Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

2 Corinteni 5:17


5:17 Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi.

In Hristos. Definitia favorita a lui Pavel a ceea ce inseamna sa fii crestin. Cand a devenit crestin, el a fost botezat ,,in Isus Hristos” (Romani 6,3) si viata cea noua pe care-o traieste acum Il are in centru pe Hristos (Ioan 15,3-7). El este legat cu totul de Hristos si supus cu totul vietii, puterii, influentei si cuvantului Lui. Intreaga viata a lui Pavel se misca intr-o sfera noua, spirituala. Nimic nu este trecut cu vederea.

Numai ,,in Hristos” poate un pacatos sa fie primit de Dumnezeu (Filipeni 3,9) si sa gaseasca mijloace de a trai viata cea noua (Ioan 15,4.5; Galateni 2,20). Bucuriile si intristarile, biruintele si suferintele vietii sunt toate ,,in Hristos” (Romani 14,17; Filipeni 3,9.10). Chiar si moartea isi pierde boldul, deoarece aceia care ,,mor in Domnul” sunt binecuvantati (Apocalipsa 14,13). Prin expresia ,,in Hristos”, crestinismul inalta orice experienta si obligatie omeneasca la o noua relatie..

Faptura. Gr. ktisis, ,,creatie”, ,,lucru creat”, ,,creatura”. Pentru ca un om sa fie constrans de iubirea lui Hristos sa nu mai vietuiasca pentru sine, ci pentru Dumnezeu, sa nu mai judece pe oameni dupa infatisare, ci dupa duh, sa-L cunoasca pe Hristos dupa spirit si nu dupa trup, trebuie sa fie creat ca o faptura noua. Ca sa fie transformat un pacatos pierdut intr-o ,,faptura noua” se cere aceeasi energie creatoare care a adus initial la iveala viata (Ioan 3,3.5; Romani 6,5.6; Efes, 2,10; Coloseni 3,9.10). Este o lucrare supranaturala, cu totul straina de experienta omeneasca obisnuita.

Aceasta natura noua nu e produsul integritatii morale, care unii presupun ca este inerenta omului, nefiind nevoie decat ca aceasta sa fie dezvoltata si exprimata. Sunt mii de asa-zisi oameni morali care nu se declara crestini si care nu sunt o ,,faptura noua”. Faptura noua nu este numai produsul unei dorinte sau al unei hotarari de a face binele (Romani 7,15-18), al consimtamantului mental fata de anumite doctrine, al schimbarii unor opinii si sentimente si chiar al intristarii pentru pacat. Ea este rezultatul prezentei unui element supranatural introdus in om, care aduce dupa sine moartea lui fata de pacat si nasterea lui din nou. In felul acesta, noi suntem creati din nou dupa chipul lui Hristos, adoptati ca fii si fiice ale lui Dumnezeu si asezati pe o cale noua (vezi Ezech. 36,26.27; Ioan 1,121.13; 3,3-7; 5,24, Efes.1,19; 2,1.10; 4,24; Tit 3,5; Iacov 1,18). In felul acesta. suntem facuti partasi naturii dumnezeiesti si ni se acorda dreptul la viata vesnica (2 Petru 1,4; 1 Ioan 5,11.12). Credinciosul astfel innoit nu e nascut ca un crestin pe deplin dezvoltat, matur; el este lipsit la inceput de experienta spirituala; este doar un prunc. Dar ca fiu al lui Dumnezeu, are in mod hotarat privilegiul si prilejul de a creste pana la statura deplina a lui Hristos (vezi la Matei 5,48; Efeseni 4,14-16; 2 Petru 3,18).

S-au facut noi. Vezi la Romani 6,4-6. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) omiterea cuvintelor ,,toate lucrurile”, ultima parte a v. 17 fiind, de fapt: ,,ei s-au facut noi”.