English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 2


2:1 Cand a voit Domnul sa ridice pe Ilie la cer intr-un vartej de vant, Ilie pleca din Ghilgal cu Elisei.

Sa ridice pe Ilie. Domnul ii daduse lui Ilie o descoperire a faptului ca El il va lua la cer, dar, fara ca el sa stie acest fapt, a mai fost descoperit si lui Elisei si fiilor profetilor (vezi PK 225, 226). Inaltarea lui Ilie a avut loc dupa ce Ioram incepuse domnia lui in Iuda (2Cronici 21:5,12).

Ilie pleca... cu Elisei. In mod literal, ,,Ilie si Elisei au plecat.” Elisei era cel care insotea pe Ilie. De pe vremea cand a fost chemat, se pare ca Elisei a fost prezent in mod continuu cu Ilie, pentru ca el ,,a mers dupa Ilie” (1Regi 19:21). Tanarul profet era obisnuit sa indeplineasca astfel de slujbe zilnice pentru stapanul sau, precum turnarea de apa pe mainile lui (1Regi 3:11), si, facand toate acele slujbe de amabila si personala slujire, precum un fiu poate sa faca pentru un tata mai in varsta.

Ghilgal. Probabil ca nu Ghilgal din valea Iordanului, aproape de Ierihom, unde Israel a tabarat dupa trecerea Iordanului si unde Iosua a ridicat cele 12 pietre (Iosua 4:19,20). Comentatorii au scos in evidenta doua dificultati in aceasta identificare: (1) ordinea in care sunt amintite cele trei centre ale scolilor, Ghilgal, Betel, Ierihon (2Regi 2:1-4); comp. cu PK 225); (2) expresia ,,s-au pogorat” fiind folosita spre a descrie calatoria de la Ghilgal la Betel (2Regi 2:2). Cuvantul ebraic yarad yarad, din care este tradusa expresia, inseamna ,,a cobori” si nu este cuvantul care ar fi fost folosit in mod normal spre a descrie o calatorie de la Ghilgal, din valea Iordanului, de la o altitudine de circa 213 m sub nivelul marii, la Betel, la circa 900 m deasupra nivelului marii. Era un Ghilgal aproape de ,,campia” de langa stejarii lui More (Deuteronom 11:30), care era langa Sihem (Geneza 12,6). Acest Ghilgal a fost identificat cu satul modern Jiljilia yarad, din nordul Samariei, la 11,8 km nord-vest de Betel si s-a sugerat ca localizare posibila a Ghilgalului din aceasta naratiune.



2:2 Ilie a zis lui Elisei: Ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite pana la Betel. Elisei a raspuns: Viu este Domnul si viu este sufletul tau ca nu te voi parasi. Si s-au pogorat la Betel.

Ramai aici. Ilie stia ca el ajunsese la sfarsitul carierei lui pamantesti. Pentru Elisei, fiecare invitatie de a ramane si a lasa pe stapanul sau sa mearga singur inainte era o punere la proba a scopului si credinciosiei lui. Se va intoarce el acum inapoi de la lucrarea la care fusese chemat ca urmas al lui Ilie, mergand inapoi la plug, sau va fi credincios chemarii ca profet, continuand lucrarea de reforma atat de nobil si de eficient inceputa de Ilie?

Ma trimite. Inainte de inaltarea lui Ilie, el trebuia sa mai viziteze inca o data scolile profetilor, spre a avertiza si a intari pe cei care aveau sa poarte raspunderi in lucrarea Domnului. Este semnificativ faptul ca doua dintre aceste centre importante de instruire spirituala erau asezate in locuri unde se stabilisera altare pentru falsa inchinare care ajunsese atat de puternic fortificata in tara. Aceste doua scoli erau la Ghilgal si Betel (vezi cele despre v. 1) si a treia scoala era la Ierihon. Tinerii instruiti in aceste scoli trebuiau sa aduca la indeplinire in orice parte a tarii, lucrarea de instruire a poporului in caile lui Dumnezeu si sa combata influenta idolatriei, careia i de daduse un sprijin atat de puternic de catre Ahab si Izabela. Ca rezultat al acestor eforturi serioase si unite, au fost puse in actiune influente puternice spre bine, iar cauza idolatriei a primit o lovitura hotaratoare. Israel, care din cauza rautatii lui, parea copt pentru nimicire, a fost salvat pentru un timp de pericolele care amenintau sa aduca natiunea la ruina.

Viu este Domnul. Aceste cuvinte serioase au fost spuse de trei ani, la Ghilgal, la Betel (v. 4) si la Ierihon (v. 6). Ele descopera scopul hotarat al lui Elisei de a nu-si parasi increderea, ci sa continue pana la capat, impreuna cu invatatorul sau, Ilie, in lucrarea la care fusese chemat. Tanarul fusese chemat de Dumnezeu sa urmeze pe profetul mai varstnic si sa primeasca de la el o instruire care trebuia sa-l pregateasca pentru grelele raspunderi pe care in curand urma sa le poarte singur. Atata timp cat era ocazia pentru slujire, Elisei a refuzat sa paraseasca pe invatatorul sau. El avea sa fie un slujitor adevarat si increzator.



2:3 Fiii prorocilor, care erau la Betel, au iesit la Elisei, si i-au zis: Stii ca Domnul rapeste astazi pe stapanul tau deasupra capului tau? Si el a raspuns: Stiu si eu, dar taceti.

Fii proorocilor. Numai cu cativa ani mai inainte, Ilie crezuse ca in Israel numai el singur a ramas credincios lui Dumnezeu, dar el a primit asigurarea divina ca Domnul avea nu mai putin de 7000 in Israel, care nu-si plecasera genunchiul inaintea lui Baal (1Regi 19:18). Multi dintre acesti fii credinciosi ai lui Dumnezeu s-au unit cu scolile profetilor, pentru a se putea pregati pentru o parte din aceeasi lucrare de reforma la care fusesera chemati Ilie si Elisei. Multe scoli ajunsesera la decadere in timpul apostaziei lui Israel, dar au fost restabilite de Ilie (PK 224). Acum Ilie gasea in toata natiunea dovezi de credinta si curaj in Domnul si inima lui se bucura vazand puternica lucrare pe care el o vedea ca este continuata in scoli.

Stii? Faptul ca Ilie urma sa fie mutat in acea zi fusese descoperit nu numai profetului, insusi, ci si lui Elisei si fiilor profetilor (vezi cele despre v. 1). Cand un om are o descoperire de la Dumnezeu, nu este o indicatie ca acea descoperire nu a mai fost data si altcuiva.

Deasupra capului tau. Era in general recunoscut ca Ilie detinea pozitia de conducere in lucrarea de reforma a Domnului, care se aducea la indeplinire atunci in Israel. Ucenicii din scolile profetilor recunosteau acest fapt, si tot asa si Elisei. Dumnezeu continua sa faca lucrarea Sa pe pamant, prin conducatorii alesi de EL. Adevaratul popor al lui Dumnezeu recunoaste pe acesti conducatori alesi pe cale divina si urmeaza conducerii lor, fara invidie si critica.



2:4 Ilie i-a zis: Eliseie, ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite la Ierihon. El a raspuns: Viu este Domnul si viu este sufletul tau ca nu te voi parasi! Si au ajuns la Ierihon.

La Ierihon. De la Ghilgal din sudul Samariei (vezi cele despre v. 1), Ilie si Elisei au calatorit spre est si sud, spre Betel, si, acum, ei continua calatoria lor in aceeasi directie generala, spre Ierihon, care se afla cam la 21 km dincolo de Betel.



2:5 Fii prorocilor, care erau la Ierihon, s-au apropiat de Elisei, si i-au zis: Stii ca Domnul rapeste azi pe stapanul tau deasupra capului tau? Si el a raspuns: Stiu si eu; dar taceti.

Fiii profetilor. Centrele lucrari lui Dumnezeu sunt situate in locuri strategice. Intemeierea unei scoli a profetilor la Ierihon n-a fost la intamplare. Ierihonul se afla pe un drum de seama pe care treceau multi calatori din regiunile de peste Iordan. La oaza din Ierihon, ei puteau sa se opreasca pentru odihna si reinviorare. Aici ei puteau veni in contact cu ucenicii de la scolile profetilor si sa primeasca de la ei, solii de speranta si de incredere in Domnul, care Dumnezeu dorea sa fie duse tuturor oamenilor de pretutindeni.



2:6 Ilie i-a zis: Ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite la Iordan. El a raspuns: Viu este Domnul si viu este sufletul tau ca nu te voi parasi. Si amandoi si-au vazut de drum.

La Iordan. La raul Iordan, cei doi barbati erau numai la vreo 16 km departare de ,,muntele Nebo” si ,,Pisga”, adica in fata Ierihonului (Deuteronom 34:1). Astfel ca in aceeasi regiune unde a murit Moise si de unde a fost luat la cer, urma sa fie transferat Ilie, cel mai mare dintre profeti, de la Moise incoace.



2:7 Cincizeci de insi dintre fiii prorocilor au sosit si s-au oprit la o departare oarecare in fata lor, si ei amandoi s-au oprit pe malul Iordanului.

Cincizeci de oameni. Aceasta constituie o indicatie despre marimea unei scoli a profetilor. Limbajul textului inseamna ca acestia nu era toti, ci numai o parte din cei care urmau la scoala din Ierihon.

S-au oprit la o departare. Acesti fii ai profetilor stiau ca Ilie avea sa fie luat de la ei si inaltat la cer, si ca aceasta avea sa fie ultima oara cand ei vedeau pe iubitul lor conducator. Astfel ca ei s-au oprit intr-un loc favorabil, probabil pe inaltimile abrupte din spatele cetatii, de unde puteau sa aiba un camp vizual al intregului curs al raului si al tarmului de dincolo, pana la multi kilometri departare.

Pe malul Iordanului. Sub observatia celor ,,cincizeci de oameni” care au ocupat pozitia lor, pe locul ales, Ilie si Elisei au ajuns la Iordan. Aceasta era cam la 8 km, la cel mai apropiat cot, de Ierihon.

2:8 Atunci Ilie si-a luat mantaua, a facut-o sul, si a lovit cu ea apele, care s-au despartit intr-o parte si intr-alta, si au trecut amandoi pe uscat.

Si-a luat mantaua. Mantaua lui Ilie devenise semnul slujbei sale profetice. Facand-o sul, a lovit apele Iordanului, dupa cum si Moise lovise apele Nilului, cu toiagul sau (Exod. 7:20). Rezultatul a fost o despartire miraculoasa a Iordanului care a facut o cale pe care slujitorii lui Dumnezeu au trecut dincolo, pe pamant uscat. Aceasta este o comparatie vadita cu despartirea apelor la Marea Rosie, pe vreme Exodului (Exod. 14.21) si cu oprirea Iordanului, pe timpul lui Iosua (Iosua 3:13-17). Acelasi Dumnezeu care, prin puterea Sa, a scos pe Israel din Egipt si l-a adus in Tara Fagaduintei, mai era cu ei, gata sa Se descopere pe Sine, puterea Sa si iubitoarea Sa purtare de grija pentru poporul Sau, in caz de nevoie.



2:9 Dupa ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: Cere ce vrei sa-ti fac, inainte ca sa fiu rapit de la tine. Elisei a raspuns: Te rog sa vina peste mine o indoita masura din duhul tau!

Cere. Cand Ilie era gata sa-si ia ramas bun de la credinciosul sau slujitor si ucenic, el a dat lui Elisei privilegiul de a cere dupa dorinta inimii lui, oricare ar fi fost aceasta. Elisei ar fi putut cere o favoare vremelnica sau materiala – bogatie, renume, intelepciune, onoare si glorie lumeasca, un loc printre marii conducatori ai pamantului sau o viata usoara si placuta, in contrast cu viata aspra si de lipsuri a lui Ilie. Dar el n-a cerut nimic din toate acestea. Ceea ce el dorea cel mai mult era sa duca mai departe aceeasi lucrare pe care o dusese Ilie, in acelasi spirit si putere. Pentru a face aceasta, el avea sa aiba nevoie de acelasi har si acelasi ajutor al Duhului lui Dumnezeu.

O indoita masura. Cererea lui Elisei ne aduce aminte de cererea lui Solomon. El nu cere avantaje lumesti, pozitie sau castig, ci cere puterea spirituala necesara pentru a se achita corect de solemnele raspunderi la care fusese chemat. Cerand o ,,indoita masura a duhului lui Ilie, Elisei nu cerea dubla putere a lui Ilie. El nu cerea mai mult decat ii fusese dat lui Ilie. Expresia ebraica folosita este aceeasi ca cea din Deuteronom 12:17, care inseamna proportia proprietatii tatalui care trebuia sa fie data fiului celui mai mare. In felul acesta, cererea lui Elisei era numai ca el sa poata fi tratat ca fiul cel mai mare, de profetul care pleca, si ca el sa poata primi o dubla masura a duhului lui Ilie, in comparatie cu aceea care avea sa fie data oricaror alti fii ai profetilor. Ceea ce cerea el era o recunoastere a dreptului de nastere spiritual, ca el sa poata fi privit ca intaiul nascut spiritual al batranului profet, pentru ca astfel sa poata continua lucrarea inceputa de Ilie.



2:10 Ilie a zis: Greu lucru ceri. Dar daca ma vei vedea cand voi fi rapit de la tine, asa ti se va intampla; daca nu, nu ti se va intampla asa,

Greu lucru ceri. Nu greu pentru Domnul, ci greu sa-l acorde, pentru Ilie. Un profet nu era chemat sa-si numeasca succesorul. Numai Dumnezeu poate alege pe acei care vor duce mai departe slujba profetica. Ilie stia prea bine ca nu era de competenta lui sa numeasca pe acela care avea sa duca mai departe lucrarea la care el insusi fusese chemat de Domnul. Din aceasta cauza, era imposibil pentru el, fara inspiratie divina, sa spuna daca cererea ii va fi sau nu indeplinita.

Cand voi fi rapit. Cuvintele ,,cand sunt” (engl. I am) nu exista in textul ebraic si ar fi mai bine sa fie omise. Sensul este ,,daca ma vezi cand sunt luat”. Daca Elisei va fi martor ocular al transferarii lui Ilie, atunci el va sti ca Domnul a vazut potrivit ca cererea lui sa fie implinita.



2:11 Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul, si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.

Pe cand mergeau ei. In mod literal, ,,ei umblau umbland”. Adica, ei mergeau mereu inainte, discutand in timp ce mergeau. Incotro mergeau, nu ne este spus, poate ca spre vreo inaltime a muntilor din apropierea locului unde Moise a fost inviat din morti si luat la cer.

Un car de foc. ,,Carele Domnului”, evident ca erau ingerii (vezi Psalmul 68:17). Ingerii sunt solii lui Dumnezeu, ,,trimisi sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea” (Evrei 1:14). Solii ceresti si agentii divini sunt reprezentati in diferite forme, privirii omenesti, in vedenii profetice. Zaharia a vazut cai de diferite culori (Zaharia 1:8) care sunt declarati a fi soli ,,pe care i-a trimis Domnul sa cutreiere pamantul” (Zaharia 1:10). El a vazut cai si care (Zaharia 6:1-3), interpretati a fi ,,vanturi (spirite) ale cerurilor care ies din locul in care stateau inaintea Domnului intregului pamant” (Zaharia 6:5). Ezechiel a vazut ,,fiinte vii”, aratate ca avand infatisarea de ,,carbuni de foc aprinsi” cu miscarile lor comparati cu lumina fulgerului (Ezechiel 1:13,14).

Caii si carele sunt adesea folosite in Biblie ca simboluri ale puterii, maiestatii si slavei cu care Domnul nimiceste pe oponentii Lui si ocroteste si salveaza pe cei ce sunt ai Lui. Habacuc reprezinta astfel puterea lui Dumnezeu: ,,ai incalecat pe caii Tai si Te-ai suit in carul Tau de biruinta” (Habacuc 3,8). Facand o descriere a venirii Domnului, Isaia vorbeste despre venirea Sa ca fiind in ,,carele Lui... ca un vartej” (Isaia 66:15). Cand slujitorul lui Elisei a fost cuprins de groaza din cauza marii ostiri a sirienilor, cu caii si carele lor (2Regi 6:14,15), Elisei s-a rugat ca ochii lui sa fie deschisi dupa care tanarul ,,a vazut muntele plin de cai si de care de foc imprejurul lui Elisei” (2Regi 6:17).

Ilie a fost un simbol al sfintilor care traiesc in zilele de pe urma care vor fi transferati fara sa vada moartea. La schimbarea la fata, unde lui Petru, Ioan si Iacov li s-a dat o vedenie anticipatoare a celei de-a doua veniri a lui Hristos, in slava si puterea Sa (Luca 9:28–32; vezi DA 421, 422), Ilie a aparut ca reprezentant al sfintilor care vor fi transferati la venirea lui Isus, iar Moise, ca reprezentant al dreptilor care mor si vor fi inviati din mormintele lor, spre a insoti pe Mantuitorul lor in ceruri.

Intr-un vartej de vant. Teribila putere a furtunii prezinta mintii omului o reprezentare a inspaimantatoarei maiestati si puteri a lui Dumnezeu. ,,Domnul a raspuns lui Iov din mijlocul furtunii” (Iov 38:1), prezentandu-i un tablou despre insondabila intelepciune si putere a lui Dumnezeu (vezi si Isaia 66:15; Na. 1:3). Ilie a facut o mare lucrare si a primit o rasplata mareata. In singuratate si descurajare, in durere si suferinta, in pustiu sau pe inaltimile muntilor, Ilie a purtat mai departe sarcina lui cea grea de a da marturie pentru Dumnezeu, intr-o vreme cand imparatul si poporul au intors spatele lui Iehova. Dar Dumnezeu n-a ingaduit ca slujitorul Sau sa moara de mana celor ce cautau viata lui si n-a ingaduit nici ca el sa incheie lucrarea lui in descurajare si rusine. Dupa cum Ilie a onorat pe Dumnezeu, tot asa Domnul il va onora acum pe el, neingaduind ca el sa intre in mormant, ci luandu-l direct in slava si pacea cerului.



2:12 Elisei se uita si striga: Parinte! Parinte! Carul lui Israel si calarimea lui! Si nu l-a mai vazut. Apucandu-si hainele, le-a sfasiat in doua bucati,

Elisei se uita. (In engleza, l-a vazut.) In felul acesta a fost implinit semnul dat de Ilie (v. 10). Elisei stia acum ca va avea o dubla masura a duhului lui Ilie, lucru cerut de el, si ca in fata lui era o mare lucrare de facut.

Parinte. Elisei privea pe varstnicul profet ca pe un parinte spiritual. Ca fiu si mostenitor, tanarul profet trebuia acum sa preia raspunderile celui mai in varsta. Lucrarea inceputa atat de nobil de Ilie avea sa fie dusa de aici inainte de Elisei.

Carul lui Israel. Cuvintele au fost inspirate de felul uimitor in care a fost luat Ilie la cer, dar ele exprima intelegerea de catre profet a faptului ca adevarata aparare a lui Israel nu consta in puterea pamanteasca, nu in ostiri, calareti si care, ci in taria si puterea lui Dumnezeu. Un singur inger trimis de Dumnezeu sa pazeasca pe copii Sai poate face mai mult decat cele mai puternice ostiri ale pamantului.

Nu l-a mai vazut. Elisei a vazut pe invatatorul sau luat la cer, dar odata plecat, Elisei nu avea sa-l mai vada. Lui Elisei nu-i va mai fi ingaduit sa-l vada pe Ilie decat la inviere, cand mortii credinciosi sunt inviati din mormintele lor. Tot asa va fi si cu ucenicii care L-au vazut pe Isus inaltandu-Se la cer si ,,un nor L-a ascuns din ochii lor” (Fapte 1:9). La a doua venire, lor le va fi din nou ingaduit sa-L vada (Fapte 1:11). Chiar daca suntem despartiti de cei dragi ai nostri pentru un timp si in aceasta lume de acum nu-i mai vedem, vine ceasul cand ii vom vedea din nou – fericitul ceas cand niciodata nu ne vom mai desparti.

Le-a sfasiat. Sfasierea hainelor era, de obicei, un semn de adanca durere si descurajare (Numeri 14:6; 2Samuel 13:19; 2Cronici 34:27; Ezra 9:3; Iov 1:20; 2:12). In acest caz, totusi, probabil ca sfasierea hainelor lui Elisei n-a fost un indiciu al marii lui dureri, cat a faptului ca, de aici inainte nu mai avea nevoie de vechea sa imbracaminte – el avea sa poarte mantaua lui Ilie (2Regi 2:13).

2:13 si a ridicat mantaua, careia ii daduse drumul Ilie. Apoi s-a intors, si s-a oprit pe malul Iordanului;

Mantaua lui Ilie. Mantaua era semnul slujbei profetice a lui Ilie. Cand Ilie l-a desemnat prima data pe Elisei ca succesor al lui, el si-a aruncat mantaua asupra lui (1Regi 19:19). Acum mantaua era lasata pentru Elisei ca un testament din partea varstnicului profet si ca indicatie ca acum el trebuia sa preia raspunderile conducerii care pana aici au fost purtate de Ilie. Intorcandu-se la popor cu acest semn de autoritate, el avea sa fie recunoscut ca urmas al lui Ilie.

Pe malul Iordanului. Iordanul era si o bariera, dar si o ocazie. Pentru individul obisnuit, el era

o bariera. Pentru slujitorul lui Dumnezeu, el s-a dovedit a fi o ocazie de a manifesta puterea lui Dumnezeu. Elisei s-a oprit pe malul Iordanului, dar n-a ezitat mult.



2:14 a luat mantaua, careia ii daduse Ilie drumul, si a lovit apele cu ea, si a zis: Unde este acum Domnul, Dumnezeul lui Ilie? Si a lovit apele, care s-au despartit intr-o parte si in alta, si Elisei a trecut.

Unde este acum Domnul, Dumnezeul lui Ilie? Intrebarea nu pare a fi fost o intrebare a indoielii sau a credintei nedesavarsite. Elisei, prin lovirea apelor cu mantaua lui Ilie, s-a dovedit a fi un barbat al credintei si actiunii. Dupa cum puterea lui Dumnezeu se odihnise asupra predecesorului sau, tot asa Elisei avea incredere ca ea se va odihni acum si asupra lui. Ceea ce Dumnezeu facuse pentru Ilie, Elisei se astepta ca Dumnezeu sa faca pentru el. Chestiunea probabil ca era in natura unei rugaciuni si chemari a lui Dumnezeu, de a Se descoperi pe Sine, mai degraba decat la natura unei intrebari spre a se vedea ce va face sau ce nu va face Dumnezeu.

Elisei a trecut. Elisei a chemat pe Dumnezeu prin credinta si Domnul a onorat credinta lui. Dumnezeu a facut multe minuni ale harului Sau pentru acei ai Sai care au mers inainte in credinta si ca raspuns la chemarea divina. Dificultatile nu sunt bariere, ci ocazii pentru barbatii curajului si ai credintei.



2:15 Fiii prorocilor care erau in fata Ierihonului, cand l-au vazut, au zis: Duhul lui Ilie a venit peste Elisei. Si i-au iesit inainte, si s-au inchinat pana la pamant inaintea lui.

Cand l-au vazut. Elisei era supravegheat. Ochii fiilor proorocilor care erau la Ierihon erau asupra lui. Daca n-ar fi reusit, ei ar fi fost martori ai nereusitei lui. Dar, avand succes, ei au fost martori la succesul lui. Credinta lui Elisei a inspirat credinta, iar biruinta lui a dus la multe biruinte in lungul si-n latul tarii.

Duhul lui Ilie. Minunea lui Ilie a fost repetata de Elisei si a fost acceptata ca dovada ca ceea ce Dumnezeu a facut prin batranul profet, El are sa faca si prin succesorul Sau. Cand un conducator, care a purtat grele raspunderi spirituale, trebuie sa incheie lucrarile lui, Dumnezeu da ajutor si tarie altuia care este ales ca succesor. Lucrarea lui Dumnezeu este mai mare decat oricare om. Ea nu trebuie sa inceteze cand o persoana termina lucrarile lui, ci sa mearga inainte, din biruinta in biruinta, cand maini succesoare preiau insarcinarile din mainile predecesoarelor lor. Acelasi Duh care a calauzit si intarit pe Ilie, avea sa dea intelepciune si tarie succesorului lui. Multe fapte puternice aveau sa fie indeplinite de tanarul care avea credinta si curajul de a calca pe urmele invatatorului lui.

Vezi o harta a calatoriilor lui Elisei dupa inaltarea lui Ilie



2:16 Ei i-au zis: Iata ca intre slujitorii tai sunt cincizeci de oameni viteji; vrei sa se duca sa caute pe stapanul tau? Poate ca Duhul Domnului l-a dus si l-a aruncat pe vreun munte sau in vreo vale. El a raspuns: Nu-i trimiteti.

Vrei sa se duca? Fii proorocilor vazusera pe Ilie plecand impreuna cu Elisei si au fost martori oculari ai intoarcerii de unul singur a lui Elisei, imbracat cu mantaua lui Ilie. Inainte de aceasta, ei au avut o descoperire din partea Domnului, ca Ilie avea sa fie luat de la ei. Probabil ca Dumnezeu nu le-a descoperit felul exact in care avea sa fie luat Ilie, si poate ca lor nu li s-a ingaduit sa fie martori la toate amanuntele inaltarii, cel putin nu asa de lamurit cum a fost pentru Elisei. Dar probabil ca Elisei le-a spus ce s-a intamplat si aceasta trebuia sa fie suficient pentru ei. Poate ca ei n-au inteles si au crezut ca se putea ca trupul lui Ilie sa fi fost pus undeva, pe inaltimea muntoasa izolata sau in vreo vale din regiunea de peste Iordan.



2:17 Dar ei au staruit multa vreme de el. Si el a zis: Trimiteti-i. Au trimis pe cei cincizeci de oameni, care au cautat pe Ilie trei zile si nu l-au gasit.

Ei au staruit ... de el. Fiii proorocilor au insistat in planul lor. Ei au staruit atat de mult incat, in cele din urma, lui Elisei i-a venit greu sa mai refuze cererea lor. Sunt cazuri cand staruinta este o virtute, dar sunt si cazuri cand ea este slabiciune si nebunie. Niciodata nu este intelept si drept sa se staruie in greseala. Cand Elisei a descoperit faptele, tinerii ar fi trebuit sa le primeasca si sa fie multumiti.

Si el a zis: ,,Trimiteti-i”. Cand cineva insista pentru planul lui, sunt cazuri cand chiar un profet al Domnului sau Insusi Dumnezeu nu va mai spune nu. Nu cu placere, ci in sila si impotriva ratiunii lui celei mai bune, in cele din urma, Elisei si-a dat consimtamantul. Prin propria lor cercetare, despre care Elisei stia ca avea sa fie zadarnica, fii profetilor aveau sa afle pentru ei insisi faptele in cauza. Cu mult mai bine ar fi fost sa accepte acele fapte care le-au fost descoperite de Elisei.

Nu l-au gasit. Ei au cautat timp de trei zile, numai pentru a descoperi cat de gresiti au fost si cat de adevarat era cuvantul lui Elisei. Exista cai usoare pe care se ajunge la cunostinta si intelepciune, dar sunt si cai grele. Niciodata nu tine de intelepciune sau prudenta a refuza marturia faptelor sau a merge impotriva sfatului unui profet al lui Dumnezeu.



2:18 Cand s-au intors la Elisei, care era la Ierihon, el le-a zis: Nu v-am spus sa nu va duceti?

Nu v-am spus. Trebuie sa fi fost o grupa de tineri cu fetele pline de rusine cei care s-au intors la Elisei, cu stirea esecului cautarilor lor. Atat cat spune raportul, Elisei nu le-a reprosat, ci doar le-a amintit de sfatul lui neluat in seama de ei.



2:19 Oamenii din cetate au zis lui Elisei: Iata, asezarea cetatii este buna, dupa cum vede domnul meu; dar apele sunt rele, si tara este stearpa.

Din cetate. Adica Ierihon. Dupa inaltarea lui Ilie, Elisei a ramas pentru o perioada de timp la Ierihon, unde, intr-o placuta si fertila oaza, fusese intemeiata una dintre scolile profetilor.

Este buna. Comparata cu regiunea dezolanta din jur, situatia din Ierihon era intr-adevar placuta. Aici era Pustia Iudeii, un desert uscat si gol, cu un soare care batea asupra unui pamant sterp si cenusiu. Pe vremea intrarii in Canaan, izvoare datatoare de viata au intretinut un loc verde, intr-o parte a dezolantei vai. Existau padurici de palmieri si smochini, arbusti aromatici si campuri cu grane. Ierihonul fusese un loc placut. Dar blestemul pronuntat de Iosua (Iosua 6:26) a lasat mare parte din regiune, pustie.

Apele sunt rele. Apele Ierihonului, altadata atat de sanatoase si reinvioratoare, devenisera alterate si stricate, iar ca rezultat, valea, altadata placuta, a devenit stearpa si nefertila.



2:20 El a zis: Aduceti-mi un blid nou si puneti sare in el. Si i-au adus.

Puneti sare in el. Elisei a cerut un vas nou, care nu mai fusese folosit niciodata si sare, mijloace prin care apa urma sa fie facuta curata si sanatoasa. Probabil ca sarea a fost ceruta pentru ca era de obicei folosita ca mijloc de conservare, spre a preveni putrefactia si descompunerea. In sare nu era nici o virtute ca mijloc de reface a izvorului care nu era curat; ea nu era decat un simbol al puterii curatitoare si de refacere care purcede de la Domnul, care avea sa redea apelor, puterea lor datatoare de viata de mai inainte.



2:21 Apoi s-a dus la izvorul apelor, si a aruncat sare in el, si a zis: Asa vorbeste Domnul: Vindec apele acestea; nu va mai veni din ele nici moarte, nici sterpatura.

In el. Actionand in Numele Domnului, Elisei a aruncat sare in izvor. Prin aceasta actiune simbolica, a reprezentat inaintea poporului lucrarea pe care Domnul avea s-o faca prin curatirea izvorului. Sarea, pentru a fi eficienta, trebuie sa fie amestecata si intru totul dizolvata in ceea ce trebuia sa fie conservat. De aceea, sarea a fost aruncata in izvor, pentru a putea patrunde si face infuzie cu fiecare particica ce fusese stricata. Aceasta ilustreaza ca credinciosul care este asemuit cu sarea (Matei 5:13), trebuie sa vina in contact personal cu aceia la care doreste sa ajunga cu Evanghelia.

Vindec. Nu trebuie lasata nici o indoiala in mintea oamenilor in ceea ce priveste modul in care au fost vindecate apele. Aceasta nu a fost magia vreunui om, ci puterea miraculoasa a lui Dumnezeu.



2:22 Si apele au fost vindecate pana in ziua aceasta, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul.

Pana in ziua aceasta. Refacerea efectuata atunci a fost permanenta. Un izvor numit ’Ain es-Sultan, cunoscut si ca Fantana lui Elisei, inca mai aprovizioneaza cu apa abundenta, regiunea. In decursul tuturor anilor de la minunea lui Elisei, izvorul de la Ierihon a continuat sa curga, revarsandu-si apele vindecatoare si sustinatoare de viata, facand din acea parte a vaii, o oaza placuta si frumoasa. Dupa cum Domnul, in mila Sa, a fost binevoitor sa vindece izvorul de la Ierihon, tot asa El este gata sa vindece inimile si vietile oamenilor de bolile lor spirituale. Dupa cum izvorul a fost refacut, tot asa putea fi refacut si Israel, daca natiunea ar fi acceptat lucrarea slujitorului ales al lui Dumnezeu. Dupa cum apele de la Ierihon au continuat sa curga, ducand cu ele viata si binecuvantare pentru regiunile din jur, tot asa, din Israel putea sa curga ca un curent de viata spirituala si de vindecare, aducand pace si binecuvantarile Cerului, tuturor popoarelor pamantului.

Otrava pacatului este inca la lucru in inimile oamenilor. Izvoare de ura si de amaraciune curg din ele in lume, cand ar putea fi iubire si bucurie. Puterile vindecatoare ale Evangheliei lui Hristos sunt necesare peste tot, pentru ca ele sa poata face o infuzie de viata noua si putere in inimile oamenilor. In sufletul omenesc trebuie sa vina viata Cerului pentru ca, astfel, curentul stricaciunii sa poata fi oprit. Hristos a venit in lume sa indulceasca vietile oamenilor si sa reverse curent datator de viata si curatie, de har si putere spirituala. Inima care este transformata prin iubirea lui Dumnezeu, devine un curent de viata si bucurie, de pace si frumusete pentru lume. Oriunde ar curge acest curent, lumea devine mai buna si un loc mai fericit pentru a trai, o oaza placuta in mijlocul desertului, disperarii si durerii. Astazi, Hristos este lumina si viata oamenilor si binecuvantarile Sale se revarsa asupra tuturor popoarelor pamantului, din inimile acelora care au fost schimbati prin atingerea iubirii si harului Sau. Biserica lui Dumnezeu trebuie sa fie pentru lume, o fantana care curata, revitalizeaza inimile si reface speranta, dreptatea si bucuria in regiunile care au pierdut legatura cu Cerul.



2:23 De acolo s-a suit la Betel. Si pe cand mergea pe drum, niste baietasi au iesit din cetate, si si-au batut joc de el. Ei ii ziceau: Suie-te, plesuvule! Suie-te, plesuvule!

La Betel. Elisei se intorcea pe acelasi drum pe care numai cu putin timp in urma, il parcursese impreuna cu Ilie. Acum, batranul profet era plecat, dar lucrarea pe care el o incepuse in chip atat de minunat era dusa mai departe. Scolile profetilor, intemeiate de Samuel si reinfiintate de Ilie, dupa ce cazuse intr-o stare de prabusire, au continuat sa functioneze, instruind pe tineri pentru lucrarea Domnului. Atat Ilie, cat si Elisei, au vazut importanta acestor scoli ca o puternica miscare inainte a lucrarii lui Dumnezeu. Fara barbati care sa fie bine pregatiti pentru lucrarea de reforma, aceasta avea sa fie mereu handicapata si se putea astepta de la ea doar putine progrese. Astfel ca Elisei a facut prima lui lucrare spre a intari si incuraja aceste scoli, pentru ca ele sa poata avea un rol efectiv in marea lucrare de intemeiere a dreptei imparatii a lui Dumnezeu in inima fiilor oamenilor de pe pamant.

Si-au batut joc de el. Elisei era un profet al pacii, cu o solie de pace. Lucrarea lui era una de a aduce viata si bucurie poporului Israel. Cand el a inceput aceasta importanta misiune a sa, un numar de tineri au iesit din cetatea Betel sa-si bata joc de el si sa ia in ras lucrarea lui de trimis al lui Dumnezeu.

,,Suie-te, plesuvule.” Inaltarea lui Ilie fusese unul dintre cele mai solemne evenimente. Dumnezeu a luat pe servul Sau credincios la Sine, fara sa-l lase sa guste moartea. Tinerii din Betel auzisera de transferarea lui Ilie si ei au facut din aceasta ocazie, subiect de zeflemea si batjocura. Ilie era plecat si acum, ei s-au legat de Elisei, cerandu-i in mod batjocoritor sa se inalte si el si sa plece din mijlocul lor. Tinerii erau inspirati de Satana, care cauta sa faca tot ce se poate pentru a contracara solemnul eveniment care avusese loc si care nu putea decat sa lase o adanca impresie asupra poporului tarii. Cand Elisei si-a inceput lucrarea, Satana a cautat sa zadarniceasca planurile si scopurile lui Dumnezeu. Daca bataia de joc a acestor tineri ar fi fost lasata sa treaca neobservata, lucrarea pe care Dumnezeu avea de gand s-o faca prin Elisei avea sa fie mult intarziata, iar victoria ar fi fost castigata pentru cauza celui rau. Ocazia cerea o actiune grabnica si hotaratoare.



2:24 El s-a intors sa-i priveasca, si i-a blestemat in Numele Domnului. Atunci au iesit doi ursi din padure, si au sfasiat patruzeci si doi din acesti copii.

I-a blestemat. De la natura, Elisei era un barbat al amabilitatii. Dar in lucrarea lui Dumnezeu exista limite chiar si in ce priveste amabilitatea. Onoarea Numelui lui Dumnezeu trebuie pastrata si faptele Sale solemne nu trebuie facute subiect de gluma si bataie de joc de catre multimea lipsita de evlavie. Un profet al lui Dumnezeu trebuie respectat si autoritatea lui trebuie mentinuta. Fermitatea, hotararea si actiunea decisiva sunt semne de conducere la acei pe care Dumnezeu ii cheama sa poarte raspunderi pentru El. Acesta nu era un timp pentru slabiciune si nehotarare. Intorcandu-se spre multimea necioplita si nelegiuita de tineri, Elisei, sub inspiratia Cerului, a pronuntat asupra lor blestemul lui Dumnezeu.

Patruzeci si doi. Judecata care a urmat venea de la Dumnezeu. Severitatea pedepsei era dupa masura seriozitatii chestiunii in cauza. Era mare nevoie de un exemplu elocvent, spre a impiedica cresterea lipsei de credinta si spre a arata poporului ce lucru teribil este ca cineva sa-si bata joc de lucrarea lui Dumnezeu sau sa dispretuiasca pe servii alesi de Cer. Barbatii sfinti ai lui Dumnezeu trebuie tratati cu respect si reverenta, pentru ca ei sunt chemati sa lucreze si sa vorbeasca in numele Domnului. Ei sunt aici ca reprezentanti ai lui Dumnezeu si prin dispretuirea lor, oamenii Il dispretuiesc pe Dumnezeu. Dumnezeu tine socoteala de tratamentul pe care ei il acorda slujitorilor Sai alesi. Teribila judecata care s-a abatut asupra tinerilor batjocoritori de la Betel dovedeste cat de inspaimantator este sa-ti bati joc de sfintenie sau sa arati lipsa de respect fata de solii lui Dumnezeu.



2:25 De acolo s-a dus pe muntele Carmel, de unde s-a intors la Samaria.

Pe Muntele Carmel. Incepandu-si lucrarea, Elisei se pare ca mai intai a facut o inspectie generala a tarii, cautand cale locuri in care lucrase Ilie si unde se putea face lucrarea in continuare. Muntele Carmel pastra amintiri sfinte. Acolo era locul unde a fost castigata victoria din cariera profetica a lui Ilie. Adesea glasul lui se inaltase in mustrare netematoare, condamnand pacatosenia imparatului si a poporului si chemandu-i sa se intoarca de la cele rele si sa umble in caile Domnului. Acea lucrare n-a fost fara efect. Fara indoiala ca Elisei a cugetat la acele zile agitate, in timp ce vizita scena acestei biruinte de altadata si el a fost inspirat din nou sa depuna toata inima si spiritul sau in lucrarea de impacare incredintata Lui. Mai tarziu, in lucrarea lui, se pare ca Elisei si-a stabilit resedinta pe Muntele Carmel (cap. 4:23-25).

La Samaria. Samaria era capitala Regatului de Nord si, acum, Elisei a pornit spre acest centru important. Mai tarziu, el avea sa depuna marturie pentru Cer inaintea conducatorilor tarii. Lumina care i-a fost data era pentru imparat, cat si pentru popor si el a luat cu indrazneala asupra sa, raspunderile in cel mai important centru al natiunii.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

1–12Ed 151

1–25PK 225–237

2 Ed 59; PK 225, 226

6–9PK 226

6–15Ed 59

9 GW 116

9–11PK 227

10, 11 PK 342

11 Ed 151; EW 162; SR 206

12–15PK 228

19–21PK 230

21 PK 233

22 PK 231

23, 24 EW 248; PK 236; 5T 44


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: