sa fie lovita pacatoasa regina a lui Israel (1 Regi 21,23; 2 Regi 9,36.37). Numele sotiei lui Ahab a devenit sinonim cu nelegiuirea. Ea a fost aceea care a dus pe poporul lui Dumnezeu la cele mai rusinoase forme de idolatrie si pacatosenie. Ea avea o vinovatie teribila, si ea avea sa aiba parte de o condamnare teribila. Pedeapsa data Izabelei nu trebuia sa fie uitata niciodata si trebuia sa reaminteasca facatorului de rele o intelegere vie a faptului ca soarta calcatorului de lege este aspra. In tarile din Orient mai sunt inca numerosi caini salbatici si pe jumatate morti de foame care se hranesc cu carnea starvurilor lasate in aer liber.

In ogorul lui Izreel. Era potrivit ca Izabela sa sufere acolo, pe locul scenei faptelor ei rele, unde amenintase pe Ilie cu nimicirea (1 Regi 19,2) si unde varsase sangele nevinovat al lui Nabot de dragul viei lui (1 Regi 21,7-15).



9:11 Cand a iesit Iehu la slujitorii stapanului sau, ei i-au zis: Toate bune? Pentru ce a venit nebunul acesta la tine? Iehu le-a raspuns: Voi cunoasteti bine pe omul acesta si ce poate spune.

Toate bune? In mod literal ,,Este pace?” Aceeasi intrebare apare si in versetele 17, 18, 19 si

22. Aparitia neasteptata a solului, luarea lui deoparte cu sine pentru un interviu tainic, si plecarea lui grabita au ridicat intrebari privind scopul vizitei. Oricine stia ca solul profetic nu venise cu o insarcinare obisnuita. A adus el o solie buna sau rea? Exista vreo criza neasteptata in alta parte care cerea serviciile armatei?

Nebunul. Literal ,,om nebun”, de la verbul ,,a fi nebun”. Termenul era folosit in mod dispretuitor, ca in Ieremia 29,26 (comp. Osea 9,7). Voi cunoasteti bine pe omul acesta. Cuvintele acestea sugereaza ca Iehu putea sa fie banuitor ca ofiterii erau la curent cu intregul plan sa-l faca imparat.



9:12 Dar ei au zis: Minciuna! Spune-ne dar! Si el a zis: Mi-a vorbit asa si asa, zicand: Asa zice Domnul: Te ung imparat al lui Israel.

Minciuna. Nu, ei nu ghicisera deloc scopul profetului, dar erau nerabdatori sa-l afle. De ce sa se incerce a-l tine secret? Iehu putea foarte bine sa afle imediat. Raportul biblic descrie in mod stralucit curiozitatea rascolita a acestor ofiteri cu privire la solia importanta pe care ei stiau ca tocmai fusese adusa comandantului general al ostirii lui Israel.



9:13 Indata si-au luat fiecare hainele si le-au pus sub Iehu pe treptele goale. Apoi au sunat din trambita, si au zis: Iehu este imparat!

Le-au pus sub Iehu. Descoperirea soliei profetice a produs o schimbare imediata in raporturile oamenilor adunati la cartierul general al lui Iehu. Inainte de a fi cunoscut continutul soliei, ei toti au fost camarazi de arme, ofiteri colegi in slujba imparatului lor. Acum, deodata, unul dintre ei se afla deoparte de ceilalti – el imparat, iar ceilalti erau supusii lui. Unul urma sa primeasca omagii, ceilalti sa arate respect imparatului lor. In felul acesta, ofiterii si-au scos imediat hainele lor exterioare si le-au aruncat pe pamant ca un covor pentru ca Iehu sa mearga peste ele – un potrivit tribut fata de barbatul pe care Dumnezeu il pusese imparat.

Pe treptele goale. In mod literal ,,os” sau ,,putere”. Adevarata insemnatate a expresiei care aici a fost tradusa prin ,,in varful treptelor” (engl.) nu este clara, dar ea se poate referi la vreun loc arhitectural, posibil un loc inaltat sau platforma in varful treptelor. Din curtea unde erau adunati ofiterii poate ca era o scara care duce sus, la un loc sau platforma care putea fi bine improvizata ca tron pe care noul imparat putea sa se aseze inaintea supusilor lui. Probabil ca ofiterii au facut un covor de ceremonie din hainele lor exterioare pe trepte in sus si pe platforma, astfel ca imparatul sa poata avea o inaltime potrivita de unde sa primeasca aplauzele supusilor lui.

Au sunat din trambite. Aceasta era o parte recunoscuta a ceremoniei de incoronare (vezi 2 Samuel. 15,10; 1 Regi 1,39; 2 Regi 11,14).

Iehu este imparat. Se pare ca a fost o acceptare imediata si bucuroasa a generalului ca imparat. In mod vadit ca Iehu era vazut cu mare stima printre colegii lui ofiteri. In acelasi timp, se poate ca a fost si o nemultumire generala fata de Ioram si casa lui Omri.



9:14 Astfel a uneltit Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, impotriva lui Ioram. Si Ioram si tot Israelul aparau Ramotul din Galaad impotriva lui Hazael, imparatul Siriei.

A uneltit… impotriva lui Ioram. Imparatul precedent mai era in viata si se presupunea ca mai conduce de pe tronul lui. Astfel ca, actiunile la care lua parte si Iehu, erau in realitate conspiratie impotriva lui Ioran si casa lui Omri si Ahab.

Ioram… apara Ramotul din Galaad. Aceasta este o afirmatie importanta pentru ca ea dovedeste ca in mod hotarat reusise si ca cetatea ajunsese in mainile israelite. Probabil ca ,,Ioram” se refera aici nu atat la barbatul, cat la natiunea pe care el o stapanea. Daca Ioram a plecat in timpul asediului, probabil ca la data aceasta, Iehu a luat cetatea in numele imparatului si statea de paza cu ostirea lui Israel spre a impiedica pe sirieni s-o recucereasca.

Impotriva lui Hazael. Pentru ca Hazael cu siguranta ca avea sa faca tot posibilul sa reia cetatea la cea mai apropiata ocazie, de aceea Israel avea sa continue sa stea de paza impotriva lui Hazael, daca Ramotul din Galaad urma sa fie retinut sub stapanire israelita.



9:15 Dar imparatul Ioram se intorsese sa se vindece la Izreel de ranile pe care i le facusera Sirienii, cand se batea impotriva lui Hazael, imparatul Siriei. Iehu a zis: Daca voiti, sa nu lasati pe nimeni sa scape din cetate, ca sa se duca sa dea de veste la Izreel.

Sa se vindece. Mentionand ca Ioram pastra Ramotul din Galaad, scriitorul, spre a impiedica o intelegere gresita, repeta ceea ce el afirmase mai inainte (cap. 8,29) despre intoarcerea personala a lui Ioram la Izreel spre a fi vindecat de ranile pe care le primise la asediu.

Daca voiti. Iehu da primele lui ordine. In loc sa fie aspru si arbitrar, el doreste ca oamenii lui sa stie ca dorintele lor sunt luate in considerare. Daca ei cred ca este intelept si daca ei sunt cu el in intreprinderea prezenta, atunci ei pot aduce la indeplinire propunerea lui.

Nimeni sa nu scape. Daca ar fi ajuns la Ioram stirea despre ce se intamplase la Izreel, lucrurile ar fi mers greu pentru conspiratori. Ordinul lamureste din nou ca Ramotul din Galaad se afla in maini izraelite, deoarece daca cetatea s-ar fi aflat sub asediu, nu s-ar mai fi dat instructiuni ca acestea.



9:16 Si Iehu s-a suit in carul lui si a plecat la Izreel; caci Ioram era bolnav in pat acolo, si Ahazia, imparatul lui Iuda, se pogorase sa-l vada.

S-a suit in carul lui. Nu trebuie sa se piarda timpul, astfel ca Iehu a facut tot efortul sa ajunga la Izreel mai inainte ca cineva sa fi avut ocazia sa spuna imparatului ce avusese loc de curand la Ramot din Galaad. El a plecat cu un car, insotit de un mic grup de oameni, dar ostirea a fost lasata de paza la Galaad impotriva vreunui atac prin surprindere din partea sirienilor.

Ioram era in pat. Ioram nu se vindecase de ranile lui si mai zacea in patul lui la Izreel. Dar concluzia logica arata ca el nu se putea sa fi fost prea bolnav, pentru ca era destul de bine spre a se urca in carul lui sa iasa sa intampine pe Iehu (v. 21).

Sa-l vada pe Ioram. Atat imparatul lui Israel, cat si imparatul lui Iuda au fost la inceput prezenti la asediul Ramotului din Galaad (cap. 8,28). Cand Ioram a fost ranit, el a plecat la resedinta sa din provincie, la Izreel si in curand a fost urmat de Ahazia. Daca amandoi imparatii au plecat inainte ca asediul sa se sfarseasca, aceasta ar fi avut un efect descurajator asupra ostirii, si probabil ca s-ar fi interpretat ca nepasare sau lasitate. Daca, in timp ce Iehu si ostirea se aflau sub povara greutatilor si a pericolelor bataliei, cei doi imparati s-ar fi desfatat in palatul de vara, aceasta ar explica entuziasmul imediat si neretinut cu care Iehu a fost salutat ca imparat.



9:17 Caraula pusa pe turnul lui Izreel a vazut ceata lui Iehu venind, si a zis: Vad o ceata de oameni. Ioram a zis: Ia un calaret, si trimite-l inaintea lor sa intrebe daca este pace.

Turnul lui Izreel. Cetatea Izreel era la capatul vaii Izreel, jos cu fata spre Iordan. Ea era pe o campie, dar se afla pe spranceana unei platforme abrupte de vreo 30 de metri si prezenta un camp de vedere asupra tarii pe tot intinsul pana la Iordan. Spre apus, era un camp de vedere peste valea Ezdraelonului pana la Carmel. Pozitia care recomanda aceasta asezare strategica era admirabila pentru o fortareata. Pe peretii cetatilor orientale erau adesea porti inalte sau turnuri care ofereau un camp de vedere pentru toata regiunea in orice directie. In turnul de la Izreel statea o santinela sa vegheze pentru orice pericol care putea sa ameninte. Pe timpul apropierii lui Iehu si asociatilor lui, acest veghetor era la postul lui, indeplinindu-si constiincios datoria.

A vazut ceata. Departe, la mare distanta putea fi vazuta o ceata de calareti apropiindu-se. La acea distanta nu era clar cine ar putea fi, prieteni sau vrajmasi, israeliti sau sirieni. Veghetorul n-a asteptat pana sa poata distinge toate amanuntele. Aceasta putea sa faca a fi prea tarziu. De indata ce a vazut ceata apropiindu-se, el a trimis stire imparatului, astfel ca cetatea sa poata fi gata pentru orice eventualitate. Este de remarcat ca Iehu nu calatorea singur; el avea o grupa de oameni impreuna cu el.

,,Este pace”. Vezi cele despre v. 11. Era timp de razboi. Ramot din Galad tocmai fusese luat de la sirieni si din partea lui Hazael cu siguranta ca se putea astepta sa faca o incercare pentru a-l lua inapoi. Ba mai mult, ostirea Asiriei nu era prea departe. Aceasta era o vreme cand se putea intampla orice. Asadar, intrebarea ,,Este pace”? era mai mult decat o semnificatie obisnuita, si desigur mai mult decat un salut formal.



9:18 Calaretul s-a dus inaintea lui Iehu, si a zis: Asa zice imparatul: Veniti cu pace? Si Iehu a raspuns: Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea. Caraula a dat de stire, si a zis: Solul s-a dus pana la ei, si nu se mai intoarce.

Treci inapoia ea. Solul s-a convins foarte bine ca misiunea lui Iehu nu era de pace, dar lui nu trebuia sa i se dea ocazia sa se intoarca spre a transmite imparatului. In schimb, lui i s-a ordonat sa treaca la urma in timp ce oamenii isi continuau inaintarea.

Nu se mai intoarce. Veghetorul isi pastra privirea asupra grupei care se apropia, cautand sa descopere daca intentiile lor erau prietenoase sau nu. Solul trimis de Ioram era de asteptat sa se intoarca cu raportul lui. Cand n-a reusit sa faca asa, actiunea putea fi privita ca o indicatie ca, ceata care se apropia nu venea intr-o misiune de prietenie. Competenta veghetorului era sa raporteze ceea ce a vazut, nu sa dea ordine, si el a raportat de indata imparatului ca solul sau nu mai vine inapoi.



9:19 Ioram a trimis un al doilea calaret, care a ajuns la ei, si a zis: Asa zice imparatul: Veniti cu pace? Si Iehu a raspuns: Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea.

Verset ce nu a fost comentat.

9:20 Caraula a dat de stire, si a zis: S-a dus pana la ei, si nu se intoarce. Si alaiul este ca al lui Iehu, fiul lui Nimsi, caci mana ca un nebun.

Santinela… a zis. Orice ar fi spus imparatului, santinela a reactionat cu energie si prompt. Ea pastra privirea atintita pentru orice semn care ar fi putut descoperi intentiile cetei care avansa. Intoarcerea nereusita a celui de-al doilea sol n-a fost un semn bun.

Alaiul ca… al lui Iehu. Oamenii sunt cunoscuti dupa actiunile lor. Caracteristica prin care era recunoscut Iehu sugereaza ca, in general, el era un om care conducea cu energie, un om care cugeta si actiona repede. Ceea ce a facut el, probabil, ca a facut in graba si cu rapiditate si vigoare. Cand conduce carul, conducea furios. Ca razboinic, probabil ca era curajos, viguros si hotarat. Se poate ca acest impuls de a conduce l-a ajutat sa fie in fruntea ostirii lui Israel. El a fost identificat dupa felul furios de a conduce mai inainte.



9:21 Atunci Ioram a zis: Inhama! Si au pus caii la car. Ioram, imparatul lui Israel, si Ahazia, imparatul lui Iuda, au iesit fiecare, in carul lui, inaintea lui Iehu; si l-au intalnit in ogorul lui Nabot din Izreel.

Inhama. Ioram facea pregatiri pentru propria moarte. O persoana mai inteleapta ar fi inteles corect insemnatatea semnelor care au fost date atat de clar si ar fi pregatit apararea cetatii, in loc sa ordone pentru el insusi un car spre a iesi sa intampine vrajmasul care se apropia. Este evident ca Ioram nu era asa de bolnav dupa cum pare sa indice grabita lui plecare, altfel n-ar fi fost in stare sa iasa sa-l intampine pe Iehu. Este de asemenea foarte probabil ca el n-a banuit nici un rau pentru el insusi. El era nelinistit si ingrijorat, dar aceasta se putea fi fost numai cu privire la situatia treburilor din Galaad.

Au iesit. Doi imparati au iesit sa intampine un altul – doi mergeau spre condamnarea lor si unul spre tronul lui. Cei doi imparati au iesit increzatori si neinarmati. In cetate ei ar fi putut avea situatia in favoarea lor. Ei ar fi fost ocrotiti si probabil ca aveau si suficiente trupe cu ei sa faca fata crizei. Dupa lunga si furioasa calatorie de la Ramotul din Galaad caii lui Iehu si ceata lui erau epuizati si cu greu ar fi putut fi un partener pentru cavaleria din Izreel.

Inaintea lui Iehu. (In engl. ,,Against Jehu” –,,Impotriva lui Iehu”) Mai degraba, ,,spre a intalni pe Iehu”. Cuvantul ebraic tradus aici ,,impotriva” (engl.) este din radacina ,,a chema”, ,,a intalni” si ar trebui sa fie tradus ,,impotriva” numai cand contextul o cere. Probabil ca imparatii mergeau increzatori, ca prieteni, asteptandu-se sa intalneasca un prieten.

Nabot din Izreel. In acest timp, Iehu aproape ca sosise la cetate si palat. Ioram a avut timp sa iasa nu mai departe decat ogorul pe care Ahab il luase de la Nabot. Actul de proprietate pentru acest ogor fusese semnat cu sange. Mai intai a fost sangele lui Nabot care a semnat ogorul pentru casa lui Ahab, iar acum a fost sangele casei lui Ahab care trebuia sa se adauge la semnarea lui (vezi Exod 20,5). Aceasta judecata asupra lui Ioram era in acord cu strictele cerinte ale dreptatii. Ce putea fi mai potrivit decat ca familia lui Ahab sa plateasca pretul pentru moartea lui Nabot in acel ogor al sangelui.



9:22 Cum a vazut Ioram pe Iehu, a zis: Pace, Iehu? Iehu a raspuns: Ce, pace! Cata vreme dainuiesc curviile mamei tale Izabela, si multimea vrajitoriilor ei!

Pace, Iehu? Intrebarea nelinistitoare a lui Ioram a fost intampinata cu raspunsul aspru al lui Iehu. Viitorul imparat al lui Israel nu era un diplomat, ci un razboinic. Cuvintele lui au fost rastite si directe. Simpla amintire a pacii de catre Ioram a rascolit in sufletul lui Iehu o furtuna de manie si a atras asupra nefericitului cap al imparatului un torent de denuntari mai severe decat daca ar fi iesit din gura unui profet.

Curviile mamei tale. Curvii atat in sens spiritual de idolatrie si necredinciosie fata de Dumnezeu (1 Cronici 5,25; Ieremia 3,3.8; Ezechiel 16,15-43; 23,27-30; Osea 2,2-10), cat si in sens literal, deoarece religiile idolatre ale Palestinei erau servicii de cult idolatre ale caror ritualuri sacre contineau cele mai flagrante forme de indecenta si imoralitate (vezi Numeri 25,1.2; 1 Cronici. 10,7.8).

Vrajitoriile ei. Vrajitorii, consultari ale spiritelor rele, folosirea farmecelor si descantecelor, supunerea sortii si multe feluri de ghiciri erau obisnuite in religiile Orientului antic (vezi 1 Samuel. 28,3.7-9; 2 Regi 1,2; 17,17; 21,3.6; Daniel 2,2; Fapte 16,16). Poporului lui Dumnezeu ii era interzis sa aiba vreo parte la astfel de activitati (Exod 22,18; Levitic 19,26.31; 20,6.27; Deuteronom 18,10-12; 1 Cronici 10,13; Is. 8,19).



9:23 Ioram a sucit franele si a fugit, zicand lui Ahazia: Vanzare, Ahazia!

Vanzare, Ahazia! Expresia ebraica este mai scurta, constand numai din doua cuvinte, ,,vanzare, Ahazia”. Nu mai era timp pentru o explicatie mai lunga, Ioram a strigat solia de avertizare pentru nepotul sau in timp ce si-a sucit caii in fuga spre a-si salva viata.



9:24 Dar Iehu a pus mana pe arc, si a lovit pe Ioram intre umeri. Sageta a iesit prin inima, si Ioram a cazut in car.

A pus mana pe arc. Iehu era un razboinic instruit si in felul acesta el a folosit adesea arcul sau in lupta personala. Aceasta era o sageata care nu trebuia sa greseasca tinta sau sa nu reuseasca sa-si atinga scopul.

Intre umeri. Adica, in umerii lui. Ioram fugea si era cu spatele la Iehu. El a fost lovit in spate cu asa forta, incat sageata a trecut prin trupul lui iesind afara prin inima.

A cazut. El putea sa moara in lupta, in mod onorabil si glorios, luptand impotriva vrajmasului tarii sale. Dar el a murit de sageata unuia care fusese slujbasul si prietenul lui in care se incredea. Cu ani inainte, Ilie spusese: ,,Si se va intampla ca, pe cel ce va scapa de sabia lui Hazael il va omori Iehu” (1 Regi 19,17). Nici un om pentru care s-a hotarat o judecata din vechime nici pacatosii de atunci, nici lumea de acum nu cred ca Dumnezeu tine seama de ceea ce a spus, dar atata timp cat dreptatea cere ca nedreptatea sa-si primeasca pedeapsa cea dreapta, atata timp hotararile lui Dumnezeu impotriva facatorilor de rele vor fi aduse la indeplinire (v. 8).



9:25 Iehu a zis capeteniei sale Bidcar: Ia-l si arunca-l in ogorul lui Nabot din Izreel; caci adu-ti aminte ca atunci cand stateam impreuna, eu si tu, calare pe cai inapoia tatalui sau Ahab, Domnul a rostit impotriva lui hotararea aceasta:

Capeteniei sale. Vezi cele de la cap. 7,2.

Ia-l si arunca-l. Iehu ia asupra-si raspunderea razbunarii sangelui nevinovat al lui Nabot. El cunoaste pacatele lui Ahab si crimele Izabelei si el stie ca acele crime trebuiau sa fie razbunate in sange. In ogorul in care lucrase Nabot si pentru care a fost varsat sangele lui, acolo a ordonat el sa fie aruncat trupul mort al imparatului.

Stateam calari… inapoia lui Ahab. Amandoi, Iehu si Bidkar erau veterani. Ei fusesera impreuna in ostirea lui Ahab si au fost martori ai ispravilor lui in razboi si a actiunilor lui in timp de pace. Amandoi au putut fi martori auditivi a amarei denuntari de catre Ilie a imparatului cand profetul a pronuntat asupra lui sentinta de condamnare dupa moartea lui Nabot (1 Regi 21,19-24). Cel putin ei aveau cunostinta de aceasta. Probabil ca pronuntarea a facut asupra lui Iehu o impresie de neuitat, pentru ca el stia ca sentinta divina era justa. Acum amandoi barbatii erau din nou impreuna cand sentinta Domnului a fost executata prin moartea lui Ioram.

A rostit impotriva lui hotararea. Adica, a pronuntat acest oracol, sau nenorocire impotriva lui. Compara folosirea cuvantului ,,sarcina” (in engl. n.tr.) din Isaia 13,1; 15,1; 17,1; 19,1; 21,1; 22,1; 23,1; 30,6; Naum 1,1; Habacuc 1,1; Zaharia 9,1; 12,1).



9:26 Am vazut ieri sangele lui Nabot si sangele fiilor lui. zice Domnul, si-ti voi face la fel chiar in ogorul acesta, zice Domnul! Ia-l dar, si arunca-l in ogor, dupa cuvantul Domnului.

Am vazut ieri. Aceasta este o formula folosita intr-o asertiune accentuata sau un juramant. Atat de sigur cat Domnul a vazut sangele lui Nabot, tot atat de sigur va veghea ca acel sange sa fie razbunat.

Sangele fiilor lui. Aceasta este prima mentiune despre moartea fiilor lui Nabot impreuna cu tatal lor. Dar pentru ca Ahab sa posede un lamurit act de proprietate asupra viei, era necesar sa-i elimine pe fii din cale. Daca li s-ar fi ingaduit sa traiasca, imparatul niciodata n-ar fi posedat via netulburat. De aceea, pentru a intelege cum Izabela, trimitandu-l pe Nabot la moarte, ea avea sa nimiceasca si familia lui o data cu el. Uciderea fiilor nevinovati impreuna cu moartea a tot atat de nevinovatului tata, a facut crima lui Ahab si a Izabelei si mai monstruoasa.



9:27 Ahazia, imparatul lui Iuda, cand a vazut lucrul acesta, a fugit pe drumul care duce la casa din gradina. Iehu l-a urmarit, si a zis: Loveste-l si pe el in car! Si l-au lovit la suisul Gur, langa Ibleam. El a fugit la Meghido, si a murit acolo.

A fugit. Ahazia cu greu avea sa stea cu mainile incrucisate in timp ce Ioram era lovit si trupul lui aruncat in via lui Nabot. El se pare ca se gasea la o distanta mai mare fata de urmaritorii lui decat a fost Ioram, pentru ca el n-a fost lovit de indata.

La suisul Gur. Un urcus sau un deal aproape de Ibleam. Numele Gur, se afla numai aici, si localizarea exacta este necunoscuta. Ibleam se afla la 11 km sud de Izreel pe drumul spre Samaria si Ierusalim. Cand a fost urmarit, primul obiectiv al lui Ahazia avea sa fie sa ajunga la Ierusalim si acesta era drumul pe care avea sa-l ia. Drumul de la Izreel serpuieste mai intai de-a lungul campiei Ezraelonului, dar dupa un timp incepe sa urce peste ramificatiile periferice ale dealurilor Samariei. In timp ce carul lui Ahazia urca pe una din aceste pante, atunci urmaritorii lui s-au apropiat destul de aproape spre a-l rani. Ibleam este cunoscut azi ca Tell Bel’ Ameh.

A fugit la Meghido. Amanuntele exacte ale naratiunii nu sunt clare, deoarece conform raportului din Cronici, Ahazia a fost prins in Samaria, a fost adus inaintea lui Iehu si ucis (2 Cronici 22,9). Cele doua rapoarte pot fi reconciliate considerand nararea din Regi a fi un rezumat general, iar cea din Cronici procurand detalii in plus. Succesiunea evenimentelor poate fi inteleasa astfel. Ahazia, dupa ce a fost ranit aproape de Ibleam, si-a schimbat directia fugii lui, alegand in locul terenului muntos inspre sud, campia plana spre Meghido. In timp ce se afla la Meghido, el a incercat o scapare spre sud, dar a fost prins in Samaria, si readus la Meghido la somatia lui Iehu care sosise aici. Atunci Ahazia si-a aflat moartea prin executare, un amanunt omis in raportul mai scurt din Regi.

9:28 Slujitorii lui l-au dus intr-un car la Ierusalim, si l-au ingropat in mormantul lui, cu parintii lui, in cetatea lui David.

La Ierusalim. Iehu a ingaduit ca trupul imparatului lui Iuda sa fie dus inapoi in propria capitala a regelui spre ingropare. N-a fost scopul Domnului ca natiunea lui Iuda sa fie asociata cu vecinul lui din nord in stransa alianta. Iosafat a fost mustrat de profet pentru ca a dat ajutor lui Ahab impotriva lui Ben-Hadad (2 Cronici. 19,2). Conduita lui Ahazia de a-l ajuta pe Ioram in razboiul contra lui Hazael a fost si ea condamnabila in fata lui Dumnezeu (2 Cronici. 22,4.5). Pentru astfel de ajutor, Ahazia a platit cu viata.

Cu parintii lui. In imprejurari obisnuite, raul rege Ahazia probabil ca nu ar fi ajuns sa fie ingropat in mormintele regilor din cetatea lui David. Cinstea aceasta i-a fost acordata, in ciuda legaturii lui cu casa lui Ahab, din cauza descendentei lui din bunul rege Iosafat, ,,caci ziceau: ’este fiul lui Iosafat, care cauta pe Domnul din toata inima lui’” (2 Cronici. 22,9).



9:29 Ahazia se facuse imparat al lui Iuda in anul al unsprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab.

In al 11-lea an al lui Ioram. Versetul acesta este un post scriptum la raportul domniei lui Ahazia, subiectul final despre care este raportat in versetul de mai inainte. Prezentand raportul despre un rege, primul amanunt care se da este anul in care el s-a urcat la tron, in raport cu anul domniei regelui in functie al natiunii vecine si acesta este redat in capitolul 8,25. Acolo insa, inceputul domniei lui Ahazia este redat ca fiind al 12-lea an al domniei lui Ioram din Israel, iar aici el este al 11-lea an. Diferenta acestor doua cifre este explicata prin presupunerea ca, in acea perioada, Iuda, in politica lui de cooperare cu regatul din nord, a adoptat sistemul de socotire cronologica al lui Israel, care diferea de cel al lui Iuda cu un an. Raportul din cap. 8,25 este clar ca este dat conform cu noul sistem, prin care anul in care un rege se urca la tron era numit primul lui an de domnie. Al 12-lea an al lui Ioram avea sa fie al 11-lea an conform cu sistemul in uzanta mai inainte, prin care intaiul an al unui rege era primul an calendaristic plin, acela care urma pe cel care se urca la tron. (vezi PP 138, 139; comp. p. 148).



9:30 Iehu a intrat in Izreel. Izabela, auzind lucrul acesta, si-a uns sprancenele, si-a impodobit capul, si se uita pe fereastra.

Izabela, auzind lucrul acesta. Pentru Izabela sosise ceasul condamnarii finale si ea stia lucrul acesta. Afland despre moartea celor doi regi, fiul si nepotul ei, ea stia foarte bine ca acum ii venea randul ei. Ea trebuia sa se pregateasca pentru ultima clipa a ei pe pamant. Si ce pregatire a facut aceasta femeie rea!

Si-a uns sprancenele (fata). In mod literal, ,,si-a tratat ochii cu antimoniu”. Din cele mai vechi timpuri, femeile orientale au folosit cosmetice spre a unge sprancenele si pleoapele lor (vezi Ieremia 4,30 si Ezech. 23,40).

Si-a impodobit capul. Ea si-a impodobit capul cu ,,gateli” sau ,,coafura” (vezi Isaia. 3,18), in mod literal, ,,ea si-a facut capul frumos”. Ea a fost sfidatoare si nepocaita pana la sfarsit. Ea s-a impodobit cu toate podoabele ei si s-a imbracat cu cea mai fastuoasa imbracaminte. Dar podoaba ei exterioara nu avea sa-i foloseasca la nimic nici inaintea lui Iehu si nici inaintea barei de judecata a lui Dumnezeu. Inaintea acelui tribunal toti se afla descoperiti asa cum sunt in realitate. Pudra si machiajul nu acopera stricaciunea launtrica a inimii, si nici matasea si satinul nu ascund uratele pete ale pacatului de pe suflet. Izabela era stricata launtric in ciuda tuturor eforturilor ei in ceea ce priveste infrumusetarea exterioara. Dumnezeu priveste la inima si cere impodobirea launtrica mai degraba decat cea exterioara (1 Petru 3,3.4). Avand in vedere intunecatul ei raport pacatos, Izabela ar fi putut sa se imbrace mai bine in sac si sa stea in cenusa. Dar spiritul ei mandru a refuzat sa fie smerit si inima ei de piatra nu voia sa fie miscata.

Se uita pe fereastra. Probabil ca fereastra din camerele ei particulare se deschide spre curtea interioara. Atitudinea ei pare sa fost dispretuitoare si aroganta cand a luat pozitie la fereastra spre a privi cu amarnica sfidare la rebelul care tocmai intra pe poarta platului.



9:31 Pe cand intra Iehu pe poarta, ea a zis: Pace, noule Zimri, ucigasul stapanului sau?

,,Pace, noule Zimri, ucigasul stapanului sau”? Literal ,,este pace, Zimri, ucigasul stapanului sau?” Zimri a fost nimicitorul casei lui Baesa (1 Regi 16,8-13), dar el a domnit numai 7 zile. La finele acestei perioade el a pierit in lupta cu urmasul sau. Pentru el nu a fost pace. Textul, asa cum se afla, face ca Izabela sa se refere la aceasta nenorocita incercare a lui Zimri, ca avertizare pentru Iehu. Traducerea literala insa presupune o idee diferita. Ea face ca Izabela sa se adreseze lui Iehu ca fiind Zimri ca si cand ea ar spune dispretuitor ,,pace tie Zimri, ucigas al stapanului tau!”



9:32 El a ridicat fata spre fereastra, si a zis: Cine este pentru mine? Cine? Si doi sau trei dregatori s-au uitat la el, apropiindu-se de fereastra.

,,Cine este pentru mine? Cine?” Textul ebraic este mult mai scurt si mult mai la subiect, mi’itti mi – ,,Cine-i cu mine, cine?” Expresia, in scurtimea si impetuozitatea ei, apare caracteristica lui Iehu. El patrunsese in forta in curte, a auzit salutarea aroganta si dispretuitoare a Izabelei si dorea sa incheie toata treaba cu grabire – mai repede decat i-ar fi trebuit sa intre in cladire si sa prinda pe rautacioasa femeie din fata lui.

Dregatori (eunuci in engl.). Se pare ca Izabela a fost acel tip de femeie care era urata chiar de cei mai apropiati asociati ai ei. Dregatorii erau obisnuiti, pana in aceasta clipa, sa se plece cu teama servila inaintea ei, gata sa implineasca orice dorinta a ei. Dar, vadit ca ei nu aveau nici cel mai mic respect fata de ea si nici iubire. Probabil ca ei o dispretuiau si erau credinciosi fata de ea numai atata timp cat ei slujeau propriilor lor interese. Cand s-a ivit ocazia, ei au fost gata sa se ridice impotriva tiranului lor. Probabil ca ei socoteau binevenita o schimbare de administratie. Cel putin ei sperau ca, in felul acesta, sa-si asigure favoarea noului lor stapan.



9:33 El a zis: Aruncati-o jos! Ei au aruncat-o jos, si i-a tasnit sangele pe zid si pe cai. Iehu a calcat-o in picioare.

,,Aruncati-o jos!” Ingamfata, despotica si tirana femeie avea sa piara pentru crimele ei. Asa cerea dreptatea si asa era hotararea lui Dumnezeu. Acesta era un sfarsit potrivit cu nerusinarea si aroganta ei. Tronuri care au la baza aroganta si coruptia nu vor dura mult.

A calcat-o in picioare. Spre a-i arata tot dispretul lui, in timp ce ea se gasea in agonie de moarte. Trupul ei impodobit si sulemenit care fusese aruncat pe fereastra in mod atat de rusinos isi traia ultima lui scanteie de viata zdrobita de cai si rotile carului furiosului razbunator, cu sangele ei regal dar stricat tasnind spre zidul palatului si manjind picioarele cailor. Izabela n-a murit de moartea unei regine, ci de moartea unei fiinte ticaloase cum s-a dovedit a fi ea. Ea a urat dreptatea, iar acum o ura natiunea ei. Ea a dispretuit pe Dumnezeu, iar astazi lumea priveste la ea cu oroare si dispret.

Condamnarea de catre noi a Izabelei nu trebuie sa ne faca sa aprobam, nici chiar prin tacerea noastra, barbara cale urmata de Iehu in tratamentul aplicat ei. Singura scuza pentru metoda lui de a executa judecata asupra ei este ca el a trait intr-o perioada a violentei.



9:34 Apoi a intrat, a mancat si a baut, si a zis: Duceti-va de vedeti pe blestemata aceea, si ingropati-o, caci este fata de imparat.

A mancat si a baut. Palatul care apartinuse odata lui Ahab, nu mai era al urmasilor lui, pentru ca acum era Iehu rege. Parasind trupul mutilat al reginei in curtea de afara, Iehu a intrat in sala banchetului.

Blestemata aceea. Iehu reamintea ca femeia aceasta fusese blestemata de Dumnezeu (1 Regi 21,23). Este fata de imparat. Cat era el de dur ca razboinic, Iehu a simtit in inima lui simpatie si

respect fata de slujba regala. Ea se nascuse ca fiica a unui rege, al lui Etbaal, preot si rege al Sidonului (1 Regi 16,31), dar a murit ca fiinta dezgustatoare. Iehu dorea acum ca ea sa beneficieze de cel putin de o inmormantare onorabila cum s-ar fi potrivit unei printese cum fusese ea odata.



9:35 S-au dus s-o ingroape; dar n-au gasit din ea decat teasta capului, picioarele si palmele mainilor.

Teasta capului. Cainii din Izreel facuse din Izabela un mormant viu. Trupul reginei ajunsese hrana pentru cainii pe jumatate salbatici ai cetatii. Profetia lui Ilie se implinise (1 Regi 21,23) dreptatea fusese satisfacuta, si Nabot fusese razbunat pentru crima Izabelei fata de el.



9:36 S-au intors si au spus lui Iehu, care a zis: Asa spusese Domnul prin robul sau Ilie, Tisbitul: Cainii vor manca in ogorul din Izreel carnea Izabelei;

Asa spusese Domnul. Aceasta pare sa fie profetia intreaga care in 1 Regi 21,23 nu este decat

o prescurtare.



9:37 si hoitul Izabelei va fi ca gunoiul pe fata ogoarelor, in ogorul din Izreel, asa incat nu se va mai putea zice: Aceasta este Izabela!

Nu se va mai putea zice. Aceasta poate sa insemneze ca identitatea ramasitelor ei aveau sa fie anulata prin mutilarea trupului ei, sau ca Izabela nu avea sa lase in urma nici un mormant. Daca ultimul inteles ramane, ramasitele ei trebuiau sa dispara cu desavarsire de pe fata pamantului si oamenii generatiilor viitoare nu vor mai fi in masura sa arate mormantul ei si sa zica ca acolo a fost ingropata aceea care, odata, fusese o regina ingamfata. Cand a murit, nu avea sa mai ramana decat amintirea rautatii ei.

Teribilul sfarsit al Izabelei ar trebui sa ne invete vremelnicia si nimicnicia puterii si gloriei omenesti. Astfel de lucruri sunt toate din tarana si in tarana se vor intoarce. Soarta ei cheama pe toti faptuitorii de nedreptate sa asculte solia lui Dumnezeu: ,,Vai de cel ce isi zideste casa cu nedreptate” (Ieremia 22,13).

Izabela ajuns un simbol al nedreptatii josnice pe care copiii, care marturiseau a fi ai lui Dumnezeu, aveau sa ingaduie sa intre in randurile lor pentru a degrada si a pangari, si au fost avertizari solemne date despre ce fel de judecati aveau sa rezulte.

COMENTARIILE LUI E. G. WHITE

1 – 3, 6 – 8 PK 214

20 TM 333

30 – 34 PK 255


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: