Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

2 Corinteni 7:9


7:9 totusi, acum ma bucur, nu pentru ca ati fost intristati, ci pentru ca intristarea voastra v-a adus la pocainta. Caci ati fost intristati dupa voia lui Dumnezeu, ca sa n-aveti nici o paguba din partea noastra.

Acum ma bucur. A le produce durere sau mahnire corintenilor era un prilej de regret pentru Pavel, dar el s-a mangaiat la gandul ca acestea erau doar temporare. In plus, toate acestea dusesera la pocainta autentica din partea majoritatii. Ezitarea de a produce chiar si cea mai mica mahnire, cu exceptia cazului cand e absolut nevoie, e unul dintre semnele adevaratului slujitor al Evangheliei. Cei a caror preocupare majora este aceea de a rani sau de a face rau turmei sau pastorilor turmei, prin cuvinte aspre sau printr-o atitudine ostila, dovedesc caracter de lupi.

Pocainta. Gr. metanoia, literal, ,,o schimbare a mintii”. Cuvantul tradus ,,imi pare rau” (metamelomai) din v. 8 inseamna simplu ,,regret”. In Matei 27,3, el inseamna pocainta sau remuscare lipsita de continut, falsa. Inseamna reflectarea asupra propriilor pacate, avand un regret sincer, dar fara nici o imbunatatire a sentimentelor sau o schimbare reala a atitudinii care il marcheaza pe adevaratul om pocait. Pe de alta parte, metanoia denota in mod specific o schimbare a mintii si implica faptul ca directia e buna, producand rezultate pozitive (Matei 12,41; Marcu 1,15; Luca 11,32; Fapte 3,19; 26,20; Evrei 12,17, Apocalipsa 2,5 etc.).

O reforma in viata este o proba mai precisa a valorii pocaintei decat e adancimea mahnirii. Acesta a fost de fapt punctul-cheie al predicii lui Ioan Botezatorul, a lui Isus si a apostolilor (Matei 3,2.8.11; 4,19; Marcu 2,17; Fapte 5,31; Romani 2,4; 2 Timotei 2,25). Adevarata pocainta ii face pe ingeri sa cante de bucurie (Luca 15,7). Vezi la 2 Corinteni 7,10.

Dupa voia lui Dumnezeu. [,,intr-un fel dumnezeiesc”, KJV]. Vezi la v. 10.

Sa n-aveti nici o paguba. Gr. zemioo, ,,a suporta paguba”, ,,a fi pagubit”, ,,a suferi pierdere”.

Biserica a avut un mare castig de pe urma acceptarii sfatului si a lucrarii facute pe temeiul sfatului din epistola anterioara. Pierderea ar fi survenit numai in urma respingerii acelui sfat. Intristarea ,,dupa voia lui Dumnezeu” aduce castig; ,,intristarea lumii” [,,dupa felul lumii”] (v. 10) ar fi avut ca rezultat pierderi.