English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 14


14:1 In al doilea an al lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda.

In al doilea an al lui Ioas. Acum este rezumata istoria lui Iuda, pentru ca Amatia din Iuda, a fost urmatorul imparat care si-a inceput domnia lui dupa ce Ioas din Israel s-a urcat pe tron (vezi cele despre cap. 13,10). Despre metoda socotirii domniei lui Amatia vezi pag. 148 orig.



14:2 Avea douazeci si cinci de ani cand s-a facut imparat, si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ioadan, din Ierusalim.

Verset ce nu a fost comentat.

14:3 El a facut ce este placut inaintea Domnului, totusi, nu ca tatal sau David; ci a lucrat in totul cum lucrase tatal sau Ioas.

Nu ca David. ,,Cu inima care nu era in totul data Lui” (2 Cronici 25,2). Cel mai de seama pacat al lui Amatia a fost inchinarea lui la idolii Edomului dupa ce infranse pe edomiti in lupta si amenintarea vietii profetului care l-a mustrat din cauza indepartarii lui de la Dumnezeu (2 Cronici. 25,14-16).



14:4 Numai ca inaltimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

Inaltimile nu le-a stricat. Iuda a continuat sa se inchine pe inaltimi pana ce aceste altare au fost indepartate de Ezechia (cap. 18,4).



14:5 Cand s-a intarit imparatia in mainile lui, a lovit pe slujitorii sai care ucisesera pe tatal sau imparatul.

Cand s-a intarit. Evident ca a fost o perioada de neliniste si confuzie dupa uciderea lui Ioas din Iuda (cap. 12,20.21), timp in care noul imparat a avut parte de dificultati pentru sustinerea si pastrarea drepturilor lui. Cand aceste necazuri au trecut si cand autoritatea imparatului a fost restabilita in cuprinsul natiunii, el a fost in situatia de a lua masuri impotriva ucigasilor tatalui sau.



14:6 Dar n-a omorat pe fiii ucigasilor, caci asa este scris in cartea legii lui Moise, unde Domnul da urmatoarea porunca: Sa nu se omoare parintii pentru copii, si sa nu se omoare copiii pentru parinti; ci fiecare sa fie omorat pentru pacatul lui.

Fiii ucigasilor. Mentionarea acestei chestiuni denota ca, in acel timp, era obiceiul de a omori pe copii impreuna cu parintii lor pentru astfel de crime. Legea lui Moise. Vezi Deuteronom 24,16.



14:7 A batut zece mii de Edomiti in Valea Sarii. Si, in tot timpul razboiului, a luat Sela, si a numit-o Iocteel, nume pe care l-a pastrat pana in ziua de azi.

A batut pe edomiti. Aceasta este o mentiune scurta despre razboiul lui Amatia cu Edomul, care este tratat mai pe larg in 2 Cronici 25,5-13. in conformitate cu acel raport, Amatia nu numai ca a ucis 10.000 de edomiti in lupta, dar pe alti 10.000 i-a luat captivi, care mai tarziu au fost ucisi fiind aruncati de pe varful unei stanci.

Valea Sarii. Localizarea acestei vai este nesigura. S-au sugerat doua asezari: (1) O regiune la capatul de sud al Marii Moarte si (2) Wadi el-Milh (sare) la est de Beer-Seba.

Sela. Literal ,,stanca”. Probabil ca aceasta este faimoasa regiune a lui Petra, cam la 90 km sud de Marea Moarta. ,,Petra” este numele grecesc pentru ,,stanca”. Se pare ca in acest timp, capitala Edomului sa fi fost in acea regiune.



14:8 Atunci Amatia a trimis niste soli la Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, imparatul lui Israel, sa-i spuna: Vino, sa ne vedem fata!

A trimis niste soli. Raportul din Cronici face o dare de seama mai completa despre cauzele care stateau la baza razboiului iminent. Ca adaos la marea lui ostire, ,,a mai tocmit cu plata din Israel o suta de mii de viteji cu o suta de talanti de argint” (2 Cronici 25,6). Totusi, imparatul, fiind avertizat de un profet ca Domnul nu avea sa fie cu el, daca aceste forte din Israel il insotesc, a dat drumul la oameni. Nemultumiti de acest tratament, soldatii, pe drumul lor de intoarcere, au atacat si pradat un numar de cetati din Iuda (2 Cronici 25,7-10.13). Amatia, ametit de succesul lui contra Edomului si maniat din cauza pradarii cetatilor lui Iuda la intoarcerea israelitilor, a hotarat sa poarte razboi cu Israel.

Sa ne vedem fata. O provocare la razboi. Limbajul sugereaza o invitatie la lupta personala.



14:9 Si Ioas, imparatul lui Israel, a trimis sa spuna lui Amatia, imparatul lui Iuda: Spinul din Liban a trimis sa spuna cedrului din Liban: Da pe fiica ta de nevasta fiului meu! Si fiarele salbatice din Liban au trecut si au calcat spinul in picioare.

Spinele. Imparatul lui Israel a raspuns trimitandu-i o solie care exprima dispretul lui fata de imparatul lui Iuda. A avut Amatia succes impotriva Edomului? Ioas avusese de asemenea succes impotriva mult mai puterniciei imparatii a Siriei. Replica lui a fost aceea a unui domn care a considerat drept insulta sa primeasca o provocare de la un vrajmas nedemn. Cedrul era cel mai mare, cel mai puternic si cel mai maiestuos copac al Palestinei. Spinul era cea mai de jos tufa, nefolositoare, vrednica de dispret pe care oricine il poate zdrobi sub picioare.

Da pe fiica ta. Iosafat in legatura de alianta cu Ahab. Aranjamentul a fost sigilat prin casatoria fiicei lui Ahab, Atalia, cu Ioram, fiul lui Iosafat (1 Regi 22,44; 2 Cronici 8,18.26; 18,1). Familiile regale au aratat in continuare prietenia lor prin aceea ca au dat copiilor lor acelasi nume. Ioram si Ahazia in Iuda, si Ahazia si Ioram in Israel. Imparatul lui Israel pe care Amatia il provoca acum la lupta, purta acelasi nume ca tatal lui Amalia, Ioas, ceea ce sugera o continua perioada de prietenie intre cele doua natiuni. Este intru totul posibil ca Amatia sa fi facut propuneri lui Ioas cu privire la o alianta formala care urma sa fie pecetluita prin casatoria fiicei lui Ioas cu fiica lui Amatia. Daca este asa, Ioas isi batea joc acum de propunerea lui Amatia.



14:10 Ai batut pe Edomiti, si a inceput sa ti se inalte inima. Bucura-te mai bine de slava ta, si stai acasa. Pentru ce sa starnesti un rau, care ar aduce caderea ta si a lui Iuda?

Sa ti se inalte inima. Ioas atragea aici atentia la faptele reale in discutie. Victoria lui Amatia asupra Edomului i se urcase la cap. Avand succes in razboiul impotriva Edomului, fara ajutorul fortelor lui Israel, Amatia credea ca ar putea usor sa-l umileasca pe Ioas.

Pentru ce starnesti un rau? Necazurile oamenilor sunt adesea provocate de ei insisi. Acum nu exista nici un motiv sa se angajeze in razboi cu Israel. Ioas a facut bine sa nu accepte provocarea si sa avertizeze pe Amatia ca el cauta cu lumanarea necazul pentru sine si pentru natiunea lui.



14:11 Dar Amatia nu l-a ascultat. Si Ioas, imparatul lui Israel, s-a suit; si si-au vazut fata, el si Amatia, imparatul lui Iuda, la Bet-Semesul lui Iuda.

Nu l-a ascultat. Simtamintele lui Amatia fusesera tulburate si, ca rezultat, ratiunea fugise. El actiona acum ca un copil rasfatat, si a refuzat sa asculte de sfatul sanatos care ii fusese dat de barbatul pe care el cauta sa-l angajeze in lupta.

Bet Semes. O localitate la vreo 25 km vest de Ierusalim. Ioas n-a asteptat ca Amatia sa atace, ci a trimis fortele sale la sud, vadit ca intentiona sa se apropie de Ierusalim dinspre vest pe vechiul drum principal care trecea prin valea Sorec. Acesta este drumul folosit acum de calea ferata de la Iaja la Ierusalim. Asezarea Bet Semes acum Tell er-Rumeileh, a fost excavata de o expeditie americana (1928-1933).



14:12 Iuda a fost batut de Israel, si a fugit fiecare in cortul sau.

A fost batut. Rezultatele au fost precum prezisese. Amatia si-a provocat el insusi raul si acum Iuda a trebuit sa plateasca pentru nebunia imparatului lui.



14:13 Ioas, imparatul lui Israel, a prins la Bet-Semes, pe Amatia, imparatul lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ahazia. Apoi a venit la Ierusalim, si a facut o spartura de patru sute de coti in zidul Ierusalimului, de la poarta lui Efraim pana la poarta unghiului.

A prins pe Amatia. In vremurile de demult, razboaiele erau purtate cu mare forta si regii si comandatii se aflau adesea in fruntea liniilor de bataie impreuna cu trupele lor. Ahab din Israel si Iosia din Iuda si-au pierdut viata in lupta (1 Regi 22,34-37; 2 Regi 23,29) si viata lui Iosafat a fost serios amenintata (1 Regi 22,32.33).

Poarta lui Efraim. Aceasta era o mare sectiune fie a zidului nordic la capatul de vest sau zidul vestic la capatul nordic. Obiectivul acestei nimiciri evident, era sa lase capitala lui Iuda la bunul plac al lui Israel. Pierderea acestei parti a zidului era o mare umilire pentru poporul lui Iuda.

Patru sute de coti. Cam la 208 m.



14:14 A luat tot aurul si argintul si toate vasele care se aflau in Casa Domnului si in vistieriile casei imparatului; a luat si ostatici, si s-a intors in Samaria.

Aurul si argintul. Acest incident a avut loc numai la putini ani dupa ce Ioas trimisese tezaurul templului lui Hazael pentru a asigura retragerea imparatului sirian de la Ierusalim (cap. 12,18). Acum tezaurul care fusese adunat de atunci incoace a cazut de asemenea in mainile vrajmasului.

Ostateci. Luarea de ostateci era o practica obisnuita in timpurile antice. Acesti prizonieri erau alesi dintre cetatenii de frunte ai tarii. Biruitorii sperau prin acest plan, sa asigure buna purtare viitoare a invinsilor; nu numai ca mandria lui Amatia a fost umilita, ci intreaga natiune a lui Iuda a trebuit sa sufere aspru din cauza grabitei provocari fata de Ioas.



14:15 Celelalte fapte ale lui Ioas, ce a facut el, ispravile lui, si razboiul pe care l-a avut cu Amatia, imparatul lui Iuda, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Celelalte fapte. Versetele 15 si 16 intrerup raportul domniei Amatia care este continuat in v.

18. Ele contin formula de incheiere a domniei lui Ioas, care, totusi a fost data in capitolele 13, 12,

13. Repetarea acestei formule este socotita de unii ca o indicatie despre coregenta lui Ieroboam II alaturi de tatal sau, Ioas (vezi pag. 82 orig.).



14:16 Ioas a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat la Samaria, cu imparatii lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ieroboam.

Verset ce nu a fost comentat.

14:17 Amatia fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a trait cincisprezece ani dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel.

Cincisprezece ani. Acesta este singurul loc din rapoartele regilor unde se intalneste un astfel de subiect.



14:18 Celelalte fapte ale lui Amatia, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

Verset ce nu a fost comentat.

14:19 Impotriva lui s-a facut o uneltire la Ierusalim. El a fugit la Lachis, dar l-au urmarit si la Lachis, unde l-au omorat.

Uneltire. Amatia a fost departe de a fi popular in Iuda. Nesabuita provocare adresata lui Ioas, infrangerea lui dezastruoasa, umilirea legata de daramarea unei mari parti a zidului Ierusalimului, luarea de ostatici si pierderea tezaurului templului si a palatului, probabil ca toate au contribuit sa-l intoarca pe popor impotriva stapanului lor.

Lachis. O cetate identificata in general cu Tell ed-Duweir, la aproximativ 27 mile (43,2 km) sud-vest de Ierusalim.



14:20 L-au dus pe cai, si a fost ingropat la Ierusalim cu parintii sai, in cetatea lui David.

Pe cai. Lachis era legat de Ierusalim printr-un drum de cara care trecea pe la est de podisurile centrale si apoi inspre nord, spre capitala. Mica aminteste carele in aluzia lui profetica la cetate (Mica 1,13).



14:21 Si tot poporul lui Iuda a luat pe Azaria, in varsta de saisprezece ani, si l-a pus imparat in locul tatalui sau Amatia.

Tot poporul. Aceasta declaratie sugereaza o miscare populara in care era cuprinsa natiunea intreaga. Cand moare un rege, si fiul sau urmeaza la tron, in mod normal nu este nevoie sa se aminteasca faptul ca tot poporul era implicat. Despre o coregenta probabila a lui Azaria alaturi de tatal sau, de pe timpul prinderii lui Amatia (v. 13), vezi 2 Cronici 25,27; 26,1.22.



14:22 Azaria a zidit iarasi Elatul, si l-a adus din nou sub stapanirea lui Iuda, dupa ce a adormit imparatul cu parintii sai.

Elat. O cetate la golful Acaba, aproape de Etion Eber (Deuteronom. 2,8), in tara Edomului ( 1 Regi 9,26). Probabil ca ea a cazut lui Israel cand David a cucerit Edomul (2 Samuel. 8,14). Solomon a folosit instalatiile lui portuare (1 Regi 9,26; 2 Cronici 8,17.18). probabil ca Iuda l-a pierdut cand Edomul s-a rasculat sub Ioram (2 Regi 8,20-22).



14:23 In al cincisprezecelea an al lui Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca la Samaria, Ieroboam, fiul lui Ioas, imparatul lui Israel. A domnit patruzeci si unu de ani.

Ieroboam. Acelasi nume ca acela al primului imparat al lui Israel (1 Regi 12,20). Uneori el este numit Ieroboam II de catre invatatii de azi, spre a-l deosebi de primul Ieroboam. Se poate ca Ieroboam II sa fi fost numit dupa intemeietorul regatului lui Israel, si dandu-i fiului lui acest nume, tatal se poate sa fi sperat ca urmasul lui avea sa fie al doilea intemeietor si avea sa aduca natiunea intr-o era noua de putere si prosperitate.



14:24 El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut de la nici unul din pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

Rau. Aceasta este condamnarea obisnuita a domnitorilor regatului de nord. In lunga linie a regilor lui Israel, n-a fost nici unul despre care sa se fi putut spune ca a facut ceea ce era drept inaintea Domnului. Ieroboam era din dinastia lui Iehu, dar el a urmat caile rele a dinastiei lui Omri si Ahab pe care Iehu l-a rasturnat.



14:25 A luat inapoi hotarele lui Israel, de la intrarea Hamatului pana la marea campiei, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul, Dumnezeul lui Israel, prin robul Sau Iona, prorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer.

Hotarele. Literal ,,hotarele”. Ieroboam a restaurat natiunea in hotarele ei originale.

Intrarea Hamatului. Expresia aceasta este folosita spre a arata limita nordica a natiunii (vezi despre Numeri 34,8; vezi si Iosua 13,5; Judecatori 3,3; 2 Regi 8,65; Amos 6,14). Ezechiel fixeaza la fel Hamatul ca limita nordica a statului (Ezechiel. 47,16; 48,1). Sub domnia lui Solomon natiunea a atins aceasta regiune ca hotar al ei (2 Cronici 8,3.4).

Marea campiei. Marea Moarta (vezi Numeri 34,12; Deuteronom 3,17; 4,49; Iosua 3,16). Teritoriul de la rasarit de Iordan fusese pierdut de Israel in timpul domniei lui Iehu (2 Regi 10,32.33) si a lui Ioahaz (2 Regi 13,3.25) si a fost partial reluat de Ioas (2 Regi 13,25).

Iona. Acesta este proorocul care a fost trimis la Ninive (Iona 1,1.2). Iona avea o slujba mai intinsa decat raporteaza cartea lui Iona. Observatia facuta aici, ca slujba lui Iona a avut loc in timpul domniei lui Ieroboam II, ne face in stare sa fixam data aproximativa a intamplarilor raportate in cartea lui Iona.

In conformitate cu incercarea cronologica folosita in acest comentariu, regii care au domnit asupra Siriei in timpul domniei lui Ieroboam II au fost Adad-Nirari III, 810-782; Salmanasar IV 782772; Asur-Dan III 772-754; Asur Nirari V, 754-746 (vezi p. 77 orig.).

Gat-Hefer. O localitate la hotarele lui Zabulon (Iosua 19,13) cam la 7 km nord-est de Nazaret. Un presupus mormant al lui Iona mai este prezentat acolo. Localitatea poarta acum numele de Kirbetez-Zura din modernul arabic.



14:26 Caci Domnul a vazut ca necazul lui Israel ajunsese prea mare, a vazut si stramtorarea in care se aflau si robii si oamenii slobozi, fara sa fie cineva care sa vina in ajutorul lui Israel.

A vazut necazul. Dumnezeu nu ingaduie ca focul necazului sa arda mai aprig decat este necesar spre a arde zgura. Daca copiii Lui raspund la pedepse blande, judecati mai aspre devin nenecesare. Pe de alta parte, un refuz staruitor de a se pocai sub incercari mai usoare, cere ca fiecare pedeapsa urmatoare sa vina cu intensitate crescanda. Acesta a fost cazul lui Israel. Nenorocirile minore fusesera insuficiente spre a aduce la indeplinire vreo reforma de durata si natiunea, prin continua ei razvratire, se apropia rapid de ultima condamnare completa a nimicirii nationale. Se pare ca, sub Ieroboam, temporara usurare era destinata sa prezinte o demonstratie despre ce era Dumnezeu binevoitor sa faca, chiar in acest ceas tarziu, pentru natiunea razvratita. Inca nu era prea tarziu, dar limitele rabdarii divine fusesera aproape atinse; sfarsitul se apropia cu pasi repezi.

Era o perioada de intensa activitate profetica. In timpul de criza si nevoie, Dumnezeu pune la dispozitie instructiuni divine speciale. Ca adaos la declaratiile profetice ale lui Iona, profetiile lui Osea si Amos au cazut in aceasta perioada. Soliile acestor carti arunca o lumina in plus asupra situatiilor acestor timpuri.

Si robii si oamenii slobozi. (in engl. ,,any shut up, nor any left”). Exacta insemnatate a acestei expresii nu este clara. Se pare ca inseamna ca mult raspandita nenorocire avea sa fie peste toate clasele (vezi Deuteronom 32,36; 1 Regi 14,10; 2 Regi 9,8). Cele doua idei pot fi in antiteza una cu cealalta, insemnand ,,celui ce este inchis si celui ce este slobod”, sau ,,celui ce este legat si celui ce este liber”.



14:27 Domnul nu hotarase sa stearga numele lui Israel, de sub ceruri, si i-a izbavit prin Ieroboam, fiul lui Ioas.

Nu hotarase. Dumnezeu nu daduse inca nici o porunca de nimicire a lui Israel. Dimpotriva, El a intentionat ca vremelnica prosperitate sa fie un puternic indemn pentru Israel sa se intoarca la El. Refacerea frontierelor trebuia sa fie o pregustare a viitoarelor binecuvantari, cu conditia ascultarii. Scriitorul se pare ca avea in minte Deuteronom 32,36-43. Inca nu sosise timpul pentru ca Domnul sa stearga ,,numele lor de sub ceruri” (Deuteronom. 29,20).

I-a izbavit. Prosperitatea aceasta a venit in ciuda rautatii lui Ieroboam (vezi v. 24). Cei rai niciodata nu cunosc cat de mult datoreaza binecuvantarile lor, bratului binecuvantat al lui Dumnezeu. Victoriile nu au fost o indicatie ca Dumnezeu a aprobat umblarea atat a imparatului, cat si a poporului. In schimb, victoriile au fost o invitatie reinnoita pentru poporul Sau sa se intoarca la scopul original al chemarii lor.



14:28 Celelalte fapte ale lui Ieroboam, tot ce a facut el, ispravile lui la razboi, si cum a adus iarasi sub stapanirea lui Israel Damascul si Hamatul, care fusesera ale lui Iuda, nu sunt scrise oare toate acestea in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Tot ce a facut el. Ieroboam a facut mult spre a intari natiunea, dar raportul domniei lui este scurt. Succesul national a fost urmat de mandrie nationala, condamnata puternic de profetii contemporani (Osea 5,5; 7,10; Amos 6,13).

A adus iarasi sub stapanirea lui, Damascul si Hamatul. Afirmatia aceasta indica spre intinderea nordica a regatului lui Iuda din acea vreme. Damascul a fost adus sub stapanirea lui Israel de catre David (2 Samuel 2,6) si a continuat sa fie parte din imperiul lui Solomon (1 Regi 11,23.24). Regatul lui Solomon a inclus si Hamatul (2 Cronici 8,4). Nu este clar daca este vorba de orasul, sau de districtul Hamatului (vezi despre v. 25). Cetatea Hamatului se afla cam la 190 km nord de Damasc (vezi harta de la p. 769 orig.). Tiglat-Pileser III al Asiriei (746-727 i.Hr.) a sustinut ca el a adus sub puterea lui ,,19 districte ale Hamatului, impreuna cu cetatile imprejurimilor lor… care au trecut la Azriau”. Acest Azriau probabil ca era Azaria, sau Ozia din Iuda, cu toate ca au fost unele dispute intre invatati, in privinta identificarii (vezi 2 Regi 16,5).

Daca aceasta afirmatie se refera la Azaria din Iuda, aceasta atribuie lui Iuda stapanirea teritoriului Hamatului pe timpul campaniei lui Tiglat-Pileser. Se pare ca Israel si Iuda rivalizau pentru stapanirea acestei regiuni nordice, avand succes, cel putin o data, prin Ieroboam care smulge stapanirea de la rivalul sau din sud. Mai tarziu, Iuda a recastigat stapanirea deoarece campania lui Tiglat-Pileser impotriva teritoriului a venit in 747 i.Hr., 10 ani dupa moartea lui Ieroboam, conform cu cronologia folosita in acest comentariu. S-a sugerat ca interesul lui Iuda in aceste regiuni nordice, a putut avea legatura cu activitatile asiriene de acolo. Se pare ca Azaria din Iuda a jucat un rol conducator intr-o coalitie vestica impotriva regiunii asiriene, si ca statele mai mici din Siria nordica l-au recunoscut ca stapan sau ,cel putin, Azaria pretindea acest grad – in schimbul ajutorului lui de a intampina agresiunea asiriana. Probabil ca Israel s-a simtit ofensat de interesul lui Iuda in statele care se aflau la nord de hotarele si odata, in timpul domniei lui Ieroboam, el a reusit stapanirea.

ELLEN WHITE COMENTEAZA

21, 22 PK, P. 303



14:29 Ieroboam a adormit cu parintii sai, cu imparatii lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Zaharia.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: