English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 18


18:1 In al treilea an al lui Osea, fiul lui Ela, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ezechia, fiul lui Ahaz, imparatul lui Iuda.

Ezechia. De aici inainte, regii ale caror rapoarte vor aparea, sunt regii lui Iuda. Cand a venit la tron Ezechia – probabil coregent cu tatal sau Ahaz, (vezi pp. 86, 150 orig.) – Israel era aproape de incheierea tragicii lui istorii. Iuda a continuat inca aproape timp de un secol si jumatate. Umbland pe caile natiunilor din jurul lor poporul a cazut prada pentru acele natiuni. Ahaz, inaintasul lui Ezechia, a mers departe spre a cobori pe Iuda la acelasi nivel ca pe Israel. Inchinarea la zeii pagani era incurajata, templul Domnului era consacrat inchinarii la idoli si Asiriei i se platea bir. Ezechia a facut o schimbare completa in regimul politic si religios al tatalui sau. Templul a fost curatat, inchinarea la dumnezeii falsi nimicita, supunerea fata de Asiria dupa un timp abandonata si natiunea a fost adusa mai aproape de dreptatea lui Dumnezeu.



18:2 Avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat, si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Abi, fata lui Zaharia.

Douazeci si noua de ani. Despre cronologia lui Ezechia vezi pp. 86, 150, 160 in orig.

18:3 El a facut ce este placut inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau David.

Ce este placut. Trei din capitolele care mai raman din cartea Regilor sunt consacrate domniei lui Ezechia. Ezechia a facut ce este placut inaintea Domnului, chiar daca, spre a face aceasta a fost nevoie de curaj. El a trebuit sa mearga contra curentului vremii, si a intampinat opozitie inauntrul tarii sale si in afara ei. Dar, incurajat de profetul Isaia, el a stat fara frica pentru principii si a introdus o reforma religioasa care a contribuit mult ca poporul lui Iuda sa se intoarca la caile parintilor lor si sa le dea stabilitate si putere in mijlocul natiunilor.



18:4 A indepartat inaltimile, a sfaramat stalpii idolesti, a taiat Astarteele, si a sfaramat in bucati sarpele de arama, pe care-l facuse Moise, caci copiii lui Israel arsesera pana atunci tamaie inaintea lui: il numeau Nehustan.

A indepartat inaltimile. Pana in acest timp inaltimile n-au fost intru totul indepartate de cand Iuda a luat fiinta ca natiune. Ezechia a vazut ce a adus neascultarea pentru Israel, si era hotarat ca natiunea lui sa nu sufere o soarta asemanatoare. El iubea pe Dumnezeu si era hotarat sa faca tot ce-i sta in putere spre a curti tara de orice forma de idolatrie. Inaltimile, cu toate ca erau oprite de lege, au fost folosite de multi din popor ca centre favorite de inchinare (1 Regi 3,2; 14,23; 22,43; 2 Regi 12,3; 14,4; 15,4.35). pana pe vremea lui Ezechia ele au fost tolerate de imparatii lui Iuda si fara indoiala ca, pe timpul acesta, ele au fost acceptate ca o parte inradacinata a religiei nationale.

A sfaramat stalpii idolatri. Masurile acestea au fost luate dupa curatirea templului si pazirea Pastelor in primul an al domniei lui Ezechia (2 Cronici 29,3.17; 30m1.15; 31,1).

Sarpele de arama. Vezi Numeri 21,6-9. acesta este prima referire la acest sarpe ,dupa vremea lui Moise. Unii cred ca acesta a fost pastrat in cortul intalnirii atata timp cat acesta a existat si a fost transferat la templu pe timpul lui Solomon, dar despre aceasta nu exista nici o dovada. Pe vremea aceasta, totusi el era privit ca o relicva sacra, si se credea ca el poseda virtute in el insusi. Arzand tamaie inaintea lui, poporul dadea acestui sarpe de arama veneratia care trebuia sa fie acordata numai lui Dumnezeu.

El l-a numit. Una din editiile LXX-ei, precum Siriaca Targumurile redau: ,,ei l-au numit”.

Nehustan. Probabil ,,dumnezeu de bronz”, de la aceeasi radacina ca si ebraicul ,,nechasheth, ,,bronz. Altii deriva pe Nehustan din nachas, ,,sarpe”.



18:5 El si-a pus increderea in Domnul, Dumnezeul lui Israel; si dintre toti imparatii lui Iuda, care au venit dupa el sau care au fost inainte de el, n-a fost nici unul ca el.

In Domnul. Nu in puterea militara ca natiunile din jur.

N-a fost nici unul ca el. Afirmatia aceasta, probabil ca a fost facuta dupa incheierea istoriei lui Iuda. Aceasta nu contrazice ceea ce este spus despre Iosia in cap. 23,25 unde credinciosia lui fata de Legea lui Moise este laudata in mod deosebit. Caracteristica principala a lui Ezechia a fost increderea lui in Dumnezeu.



18:6 El s-a alipit de Domnul, nu s-a abatut de la El, si a pazit poruncile pe care le daduse lui Moise Domnul.

Nu s-a abatut. Multi regi care au pornit bine, s-au indepartat de Dumnezeu in timpul domniei lor, de exemplu Solomon (1 Regi 1,1-11), Ioas (2 Cronici 24,17-25) si Amatia (2 Cronici 25,14-16). Si Ezechia a cazut in greseala (cap. 20,12-19). Dar el niciodata nu a parasit pe Domnul, si a facut tot ce a putut spre a se indrepta.



18:7 Si Domnul a fost cu Ezechia, care a izbutit in tot ce a facut. El s-a rasculat impotriva imparatului Asiriei, si nu i-a mai fost supus.

A izbutit. Aceasta prosperitate materiala este prezentata in 2 Cronici 32,23.27-30).

S-a rasculat. Ahaz acceptase suveranitatea Asiriei si a platit tribut, pe care acum Ezechia a

refuzat sa-l mai plateasca.



18:8 A batut pe Filisteni pana la Gaza, si le-a pustiit tinutul, de la toate turnurile de paza pana la cetatile intarite.

A batut pe filisteni. Aceasta a constituit revolta impotriva Asiriei, pentru ca Sargon batuse Filistia pana la hotarele Egiptului si capturase pe Hanunu, regele din Gaza. In felul acesta, Filistia era sub stapanirea asiriana. Sargon a pretins ca, in cel de al 11-lea an al lui, el a detronat pe Azuru din Asdod, si el mentioneaza despre incasare de tribut de la Filistia, Iuda, Edom si Moab.



18:9 In al patrulea an al imparatului Ezechia, care era al saptelea an al lui Osea, fiul lui Ela, imparatul lui Israel, Salmanasar, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva Samariei, si a impresurat-o.

Salmanasar. Al cincilea domnitor asirian cu acest nume. El a domnit de la 727-722 i.Hr.

Impotriva Samariei. Versetele 9-12 constituie o repetare a raportului despre caderea Samariei dat deja in cap. 17,5-23. Caderea Samariei este datata aici, atat in anii lui Ezechia, cat si in a lui Osea, si istorisirea este repetata pentru a face legatura ei cu Ezechia.



18:10 Dupa trei ani, a luat-o, in al saselea an al lui Ezechia, care era al noualea an al lui Osea, imparatul lui Israel: atunci a fost luata Samaria.

Trei ani. Acesta este o buna demonstrare a obisnuitului obicei antic de calculare inclusiva. De la anii patru la sase a lui Ezechia, astazi noi calculam un interval de doi ani, dar cei din vechime au calculat anii patru, cinci si sase ca trei ani (vezi pag. 36 orig.).

A fost luata (,,ei au luat-o, in engl.). Pluralul ,,ei” prezinta interes. El se poate referi la asirieni, in general, dar aceasta este putin probabil, pentru ca versetul anterior vorbeste despre Salmanasar ca venind impotriva Samariei si a impresurat-o. S-a sugerat ca ,,ei” de aici probabil ca se refera la Salmanasar si la cineva asociat cu el. Acesta se poate ca a fost Sargon, generalul si succesorul la tron al lui Salmanasar (vezi cele despre cap. 17,6).



18:11 Imparatul Asiriei a dus pe Israel rob in Asiria, si i-a asezat la Halah si Habor, langa raul Gozan, si in cetatile Mezilor,

La Halah. Aceasta afirmatie este tot o repetate luata din cap. 17,6 din raportul de mai inainte despre caderea Samariei.



18:12 pentru ca n-ascultasera de glasul Domnului, Dumnezeului lor, si calcasera legamantul Lui; pentru ca nici n-ascultasera, nici nu implinisera tot ce poruncise Moise, robul Domnului.

N-ascultasera. Un scurt rezumat al raportului mai extins despre neascultarea la Israel se afla in cap. cap. 17,7-23.



18:13 In al patrusprezecelea an al imparatului Ezechia, Sanherib, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva tuturor cetatilor intarite din Iuda, si a pus stapanire pe ele.

Al patrusprezecelea an. Aceasta este prima din renumitele campanii ale lui Sanherib impotriva lui Ezechia. Naratiunea decurge de la capitolele 18,13 la 19,37. Acelasi raport practic in limbaj identic, se afla in capitolele al 36-lea si 37-lea din Isaia. Aceasta ar sugera ca autorul acestei parti din 2 Regi a fost Isaia. Istorisirea oarecum prescurtata din 2 Cronici. 32,1-22 da amanunte despre pregatirile de razboi ale lui Ezechia.

Comentatorii sunt in dezacord daca istorisirea descrie una sau doua campanii. Majoritatea comentatorilor moderni sustin ca raportul descrie o campanie si ca toate evenimentele apartin anului al 14-lea al lui Ezechia, 701 i.e.n. Altii sustin ca darea de seama amesteca rapoartele a doua campanii asiriene, prima in la 14-lea an al domniei lui Ezechia, in care au fost luate cetatile intarite ale lui Iuda, iar a doua, tarziu in timpul domniei lui Ezechia cand o mare parte a ostirii asiriene a fost nimicita (cap. 19,35). In favoarea primei pareri se afla faptul ca se pare ca nu exista o interpretare naturala a naratiunii biblice. Ba mai mult, izvoarele asiriene descriu o campanie a lui Sanherib in general datata in anul 701 i.e.n., dar nu fac nici o mentiune pozitiva despre o campanie de mai tarziu, impotriva lui Iuda, desi rapoartele pot fi incomplete, sau poate ca acestea au omis in mod intentionat din analele lui Sanherib un raport despre infrangerea lui. Cat priveste campania din 701, Sanherib pretinde ca el a inchis pe Ezechia ,,ca pe o pasare in colivie”, o descriere care se potriveste in mod egal unei campanii care invadeaza cetati intarite din Iuda, cat si uneia mai hotarate care ameninta Ierusalimul.

Pregatirile extensive ale lui Ezechia (vezi 2 Cronici 32,2-6) sugereaza un interval considerabil intre cele doua campanii; precum si faptul ca istorisirea biblica pare sa arate ca moartea lui Sanherib a avut loc la scurt timp dupa intoarcerea lui de la incercarea nereusita impotriva Ierusalimului. Daca a fost numai acea campanie din 701 i.e.n., asasinarea lui ar veni cam la 20 de ani dupa intoarcerea lui. Ba mai mult, recent au fost descoperite inscriptii in care Tirhaca (cap. 19,9) isi da varsta de 20 de ani pe vremea cand el a devenit coregent cu fratele sau, in 690 i.e.n. Aceasta ar face imposibil ca el sa fi luat parte la evenimentele descrise daca ele au avut loc in 701 i.e.n. Mai inainte s-a sustinut ca desi el n-a devenit rege al Egiptului pana cam la 690 i.Hr., se putea fi fost un general al ostirii. Daca afirmatiile lui Tirhaca cu privire la varsta lui sunt corecte, singura cale de a sincroniza afirmatia din cap. 19,9 cu contextul acesteia este a presupune o a doua campanie spre sfarsitul domniei lui Ezechia (vezi PK 339). Evident ca cetatile intarite a fost luate si tribut platit in prima campanie, iar Ierusalimul salvat prin interventie divina in cea de a doua.

Este fara importanta ca parerile difera in ceea ce priveste unde vine despartirea in naratiune, care a fost scrisa spre a arata atotputernica purtare de grija a lui Dumnezeu pentru acei care Il cauta, mai degraba decat a procura o schita cronologica.

Cetatilor intarite. Sanherib pretinde capturarea a 46 de cetati din ziduri din Iuda.

Vezi o harta a invaziei lui Sanherib



18:14 Ezechia, imparatul lui Iuda, a trimis sa spuna imparatului Asiriei la Lachis: Am gresit! Departeaza-te de mine. Ce vei pune asupra mea, voi purta. Si imparatul Asiriei a cerut lui Ezechia, imparatul lui Iuda, trei sute de talanti de argint si treizeci de talanti de aur.

Lachis. In raportul despre a treia campanie a lui, ,,impotriva tarii hitite”, Sanherib aminteste ca venind mai intai impotriva Sidonului si apoi impotriva cetatilor Filistiei. Apoi s-a intors inauntru tarii, spre Lachis. Lachis se afla la vrei 19,25 mile (30,8 km) sud-est de Aschelon si la vreo 27 mile (43,2 km) sud-vest de Ierusalim. Acest asediu asupra Lachisului este descris pe un relief asirian (vezi placa de la p. 64 orig.).

Am gresit. In aceasta faza, Ezechia, cuprins de groaza, a capitulat dar n-a predat Ierusalimul. El s-a gandit sa-l cumpere pe Sanherib, platindu-i o rascumparare valoroasa.

Trei sute de talanti. Sanherib a pretins plata a ,,treizeci de talanti de aur si trei sute de talanti de argint” impreuna cu o mare comoara de pietre pretioase, canapele de fildes, lemne de valoare si ,,tot felul de comori valoroase”.



18:15 Ezechia a dat tot argintul care se afla in Casa Domnului si in vistieriile casei imparatului.

In casa Domnului. Prin capitularea lui Ezechia fata de Sanherib, din nefericire templul a trebuit sa sufere.



18:16 Atunci a luat Ezechia, imparatul lui Iuda, si a dat imparatului Asiriei, aurul cu care acoperise usile si usiorii Templului Domnului.

A luat… aurul. Numai cu putin timp mai inainte, Ahaz a jefuit templul de comorile lui cand a cumparat ocrotirea lui Tiglat Pileser (cap. 16,8). De aceea, Ezechia a fost obligat sa recurga la masuri extreme spre a aduna suma ceruta de Sanherib.



18:17 Imparatul Asiriei a trimis din Lachis la Ierusalim, la imparatul Ezechia, pe Tartan, Rab-Saris, si pe Rabsache cu o ostire puternica. S-au suit si au ajuns la Ierusalim. Cand s-au suit si au ajuns, s-au oprit la canalul de apa al iazului de sus, pe drumul care duce in ogorul inalbitorului.

Tartan. Acesta este titlul generalului-sef al ostirilor asiriene. Sargon a trimis pe tartarul lui cu ostirile asiriene sa lupte impotriva Asdodului (vezi Isaia 20,1). In asiriana, cuvantul redat aici ca ,,Tartan” este turtann sau tartanu.

Rab-Saris. Acesta era titlul unui slujbas superior de la curtea asiriana, probabil, eunucul-sef. Rabsarisul lui Nebucadnetar era prezent la Ierusalim cand cetatea a cazut in mainile babilonienilor (Ieremia 39,3.13): titlul a fost gasit intr-o veche inscriptie arameica.

Rabsache. Rabsache era un alt slujbas de seama asirian, paharnicul-sef. In acest caz, el a fost purtatorul de cuvant pentru trimisii asirieni (vezi versetele 19, 26-28). Numai el este amintit ca intorcandu-se la Sanherib (cap. 19,8). In textele asiriene acest titlu oficial apare ca rab’saqu.

Iazului de sus. Exista o oarecare nesiguranta cat priveste pozitia acestui iaz. Unii cred ca el era la sud de oras, aproape de valea Ghedron, iar altii cred ca el era la nord. Cu cativa ani mai inainte, Isaia si fiul lui, Sear-Iasub, s-au intalnit cu Ahaz la acest iaz (Isaia 7,3) care se pare ca a existat inainte de vremea lui Ezechia si apeductul pe care l-a construit el (vezi p. 87 orig.).



18:18 Au chemat pe imparat; si Eliachim, fiul lui Hilchia, mai marele peste casa imparatului, s-a dus la ei, cu Sebna, logofatul, si cu Ioah, fiul lui Asaf, arhivarul.

Eliachim. Eliachim fusese inaltat la aceasta pozitie importanta dupa degradarea lui Sebna, ca implinire a prezicerii lui Isaia (Isaia 22,20-24). Totusi unii socotesc ca Sebna din Isaia 22 nu a fost persoana numita aici asa.

Sebna. Vezi Isaia 22,15-19.

Ioah. Despre acest barbat nu mai exista nici un alt raport. Scribul, sau ,,arhivarul”,era unul din inaltii slujbasi ai regatului, care redacta edictele regelui, purta grija corespondentei lui si probabil ca avea sarcina pungii regale (vezi cap. 12,10).



18:19 Rabsache le-a zis: Spuneti lui Ezechia: Asa vorbeste marele imparat, imparatul Asiriei: Ce este increderea aceasta pe care te bizuiesti?

Rabsache le-a zis. De ce a tinut Rabsache cuvantarea nu este descoperit. Se poate ca el sa fi fost reprezentantul personal al regelui, ca paharnic-sef, el poate ca a fost un fel de maestru de ceremonii la curtea Asiriei, unul care putea vorbi curgator in alte limbi pe langa cea asiriana.

Marele imparat. Acesta este un titlul favorit al regilor asirieni. Sanherib se numeste pe sine: ,,Sanherib, marele imparat, puternicul imparat, imparatul universului, imparatul Asiriei”.

Ce este increderea aceasta? Ezechia si-a pus increderea in Dumnezeu (2 Cronici. 32,7.8), si aceasta era increderea la care s-au referit acum trimisii asirieni (2 Cronici. 32,10.11).



18:20 Tu ai zis: Pentru razboi trebuie chibzuinta si putere. Dar acestea sunt doar vorbe in vant. In cine dar ti-ai pus increderea de te-ai rasculat impotriva mea?

Pentru razboi trebuie putere. Ezechia a facut mari pregatiri impotriva atacului asirian, intemeind o ostire, intarind zidurile Ierusalimului, pregatind arme defensive si ofensive, si facand tot ce a stat in puterea lui spre a fi gata cand vor veni asirienii (2 Cronici 32,2-6).



18:21 Iata, ai pus-o in Egipt, ai luat in ajutor trestia aceea franta, care inteapa si strapunge mana oricui se sprijineste pe ea: asa este Faraon, imparatul Egiptului, pentru toti cei ce se incred in el.

Trestia aceea franta. O descriere sugestiva a Egiptului. Trestia care creste la Nil simboliza potrivit tara in care crestea ea. Aparent puternica si sigura, ea era intru totul nevrednica de incredere. Daca un om a incercat sa se sprijine pe ea, aceasta ar fi ranit mana celui care a apucat

o. Osea s-a intors spre Egipt dupa ajutor si drept rezultat si-a pierdut regatul (cap. 4 – 6). Criza prezenta din Iuda a venit in timpul celei de a 25-a dinastie din Egipt, cand Egiptul era rascolit de disensiune interna si sortit sa cada ca prada pentru Asiria. Cu toate acestea, sub o linie de regi etiopieni, Egiptul incerca inca sa se mentiona impotriva puterii asiriene.



18:22 Poate ca imi veti spune: In Domnul, Dumnezeul nostru, ne incredem. Dar nu este El acela ale carui inaltimi si altare le-a indepartat Ezechia, zicand lui Iuda si Ierusalimului: Sa va inchinati inaintea altarului acestuia la Ierusalim?

In Domnul. Vezi 2 Cronici 32,11.

Le-a indepartat. Fara indoiala, Sanherib a auzit despre reformele lui Ezechia, cum au fost indepartate inaltimile si altarele locale nimicite (cap. 18,4). Multi din popor sacrificau pentru Iehova la aceste locuri neautorizate de inchinare si probabil ca au fost ofensati de amestecul lui Ezechia in practicile lor. Acum Rabsache incerca sa apeleze la popor impotriva regelui si se poate ca el sa fi considerat ca Ezechia a dovedit in realitate neplacere pentru Dumnezeu in eforturile lui de a nimici altarele locale populare.



18:23 Acum fa o invoiala cu stapanul meu, imparatul Asiriei: iti voi da doua mii de cai, sa vedem daca poti din partea ta sa dai atatia calareti ca sa incalece pe ei.

Doua mii de cai. Trimisul asirian incerca sa-si bata joc de lipsa de putere militara a lui Iuda. Asirienii venisera cu o mare forta militara de cavalerie si doua mii de cai aveau sa insemne nimic pentru ei. Ei i-ar fi dat lui Iuda, daca Iuda putea sa faca rost de acel numar de calareti instruiti.



18:24 Si cum ai putea indeparta o capetenie din cei mai mici slujitori ai stapanului meu? Iti pui increderea in Egipt pentru care si calareti.

O capetenie. Din nou asirianul injosea pur si simplu Iuda pentru slabiciunea lui militara. El si-a batut joc de popor, care nu avea puterea sa respinga pe o singura capetenie a ostirii asiriene, pe una dintre cele mai slabe din multele campanii pe care le aveau asirienii pe campul de lupta.

In Egipt. Rabsache a dispretuit slabiciunea lui Iuda si nebunia de a-si pune increderea in atat de slaba putere a Egiptului.



18:25 De altfel, oare fara voia Domnului m-am suit eu impotriva acestui loc, ca sa-l nimicesc? Domnul mi-a zis: Suie-te impotriva tarii acesteia, si nimiceste-o.

Domnul mi-a zis. Aceasta este o declaratie remarcabila din partea unui asirian. A auzit el, oare, de soliile lui Isaia prin care el a profetizat ca Domnul avea sa foloseasca Asiria spre a aduce judecati asupra lui Israel si Iuda (vezi Isaia 7,17-24; 10,5-12)? In orice caz, el a dorit sa lase impresia ca rezistenta impotriva Asiriei era zadarnica, ca lui i s-a dat o sarcina divina sa aduca nimicirea asupra lui Iuda iar condamnarea regatului de sud era inevitabila.



18:26 Eliachim, fiul, lui Hilchia, Sebna si Ioah, au zis lui Rabsache: Vorbeste robilor tai in limba aramaica, fiindca o intelegem; nu ne vorbi in limba iudaica, in auzul poporului de pe zid.

In limba arameica. Aceasta declaratie dovedeste ca limba siriana, sau arameica era deja in uz, cel putin intr-o oarecare masura, atat in Asiria, cat si printre evrei. Materiale contemporane arata ca arameica incepea acum sa fie limba diplomatica si comerciala pe tot cuprinsul Asiei de vest. Printre evrei insa, ea nu era inca obisnuita, pentru ca oamenii de rand nu erau in stare sa o inteleaga. Dupa exilul babilonian, limba arameica a luat, in mod gradat, locul limbi evreiesti printre evrei.

In limba iudaica. In afara de aceasta naratiune cu paralele ei din 2 Cronici. 32 si Isaia 36, expresia se mai intalneste numai in Neemia 13,24. Cuvantul ,,iudeu” apare mai intai in 2 Regi 16,6, dar in cartile biblice de mai tarziu numele devine obisnuit, in conformitate cu folosirea contemporana asiriana, poporul din regatul de sud al lui Iuda era deja cunoscut ca Yehudim sau Iudei si limba lor ca iudaica.

De pe zid. Negocierea avea loc in auzul soldatilor si poate al altora de pe zid, si cuvintele trimisilor asirieni puteau fi duse in tot cuprinsul orasului.



18:27 Rabsache le-a raspuns: Oare stapanului tau si tie m-a trimis stapanul meu sa spun aceste vorbe? Oare nu acestor oameni care stau pe zid sa-si manance baliga si sa-si bea udul cu voi?

Acestor oameni care stau pe zid. Cuvintele erau adresate poporului Ierusalimului, nu numai regelui. Rabsache incerca sa bage groaza in inimile poporului si sa aduca o astfel de presiune a sentimentului popular, impotriva lui Ezechia, incat sa fie fortat sa renunte la politica lui de rezistenta.

Sa-si manance. Prin aceste cuvinte, Rabsache a amenintat pe iudei cu ingrozitoarele urmari ale rezistentei. Daca asediul continua, poporul avea sa fie adus in asa stramtorari, incat aveau sa fie fortati sa-si potoleasca foamea si setea lor cu cea mai nenaturala hrana (vezi 2 Regi 6,26-29; 2 Cronici. 32,10).



18:28 Atunci Rabsache, inaintand, a strigat cu glas tare in limba iudaica, si a zis: Ascultati cuvantul marelui imparat, imparatul Asiriei!

In limba iudaica. Cerand lui Rabsache sa nu vorbeasca intr-o limba pe care avea s-o inteleaga poporul, trimisii iudei au descoperit una din slabiciunile lor si asirianul a profitat de aceasta cat a putut. Acum cuvintele lui erau pentru popor, nu pentru rege.



18:29 Asa vorbeste imparatul: Sa nu va insele Ezechia, caci nu va putea sa va izbaveasca din mana mea.

Sa nu va insele. Rabsache se prezenta acum pe sine ca prieten al poporului din Iuda, incercand sa transmita impresia ca Ezechia avea in inima propriile lui interese, nu acela ale poporului, si ca, prin politica lui de inselaciune el avea sa aduca asupra lor o soarta groaznica.

Din mana mea. Un numar de manuscrise ebraice si multe din traduceri redau, ,,mana mea”. Pasajul corespunzator din Isaia 36,14 omite aceasta expresie.



18:30 Sa nu va faca Ezechia sa va incredeti in Domnul, zicand: Domnul ne va izbavi, si cetatea aceasta nu va fi data in mainile imparatului Asiriei.

Sa nu va faca Ezechia. Se pare ca asirienii cunosteau hotararea ferma in Domnul a lui Ezechia precum si incercarile lui de a face ca poporul sa-si puna increderea in Dumnezeu. De la inceput, Ezechia a incurajat pe poporul lui sa fie tare (vezi 2 Cronici. 32,7.8).



18:31 N-ascultati de Ezechia; caci asa vorbeste imparatul Asiriei: Faceti pace cu mine, supuneti-va mie, si fiecare din voi va manca din via lui si din smochinul lui, fiecare va bea apa din fantana lui,

N-ascultati. Aceasta era in realitate o invitatie catre poporul lui Iuda de a repudia pe regele lor si de a lua situatia in propriile lor maini. Faceti pace. Invitatia era pentru poporul lui Iuda de a face pacea cu Sanherib si sa-l primeasca pe el ca rege si prieten al lor.

Via lui. Expresia comunica ideea de pace si prosperitate, asemenea aceleia de care poporul sa bucurat sub Solomon (2 Regi 4,24.25) si ca va fi tot asa, daca aveau sa accepte conditiile legamantului (vezi 4,3.4; Zaharia 3,10).



18:32 pana voi veni, si va voi duce intr-o tara ca a voastra, intr-o tara cu grau si cu vin, o tara cu paine si vii, o tara cu maslini de untdelemn si miere, si veti trai si nu veti muri. N-ascultati dar de Ezechia, care va amageste zicand: Domnul ne va izbavi.

Ca a voastra. Cruda politica de deportare a Asiriei a fost prezenta aici, inaintea poporului lui Iuda, intr-o lumina cat se poate de favorabila. Ei aveau sa fie deportati, dar intr-o tara unde viata avea sa fie tot asa de fericita si prospera ca si in patria lor. Intr-o anumita masura aceasta afirmatie era adevarata, pentru ca multi dintre cei exilati care au fost dusi in tari straine s-au simtit asa de multumiti in noul lor mediu, incat nu au mai fost gata sa se intoarca, atunci cand ocazia le-a fost oferita.



18:33 Oare dumnezeii neamurilor au izbavit ei fiecare tara lui din mana imparatului Asiriei?

Oare dumnezeii neamurilor. Asirienii aveau un bun motiv sa se faleasca astfel. Ei s-au dus peste tot dupa cate se pare, cu un succes neintrecut. Se parea ca nici un fel de dumnezei nu au fost in stare sa elibereze tarile lor din puterea asiriana. Se parea ca Asur era cel mai puternic dumnezeu dintre toti. Nici chiar Dumnezeul evreilor nu parea sa fie mai puternic pentru Asur, pentru ca Samara si-a primit soarta si Iuda s-a aflat timp de ani de zile sub puterea asiriana. Putin au inteles asirienii ca neascultarea fata de Iehova a fost aceea care a injosit pe Israel, si ca succesele asiriene fusesera ingaduite chiar de catre acel Dumnezeu impotriva caruia ei se mandreau acum.



18:34 Unde sunt dumnezeii Hamatului si Arpadului? Unde sunt dumnezeii Sefarvaimului, Henei si Ivei? Au izbavit ei Samaria din mana mea?

Hamatului. Orasele enumerate aici sunt toate localitati care cazusera de curand in fata puterii asiriene. Hamatul era pe Orontes, cam la 200 km nord de Damasc. Sargon aminteste des cetatea ca fiind supusa lui si vorbeste despre deportarile poporului lui. Colonisti din Hamat au fost plasati in Samaria (2 Regi 17,24) si exilatii evrei se pare ca au fost plasati in Hamat (Isaia 11,11).

Arpad. Un oras important in Siria nordica, la vreo 20 km nord de Alepa. In 754, 742, 741 si 740 campania asiriana a anului era impotriva Arpadului. In 743 orasul pare sa fi fost cartierul general al lui Tiglat Pileser, pentru ca in acel an ostile asiriene erau in Arpad. In 720 Arpadul a fost lovit din nou de Sargon. Acum Arpadul este cunoscut ca Teel Erfad.

Sefarvaim. Unul dintre orasele ai carui locuitori au fost plasati de Sargon in Samaria (vezi cap. 17,24).

Ylena. Asezarea acestui oras nu este cunoscuta in mod sigur. Unii l-au identificat cu Anah de pe Eufrat, dar altii cred a fi in nordul Siriei, dupa cum sunt celelalte orase amintite in acest text.

Iva. Probabil spre a fi identificat cu Tell Kefr’Aya de pe Orontes, sud-vest de Homs (vezi cap.

17,24).

Au izbavit ei Samaria? Acesta pare sa fi fost argumentul suprem pentru ca oamenii din Samaria erau tot evrei, si pretindeau, cel putin intr-o oarecare masura, sa se inchine la acelasi Dumnezeu.



18:35 Care dintre toti dumnezeii acestor tari si-au izbavit tara din mana mea, pentru ca si Domnul sa izbaveasca Ierusalimul din mana mea?

Dintre toti dumnezeii. Localitatile numite mai inainte erau printre vecinii nordici ai Iudeii. Dar cuceririle asiriene s-au extins de-a lungul tarilor Asirei vestice. Sanherib a pretins ca puterea lui si a dumnezeului lui este mai mare decat a tuturor dumnezeilor lumii intregi, neexcluzand nici pe Dumnezeul lui Iuda.



18:36 Poporul a tacut, si nu i-a raspuns o vorba; caci imparatul daduse porunca aceasta: Sa nu-i raspundeti.

Poporul a tacut. Sunt vremuri cand tacerea este de aur. Nimic din orice ar fi putut spune in acest timp poporul lui Iuda, n-ar fi facut nici o impresie asupra trimisilor asirieni. Dumnezeu Insusi avea sa se ingrijeasca de raspunsul de care era nevoie.

Imparatul daduse porunca. Rabsache a sperat sa auda vreun cuvant de revolta spre a fi urmat de o rascoala populara, dar in loc de aceasta, poporul din Iuda a dat ascultare regelui lor.



18:37 Si Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia casei imparatului, Sebna, logofatul, si Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul, au venit la Ezechia, cu hainele sfasiate, si i-au spus cuvintele lui Rabsache.

Cu hainele sfasiate. Evreii isi rupeau hainele in timp de jelire (Iov 1,20), precum si la mare lovitura sau tristete (Geneza 37,29; 1 Samuel. 14,12; 2 Samuel. 13,19; 15,32; 2 Cronici. 34,27; Ezra 9,3; Ieremia 36,24).

ELLEN WHITE COMENTEAZA

1 – 5 PK 288, 331 6, 7 PK 677; 3T 573 12 PK 292 17 – 37 PK 349-354

5 – 7 PK 339 9 – 11 PK291, 305, 351 13 – 16 PK 305, 339 19, 20 PK 352


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: