English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 8


8:1 Elisei a zis femeii pe al carei fiu il inviase: Scoala-te, du-te, tu si casa ta, si locuieste pentru o vreme unde vei putea; caci Domnul va trimite o foamete de sapte ani peste tara, si foametea a si inceput.

Apoi (in engl.). Ebraicul we, o conjunctie simpla, cel mai des tradusa ,,si”. Aceasta nu trebuie interpretata ca referindu-se la timp ca si cand evenimentele relatate urmeaza in mod cronologic celor din capitolul precedent. Propozitia de inceput a capitolului poate fi tradusa corect ca ,,si Elisei spusese”. Evenimentele relatate in Scriptura nu au loc in mod necesar in acord exact cu secventa in care au fost raportate.

Incidentul acesta a avut loc la catva timp dupa cele raportate in cap. 4,8-37, dar, nu se stie exact cand. Pe timpul refacerii fiului, sotul mai era in viata, dar acum exista indicatii ca e posibil sa fi devenit vaduva. Cel putin sotul ei nu este amintit si instructiunile date de a parasi caminul ei, alta data prosper par sa fie indreptate catre cineva care era fara ajutorul calauzitor al unui sot.

Si locuieste. Elisei a aratat un interes amabil fata de oamenii pe care el era chemat sa-i slujeasca. El a incercat sa fie prietenul tuturor. Oriunde putea sa faca ceva spre a face soarta cuiva mai usoara si mai buna, acolo era gata sa ajute. In fata erau timpuri grele, si femeia a fost sfatuita sa locuiasca pentru o vreme in vreun loc unde situatia ar fi mai usoara decat in casa ei de la Sumen.

Foamete de sapte ani. Foametea aceasta a avut loc candva in timpul domniei lui Ioram din Israel, dar exact cand, nu se poate spune.



8:2 Femeia s-a sculat, si a facut dupa cuvantul omului lui Dumnezeu: a plecat, ea si casa ei, si a locuit sapte ani in tara Filistenilor.

A facut dupa cuvantul. Femeia din Sumen a descoperit ca, pe calea ascultarii sunt binecuvantari. Instructiunea a fost data la porunca lui Dumnezeu, si desi in fata se aflau dificultati si greutati, rezultatele ar fi fost mult mai rele daca ar fi refuzat sa asculte de acele instructiuni.

Tara filistenilor. Filistenii erau asezati pe o campie fertila intre mare si inaltimile muntoase ale Palestinei centrale. Aceasta era o tara a belsugului in comparatie cu pantele stancoase ale movilelor centrale, cand a fost o foamete in tara Canaanului, Isaac a locuit in tara filistenilor (Geneza 26,1). In conditii similare, Avraam a coborat in Egipt sa locuiasca acolo (Geneza 12,10). Naomi a locuit in tara Moabului ,,cam zece ani” (Rut 1,4). Asa si acum, in timpul acestei perioade de sapte ani, femeia din Lumen a locuit in tara Filistenilor.



8:3 Dupa sapte ani, femeia s-a intors din tara Filistenilor, si s-a dus sa roage pe imparat pentru casa si ogorul ei.

Pentru casa ei. Femeia sunamita fusese mai inainte bine instarita. In casa ei se aranjase o camera pentru Elisei (cap. 4,8-11) si s-a intamplat pe ogorul ei ca fiul ei cazuse bolnav pe vremea secerisului (cap. 4,18.19). In timpul cat a lipsit fiind in Filistia, casa si ogoarele ei au fost luate de catre altcineva. Proprietatea poate ca a fost preluata de autoritatile locale ca parasita de proprietarul ei, sau o oarecare persoana vecina a putut sa preia casa ei ca pentru ea. Oricine ar fi fost cel care detinea proprietatea, el a refuzat sa renunte la ea dupa intoarcerea ei. De aceea, ea a apelat direct la rege. Cereri direct la rege erau obisnuite din partea cetatenilor particulari in Orientul antic, si sunt de repetate, ori amintite in rapoartele biblice (2 Samuel 14,4; 1 Regi 3,16); 2 Regi 6,26).



8:4 Imparatul statea de vorba cu Ghehazi, slujitorul omului lui Dumnezeu, si zicea: Istoriseste-mi, te rog, toate lucrurile mari pe care le-a facut Elisei.

Statea de vorba cu Ghehazi. Mai corect, regele ,,statea de vorba” cu Ghehazi (in engl. ,,a vorbit”). Mentiunea lui Ghehazi indica faptul ca incidentul a avut loc inca pe cand Ghehazi mai era slujitorul lui Elisei, inainte de demiterea lui din cauza furtului si inselatoriei lui, pe vremea vizitei lui Naaman.

Toate lucrurile mari. Istoria vietii lui Ilie si Elisei este plina de multe intamplari interesante si au o atractie miscatoare si dramatica. Atat regele, cat si poporul ar fi interesati sa auda istorisirile remarcabilelor fapte ale acestor profeti ai lui Dumnezeu. Fara indoiala, ca istorisirile au fost spuse si repetate in palat si coliba, in tara lui Israel si in tarile straine. Consemnate in scris, ele au fost adunate si aduse in raportul sacru al evreilor pentru incurajarea noastra si iluminarea acestei epoci moderne. Ceea ce Dumnezeu a facut atunci, El este in masura si binevoitor sa faca din nou si astazi. Istorisirile care au interesat pe oamenii din vechime sunt istorisirile care ne intereseaza si ne inspira si pe noi astazi. Dumnezeul lui Elisei mai face inca minuni ale harului prin slujitorii Lui alesi in toate partile pamantului. Nici o istorisire n-a cazut vreodata in urechile muritorilor cu mai mare interes si cu mai mare putere miscatoare de suflet decat acelea care spun cum lucreaza Dumnezeu prin uneltele Lui omenesti spre a indeplini puternicele Lui minuni.



8:5 Si pe cand istorisea imparatului cum inviase pe un mort, tocmai a venit femeia pe al carei fiu il inviase Elisei sa roage pe imparat pentru casa si ogorul ei. Ghehazi a zis: Imparate, domnul meu, iata femeia, si iata fiul ei pe care l-a inviat Elisei.

Si pe cand istorisea. In momentul dramatic cand Ghehazi istorisea regelui cum fusese readus la viata fiul Sunamitei, a intrat chiar femeia insasi. Incidente ca acesta n-au loc doar din intamplare. Dumnezeu traieste si are participare in treburile zilnice ale copiilor Lui de pe pamant. Ingeri pazitori sunt mereu la lucru spre a ocroti si a indrepta pasii celor dati in grija lor pe caile succesului si binecuvantarii. Acelasi Domn care a vorbit prin Elisei a lucrat prin ingerii Sai trimisi sa indrepte pe femeia din Sumen la palatul regelui exact la momentul potrivit, cand cererea ei avea sa se dovedeasca a fi foarte eficienta.



8:6 Imparatul a intrebat pe femeie, si ea i-a istorisit faptul. Apoi imparatul i-a dat un dregator, caruia i-a zis: Vezi sa se dea inapoi tot ce este al femeii acesteia, cu toate veniturile ogorului, din ziua cand a parasit tara si pana acum!

Un dregator. Ebraicul saris, in mod literal ,,eunuc”. Barbati de felul acesta ingrijeau de obicei de femeile regilor orientali (Estera 2,3; 14,15; 4,5) [tradus ,,famen”]; 2 Regi 9,32). Avea sa fie potrivit pentru un slujbas ca acesta sa insoteasca pe femeie ca sa vada daca interesele ei erau respectate.

Toate veniturile. Femeii trebuia redata nu numai proprietatea, ci ea trebuia recompensata cu tot produsul pamantului care i se cuvenea pentru tot timpul celor sapte ani de absenta a ei si pentru care, evident ca nu i se daduse nimic.



8:7 Elisei s-a intors la Damasc. Ben-Hadad, imparatul Siriei, era bolnav. Si l-au instiintat, zicand: Omul lui Dumnezeu a venit aici!

Elisei s-a intors la Damasc. Damasc era capitala regelui care, nu cu mult inainte cautase sa-i ia viata (2 Regi 6,8-15). Nu era sigur daca la Damasc va fi tratat amabil sau daca regele Siriei avea sa caute din nou sa-i ia viata. Elisei facuse unele favoruri lui Ben-Hadad, pentru ca el vindecase pe Naaman de lepra lui si de asemenea, era raspunzator pentru eliberarea fortelor siriene care cazusera in mainile lui Ioram (cap. 6,22). Pe de alta parte, Elisei a fost acela care fusese raspunzator pentru zadarnicirea planurilor lui Ben-Hadad impotriva lui Ioram (cap. 6,9-12) si tot el era acela care a prezis plecarea fara glorie a ostilor siriene de la asediul Samariei (cap. 7,1-7). Dar, indiferent care avea sa fie atitudinea regelui Siriei, Elisei s-a dus in capitala Siriei. Interesele lucrarii lui Dumnezeu s-au aflat intotdeauna inaintea sigurantei sau comoditatii lui.

Omul lui Dumnezeu. Fara indoiala ca toata Siria cunostea pe Elisei ca pe acela care-l vindecase pe Naaman de lepra lui. Cand Ben-Hadad a ajuns bolnav si Elisei s-a intamplat sa fie in oras, era numai natural ca stirea despre prezenta lui avea sa fie dusa la imparat ca si el sa poata chema pe acest om al lui .



8:8 Imparatul a zis lui Hazael: Ia cu tine un dar, si du-te inaintea omului lui Dumnezeu. Intreaba prin el pe Domnul, si zi: Ma voi tamadui de boala aceasta?

Hazael. Fara indoiala, ca era un slujbas important la curtea siriana. Inalta pretuire de care se bucura in fata regelui este aratata prin faptul ca Ben-Hadad i-a incredintat lui importanta sarcina de a lua legatura cu Elisei cu privire la vindecarea Samuel

Ia cu tine un dar. In vremurile acela era obisnuit a se lua un dar cand se consulta un profet. (Numeri 22,7; 1 Samuel 9,7; 1 Regi 14,2.3; 2 Regi 5,5).

Intreaba prin el pe Domnul. Aceasta este o porunca uimitoare care vine din partea regelui Siriei, si ea este o remarcabila marturie privind succesul misiunii lui Elisei. Elisei a avut privilegiul sa vada pe conducatorul unei natiuni pe care Elisei o privea ca pagana sa ajunga sa-l recunoasca pe el ca pe un om al lui Dumnezeu si sa ceara de la el sa intrebe pe Iehova. Dand lui Hazael porunca, regele Siriei dadea marturie in fata poporului sau cu privire la interesul lui fata de Dumnezeul evreilor. El lasa ca natiunea lui sa stie ca el nu mai privea pe zeii Siriei ca fiind numai ei supremi.

Acest fel de marturie ar fi putut veni din partea conducatorilor multor natiuni ale pamantului, daca copiii lui Israel ar fi fost credinciosi fata de misiunea lor. Era scopul initial al lui Dumnezeu acela ca evreii trebuiau sa fie o lumina asezata pe un munte, lumina care trebuia sa straluceasca pana la sfarsitul lumii si sa risipeasca intunericul si ignoranta care cuprinsese inimile oamenilor. Daca ar fi fost mai multi Elisei, ar fi putut fi si mai multi regi, ca Ben-Hadad, care sa marturiseasca despre maretia lui Dumnezeu. Daca ar fi fost mai multa credinta si ascultare in Israel, ar fi fost mai multa credinta si speranta in lume. Greseala lui Israel a atras greseala si ruina natiunilor din jurul lor. Salvarea lui Israel ar fi putut pricinui salvarea multora din lume.

Ma voi tamadui? Numai Dumnezeu putea raspunde la intrebarea lui Ben-Hadad. Regele stia ca, daca intreba pe preotii si profetii din Siria, el n-ar fi primit un raspuns vrednic de incredere. Comportamentul regelui Siriei care adresa o astfel de intrebare Dumnezeului lui Israel, trebuia sa fie pus in contrast cu comportarea lui Ahazia cu numai cativa ani mai inainte, care a intrebat pe ,,Baalzebub, zeul Ecronmului” daca avea sa se vindece de boala lui (cap. 1,2). Pentru aceasta fapta rusinoasa, regele lui Israel a fost aspru mustrat de profetul Ilie si i s-a spus ca va muri (cap. 1,4). Ahazia era un contemporan cu Ben-Hadad si se poate ca cele ce s-au intamplat in Israel sa fi ajuns la urechile regelui sirian. Intrebarea lui Ben-Hadad catre Elisei, desigur, ca a fost mai mult decat o intrebare; era o invitatie catre profetul lui Israel sa faca pentru rege ceea ce a facut pentru Naaman.



8:9 Hazael s-a dus inaintea lui Elisei, luand cu el un dar, tot ce era mai bun in Damasc, patruzeci de camile incarcate. Cand a ajuns, s-a infatisat inaintea lui, si a zis: Fiul tau Ben-Hadad, imparatul Siriei, ma trimite la tine sa te intreb: Ma voi tamadui de boala aceasta?

Hazael s-a dus. Acesta a fost un insemnat act de pretuire si dovedeste stima de care se bucura, in acea vreme Elisei, intr-o tara vrajmasa. Profetul isi avea locuinta in acea vreme undeva in sau aproape de Damasc, si la acel loc a fost trimis Hazael.

Tot ce era mai bun. In acea vreme Damasc era un important centru comercial si detinea cele mai mari comori ale Orientului. Printre produsele sale se puteau enumera frumoase vase de alama, argint si aur, haine de matase si satin cu broderie bogata, alimente rare si delicioase, bijuterii de mare valoare si frumusete si articole de mobila din lemn costisitor si parfumat.

Patruzeci de camile incarcate. Orientul era dedat la pompa si parada, si probabil ca regele a dorit sa faca tot posibilul spre a arata maretia darului oferit profetului. Patruzeci de camile incarcate cu valoroasele lor marfuri si marsaluind incet in lungul strazilor aveau sa faca puternica impresie asupra oamenilor si aveau sa descopere o data in plus cetatenilor generozitatea si bogatia regelui lor precum si cinstea de care se bucura profetul.

Fiul tau Ben-Hadad. Aceasta era o expresie de respect asemanator cu expresia ,,parinte” folosita de ucenici cand se adresau invatatorilor lor (cap. 2,12) si de catre slujitori stapanilor lor (cap. 5,13). Ioram a folosit acest termen fata de Elisei (cap. 6,21) cu o ocazie cand el avea fata de Elisei simtamant de inalt respect si cea mai inalta consideratie. Asa s-a adresat Ioas lui Elisei pe timpul ultimei boli a profetului (cap. 13,14). Fara indoiala ca Ben-Hadad l-a instruit pe Hazael sa foloseasca un astfel de termen adresandu-se profetului cu scopul de a descoperi lui Elisei inalta consideratie care i se acorda.



8:10 Elisei i-a raspuns: Du-te si spune-i: Te vei tamadui, macar ca Domnul mi-a descoperit ca va muri.

Te vei tamadui. Textul ebraic contine o negatie. In felul acesta, pasajul poate fi tradus: ,,Tu nu te vei tamadui in mod definitiv”, desi cu unele dificultati ale constructiei ebraice. Propozitia a fost corectata pe marginea Bibliei ebraice pentru a se citi: ,,te vei tamadui cu siguranta”. Modificarea a putut fi efectuata prin schimbarea negatiei ebraice lo’ in lo ,,lui”. Toate traducerile vechi si un numar de manuscrise ebraice sunt de acord cu aceasta afirmatie si prezicerea imediat urmatoare: ,,ca va muri”. S-au dat mai multe explicatii: cea care urmeaza pare a fi cele mai rezonabila: Elisei ii dadea regelui asigurarea ca boala lui nu era cauzatoare de moarte. Boala in sine nu era fatala si, in masura in care se face referire la aceasta el avea sa traiasca in mod sigur. Aceasta era solia cu care a fost instruit Hazael s-o duca inapoi la Ben-Hadad. Intrebarea pe care o pusese regele a fost daca se va tamadui de boala aceasta si in aceasta privinta raspunsul a fost lamurit – boala lui nu era de asa natura ca sa-i aduca moartea – el putea trai.



8:11 Omul lui Dumnezeu si-a pironit privirea asupra lui Hazael, si s-a uitat tinta la el multa vreme; apoi a plans.

Multa vreme. Se pare ca Elisei l-a privit pe Hazael drept in fata si si-a pastrat privirea mult timp asupra lui. Daca Hazael nutrise mai inainte ambitiile sale tainice de a sta pe tronul stapanului sau ,nu se stie. Daca da, poate ca el a banuit ca acum Elisei citea cele mai launtrice cugete ale lui.



8:12 Hazael a zis: Pentru ce plange domnul meu? Si Elisei a raspuns: Pentru ca stiu raul pe care-l vei face copiilor lui Israel; vei pune foc cetatilor intarite ale lor; vei ucide cu sabia pe tinerii lor, vei zdrobi pe pruncii lor, si vei spinteca pantecele femeilor insarcinate.

Stiu raul. Domnul stia mai bine ce avea sa faca Hazael in viitor decat stia insusi Hazael. Un om rar planuieste mai dinainte tot intunericul, faptele nebune de care se face vinovat la un moment dat. Un gand rau duce la altul, si o fapta rea duce la alta inca si mai rea, pana ce acela care consimte sa mearga pe calea cea rea se gaseste afundandu-se in adancurile nedreptatii, pe care niciodata nu le-ar fi planuit pentru sine sau le-ar fi crezut posibile.

Vei zdrobi pe pruncii lor. Viitorul rege al Siriei, in amaraciunea si ura care avea sa se dezvolte in sufletul lui se va angaja in cele mai nebunesti crime impotriva poporului lui Israel. Oamenii in timp de pace nu inteleg cruzimile si ororile de care pot fi in stare cand se apuca de razboi. Relele enumerate de Elisei nu erau necunoscute natiunilor din Orient cand aceste natiuni se dedau placerilor bataliei (vezi 2 Regi 15,16; Osea 10,14; 13,16; Amos 1,3.13).



8:13 Hazael a zis: Dar ce este robul tau, cainele acesta, ca sa faca lucruri asa de mari? Si Elisei a zis: Domnul mi-a descoperit ca vei fi imparat al Siriei.

Un caine. Insemnand cineva de jos sau demn de dispret (vezi 1 Samuel 17,43; 24,14; 2 Samuel 3,8; 9,8; 16,9). Hazael exprima fie o smerenie excesiva, fie ca si-a insusit tonul unei inocente ofensate. El apare ca fiind surprins si extrem de socat. Poate ca el a schitat deja cursul rau al viitorului lui, dar in acel timp nu avea sa schiteze tot raul de care, intre timp, se va face vinovat. Cand un om apuca pe o cale rea, el ar fi foarte socat daca i s-ar spune care va fi rezultatul final al caii lui.



8:14 Hazael a plecat de la Elisei, si s-a intors la stapanul sau, care i-a zis: Ce ti-a spus Elisei? Si el a raspuns: Mi-a spus ca te vei tamadui!

Te vei tamadui. Dupa cat se pare, Hazael a repetat solia asa cum a fost trimisa. El nu a adaugat ca Domnul a descoperit ca Ben-Hadad avea sa moara cu siguranta.



8:15 A doua zi, Hazael a luat o invelitoare, pe care a inmuiat-o in apa, si a intins-o pe fata imparatului, care a murit. Si, in locul lui, a domnit Hazael.

A luat o invelitoare. Poate patura care era la capatul patului. El a intins-o pe fata lui Ben-Hadad, sufocandu-l in felul acesta. Fara indoiala ca aceasta s-a facut in asa fel incat sa apara ca ceva accidental, sau ca si cand regele murise de moarte naturala.



8:16 In al cincilea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ioram, fiul lui Iosafat, imparatul lui Iuda.

In al cincilea an al lui Ioram. Pentru cronologia domniei lui Ioram din Israel, vezi pp. 77, 81, 145, 150.

Ioram. Pentru domnia lui Ioram din Iuda impreuna cu tatal sau Iosafat, vezi cele de la cap. 1,17; 3,1. Istoria regatului lui Iuda este rezumata aici din 1 Regi 22,50 unde a fost mentionata moartea lui Iosafat.



8:17 Avea treizeci si doi de ani cand s-a facut imparat, si a domnit opt ani la Ierusalim.

Opt ani. Pentru aceasta perioada, precum si pentru metoda de socotire, vezi pp. 148, 150.



8:18 El a umblat in calea imparatilor lui Israel, cum facuse casa lui Ahab, caci avea de nevasta pe o fata a lui Ahab, si a facut ce este rau inaintea Domnului.

In calea imparatilor lui Israel. Sunt multe indicatii ca Iuda era in vremea aceasta strans unita cu natiunea lui Israel si umbla in caile vecinilor lor din nord. O indicatie este presupusa adaptare a metodei de socotire cronologica (vezi cele despre cap. 9,29).

Fata lui Ahab. Aceasta era Atalia (v. 26). Casatoria Ataliei, fata lui Ahab si Izabela, cu Ioram, fiul lui Iosafat, a slujit sa pecetluiasca o alianta intre cele doua natiuni (2 Cronici 18,1). Astfel de casatorii intre casele domnitoare ale natiunilor care intrau in alianta una cu alta erau obisnuite in Orientul antic. Iuda a castigat pentru sine din aceasta casatorie si alianta decat putin, dar a avut mult necaz. Atalia era o femeie de aceeasi talie ca si parintii ei si avea sa aduca lui Iuda mult necaz inainte de moartea ei. In baza aliantei dintre cele doua natiuni, Iosafat si-a unit fortele cu Ahab in razboiul lui contra Siriei (1 Regi 22,4.29); el s-a unit cu Ahazia, fiul lui Ahab, sa construiasca vase la Etion-Gheber (2 Cronici. 20,35.36) si s-a unit cu Ioram in razboiul contra Moabului (2 Regi 3,7).

A facut ce este rau. Acesta este raportul care fusese dat, pana acum despre regii lui Israel, dar acum Iuda mergea de asemenea, pe caile vecinilor din nord. Cand Ioram a ajuns pe tron a ucis pe fratii lui, carora tatal lor le daduse mari comori de argint si aur si cetati intarite (2 Cronici 21,3.4) si a introdus forme groaznice de idolatrie (2 Cronici 21,11).



8:19 Dar Domnul n-a voit sa nimiceasca pe Iuda, din pricina robului Sau David, dupa fagaduinta pe care i-o facuse ca-i va da totdeauna o lumina printre fiii sai.

Din pricina… lui David. Vezi cele despre 1 Regi 11,36. Prin urmasii lui David, lumina pe care Dumnezeu i-o daduse lui, trebuia sa continue sa lumineze prin toate veacurile. Urmasii rai ca Ioram, cu totii, n-au facut decat sa stinga lumina.



8:20 Pe vremea sa, Edom s-a rasculat impotriva stapanirii lui Iuda, si au pus un imparat peste ei.

Edom s-a rasculat. Pe vremea aceasta, Domnul n-a ingaduit ca natiunea lui Iuda sa piara, si n-a ingaduit nici ca dinastia lui David sa ia sfarsit. Cu toate acestea din cauza apostaziei, lui Iuda i-a fost ingaduit sa aiba parte de suferinta intr-o anumita masura. Edomitii care fusesera supusi lui Iuda timp de un secol si jumatate au facut o incercare in timpul domniei lui Ioram sa-si asigure independenta. Cand Dumnezeu a asezat pe Israel in Palestina, El a planuit ca, in cele din urma, Ierusalimul sa devina capitala intregului pamant, care avea sa fie o singura natiune si popor, o fratietate unita si fericita, una in inchinare catre Dumnezeul cerurilor (Col 290; DA 577). Dar, in loc sa lase ca lumina adevarului sa lumineze si pe altii, ei au preluat intunericul natiunilor din jurul lor.

Au pus un imparat. In mod vadit ca ei au conducerea regelui de mai inainte care isi avea coroana de la Iuda, si si-au ales pentru ei un suveran nou si independent care a pus capat platirii tributului catre Iuda. David a fost cel care a facut ca Edomul sa-i fie tributar (2 Samuel 8,14). Pe vremea lui Solomon, trebuie ca Edomul a continuat sa fie intr-o stare de vasalitate pentru ca Solomon avea vase la Etion-Gheber, la hotarul sudic al Edomului (1 Regi 9,26).



8:21 Ioram a trecut la Tair, cu toate carele lui. Sculandu-se noaptea, a batut pe Edomiti, care-l inconjurau, si pe capeteniile carelor, si poporul a fugit in corturi.

Ioram. Aceasta este o prescurtare a numelui Iehoram, si se intalneste in aceasta forma aici si in versetele 23 si 24. In versetele 16, 25, 28 si 29 tot aceasta este forma folosita pentru regele contemporan al lui Israel (v. 8). In cap. 1,17 si 2 Cronici 22,6 amandoi regii sunt numiti Iehoram si in 2 Cronici 22,5, regele lui Israel este cunoscut atat ca Ioram, cat si ca Iehoram (vezi nota de la p. 78).

Tair. Acest nume apare doar aici in Biblie. Localizarea excta este necunoscuta si astazi.

Toate carele. Ar fi dificil sa se patrunda mult in interiorul teritoriului edomit cu o mare forta de care. Poate ca Ioram a inaintat numai pana la hotarul sudic edomit, unde se adunasera fortele ostile Edomului.

A batut pe edomiti. Este o oarecare dificultate in traducerea textului ebraic al acestui verset. Se pare ca intelesul este ca regele si carele lui i-au batut pe edomiti, care i-au inconjurat. Acoperiti de intuneric, edomitii au inaintat impotriva fortelor lui Iuda si in cele din urma i-a incercuit. Aflanduse acest lucru, carele au fost in stare sa lupte, spre a-si face drum printre dusmani pentru siguranta.

In corturile lor. Adica, ei au fugit acasa. Pentru intelesul expresiei ,,in corturile lor” sau ,,la corturile lor”, vezi 2 Samuel 20,1; 1 Regi 8,66. Aceasta a fost o infrangere pentru evrei, care au fost pusi pe fuga de vrajmasi si fortati sa se intoarca acasa fara sa fi atins obiectivul de a reprima revolta. Edomul, prin revolta lui a reusit sa-si castige independenta.



8:22 Rascoala Edomului impotriva stapanirii lui Iuda a tinut pana in ziua de azi. Libna s-a rasculat tot in acelasi timp.

Pana in ziua de azi. Pana la vremea cand a fost scrisa aceasta propozitie, Iuda nu reusise sa aduca din nou Edomul sub controlul ei. Se pare ca Edomul a continuat ca stat independent pana pe vremea lui Ioan Hircanus (134-104 i.Hr.) care a redus-o la vasalitate.

Libna. O cetate la 9,5 mile (15,2 km) de Lachis (Iosua 10,29-31) si probabil identificata cu Tell-es-sapi, sau cu Tell Bornat, fiecare la vreo 23,5 mile (37,6 km) sud-vest de Ierusalim. Probabil ca locuitorii Libnei au fost ajutati in revolta lor in acel timp prin atacurile filistenilor impotriva lui Iuda (2 Cronici 21,16.17).



8:23 Celelalte fapte ale lui Ioram, si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

Verset ce nu a fost comentat.

8:24 Ioram a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat cu parintii sai in cetatea lui David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ahazia.

Ioram a adormit. In legatura cu imprejurarile mortii lui, vezi 2 Cronici 21,12-19.

In cetatea lui David. In 2 Cronici. 21,20 se spune ca el a fost inmormantat in cetatea lui David. Dar nu in mormintele imparatilor. S-a sugerat ca mormintele regale erau sub controlul unui grup de preoti credinciosi care au refuzat inhumarea lui Ioram acolo, din cauza cailor lui rele.

Ahazia. Numele inseamna ,,Iehova a luat” sau ,,posesiunea lui Iehova”. Printr-o rearanjare a partilor lui, numele devine Iehoahaz, cum este numit Ahazia uneori (2 Cronici 21,17). In 2 Cronici 22,6 numele este redat ca Azaria, desi un numar de manuscrise ebraice retine ,in acest verset, numele de Ahazia.



8:25 In al doisprezecelea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ahazia, fiul lui Ioram, imparatul lui Iuda.

In al doisprezecelea an al lui Ioram. In alta parte urcarea pe tron a lui Ahazia se spune ca a avut loc in al 11-lea an al lui Ioram. Amandoua afirmatiile sunt corecte. Pentru explicarea aparentei nepotriviri, vezi cele despre cap. 9,29.

Fiul lui Ioram. Conform cu 2 Cronici 21,17 la 22,1, Ahazia a fost cel mai tanar fiu al lui Ioram. Toti ceilalti fii ai lui mai in varsta au fost ucisi intr-un atac inamic asupra taberei regelui. El purta acelasi nume ca si unchiul sau Ahazia, fiul lui Ahab, pe atunci print de coroana in natiunea lui Israel, mama lui fiind Atalia, fiica lui Ahab si Izabela (2 Regi 8,18.27). Probabil ca Ioram avea si alte sotii pe langa Atalia care se putea sa fi fost mamele fiilor lui mai in varsta.



8:26 Ahazia avea douazeci si doi de ani cand a ajuns imparat, si a domnit un an la Ierusalim. Mama sa se chema Atalia, fata lui Omri, imparatul lui Israel.

Fata lui Omri. Atalia este numita fiica lui Ahab (v. 18). Ahab a fost fiul lui Omri (1 Regi 16,28). Deci Atalia era in realitate nepoata lui Omri. Termenul de ,,fiii” sau ,,fiica” era folosit de evrei pentru orice descendent, oricat de indepartat. Hristos a fost ,,fiul lui David”, iar David a fost ,,fiul lui Avraam” ( Matei 1,1). Atalia este numita aici fata lui Omri din cauza importantei pozitii a lui Omri in istoria israelita. El a fost intemeietorul celei mai insemnate dinastii a regilor israeliti. Pacatosi cum erau acesti regi, au fost conducatori energici, si au luptat mult spre a face din Israel o natiune tare si insemnata in Orient. Asirienii au numit tara lui Israel ,,tara lui Omri” si chiar si Iehu, care a nimicit dinastia lui Omri, a fost numit de ei ,,fiul lui Omri”.

Vezi o harta a evenimentelor legate de casa lui Omri

8:27 El a umblat in calea casei lui Ahab, si a facut ce este rau inaintea Domnului, ca si casa lui Ahab, caci era ginerele casei lui Ahab.

In calea. Conform cu 2 Cron. 22,3, Atalia mama lui, a fost cea care ,,ii dadea sfaturi nelegiuite”. In mod vadit ca regele era intru totul sub influenta puternicei vointe a mamei lui.



8:28 El a mers cu Ioram, fiul lui Ahab, la razboi impotriva lui Hazael, imparatul Siriei, la Ramot din Galaad. Si Sirienii au ranit pe Ioram.

A mers cu Ioram. Alianta dintre Israel si Iuda era in acel timp inca in vigoare si se astepta ca el sa insoteasca pe unchiul sau in aceasta campanie. Tinand seama de aceasta alianta, Iosafat s-a dus cu Ahab impotriva Siriei (1 Regi 22,29) si cu Ioram impotriva Moabului (2 Regi 3,7.9).

Impotriva lui Hazael. Razboaiele din Israel si Siria, atat de frecvente in timpul domnie lui Ben-Hadad, au continuat in timpul domniei lui Hazael. De data aceasta, Israel se gasea in ofensiva impotriva Siriei. Israel a suferit mult sub mana lui Ben-Hadad si fara indoiala ca se cauta ocazia de a se rafui. O schimbare de conducatori in tarile Orientului antic era adesea semnalul pentru o serie de razboaie; vrajmasii cautau sa atace inainte ca noul rege sa aiba timp sa-si considere pozitia. Hazael este amintit intr-o inscriptie arameica din Hamat in aceeasi forma cum este redat numele si in Biblie, de asemenea si pe placi de fildes care au servit ca decoruri pentru patul regelui. Placile acestea au fost gasite in timpul sapaturilor din partea nordica a Siriei cunoscuta ca Arslan Tas. In documentele asiriene numele apare sub forma de Haza’ilu.

Hazael a fost implicat intr-un razboi cu Salmanasar III al Asiriei. Conform cu rapoartele asiriene, Hazael a fost serios infrant in aceasta lupta, suferind o pierdere de 16.000 din oamenii lui, 1.131 de cara, 470 de cai de calarie, precum si tabara regala Damasc. Teritoriul din afara capitalei a fost devastat pana departe in sud spre Hauran la hotarele nordice ale Ghileadului, dupa care regele asirian a plecat spre tarmul marii si a primit tribut de la Tir si Sidon. Salmanasar a pornit acest atac in anul al 18-lea al domniei lui, 841 i.Hr. Acesta a fost anul in care Ahazia domnea in Iuda, si anul cand Ioram din Israel a pornit atacul lui asupra lui Ramot-Ghilead (vezi p. 82 orig.). Dupa serioasa lovitura pe care Hazael o suferise sub mana lui Salmanasar, momentul a fost potrivit ca pentru Ioram sa readuca Ramot-Ghilead-ul sub stapanirea israelita. Aceasta a fost in incercarea de a lua acea fortareata cu cativa ani mai inainte cand Ahab si-a pierdut viata (1 Regi 22,3-37).

Au ranit pe Ioram Cu toate acestea,in ciuda ranilor, a reusit pentru ca Ramot-Ghilead a cazut in mainile lui Israel (cap. 9,1.4.14.15).



8:29 Imparatul Ioram s-a intors sa se tamaduiasca la Izreel de ranile pe care i le facusera Sirienii la Rama, cand se batea impotriva lui Hazael, imparatul Siriei. Ahazia, fiul lui Ioram, imparatul lui Iuda, s-a pogorat sa vada pe Ioram, fiul lui Ahab, la Izreel, pentru ca era bolnav.

La Izreel. Ahab avea unul dintre palatele lui la Izreel (1 Regi 18,45; 21,1), pe care, dupa cate se pare, Ioram a continuat sa-l pastreze ca resedinta rurala.

Sa vada pe Ioram. Probabil sa Ahazia a ramas la Ramot-Ghilead pentru o vreme dupa ranirea lui Ioram. Mai tarziu, posibil dupa ce fusese luata cetatea, el a plecat la Izreel sa viziteze pe unchiul sau ranit. Aceasta vizita a dus la propria lui moarte (2 Regi 9,27).

COMENTARIILE LUI E. G. WHITE

7 – 10 PK 255 13 4T 90, 492

24 – 27 PK 214


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: