English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 17


17:1 In al doisprezecelea an al lui Ahaz, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria, Osea, fiul lui Ela. A domnit noua ani.

A inceput… Osea. Pentru cronologia domniei lui Osea vezi pag. 150 orig. Tiglat-Pileser III a pretins ca el a asezat pe Osea pe tron dupa ce Pecahia fusese rasturnat de poporul lui Israel, si ca a primit de la el 10 talanti de aur si o mie de argint, ca tribut. Evident aceasta inseamna ca Osea, dupa ce l-a rasturnat pe Pecahia, a facut pace cu imparatul asirian, si i-a recunoscut autoritatea. Tiglat-Pileser era angajat atunci intr-o serie de razboaie in vest – in 734 impotriva Filistiei si in 733 si in 732 impotriva Damascului. Ahaz din Iuda trimisese de curand o delegatie la Tiglat-Pileser sa cumpere ajutorul lui impotriva lui Pecahia si Retin (cap. 16,7-9) si Osea avea de asemenea sa fie obligat sa recunoasca stapanirea Asiriei inainte de a lua tronul in Israel. Revolta lui contra lui Pecahia a putut fi facuta cu intelegerea si ajutorul imparatului asirian.



17:2 El a facut ce este rau inaintea Domnului, totusi nu ca imparatii lui Israel dinaintea lui.

Nu ca imparatii. Osea nu s-a remarcat prin rautate, cum au facut alti imparati dinaintea lui. Daca el s-ar fi angajat in masuri de reforma, natiunea ar fi putut fi salvata chiar in acel ceas tarziu. Dumnezeu este indurator si indelung rabdator, dar, cand nelegiuirea a ajuns la o anumita limita si avertizarile divine au fost de repetate ori respinse cu dispret, judecatile au cazut. Dupa cate se pare, Osea nu a facut nimic spre a opri venirea judecatii.



17:3 Salmanasar, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva lui; si Osea i s-a supus, si i-a platit un bir.

Salmanasar. Salmanasar V a inceput sa domneasca in 727 i.Hr. Putin se cunoaste despre domnia lui, din cauza starii deteriorate a rapoartelor. I s-a supus. Osea recunoscuse pe Tiglat-Pileser ca stapan si i-a platit tribut. El a continuat acest curs cand Salmanasar a venit la tron.



17:4 Dar imparatul Asiriei a descoperit o uneltire la Osea, caci trimisese soli lui So, imparatul Egiptului, si nu mai platea pe fiecare an birul imparatului Asiriei. Imparatul Asiriei l-a inchis si l-a pus in lanturi intr-o temnita.

A descoperit o uneltire. Profetul contemporan Osea ia in deradere nestatornicia lui Israel in politica lui externa din acel timp, inclinandu-se cand spre Asiria cand spre Egipt (Osea 5,13; 7,8.11.16; 8,9; 11,5.12; 14,3).

So, imparatul Egiptului. Acesta a fost in timpul dinastiei a 23-a a Egiptului, o perioada cand natiunea era slaba si cand a domnit simultan un numar de monarhi in diferitele parti ale tarii. Domnitorul egiptean ,,So” poate fi un oarecare Sib’u la care se refera Sargon ca ,,tartan al Egiptului”. Un obiect egiptean (ushebti) din muzeul din Berlin contine un cartus regal cu numele Sb’u care descopera ca probabil ca a fost acolo un imparat temporar cu acest nume, in Egipt (vezi pag. 52 orig.).

Si nu mai platea. Se pare ca Osea a judecat gresit curentul politicii internationale. Pe acea vreme, Asiria era marea putere a lumii si era sortita sa devina si mai puternica. Egiptul era ceva mai mult decat un nume, si se afla in perioada declinului lui final. Oprind plata tributului lui fata de Asiria, Osea a provocat cea mai grea pedeapsa care avea sa urmeze.

17:5 Si imparatul Asiriei a strabatut toata tara, si s-a suit impotriva Samariei, pe care a impresurat-o timp de trei ani.

A impresurat-o. Salmanasar a inceput un asediu de trei ani (vezi cap. 18,9.10).



17:6 In al noualea an al lui Osea, imparatul Asiriei a luat Samaria, si a dus pe Israel in robie in Asiria, l-a pus sa locuiasca la Halah si la Habor, langa raul Gozan, si in cetatile Mezilor.

A luat Samaria. Biblia aminteste pe Salmanasar ca incepand asediul, dar nu numeste pe imparatul care a luat cetatea. Cronica babiloniana afirma ca cetatea Samarain (probabil Samaria) a cazut in timpul domniei lui Salmanasar, dar Sargon II, urmasul sau, pretinde in documente scrise spre sfarsitul domniei lui, ca el insusi a capturat cetatea Samariei, la inceputul domniei lui. Daca aceasta pretentie este adevarata, atunci ,in calitate de comandant general al ostirilor asiriene, si nu ca imparat a luat efectiv cetatea. Istoriile difera dar se pare ca sunt suficiente dovezi pentru caderea ei, in partea de la urma a domniei lui Salmanasar (vezi pp. 62, 85 orig.).

Habor. Regiunea raului Khabur, marele afluent al Eufratului cam la 208 km vest de Ninive. Atat Habor, cat si Halah sunt amintite in 2 Cronici 5,26 ca localitati unde Tiglat-Pileser a asezat pe robii luati de el. Gozan este identificat cu Guzanu, o asezare in partea nordica a Khabur-ului. Asezarea aceasta, numita acum Tell Halaf, a fost dezgropata de germani si a dat multe obiecte de mare importanta. Asezarea Halah este necunoscuta.

Mezilor. Media se afla la nord-est de Asiria. Inainte de aceasta, Asiria fusese angajata catva timp in conflicte cu mezii. Campania din anul 737 a fost impotriva Mediei.



17:7 Lucrul acesta s-a intamplat pentru ca copiii lui Israel au pacatuit impotriva Domnului, Dumnezeului lor, care-i scosese din tara Egiptului, de sub mana lui Faraon, imparatul Egiptului, si pentru ca s-au inchinat la alti dumnezei.

Lucrul acesta s-a intamplat. Literal ,,si aceasta a fost pentru ca” sau ,,s-a intamplat pentru ca”. Scriitorul continua sa prezinte diferitele motive pentru care Dumnezeu a ingaduit ca Israel sa fie batut de vrajmasii lui si sa fie dus in robie.

Israel a pacatuit. Acesta a fost primul motiv pentru caderea lui Israel. Pacatul a fost raspunzator pentru alungarea primilor nostri parinti din Eden, si el este motivul pentru toate nenorocirile care s-au abatut de atunci asupra neamului omenesc. Omul nu are un vrajmas mai mare decat pacatul. El nimiceste tot ce atinge, fie om, natiune sau o lume intreaga.

Care-i scosese. Politetea obisnuita ar cere ca israelitii sa arate respect pentru Acela care a aratat o amabilitate atat de mare fata de ei. Ei cu greu ar fi putut arata o ingratitudine mai josnica decat sa uite indurarea si bunatatea lui Dumnezeu. Idolatria presupunea o infinit mai mare vinovatie intre evrei, decat intre alte popoare, pentru ca paganii aveau doar un grad limitat de lumina si nu aveau experienta minunatelor binecuvantari pe care Dumnezeu le-a daruit poporului Sau ales. Israelitii cunosteau din experienta lor personala ca Dumnezeu era iubitor si binefacator si totusi, in ciuda tuturor acestora ei s-au intors de la El la inchinarea zeilor falsi.

Vezi o harta cureririi Regatului Israel de catre Asiria



17:8 Au urmat obiceiurile neamurilor pe care Domnul le izgonise dinaintea copiilor lui Israel, si obiceiurile randuite de imparatii lui Israel.

Domnul le izgonise. Popoarele bastinase din Canaan au fost izgonite dinaintea lui Israel din cauza obiceiurilor lor monstruoase si a imoralitatii lor. Cu greu ar fi putut israelitii sa arate o mai mare lipsa de intelepciune decat sa urmeze aceleasi practici. Asa dupa cum au fost condamnati locuitorii bastinasi ai Palestinei din cauza cailor lor rele, tot asa a fost si Israel.

Randuite de imparatii lui Israel. Stapanii lui Israel au fost raspunzatori ca au condus la pacat pe poporul lor. Ei au introdus si au incurajat inchinarea la dumnezei falsi, precum Baal si au indepartat pe popor de la inchinarea fata de Iehova prin cea mai corupta forma de inchinare. Cu toate acestea, poporul nu a fost prin aceasta fara scuza. Oamenii sunt raspunzatori in mod individual pentru faptele lor. Faptele rele ale conducatorilor nu constituie nici o scuza pentru cei care ii urmeaza sa adopte acelasi drum pacatos.

Totusi israelitii erau dependenti in mare masura de instruire orala. Exemplare ale Legii erau rare si putine, daca erau unii privilegiati care sa aiba scrieri sfinte in caminul lor. Oamenii primeau cunostinta despre voia lui Dumnezeu prin preoti si alti conducatori religiosi. Daca acesti instructori spirituali invatau si practicau ei insisi raul, rezultatul natural avea sa fie pentru cei ce erau in raspunderea lor sa urmeze aceeasi cale. Majoritatea israelitilor nu aveau o experienta religioasa personala. Religia maselor consta in mare masura in a urma un sistem de inchinare impus de autoritatea superioara.

Astazi situatia este cu totul schimbata. Exemplare ale Bibliei sunt la dispozitie peste tot. Oamenii nu mai sunt dependenti, ca in trecut, de instruirea din partea altora spre a se convinge despre vointa lui Dumnezeu. Ei sunt acum indemnati sa studieze adevarul pentru ei insisi si sfatuiti sa nu accepte orice invatatura afara de cazul ca ei insisi au verificat-o, prin propria lor cercetare si au gasit-o sustinuta de inspiratie. In ciuda noii situatii, multi isi hotarasc calea conduitei lor prin credinta si practicile superiorilor lor religiosi. Un astfel de curs este plin de grave pericole. Acei care urmeaza un criteriu omenesc, fac asa pe propriul lor risc. Daca ei sunt pierduti, ei nu vor avea nici o scuza.

Pe de alta parte, cei care sunt raspunzatori pentru ca i-a condus gresit sunt, de asemenea, vinovati inaintea lui Dumnezeu. Este raspunderea lor, avand in vedere tendinta altora de a-i imita sa prezinte viata lor ca pilda in orice privinta, si in acelasi timp sa indemne pe toti sa caute o experienta pentru ei insisi si sa urmeze numai unicul model desavarsit, pe Isus Hristos.



17:9 Copiii lui Israel au facut pe ascuns impotriva Domnului, Dumnezeului lor, lucruri care nu sunt bune. Si-au zidit inaltimi in toate cetatile lor, de la turnurile strajerilor pana la cetatile intarite.

Pe ascuns. Israelitii au fost perfizi si inselatori in a-si aduce la indeplinire nelegiuirile lor. Adesea era o prezentare exterioara a religiei si respectabilitatii, care acoperea josnicele lor practici imorale prin disimulare. Pretinzand a sluji lui Iehova, ei erau angajati in realitate in practici care erau direct contrare principiilor imparatiei Sale.

Inaltimi. La aceste centre, forme de imoralitate josnica insoteau adesea inchinarea idolatra (vezi Deuteronom 12,2.3; Israel. 57,5-7; Ieremia 2,20; 3,2). Cultul fertilitatii ii antrena pe inchinatori in cele mai rusinoase practici.

De la turnurile. Expresia prezentata astfel inseamna extinderea de la un capat al tarii pana la celalalt (vezi cap. 18,8). Erau turnuri pentru supraveghetori in cele mai indepartate sectoare, afara in camp, pentru scopuri de corotire; si erau si mari cetati cu ziduri. Intelesul este ca inaltimile erau intemeiate peste tot, atat in indepartate regiuni rurale, cat si in marile centre populate.



17:10 Si-au ridicat stalpi idolesti si Astartee pe orice deal si sub orice copac verde.

Stalpi idolesti. Ebraicul masseboth (vezi despre Deuteronom 16,22).

Crangul (engl. groves). Ebraicul asherim (vezi despre Ex. 34,13; Deuteronom 16,21; Judecatori 3,7). Ca ,,cranguri” este o traducere care induce in eroare se vede din faptul ca aceste ,,cranguri” era asezate ,,sub fiecare copac verde” (vezi Deuteronom 12,2.3; 1 Regi 14,23; Ieremia 2,20; 3,6).



17:11 Si acolo au ars tamaie pe toate inaltimile, ca si neamurile pe care le izgonise Domnul dinaintea lor, si au facut lucruri rele, prin care au maniat pe Domnul.

Au maniat pe Domnul. Dumnezeu nu se manie precum se manie omul (vezi cap. 13,3). El uraste pacatul, dar iubeste pe pacatos (SC 59). Judecatile teribile cum au fost au avut uns cop intelept si indurator. (PK 292).



17:12 Au slujit idolilor, despre care Domnul le zisese: Sa nu faceti lucrul acesta!

Idolilor. Ebraicul gillulim ,,busteni”, ,,blocuri”, ,,lucruri diforme”. Exista 12 cuvinte ebraice traduse ,,idol” in VT. Fiecare priveste pe falsul dumnezeu dintr-un aspect diferit, astfel ca fiind un lucru de vanitate, sau nimic, o pricina de tremur sau durere, etc. Gillulim descrie idolii cu privire la forma lor (vezi Deuteronom 29,17; 1 Regi 15,12; 21,26; 2 Regi 23,24; Ezechiel 6,9; 16,36).



17:13 Domnul a instiintat pe Israel si Iuda prin toti prorocii Lui, prin toti vazatorii, si le-a zis: Intoarceti-va de la caile voastre cele rele, si paziti poruncile si randuielile Mele, urmand in totul legea pe care am dat-o parintilor vostri si pe care v-am trimis-o prin robii Mei prorocii.

Instiintat. Ebraicul ’ud. Cuvantul acesta mai poate fi tradus ,,a sfatui solemn”, ,,a repeta”, ,,a insarcina”. Avertizarile au fost adesea severe, dar scopul lor a fost sa ajute pe oameni sa-si dea seama de pericolul umbletelor lor rele si sa se intoarca de la nelegiuirile lor. Daca ei nu se intorceau, cel putin nu aveau sa fie in masura sa invinuiasca pe drept pe Dumnezeu pentru soarta lor. Nici unul dintre robi nu putea spune, numai daca as fi stiut ca acesta va fi rezultatul umblarii mele pacatoase, eu m-as fi indreptat. In felul acesta, dreptatea lui Dumnezeu avea sa fie aparata, o parte componenta importanta a umblarii lui Dumnezeu cu oamenii. Marturii din partea cerului indeplinesc functie asemanatoare si astazi. Niciodata Dumnezeu nu a instruit mai serios pe poporul Lui si nu l-a avertizat mai solemn (vezi Apocalips 3,14-22). Acei care nu tin seama, vor fi fara scuza.

Intoarceti-va. Acesta era ceva ce Dumnezeu nu poate face pentru poporul Lui. Dumnezeu invita, pledeaza, prezinta indemnuri si insista, dar El niciodata nu constrange. Daca oamenii nu-si predau vointa, nu exista nimic ce Dumnezeu sa poata face pentru ei, spre a lucra salvarea lor. Dumnezeu a facut tot ce a putut pentru Israel ,,Ce as mai fi putut face viei Mele si nu i-am facut?” (Isaia 5,4). Pasul urmator trebuie facut de oameni.



17:14 Dar ei n-au ascultat, si-au intepenit grumazul, ca si parintii lor, care nu crezusera in Domnul, Dumnezeul lor.

Si-au intepenit grumazul. Aceasta era o obisnuita expresie ebraica insemnand o incapatanare rigida si o vointa egoista indaratnica (Deuteronom. 10,16; 2 Cronici. 30,8; 36,13; Neemia. 9,16.17.29; Proverbe 29,1; Ieremia 7,26; 17,23; 19,15). Adesea, israelitii au fost numiti ,,popor incapatanat” (Ex. 32,9; 33,3.5; 34,9; Deuteronom 9,6.13). Aceasta perversitate si incapatanare s-a dovedit a fi ruina lor.

Nu crezusera. Aceasta este o afirmatie interesanta in mijlocul unei discutii care pare sa puna un asa de mare accent pe comportament. Multi sustin ca nu se cerea credinta in religia VT. Este adevarat ca acest har era aproape complet absent in experienta majoritatii, dar aceasta nu era pentru ca Dumnezeu a intentionat sa fie asa. Credinta era tot asa de esentiala pentru o adevarata experienta religioasa in vremurile precrestine ca si acum. Multi nu reusesc sa inteleaga adevarata legatura dintre credinta si fapte. Este imposibil a desparti credinta de fapte.

Scopul planului lui Dumnezeu este de a reface pe deplin caracterele oamenilor ca desavarsirea originala a lui Adam din Eden. Aceasta poate fi adusa la indeplinire numai printr-o combinatie a credintei cu faptele. Orice religie care pune accentul pe credinta cu excluderea faptelor, prin aceasta neaga obiectivul credintei si ofera oamenilor un surogat de experienta. Faptele nu pot mantui, dar omul mantuit va face fapte bune.

Se cere timp spre a dezvolta o credinta matura. Daca Israel ar fi fost dispus, Dumnezeu i-ar fi putut conduce pana pe inaltimile credintei aflate in timpurile NT. Poporul n-a reusit pentru ca ,,ei nu au crezut”. ,,Cuvantul care le-a fost propovaduit nu le-a ajutat la nimic pentru ca n-a gasit credinta la cei ce l-au auzit” (Evrei 4,2).



17:15 N-au vrut sa stie de legile Lui, de legamantul pe care-l facuse cu parintii lor, si de instiintarile pe care li le daduse. S-au luat dupa lucruri de nimic, si ei insisi n-au fost decat nimic, si dupa neamurile in mijlocul carora traiau, macar ca Domnul le poruncise sa nu se ia dupa ele.

Dupa lucruri de nimic. Cand un om leapada legea si mustrarea Domnului, el se dovedeste a nu fi intelept, ci nebun, pentru ca el schimba comoara cea mai mare pentru lucruri de nimic. Putin si-au dat israelitii seama de adancimea nebuniei lor, lepadand pe Dumnezeu si oranduielile Lui si umbland pe caile cele rele. Ei au dat la o parte imparatia lor si toata perspectiva lor de fericire si pace pentru o simpla goana dupa vant. Cautand lucruri de nimic, ei au ajuns de nimic.



17:16 Au parasit toate poruncile Domnului, Dumnezeul lor, si-au facut vitei turnati, au facut idoli de ai Astarteei, s-au inchinat inaintea intregii ostiri a cerurilor, si au slujit lui Baal.

Toate poruncile. Pacatul creste ca un cancer. Cand o persoana incepe sa nu asculte de una din poruncile Domnului, in curand se va afla aventurandu-se mai departe pe caile neascultarii. Cand israelitii s-au abatut de la Dumnezeu, si au inceput sa slujeasca idolilor, in curand s-au aflat calcand toate poruncile Domnului. Un profet contemporan a condamnat necredinta lor. ,,Nu este adevar, nu este indurare, nu este cunostinta de Dumnezeu in tara. Fiecare jura stramb si minte, ucide, fura si preacurveste; napastuieste si face omoruri dupa omoruri” (Osea 4,1.2).

Vitei turnati. Versetul acesta enumera diferitele feluri de idolatrie fata de care Israel a cazut ca prada. Existau atunci putini carora li se aducea inchinare in Palestina care sa nu fi avut inchinatori si printre poporul lui Israel. Despre viteii de aur ai lui Ieroboam de la Dan si Betel vezi 1 Regi 12,28-30; despre ,,boschet”, ebraicul ’ascherah, facut de Ahab vezi 1 Regi 16,33).



17:17 Au trecut prin foc pe fiii si fiicele lor, s-au dedat la ghicire si vrajitorii, si s-au vandut ca sa faca ce este rau inaintea Domnului, maniindu-L.

Au trecut prin foc. Acestea erau jertfe in care copiii erau consumati de flacari (vezi Deuteronom 18,10; 32,17; 2 Regi 16,3). Incriminarea lui Iuda era similara (Ieremia 19,5). Ghicire. Aceasta consta din felurite tipuri de necromantie si vrajitorie.

S-au vandut. Acei care s-au angajat in aceste practici pacatoase au devenit robi ai puterilor demonice, inapoi la ritualurile oculte si misterioase. In loc sa fie servi ai lui Dumnezeu, ei erau de aici inainte, robi ai lui Satana. Ei au descoperit pe cel rau a nu fi nimic altceva decat un fel de stapan (1 Regi 21,20).



17:18 De aceea Domnul S-a maniat foarte tare impotriva lui Israel, si i-a indepartat de la Fata Lui. N-a ramas decat semintia lui Iuda:

S-a maniat foarte tare. Vezi cele despre cap. 13,9.



17:19 si chiar Iuda nu pazise poruncile Domnului Dumnezeului lui, ci se luase dupa obiceiurile randuite de Israel.

Si chiar Iuda. Soarta lui Israel ar fi trebuit sa slujeasca drept avertizare pentru Iuda. Desi acum crutat, pacatul national al regatului de sud, daca nu era parasit, avea sa aiba drept rezultat aceeasi ruina nationala care se abatuse asupra lui Israel.

Randuite. Obiceiurile introduse de israeliti si care au fost urmate de Iuda (vezi 16,3).



17:20 Domnul a lepadat tot neamul lui Israel; i-a smerit, i-a dat in mainile jefuitorilor, si a sfarsit prin a-i izgoni dinaintea Fetei Lui.

Tot neamul. Acesta pana la urma a inclus atat pe Iuda, cat si pe Israel.

I-a dat in mainile. Aceasta era o judecata nationala si nu trebuie sa fie confundata cu o sentinta care sa pecetluiasca destinele acelora care au alcatuit natiunea lui Israel, pentru timpul ducerii in robie. Legatura personala a fiecarui cetatean cu Dumnezeu a ramas asa cum fusese inainte de venirea judecatii. Dumnezeu lucreaza cu indivizi si natiuni in doua sfere de raporturi, fiecare in mare masura, independente una de alta. Judecata lui Israel a fost pierderea statului lui ca natiune. Este adevarat ca multi au suferit personal din cauza catastrofei nationale, dar evlavia adesea se dezvolta in conditii de adversitate, astfel incat la sfarsit ,nenorocirea pana la urma, lucreaza spre binele individului. Despre stapanirea lui Dumnezeu privind soarta natiunilor, vezi Educ. 173-179; Isaia 10,5-12; Habacuc 1,6-11).



17:21 Caci Israel se dezlipise de casa lui David, si facusera imparat pe Ieroboam, fiul lui Nebat, care-i abatuse de la Domnul, si facuse pe Israel sa savarseasca un mare pacat.

Abatuse pe Israel. Conducatorii aveau o puternica influenta asupra supusilor lor. Rautatile lui Israel au inceput cu rautatile primului lor imparat, Ieroboam. Din 2 Cronici 11,13-16 se intelege ca a avut loc persecutie religioasa publica.



17:22 Copiii lui Israel se dadusera la toate pacatele pe care le facuse Ieroboam; nu s-au abatut de la ele,

Pacatele lui Ieroboam. Ieroboam a deschis portile potopului de nelegiuire. Inundatia a cuprins in cele din urma natiunea in ruina totala. Daca oamenii ar fi avut o puternica experienta proprie, ei ar fi putut sa se opuna periculoasei influente a imparatului lor (vezi despre v. 8).



17:23 pana ce Domnul a izgonit pe Israel dinaintea Lui, cum vestise prin toti slujitorii Sai proroci. Si Israel a fost dus in robie, departe de tara lui, in Asiria, unde a ramas pana in ziua de azi.

A izgonit pe Israel. Pentru implinirea scopului Lui, Domnul a folosit ca unealta Asiria (Isaia 10,5-12). Prin toti slujitorii Sai. Vezi Osea 1,6; 9,16; Amos 3,11.12; 5,27; Isaia 28,1-4).

A fost dus… departe. A ramas o mica ramasita (vezi 2 Cronici 34,9). Aceasta a incheiat casatorii mixte cu paganii, au adoptat umbletele lor si atat de mult au uitat obiceiurile parintilor lor, incat poporul lui Iuda a refuzat sa-i considere frati. Dupa cativa ani, ei au construit un templu al lor, pe muntele Garizim, unde s-au inchinat si au indeplinit ritualul lor ca rival celui din templul din Ierusalim. Poporul care a fost dus departe nu s-a mai intors niciodata. Unii din urmasii lor s-au unit cu ramasita lui Iuda care s-a intors dupa decretul lui Cir (Ezra 1,1-11). Altii au incheiat casatorii mixte cu popoarele unde locuiau, au acceptat religia lor si umbletele lor si si-au pierdut identitatea. Fara indoiala, ca unii au ramas credinciosi convingerilor lor religioase, lasand ca lumina lor sa lumineze in tarile unde au fost dusi si au influentat acolo pe unii sa accepte inchinarea numai fata de adevaratul Dumnezeu.



17:24 Imparatul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat si din Sefarvaim, si i-a asezat in cetatile Samariei in locul copiilor lui Israel. Au pus stapanire pe Samaria, si au locuit in cetatile ei.

Din Babilon. Politica asiriana de deportare nu s-a aplicat numai fata de Israel, ci fata de toate popoarele supuse. Pe acea vreme, Babilonul era sub stapanire asiriana, dar natiunea era intr-o stare de neliniste. Pentru a preveni rascoalele, multi babilonieni au fost mutati in tara lui Israel. Sargon raporteaza suprimarea unei rascoale in Babilon, la inceputul domniei lui si stramutarea a numerosi din poporul lor in tara Hatti (Siria si Palestina). ,,Imparatul Asiriei”, la care se face referire aici, probabil ca este Sargon, care s-a urcat pe tronul Asiriei in 722 i.Hr.

Cuta. Cetatea aceasta a fost identificata ca Tell Ibrahim, la nord de Babilon.

Ava. Identificat intr-un fel sau altul cu Tell Kafr `Aya, pe raul Orontes, sud-vest de Homs; dar alte locuri au fost sugerate, lasand locatia nesigura.

Hamat. O cetate pe Orontes cam la 118 mile (189 km) nord de Damasc si cam la 28 mile (45 km) nord de modernul Homs. Sargon raporteaza cucerirea sa (vezi cap. 18,34; 19,13). Hamatul este cunoscut acum ca Hama.

Sefarvaim. In trecut era identificat cu Sippar pe Eufrat, dar acum este considerat de unii a fi cetatea siriana Sibraim ,,intre hotarul Damascului si hotarul Hamatului” (Ezechiel 47,16). Cu toate acestea, asezarea nu poate fi in mod sigur identificata.



17:25 Cand au inceput sa locuiasca aici, nu se temeau de Domnul, si Domnul a trimis impotriva lor niste lei, care-i omorau!

Lei. Aceste animale erau obisnuite in vremurile antice in Palestina (Judecatori 14,5; 1 Samuel. 17,34; 2 Samuel. 23,20; Proverbe 22,13; 26,13). Probabil ca s-au rarit in timpul perioadei regatelor, desi uneori sunt amintiti (1 Regi 13,24; 20,36). In timpul vremurilor dezorganizate de dupa caderea Samariei, fara indoiala ca numarul si indrazneala lor au crescut. Leii se mai aflau inca in Palestina si Siria in timpul evului mediu.



17:26 Atunci au spus imparatului Asiriei: Neamurile pe care le-ai stramutat si le-ai asezat in cetatile Samariei nu cunosc felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii, si El a trimis impotriva lor niste lei care le omoara, pentru ca nu cunosc felul in care trebuie sa slujeasca Dumnezeului tarii.

Felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii. Zeii Orientului erau, in cea mai mare parte ,zei locali, fiecare din ei posedand particularitatile lui (vezi 1 Regi 20,23). Oamenii transportati in Israel au crezut ca ei probabil au ofensat intr-un fel pe zeii locali si ca, din aceasta cauza au fost trimisi leii asupra lor, ca o calamitate.



17:27 Imparatul Asiriei a dat urmatoarea porunca: Trimiteti pe unul din preotii pe care i-ati luat de acolo in robie; sa plece sa se aseze acolo, si sa le invete felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii.

Unul din preoti. Preotul reintors probabil ca a fost unul de la altarul din Dan sau Betel.



17:28 Unul din preotii care fusesera luati robi din Samaria, a venit de s-a asezat la Betel, si le-a invatat cum sa se teama de Domnul.

S-a asezat la Betel. Acesta a fost unde era asezat unul din sanctuarele nationale si a fost probabil unul din preotii care oficiasera anterior acolo, cel care s-a intors acum. El a invatat poporul cu privire la Iehova; cu toate acestea, idolatria a continuat.



17:29 Dar neamurile si-au facut fiecare dumnezeii sai in cetatile pe care le locuiau, si i-au asezat in templele idolesti din inaltimile zidite de Samariteni.

Samaritenii. Acesta este singurul loc in VT unde acestui popor ii este dat acest nume.



17:30 Oamenii din Babilon au facut pe Sucot-Benot, oamenii din Cut au facut pe Nergal, cei din Hamat au facut pe Asima,

Sucot-Benot. Unii cred ca acesta poate sa fi fost Sarpanitu, consoarta zeului babilonian Marduc. Probabil ca acesta a fost titlul lui Marduc insusi. NerGalateni Renumitul zeu babilonian al razboiului si zeul stapan al Cut-ului.

Asima. O zeita din Siria. Tartac si Asima reprezinta o binecunoscuta pereche de zeite din mitologia siriana. Asim pare sa fi fost unul dintre zeii la care s-au inchinat iudeii din Elefantina in secolul V i.Hr.



17:31 cei din Ava au facut pe Nibhaz si Tartac; cei din Sefarvaim isi ardeau copiii in foc in cinstea lui Adramelec si Anamelec, dumnezeii din Sefarvaim.

Nibhaz. Probabil ca acesta este un idol la care se inchinau avitii, dar identitatea lui nu este cunoscuta sigur. El a fost identificat de catre unii, cu divinitatea elamita Ibna-Haza, de catre altii cu Nabaz, domnul intunericului.

Tartac. O binecunoscuta zeita sisiana. In afara de Siria, ei i se aducea inchinarea la Asehelon, unde ea avea un altar renumit.

Isi ardeau copiii in foc. Asemenea cu inchinarea locala la Moloh.

Adramelec. Un zeu caruia i se aducea inchinare in Mesopotamia de nord-vest, sub numele de

Adad-milchi, ,,Hadad este rege”, o forma a zeului sirian Hadad.

Anamelec. In mod literal, ,,Anu este rege”. Anu era renumitul zeu al cerului din Mesopotamia antica.



17:32 Totodata se inchinau si Domnului, si si-au facut preoti ai inaltimilor, luati din tot poporul: preotii acestia aduceau pentru ei jertfe in templele din inaltimi.

Se temeau de Domnul. Mai inainte (v. 25), ,,ei nu se temeau de Domnul”. Influenta preotului din Betel n-a facut din acesti oameni adevarati inchinatori ai Dumnezeului cerurilor. Ideea este ca oamenii alaturi de inchinarea adusa zeilor lor, acordau o oarecare recunoastere si Dumnezeului national al lui Israel.

Luati din tot poporul. Ei si-au facut preoti din toate clasele poporului, dand putina atentie calitatilor care trebuiau sa caracterizeze pe barbatii consacrati serviciului religios.



17:33 Astfel se inchinau Domnului, dar slujeau in acelasi timp si dumnezeilor lor, dupa obiceiul neamurilor de unde fusesera mutati.

Verset ce nu a fost comentat.

17:34 Pana in ziua de astazi isi urmeaza ei obiceiurile de la inceput: nu se inchina Domnului, si nu se tin nici de legile si randuielile lor, nici de legile si poruncile date de Domnul copiilor lui Iacov, caruia i-a pus numele Israel.

Nu se inchina Domnului. Aceasta afirmatie nu contrazice afirmatia din v. 33. Versetul acela afirma ca inchinarea lui Iehova era amestecata cu inchinarea multor altor zei si zeite. Versetul acesta accentueaza ca aceasta nu era in nici un caz o recunoastere adevarata a Domnului. Daca ar fi fost, ar fi avut loc o cercetare a legilor Lui si un efort de a se conforma lor. Nici un om nu poate sluji si lui Dumnezeu si idolilor. Nu exista decat un singur Dumnezeu adevarat, si acei care intr-un fel recunosc si alte zeitati nu se tem cu adevarat de Domnul.

De legile si randuielile lor. Noua inchinare amestecata din Samaria nu putea si nici n-a recunoscut randuielile date de Domnul poporului Sau. Legea Domnului si randuielile legii mozaice erau in mare masura neglijate. Israelitii care ramasesera in tara s-au amestecat cu noii colonisti si s-au unit cu ei in inchinarea lor (vezi 2 Regi 23,19; 2 Cron. 34,3-7.33; Ioan 4,22).



17:35 Domnul facuse legamant cu ei, si le daduse porunca aceasta: Sa nu va temeti de alti dumnezei; sa nu va inchinati inaintea lor, sa nu le slujiti, si sa nu le aduceti jertfe.

Legamant. Vezi Exod 19,5.6.

Sa nu va temeti de alti dumnezei. Temelia legamantului pe care El l-a facut cu poporul Sau a fost Legea Celor Zece Porunci a lui Dumnezeu (Exod 20,1-17; 34,27.28): primele doua porunci ale legii au oprit recunoasterea altor zei si inchinarea la idoli (Exod 20,3-5).



17:36 Ci sa va temeti de Domnul, care v-a scos din tara Egiptului cu o mare putere si cu bratul intins; inaintea Lui sa va inchinati, si Lui sa-I aduceti jertfe.

V-a scos. Compara cu preambulul legii celor zece porunci date la Sinai (Exod 20,2).



17:37 Sa paziti si sa impliniti totdeauna invataturile, randuielile, legea si poruncile, pe care vi le-a scris El, si sa nu va temeti de alti dumnezei.

Pe care vi le-a scris. Scrise asa fel, incat cerintele divine sa nu poata fi gresit intelese (vezi Exod 24,3.4).



17:38 Sa nu uitati legamantul pe care l-am facut cu voi, si sa nu va temeti de alti dumnezei.

Verset ce nu a fost comentat.

17:39 Ci sa va temeti de Domnul, Dumnezeul vostru; si El va va izbavi din mana tuturor vrajmasilor vostri.

Verset ce nu a fost comentat.

17:40 Ei n-au ascultat, si au urmat obiceiurile lor de la inceput.

Obiceiurile lor de la inceput. Aproape imediat dupa ce Dumnezeu facuse legamantul Sau cu Israel si poporul promisese sa fie ascultator (Exod. 24,3.7), ei au dat pe fata tendinta lor capricioasa prin inchinarea la vitelul de aur (Exod. 32,8).



17:41 Neamurile acestea se temeau de Domnul si slujeau si chipurilor lor cioplite; si copiii lor si copiii copiilor lor fac pana in ziua de azi ce au facut parintii lor.

Pana in ziua de azi. Din aceste cuvinte reiese ,in mod evident ca scriitorul acestor cuvinte n-a fost un contemporan al evenimentelor pe care le descrie, dar ca el a trait la catva timp dupa, probabil dupa nimicirea regatului lui Iuda (vezi 716 orig.). Papirusul de pe Elefantina (vezi vol. 1, pag. 108) marturiseste despre faptul ca, in zilele lui Ezra si Neemia, ,,iudeii” precum i-au numit scriitorii acestor papirusuri, aveau o religie in care se inchinau unui numar de zeitati alaturi de Iehova. Iudeii acestia s-au asezat in Egipt, dar tineau legatura cu marele preot de la Ierusalim si fiii lui Sanbalat, guvernatorul Samariei.

Astfel se incheie istoria lui Israel – un popor care ar fi trebuit sa fie o ,,comoara deosebita” pentru Domnul ,,dintre toate popoarele” (Exod. 19,5). Niciodata nu a pornit un popor cu o fagaduinta mai mare, niciodata nu a existat un popor de o mai mare ticalosie. Israel a descoperit prin experienta sa trista ca ,,dreptatea inalta pe un popor, dar pacatul este rusinea popoarelor” (Proverbe 14,34).

Putin se cunoaste despre semintiile nordice dupa ducerea lor in robie. Probabil ca multi s-au amestecat cu popoarele in mijlocul carora au locuit si si-au pierdut identitatea. Altii au continuat sa se inchine lui Iehova si s-au unit cu iudeii din robia babiloniana (vezi Ieremia 4,20.33). Unii s-au intors cu exilatii din Iuda sub Zorobabel si Ezra (Ezra 8,35; 1 Cronici. 9,3). In timpul NT, iudeii si prozelitii lor se aflau in Media, Partia, Elam, Capodochia, Frigia, Egipt, Libia, Cirene, Creta, Arabia, si peste tot in Orient (Fapte 2,9-11). Cati din acestia au fost urmasii israelitilor luati captivi de Asiria, nu este cunoscut.

ELLEN WHITE COMENTEAZA

1 PK, p. 287 7, 11, 14 – 16 PK , p.291; 20, 23 PK, p. 292


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: