Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

2 Corinteni 8:9


8:9 Caci cunoasteti harul Domnului nostru Isus Hristos. El, macar ca era bogat, s-a facut sarac pentru voi, pentru ca prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti.

Cunoasteti. Pavel le facuse cunoscut pe deplin harul lui Hristos si ei il cunosteau in urma experientelor cu El, si nu ca pe o doctrina, asa cum reiese clar din textul greces. Ei Il gustasera si astfel stiau ca Domnul e indurator. De fapt, ei insisi constituiau o dovada vie a acestei realitati. Harul lui Hristos trebuie sa stapaneasca inima si vointa. El nu e deloc lucrator atata timp cat ramane doar o conceptie, la nivel intelectual. Din cauza aceasta, nici un adevar divin nu e cunoscut numai printr-o intelegere intelectuala (vezi Matei 16,17; Ioan 6,45; 16,14; 1 Corinteni 2,4; 12,3). Singurul om pentru care Cuvantul lui Dumnezeu este adevar este cel care e invatat si convins de Duhul. Bogatiile pe care le primim prin saracia lui Hristos vin prin iluminarea spirituala a vietii.

Harul. Vezi la Romani 3,24. Actele supreme ale lui Hristos, intruparea si crucificarea Sa, sunt atribuite harului numai aici si in Romani 5,15; Galateni 1,6. Aceste acte constituie manifestari supreme ale iubirii si bunavointei divine. Pavel pune aici in contrast sacrificiul suprem al lui Hristos cu faptele de binefacere, infinit mai mici, ale omului.

Domnului nostru Isus Hristos. Vezi la Matei 1,1; Ioan 1,38.

Era bogat. O aluzie la existenta anterioara intruparii (vezi Ioan 17,5; vezi la Filipeni 2,6.7; vezi nota suplimentara la Ioan 1). Intrucat El este Creator si Imparat, universul Ii apartine (Ioan 11.2; Coloseni 1,15-17), dar viata Lui pamanteasca a fost fara incetare o viata de saracie extrema (Matei 8,20). Bogatiile Lui constau in natura si atributele Dumnezeirii, din nenumaratele milioane de lumi, din adorarea si loialitatea multimilor de ingeri.

S-a facut sarac. Gr. ptocheuo, ,,a fi [extrem de] sarac”, ,,a fi cersetor”. In ceea ce priveste comentariul la ptochos, substantivul inrudit, vezi la Marcu 12,42. Timpul verbului folosit aici atrage atentia asupra procesului de a deveni ,,sarac” – intruparea. Hristos S-a lipsit complet de toate bogatiile care Ii apartineau. A luat asupra Sa natura omeneasca si a ajuns sa fie supus limitelor naturii omenesti. A ajuns sarac pana la punctul cand nu putea face nimic de la Sine Insusi (Ioan 5,19.20; vezi vol. V, p. 917, 918).

Sa va imbogatiti. [,,deveniti bogati”, KJV]. Odata cu venirea pacatului, omul si-a pierdut caminul, stapanirea, caracterul si a pierdut chiar viata insasi. Prin natura sa, el isi petrece viata cautand bogatii false (vezi la Isaia 55,2; Ioan 6,25). Saracia vesnica ii asteapta pe cei care nu-si aduna comori in cer (vezi la Matei 19,21; Luca 12,21). Hristos a venit pentru a-l elibera pe om de saracia lui, care vine in urma alergarii dupa bogatii inselatoare (vezi 3T 401). In Hristos si prin El, oamenii sunt facuti in stare sa vada adevarata valoare a lucrurilor si sa primeasca privilegiul de a deveni ,,bogati” in Hristos Isus. In El, ei mostenesc toate lucrurile (Matei 6,20; Romani 8,17.32; 1 Corinteni 1,5; Efeseni 1,3-5.10.11.18.19; 2,6.7; vezi la Matei 6,33).