English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Corinteni, 9


9:1 Este de prisos sa va mai scriu cu privire la strangerea de ajutoare pentru sfinti.

Este de prisos. [,,este inutil”, KJV]. Firul discursului inceput in cap. 8,1 continua fara intrerupere. In cap. 9, Pavel adauga noi indemnuri cu privire la strangerea de ajutoare pentru saracii din Ierusalim. Pentru ca nu cumva corintenii sa aiba impresia ca Pavel staruie inutil asupra subiectului, el explica motivul pentru care insista asupra lui. In urma cu un an, planurile lor fusesera intrerupte de neintelegerile si certurile care isi facusera loc printre membri din Corint. Intre timp, pentru a incuraja bisericile din Macedonia, Pavel facuse referire la promptitudinea initiala a corintenilor de a participa la proiect. Daca cei din Corint n-ar fi terminat la timp strangerea de ajutoare, ar fi parut neintemeiata lauda de care se bucurasera din partea lui Pavel in fata macedonenilor. Versetul acesta este un fel subtil si curtenitor de a exprima increderea in promptitudinea lor, dar si de a-i inspira sa treaca la fapte, justificand astfel increderea lui Pavel in ei (cf. 1 Tesaloniceni 4,9).

Strangerea de ajutoare. [,,slujirea”, KJV], aici referindu-se la strangerea de ajutoare.



9:2 Cunosc, in adevar, bunavointa voastra, cu care ma laud cu privire la voi catre Macedoneni, si le spun ca Ahaia este gata de acum un an. Si ravna voastra a imbarbatat pe foarte multi din ei.

Bunavointa voastra. [,,promptitudinea mintii voastre”, KJV]. Pavel se adreseaza celor mai buni din biserica din Corint, increzator ca ei gandesc corect asupra chestiunii. Ca un conducator crestin intelept, el ia aminte la orice semn favorabil, in speranta de a incuraja ceea ce este promitator. Slujitorul intelept al Evangheliei va stimula partea cea buna care este in oameni, fie ca persoane individuale, fie ca grup.

Ma laud cu privire la voi. Vezi la v. 1.

Ahaia. In timpurile romane, Grecia de sud constituia provincia Ahaia, cu capitala la Corint. Existau deja mai multe biserici crestine in regiunea aceasta, cea din Corint fiind cea mai importanta. Mai era o biserica in Chencrea, unul din porturile Corintului (vezi Romani 16,1). Vezi harta din fata

p. 33.

Ravna voastra. Pavel isi exprima increderea deplina in biserica din Corint in ceea ce priveste partea lor in strangerea de ajutoare si se lauda cu ea, ca si cum ar fi fost un fapt implinit. Ei nu-si puteau retrage acum cuvantul dat, fara sa nu intre in incurcatura si fara sa tagaduiasca lucrurile bune pe care Pavel le spusese cu privire la ei. Apelul de a fi un exemplu bun are succes uneori cand alte metode dau gres. Multi nu cred ca isi pot permite sa dea, pana cand altii nu demonstreaza, in imprejurari asemanatoare, generozitatea lor.



9:3 Am trimis totusi pe frati, pentru ca lauda noastra cu voi sa nu fie nimicita cu prilejul acesta, ci sa fiti gata, cum am spus.

Am trimis. Adica trimit (vezi la cap. 8,17). Pe frati. [,,fratii”, KJV]. Adica pe Tit si pe alti doi, care nu sunt numiti (vezi la cap. 8,16-26). Lauda voastra. Vezi la v. 1.



9:4 Daca vor veni vreunii din Macedonia cu mine, si nu va vor gasi gata, n-as vrea ca noi (ca sa nu zicem voi) sa fim dati de rusine in increderea aceasta.

Vreunii din Macedonia. La data scrierii acestei epistole, Pavel era in drum spre Corint. Dupa cateva saptamani, el urma sa-i vada pe corinteni fata catre fata si sa petreaca iarna la ei (Fapte 20,1-3). Se pare ca exista deja planul sa fie insotit de cativa macedoneni. Cu diferite ocazii, credinciosii il escortasera de la o cetate la alta (Fapte 17,14.15; Romani 15,24; 1 Corinteni 16,6; vezi la 2 Corinteni 1,16). Daca strangerea de ajutoare nu ar fi fost gata la sosirea reprezentantilor, ocazia ar fi fost jenanta pentru toti, pentru Pavel, pentru macedoneni si pentru corinteni insisi.

Pavel facuse totul cu putinta ca sa le asigure succesul. El organizase si planuise cu grija strangerea ajutoarelor. Scosese in evidenta zelul si interes lor pentru a-i incuraja pe macedoneni. Le trimitea acum instructiuni noi prin intermediul scrisorii. Si, in cele din urma, trimitea trei reprezentanti pentru a le da ajutor sa incheie proiectul. Dupa toate acestea, nereusita ar fi insemnat cu adevarat ocara si umilinta.

Ca sa nu zicem voi. Adica, sa nu spunem voi insiva.

Increderea. [,,lauda plina de incredere”, KJV]. Literal, ,,increderea laudei”, desi dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) omiterea cuvantului ,,lauda”. Temeiul ,,laudei” [,,increderii”] lui Pavel ar fi complet zdruncinat, daca cei din Corint nu ar fi pregatiti cand el ar veni.



9:5 De aceea, am socotit de trebuinta, sa rog pe frati sa vina mai inainte la voi, si sa pregateasca strangerea darurilor fagaduite de voi, ca ele sa fie gata, facute cu darnicie nu cu zgarcenie.

De trebuinta. Cuvantul acesta este in pozitie emfatica in textul grecesc.

Mai inainte. In versetul acesta, Pavel subliniaza importanta terminarii strangerii ajutoarelor inainte de sosirea sa. Evident, el se temea de taraganarea lucrarii. Odata cu acest verset, el atinge punctul culminant al insistentei sale pline de tact, inteleapta si ferma. Nu era vorba numai de bani sau de nevoile saracilor. Era vorba de spiritul si caracterul corintenilor, de maturitatea lor crestina. Adevarata daruire este un act al sufletului. Ea trezeste cele mai nobile calitati ale omului. Ea tinde sa crucifice eul si egoismul. Ea il purifica si il elibereaza pe datator de motive josnice. Este una dintre caile principale de obtinere a fericirii si sanatatii mintale. Orice dar adevarat facut cu gandul la slava lui Dumnezeu si la fericirea altora va avea ca rezultat binecuvantari pentru datator.

Zgarcenie. [,,lacomie”, KJV; ,,stoarcere”, G.Gal.]. Adica o dorinta avida de a avea mai mult. Pavel ii avertizeaza pe corinteni de pericolul daruirii din sila si cu sume mici numai pentru a face impresie si a castiga un avantaj. Vezi la Luca 12,15.



9:6 Sa stiti: cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera.

Cine seamana. In Biblie, imaginea semanatului si a seceratului este una obisnuita. Legatura dintre semanat si secerat este naturala si potrivita. Ea este in armonie totala cu principiile guvernarii lui Dumnezeu (Proverbe 11,24.25; 19,17; 22,9; Galateni 6,7-10). Un bun gospodar nu seamana de sila sau cu zgarcenie, ci voios si din belsug, cunoscand legatura dintre semanat si secerat.

Mult. [,,din belsug”, KJV; ,,intru binecuvantare”, G.Gal.]. Cuvantul face referire la natura nobila si divina a darniciei crestine. Daruirea crestina nu e nicidecum un sacrificiu, ci e pregatirea pentru recolta. ,,Darul... nespus de mare” al lui Dumnezeu (v. 15) a adus binecuvantari fara masura omenirii, si lui Hristos I-a adus bucurie cand a vazut rezultatul patimii Sale si a fost multumit (Isaia 53,11). In planul mantuirii, Dumnezeu a demonstrat cum se seamana si El garanteaza secerisul. Omul trebuie sa aleaga daca va secera binecuvantarile pe care Dumnezeu le are pregatite pentru el.



9:7 Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui: nu cu parere de rau, sau de sila, caci pe cine da cu bucurie, il iubeste Dumnezeu.

A hotarat in inima lui. [,,intentioneaza in inima lui”, KJV]. Aceasta denota o hotarare bine cumpanita. Binefacerea crestina porneste dintr-o alegere deliberata. Multa binefacere e facuta sub impresia momentului, fara vreun gand plin iubire si grija, care asociaza darului inima daruitorului (vezi la cap. 8,5). Insa nu asa stau lucrurile si cu marele dar de iubire al lui Dumnezeu (Ioan 3,16; cf. Efeseni 3,11). Numai ceea ce vine din dorinta naturala a inimii este placut lui Dumnezeu (Matei 6,2-4).

Nu cu parere de rau. Literal, ,,nu cu mahnire”, adica fara tragere de inima. Daruirea care il intristeaza pe datator nu e o adevarata daruire. Un astfel de dar e lipsit de daruitor, deoarece e insotit de regretul pe care oamenii il manifesta pentru pierderea bunurilor pamantesti. Niciodata un crestin nu trebuie sa simta ca daruirea e ceva dureros. Cineva care da in acest spirit nu culege nici un folos de pe urma faptei sale. Pe de alta parte, datatorul voios este un om mai bun, mai fericit, mai asemanator cu Hristos. Cineva care da cu parere de rau ar putea tot asa de bine sa nu dea deloc, deoarece spiritul si caracterul sau sunt cu totul opuse spiritului lui Hristos, care ne-a dat totul fara plata (Romani 8,23).

De sila. [,,de nevoie”, KJV]. Adica fiindu-i cerut sa dea. Lucrul acesta s-ar putea referi la constrangerea colectivitatii, care obliga pe cineva sa dea pentru a-si pastra bunul nume in colectivitate, ca urmare a unui indemn staruitor sau a unui impuls de a da, pentru a compensa neglijenta in implinirea datoriei in alte directii.

Cu bucurie. Adica prompt si spontan. Dintre toate datoriile crestine, nici una nu poate fi indeplinita cu mai multa voie buna decat daruirea, mai ales in proiectele menite sa ajute la propasirea imparatiei lui Dumnezeu pe pamant. Duhul darniciei este duhul lui Hristos; duhul egoismului este duhul lumii si al lui Satana. Caracterul crestinului este de a da; caracterului celui lumesc este de a lua.

Il iubeste Dumnezeu. Afirmatia aceasta este o citare aproape literala din LXX a textului din Proverbe 22,9. Calitatea suprema a caracterului lui Dumnezeu este iubirea neprihanita (1 Ioan 4,7.8). Suprema onoare pe care I-o pot da lui Dumnezeu creaturile Sale este reflectarea acestei iubiri in viata lor. Acesta este mijlocul cel mai eficace de a-L vesti lumii pe Dumnezeu.



9:8 Si Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentru ca, avand totdeauna in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna,

Poate sa va umple cu orice har. Versetele 9-11 prezinta capacitatea si promptitudinea lui Dumnezeu de a le da oamenilor din belsug cele trebuincioase, pentru ca, la randul lor, ei sa dea semenilor lor. Notati accentul pe cuvantul ,,orice” sau sinonimul lui, de patru ori in versetul 8, pentru a exprima plinatatea resurselor lui Dumnezeu. Este o caracteristica a lui Dumnezeu aceea de a da din belsug daruri si resurse spirituale. Fiecarui crestin ii stau la indemana toate resursele lui Dumnezeu pentru a face sa propaseasca imparatia Lui (vezi Maleahi 3,10.11; 1 Corinteni 3,21-23; Efeseni 3,20). Prin harul imbelsugat oferit de Dumnezeu, ,,toate sunt cu putinta” (Matei 19,26).

In toate lucrurile din destul. [,,indestulare”, KJV]. Gr. autarkeia, ,,o stare perfecta de viata in care nu e nevoie de nici un ajutor sau sustinere” . In Noul Testament, cuvantul mai apare doar in Filipeni 4,11 si 1 Timotei 6,6, unde e tradus ,,multumit”, ,,multumire”. Folosirea crestina a cuvantului denota evlavie cu multumire, completa eliberare de dependenta de om, datorita resurselor imbelsugate care vin de la Dumnezeu. Cei antrenati de acest spirit de generozitate vor fi totdeauna suficient de calificati pentru a face binele (vezi DA 827).



9:9 dupa cum este scris: A imprastiat, a dat saracilor, neprihanirea lui ramane in veac.

Este scris. Un citat exact din LXX a textului din Psalmi 112,9. Expresia ,,este scris” este formula obisnuita a Noului Testament pentru introducerea unui citat din Scriptura. Un om drept e caracterizat prin sensibilitate fata de nevoile semenilor sai.

Imprastiat. Sau ,,imprastie” (cf. Matei 12,30). Un datator darnic le da saracilor asa cum un semanator imprastie samanta. Saracilor. Gr. penes (vezi la Marcu 12,42), insemnand un om atat de sarac, incat sa fie nevoit sa lucreze in fiecare zi ca sa-si poata acoperi nevoile de maine. Neprihanirea. [,,dreptatea”, KJV, G.Gal.]. Aici cuvantul denota, in mod specific, facerea de milostenii (vezi la Matei 6,1). Darnicia crestina este o dovada practica a neprihanirii. Ramane in veac. Efectele ei sunt permanente, iar Dumnezeu nu va uita niciodata. Influenta ei dainuieste din generatie in generatie (vezi la Matei 26,13).



9:10 Cel ce da samanta semanatorului si paine pentru hrana, va va da si va va inmulti si voua samanta de semanat si va face sa creasca roadele neprihanirii voastre.

Da samanta. Din noul, Pavel citeaza din LXX (Isaia 55,10), pornind cu rationamentul de la o analogie intre agricultura si lumea spirituala. Dupa cum Dumnezeu ii rasplateste pe truditorii pamantului cu rodnicie imbelsugata, potrivit cu semanatul lor, tot asa va face El cu oamenii care seamana semintele caritatii si binefacerii. Legea semanatului si seceratului din lumea naturala se aplica si folosirii de catre om a bunurilor sale pamantesti. Cei care sunt generosi vor secera cu atat mai mult din darurile lui Dumnezeu, desi poate nu neaparat daruri de acelasi fel (vezi la Matei 19,29). Dumnezeu ofera samanta, randuieste anotimpurile si da atat soare, cat si ploaie. El face acelasi lucru pentru semintele generozitatii semanate in inimile oamenilor (Osea 10,12).



9:11 In chipul acesta veti fi imbogatiti in toate privintele, pentru orice darnicie, care, prin noi, va face sa se aduca multumiri lui Dumnezeu.

Veti fi imbogatiti. [,,imbogatiti fiind”, KJV]. In planul lui Dumnezeu, imbogatirea cu bunuri si binecuvantari lumesti are un singur scop, acela de a face bine altora. In planul lui Dumnezeu de distribuire a bunurilor lumesti, nu exista prevedere pentru satisfacere de sine, multumire de sine sau inaltare de sine.

Darnicie. [,,marinimi”, KJV; ,,binefacere”, G.Gal.]. Vezi la cap. 8,9.

Multumiri. Crestinii Ii aduc multumiri lui Dumnezeu prin recunoasterea cu multumire a binecuvantarilor zilnice de care au parte si a privilegiului de a imparti cu altii care sunt lipsiti (vezi la cap. 1,11; 4,15). Aducerea de multumiri si laude lui Dumnezeu e caracteristica poporului Sau. Recunostinta constituie raspunsul natural al adevaratului credincios. O credinta vie se exprima totdeauna in cuvinte si in fapte. Adevaratul crestinism trece dincolo de convingerile intelectuale, la aplicarea practica a principiului la problemele vietii de toate zilele.



9:12 Caci ajutorul dat de darurile acestea, nu numai ca acopera nevoile sfintilor, dar este si o pricina de multe multumiri catre Dumnezeu.

Ajutorul dat. [,,administrarea”, KJV]. Sau ,,slujirea”, ,,savarsirea” (RSV).

Darurile acestea. [,,slujirea”, KJV; ,,acestui dar”, G.Gal.]. Gr. leitourgia (vezi la Luca 1,23), de unde vine cuvantul nostru ,,liturghie”. In greaca clasica, el desemna pe cineva care indeplinea serviciul public pentru statul sau care detinea o slujba publica, de obicei pe propria sa cheltuiala. In LXX se refera la slujirea preotilor in sanctuarul iudeu (Numeri 4,24; cf. 1 Cronici 26,30). In Noul Testament, in general, denota slujirea lui Hristos si al reprezentantilor Sai de pe pamant (Luca 1,23; Evrei 8,6; 9,21). Aici se refera indeosebi la darul corintenilor pentru ajutorarea saracilor din Ierusalim. Caritatea crestina are doua aspecte, unul pentru Dumnezeu si unul pentru om.

Acopere. [,,procure”, KJV]. Literal, ,,a umple prin adaugare la”, aici prin implinirea nevoilor

celor saraci.

Nevoile sfintilor. [,,lipsurile sfintilor”, KJV]. Lipsurile celor saraci din Ierusalim.

Multe. [,,e abundenta”, KJV; ,,revarsa prisos”, G.Gal.]. Sau ,,prisoseste”. Acest cuvant exprima

aspectul ,,pentru Dumnezeu” al darului lor, care are ca rezultat lauda si multumire la adresa Sa, din partea primitorilor si din partea celorlalti crestini care aud despre generozitatea lor. Darul e adus atat lui Dumnezeu, cat si omului (Matei 25,40).



9:13 Asa ca dovada data de voi prin ajutorul acesta, ii face sa slaveasca pe Dumnezeu pentru ascultarea pe care marturisiti ca o aveti fata de Evanghelia lui Hristos, si pentru darnicia ajutorului vostru fata de ei si fata de toti;

Dovada. [,,experimentul”, KJV]. Gr. dokime, ,,incercarea”, ,,proba”. Dokime este redat ,,necazuri” in cap. 8,2, ,,dovada” in cap. 13,3, ,,placut” in Romani 14,18; 16,10, ,,incercare” [,,experienta”] in Romani 5,4. Adevaratele concsecinte finale ale darniciei corintene vor fi vazute nu in facerea de bine si ajutorul material date crestinilor saraci din Ierusalim, ci in slava pe care ei I-o dau lui Dumnezeu, ca rezultat. O parte esentiala a Evangheliei vesnice este aceea de a-L recunoaste si a-L onora pe Dumnezeu (Apocalipsa 14,6.7). Prin poporul Sau, Dumnezeu intentioneaza sa dezvaluie puterea si harul Sau in asa fel, incat numele Sau sa fie inaltat. Darnicia corintenilor Il proslavea pe Dumnezeu, oferindu-le prilejul de a-si demonstra sinceritatea.

Ajutorul. [,,slujirea”, KJV; ,,darnicia”, G.Gal.]. Sau ,,slujirea” saracilor din Ierusalim.

Ascultarea pe care marturisiti ca o aveti. [,,Marturisita voastra supunere”, KJV]. Cuvintele acestea urmau sa fie confirmate de faptele lor. Iudeii convertiti la crestinism se temeau ca convertirea celor dintre neamuri la credinta nu era autentica, cu exceptia cazului in care acestia mai intai ar fi adoptat iudaismul. Un dar generos din partea bisericilor dintre neamuri pentru fratii lor iudei le-ar fi dat acestora din urma dovezi palpabile cu privire la loialitatea si scopul sincer al celor dintai. Aderarea lor la crestinism s-ar fi dovedit a fi mai mult decat o simpla marturisire de credinta, fara baza practica. Religia are o semnificatie reala numai atunci cand face pe cineva sa dovedeasca un interes practic fata de fericirea si binele semenilor sai. O iubire de Dumnezeu declarata in cuvinte, dar care nu e reflectata in slujire dezinteresata pentru altii este o contrafacere lipsita de valoare (vezi la Matei 25,31-46; 1 Ioan 3,14; 4,20.21). Cei care marturisesc ca sunt crestini ar face bine sa se masoare cu acest standard.

Darnicia ajutorului. [,,Impartire generoasa”, KJV]. Sau ,,contributie sincera”. Strangerea de ajutoare va demonstra ca cei din Corint au un duh de adevarata comuniune cu fratii lor iudei. Pavel nadajduieste sa dovedeasca faptul ca iudeii si neamurile sunt una in Hristos. Lucrarea adevaratului crestinism este de a-i strange pe oameni laolalta, in comuniunea Evangheliei (Ioan 17,9.11.20-23).



9:14 si-i face sa se roage pentru voi, si sa va iubeasca din inima, pentru harul nespus de mare al lui Dumnezeu fata de voi.

Sa se roage pentru voi. [,,rugaciune pentru voi”, KJV]. Pavel se gandeste la lauda care se va inalta catre Dumnezeu de la sfintii din Ierusalim care vor primi ajutoarele.

Sa va iubeasca din inima. [,,care tanjesc dupa voi”, KJV]. Un important rezultat al slujirii crestine este spiritul de rugaciune si iubire. Primitorul necrestin isi concentreaza atentia adesea asupra darului, dar crestinul priveste spre daruitor. Rugaciunea pentru altcineva, neinsotita de iubire de semeni, nu este decat vorbe si forme. Iubirea fara rugaciune este seaca si s-ar putea sa nici nu fie iubire adevarata (vezi la Matei 5,43.44). Dar rugaciunea inspirata de iubire le desavarseste pe amandoua si duce la transformarea caracterului. In cazul acesta, inimile iudeilor crestini urmau sa fie impletite cu cele ale fratilor dintre neamuri, in comuniune mai profunda si mai reala.



9:15 Multumiri fie aduse lui Dumnezeu pentru darul Lui nespus de mare!

Nespus de mare [,,de nespus”, KJV; ,,negrait”, G.Gal.]. Literal, ,,care nu poate fi descris pe deplin”. Darului iubirii divine nu poate fi explicat pe deplin. Aceasta aducere de laude la adresa lui Dumnezeu reprezinta o incununare potrivita a acestei sectiuni referitoare la colectarea unui dar pentru sfintii din Ierusalim. Teologii nu sunt de acord cu privire la ce voia sa spuna Pavel prin cuvantul ,,darul”. Unii considera ca Pavel se refera la strangerea de ajutoare propusa. Dar limbajul pare aici mult prea puternic pentru un astfel de dar. In toate capitolele acestea, Pavel a subliniat nu aspectul material al darului lor, ci darul ca rezultat al lucrarii harului lui Dumnezeu. Darul divin prin care oamenii sunt mantuiti, sfintiti si indemnati la slujire crestina pentru altii e dincolo de capacitatea de intelegere a oamenilor, in plinatatea lui. Hristos este adesea prezentat in Scripturi ca darul suprem al lui Dumnezeu pentru oameni (Ioan 3,16; Galateni 1,4; Tit 2,14 etc.). Subiectul rascumpararii este inepuizabil, de necuprins, dincolo de puterea marginita de intelegere. Indiferent cat de mult se straduiesc oamenii sa-l cuprinda, niciodata nu vor descoperi toata frumusetea lui si nu vor epuiza izvoarele lui. Vezi la Ioan 3,16.

Recunostinta fata de Dumnezeu pregateste calea pentru ascultarea de voia Lui si pentru primirea puterii de implicare in slujire dezinteresata. Cel care este plin de recunostinta fata de Dumnezeu va cauta sa implineasca toate cererile Lui nu pentru ca e constrans, ci pentru ca alege sa faca asa. Recunostinta fata de Dumnezeu este baza unei experiente crestine eficiente. Doar atunci cand un om este coplesit de recunostinta iubitoare fata de Dumnezeu, ,,pentru darul Lui nespus de mare”, religia i-a atins profunzimile sufletului, demonstrand acest lucru printr-o slujire dezinteresata pentru semenii sai.

Comentarii ale lui Ellen G. White

2 MB 80

6 COL 85, CS 91, Ed 109; MB 112; PP 528; 2T 641, 4T 484; 9T 127; WM 316

1. 6.7 AA 342; CS 199; ML 116 6-8 TM 423; 8T 139

6-11 DA 371; MH 40; 5T 735

6-15 6T 481

7 CS 49, 74, 80; PP 529; 1T 530; 3T 413; 5T 269; 7T 294; WM 289

8 CS 49, 129; GW 19; MB 112; PP 528; 2T 445; 6T 348

2. 8.9. ML 103 8-11 AA 344

3. 9.10 9T 132 11-15 8T 139

12.13 CS 344 15 MH 425; 5T 580, 730; 6T 32; 8T 288


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: