Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

2 Imparati 2:11


2:11 Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul, si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.

Pe cand mergeau ei. In mod literal, ,,ei umblau umbland”. Adica, ei mergeau mereu inainte, discutand in timp ce mergeau. Incotro mergeau, nu ne este spus, poate ca spre vreo inaltime a muntilor din apropierea locului unde Moise a fost inviat din morti si luat la cer.

Un car de foc. ,,Carele Domnului”, evident ca erau ingerii (vezi Psalmul 68:17). Ingerii sunt solii lui Dumnezeu, ,,trimisi sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea” (Evrei 1:14). Solii ceresti si agentii divini sunt reprezentati in diferite forme, privirii omenesti, in vedenii profetice. Zaharia a vazut cai de diferite culori (Zaharia 1:8) care sunt declarati a fi soli ,,pe care i-a trimis Domnul sa cutreiere pamantul” (Zaharia 1:10). El a vazut cai si care (Zaharia 6:1-3), interpretati a fi ,,vanturi (spirite) ale cerurilor care ies din locul in care stateau inaintea Domnului intregului pamant” (Zaharia 6:5). Ezechiel a vazut ,,fiinte vii”, aratate ca avand infatisarea de ,,carbuni de foc aprinsi” cu miscarile lor comparati cu lumina fulgerului (Ezechiel 1:13,14).

Caii si carele sunt adesea folosite in Biblie ca simboluri ale puterii, maiestatii si slavei cu care Domnul nimiceste pe oponentii Lui si ocroteste si salveaza pe cei ce sunt ai Lui. Habacuc reprezinta astfel puterea lui Dumnezeu: ,,ai incalecat pe caii Tai si Te-ai suit in carul Tau de biruinta” (Habacuc 3,8). Facand o descriere a venirii Domnului, Isaia vorbeste despre venirea Sa ca fiind in ,,carele Lui... ca un vartej” (Isaia 66:15). Cand slujitorul lui Elisei a fost cuprins de groaza din cauza marii ostiri a sirienilor, cu caii si carele lor (2Regi 6:14,15), Elisei s-a rugat ca ochii lui sa fie deschisi dupa care tanarul ,,a vazut muntele plin de cai si de care de foc imprejurul lui Elisei” (2Regi 6:17).

Ilie a fost un simbol al sfintilor care traiesc in zilele de pe urma care vor fi transferati fara sa vada moartea. La schimbarea la fata, unde lui Petru, Ioan si Iacov li s-a dat o vedenie anticipatoare a celei de-a doua veniri a lui Hristos, in slava si puterea Sa (Luca 9:28–32; vezi DA 421, 422), Ilie a aparut ca reprezentant al sfintilor care vor fi transferati la venirea lui Isus, iar Moise, ca reprezentant al dreptilor care mor si vor fi inviati din mormintele lor, spre a insoti pe Mantuitorul lor in ceruri.

Intr-un vartej de vant. Teribila putere a furtunii prezinta mintii omului o reprezentare a inspaimantatoarei maiestati si puteri a lui Dumnezeu. ,,Domnul a raspuns lui Iov din mijlocul furtunii” (Iov 38:1), prezentandu-i un tablou despre insondabila intelepciune si putere a lui Dumnezeu (vezi si Isaia 66:15; Na. 1:3). Ilie a facut o mare lucrare si a primit o rasplata mareata. In singuratate si descurajare, in durere si suferinta, in pustiu sau pe inaltimile muntilor, Ilie a purtat mai departe sarcina lui cea grea de a da marturie pentru Dumnezeu, intr-o vreme cand imparatul si poporul au intors spatele lui Iehova. Dar Dumnezeu n-a ingaduit ca slujitorul Sau sa moara de mana celor ce cautau viata lui si n-a ingaduit nici ca el sa incheie lucrarea lui in descurajare si rusine. Dupa cum Ilie a onorat pe Dumnezeu, tot asa Domnul il va onora acum pe el, neingaduind ca el sa intre in mormant, ci luandu-l direct in slava si pacea cerului.