English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 6


6:1 Fiii prorocilor au zis lui Elisei: Iata ca locul unde locuim noi cu tine este prea stramt pentru noi.

Fiii proorocilor. Acestia erau elevi la una dintre scolile profetilor, probabil la cea de la Ierihon, pentru ca ei au mers la Iordan sa-si procure barne (v. 2).

Unde locuim. In mod literal, ,,locul unde ne asezam inainta ta” probabil locul unde se adunau sub supravegherea profetului pentru a auzi invataturile lui. Elisei nu-si avea domiciliul in mod obisnuit la aceasta scoala, ci doar o vizita din timp in timp pe parcursul circuitelor lui pe la diferitele scoli. Locul la care se face referire, pare sa fie sala comuna unde se adunau elevii sa sada la picioarele profetului.

Prea stramt. Elevii care frecventau aceasta scoala devenisera atat de numerosi, incat nu se mai simteau comozi in incaperea pe care o aveau la dispozitie. Acesta este un semn al interesului care se dadea pe fata pentru o educatie veritabila asa cum era facuta atat de Ilie, cat si de Elisei.



6:2 Haidem pana la Iordan; ca sa luam de-acolo fiecare cate o barna, si sa ne facem acolo un loc de locuit. Elisei a raspuns: Duceti-va.

Haidem. Sugestia n-a venit de la Elisei, ci de la elevi. Acesti tineri n-aveau teama de munca. Unul dintre scopurile scolilor profetilor era sa dea elevilor o instruire practica pentru viata. Tineri erau invatati sa lucreze ca si oamenii din jurul lor, pentru ca ei nu trebuiau sa se tina la distanta de acei pe care ei aveau sarcina sa-i slujeasca. A educa mana era in perfect acord cu a educa mintea si inima.

Duceti-va. Faptul ca ingaduinta a fost ceruta de la Elisei si ca el a fost acela care a dat instructiuni sa se continue proiectul, dovedeste ca profetul era un barbat cu autoritate, care purta raspunderea conducerii diferitelor scoli.



6:3 Si unul din ei a zis: Fii bun si vino cu slujitorii tai. El a raspuns: Voi merge!

Fii bun (engl. ,,be content”). Adica ,,ai placerea” sau ,,fii amabil” si mergi cu noi. Mai intai ei au cerut ingaduinta sa mearga sa faca ei lucrarea, iar acum ei au extins invitatia sa-i insoteasca si Elisei.

,,Voi merge”. Elisei era un om din popor. Acasa, el era egal cu imparatii si generalii si cu muncitorii la lucrul lor zilnic. Niciodata nu s-a tinut la distanta. Oriunde se ivea ocazia de slujire, oriunde prezenta lui era binevenita, el dorea sa fie acolo. Cu cat conducatorul era mai mare, cu atat mai mare este si bunavointa de a servi.



6:4 A plecat deci cu ei. Ajungand la Iordan, au taiat lemne.

Verset ce nu a fost comentat.

6:5 Si pe cand taia unul din ei o barna, a cazut fierul de la secure in apa. El a strigat: Ah! domnul meu, era imprumutat!

Fierul de la secure. Evreii foloseau fierul la secure din vremuri foarte timpurii. Un fier de la secure nu era mai sigur in acele zile decat este in zilele de astazi, pentru ca legislatia lui Moise se ocupa de cazuri in care un fier de la secure sare din coada in timp ce un om doboara prin taiere un pom (Deuteronom. 19,5).

Era imprumutat. Acesta este un strigat spontan din partea baiatului care taia lemnul. Probabil ca nu a fost intentionat sa apeleze la profet pentru ajutor divin spre a-si redobandi toporul. Acesta a fost un strigat din partea unui tanar constiincios care a avut nefericirea sa piarda ceva ce fusese imprumutat si care, foarte probabil, era prea sarac spre a putea inlocui pierderea.



6:6 Omul lui Dumnezeu a zis: Unde a cazut? Si i-a aratat locul. Atunci Elisei a taiat o bucata de lemn, a aruncat-o in locul acela, si fierul de la secure a plutit pe apa.

,,Unde a cazut?” Elisei era un profet care, prin puterea lui Dumnezeu, inviase mortii, si citea in inima altora. Dar cand fierul de la secure a cazut in apa, el n-a stiut unde cazuse. Daca nu este data o solie divina, profetii capata cunostinta la fel ca si semenii lor. Dumnezeu este Acela care hotaraste nevoia si ocazia potrivita pentru iluminare suplimentara. Dumnezeu n-a facut nici o minune spre a informa pe Elisei ca toporul cazuse sau unde cazuse el. Aceasta era ceva ce nu avea nevoie de nici o minune, si in astfel de cazuri, minuni nu se fac.

Bucata de lemn. Semnificatia procedeului nu este descoperita. Dumnezeu nu ne spune intotdeauna de ce sau cum se fac anumite lucruri, si nici nu este intotdeauna necesar sa intelegem caile Domnului.

A plutit pe apa. (engl. ,,did swin”) adica ,,plutea”. El fusese la fund, unde fiii profetilor nu puteau sa ajunga, dar, prin interventia divina, el a fost ridicat la suprafata unde a si ramas.

Sunt unii care cred ca este ceva banal o minune ca aceasta, si ca n-ar fi fost nevoie sa fie facuta. Omul, in ingustimea viziunii lui, se pare ca gandeste ca trebuie sa cautam interventia divina numai in lucrurile cele mari. Dar nu exista nici o suferinta sau durere de inima, la nici unul dintre copiii lui Dumnezeu de pe pamant, fata de care sa nu se reverse marea simpatie a inimii Tatalui pentru cel in nevoie. Inima lui Dumnezeu mai raspunde inca la nevoile copiilor oamenilor, si Cerul inca mai lucreaza in favoarea lor. Nu trece o zi ca Domnul sa nu intervina in interesele acelora care Il cheama, implinind nevoile lor. Ziua minunilor inca n-a trecut. Se poate ca sa nu fie de fata un Elisei, dar, pe calea Lui proprie, Dumnezeu lucreaza in favoarea copiilor care au credinta in El.



6:7 Apoi a zis: Ridica-l! Si a intins mana, si l-a luat.

Ridica-l. Daca tanarul dorea sa-si recapete toporul, si el avea o parte de facut. Dumnezeu ar fi putut nu numai sa faca in asa fel ca toporul sa pluteasca, ci sa se intoarca la pozitia lui de la copac de la inceput, dar, in general, Dumnezeu nu face minuni pentru oameni in lucruri pe care le pot face ei insisi pentru ei. Tanarul era intru totul in stare sa ajunga la apa si sa-si recapete toporul care plutea, ceea ce a si fost sfatuit sa faca. Cand Dumnezeu ne cere sa luam darurile Lui, vor fi ale noastre cand intindem mana sa le primim. Neascultarea si necredinta ne lipsesc de multe din marile binecuvantari ale lui Dumnezeu.



6:8 Imparatul Siriei era in razboi cu Israel. Si, intr-un sfat pe care l-a tinut cu slujitorii sai, a zis: Tabara mea va fi in cutare loc.

Imparatul Siriei era in razboi. In vremea aceasta, Israel si Siria se aflau aproape intr-o permanenta stare de razboi. Daca nu era un conflict deschis, aveau loc raiduri de frontiera. Pe timpul cand Ahab se apropia de moartea sa, ostile lui Israel au pornit impotriva Siriei spre a lua inapoi cetatea Ramot din Galaad ,dincolo de Iordan. (1 Regi 22,3.4). Dupa moartea lui Ahab, Siria a fost cea care apasa cu mana tare asupra lui Israel, si acum ostile sale se gaseau inca o data pe pamant israelit. Ben-Hadad II mai era imparat in Siria (2 Regi 6,24).

In cutare loc. Locul special nu are importanta. O data putea sa fie intr-un loc si apoi ,in alt loc.

Tabara mea va fi. Despre ceea ce este vorba aici este mai mult decat o tabara permanenta pentru ca intreaga regiune ar fi aflat curand unde era asezata si astfel imparatul putea fi informat fara profet. La ceea ce se refera aici prin acest obscur cuvant ebraic, neatestat nicaieri in alta parte, probabil ca este o panda pentru un raid brusc, unde era vorba de elementul surpriza sau taina.



6:9 Dar omul lui Dumnezeu a trimis sa spuna imparatului lui Israel: Fereste-te sa treci pe langa locul acela, caci acolo sunt ascunsi Sirienii.

Omul lui Dumnezeu a trimis. Planul prudent pe care imparatul Siriei il facea in taina cu slujitorii lui era descoperit lui Elisei care, la randul lui dadea acea informatie imparatului lui Israel.

Caci acolo sunt ascunsi. Mai degraba, ,,coboara” sau ,,planuiesc sa coboare”. Ceea ce era descoperit lui Elisei era informatia cu privire la planuri pe care sirienii le aveau, astfel ca, afland mai dinainte de acele planuri tactice, imparatul lui Israel era in masura sa trimita suficiente trupe la locul in cauza spre a se lupta cu sirienii la timpul sosirii lor.



6:10 Si imparatul lui Israel a trimis niste oameni sa stea la panda spre locul pe care i-l spusese si despre care il instiintase omul lui Dumnezeu. Aceasta s-a intamplat nu odata, nici de doua ori.

S-a salvat (numai in textul engl.). Adica, a salvat situatia, pentru sine si natiune. Cunoscand planurile inamicului, el era ferit de a cadea in capcana vrajmasa.

6:11 Imparatului Siriei i s-a tulburat inima. A chemat pe slujitorii sai, si le-a zis: Nu voiti sa-mi spuneti care din noi este pentru imparatul lui Israel?

I s-a tulburat inima. De fiecare data cand planul era facut in taina cea mai mare, inamicul avea sa cunoasca amanuntele. Daca aceasta s-ar fi intamplat numai o data sau de doua ori, s-ar fi putut sa nu pricinuiasca vreo ingrijorare, dar cand a ajuns sa se intample in mod regulat, imparatul Siriei s-a tulburat si era hotarat sa afle cauza.

Care din voi? Din punctul de vedere al lui Ben-Hadad, se parea ca era o singura cauza – un tradator in tabara. El era sigur ca informatiile ajungeau afara prin cineva ale carui simpatii erau de partea lui Israel mai degraba decat a Siriei, sau care fusese cumparat sa slujeasca mai degraba vrajmasului decat propriei lui natiuni. N-ar vrea vreunul dintre ei sa-l descopere pe tradator?



6:12 Unul din slujitorii sai a raspuns: Nimeni, imparate, domnul meu; dar prorocul Elisei, care este in Israel, spune imparatului lui Israel cuvintele pe care le rostesti in odaia ta de culcare.

In odaia ta la culcare. Locul cel mai bine pazit si cel mai inaccesibil dintr-un palat oriental. Cuvintele spuse acolo erau intr-adevar secrete, fara sa fie auzite nici de urechile celor mai apropiati prieteni ai imparatului.



6:13 Si imparatul a zis: Duceti-va si vedeti unde este, ca sa trimit sa-l prinda. Au venit si i-au spus: Iata ca este la Dotan.

Dotan. Un oras pe obisnuitul drum de caravane intre Galaad si Egipt, aproape de campia Ezdraelonului si o trecatoare spre tinutul muntos al Samariei. Se afla la 24 km nord de Sihem si 18 km nord-est de Samaria. Acesta este locul unde o ceata de ismaeliti in drumul lor spre Galaad spre Egipt au cumparat pe Iosif (Geneza 37,17-28). Aceasta localitate este cunoscuta astazi ca Tell Dotha.



6:14 A trimis acolo cai, care si o oaste puternica. Au ajuns noaptea, si au inconjurat cetatea.

A trimis acolo cai. Aflandu-se pe obisnuitul drum al caravanelor, Dotan putea fi accesibil unei mari grupari de soldati echipati cu cai si care.



6:15 Slujitorul omului lui Dumnezeu s-a sculat dis-de-dimineata si a iesit. Si iata ca o oaste inconjura cetatea, cu cai si care. Si slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: Ah! domnul meu, cum vom face?

Slujitorul. Ebraicul meshareth (vezi cele despre cap. 4,43). Acest slujitor nu era Ghehazi, care se afla sub un blestem teribil din cauza crimei lui (cap. 5,27). Poate ca era unul dintre elevii profeti care l-a insotit pe Elisei la Dotan. Fiind asociati in felul acesta cu profetul in lucrarea sa, tinerii acestia aveau sa primeasca experiente de valoare spre instruirea lor.

Ah, domnul eu! Tanarul nu avea nici credinta maestrului sau, nici taria si curajul care vin ca rezultat al experientei.



6:16 El a raspuns: Nu te teme, caci mai multi sunt cei cu noi decat cei cu ei.

Nu te teme. Cat de adesea spune Domnul aceste cuvinte de reasigurare pentru copiii Sai! In calatoria vietii, poporul lui Dumnezeu adesea se afla in situatii care il face sa fie nesigur si cu teama, dar Dumnezeu Isi face cunoscuta prezenta Sa si spune cuvinte de incurajare si speranta (vezi Geneza 15,1; 46,3; Exod. 14,13; Numeri 14,9; Deuteronom 1,21; Isaia. 43,1; Luca 12,32). Atata timp cat poporul lui Dumnezeu se afla pe pamant, greutatile vor aparea si pericole trebuie infruntate. Satana va face tot ce poate spre a determina pe cei credinciosi sa apuce pe calea indoielii si a fricii, dar prin negura nesigurantei si a indoielii, glasul Domnului ajunge inca pana la noi lamurit si linistitor: ,,Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante” (Ioan 14,27).

Mai multi sunt cei cu noi. Cand un om al lui Dumnezeu este inconjurat de vrajmasii Domnului, totdeauna el poate avea asigurarea ca puterea care este cu el este infinit mai mare decat puterea inamicului. Cand ostirea lui Sanherib a inconjurat cetatea Ierusalimului si a cerut supunere, Ezechia a adus poporului sau o solie de incurajare similara (2 Cronici 32,7.8). Cel mai slab copil al lui Dumnezeu, in aparenta singur si parasit pe pamant, niciodata nu trebuie sa-i fie frica de toate fortele pe care vrajmasul poate sa le trimita impotriva lui. Cu Dumnezeu de partea sa, el este mai mult decat luptator pentru cele mai puternice osti ale celui rau.



6:17 Elisei s-a rugat, si a zis: Doamne, deschide-i ochii sa vada. Si Domnul a deschis ochii slujitorului, care a vazut muntele plin de cai si de care de foc imprejurul lui Elisei.

Deschide-i ochii. Cele mai mari realitati nu pot fi vazute cu ochii fizici. Dumnezeu si ingerii Sai sunt nevazuti de om fara ajutorul Domnului. Cu ochii fizici putem vedea numai lucruri fizice. Lucrurile duhovnicesti se discern in mod spiritual. Cea mai mare nevoie a noastra este ca ochii nostri sa fie deschisi sa putem vedea pe Dumnezeu si vitala importanta a lucrurilor imparatiei Sale. Daca Dumnezeu nu deschide ochii nostri, noi putem trece prin viata ca orbii, neintelegand niciodata lucrurile Domnului, nevazand niciodata importanta capitala a dreptatii sau neapreciind importanta sfinteniei. Cand ne rugam la Dumnezeu, ochii nostri sunt deschisi si incepem sa vedem importanta celor mai necesare lucruri de pe pamant.

Muntele plin. Ingerii lui Dumnezeu sunt insotitorii continui ai celor drepti. Cei care inconjoara pe cei drepti sunt trimisi pazitori din cer in ale caror randuri este imposibil ca ingerii rai sa patrunda, cu exceptia situatiei in care cei sfinti refuza prin propria lor alegere ocrotirea cerului. Un om cu ajutorul Domnului, este mai mult decat un luptator pentru cele mai mari puteri de pe pamant (vezi Psalmul. 3,6; 27,1.3; 34,7). Caii si carele din jurul lui Elisei erau miliarde de ingeri puternici trimisi de Dumnezeu sa vegheze asupra slujitorilor Lui.



6:18 Sirienii s-au pogorat la Elisei. El a facut atunci urmatoarea rugaciune catre Domnul: Loveste, rogu-Te, pe poporul acesta cu orbire. Si Domnul i-a lovit cu orbire, dupa cuvantul lui Elisei.

Orbire. Ebraicul sanwerim care se afla numai aici (de doua ori) si in Geneza 19,11. Derivarea cuvantului este nesigura. Unii socotesc ca nu se intelege orbire fizica totala, ci numai o stare de iluzie in care oamenii nu aveau sa fie in stare sa vada lucrurile asa cum erau in realitate (vezi cele despre Geneza 19,11). Doua probleme ies la iveala: (1) Cum avea sa fie Elisei in stare sa calauzeasca aceasta ceata de oameni pe distanta de 18 km de teren muntos pana la Samaria? (2) De ce aveau sa insiste acesti oameni spre a prinde pe Elisei, vazand ca o astfel de incercare era zadarnica fara vedere? Daca orbirea a fost totala, explicatia consta in faptul ca acesti oameni au fost loviti de o ,,dubla orbire” (vezi PP 159). Orbirea sufletului avea sa-i duca la persistare in calea lor cea rea in ciuda loviturilor lui Dumnezeu. Minunea poate ca a fost extinsa dincolo de suferinta orbirii fizice, ca astfel sa se dea posibilitatea lui Elisei sa conduca pe acesti oameni la Samaria precum si ca ei sa tina la scopul lor de a-l aresta.



6:19 Elisei le-a zis: Nu este aceasta calea, si nu este aceasta cetatea; veniti dupa mine, si va voi duce la omul pe care-l cautati. Si i-a dus la Samaria.

Nu este aceasta calea. Cazuri similare cand vrajmasii Domnului au fost condusi sa traga concluzii gresite care i-au adus la infrangere, au mai fost de pilda (1) acela al lui Ghedeon care a facut ca cei 300 de oameni ai lui sa para madianitilor ca o forta zdrobitoare (Judecatori 7,19-21);

(2) aparenta apelor ca sange in lupta cu moabitii (2 Regi 3,22.23); (3) vuietul pe care sirienii l-au interpretat a fi vuietul apropierii ostilor hititilor si ale egiptenilor (2 Regi 7,6). Vezi si Iosua 8,15.



6:20 Cand au intrat in Samaria, Elisei a zis: Doamne, deschide ochii oamenilor acestora, sa vada! Si Domnul le-a deschis ochii, si au vazut ca erau in mijlocul Samariei.

Verset ce nu a fost comentat.

6:21 Imparatul lui Israel, vazandu-i, a zis lui Elisei: Sa-i macelaresc, sa-i macelaresc, parinte?

Lui Elisei. Imparatul a privit la profet pentru directive, iar nu profetul la imparat. Imparatul purta coroana imparatiei, dar profetul vorbea in numele Domnului. Ioram era comandantul ostilor lui Israel, dar legiunile de ingeri fusesera puse sub comanda lui Elisei. ,,Parinte” (al meu). Folosirea acestei expresii nu inseamna nici o legatura filiala, ci respectul de care se bucura Elisei la imparat.

Sa-i macelaresc? Repetarea acestor cuvinte arata nerabdarea lui Ioram de a ucide pe sirieni pe care profetul ii adusese inaintea lui. Dar faptul ca el nu-i lovise de indata arata ca el avea anumite incertitudini cu privire la oportunitatea unei astfel de actiuni.



6:22 Sa nu-i macelaresti, a raspuns Elisei. Obisnuiesti tu oare sa macelaresti pe aceia pe care ii iei prinsi cu sabia si cu arcul tau? Da-le paine si apa, ca sa manance si sa bea; apoi sa se duca la stapanul lor.

Sa nu-i macelaresti. Lui Ioram i s-a interzis sa loveasca pe captivi deoarece scopul minunii nu era de a obtine moartea sirienilor, ci in parte, cel putin, de a le deschide ochii asupra faptului ca era intru totul zadarnic de a intreprinde ceva impotriva profetului lui Dumnezeu. Prin fetita evreica, roaba din slujba lui Naaman, sirienii avusesera ocazia sa faca cunostinta cu indurarea si puterea Domnului. Dumnezeu a dorit sa le mai dea si alte invataturi cu privire la iubirea si irezistibila Lui putere. In cazul in care captivii sirieni, o data intorsi in patria lor, nu le-ar fi spus concetatenilor lor ce se intamplase, tinta Domnului din aceasta minune nu s-ar fi realizat.

Obisnuiesti… sa macelaresti? Ar fi fost o crima de neuitat pentru imparatul lui Israel sa ucida cu sange rece pe prizonierii pe care ii lua captivi in razboi. Elisei ii explica lui Ioram ca acesti oameni sunt prizonieri de razboi si au tot dreptul sa fie tratati ca atare. Chiar in imprejurari normale, ar fi fost o crima pentru imparat sa omoare pe cei facuti prizonierei cu propria lui mana. In imprejurarile de fata, crima ar fi fost si mai reprobabila si ar fi pus pe Israel si pe Dumnezeul lui intr-o lumina cu totul gresita inaintea poporului Siriei.

Da-le paine si apa. Adica, trateaza-i nu ca pe prizonieri, ci ca pe oaspeti. Sirienilor trebuia sa li se dea o pilda despre puterea religiei israelite care ii face pe oameni induratori si amabili (vezi Proverbe 25,21.22; Matei 5,44).



6:23 Imparatul lui Israel le-a dat un pranz mare, si ei au mancat si au baut; apoi le-a dat drumul, si au plecat la stapanul lor. Si ostile Sirienilor nu s-au mai intors pe tinutul lui Israel.

Pranz. Ebraicul kerah, un ,,ospat” sau ,,banchet”. Sirienilor nu li s-a dat hrana obisnuita, ci din aceea care era pregatita pentru ocazii speciale. Dupa legea nescrisa a desertului, un om care accepta hrana intr-un cort devine un prieten si trebuie sa fie protejat.

Au plecat la stapanul lor. Cand s-au intors in tara lor, sirienii au fost o ceata de oameni cu totul diferita de ceea ce au fost ei cand au patruns in Israel. Din vrajmasi ei s-au schimbat in prieteni. Mancarea pe care au consumat-o a hranit nu numai trupurile, ci si sufletele lor, ei invatasera o lectie pe care nu aveau s-o uite curand.

Nu s-au mai intors. Aceasta a fost efectul natural al tratamentului cavaleresc pe care l-a acordat Ioram captivilor lui. Pentru un timp, incursiunile siriene in Israel au incetat. Ioram realizase prin ospatul lui ceea ce nu putea realiza pe calea fortei armate. Amabilitatea se dovedeste a fi o arma mai puternica decat sabia. Cand oamenii fac bine vrajmasilor lor, ei isi fac bine lor. Dumnezeu este iubitor nu numai fata de cei buni, ci si fata de cei rai, facand ca ,,soarele Sau sa rasara peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Matei 5,45). Deci oamenii trebuie sa iubeasca pe vrajmasii lor si sa trateze cu amabilitate pe cei care le fac rau. Numai printrun astfel de spirit se poate indrepta amaraciunea si cearta dintre copiii oamenilor.



6:24 Dupa aceea, Ben-Haded, imparatul Siriei, strangandu-si toata ostirea, s-a suit si a impresurat Samaria.

Dupa aceea. Cat timp a trecut de cand Ioram a pregatit masa lui pentru sirienii care au invadat Israelul, pana cand Ben-Hadad a cucerit Samaria, aceasta nu este raportat. Trebuie sa fi fost totusi cativa ani, pentru ca, intre cele doua natiuni izbucnise din nou vechiul spirit de vrajmasie. Nu este descoperit care ar fi putut fi cauza acestui nou razboi dintre Israel si Siria.

Ben-Hadad. Adica Ben-Hadad al II-lea. Ben-Hadad I a fost contemporan cu Asa (1 Regi 15,18-20). Ben-Hadad II este acelasi imparat pe care Ahab l-a invins de doua ori si fata de care el a aratat atata ingaduinta nerationla, incat primise o mustrare profetica (1 Regi 20,1-42). A fost in lupta cu acelasi imparat cand, trei ani mai tarziu, Ahab si-a pierdut viata (1 Regi 22,1-37). Ben-Hadad este amintit de mai multe ori in rapoartele lui Salmanasar III al Asiriei unde el apare in textele cuneiforme intr-un fel care poate fi citit fie Addu’idri sau Bir’idri. Asiriologii prefera ultima forma. Intr-o inscriptie arameica de la Hamat el este numit Bar-Hadad. Poate ca asirienii au socotit ca Bar reprezinta pe zeul babilonian Bir, si au citit gresit cu Hadar, deoarece literele d si r pot fi usor confundate in scrierea arameica. Oricare ar putea fi explicatia corecta pentru originea deosebirii dintre cele doua nume, nu exista nici o indoiala ca Ben-Hadad din Biblie, Bar-Hadat din inscriptia arameica si Bir’idri din textele asiriene se refera la aceeasi persoana. Ebraicul Ben-Hadad inseamna ,,fiul lui Hadad”. Hadad fiind numele binecunoscutului zeu apusean semitic al furtunii. Bir’idri apare in inscriptiile asiriene ca imparat al Siriei cel mai tarziu prin al 14-lea an al lui Salmanasar, cand imparatul asirian pretinde ca a castigat o mare victorie asupra lui si aliatilor lui.

A impresurat Samaria. Aceasta nu a fost o mica incursiune de frontiera, ci un razboi serios de cea mai mare intensitate. Probabil ca Ben-Hadad a folosit ocazia intr-un timp cand Salmanasar nu era angajat in campanii active in regiunea mediteraniana.



6:25 In Samaria a fost o mare foamete, si atat de mult au stramtorat-o incat un cap de magar pretuia optzeci de sicli de argint, si un sfert de cab de gainat de porumbel cinci sicli de argint.

O mare foamete. Foametea nu era ceva neobisnuit in Israel. Pe vremea lui Ilie a fost o seceta care a durat trei ani si jumatate (1 Regi 17,1; 18,1; Luca 4,25; Iacov 5,17), si pe vremea lui Elisei a fost o foamete de sapte ani (2 regi 8,1). Totusi foametea de aici era rezultatul asediului.

Optzeci de sicli de argint. Adica, 80 de sicli sau cca. 373,24 grame de argint, pentru un cap de magar. Magarul era necurat pentru israelit, si nu avea sa fie mancat decat ca ultima resursa; iar capul lui avea sa fie partea cea mai rea si cea mai ieftina. Plutarh raporteaza ca, pe vremea foametei din timpul domniei lui Artaxerxe Mnemon, capul unui magar se vindea cu 60 de drahme, desi, de obicei, intregul animal putea fi cumparat pentru jumatate din aceasta suma. Si Pliniu relateaza ca in timpul asediului lui Casalinum, un soarece se vindea cu 200 de dinari.

Un sfert de cab. Un cab era egal cu 1,11 litri. Cinci bucati de argint inseamna cinci sicli sau doua uncii si jumatate de argint. Este greu a se crede ca fiinte omenesti ar putea fi aduse intr-o astfel de teribila stramtorare incat sa manance o astfel de hrana imposibila, dar Iosif (Flavius) aminteste ca in timpul asedierii Ierusalimului de catre Titus, ,,unele persoane au ajuns la o asa istovire incat sa caute canalele de scurgere si gramezile de balegar de vite si sa manance balegarul gasit acolo” (Razboaie v. 13.7). O interpretare mai recenta incearca sa gaseasca in expresia ,,gainat de porumbel” o referire la ceva forme foarte ieftine si nedorite de produse vegetale – cea mai neinsemnata forma de vegetala care putea fi considerata comestibila. O astfel de identificare nu poate fi dovedita.



6:26 Si pe cand trecea imparatul pe zid, o femeie i-a strigat: Scapa-ma, imparate, domnul meu!

Pe zid. Zidurile vechilor cetati fortificate aveau un spatiu larg la varf, protejat de oameni de lupta pe partea exterioara, unde stationa multimea aparatorilor si de unde ei rostogoleau pietre sau trageau cu sagetile asupra inamicului. Se pare ca imparatul inspecta pe aceiasi aparatori, incurajandu-si trupele sale si facand cunostinta el insusi cu progresul asediului. O femeie in strada de jos, sau poate de pe acoperisul unei casei, aproape de zidul cetatii, a vazut pe imparat si i-a cerut ajutor.



6:27 El a raspuns: Daca nu te scapa Domnul, cu ce sa te scap eu? Cu venitul ariei sau al teascului?

Cum sa te scap eu? Situatia era de asa natura incat depasea puterea de ajutor a imparatului. Ioram a admis in mod sincer ca nu-i sta nimic in puterea lui sa ajute pe femeie in nenorocirea ei. Daca n-a ajutat-o Dumnezeu, ce ar fi putut face el in aceasta stramtorare?

Cu venitul ariei. Ioram in ironia disperarii, atrage atentia femeii la faptul pe care ea il cunostea deja prea bine; ca toata hrana, inca de la izvoarele ei, s-a epuizat de mult.



6:28 Si imparatul i-a zis: Ce ai? Ea a raspuns: Femeia aceea mi-a zis: Da-mi pe fiul tau sa-l mancam astazi, si maine vom manca pe fiul meu.

Ce ai? La inceput, imparatul a presupus ca femeia apeleaza la el pentru hrana. Acum el si-a dat seama ca, probabil nu asa stateau lucrurile, ci ea se putea sa aiba o alta cerere. Se poate ca el sa fi simtit ca, in prezenta multora din multime si aparatori ai cetatii, ei ii raspunsese prea aspru. La urma urmei, el mai era inca imparat si oricare cetatean avea dreptul sa vina la el cu o cerere. El a fost de acord sa o asculte.



6:29 Noi am fiert pe fiul meu, si l-am mancat. Si in ziua urmatoare i-am zis: Da pe fiul tau sa-l mancam. Dar ea a ascuns pe fiul ei.

Noi am fiert pe fiul meu. Israel fusese avertizat prin Moise ca, daca ei se vor indeparta de Dumnezeu, aveau sa fie adusi exact intr-o astfel de stramtorare, si ca parintii aveau sa manance trupul propriilor lor fii si fiice (Levitic 26,29; Deuteronom 28,53). Profetia aceasta si-a gasit acum teribila ei implinire. Dumnezeu a prevazut in mod exact care aveau sa fie teribilele rezultate ale calcarilor de lege si El a facut tot ceea ce a putut face iubirea si indurarea divina spre a impiedica sa se intample astfel de lucruri. Profetia lui Moise a mai avut o implinire cand a fost asediat Ierusalimul de catre Nebucadnetar (Plangeri 4,10), si inca o data prin asediul final al cetatii de catre Titus (Iosif Flavius, Razboaie, VI, 3, 4).

Dar ea a ascuns pe fiul ei. Un motiv de nemultumire mai induiosator si mai oribil, cu greu poate fi imaginat. In teribila lor situatie, cele doua mame au intrat intr-o legatura inspaimantatoare. Fiul uneia fusese deja mancat, a cea de a doua mama n-a putut fi in stare sa-si indeplineasca partea ei in aceasta afacere. Pentru a salva pe fiul ei, ea l-a ascuns si acum, prima femeie a cautat s-o forteze sa faca rost de el prin cererea catre imparat. Ce putea sa faca imparatul intr-un caz ca acesta?



6:30 Cum a auzit imparatul cuvintele acestei femei, si-a rupt hainele, cand statea pe zid. Si poporul a vazut ca pe dinauntru avea un sac de par pe trup.

Si-a rupt hainele. In aceste imprejurari s-a parut a fi singurul raspuns posibil al regelui. El nu putea ordona femeii sa prezinte pe fiul ei ca astfel copilul sa poata fi mancat, nici nu era in masura sa puna capat acestei teribile dureri. Hainele sale au fost rupte nu de durere sau pocainta asa cum a facut tatal sau (1 Regi 21,27), ci din oroare si consternare.

Sac de par pe trup. In loc sa poarte sacul de par pe dinafara, se pare ca Ioram a imbracat aceasta imbracaminte pe sub imbracamintea sa exterioara si o purta mai putin la vedere. Printr-un astfel de procedeu, probabil ca el a sperat sa potoleasca mania lui Iehova. Poporul a vazut in sacul de par o expresie de simpatie a regelui pentru ei in nenorocirea lor.



6:31 Imparatul a zis: Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca va ramane astazi capul lui Elisei, fiul lui Safat, pe trupul lui!

Capul lui Elisei. Elisei chemase poporul sa se pocaiasca si fara indoiala ca le-a facut cunoscut lamurit ca, daca nu se vor indeparta pacatele lor si nu se vor intoarce la Domnul cu toata inima lor, ei puteau sa se astepte la necaz si nenorocire. Regele era impotriva profetului si acum cauta sa arunce asupra lui vina pentru continuarea asediului si foametei. Facand asa, el a urmat aceeasi cale pe care o urmase si fratele lui, Ahazia si Ahab, tatalui lui (/vezi cele despre cap. 1,10). Un om care era pocait cu adevarat ar fi purtat sacul de par la vedere mai degraba decat in taina si nu s-ar fi intors asupra profetului lui Dumnezeu. Decapitarea nu era o forma obisnuita de pedeapsa la iudei, ci era obisnuita in Asiria si la alte natiuni vecine. Cu inima lui plina de amaraciune si manie, Ioram la amenintat acum pe Elisei cu aceasta oribila forma de pedeapsa capitala.



6:32 Elisei sedea in casa, si batranii sedeau langa el. Imparatul a trimis pe cineva inainte. Dar inainte ca sa ajunga solul, Elisei a zis batranilor: Vedeti ca acest fiu de ucigas trimite pe cineva sa-mi ia capul? Ascultati! Cand va veni solul, inchideti usa, si opriti-l la usa; nu se aude oare sunetul pasilor stapanului sau in urma lui?

Batranii sedeau. Acestia probabil ca nu erau numai conducatorii cetatii, ci si nobilii si capeteniile intregii tari. Unii ca acestia, erau cei mai respectati si cei mai de seama cetateni ai statului. In acest ceas de nenorocire, ei se dusesera la casa lui Elisei evident, pentru sfatul si ajutorul lui. Pericolul lor iminent a facut ca ei sa recunoasca puterea lui Iehova si sa caute ajutor la profetul Lui. Mai tarziu, cand locuitorii Ierusalimului s-au gasit intr-o criza asemanatoare, Ieremia a fost consultat pentru calauzire si informare cu privire la vointa Domnului.

Inainte ca sa ajunga solul. Ioram a cautat sa ia viata lui Elisei si a trimis un om cu porunca sa decapiteze pe profet. Dar, inainte de sosirea lui, Domnul a avertizat pe Elisei despre intentiile regelui, astfel ca problema sa poata fi lamurit prezentata inaintea conducatorilor tarii.

Fiu de ucigas. Ahab, tatal lui Ioram, era vinovat nu numai de sangele lui Nabot, ci si de al profetilor care au fost ucisi de Izabela cu consimtamantul lui total. Chiar Obadia, credinciosul lui slujbas, s-a temut ca avea sa fie condamnat la moarte de catre Ahab cand i s-a spus sa mearga la el cu o solie privindu-l pe Ilie (1 Regi 18,9). Ioram, fiu de ucigas, avea aceleasi trasaturi de caracter ca si tatal sau.

Trimite. Executorul era deja pe drum, dar Elisei n-a dat pe fata nici o ingrijorare. El era un profet al Domnului si stia ca viata lui era in mainile lui Dumnezeu si nu la discretia oamenilor rai.

Opriti-l la usa. In mod literal, ,,Impingeti-l inapoi cu usa”. Adica inchideti usa si tineti-o puternic impotriva lui ca sa nu poata intra. Profetul nu facuse nimic vrednic de moarte si nu fusese dovedit vinovat de nici o crima. Ca un sol al Cerului, el avea intru totul dreptate sa dea instructiunile pe care le-a dat, chiar daca ei anulau ordinele regelui. Cade in sarcina conducatorilor sa ocroteasca, nu sa persecute pe cetatenii corecti si pasnici. Crima este un lucru tot atat de rau pentru un rege ca si pentru oricare individ obisnuit din imparatie.

In urma lui. Urmand aproape pe urmele asa zisului calau venea regele, spre a vedea daca poruncile lui au fost sau nu aduse la indeplinire.



6:33 Pe cand le vorbea el inca, solul se si pogorase la el, si imparatul a zis: Iata, raul acesta vine de la Domnul; ce mai am de nadajduit de la Domnul?

A zis. Intrebarea care s-a pus era ale cui erau cuvintele acestea, ale solului sau ale regelui. Daca in acest moment regele sosise deja sau nu, cuvintele acestea isi aveau in mod vadit originea la rege. Solul nu avea dreptul sa vorbeasca astfel in numele lui propriu. Daca el a spus aceste cuvinte atunci el a fost trimis sa le spuna in numele regelui. Se pare insa ca regele sosise deja si ca el insusi a vorbit. Este adevarat ca raportul biblic nu anunta sosirea lui reala nici aici, nici in versetele care urmeaza, dar, deoarece Elisei spusese ca regele urma indeaproape pe sol, sosirea lui nu putea sa fi fost mult amanata. Cuvintele spuse acum reflecta spiritul regelui. El este manios pe profet si pe Dumnezeul pe care-L reprezinta, el declara ca acest necaz prin care trece tara a venit intru totul de la Dumnezeu si El trebuie sa poarte vina. Nefiind in stare sa-si reverse mania asupra lui Dumnezeu, Ioram o va revarsa acum asupra profetului Lui.

Ce mai am de nadajduit? Ioram nu intreaba, pentru ce sa mai intarzii cu Dumnezeu. El crede ca Domnul a adus in mod arbitrar acest rau asupra Samariei si ca ,de aceea El este raspunzator pentru toate ororile care aveau loc. Aceasta actiune brusca impotriva profetului era raspunsul regelui fata de femeia care apelase la el (vezi v. 26). Pus la incercare in plin vaz al soldatilor si al poporului, regele, in dilema lui, a fost obligat la un fel de actiune, si hotararea lui a fost sa ridice impotriva lui Dumnezeu si a lui Elisei. Deoarece Dumnezeu adusese asediul, Dumnezeu nu avea sa faca nimic spre a-i pune capat, astfel ca numai actiunea lui Ioram – cum a incercat el sa se convinga pe sine insusi – era sa se intoarca impotriva lui Dumnezeu si sa ia chestiunea in propriile lui maini. Aceasta era pe punctul sa faca, dand ordinul de ucidere a lui Elisei.

COMENTARII LUI E. G. WHITE

1 – 33 PK 255-261 8 – 17 PK 256 18 – 23 PK 257

1, 2 PK 260 16, 17 DA 240 24 – 33 PK 258

1 – 7 Ed. 217 PK 264

5 – 7 PK 260 17 Ed. 255; GC 208; PK 590


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: