English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 4


4:1 O femeie dintre nevestele fiilor prorocilor a strigat lui Elisei: Robul tau, barbatul meu, a murit, si stii ca robul tau se temea de Domnul; si cel ce l-a imprumutat a venit sa ia cei doi copii ai mei si sa-i faca robi.

Din nevestele. Aceasta este o descoperire importanta cu privire la natura ,,fiilor profetilor”. Ei nu erau tineri necasatoriti, traindu-si viata in singuratate, in institutii monahale; ei erau oameni din popor. Ei erau din popor, traiau impreuna cu poporul si lucrau pentru popor. In loc sa se intereseze numai de ei insisi, traind impreuna, in comunitati ascetice si cautand ca acolo sa ajunga la sfintenie, ei traiau pentru binele poporului, cautand nu propriul lor castig, ci binele comun pentru toti cei din jurul lor.

Se temea de Domnul. Acest barbat era un credincios inchinator al lui Iehova. Influenta lui Ilie si Elisei facuse mult spre a promova inchinarea la adevaratul Dumnezeu, in cuprinsul intregii imparatii a lui Israel.

Cel ce l-a imprumutat a venit. Legea lui Moise recunostea servitutea pentru datorie, nu ca un ,,rob”, ci ca ,,un om tocmit cu ziua si ca un venetic”, si cerea ca cel vandut astfel sa slujeasca numai pana la anul de veselie (Levitic 25:39-42). In cazul de fata s-ar parea ca creditorul n-a impus dreptul sau asupra fiilor in timpul vietii debitorului, dar la moartea lui, el a pretins slujirea lor, pentru a putea fi implinita obligatia tatalui.



4:2 Elisei i-a zis: Ce pot sa fac pentru tine? Spune-mi ce ai acasa? Ea a raspuns: Roaba ta n-are acasa decat un vas cu untdelemn.

Ce pot sa fac? Intrebarea descopera spiritul amabil al profetului. Elisei era un barbat care se interesa de popor, totdeauna prietenos, totdeauna simpatic si totdeauna gata sa ajute. Cand imparatul i-a facut o vizita, el a fost gata sa implineasca nevoia intregii ostiri, cand a fost vizitat de o biata vaduva neajutorata, el n-a alungat-o.

Ce ai? Dumnezeu foloseste ce avem. El nu este limitat in resursele sau puterile Sale si usor ar fi putut sa implineasca nevoile ei, fara vasul de untdelemn. Dar El a luat ceea ce avea si l-a binecuvantat. Tot asa este si cu slujitorii lui Dumnezeu de astazi. Ei poate ca n-au multa capacitate naturala sau resurse materiale, dar daca ei consacra lui Dumnezeu si slujirii Sale ceea ce au, cerand binecuvantarea Lui, putinul pe care-l au este inmultit de multe ori. Omul, in eforturile sale de a ajuta pe cei saraci, ar face bine sa cugete in sensul ca, ajutandu-i pe acestia, se ajuta pe ajuta pe el insusi. Cei saraci sa fie invatati sa foloseasca acele resurse pe care ei insisi le poseda. Daca aceasta nu se face, iubirea poate saraci si poate face mai mult rau decat bine.

Decat un vas de untdelemn. Vasul de untdelemn nu era mult, dar in mainile lui Dumnezeu si cu binecuvantarea Lui, era suficient pentru a acoperi nevoile ei. Talentele noastre pot sa nu fie multe si bogatia noastra pamanteasca poate sa nu fie mare, dar Dumnezeu poate sa foloseasca si sa inmulteasca orice Ii este consacrat. Vasul de untdelemn era semnul celei mai mari saracii a vaduvei, dar el a mai fost si mijlocul folosit de Domnul pentru acoperirea tuturor nevoilor ei.



4:3 Si el a zis: Du-te de cere vase de afara de la toti vecinii tai, vase goale, si nu cere putine.

Nu cere putine. Raspunsul vaduvei avea sa fie masura credintei ei si, de asemenea, si masura a ceea ce urma sa primeasca de la Domnul. Cu putina credinta ea avea sa primeasca putin, cu multa credinta avea sa primeasca mult.



4:4 Cand te vei intoarce, inchide usa dupa tine si dupa copiii tai; toarna din untdelemn in toate aceste vase, si pune deoparte pe cele pline.

Verset ce nu a fost comentat.

4:5 Atunci ea a plecat de la el. A inchis usa dupa ea si dupa copiii ei; ei ii apropiau vasele, si ea turna din untdelemn in ele.

Va turna din untdelemn. Femeia n-a sovait din cauza necredintei. Ea a raspuns imediat instructiunilor profetului si a antrenat si colaborarea fiilor ei. Daca fiii urmau sa fie scapati de viata de robie, ei trebuiau de asemenea sa faca ceva pentru ei insisi. Credinta si ascultarea ei au dat nastere la credinta si ascultare la fiii ei. Credinta face sa se iveasca credinta si ascultarea din partea unuia incurajeaza ascultare din partea altora.



4:6 Cand s-au umplut vasele, ea a zis fiului sau: Mai da-mi un vas. Dar el i-a raspuns: Nu mai este nici un vas. Si n-a mai curs untdelemn.

N-a mai curs untdelemn. Dumnezeu nu mai poate da cand omul nu este pregatit sa primeasca. Miraculoasa provizie de untdelemn n-a incetat sa curga decat dupa ce ultimul vas fusese umplut.



4:7 Ea s-a dus de a spus omului lui Dumnezeu lucrul acesta. Si el a zis: Du-te de vinde untdelemnul, si plateste-ti datoria; iar cu ce va ramane, vei trai tu si fiii tai.

Plateste-ti datoria. Vaduva primise de la Domnul mai mult decat ceruse ea. Cererea ei fusese numai ca fii ei sa fie scapati de viata de robie. Dar, in saracia ei, ea mai avea multe nevoi. El da mereu oamenilor binecuvantari mult mai mari decat cer pentru ei insisi.



4:8 Intr-o zi Elisei trecea prin Sunem. Acolo era o femeie bogata. Ea a staruit de el sa primeasca sa manance la ea. Si ori de cate ori trecea, se ducea sa manance la ea.

Sunem. O cetate in valea Izreel, cam la 8 km nord de muntele Ghilboa si circa 26 km de muntele Carmel, unde se pare ca, pe acea vreme, Elisei si-a stabilit locuinta (v. 25). In calatoriile lui incoace si-ncolo, prin imparatie, Elisei trecea adesea prin acest sat. Astazi este cunoscut ca Solem.

O femeie bogata. [Great, KJV] Adica o femeie bogata (vezi 1Samuel 25:2; 2Samuel 19:32) sau una de rang mare.

A staruit de el. Pentru Elisei, ospitalitatea acestui camin confortabil a fost extinsa. Oamenii lui Dumnezeu au aceleasi nevoi de hrana si adapost, ca semenii lor si ei apreciaza binecuvantarile prieteniei si impreunei-simtiri crestine. Viata vreunui serv credincios al lui Dumnezeu adesea este facuta fericita si placuta prin amabilitatea aratata lui de catre cei pe care-i slujeste.



4:9 Ea a zis barbatului ei: Iata, stiu ca omul acesta care trece totdeauna pe la noi, este un om sfant al lui Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

4:10 Sa facem o mica odaie sus cu ziduri, si sa punem in ea un pat pentru el, o masa, un scaun si un sfesnic, ca sa stea acolo cand va veni la noi.

O mica odaie. Adesea bogatia il face pe posesor sa fie egocentric si sa uite de nevoile si dorintele altora. Dar nu acesta a fost cazul cu aceasta femeie nobila din Sunem. Ea era o femeie de rang mare, dar ea n-a pierdut contactul obisnuit. Ea nu traia numai pentru sine, ci se straduia sa faca pe altii fericiti. Avand propriile nevoi satisfacute, ea se ingrijea de nevoile altora. Ea avea grijile si raspunderile propriei gospodarii, dar n-a ingaduit ca indatoririle caminului ei sa o faca sa uite de nevoile si confortul lui Elisei si, poate, al multor altora. In calatoriile sale, adesea Elisei privea cu placere placutele ceasuri de odihna si relaxare din fata sa, de care urma sa aiba parte cand ajungea in localitatea Sunem. Ospitalitatea amabila ajuta sa fie adusa printre fiii oamenilor, putina pace si prietenie cereasca.



4:11 Elisei, intorcandu-se la Sunem, s-a dus in odaia de sus si s-a culcat acolo.

Verset ce nu a fost comentat.

4:12 El a zis slujitorului sau Ghehazi: Cheama pe Sunamita aceasta! Ghehazi a chemat-o, si ea a venit inaintea lui.

Cheama pe sunamita aceasta. Sunamita fusese amabila fata de Elisei si el avea sa fie amabil fata de ea. Dar ce ar putea face el ca sa rasplateasca favorurile pe care ea i le-a acordat? Ea n-avea nevoie de lucruri materiale. Dar Elisei a dorit sa-i arate un semn al aprecierii lui. O inima nobila nu e multumita sa primeasca o favoare, fara sa dea ceva in schimb.



4:13 Si Elisei a zis lui Ghehazi: Spune-i: Iata, pentru noi tu ti-ai facut toata tulburarea aceasta, noi ce putem face pentru tine? Trebuie sa vorbim pentru tine imparatului sau capeteniei ostirii? Ea a raspuns: Eu locuiesc linistita in mijlocul poporului meu.

Ce putem face pentru tine. Intrebarea a fost o intrebare de incercare, pentru ca ea avea sa descopere exact ceea ce era in inima femeii. A primit ea pe profet in numele unui profet sau avea o dorinta tainica pentru a fi rasplatita cumva?

Sa vorbim pentru tine imparatului. Elisei a recunoscut faptul ca el avea o oarecare influenta la curte si la autoritatile cele mai inalte. Putea sa fie vreo chestiune in care Elisei ar fi putut angaja pentru femeia din Sunem influenta imparatului?

In mijlocul poporului meu. Raspunsul exprima ideea ca ea era pe deplin multumita. Ea traia in pace impreuna cu poporul ei si nu avea nici o cearta cu vecinii ei si nici vreo alta problema care sa nu poata fi aranjata cu prietenii. Aceasta era o comunitate pasnica si fericita si nici imparatul, nici slujitorii lui nu puteau face nimic spre a face viata mai fericita.



4:14 Si el a zis: Ce sa fac pentru ea? Ghehazi a raspuns: Ea n-are fiu, si barbatul ei este batran.

Ce sa fac pentru ea? A face ceva pentru o persoana care era deja deplin fericita si care dispunea de tot ce avea nevoie din bunurile acestei lumi nu era lucru usor, dar Elisei a staruit in incercarea de a descoperi ceva cu care el sa o serveasca.

Ea n-are fiu. Lucrul acesta era privit ca o nenorocire si ca o rusine (vezi Geneza 30,23; Deuteronom 7,13.14; 1 Samuel 1,6.7.11; Psalmul 128,3.4; Luca 1,25). Barbatul ei este batran. Mai mult decat ar putea sa-si doreasca un copil ea a crezut ca nu mai era nici o speranta, pentru ca sotul ei era batran.



4:15 Si el a zis: Cheam-o! Ghehazi a chemat-o, si ea a venit la usa.

La usa. Poate din modestie si maniere bune, pentru ca nu era potrivit ca ea sa intre in odaia lui Elisei.



4:16 Elisei i-a zis: La anul pe vremea aceasta, vei tine in brate un fiu. Si ea a zis: Nu! domnul meu, omule al lui Dumnezeu, nu amagi pe roaba ta!

Vei tine in brate un fiu. Ceea ce este cu neputinta la oameni, nu este imposibil la Dumnezeu. Daca ea dorea un fiu, Dumnezeu putea sa faca posibil acest lucru pentru ea. Fagaduinta lui Elisei de a avea un fiu la anul era cu mult mai mult decat o speranta zadarnica pentru ea.

Nu ma amagi. Nu ma amagi prezentandu-mi sperante care nu pot fi realizate. Compara cu neincrederea lui Avraam (Geneza 17,17), a Sarei (Geneza 18,12) si a lui Zaharia (Luca 1:20) cand le-a fost fagaduit un copil.



4:17 Femeia a ramas insarcinata, si a nascut un fiu chiar pe vremea aceea, in anul urmator, cum ii spusese Elisei.

Pe vremea aceea. Un adevarat profet al lui Dumnezeu nu face preziceri false in numele Domnului. Cum a fagaduit Elisei, asa s-a intamplat.



4:18 Copilul s-a facut mare. Si intr-o zi cand se dusese pe la tatal sau la seceratori,

Verset ce nu a fost comentat.

4:19 a zis tatalui sau: Capul meu! Capul meu! Tatal a zis slujitorului sau: Du-l la mama sa!

Capul meu. Probabil un caz de insolatie. Seceratul era o lucrare istovitoare, adusa la indeplinire pe cea mai calda vreme a anului.



4:20 Slujitorul l-a luat si l-a dus la mama sa. Si copilul a stat pe genunchii mamei sale pana la amiaza, si apoi a murit.

Apoi a murit. Intristare si bucurie, plans si ras, viata si moarte nu sunt prea indepartate una de alta, in trecerea omului muritor prin aceasta lume a pacatului. Fiul sunamitei adusese bucurie in camin, dar tot el a fost mijlocul prin care s-a adus chin in inima. El a fost dat sunamitei de Domnul, dar acum moartea il pretindea ca fiind al ei.

Trimite-mi.Era un sezon de productie, foarte ocupat, si toti oamenii si animalele acelei asezari se aflau pe camp. Dar ea a cerut folosirea imediata a unuia dintre animale si pe un slujitor.

La omul lui Dumnezeu. Ca sotie constiincioasa, femeia si-a informat sotul despre calatoria pe care si-a propus s-o faca si despre faptul ca a planuit sa se intoarca repede, dar n-a explicat motivul calatoriei ei. Poate ca, daca ea l-ar fi informat despre intentia ei de a chema profetul sa-i invie fiul, care deja era mort, el putea sa considere calatoria ca nefolositoare si putea sa faca o incercare de a

o abate de la scopul ei. Cazul era o chestiune de credinta si se parea ca ea a pastrat-o intre ea si Dumnezeu.



4:21 Ea s-a suit, l-a culcat pe patul omului lui Dumnezeu, a inchis usa dupa ea, si a iesit.

Verset ce nu a fost comentat.

4:22 A chemat pe barbatul ei, si a zis: Trimite-mi, te rog, un slujitor si o magarita; vreau sa ma duc in graba la omul lui Dumnezeu, si apoi ma voi intoarce.

Verset ce nu a fost comentat.

4:23 Si el a zis: Pentru ce vrei sa te duci astazi la el? Doar nu este nici luna noua, nici Sabat. Ea a raspuns: Fii pe pace!

Nici luna noua, nici Sabat. Amandoua erau zile sfinte, ocazii pentru jertfe si adunari solemne (2 Cronici 2,4; Isaia 1,13; Osea 2,11; Amos 8,5). Evident ca, in astfel de zile trebuie sa fi fost obisnuit ca poporul sa se adune in scop de inchinare sau pentru instruire si edificare religioasa. Daca ar fi fost luna noua sau Sabat, calatoria femeii la profet n-ar fi fost privita ca ciudata, dar asa cum era, sotul n-a putut intelege scopul ei.

Fii pe pace. In mod literal, ,,pace”. Raspunsul a fost un raspuns al credintei si al sperantei. Copilul era mort, dar ea n-a dat curs durerii si disperarii. Daca prima data omul lui Dumnezeu a putut sa mijloceasca la Dumnezeu sa ii daruiasca cu un copil, el putea sa aiba si putere de la Dumnezeu sa-i redea copilul. Oricat de grea ar putea fi problema, cand incredintam o chestiune in mainile lui Dumnezeu, putem avea deplina siguranta ca va fi bine. Poate ca raspunsul nu va fi intotdeauna exact ceea ce dorim, dar putem avea pace si ne putem pleca cu smerenie si supunere fata de vointa Sa.



4:24 Apoi a pus saua pe magarita, si a zis slujitorului sau: Mana, si pleaca, sa nu opresti pe drum decat cand ti-oi spune.

Sa nu opresti. Ea a zorit pe slujitor sa mearga cu toata viteza posibila, oricat de neplacut ar putea fi pentru ea. Drumul calare avea sa fie de vreo 26 km si nu avea sa fie usor, dar ea avea un singur gand si acesta era sa ajunga la profet cat mai repede posibil.



4:25 Ea a plecat deci si s-a dus la omul lui Dumnezeu pe muntele Carmel. Omul lui Dumnezeu a vazut-o de departe si a zis slujitorului sau Ghehazi: Iata pe Sunamita aceea!

A vazut-o. Locuinta profetului probabil ca era pe o inaltime de unde se putea vedea o mare parte a vaii de jos. Elisei a vazut vaduva in departare si a recunoscut-o.



4:26 Acum, alearga dar inaintea ei, si spune-i: Esti bine? Barbatul tau si copilul sunt bine? Ea a raspuns: Bine.

Alearga inaintea ei. Elisei a stiut de indata ca s-a intamplat ceva rau si, fara sa astepte sa se apropie de el, a trimis pe slujitorul lui sa o intampine spre a afla, daca era posibil, motivul venirii ei. Bine. Din nou, raspunsul ei a fost in mod literal, ,,pace”. Povara inimii ei avea sa fie

descoperita numai profetului, nu slujitorului lui.



4:27 Si cum a ajuns la omul lui Dumnezeu pe munte, i-a imbratisat picioarele. Ghehazi s-a apropiat s-o dea inapoi. Dar omul lui Dumnezeu a zis: Las-o, caci este tare amarata, si Domnul mi-a ascuns lucrul acesta, si nu mi l-a facut cunoscut.

I-a imbratisat picioarele. Biblia raporteaza numeroase cazuri de conduita asemanatoare, cu ocazia cererilor staruitoare (Matei 18:29; Marcu 7:25; Luca 8:41; Ioan 11:32; etc.).

S-o dea inapoi. Insensibilul slujitor n-a reusit sa inteleaga situatia si a incercat in mod grosolan s-o dea la o parte.

Caci este tare amarata. Elisei a vazut de indata ca o durere nestapanita a umplut inima femeii si inima lui a fost cuprinsa de simpatie fata de ea. Adevaratul copil al lui Dumnezeu, a carui inima este umpluta cu iubire si simpatie, va fi miscata de compasiune fata de toti cei greu impovarati si, intocmai ca Invatatorul sau, el se va stradui sa le dea odihna. Adevarata iubire este tandra si amabila si raspunde la apelurile acelora care se afla in nevoi.

Mi-a ascuns lucrul acesta. Uneori Domnul a gasit potrivit sa descopere slujitorului Lui imprejurarile speciale ale unei persoane, dar nu totdeauna. Nici un profet nu poseda toata cunostinta. Descoperirile sunt facute numai in acord cu vointa lui Dumnezeu. Faptul ca un profet nu cunoaste toate faptele in legatura cu o situatie speciala, nu este o dovada ca nu este profetul adevarat al Domnului. Profetii sunt si ei oameni, si cunostinta si judecata lor sunt limitate, intocmai ca in cazul celorlalti oameni. Numai cand Domnul le da descoperiri speciale si intelepciune, cuvintele lor au autoritate unica. Ideea ca in astfel de cazuri, un profet ar trebui sa detina toate datelor este nejustificata.



4:28 Atunci ea a zis: Am cerut eu oare domnului meu un fiu? N-am zis eu: Nu ma amagi?

Am cerut eu, oare… un fiu? Femeia nu reproseaza asa de mult profetului in timp ce isi varsa amaraciunea durerii sufletului ei. In primul rand, ea n-a cerut acest copil; el era rezultatul fagaduintei. Dar, copilul daruit ei astfel, ii era luat acum de la ea. Ea n-a spus aceasta in cuvinte multe si nici nu era nevoie s-o faca, pentru ca Elisei intelegea acum deplina insemnatate a durerii ei. Cuvintele ei descopera amaraciunea necazului ei. Ea stia doar ca acest fiu, pe care ea nu l-a cerut, a murit si ca durerea ei este infinit mai mare decat daca nu i-ar fi fost ingaduit niciodata sa cunoasca iubirea lui.



4:29 Si Elisei a zis lui Ghehazi: Incinge-ti mijlocul, ia toiagul meu in mana, si pleaca. Daca vei intalni pe cineva, sa nu-l intrebi de sanatate; si daca te va intreba cineva de sanatate, sa nu-i raspunzi. Sa pui toiagul meu pe fata copilului.

Incinge-ti mijlocul. Elisei stia ca femeia era sleita de puteri din cauza calatoriei grabite si ca o calatorie de intoarcere va fi cu mult mai grea si mai penibila. El insusi nu s-a ferit de calatorie, dar, de indata ce el a aflat ca fiul era mort, el a trimis pe slujitorul sau cu instructiuni cu privire la desfasurarea actiunii.

Ia toiagul meu. Toiagul era semnul slujbei profetice a lui Elisei si,ca si toiagul lui Moise (Exod 4,17; 17,5.9; Numeri 20,8.9), era simbolul puterii lui Dumnezeu cu care aveau sa se faca minuni in Numele Domnului.

Sa nu-l intrebi de sanatate. Nu in sensul ca slujitorul sa fie grosolan sau nepoliticos, ci pentru ca el nu trebuia sa piarda timp pe drum. In Orient, salutarile sunt lungi si ceremonioase si politetea iti lua mult timp.



4:30 Mama copilului a zis: Viu este Domnul si viu este sufletul tau ca nu te voi parasi. Si el s-a sculat si a mers dupa ea.

Nu te voi parasi. Femeia avea mai multa credinta in Elisei decat in slujitorul lui. Ea cunostea puterea slujbei si a rugaciunilor lui Elisei, si si-a pus toata increderea in el. Domnul putea sa restituie copilul numai printr-un cuvant de cerere rostit de Elisei. El putea sa aleaga sa priveasca la toiagul profetului si la slujitorul lui si sa readuca astfel la viata, pe copil. Dar femeia greu lovita de durere a privit la Elisei ca la solul prin care Domnul avea sa-Si arate puterea Sa, iar Domnul a vazut potrivit sa onoreze credinta ei si sa o trateze in acord cu dorinta sufletului ei.



4:31 Ghehazi le-o luase inainte, si pusese toiagul pe fata copilului; dar n-a dat nici glas, nici semn de simtire. S-a intors inaintea lui Elisei, i-a spus lucrul acesta, si a zis: Copilul nu s-a trezit.

Nici un glas, nici semn de simtire. Cuvintele acestea inseamna ca Ghehazi se astepta ca Dumnezeu sa onoreze punerea toiagului pe fata copilului. Pentru ce n-a fost readusa viata, nu ni se spune. Poate ca, daca femeia ar fi avut credinta ca Domnul putea sa-i raspunda cu ajutorul toiagului lui Elisei si a slujitorului lui, Ghehazi, raspunsul ar fi venit pe calea aceea. Sau poate ca erau unele slabiciuni in viata lui Ghehazi care il impiedicau sa fie un mijloc de aducere la indeplinire a minunatelor fapte ale puterii divine. Nu-i este dat omului sa cunoasca motivele pentru care Domnul alege sau nu alege sa lucreze intr-un anumit fel.

Nu s-a trezit. Aceasta nu inseamna ca era doar adormit copilul, pentru ca el decedase la amiaza in poala mamei sale (v. 20), iar in versetul 32 el este declarat mort. In Biblie, moartea este privita ca un somn (Deuteronom 31,16; 1 Regi 2,20; Daniel 12,2; Ioan 11,11-14; Fapte 13,36).



4:32 Cand a ajuns Elisei in casa, iata ca murise copilul, culcat in patul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

4:33 Elisei a intrat si a inchis usa dupa ei amandoi, si s-a rugat Domnului.

S-a rugat. Prin cea mai serioasa rugaciune a credintei, ,,femeile si-au primit inapoi pe mortii lor inviati” (Evrei 11,35).



4:34 S-a suit, si s-a culcat pe copil; si-a pus gura pe gura lui, ochii lui pe ochii lui, mainile lui pe mainile lui, si s-a intins peste el. Si trupul copilului s-a incalzit.

S-a culcat pe copil. Nu este aratat motivul pentru care Elisei a folosit a folosit acea metoda in readucerea copilului la viata. El a putut fi instruit pe cale divina de Domnul sa foloseasca aceste mijloace, sau el a putut imita procedeul lui Ilie (1 Regi 17,21). Rugaciunea nu exclude folosirea altor mijloace. Corpul profetului putea, intr-adevar, sa transmita caldura corpului mort al copilului, dar nu aceasta a fost ceea ce a redat copilului viata. Hristos, care a dat de prima data viata, a fost Acela prin care baiatul a fost readus dintre cei morti. Dupa cum Domnul a redat viata acestui copil mort, tot asa, la a doua venire, El va invia pe toti credinciosii Lui, care acum dorm in mormintele lor (Isaia. 26,19; Ioan 5,28.29: 1 Corinteni. 15,52; 1 Tesaloniceni 4,16; Apocalipsa 1,18).



4:35 Elisei a plecat, a mers incoace si incolo prin casa, apoi s-a suit iarasi si s-a intins peste copil. Si copilul a stranutat de sapte ori, si a deschis ochii.

Verset ce nu a fost comentat.

4:36 Elisei a chemat pe Ghehazi, si a zis: Cheama pe Sunamita. Ghehazi a chemat-o, si ea a venit la Elisei, care a zis: Ia-ti fiul!

Ia-ti fiul. Cand copilul fusese readus la viata, mama a fost chemata sa intre si sa-si ia fiul .Cand Ilie a inviat pe fiul vaduvei, el l-a dus la mama lui (1 Regi 17,23) si intocmai ca si Isus, cand El a inviat pe fiul vaduvei din Nain, El l-a redat mamei sale (Luca 7,15). Inima lui Isus simte cu fiecare mama care plange pierderea unui copil, si in ziua fericitei invieri, copiii care dorm acum in mormintele lor vor fi din nou adusi la viata, spre a fi dusi de ingeri si pusi in bratele mamelor lor (GC. 645).



4:37 Ea s-a dus si s-a aruncat la picioarele lui, si s-a inchinat pana la pamant. Si si-a luat fiul, si a iesit afara.

S-a inchinat. Cuvintele mamei nu sunt redate. Multumirea ei era prea mare pentru cuvinte. In adanca recunostinta, ea s-a aruncat la picioarele profetului, revarsandu-si, fara indoiala in lacrimi de bucurie, multumirile inimii unei mame care si-a reprimit dintre cei morti pe copilul ei inviat. Credinta aratata de ea in Dumnezeu si in profetul Sau, n-a fost fara folos.



4:38 Elisei s-a intors la Ghilgal, si in tara bantuia o foamete. Pe cand fiii prorocilor sedeau inaintea lui, a zis slujitorului sau: Pune oala cea mare, si fierbe o ciorba pentru fiii prorocilor!

La Ghilgal. Vezi cele despre cap. 2,1. Ilie facuse mult pentru intarirea lucrarii Domnului prin interesul aratat de el fata de aceste centre importante de instruire, unde tinerii puteau sa primeasca

o pregatire pentru viata de slujire a semenilor lor. Elisei a continuat sa arate interes fata de aceste scoli. El le vizita spre a da incurajare si sfat necesar. Bantuia o foamete. Foametea era obisnuita in Palestina antica si aducea multa suferinta si adesea moartea (vezi cele despre Geneza 12,10).

Sedeau inaintea lui. Probabil ca ocazia aceasta era o ora de instruire spirituala. Dupa cum Maria sedea la picioarele lui Isus, tot asa acesti tineri sedeau inaintea lui Elisei si aflau de la el invataturile lui Dumnezeu. Acestea erau privite ca ore pretioase si prezent avea sa fie si Duhul Sfant care aducea la cunostinta tinerilor invataturile credintei si increderii in Dumnezeu. Ei invatau sa pretuiasca lucrurile Duhului mai mult decat hrana lor zilnica.

Pune oala cea mare. Hrana spirituala este importanta, dar si trupul are nevoie sa fie hranit. Probabil ca Elisei a fost impresionat cand a vazut in figurile slabe ale elevilor, efectele foametei care pustia tara. Interesat de bunastarea lor spirituala, el a aratat interes si fata de nevoile lor fizice. S-a dat dispozitie sa fie pusa oala cea mare, ca astfel toti sa poata fi hraniti.



4:39 Unul din ei a iesit pe camp sa culeaga verdeturi; a gasit vita salbatica si a cules din ea curcubete salbatice, pana si-a umplut haina. Cand s-a intors, le-a taiat in bucati in oala cu ciorba, caci nu le cunostea.

Pe camp. Probabil ca scolile profetilor erau toate situate in localitati rurale, unde elevii aveau ocazia sa cultive propria lor hrana si sa primeasca o instruire in lucrarile agricole (vezi PP 593; PK 230). Din caua lipsei de hrana, elevii din scolile profetilor evident ca erau obligati sa iasa la camp s

o caute.

Viata salbatica. Soiul exact de planta amintita aici n-a fost identificat exact. Unii socotesc ca ea se refera la un fel de castravete salbatic sau dovleac, avand forma de ou si cu gust amar. Cand este mancat, produce durere si curatire fortata. Probabil ca tinerii au luat acesti castraveti salbatici drept castraveti obisnuiti care erau foarte mult apreciati ca hrana (Numeri 11,5). In Palestina, se mai afla o plata cataratoare, cunoscuta sub numele de colocynt, cu frunze inguste de culoare verde deschis si cu fructe asemanatoare cu pepenii, care pot avea efecte fatale. Septuaginta si Vulgata le socotesc a fi colocynti.

Nu le cunostea. Faptul ca un om este profet, nu-l face atotcunoscator, nici nu-l scuteste de la exercitarea oricarei griji si precautii. Acest tanar, necunoscand natura acestor verdeturi din fata lui a adunat otrava si a pus in pericol viata tuturor care s-au impartasit de roadele muncii lui.



4:40 Au dat oamenilor acelora sa manance. Dar, cum au mancat din ciorba aceea, au strigat: Omule al lui Dumnezeu, moartea este in oala! Si n-au putut sa manance.

Moartea este in oala. Probabil ca gustul amar a descoperit de indata faptul ca hrana era otravitoare. Aceasta a putut fi amestecata cu alte verdeturi care erau pe deplin nutritive, dar curcubetii si-au raspandit otrava lor in oala intreaga. Pacatul este otrava mortii. Influenta lui se raspandeste. In o mie de forme diferite, el este pus in fata noastra spre a ne aduce suferinta si durere. Singura cale de siguranta este in inlaturarea pacatului si a greselii de orice fel, oriunde s-ar afla acesta. Altfel, rezultatul inevitabil va fi moartea.



4:41 Elisei a zis: Luati faina. A aruncat faina in oala, si a zis: Da oamenilor acestora sa manance. Si nu mai era nimic vatamator in oala.

Luati faina. Nu este descoperit daca faina era antidotul natural pentru ierburile otravitoare. Ea putea sa aiba aceeasi semnificatie ca si sarea care a fost aruncata in apele rele de le Ierihon (cap. 2,20-22). Faina era nutritiva, o sursa de viata si sanatate pentru cei care o consumau. In mana profetului, ea a devenit un simbol al vietii care a contracarat efectele cele rele ale semintelor mortii. Aici se afla o invatatura spirituala. Evanghelia lui Hristos este painea vietii pentru cei ce se afla sub condamnarea mortii. Nu are importanta cat de indelungat timp sau cat de mult a luat parte pacatosul la relele roade ale mortii, in Evanghelie exista putere de vindecare si refacere. Tot raul facut de pacat, Duhul Sfant are putere sa-l desfaca. Dumnezeu are antidot pentru orice forma de rau. Hristos este izvorul vietii vesnice pentru orice om care vrea sa traiasca (Ioan 6,27; 33,35).



4:42 A venit un om din Baal-Salisa. A adus paine din cele dintai roade omului lui Dumnezeu, si anume douazeci de paini de orz, si spice noi in sac. Elisei a zis: Da oamenilor acestora sa manance.

Baal-Salisa. Nu exista date suficiente spre a localiza in mod sigur aceasta cetate. S-ar putea sa fie aceea a districtului Salisa (vezi c. despre 1 Samuel 9,4). Unii o identifica cu satul modern Kefr Thilth, cam la 24 km nord de Lyda si cam la 21 km nord-vest de Ghilgal (2 Regi 2,1), unde se afla profetul Elisei la data aceasta (PK 241), care vizita scoala profetilor.

Din cele dintai roade. Dupa legea lui Moise, orice intai rod al secerisului trebuia oferit lui Dumnezeu, si trebuiau date profetilor (Numeri 18,12.13; Deuteronom 18,4). In acest caz, un oarecare inchinator credincios al lui Iehova a adus primele lui roade lui Elisei ,,omul lui Dumnezeu”. Preotii levitici se retrasesera cu mult timp inainte de aceasta din regatul de nord (2 Cronici 11,13.14) si unii dintre cei evlaviosi din Israel probabil ca au recunoscut in profeti pe reprezentantii lui Iehova carora ei puteau sa le aduca darurile cerute de lege, spre a fi date preotilor.

De orz. Orzul se folosea de obicei in Palestina ca hrana pentru animale, dar uneori se facea din el turte sau paini (Judecatori 7,13; Ioan 6,9) si mancate de oameni, desi era socotit ca ale doilea dupa grau.

Spice noi. Ebraicul karmel ,,fruct”, ,,rod”. Graunte sau probabil vreun produs de gradina. Cuvantul ebraic tradus ,,invelitoare” si in marginala ,,sacosa” sau ,,imbracaminte” nu se afla nicaieri in alta parte in Scriptura. Sensul lui este nesigur. Unii sugereaza ca fiind ,,sac” sau ,,punga”.

Da oamenilor. Era un timp de lipsa, chiar si pentru profet si pentru cei ce erau impreuna cu el. Oamenii erau flamanzi si in lipsa de hrana. Elisei s-ar fi putut gandi la sine si la propriile lui interese, dar in loc de aceasta, el s-a gandit la acelea ale oamenilor. Tot asa si Isus, cand cu ucenicii Lui in locuri pustii ,,a vazut o gloata mare, I s-a facut mila de ea” (Matei 14,14). Cand s-a facut seara, ucenicii au dorit sa-i lase sa plece, pentru ca sa-si poata gasi de-ale mancarii pentru ei insisi, dar cuvintele Domnului au fost: ,,N-au nevoie sa plece; dati-le voi sa manance” (Matei 14,16). Dumnezeu mai vorbeste si astazi copiilor Lui, cand ei privesc asupra gloatei obosite si in lipsa, de pe pamant. ,,Dati-le oamenilor ca sa aiba ce manca.”



4:43 Slujitorul sau a raspuns: Cum pot sa dau din ele la o suta de insi? Dar Elisei a zis: Da oamenilor sa manance; caci asa vorbeste Domnul: Vor manca, si va mai ramane.

Slujitorul. Ebraicul mesaret, un serv, dar in general de un rang mai mare decat inseamna ebeb, cuvantul obisnuit pentru ,,serv”. Astfel Iosua este numit mesaret de Moise (Exod 24,13), iar ingerii sunt numiti mesaretim, slujitori (Psalmul 104,4).

Slujitorul a privit la primele roade cu ochii unui om, dar Elisei a privit asupra aceluiasi dar de hrana cu ochiul credintei si al lui Dumnezeu. Pentru slujitor, porunca profetului a parut aproape nebuneasca si imposibil de adus la indeplinire. Cum ar putea cele 20 de turte mici de orz si cateva graunte sa satisfaca foamea a 100 de oameni? Cam de acelasi fel a fost si intrebarea lui Andrei, fratele lui Simon Petru, cand Isus urma sa hraneasca multimea cu cinci paini de orz si 2 pesti. ,,Ce sunt acestia la atatia?” (Ioan 6,9). Astazi multimile sunt flamande din lipsa de credinta din partea acelora care cheama a fi copii ai lui Dumnezeu.



4:44 Atunci le-a pus painile inainte; si au mancat si le-a mai si ramas, dupa cuvantul Domnului.

Dupa cuvantul Domnului. Elisei a vorbit prin inspiratie. Un profet care vorbeste in numele Domnului, vorbeste totdeauna cuvintele lui Dumnezeu. La Dumnezeu exista putere fara margini. Resursele Sale pot sa implineasca nevoile tuturor. Atingerea mainii Sale poate face sa inmulteasca cea mai mica provizie. Puterea lui Dumnezeu a fost aceea care a facut ca acele cateva paini sa se inmulteasca pana ce toti cei prezenti au avut din destul spre a satisface nevoile lor. Necunoscutul gospodar a adus darul lui din primele roade lui Elisei, ca un dar pentru Dumnezeu. Domnul a acceptat acel dar si a lasat binecuvantarea Sa asupra lui. Tot asa primeste si binecuvanteaza Dumnezeu si astazi darurile noastre. Oriunde este vorba de o lucrare de facut, copiii lui Dumnezeu nu trebuie sa priveasca la ei insisi si la propriile lor lipsuri, ci la Dumnezeu si la nemarginitele Lui provizii pentru toti. Ceea ce ei detin pot sa para cu totul nepotrivit spre a satisface nevoile celor lipsiti; dar cu binecuvantarea lui Dumnezeu acestea se pot dovedi mai mult decat suficiente.

Cerul este mai aproape de pamant decat cred multi. Dumnezeu este intotdeauna interesat de copiii Lui in nevoie de pe pamant si El este totdeauna gata sa indestuleze nevoile lor. Nu exista tara sau popor pe pamant unde puterea lui Dumnezeu sa nu fie la lucru, indeplinind lipsurile celor in nevoie. Orice produs al gradinii sau al ogorului da marturie despre puterea care lucreaza miraculos a lui Dumnezeu si despre nemarginita Lui iubire. Dumnezeu este totdeauna la lucru, privind la interesele plapanzilor lui copii de pe pamant. Manifestarile iubirii Sale pot sa nu fie vazute astazi intr-un fel atat de deosebit cum au fost in zilele lui Elisei, dar daca ochii nostri ar putea fi deschisi, am recunoaste mult mai lamurit si mult mai adesea decat o facem ca Dumnezeu inca mai este de fata si ca El inca mai lucreaza din iubire si indurare cu copiii nevoiasi de pe pamant. Copiii credinciosi ai lui Dumnezeu pot sa mai aduca inca Domnului darurile lor, si cu puterea si binecuvantarea Lui, micile lor provizii pot fi inmultite de multe ori spre a indestula nevoile fizice si spirituale ale multimilor pamantului. Lumea are nevoie astazi este o patrundere spirituala si credinta mai mare, curaj si impreuna simtire, tarie si spiritul profetului Elisei.

COMENTARIILE LUI E. G. WHITE

1 – 44 PK 235-243 38 – 41 PK 240

8 – 10, 14 – 17 PK 237 39, 40 Ev 127

18 – 22, 25 – 31 PK 238 42 – 44 PK 241; GT 466

32 – 37 PK 239 43 PK 243


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: