English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Imparati, 13


13:1 In al douazeci si treilea an al lui Ioas, fiul lui Ahazia, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria Ioahaz, fiul lui Iehu. A domnit saptesprezece ani.

Ioahaz. Raportul despre moartea lui Iehu si ridicarea pe tron a lui Ioahaz se afla in capitolul 10,35. dar raportul despre domnia lui Ioahaz nu apare decat in acest loc din cauza faptului ca domniile sunt aranjate, in general, in cartile Regilor pentru a corespunde cu ordinea suirii domnitorilor pe tron.

Se pare ca la numai cateva zile dupa ce Iehu a inceput sa domneasca in Israel, Atalia a luat tronul lui Iuda. Apoi, in al saptelea an al lui Iehu, copilul Ioas a inceput lunga lui domnie de 40 de ani in Iuda. Aceasta este evident pentru ca aceste trei domnii apar in Regi in ordinea de mai sus: Iehu, Atalia, Ioas. Apoi Ioahaz din Israel, si Ioas, urmasul lui care au venit ambii la tron in timpul vietii lui Ioas din Iuda, vine raportul urmator. Dupa aceasta, istorisirea se intoarce la Iuda spre a raporta domnia lui Amatia care a urmat lui Ioas.



13:2 El a facut ce este rau inaintea Domnului; a savarsit aceleasi pacate ca Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca, si nu s-a abatut de la ele.

Verset ce nu a fost comentat.

13:3 Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel, si i-a dat in mainile lui Hazael, imparatul Siriei, si in mainile lui Ben-Hadad, fiul lui Hazael, tot timpul cat au trait imparatii acestia.

Domnul S-a aprins de manie. Mania omeneasca este irationala, cruda si razbunatoare. Mania lui Dumnezeu este o emotie mult diferita. In descrierea caracterului Sau oamenilor, Dumnezeu este limitat la limbajul omenesc. Din necesitate, El trebuie sa ingaduie scriitorilor Bibliei sa foloseasca expresii care se apropie cel mai mult ideii divine chiar daca aceste expresii pot foarte saracacios sa contina acea ideea. ,,Manie” este folosita aici pentru a descrie raspunsul lui Dumnezeu fata de pacat. A intelege cuvantul ,,manie” cand este aplicat la Dumnezeu, spre a incorpora toate elementele raspunsului omenesc la provocare, este a contraveni limbajului biblic. Prin cercetare, noi nu putem descoperi pe Dumnezeu (Iov 11,7). In parte, din cauza nepotrivirii limbajului omenesc, Dumnezeu, la timpul oportun (Galateni 4,4), a facut auzit si vizibil gandul Sau in viata lui Isus. Omul nu avea decat o conceptie obscura despre cum arata Dumnezeu. In Hristos, Dumnezeu a prezentat lumii o demonstratie despre caracterul Lui. Isus a declarat: ,,Cel ce M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal” (Ioan 14,9). Pentru a obtine o mai desavarsita intelegere despre natura ,,maniei” lui Dumnezeu, este necesar a se studia reactiile lui Isus fata de situatiile care ar fi putut pe drept sa dea nastere la o astfel de emotie. Observa comportamentul Lui la curatirea templului (Ioan 2,13-17), o prezentare a indignarii, autoritatii si a puterii. Priveste-L cum mustra pe farisei (Matei 23), cu lacrimi in glasul Lui (ST 13). Ia seama la plansul Lui dureros pentru iudei recalcitranti (Luca 19,41; DA 575, 587). Apoi aminteste-ti ca El a fost Acela care a condus destinele lui Israel in zilele lui Ioahaz. Nenorocirile din partea Siriei au fost ingaduite din iubire si in speranta ca disciplinarea lor ar putea readuce pe israelitii cei indaratnici la ratiune si la Dumnezeu.

In mainile lui Hazael. Mana ocrotitoare a lui Dumnezeu a fost retrasa de la Israel, si lui Hazael i s-a ingaduit sa aiba succes in razboaiele lui contra lui Ioahaz. Aceasta situatie a continuat nu numai in timpul zilelor lui Hazael, ci si in parte din domnia fiului sau, Ben-Hadad al III-lea.



13:4 Ioahaz s-a rugat Domnului. Domnul l-a ascultat, caci a vazut apasarea sub care tinea imparatul Siriei pe Israel,

L-a ascultat. Domnul este un Dumnezeu al indurarii si al bunatatii. El este intotdeauna binevoitor sa ierte cand pacatosii se pocaiesc si se intorc la El. Cand Ioahaz s-a intors la Dumnezeu, Domnul in bunatatea Lui a condus in asa fel evenimentele spre a darui lui Israel eliberarea.



13:5 si Domnul a dat un izbavitor lui Israel. Copiii lui Israel au scapat din mainile Sirienilor, si au locuit in corturile lor ca mai inainte.

Un izbavitor. Probabil ca referirea este la Adad-nirari III, care a stapanit Asiria in conformitate cu Canonul Eponym Asirian, sau lista limmu (vezi p. 55 si 155), cam din 810-782 a.Hr. In al cincilea an al domniei lui, 806 Adad-nirari III, spune despre o mare campanie la Mediterana in cursul careia regele Siriei a devenit vasalul lui si a fost obligat sa plateasca un tribut greu. Zdrobirea Siriei sub calcaiul asirian avea sa puna capat navalirilor siriene contra lui Israel.

Corturile lor. Casele sau caminele lor (vezi 1 regi 8,66).



13:6 Dar nu s-au abatut de la pacatele casei lui Ieroboam, care facuse pe Israel sa pacatuiasca; s-au dedat si ei la ele, si chiar idolul Astarteei sta inca in picioare la Samaria.

Idolul Astarteei (engl. grove). Ebraicul ’asherah. Evident Iehu ingaduise sa ramana acest simbol pagan in Samaria. ’Asherah-ul era un pom sacru, simbolul principiului productivitatii in natura, o proeminenta caracteristica in cutele fertilitatii orientale (vezi despre Ex. 34,13).



13:7 Din tot poporul lui Ioahaz Domnul nu-i lasase decat cincizeci de calareti, zece care, si zece mii de pedestrasi; caci imparatul Siriei ii prapadise si-i facuse ca pulberea pe care o calci in picioare.

Cincizeci de calareti. Dupa raportul asirian, Ahab avea 2000 de cara si 10.000 de pedestrasi in timpul luptei de la Qarqar. Ca rezultat al unei serii de inclestari dezastruoase cu Siria, Israel a pierdut practic, toate carele si cavaleria lor. Aceasta era practic egal cu completa dezamagire si l-a facut pe Israel fara aparare aproape in intregime.

Ca pulberea. O figura de stil, ceea ce inseamna extrema cruzime a Siriei. Pentru cruzimea aceasta, de a treiera ,,Galaadul cu treieratoarea de fier” (Amos 1,3), profetul Amos a profetizat ceva mai tarziu judecata lui Dumnezeu asupra Damascului (Amos 1,4.5).



13:8 Celelalte fapte ale lui Ioahaz, tot ce a facut el, si ispravile lui, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Verset ce nu a fost comentat.

13:9 Ioahaz a adormit cu parintii sai, si l-au ingropat la Samaria. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ioas.

Ioas. Acest Ioas din Israel, uneori este numit (in engl. KJV n.n.) Ioahaz (v. 10, 25; cap. 14,8-17). Faptul ca el s-a nascut in timpul domniei lui Ioas din Iuda, sugereaza ca el se poate sa fi fost numit cu numele acestui domn, si daca este asa, aceasta ar indica o perioada de stransa prietenie intre cele doua natiuni.



13:10 In al treizeci si saptelea an al lui Ioas, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria Ioas, fiul lui Ioahaz. A domnit saisprezece ani.

Al treizeci si saptelea an. Pentru socotirea domniei lui Ioahaz, vezi p. 148.

Ioas… Ioahaz. Deosebirea aceasta nu se observa in pronuntare, de aceea trebuie avut grija aspre a se evita confundarea celor doi imparati cu acelasi nume.



13:11 El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut de la nici unul din pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca, si s-a dedat la ele ca si el.

Verset ce nu a fost comentat.

13:12 Celelalte fapte ale lui Ioas, tot ce a facut el, ispravile lui, si razboiul pe care l-a avut cu Amatia, imparatul lui Iuda, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Celelalte fapte. Formula obisnuita de incheiere a raportului despre domnia unui imparat se afla in versetele 12 si 13. Un raport formal despre Ioas din Israel se afla in versetele 10 si 13. Acest Ioas este amintit din nou in v. 25 (ca Jehoash in engl.), dar intr-o sectiune care se ocupa in primul rand cu asupririle Siriei in timpul domniei atat a lui Ioahaz, cat si a lui Ioas din Israel (v. 22-25), precum si in cap. 14,8-14 intr-o sectiune care se ocupa cu domnia lui Amatia din Iuda. Cu toate acestea, sectiunea aceasta de la urma este urmata de o alta formula de incheiere a domniei aceluiasi Ioas (cap. 14,15.16), practic aceleasi cuvinte ca in cap. 13,12.13.



13:13 Ioas a adormit cu parintii sai. Si pe scaunul lui de domnie s-a suit Ieroboam. Ioas a fost ingropat la Samaria cu imparatii lui Israel.

Pe scaunul lui de domnie s-a suit. Aceasta declaratie difera de formula stereotipa, ,,in locul lui a domnit fiul sau Ieroboam” (cap. 14,16). Talmudul (Seder Olam) si invatatul iudeu Kimchi sugereaza implicatia ca Ioas a asociat pe fiul sau Ieroboam la domnia lui pe tron.



13:14 Elisei s-a imbolnavit de o boala de care a murit. Ioas, imparatul lui Israel, s-a pogorat la el, a plans pe fata lui, si a zis: Parinte, parinte! Carul lui Israel si calarimea lui!

A plans. Se pare ca moartea lui Elisei a avut loc inca pe cand Ioas din Israel era in viata. Evident ca Ioas a recunoscut in batranul profet un ajutor si sfetnic de valoare, si a inteles ca moartea omului lui Dumnezeu era o pierdere tragica pentru Israel.

Parinte. Un titlu de respect. In acelasi timp, varstnicul profet a fost intr-adevar un parinte amabil, intelept si intelegator. Ori de cate ori regele se afla in dificultate, el putea merge la profet pentru calauzire si intarire. Ioas era departe de a fi drept, cu toate acestea el era atras spre Elisei si a recunoscut in el pe adevaratul slujitor al lui Dumnezeu.

Carul lui Israel. Declaratia aceasta sugereaza ca Ioas dimpotriva, a fost adus sa recunoasca faptul ca profetul si Dumnezeul lui insemnau mai mult pentru Israel decat orice numar de cai si care. Pe vremea aceea, Israel era lipsit de cea mai mare parte a cailor si carelor lui (v. 7). Prezenta lui Elisei a simbolizat pentru Israel prezenta Domnului. Prin slujba lui, profetul se straduia sa-l faca pe rege si pe popor sa inteleaga ca natiunea avea sa gaseasca numai in Iehova adevarata ei aparare si tarie.



13:15 Elisei i-a zis: Ia un arc si sageti. Si a luat un arc si niste sageti!

Ia un arc si sageti. Actiuni simbolice imprima adevarul mai puternic decat declaratiile abstracte. Valoarea ajutoarelor vizuale ca invatatura este de mult recunoscuta. Astfel de procedee au fost folosite de Dumnezeu din vremurile primare. Actiunea prezenta aduce cu sine un element aditional de valoroasa instructiune. Insusi regele lua parte la ea. Participarea lui a imprimat de indata prezicerea asupra mintii lui si a adus in inima lui invatatura ca, succesul lui in viitor depindea de gradul in care el va lucra in armonie cu directivele divine.



13:16 Apoi Elisei a zis imparatului lui Israel: Incordeaza arcul cu mana ta. Si dupa ce l-a incordat cu mana lui, Elisei si-a pus mainile pe mainile imparatului,

Si-a pus mainile pe mainile imparatului. Probabil pentru a-i imprima imparatului ideea ca,daca el va face cum l-a instruit Domnul, Dumnezeu avea sa fie cu el spre a-l calauzi si intari si spre a-i da succes.



13:17 si a zis: Deschide fereastra dinspre rasarit. Si a deschis-o. Elisei a zis: Trage. Si a tras. Elisei a zis: Aceasta este o sageata de izbavire din partea Domnului, o sageata de izbavire impotriva Sirienilor: vei bate pe Sirieni la Afec pana ii vei nimici.

Dinspre rasarit. Spre rasarit era Galaadul, atunci detinut de Siria. Regele trebuia sa-si indrepte eforturile lui spre rasarit, spre a aduce eliberare cetatilor de dincolo de Iordan care se gaseau atunci sub stapanirea siriana.

Izbavire din partea Domnului. Cand imparatul a tras cu sageata spre rasarit ca raspuns la porunca solului lui Dumnezeu, Elisei, sub inspiratie divina, a prezis viitoarea biruinta a lui Israel asupra fortelor Damascului.

Afec. Mai multe orase mult departate unul de altul au purtat acest nume (vezi cele despre 1 Samuel 4,1). Acesta despre care este vorba aici probabil ca este orasul asezat cam la 5 km. rasarit de Marea Galileii, pe drumul care leaga valea Iordanului cu Damasc. Acesta se pare sa fi fost Afec-ul unde sirienii au suferit o infrangere dezastruoasa prin mana lui Ahab (1 Regi 20,26-34), si unde Ahab le-a aratat o blandete irationala. Aceasta asezare este numita acum Fiq.



13:18 Elisei a mai zis: Ia sageti. Si a luat. Elisei a zis imparatului lui Israel: Loveste in pamant! Si a lovit de trei ori; apoi s-a oprit.

Loveste in pamant. Inca un act simbolic spre a indica faptul ca victoria asupra Siriei nu avea sa fie usoara. Eliberarea completa nu avea sa vina decat ca rezultat al unui efort indelungat si sustinut. Regele era pus la incercare.

S-a oprit. Ioas s-a oprit prea repede. Lui i se spusese sa loveasca pamantul dar el trebuia sa hotarasca de cate ori il va lovi. Aceasta avea sa hotarasca rezultatele atinse. Daca era agresiv si hotarat, staruind in sarcina lui pana ce fiecare obiectiv avea sa fie atins, el putea sa castige o victorie asupra vrajmasului lui atat de completa, incat Siria niciodata n-ar mai fi fost o amenintare pentru Israel.



13:19 Omul lui Dumnezeu s-a maniat pe el, si a zis: Trebuia sa lovesti de cinci sau sase ori: atunci ai fi batut pe Sirieni pana i-ai fi nimici, acum ii vei bate numai de trei ori.

De cinci sau sase ori. Victoria totala avea sa solicite un efort mult mai mare decat pana ce natiunea ar fi fost ea insasi sleita si n-ar mai fi fost in situatia de a se ridica din nou ca amenintare pentru Israel si vecinii ei. Lectia pentru Ioas este o lectie pentru toti. Rezultatele in lucrarea Domnului sunt direct proportionale cu efortul depus. Domnul cheama pentru un efort serios, staruitor si continuu. Lucrarea ramane in urma pentru ca lucratorii din via Domnului obosesc prea repede. Daca fiecare lucrator si-ar face toata datoria care-i revine in castigarea de suflete, rezultatele ar fi de zece ori mai mari decat sunt astazi. Dumnezeu poate atinge biruinte ale harului prin servii Sai, numai daca ei se predau Lui in deplina consacrare si lucreaza cu un zel si energie neprecupetite.



13:20 Elisei a murit, si a fost ingropat. In anul urmator, au intrat in tara niste cete de Moabiti.

Elisei a murit. Elisei n-a avut prilejul de a calatori la cer cu un car de foc. Soarta lui a fost de a suferi de o boala care ii pricinuia dureri si, in cele din urma, sa moara. Multi dintre copiii consacrati ai lui Dumnezeu au fost chemati sa treaca prin lungi ceasuri de boala si suferinta. Motivul poate sa nu fie intotdeauna lamurit, dar in aceste momente de incercare se poate afla mangaiere in cunostinta ca Dumnezeu lucreaza toate lucrurile spre bine, chiar si suferintele din partea vrajmasilor (Romani 8,28). Lui Satana trebuie sa i se ingaduie sa necajeasca, pentru a nu putea aduce invinuirea ca lui nu i s-a ocazia potrivita cu fiecare suflet. Principiul acesta este lamurit ilustrat in experienta lui Iov (cap. 1 si 2). El este verificat in continuare in vietile barbatilor evlaviosi, care, in ciuda evlaviei lor, au suferit mult rau si durere. Cel care se afla in suferinta face bine daca in momente de incercare cantareste experientele acestor barbati demni: (1) Sa mediteze la evlaviosul Elisei care a fost unealta de vindecare a altora in bolile lor, readucand la viata din moarte, alungand

a. o boala mortala. (2) Sa priveasca la Ioan Botezatorul lancezind in inchisoare si decapitat fara rusine din cauza nechibzuintei unui rege desfranat. (3) Sa asculte la rugaciunea lui Pavel pentru indepartarea ,,tepusului din trupul lui, solul Satanei” si la raspunsul negativ (2 Corinteni 12,7-10).

b. (4) Sa ia in considerare soarta ucenicilor care toti au avut parte de moarte violenta, afara de Ioan, dar chiar si el a indurat tortura si exil. (5) Sa priveasca la Isus, Exemplul suprem, care, cu toate ca era Fiul lui Dumnezeu, a suferit cum nici un fiu al neamului omenesc nu avea sa sufere si care a declarat: ,,Slujitorul nu este mai mare decat stapanul lui” (Ioan 15,20).

In boala lui finala, Elisei nu s-a plans si nu si-a pierdut credinta in Dumnezeu. El stia ca prezenta Domnului era intotdeauna aproape si ca ingerii se aflau continuu alaturi de el. Dupa cum a trait, asa a si murit, cu incredere, speranta si credinta pana la sfarsit.

Moabitii. Moab se afla la est de Iordanul inferior si Marea Moarta (vezi despre cap. 3,4). Ioram si Iosafat castigasera intr-o masura biruinta asupra moabitilor (cap. 3,24) dar vrajmasul recastigase acum si facea expeditii de pradare in teritoriile lui Israel.

In anul urmator. Evident anul care incepea primavara (vezi pag. 109 orig.) cu luna lui Nisan, aproximativ cu aprilie al nostru. Acesta era anotimpul natural pentru campanii militare, pentru ca sezonul ploilor era trecut si recoltele din Palestina era coapte. In felul acesta, ostile invadatoare puteau sa paraseasca tara si sa care cu ele noi stocuri de cereale.



13:21 Si, pe cand ingropau un om, iata ca au zarit una din aceste cete, si au aruncat pe omul acela in mormantul lui Elisei. Omul s-a atins de oasele lui Elisei, si a inviat si s-a sculat pe picioare.

A inviat. Intamplarea aceasta probabil ca a avut un efect puternic asupra acelora care au fost martiri la aceasta minune si asupra celor carora le-a fost povestita mai tarziu. Acesta era un timp de necaz si nenorocire. Moabitii faceau incursiuni in tara si rapeau recoltele cele noi. Era un timp cand oamenii puteau sa se intrebe. Unde este Dumnezeul lui Elisei? Unde sunt minunile din trecut? Invierea cadavrului facea dovada ca Dumnezeul lui Israel nu era mort. El era gata sa faca minuni chiar si acum. Daca oamenii ar fi luat aminte la soliile profetului plecat, Dumnezeu ar fi dat inca o data biruinta asupra invadatorului si ar fi restabilit siguranta tarii.



13:22 Hazael, imparatul Siriei, asuprise pe Israel tot timpul vietii lui Ioahac.

Verset ce nu a fost comentat.

13:23 Dar Domnul S-a indurat de ei, si a avut mila de ei, Si-a intors Fata spre ei din pricina legamantului Sau cu Avraam, Isaac si Iacov, n-a vrut sa-i nimiceasca, si pana acum nu i-a lepadat de la Fata lui.

S-a indurat de ei. Dumnezeu pastreaza un raport precis al tuturor natiunilor spre a vedea daca ele vor aduce la indeplinire destinul divin planificat pentru ele. Lor le este acordata o perioada de incercare la sfarsitul careia, daca ele n-au ajuns la inaltimea privilegiilor daruite lor, ele sunt indepartate. Israel inca nu ajunsese la sfarsitul timpului lor de punere la proba. Inca nu era prea tarziu spre a indrepta greselile trecutului si sa implineasca scopul original, pe care Dumnezeu l-a intentionat cand El a chemat pe Aaron, Isaac si Iacov.

Si indivizii sunt pusi la proba spre a se vedea daca vor aduce la indeplinire scopul divin pentru care au fost creati. Fiecarui om Dumnezeu i-a prevazut un loc specific in planul Lui. Omul are succes intr-adevar numai daca el aduce la indeplinire cu credinciosie acest scop fixat de Cer. Multi s-au indepartat mult de tiparul original, si ca si Israel din vechime, s-au indreptat spre nenorocire.

Indurarea lui Dumnezeu inca este prelungita, dar zilele sunt cruciale. Intr-o buna zi, si inca in curand, focul va incerca lucrarea fiecarui om, spre a se vedea ce fel este (1 Corinteni 3,13). Atunci, fiecare om va fi rasplatit dupa faptele lui (2 Corinteni 5,10; Apocalips 22,12).

Pana acum. Israel a rezistat, pana aici, oricarui efort al Domnului de a-i aduce la pocainta. Dar Dumnezeu a continuat sa fie indurator si le-a dat orice ocazie sa se intoarca de la nelegiuirea lor pentru ca natiunea sa nu piara.



13:24 Hazael, imparatul Siriei, a murit, si, in locul lui, a domnit fiul sau Ben-Hadad.

Ben-Hadad III. Primul rege cu acest nume a fost un contemporan a lui Asa (1 Regi 15,18), iar al doilea, un contemporan al lui Ahab si Iosafat (1 Regi 20,1.34). in inscriptia regelui asirian Adad-nirari III, Ben-Hadad apare sub numele de ,,Mari”, un titlu arameic care inseamna ,,domnul meu”.



13:25 Ioas, fiul lui Ioahaz, a luat inapoi din mainile lui Ben-Hadad, fiul lui Hazael, cetatile luate de Hazael de la Ioahaz, tatal sau, in timpul razboiului. Ioas l-a batut de trei ori, si a luat inapoi cetatile lui Israel.

A luat inapoi. Elisei prezisese aceasta victorie a lui Ioas (v. 17). Daca regele lui Israel s-ar fi increzut in Dumnezeu si si-ar fi extins victoriile sale, el ar fi dat Siriei o lovitura zdrobitoare si poate chiar mortala (v. 19).

COMENTARIILE LUI E. G. WHITE

14, 15 – 17 PK 261 18, 19 PK 262 22 PK 254


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: