English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Corinteni, 13


13:1 Vin la voi pentru a treia oara. Orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori.

A treia oara. Vezi la cap. 2,1; 12,14.

Doi sau trei martori. Capitolul acesta constituie ultima solie scrisa cunoscuta a lui Pavel catre corinteni. O serioasa stare de decadere spirituala inca mai domina o parte a bisericii (cap. 12,20.21), o parte pentru care scrisoarea anterioara (vezi la cap. 2,3), o posibila a doua vizita (vezi la cap. 12,14) si lucrarile lui Tit (cap. 2,13; 7,6.13.14; 12,18) par sa fi realizat putin sau sa nu fi realizat nimic. Pavel acum ii avertizeaza pe membrii cu privire la acest grup nestatornic (cap. 13,1-4). Ii ramane numai o singura alternativa, aceea de a se purta cu ei ferm si necrutator, in puterea si autoritatea lui Hristos. Ca o anticipare a procedurii de disciplinare, Pavel citeaza o recunoscuta lege iudaica (Numeri 35,30; Deuteronom 17,6; 19.15) la care apelase si Hristos (Matei 18,16).

Cu prilejul unei vizite anterioare, Pavel tratase acest grup rebel cu indulgenta si evitase sa ia masuri decisive contra lor. Ei au interpretat lucrul acesta ca slabiciune, si chiar ca lasitate din partea lui Pavel. El s-a referit la acea vizita ca la o experienta umilitoare (cap. 2,1.4; 12,21). Aceasta minoritate insubordonata mereu il lua in ras cu privire la dovada autoritatii lui apostolice. Vezi la cap. 2:1; 12:14.



13:2 Cum am spus, cand am fost de fata a doua oara, tot asa si azi, cand nu sunt de fata, spun iarasi mai dinainte celor ce au pacatuit mai inainte, si tuturor celorlalti, ca, daca ma voi intoarce la voi, n-am sa crut deloc;

Am spus. [,,V-am spus mai inainte,” KJV]. Adica in scrisorile lui anterioare (vezi la 2 Corinteni 2,3; cf. 1 Corinteni 4,13-19). Cu prilejul vizitei anterioare, el facuse acelasi lucru prin viu grai (vezi la 2 Corinteni 12,14). Ei avusesera parte o ampla avertizare repetata, in decursul unei perioade de timp considerabile.

Spun iarasi. [,,Va spun dinainte” KJV; ,,O spun din vreme,” G. Gal.]. Pavel acum ii avertizeaza din nou, inainte de vizita sa iminenta.

Au pacatuit mai inainte. E la acelasi cuvant grecesc tradus ,,au pacatuit mai dinainte” in cap. 12,21.

Tuturor celorlalti. Pavel adreseaza avertizarea bisericii in totalitatea ei, ca nu cumva cineva care nu e vizat direct sa fie simpatizant al inculpatilor. Pedeapsa fara indoiala ar fi inseamnat excluderea (cf. 1 Corinteni 5,5; 1 Timotei 1,20). Moartea lui Anania si Safira (Fapte 5,1-11) si orbirea lui Elima (cap. 13,8-11) au fost cazuri de exercitare a autoritatii apostolice insotita de acte divine speciale de pedepsire. Se poate ca Pavel sa fi anticipat posibilitatea unei demonstratii la fel de miraculoase la Corint.

N-am sa crut. Ei avusesera ocazia sa se pocaiasca. Daca inca erau recalcitranti, urmau sa fie supusi la cea mai aspra disciplina bisericeasca.



13:3 caci cautati o dovada ca Hristos vorbeste in mine: El care nu este slab fata de voi, ci este plin de putere intre voi.

Cautati o dovada. Vrajmasii lui Pavel il provocasera sa puna in aplicare ceea ce ei considerau a fi amenintari. Cand priveau la Pavel, membrii acestui grup nu vedeau mai mult decat o fiinta omeneasca slaba, vrednica de dispret (vezi la cap. 10,10-12). Ei refuzau a-l sprijini ca ambasador al lui Hristos (cap. 5,20). Pavel recunostea clar ca din punct de vedere omenesc era ,,slab” (cap. 11,21-29). Cu toate acestea el insista ca puterea lui era ,,o dovada data de Duhul si de putere” (1 Corinteni 2,3-5; 2 Corinteni 12,10).

In mine. Pavel fusese puternic intr-adevar in predicarea doctrinei, eliberandu-i pe oameni din pacat, aducandu-le renastere spirituala si savarsind minuni (cap. 12,12), facand ca printre corinteni sa existe marturii vii pentru Hristos (cap. 3,3). Dovada apostoliei lui era clara pentru aceia care ar fi cercetat-o nepartinitor (vezi la cap. 12,12.12). Ei aveau dovezi indestulatoare ca Hristos vorbise prin Pavel. Totusi oamenii lumesti nu sunt impresionati de astfel de dovezi (1 Corinteni 2,14-16). In realitate, vrajmasii lui Pavel nu-l provocau pe el, ci pe Hristos.



13:4 In adevar El a fost rastignit prin slabiciune; dar traieste prin puterea lui Dumnezeu. Tot astfel si noi suntem slabi in El, dar, prin puterea lui Dumnezeu, vom fi plini de viata cu El fata de voi.

Rastignit prin slabiciune. Pavel gaseste mangaiere in gandul ca nimeni nu va putea sa para mai slab si mai neajutorat decat Hristos, cand atarna in agonie si ocara pe cruce. Totusi Hristos traieste si este inaltat (Filipeni 2,6-9). Toti cei care raman in Hristos se pot astepta sa aiba parte nu numai de umilinta Lui, dar si de puterea Lui care este ,,facuta desavirsita in slabiciunea omeneasca” (2 Corinteni 12,9; cf. Romani 6,2-6).

Traieste. Corintenii rebeli vor da socoteala in fata lui Hristos, traind ,,prin puterea lui Dumnezeu,” nu numai in fata ,,slabului” de Pavel, cum credeau ei. Noi suntem slabi. Pavel recunoaste sincer slabiciunea sa, dar se lauda cu puterea lui Hristos care lucreaza in el si prin el (vezi la cap. 11,30; 12,9.10), in ciuda slabiciunii sale. Puterea lui Dumnezeu. Corintenii fusesera martori ai acelei puteri si o experimentasera si nu puteau tagadui realitatea ei.



13:5 Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta. Pe voi insiva incercati-va. Nu recunoasteti voi ca Isus Hristos este in voi? Afara numai daca sunteti lepadati.

Incercati-va. [,,Cercetati-va,” KJV]. Incepand cu versetul 5, Pavel nu se mai concentreaza asupra propriei persoane, ci ii provoaca pe corinteni sa se analizeze sincer pe ei insisi. Sunt ei crestini adevarati? Fiecare urmas al lui Hristos poate cerceta cu folos propria sa viata in fiecare zi. Daca ne vom critica pe noi mai mult, ii vom critica pe altii mai putin.

Pe voi insiva. In textul grecesc, cuvantul acesta sta in pozitie emfatica, ca si cum Pavel ar fi zis: ,,Pe voi insiva trebuie sa va cercetati.” A doua propozitie ar zice la fel: ,,Pe voi insiva trebuie sa va puneti la incercare.” Multi dintre corinteni erau gata mai mult sa se aseze pe scaunul de judecata impotriva altora decat impotriva propriei lor persoane (vezi 1 Corinteni 11,31.32; cf. Galateni 6,4).

Inainte de a fi in masura sa-i judece pe altii, oamenii ar trebui sa se analizeze pe ei insisi. La incercarea la care ii supunem pe altii ar trebui sa fim dispusi sa ne supune pe noi insine (vezi la Matei 7,1-5). Barna trebuie scoasa din propriii nostri ochi. Oamenii sunt in general dispusi sa priveasca prea favorabil asupra propriei persoane, asupra propriului caracter si asupra propriei importante. De obicei, se dau inapoi de la cercetarea de sine ca nu cumva sa descopere ca nu sunt tot ce ei ar dori sa fie. Putini oameni pot suporta sa se vada asa cum sunt in realitate. Privelistea este prea tulburatoare pentru eul lor. Fara leacul iubirii si iertarii divine, astfel de descoperiri personale ii pot impinge pe oameni la dementa si chiar la sinucidere. In loc de a se privi in fata, asa cum sunt in realitate, ei isi indreapta atentia asupra greselilor altora. Facand asa, ei pierd din vedere propriile greseli si ajung sa se convinga ca sunt mult mai buni decat alti oameni. Comparati cu 2 Corinteni 10,12. In ceea ce priveste pasii pe care cercetarea de sine trebuie sa-i urmeze in mod corespunzator, vezi la cap. 7,9-11.

In credinta. Nu intr-un sens doctrinar, ci practic. Pavel se refera la o adanca convingere cu privire la legatura personala a omului cu Dumnezeu, la increderea si sfanta inflacarare nascute din credinta in Hristos, ca Domn si Mantuitor. Multi crestini cu numele considera ca e de ajuns sa se cerceteze asupra unor probleme secundare, cum ar fi: apartenenta ca membru, frecventarea bisericii, darea de zecimi si daruri si tinerea Sabatului. Cu singuranta, acestea nu trebuie sa fie neglijate. Dar exista lucruri cu mai mare greutate care cer atentie (vezi la Mica 6,8; Matei 19,11-22; 23,22). Lucrurile care sunt de o insemnatate mai mare pot fi: experienta personala cu harul mantuitor, transformator al lui Hristos; loialitatea absoluta fata de toata voia descoperita a lui Dumnezeu; sinceritatea motivelor si un interes neegoist pentru semeni si serviciul neegoist in favoarea lor.

Incercati-va. [,,Probati-va,” KJV]. Gr. dokimazo, ,,a pune la proba”, ,,a cerceta cu de-amanuntul.” Acesta este un cuvant mult mai tare decat ,,a cerceta.” Dokimazo e folosit cu privire la probarea aurului si argintului (cf. Iov 23,10).

Hristos este in voi. Adica, traind principiile vietii Lui desavarsite in vietile voastre (vezi la Romani 8,3.4; Galateni 2,20).

Lepadati. Gr. adokimoi, literal ,,nu au trecut proba.” Nereusita de a trece cu bine incercarea era o dovada ca Hristos nu era in ei si ca ei nu erau crestini adevarati.



13:6 Dar trag nadejde ca veti recunoaste ca noi nu suntem lepadati.

Noi nu suntem lepadati. Pavel nadajduieste cu sinceritate ca inaintea corintenilor, el va trece proba apostoliei.



13:7 Totusi ne rugam lui Dumnezeu sa nu faceti nimic rau; nu pentru ca sa ne putem arata noi insine primiti, ci ca sa faceti ce este bine, chiar daca noi am trece drept lepadati.

Ne rugam. [,,Ma rog,” KJV]. Nu sunt multe exemple in Biblie de un asa altruism si iubire crestina, cum manifesta Pavel aici (cf. Exod 32:31.32; Luca 23:34; Fapte 7,59-60; Romani 9,3). El a prezentat dovada apostoliei sale si are incredere ca cei din Corint vor crede ca a trecut cu bine testul (vezi la 2 Corinteni 12,11.12). In iubire, cunostinta, rabdare, serviciu, lucrare si roadele Duhului, Pavel sta indreptatit. Autoritatea si puterea lui Hristos s-au manifestat prin el.

Sa ne putem arata. Motivul pentru care Pavel apeleaza la corinteni sa nu faca ceva rau nu era acela ca, prin aceasta, el sa fie dovedit apostol adevarat (cf. 1 Corinteni 9,2), ci ca ei insisi sa treaca cu bine proba si sa se dovedeasca a fi adevarati crestini.

Chiar daca noi am trece drept lepadati. Chiar daca ei nu ar fi fost in stare sa vada in Pavel dovada apostoliei adevarate, el nadajduia ca ei sa dea dovada ca sunt crestini adevarati. El era dispus sa fie considerat un ratat, daca aceasta i-ar fi ajutat pe ei sa reuseasca.



13:8 Caci n-avem nici o putere impotriva adevarului ci pentru adevar.

Adevarului. Adica, adevarul asa cum e in Hristos Isus, adevarul mantuirii asa cum este expus in Cuvantul lui Dumnezeu (Ioan 1,14.17; 8,22; Galateni 2,5.14). Adevarul vesnic ramane neschimbat indiferent ce ar face oamenii. Vrajmasii adevarului totdeauna au dat gres. Daca cei din Corint sunt devotati adevarului, nu au de ce se teme, deoarece adevarul ii face de neinvins. Cand oamenii se aseaza de partea adevarului, Dumnezeu raspunde de siguranta si triumful lor vesnic.



13:9 In adevar, ne bucuram cand noi suntem slabi, iar voi sunteti tari; si ne rugam pentru desavarsirea voastra.

Ne bucuram. In v. 7-10, Pavel incurajeaza biserica din Corint sa mearga mai departe cu indreptarea si refacerea. Aceasta este tinta nadejdii lui pentru ei si povara epistolei lui in ceea ce-i privea pe ei.

Cand noi suntem slabi. El va fi cu adevarat fericit sa para slab in exercitarea puterii de disciplinare, daca macar ei ar fi tari in darurile Duhului (vezi la v. 6) si ar reflecta caracterul lui Hristos.

Desavarsirea. Sau ,,trainicia” ,,intregimea.” Pavel doreste sa-i vada pe convertitii sai ca ajung la maturitate crestina, cu fiecare dar, talent, capacitate, tendinta si apetit la locul cuvenit. El doreste ca biserica sa fie legata laolalta cu iubire, fiecare madular al trupului functionand bine sub controlul Duhului locuind inlauntru (1 Corinteni 12,12-31).



13:10 Tocmai de aceea va scriu aceste lucruri, cand nu sunt de fata, pentru ca, atunci cand voi fi de fata, sa nu ma port cu asprime, potrivit cu puterea pe care mi-a dat-o Domnul pentru zidire, iar nu pentru daramare.

Sa nu ma port. Vezi la cap. 10,2; 13,2.

Mi-a dat-o Domnul pentru zidire. [,,Data mie pentru zidire,” KJV]. Scopul autoritatii evanghelice este zidirea bisericii, desavarsirea sfintilor (Ioan 3,17; 20,21-23). Oricat de necesara ar fi exercitarea unei asemenea puteri pentru disciplina, la ea se va apela numai in al doilea rand. Nu va fi nici o placere pentru Pavel sa excluda un membru al bisericii. El va recurge la aceasta masura severa numai in ultima instanta.

Chiar de la intrarea pacatului in lume, Satana si oamenii pacatosi s-au razvratit fata de autoritatea suprema a lui Dumnezeu. Tinta lui Pavel este aceea de a-i aduce pe oameni ,,in captivitate” la Hristos (vezi la 2 Corinteni 10,5). Lucrul acesta nu se poate face prin forta, ci prin rasadirea caracterului lui Hristos.



13:11 Incolo, fratilor, fiti sanatosi, desavarsiti-va, imbarbatati-va, fiti cu un cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi.

Incolo fratilor. Cuvintele de incheiere ale lui Pavel cuprind o duioasa urare de ramas bun, un indemn final (v. 11), o salutare de despartire (v. 12) si o binecuvantare. Indemnul sau de incheiere impune patru haruri crestine impotriva relelor care-i asalteaza.

Fiti sanatosi. [,,Ramas bun,” KJV]. Literal, ,,bucurati-va,” ,,fiti veseli,” ,,cu bine” (cf. Filipeni 3,1; 4,4).

Desavarsiti-va. Literal, ,,fiti restabiliti,” ,,fiti pusi in ordine”. Tot ce fusese dezmembrat trebuia refacut. Vezi la Matei 5,48.

Imbarbatati-va. [,,Mangaiati-va”, G. Gal.]. Gr. parakaleo, ,,fiti indemnati,” ,,fiti incurajati” (vezi la Matei 5,4), adica acceptati sfatul pe care vi l-am dat. Forma substantivala si verbala a acestui cuvant apare de 28 de ori in aceasta carte. Corintenii trebuie sa se incurajeze si sa-si dea putere unul altuia spre a face bine. Facand asa, nu vor avea timp sa se manance unul pe altul.

Fiti cu un cuget. Literal, ,,fiti de acelasi gand.” Expresia aceasta este caracteristica lui Pavel (Romani 12,16; 15,6; Filipeni 2,2; 3,16; 4,2). Unirea crestina a fost subiectul ultimei rugaciuni a lui Hristos pentru ucenicii Sai (Ioan 17,11.21-23). Nevoia suprema a bisericii corintene era ,,unirea Duhului, prin legatura pacii” (Efeseni 4,2-7).

Traiti in pace. Sau ,,traiti in armonie.” Pacea este una din marile mosteniri pe care Hristos le-a lasat bisericii Sale (Ioan 14,27; 16,33; cf. cap. 20,21.26; Fapte 10,36). A fost totdeauna o parte esentiala a Evangheliei crestine si un test al experientei crestine (Romani 5,1; 10,15; 14,17.19; 1 Corinteni 14,33; Efeseni 2,14). Pe masura puterii sale, crestinul urmeaza sa ,,traiasca in pace cu toti oamenii” (Romani 12,18). Daca pacea exterioara nu e cu putinta din cauza factorilor asupra carora crestinul nu are control, el totusi poate sa se bucure de pace in propria sa inima. ,,Fericiti facatorii de pace” (vezi la Matei 5,9).

Dumnezeul dragostei. Vezi la 1 Ioan 4,8.

Pacii. Vezi la Romani 15,33.



13:12 Spuneti-va unii altora sanatate, cu o sarutare sfanta.

O sarutare sfanta. In vremurile stravechi si in diferite parti ale lumii de azi, aceasta este o forma cordiala de salut. O astfel de sarutare era data pe obraz, pe frunte, pe maini si chiar pe picioare, dar niciodata pe buze, barbatii salutand in felul acesta pe barbati, femeile pe femei. Obiceiul isi are originea in timpurile Vechiului Testament (Geneza 29,13) si exprima afectiune (Geneza 27,26.27; 1 Samuel 20,41), impacare (Geneza 45,15), ramas bun (Rut 1,9.14; 1 Regi 19,20) si omagiu (1 Samuel 10,1). Potrivit cu Iustin Martirul, era de obicei folosit in legatura cu tinerea Cinei Domnului (Iustin, First Apology, 65). Ea a ajuns de uz general printre primii crestini ca semn de pace, bunavointa si impacare (Romani 16,11, 1 Corinteni 16,20; 1 Tesaloniceni 5,26).



13:13 Toti sfintii va trimit sanatate.

Sfintii. Literal, ,,cei sfinti” (vezi la Fapte 9,13; Romani 1,7). Crestinii sunt de obicei denumiti astfel de Noul Testament deoarece erau chemati sa duca o viata sfanta. Pavel fara indoiala se referea la crestinii din Macedonia, unde se gasea pe vremea scrierii acestei epistole.



13:14 Harul Domnului Isus Hristos, si dragostea lui Dumnezeu, si impartasirea Sfantului Duh, sa fie cu voi cu toti! Amin.

Harul. Vezi la Romani 3,24; 2 Corinteni 1,2. Versetul acesta, care mai tarziu a ajuns sa fie cunoscut ca benedictiunea apostolica, apare in forma lui completa doar aici, in Noul Testament. Inca de la inceput, ea a ajuns sa faca parte din liturghia bisericeasca. Mai era pronuntata si la botezul noilor credinciosi si la incheierea adunarilor crestine.

Impreuna cu Matei 28,19, versetul acesta constituie cel mai explicit si complet rezumat al doctrinei trinitatii (vezi la nota suplimentara la Ioan 1). Ordinea numelor Dumnezeirii asa cum e data aici difera de cea din Matei. In general, in epistolele lui Pavel numele Tatalui il precede pe acela al Fiului (Romani 1,7; 1 Corinteni 1,3; 2 Corinteni 1,2). Aici ordinea este inversata. Formula Vechiului Testament de binecuvantare la incheierea unei adunari, binecuvantarea aaronica, cuprindea si ea trei nume (Num 6,24-26). Proba oricarei experiente crestine adevarate este comuniunea cu Dumnezeu prin Duhul Sfant.

La scurt timp dupa expedierea acestei scrisori, Pavel a mai facut o vizita la Corint si a petrecut trei luni acolo (Fapte 20,1-3), timp in care a scris epistolele catre romani si catre galateni. Faptul ca a putut face lucrul acesta sugereaza ca cei din Corint primisera a doua lui epistola si actionasera in armonie cu sfatul dat acolo. In scrisoarea lui catre romani, Pavel lasa sa se inteleaga ca avusese parte de o buna primire la Corint (Romani 16,23). In plus, strangerea de ajutoare pentru saraci la Corint se dovedise a fi reusita (Romani 15,26-28). Relatarile crestine timpurii nu contin informatii in plus cu privire la biserica din Corint pana la finele secolului, cand Clement din Roma lea adresat o scrisoare.

Comentarii ale lui Ellen G. White

5 CSW 96; CT 194; DA 314; Ev 91; EW 27; FE 214, 266; MYP 83, 122; 1T 188, 263; 2T 71,

81, 251, 316, 511, 552; 5T 103, 163, 610; 7T 252, 257, 285; 8T 103, 299,

8 GC 10111 4T 20; 5T 248


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: