English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 25


25:1 In al noualea an al domniei lui Zedechia, in a zecea zi a lunii a zecea, Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a venit cu toata ostirea lui impotriva Ierusalimului; a tabarat inaintea lui, si a ridicat intarituri de jur imprejur.

Al noualea an. Vezi Ieremia 39,1; 52,4: Al noualea an al lui Zedechia, dupa socoteala iudaica din toamna in toamna, era 589/88 i.e.n. Luna a zecea a anului iudaic corespunde cam cu ianuarie a noastra. In ziua in care a inceput asediul Ierusalimului, Domnul a descoperit acest fapt lui Ezechiel in Babilonia (Ezechiel 24,1-14).

A zecea zi a lunii a zecea din 588 i.e.n. poate fi datata cu acuratete rezonabila la 15 ianuarie prin calendarul babilonian, desi socotirea iudaica a acestei luni ar putea sa difere (vezi p. 98 si p. 120 si ultimul articol de la pag. 123.

Impotriva Ierusalimului. Nu a fost asediat numai Ierusalimul, ci parti din ostire au fost trimise impotriva ,,tuturor celorlalte cetati ale lui Iuda” (Ieremia 34,7).

Intarituri. Lucrari de asediu, care cuprindeau metereze de pamant inclinate de pe care berbecii puteau sa atace portiunile superioare si mai slabe ale zidurilor si turnuri mobile, spre a duce pe atacatori la nivelul aparatorilor de pe zidurile cetatii.



25:2 Cetatea a fost impresurata pana la al unsprezecelea an al imparatului Zedechia.

Impresurata. Pentru amanuntele teribilului asediu, vezi Ieremia 37,38.39.



25:3 In ziua a noua a lunii a patra, era mare foamete in cetate, si nu era paine pentru poporul tarii.

Luna a patra. Numarul lunii lipseste in ebraica, dar el este corect completat in Ieremia 52,6. Luna a patra este aproximativ iulie a noastra. In anul al 11-lea a lui Zedechia, a noua zi a lumii a patra era, probabil, 19 iulie 586 (vezi despre v. 1).

Era mare foamete. Pe vremea aceasta, foametea a ajuns asa de grozava, incat apararea nu mai era posibila. Mamele isi mancau copiii in situatie extrema si pielea celor care sufereau devenea neagra si uscata ((Plangeri 2,11.12.19.20; 4,3-10; 5,10). Domnul a avertizat pe poporul Sau ca rezultatul faradelegii avea sa fie astfel de situatii teribile (Levitic 26,29; Deuteronom 28,53-57; Ieremia 14,12-16; 15,2; 27,8.13; Ezechiel 4,16.17; 5,10,12).



25:4 Atunci s-a facut o spartura in cetate; si toti oamenii de razboi au fugit noaptea, pe drumul portii dintre cele doua ziduri de langa gradina imparatului, pe cand Haldeii inconjurau cetatea. Fugarii au apucat pe drumul care duce in campie.

O spartura. A putut fi castigata o intrare printr-o bresa in zidul cetatii, facuta prin loviturile de berbeci.

Oamenii de razboi au fugit. Verbul ,,au fugit” de aici lipseste in ebraica, dar este in textul paralel din Ieremia 39,4: 52,7).

Dintre cele doua ziduri. Probabil ca fuga a fost efectuata in josul vaii Tyropoeon, pe langa lacul Siloamului, care era langa gradina imparatului (Neemia 3,15) aproape de jonctiunea vailor Siloam si Chedron. Un al doilea zid fusese construit la sud si sud-vest de vechiul zid pentru protectia lacului Siloam (vezi 2 Cronici 32,4.5; Isaia 22,9-11) si probabil ca fuga a avut loc intre zidul acesta si vechiul zid al Siloamului. Aceasta avea sa duca la valea Chedron si de aici spre Araba si Iordan (vezi harta de la pag. 625.).



25:5 Dar ostirea Haldeilor a urmarit pe imparat, si l-a ajuns in campiile Ierihonului, si toata ostirea lui s-a risipit de la el.

L-au ajuns. Prinderea lui Zecheia de catre babilonieni a fost precisa (Ieremia 38,23; Ezech. 12,13).



25:6 Au prins pe imparat, si l-au suit la imparatul Babilonului la Ribla; si s-a rostit o hotarare impotriva lui.

La Ribla. In vremea aceasta Nebucadnetar facea pregatiri pentru asediul Tirului care avea sa dureze 13 ani. Ribla, la 16 km sud de Cades in campia Coele-Siria, reprezenta un cartier general convenabil, de unde sa conduca ambele operatiuni. Si Neco a facut din Ribla cartierul lui general pe vremea campaniei lui prin Siria spre Carchemis (cap. 23,33).

A rostit hotarare. ,,El a dat o hotarare” (Ieremia 39,5; 52,9), ceea ce arata ca Nebucadnetar a fost cel care a actionat ca judecator si a dat sentinta. In cazul acesta, invinuirea era revolta – calcarea juramantului solemn pe care-l facuse Zedechia (2 Regi 24,20). Nebucadnetar care ajunsese sa cunoasca pe Dumnezeul evreilor, a cerut lui Zedechia sa jure supunere printr-un juramant in Numele lui Dumnezeu (2 Cronici 36,13).



25:7 Fiii lui Zedechia au fost junghiati in fata lui; apoi lui Zedechia i-au scos ochii, l-au legat cu lanturi de arama, si l-au dus la Babilon.

Fiii ,,au fost junghiati”. In straduinta lui Ieremia de a intoarce pe Zedechia de pe calea revoltei, profetul a avertizat pe rege ca, daca nu va face pace cu babilonienii, sotiile si copiii lui vor cadea in mainile inamicului (Ieremia 38,23).

I-au scos ochii. Compara pedeapsa aplicata de filisteni lui Samson care a fost orbit si legat cu lanturi de arama (Judecatori 16,21). Ieremia a avertizat in repetate randuri pe Zedechia ca, daca va starui in rebeliune, avea sa fie luat la Babilon (Ieremia 32,4.5; 34,3; 38,23). Ezechia a prezis ca ,desi va fi dus la Babilon, el nu avea sa-l vada (Ezechiel 12,13).



25:8 In ziua a saptea a lunii a cincea, era in anul al nouasprezecelea al domniei lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a venit Nebuzaradan, capetenia strajerilor, slujitorul imparatului Babilonului, si a intrat in Ierusalim.

Al nouasprezecelea an. Sincronizarea aceasta fixeaza in mod definitiv data pentru sfarsitul istoriei lui Iuda, deoarece anii lui Nebucadnetar sunt astronomic stabiliti (vezi p. 152 orig.). Sincronizarea celui de-al 11-lea an al lui Zedechia si ultimul an (v. 2) cu anul al 19-lea al lui Nebucadnetar concorda cu Ieremia 32,1, unde anul al 10-lea al lui Zedechia este sincronizat cu al 18-lea al lui Nebucadnetar.



25:9 A ars Casa Domnului, casa imparatului, si toate casele Ierusalimului; a pus foc tuturor caselor care aveau vreo insemnatate oarecare.

A ars casa. Actul acesta a pus capat templului lui Solomon. La templu s-a mai adaugat palatul si uimitoarea prezentare din Ierusalim carora li s-a pus foc. Cetatea a ajuns un loc al ruinei si al pustiirii – o uimitoare prezentare a nimicirii pe care o lasa pacatul in urma lui. Conflagratia n-a venit fara avertizare (Ieremia 21,10; 32,29; 34,2; 8,10; 38,18.23).

25:10 Toata ostirea Haldeilor, care era cu capetenia strajerilor, a daramat zidurile dimprejurul Ierusalimului.

A daramat. Zidurile erau partial inca in ruina, un secol si jumatate mai tarziu (Neemia 1,1-3). Aceasta era la mai mult de 70 de ani dupa intoarcerea din robia babiloniana in primul an al lui Cir (2 Cron. 36,22.23; Ezra 1,1-11).



25:11 Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a luat robi pe cei ce mai ramasesera in cetate din popor, pe cei ce fugisera la imparatul Babilonului, si pe cealalta multime.

Cei ce fugisera. Acestia erau oamenii care dezertasera mai inainte la babilonieni, in timpul asediului. Ieremia a indemnat la supunere de repetate ori (Ieremia 27,12; 38,2-4.17-23) si el insusi a fost acuzat pe nedrept de plecare la babilonieni (Ieremia 37,13.14).

Cei ce mai ramasesera. In acest verset se disting trei clase de oameni: (1) cei ramasi in Ierusalim; (2) cei care au dezertat la babilonieni si (3) ,,multimea” care era in tara, afara din Ierusalim. Conform cu textul urmator, totusi nu toti din ultima clasa au fost luati la Babilon.



25:12 Insa capetenia strajerilor a lasat ca vieri si lucratori de pamant cativa din cei mai saraci din tara.

Saracii. Vezi 2 Regi 24,14; Ieremia 39,10; 40,7; 52,16. Numai o ramasita a celor saraci a fost lasata in tara si li s-au dat ogoare pentru cultivat. S-a sperat ca ei se puteau dovedi a fi un nucleu de iudei loiali Babilonului.



25:13 Haldeii au sfaramat stalpii de arama din Casa Domnului, temeliile, marea de arama care era in Casa Domnului, si au dus arama in Babilon.

Stalpii de arama. Cele mai valoroase comori ale templului fusesera luate mai inainte la Babilon (Daniel 1,2; 2 Cronici 36,7; 2 Regi 24,13; 2 Cronici 36,10; Ieremia 28,3), dar au mai ramas unele lucrari masive de arama facute de Hiram pentru templul lui Solomon, precum cei doi stalpi asezati la intrarea templului (1 Regi 7,15-21) marea de bronz (1 Regi 7,23-26) si temeliile de arama (1 Regi 7,27.28).



25:14 Au luat cenusarele, lopetile, mucarile, cestile si toate uneltele de arama cu care se facea slujba.

Cestile. Vezi 1 Regi 7,45.



25:15 Capetenia strajerilor a mai luat si tigaile pentru carbuni si lighenele, tot ce era de aur si tot ce era de argint.

De aur. Atacurile lui Nebucadnetar asupra Ierusalimului in timpul domniilor lui Ioiachim si Ioiachin lasasera un numar de obiecte de valoare atat in templu, cat si in palat (Ieremia 27,18-22) dar acum acestea au fost luate.



25:16 Cei doi stalpi, marea, si temeliile, pe care le facuse Solomon pentru Casa Domnului, toate uneltele acestea de arama aveau o greutate necunoscuta.

Verset ce nu a fost comentat.

25:17 Inaltimea unui stalp era de optsprezece coti, si deasupra avea un acoperis de arama, a carui inaltime era de trei coti; imprejurul acoperisului era o impletitura in chip de retea si rodii, toate de arama; tot asa avea si al doilea stalp cu impletitura in chip de retea.

Inaltimea. Un raport complet despre acesti stalpi este dat in 1 Regi 7,15-21; 2 Cronici 3,15-17; Ieremia 52,21-23.

25:18 Capetenia strajerilor a luat pe marele preot Seraia, pe Tefania, al doilea preot, si pe cei trei pazitori ai pragului.

Capetenia. Nabuzaradan (v. 8, 11, 20). El pare ca a fost un om de caracter si judecata sanatoasa (Ieremia 40,2-5). Capetenia a ales un numar de indivizi pentru pedepsire exemplara. Seraia. Tatal lui Iehotadac (1 Cronici 6,14.15) care a fost dus in robie, si un stramos al lui

Ezra (Ezra 7,1).

Tefania. Un preot de rang inalt, probabil reprezentantul marelui preot (vezi Ieremia 21,1; 29,25.29; 37,3).



25:19 Si din cetate a luat un dregator care avea sub porunca lui pe oamenii de razboi, cinci oameni care faceau parte din sfetnicii imparatului si care au fost gasiti in cetate, pe logofatul capeteniei ostirii, insarcinat sa scrie la oaste pe poporul tarii, si saizeci de oameni din poporul tarii, care se aflau in cetate.

Un dregator. Probabil ofiterul regal care comanda garda.

Intr-un almanah babilonian de la curte din anul 570 care numeste pe slujbasii principali ai imparatiei, Nebuzaradan apare ca Nabu-zeri-iddinam. Titlul lui arhaic ,,puilar-sef” este echivalent cu termenul ebraic ,,macelar-sef”, ceea ce il distinge ca ,,lord cancelar”.

Cinci oameni. Evident sfetnici regali si ca atare, in mare masura raspunzatori pentru politica

ce a adus natiunea in starea actuala.

Logofatul capetenie. Un slujbas important in conducerea generala.

Saizeci ce oameni. Probabil barbati care s-au distins ca instigatori ai rebeliunii.



25:20 Nebuzaradan, capetenia strajerilor, i-a luat, si i-a dus la imparatul Babilonului la Ribla.

Verset ce nu a fost comentat.

25:21 Imparatul Babilonului i-a lovit si i-a omorat la Ribla, in tara Hamatului. Astfel a fost dus in robie Iuda, departe de tara lui.

A fost dus. Ducerea in Babilon nu a avut loc intr-un singur an. Inca din 605, al treilea an al lui Ioiachim, au fost luati robi un numar de evrei (Daniel 1,1-7). Alte captivitati au avut loc in 598, al saptelea an al lui Nebucadnetar (Ieremia 52,28); in 597 al optulea an al lui Nebucadnetar (2 Regi 24,12-16); in 587, al 18-lea an al lui Nebucadnetar (Ieremia 52,29); in 586 al 19-lea an al lui Nebucadnetar, robia cea mare (2 Regi 25,8-11; Ieremia 52,12.15); si iarasi in 582, al 23-lea an al lui Nebucadnetar (Ieremia 52,30).



25:22 Si Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a pus pe poporul care mai ramasese, si pe care-l lasase in tara lui Iuda, sub porunca lui Ghedalia, fiul lui Ahicam, fiul lui Safan.

Poporul. Vezi Ieremia 40 la 44 pentru un raport complet. Ca administrator intelept, Nebucadnetar a dat o consideratie atenta poporului care a ramas, facand aranjamente potrivite pentru ei.

Ghedalia. Nebucadnetar a numit diplomat un iudeu, sa fie guvernator al tarii sub administratie babiloniana. Ghedalia se tragea dintr-o familie de rang inalt. Ahicam, tatal sau, fusese un slujbas de incredere sub Iosia (cap. 22,12) si avea influenta suficienta la Ioiachim, spre a obtine crutarea de la moarte a lui Ieremia (Ieremia 26,24). Evident ca Ghedalia sustinea aceeasi politica de moderatie ca Ieremia. La Lachis, a fost descoperita o imprimare care spunea: ,,Apartinand lui Ghedaliahu, care este peste casa” (Ieremia 40,9).



25:23 Cand au auzit toate capeteniile ostilor, ei si oamenii lor, ca imparatul Babilonului a pus dregator pe Ghedalia, s-au dus la Ghedalia la Mitpa, si anume: Ismael, fiul lui Netania, Iohanan, fiul lui Careab, Seraia, fiul lui Tanhumet, din Netofa, si Iaazania, fiul lui Maacatitul, ei si oamenii lor.

Toate capeteniile. Multi din acesti barbati fugisera cu regele si s-au imprastiat prin tara (v. 4, 5). Acum au iesit din ascunzatoare si au pornit spre Ghedalia (Ieremia 40,7,8).

Mitpa. O cetate a lui Beniamin aproape de Rama (Iosua 18,25.26; 1 Regi 15,22). Locul exact nu este cunoscut, unii localizand-o cam la 5 mile (8 km) nord de Ierusalim (ca si pe harta colorata Westminster din fata, pag. 385 orig.), altii la 7,5 mile (12 km) nord. Ultima identificare este folosita in acest comentariu la Tell-en Nasbeh ca si in hartile desenate pentru el. Asezarea aceasta este atribuita lui Atarat, pe harta colorata a Palestinei centrale (F5) din vol. 1 fata cu pag. 961. Aici au fost adunate semintiile, uneori pentru sfatuiri in ultima parte a Judecatorilor (Judecatori 20,1-3; 21,1.5.8). Aici a adunat Samuel semintiile si aici a judecat el pe Israel (1 Samuel 7,5-17). Tot aici a fost ales rege Saul (1 Samuel 10,17-25). Asa a fortificat asezarea ca aparare impotriva semintiilor nordice (1 Regi 15,22; 2 Cronici 16,6). Cu un astfel de fundal, si asa aproape de Ierusalim, Mitpa avea sa fie o asezare potrivita pentru cartierul general al noii administratii.

Ismael. Nepotul lui Elisama (v. 25) secretar regal (Ieremia 36,12.20) si de sange regal (2 Regi 25,25; Ieremia 36,12; 41,1). Nasterea lui regala aplica probabil atitudinea lui fata de Ghedalia.

Iohanan. Vezi Ieremia 40,8. Mai tarziu Iohanan a avertizat pe Ghedalia de tradarea intentionata a lui Ismael si s-a oferit sa-l ucida pe Ismael, dar nu i s-a ingaduit sa faca asa de catre Ghedalia (Ieremia 40,13-16). Mai tarziu, Iohanan s-a intors impotriva lui Ismael si a devenit conducatorul unui grup de iudei care au fugit in Egipt, obligandu-l pe Ieremia sa-i insoteasca (Ieremia 41,14.15; 42,1.2; 43,2-7).

Iaazania. La Tell-en Nasbeh a fost gasita o pecete pe care scrie ,,Apartinand lui Iaazaniahu, slujitor al regelui”.



25:24 Ghedalia le-a jurat, lor si oamenilor lor, si le-a zis: Sa nu va temeti de nimic din partea slujitorilor Haldeilor; ramaneti in tara, slujiti imparatului Babilonului, si veti duce-o bine.

Slujiti imparatului. Fugarii s-au refugiat in tarile invecinate ale lui Moab, Amon si Edom (vezi Ieremia 40,11) si fara indoiala ca ei continuau sa fie neincrezatori fata de Babilon. Acum Ghedalia le promite solemn imunitate, daca aveau sa-i accepte pe haldei ca stapani ai lor. El i-a invitat sa se intoarca si sa se stabileasca, spre a avea parte de roadele tarii (Ieremia 40,9-12).



25:25 Dar in luna a saptea, Ismael, fiul lui Netania, fiul lui Elisama, din neamul imparatesc, a venit, insotit de zece oameni, si au lovit de moarte pe Ghedalia, ca si pe Iudeii si Haldeii care erau cu el la Mitpa.

In luna a saptea. Poate la doua luni dupa nimicirea Ierusalimului (v. 8-12) posibil un an mai tarziu (PK 460).

Au lovit… pe Ghedalia. Ismael a fost angajat de Baalis, regele Amon-ului sa-l ucida pe Ghedalia. (Ieremia 40,14). Asasinarea putea fi inlaturata daca Ghedalia ar fi fost mai vigilent si daca ar fi tinut seama de avertizarea ce i-a fost adusa de Iohanan (Ieremia 40,13-16). Ghedalia a fost ucis prin tradare dupa ce el a ospatat pe Ismael si oamenii lui la o masa prieteneasca (Ieremia 41,1-3).



25:26 Atunci tot poporul, de la cel mai mic pana la cel mai mare, si capeteniile ostilor, s-au sculat si au plecat in Egipt, pentru ca le era frica de Haldei.

Au plecat in Egipt. Pentru amanunte mai multe, vezi Ieremia 41 la 43. Ieremia a sfatuit puternic contra fugii in Egipt, dar in zadar. Iohanan s-a intors, pe cat se pare impotriva lui Ismael, fortandu-l sa fuga la Amon (Ieremia 41,15) si impreuna cu Iaazania si-au asumat conducerea unui grup de evrei care au fugit in Egipt, obligand pe Ieremia sa-i insoteasca.



25:27 In al treizeci si saptelea an al robiei lui Ioiachin, imparatul lui Iuda, in a douazeci si saptea zi a lunii a douasprezecea, Evil-Merodac, imparatul Babilonului, in cel dintai an al domniei lui, a inaltat capul lui Ioiachin, imparatul lui Iuda, si l-a scos din temnita,

Al treizeci si saptelea an. Vezi pag. 161 orig. Luna a douasprezecea. La sfarsitul anului babilonian, in primavara, exact inainte de festivitatile anului nou, avea sa fie un timp potrivit pentru eliberarea prizonierilor politici. Evil-Merodac. Numit Amel-Marduc in istoria laica. El a fost fiul si urmasul lui Nebucadnetar, si a venit la tron timpuriu, in octombrie 562 i.Hr. si a domnit pana in august 560 i.Hr. In cel dintai an al domniei lui. Literal ,,in anul cand el a fost (sau a devenit) rege”. Despre interpretarea acestei propozitii, vezi pag. 161. A inaltat capul. Adica, Evil-Merodac l-a eliberat din inchisoare pe Ioiachim (comp. cu Geneza 40,13.20).



25:28 i-a vorbit cu bunatate, si a pus scaunul lui de domnie mai presus de scaunul de domnie al imparatilor care erau cu el la Babilon.

Mai presus de scaunul de domnie. El i-a dat intaietate peste alti regi robi, care se aflau in Babilon.



25:29 I-a schimbat hainele de temnita, si Ioiachin a mancat totdeauna la masa lui, in tot timpul vietii lui.

A mancat. Adica, el a primit intretinere din punga regala, cum a fost cazul celor 450 de profeti ai lui Baal si a celor 400 de profeti ai Astarteei, care mancau la ,,masa Izabelei” (1 Regi 18,19).



25:30 Imparatul i-a ingrijit necurmat de hrana de toate zilele, in tot timpul vietii lui.

Ingrijit necurmat. Mai multe tablite cuneiforme din anul 592, cu inregistrarea platilor ratiilor de ulei, orz etc., robilor si mestesugarilor din interiorul si din jurul Babilonului, cuprind numele de Yaukin (Ioiachim), rege al lui Iuda, si a cinci din copiii lui. Aceasta arata ca el mai era in libertate in 592. Mai tarziu, el a fost intemnitat din motive necunoscute, unde a ramas pana ce l-a eliberat Merodac-Baladan. Incepand din acel timp si pana la moartea lui, Ioiachim a obtinut inca o data intretinerea sa din punga regala, traind in pace si confort in tara captivitatii lui. Scriitorul cartii Regilor isi incheie cartea sa cu un tablou al unui fost rege al lui Iuda, care, dupa o lunga si plictisitoare captivitate, isi incheie viata in confort si cinste relativa. Sub regim de suferinta extrema, samanta lui David, cel putin, nu a fost intru totul lepadata.

ELLEN WHITE COMENTEAZA

1-26 PK, p. 452-463 4, 5 PK, p. 458 7, 18-20 PK, p. 459

1 PK, p. 452 22, 25, 26 PK, p. 460




Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: