English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Corinteni, 12


12:1 E nevoie sa ma laud, macar ca nu este de folos. Voi veni totusi la vedeniile si descoperirile Domnului.

E nevoie sa ma laud. [,,Fara indoiala sa ma laud”, KJV; ,,E nevoie de lauda”, G.Gal.]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea: ,,E necesar a se lauda”, insemnand: ,,Trebuie sa ma laud.” Din nou Pavel exprima repulsia lui fata de angajarea in ceea ce multi ar considera lauda (vezi la cap. 10,8). Dar imprejurarile au facut necesar ca el sa faca lucrul acesta pentru a-si apara apostolia si solia. Daca ar fi neglijat sa clarifice chestiunea ar fi fost tot una cu tagaduirea apostoliei sale si dezonorarea Evangheliei si a lui Hristos, al carui slujitor el pretinde ca este. E ceva nepotrivit si nefolositor ca un crestin sa se laude, intrucat tot ce este si are vine prin harul lui Dumnezeu. Lauda inalta eul si ii duce pe semeni la ispita. Marturia crestinului nu e niciodata despre sine, ci despre Hristos.

Nu este de folos. [,,Nu e de folos,” KJV]. Sau, ,,Nu e profitabil.” Apararea de catre Pavel a slujbei sale, inceputa in cap. 10,1, continua fara de intrerupere. Astfel, ca dovada, el a atras atentia la propriile sale experiente ca slujitor – viata sa, purtarea sa si la suferintele sale pentru Hristos. Acum trece la ceea ce e poate ca cea mai mare dovada dintre toate – comunicarea lui directa si personala cu Domnul sau inviat, Isus Hristos si experientele sale supranaturale intrecand tot ce au experimentat potrivnicii sai.

Vedeniile. [,,Viziunile,” KJV]. Gr. optasiai, ,,vederi.” Cand vorbeste despre experiente supranaturale Pavel da pe fata acelasi duh de umilinta si dependenta de Dumnezeu. Nu exista nici o inaltare de sine.

Descoperirile. Gr. apokalupseis, ,,manifestari” subliniind metoda descoperirii. In Biblie, aceasta se refera la lucruri care nu pot fi descoperite prin puterile naturale ale mintii, si altminteri ar ramane necunoscute de om (vezi Iov 11,7; Ioan 1,18; Romani 11,33; 1 Timotei 6,16), deoarece pacatul l-a despartit pe om de Dumnezeu. Dar prin Hristos, bresa dintre om si Dumnezeu a fost inchisa si Creatorul poate din nou sa comunice cu fapturile Sale. Pavel a primit adesea comunicari de la Dumnezeu (Fapte 9,4-6; 10,9; 18,9; 22,17.18; 23,11; 27,23; Galateni 2,2). Expresia ,,Domnului” arata sursa a ceea ce Pavel a vazut. O atare priveliste poate fi vazuta de ochiul mintii, fie ca primitorul doarme sau e treaz.



12:2 Cunosc un om in Hristos, care, acum patrusprezece ani, a fost rapit pana in al treilea cer (daca a fost in trup nu stiu; daca a fost fara trup, nu stiu: Dumnezeu stie).

Cunosc un om. [,,Am cunoscut un om,” KJV]. Ca Pavel vorbeste despre sine e evident din (1) faptul ca referirea sa la viziuni este in mijlocul unei relatari de evenimente legate de propria sa viata si slujba; 2) faptul ca in v. 7 el prezinta aceste viziuni si descoperiri ca facute direct lui si 3) faptul ca foloseste persoana a treia pentru a evita aparenta de lauda. Ioan, datorita modestiei si umilintei sale crestine, la fel a evitat de a se identifica (Ioan 13,20.24; 19,26; 21,20).

Acum paisprezece ani. Cu vreo 20 de ani inainte, Pavel Il intalnise pe Hristos pe calea catre Damasc (Fapte 9,1-7). Data scrierii epistolei este aprox. 57 d.Hr. Paisprezece ani mai inainte ar fi cam pe vremea cand Barnaba l-a adus pe Pavel in Antiohia (Fapte 11,25.26). In ce priveste o cronologie ipotetica a vietii si lucrarii lui Pavel, vezi p. 97-102.

Al treilea cer. Sau ,,paradis” (v. 4; vezi la Luca 23,43). Intaiul ,,cer” al Scripturii este atmosfera, al doilea este acela al stelelor, iar al treilea locasul lui Dumnezeu si al fiintelor ceresti. Pavel ,,a fost rapit” in prezenta lui Dumnezeu.

Daca a fost in trup. In viziune, omul este complet inconstient cu privire la lucrurile pamantesti. Perceperea celor vazute si auzite in viziune, si uneori participarea la scenele prezentate, sunt tot atat de reale pentru constiinta sa ca si experimentele senzoriale normale ale vietii.



12:3 Si stiu ca omul acesta (daca a fost in trup sau fara trup, nu stiu: Dumnezeu stie),

Stiu ca omul acesta. [,,Am cunoscut un astfel de om,” KJV]. Probabil o repetare pentru accentuare.



12:4 a fost rapit in rai, si a auzit cuvinte, care nu se pot spune, si pe care nu-i este ingaduit unui om sa le rosteasca.

Rai. [,,Paradis,” KJV]. Vezi la Luca 23,43. Nu se pot spune. [,,Inexprimabile,” KJV ,,Cuvinte de nespus,” G. Galaction]. Gr. arrheta, ,,nespuse”, ,,nerostite”, ,,inexprimabile.”

Nu-i este ingaduit. [,,Nu e legal,” KJV]. Literal, ,,nu e ingaduit,” sau ,,nu e cu putinta.” Sau ca Pavel fusese instruit sa nu descopere ceea ce vazuse si auzise sau ca limbajul omenesc era incapabil sa descrie. Compara cu 1 Corinteni 3,2.



12:5 Cu un astfel de om ma voi lauda; dar intrucat ma priveste pe mine insumi, nu ma voi lauda decat cu slabiciunile mele.

Ma voi lauda. Adica, fala. Pavel avea orice drept, omeneste vorbind, sa se laude cu faptul ca era deosebit de onorat de Dumnezeu, ca avea acces special si direct la prezenta divina. El ar fi putut folosi aceasta ca un temei pentru a pretinde onoare si autoritate speciala, dar nu a facut asa ceva. El a ales sa-si tina eul la distanta.

Cu mine insumi. Desi experienta il marca pe Pavel ca primitor al unei onoare speciale de la Dumnezeu, el isi dadea seama ca aceasta nu era o onoare pentru el, personal (vezi 1 Timotei 1,15), si a refuzat sa-si asume vreo onoare.

Slabiciunile mele. Vezi la v. 9.



12:6 Chiar daca as vrea sa ma laud, n-as fi nebun, caci as spune adevarul; dar ma feresc, ca sa n-aiba nimeni despre mine o parere mai inalta decat ce vede in mine, sau ce aude de la mine.

Chiar daca as vrea. [,,Desi as dori,” KJV]. Se poate ca Pavel sa fi fost inclinat sa spuna mai mult cu privire la descoperirile pe care le primea, dar smerit si cu intelepciune se abtinea de a face asa ceva. Unicul motiv, chiar si numai pentru a mentiona acea experienta, e pentru a raspunde la acuzatiile potrivnicilor. El face apel numai la viata si caracterul sau, pe care ei le cunosc bine. Aceasta va fi o dovada suficienta cu privire la apostolia lui, daca ei sunt dispusi sa o ia in consideratie.



12:7 Si ca sa nu ma umflu de mandrie, din pricina stralucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un tepus in carne, un sol al Satanei, ca sa ma palmuiasca, si sa ma impiedice sa ma ingamf.

Sa nu ma umflu. [,,Ca sa nu fiu inaltat,” KJV]. O afirmatie pe care Pavel o accentueaza la finele versetului. Dumnezeu a gasit de cuviinta sa-l ocroteasca pe Pavel de el insusi.

Tepus. [,,Ghimpe,” KJV] Gr. skolops, ,,o bucatica ascutita de lemn,” ,,teapa,” ,,un tarus ascutit.” Papirusurile folosesc de asemenea acest cuvant pentru a se referi la o aschie, sau teapa, intrata in carne si imposibil de a fi scoasa. Cuvantul obisnuit din Noul Testament pentru ,,ghimpe” este akantha (Matei 13,22; 27,29 etc).

In carne. Infirmitatea era trupeasca, nu spirituala sau mentala. Era pe cat se pare ceva vizibil, care ii pricinuia considerabila stingherire, ca si neliniste si deranj. Era probabil o suferinta care ii afecta ochii (Galateni 4,13-15; vezi E.G.W. material suplimentar la cap. 12,7-9).

Sol al Satanei. [,,Un inger al Satanei,” G. Galaction]. Suferinta era de la Satana, dar ingaduita de Dumnezeu. Asa a fost cu Iov (Iov 1,6-12; 2,7; cf. Luca 13,16). Face parte din natura si lucrarea lui Satana sa pricinuiasca suferinta si boala corporala.

Sa ma palmuiasca. Literal, ,,a lovi cu pumnul,” si astfel a trata cu violenta; comparati acelasi cuvant in Matei 26,67, 1 Corinteni 4,11; 1 Petru 2,20. Scopul lui Satana era de a-l supara pe Pavel si a-i impiedica lucrarea. Scopul lui Hristos in permiterea suferintei era acela de a-l feri pe Pavel de mandrie.

Sa ma impiedice. [,,Ca sa nu fiu,” KJV]. Importante dovezi textuale (cf. p. 10) pot fi citate pentru omiterea ultimei parti a versetului acestuia.



12:8 De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia.

De trei ori. In trei ocazii aparte Pavel L-a rugat staruitor pe Dumnezeu sa inlature suferinta dureroasa. Dar cand raspunsul a fost clar, el a acceptat-o ca pe voia lui Dumnezeu pentru el. Comparati cu cele trei ocazii cand Hristos s-a rugat pentru departarea paharului pe care trebuia sa-l bea, si apoi l-a primit ca fiind voia lui Dumnezeu (Matei 24,39-44).

Am rugat. Gr. parakaleo (vezi la Matei 5,4).



12:9 Si El mi-a zis: Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita. Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine.

El mi-a zis [,,El a zis,” KJV]. Forma verbului in textul grecesc denota caracterul hotarat al raspunsului lui Dumnezeu. Harul. Gr. charis (vezi la Romani 3,24).

De ajuns. [,,Suficient,” KJV]. In textul grecesc, cuvantul acesta este in pozitie emfatica. Rugaciunea lui Pavel nu i-a adus apostolului eliberare de suferinta, dar i-a dat har sa o suporte. Fara indoiala, Pavel s-a rugat pentru eliberare de slabiciunea sa pe temeiul ca era o piedica pentru slujba lui. Hristos implineste peste masura nevoia lui, cu o abundenta revarsare de har. Dumnezeu n-a fagaduit niciodata sa schimbe imprejurarile sau sa-i fereasca pe oameni de necaz. Pentru El, slabiciunile corporale si situatiile grele sunt lucruri secundare. Taria launtrica pentru a suporta e o manifestare mai inalta de har dumnezeiesc decat indepartarea dificultatilor vietii. In exterior, un om poate fi sfasiat, obosit si aproape zdrobit, si totusi inauntru e privilegiul lui – in Hristos – sa se bucure de o pace desavarsita (vezi la Isaia 26,3.4).

Ma voi lauda... cu slabiciunile mele. Sau, ,,ma voi lauda in slabiciunile mele.” Acceptarea slabiciunilor personale fara de resentimente e un semn de biruinta. Ca cineva sa se bucure de ceea ce ii displace si de care doreste sa fie scapat inseamna supunere deplina. Si Hristos a ezitat in fata jignirilor, rusinii si batjocurii ce era chemat sa le sufere cu prilejul judecarii Sale. O astfel de supunere fata de voia lui Dumnezeu inseamna o completa renuntare la sine (1 Corinteni 2,3-5).

Ramana. Sau, ,,sa salasluiasca.” Pavel aici vorbeste despre puterea lui Hristos coborata asupra lui, lucrand inauntrul lui si dandu-i ajutor si tarie.



12:10 De aceea simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stramtorari, pentru Hristos; caci cand sunt slab, atunci sunt tare.

Simt placere. I-a placut Domnului, atunci ii va placea si lui Pavel. Dumnezeu stia mai bine, si Pavel era multumit ca lucrurile sa fie asa. Nevoi. Sau ,,necazuri,” ,,greutati,” ,,stramtorari.”

Atunci sunt tare. Paradoxul crestin e ca ocaziile de slabiciune pot fi transformate in ocazii de tarie. Infrangerea poate totdeauna fi transformata in biruinta. Adevarata tarie de caracter se dezvolta din slabiciune, care, in neincredere in eu, e predata voii lui Dumnezeu. Un om puternic in propria sa tarie tinde sa fie increzator in sine, in loc de a se sprijini pe Dumnezeu, si adesea nu-si da seama de nevoia sa de har dumnezeiesc. Marii eroi ai Bibliei au invatat acelasi lucru, barbati ca Noe, Avraam, Moise, Ilie, Daniel. Numai aceia a caror slabiciune si nesiguranta sunt pe deplin cufundate in fericita voie a lui Dumnezeu cunosc ce inseamna a avea adevarata putere.



12:11 Am ajuns nebun: voi m-ati silit. Dar voi trebuia sa ma laudati; caci, macar ca nu sunt nimic, totusi cu nimic n-am fost mai prejos de acesti apostoli asa de minunati.

Nebun. Vezi la cap. 11,16.

Voi m-ati silit. Tendinta crestinilor corinteni de a crede afirmatiile calomniatoare ale apostolilor mincinosi a facut necesar ca Pavel sa vorbeasca atat de pozitiv si deschis cum o face in cap. 10 la

12. Voi trebuia sa ma laudati. [,,Sa fiu laudat de voi,” KJV]. In loc de a fi atat de dispusi sa-i creada pe apostolii mincinosi, corintenii ar fi trebuit sa se uneasca in apararea ui.

Macar ca nu sunt nimic. In comparatie cu Domnul sau, Pavel nu era nimic – asa cum atat de elocvent marturiseau slabiciunile lui. El stia bine ca multele dovezi ale apostoliei lui erau dovezi ale puterii lui Dumnezeu lucrand in viata lui. Daca era lasat pe seama puterilor sale, de multa vreme ar fi cazut pe cale.

Acesti apostoli asa de minunati. [,,Cei mai de seama apostoli,” KJV; ,,Cei mai de frunte apostoli,” G.Gal.]. Vezi la cap. 11,5. In comparatie cu apostolii laudarosi si autointitulati din Corint, Pavel era cel putin egal.



12:12 Semnele unui apostol le-ati avut printre voi in toata rabdarea, prin semne, puteri si minuni care au fost facute intre voi.

Semnele unui apostol. Acestea constau din slujirea sa plina de jertfire de sine (cap. 11,7-12), staruinta lui in fata obstacolelor de netrecut (v. 23-27), viziunile si descoperirile lui (cap. 12,1-6) si biruinta sa asupra suferintelor personale (v. 7-10). Mai presus de toate, experienta crestina a convertitilor lui Pavel marturisea despre autenticitatea apostoliei lui (1 Corinteni 9,2; 2 Corinteni 3,2).

In toata rabdarea. Minunile lui Pavel erau savarsite fara pompa, pentru ca oamenii sa poata recunoaste ca puterea era de la Dumnezeu.

Semne. Gr. semeia, ,,minuni” (vezi Vol. V, p. 208). In Biserica primara, minunile erau privite ca niste importante scrisori de acreditare ale apostoliei autentice (Fapte 5,12; 15,12; Romani 15,18.19; 1 Corinteni 2,4.5; Galateni 2,8; Evrei 2,4).

Puteri. Gr. dunumeis (vezi Vol. V, p. 208).

Minuni. Gr. terata (vezi Vol. V, p. 208).



12:13 In adevar, in ce ati fost voi pusi mai prejos decat celelalte Biserici, afara doar ca numai eu singur nu v-am fost o sarcina? O, iertati-mi nedreptatea aceasta!

Pusi mai prejos. [,,Ati fost inferiori,” KJV]. Corintenii se bucurau de toate avantajele si foloasele pe care un adevarat apostol al lui Hristos li le puteau aduce – invatatura, predica, minuni, epistole si ajutor al organizatie – toate fara plata. In toate lucrurile acestea, adversarii sai erau inferiori. Ei il intreceau pe Pavel numai in faptul ca luasera banii corintenilor si se laudasera cu lucrarea lor. Acela care avea cel mai mult dreptul de a se lauda si de a primi compensatie materiala refuza sa se laude sau sa ceara compensare financiara.



12:14 Iata ca sunt gata sa vin a treia oara la voi; si tot nu va voi fi o sarcina; caci nu caut bunurile voastre, ci pe voi insiva. Ce-i drept, nu copiii sunt datori sa agoniseasca pentru parintii lor, ci parintii pentru copiii lor.

A treia oara. Intaia vizita a lui Pavel la Corint este amintita in Fapte 18,1. Nu exista nici o referire a unei alte vizite, care sa fi avut loc intre vizita aceea si cea pe care apostolul asteapta sa o faca in viitorul apropiat. Gramatical e posibil sa se inteleaga ,,a treia oara” cu referire fie la entuziasmul lui de a veni, fie la vizita insasi. Aceia care prefera primul sens sugereaza ca a doua vizita nu s-a materializat si ca, desi aceasta este a treia oara in care el facuse planuri sa viziteze Corintul, urma sa fie numai a doua vizita acolo. In ansamblu, prima lui vizita, cand a infiintat biserica, fusese plina de succes. Aceia care prefera al doilea sens considera ca Pavel a facut o a doua vizita inainte de a scrie 2 Corinteni, lucru sugerat de repetate ori in epistola aceasta – o experienta scurta, dureroasa, umilitoare care Pavel nadajduia sa nu se mai repete cand avea sa vina iarasi (vezi 2 Corinteni 2,1; cf. 12,21). Singura perioada pentru o asemenea vizita ar fi fost in decursul celor trei ani pe care el ii devotase infiintarii unei biserici la Efes. Daca a avut loc o astfel de vizita, atunci aceasta a fost, dupa toate probabilitatile, ceruta de refuzul bisericii de a-i urma instructiunile din epistola anterioara (vezi p. 822; vezi la cap. 13,1).

Nu va voi fi o sarcina. Adica, din punct de vedere financiar. Pavel urma sa continue procedeul lui de intretinere prin mijloace proprii.

Nu caut bunurile voastre, ci pe voi insiva. [,,Nu ale voastre, ci pe voi,” KJV]. Preocuparea pentru corintenii insisi, nu pentru bunurile lor materiale. Interesul lui Pavel era concentrat exclusiv pe ajutarea corintenilor sa-si asigure comori in cer si sa-si intoarca privirile de la fleacurile ieftine ale pamantului (vezi la Matei 6,19-34; Ioan 6,27). El nu era dispus sa ia si nu putea sa ia nimic de la ei ca intretinere materiala, pana nu era sigur de inimile lor. Asa e si cu Dumnezeu, care ia totdeauna initiativa (Psalmi 27,8; Ioan 4,23; Romani 5,8).

Parinti pentru copiii lor. Pavel isi apara pozitia folosindu-se de o analogie. Legatura lui cu cei din Corint era aceea a unui parinte spiritual cu copii in credinta (1 Corinteni 4,14.15). Ei erau insa crestini imaturi, ,,prunci in Hristos” (1 Corinteni 3,1.2). Pavel nu vrea sa spuna ca copiii nu ar trebui sa se ingrijeasca de parintii lor; porunca a cincea lasa clar sa se inteleaga ca ei trebuie sa se ingrijeasca de ei. Dar in timpul copilariei si tineretii, raspunderea principala le revine in mod special parintilor.



12:15 Si eu, voi cheltui prea bucuros din ale mele, si ma voi cheltui in totul si pe mine insumi pentru sufletele voastre. Daca va iubesc mai mult, sunt iubit cu atat mai putin?

Voi cheltui… si ma voi cheltui. Literal ,,a sacrifica si sacrificat,” adica isi va consuma resursele. In textul grecesc, verbul al doilea e mult mai puternic decat primul. Pavel le-ar fi dat tot ce avea, inclusiv pe sine insusi.

Pentru sufletele voastre. [,,Pentru voi,” KJV]. Literal, ,,pentru sufletele voastre.” Cea dintai grija a lui Pavel nu era pentru buna lor stare fizica. Pavel se gandeste la ,,mancarea care ramane pentru viata vesnica” (Ioan 6,27), la hrana pentru minte si hrana pentru suflete. Costul unei asemenea hrane in timp, energie, planuire si sacrificiu e mult mai mare decat pentru hrana fizica. Pentru hranirea vietii spirituale adesea e nevoie de un mare sacrificiu. Ea cere dedicarea lui Dumnezeu, fara rezerve, a tot ceea ce un om este si are, in serviciul oamenilor sai (Filipeni 2,17).

Sunt iubit cu atat mai putin? Cat de adesea cea mai sincera iubire nu e apreciata! Daca Pavel ar fi facut mai putin pentru ei, e posibil ca ei sa-l fi apreciat mai mult! Vezi cap. 11,7.

12:16 Fie si-asa! Nu v-am fost sarcina deloc. Dar, zic ei, ca un om istet ce sunt, v-am prins prin siretlic.

Ca un om istet ce sunt. [,,Fiind intelept,” KJV; ,,fiind om viclean,” G.Gal.]. In v. 16-19 Pavel tagaduieste ca ar fi avut vreun folos de la ei, fie pe fata fie pe o cale iscusita, acoperita. El pare sa presupuna ca vrajmasii sai spun: ,,Sa admitem ca Pavel nu a luat bani de la voi direct. Dar n-a facut lucrul acesta indirect cand l-a trimis pe Tit sa adune fonduri pentru marea colectare de ajutoare [cap. 8 si 9]? De unde stiti ca el nu se rasplateste pe sine si pe asociatii sai in secret din fondul acesta?”

V-am prins. Asa cum un vanator isi prinde vanatul. Comentatorii in general sustin ca Pavel aici citeaza ce spuneau vrajmasii lui.

Siretlic. [,,inselatorie” KJV; ,,cu mestesug,” G.Gal.]. Sau ,,viclenie,” ,,inselatorie,” literal ,,nada” (cf. cap. 4,2; 11,3).



12:17 Dar, am tras eu oare vreun folos de la voi prin vreunul din aceia, pe care i-am trimis la voi?

Am tras eu oare vreun folos? Pavel ii provoaca pe adversarii sai sa prezinte dovezi ca el a avut vreun folos de la corinteni, fie direct, fie prin conlucratorii sai. Mai multi dintre acestia din urma lucrasera impreuna cu el la Corint sau, cand el lucrase in alta parte, fusesera trimisi acolo ca purtatori de epistole sau ca reprezentanti ai lui (Fapte 18,1-5; 1 Corinteni 16,15-18; 2 Corinteni 1,19; 7,6; 12,18).



12:18 Am rugat pe Tit sa vina sa va vada; si impreuna cu el am trimis si pe fratele: a cerut Tit ceva de la voi? N-am fost noi calauziti de acelasi Duh, si n-am calcat noi pe aceleasi urme?

Am rugat. [,,Dorit,” KJV]. Gr. parakaleo (vezi la Matei 5,4).

Tit. Pavel se gasea acum in Macedonia, calatorind catre Corint, si de curand il intampinase pe Tit la intoarcerea lui de la Corint (vezi la cap. 7,5-7). Tit fusese trimis la Corint pentru a-i recastiga pe corintenii ostili si se reintorsese cu un bun raport. Nu era nici o dovada ca el sau fratele al carui nume nu e mentionat si care mersese impreuna cu el avusese vreun folos de la ei. Se pare ca Tit urmase exemplul lui Pavel si se intretinuse singur pe timpul ramanerii la Corint. Exemplul lui pe cand lucrase de prima data acolo cu Pavel le castigase respectul, afectiunea si deplina lor incredere (cap. 7,7.13-15; 8,6). Raportul misiunii sale era un raport incununat cu succes. Evident, nici unul dintre corinteni nu l-ar fi acuzat pe Tit ca a avut vreun folos in dauna lor.



12:19 De multa vreme voi va inchipuiti ca, vrem sa ne aparam inaintea voastra! Noi vorbim inaintea lui Dumnezeu in Hristos; si toate aceste lucruri, le spunem, preaiubitilor, pentru zidirea voastra.

De multa vreme. [,,Din nou,” KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,de mult,” sau ,,mereu”, adica in tot timpul de cand Pavel isi apara slujba.

Aparam. [,,Scuzam”, KJV]. Sau ,,indreptatim,” ,,aparam”. E de obicei folosit in Noul Testament ca un termen juridic pentru apararea facuta inaintea unei curti de judecata, de catre acuzat (vezi Luca 21,14; Fapte 19,33; 24,10; 26,1; vezi la Fapte 24,10). Pavel terminase acum cu ,,lauda” (2 Corinteni 10,1 la 12,13). O incercare a cuiva de a se apara este adesea interpretata ca dovada de vinovatie sau slabiciune. Pavel anticipa faptul ca unii dintre corinteni si-ar putea forma aceasta impresie eronata. Pareau unii corinteni sa gandeasca ca obiectivul lui Pavel e numai de a le castiga stima si afectiunea?

Vorbim inaintea lui Dumnezeu. Apararea lui Pavel nu avea ca obiectiv doar clarificarea diferentele care aparusera intre ei, ci si de a-si indeplini misiunea fata de Dumnezeu ca ambasador al lui Hristos. El era obligat sa faca tot ce-i statea in putere pentru a-i indeparta pe corinteni de pe calea gresita (cf. 1 Corinteni 2,15; 4,3). Daca voiau sa fie liberi de pseudo-apostolii care-i duceau in ratacire, corintenii trebuiau sa ia atitudinea corecta fata de Pavel.

Pentru zidirea voastra. Aparandu-se, Pavel nu gandeste la nici un avantaj care ar putea rezulta pentru el, ci numai la binele lor spiritual. Era numai pentru binele lor.



12:20 Fiindca ma tem ca nu cumva, la venirea mea, sa va gasesc asa cum n-as vrea sa va gasesc, si eu insumi sa fiu gasit de voi asa cum n-ati vrea. Ma tem sa nu gasesc galceava, pizma, manii, dezbinari, vorbiri de rau, barfe, ingamfari, tulburari.

Ma tem. Pavel nu isi exercita autoritatea apostolica asemenea unui stapan asupra bisericii, ci vorbeste pe un ton parintesc cand pomeneste pacatele care buimacisera si dezbinasera biserica din Corint.

Galceava. [,,Dezbateri,” KJV]. Sau, ,,certuri,” ,,neintelegeri,” ,,ciorovaieli” (cf. 1 Corinteni 1,11; 3,3; 1 Timotei 6,4). Pizma. [,,Invidii,” KJV]. Sau, ,,gelozii,” ,,rivalitati” (cf. Fapte 17,5; 1 Corinteni 3,3; Iacov 3,14.16). Manii. [,,Manie,” KJV]. Sau, ,,[izbucniri de] manie” (cf. Luca 4,28; Fapte 19,28).

Dezbinari. [,,Conflicte,” KJV]. Sunt amintite, de exemplu, scoaterea propriei persoane in evidenta, manifestarea unui duh de dezbinare si de uneltire impotriva conducerii (cf. Filipeni 2,3; Iacov 3,14.16).

Vorbiri de rau. [,,Calomnieri,” KJV]. Sau ,,defaimare,” ,,vorbire de rau” ,,calomnie pe fata” (cf. Iacov 4,11, 1 Petru 2,1). Barfeli. Sau ,,calomnie in ascuns,” ,,soptiri.” In greaca clasica si in Septuaginta, cuvantul tradus in felul acesta denota murmurul magic al unui descantator de serpi (Eclesiast 10,11). Ingamfari. Sau ,,mandrie,” ,,ingamfare,” ,,inaltare.” Acesta era unul din pacatele cele mai de seama ale unor corinteni (1 Corinteni 4,6.18.19; 5,2; cf. cap. 8,1; 13,4). Tulburari. [,,Tumulturi” KJV]. Sau ,,instabilitate,” ,,dezordine,” ,,confuzie” (1 Corinteni 14,33; 2 Corinteni 6,5; Iacov 3,16).



12:21 Ma tem ca, la venirea mea la voi, sa ma smereasca din nou Dumnezeul meu cu privire la voi, si sa trebuiasca sa plang pe multi din cei ce au pacatuit mai inainte, si nu s-au pocait de necuratia, curvia si spurcaciunile, pe care le-au facut.

La venirea mea. [,,Cand vin iarasi,” KJV]. Pavel se teme de o repetare a stingherelii si umilirii din vizita anterioara (vezi la v. 14), desi marea majoritate a membrilor se pocaisera de purtarile lor (vezi la cap. 21).

Smereasca. Gr. tapeinoo, ,,a smeri,” ,,a cobori,” ,,a degrada.” Acelasi cuvant e tradus ,,smeriti” in cap. 7,6 si ,,smerit” in cap. 11,7. Chiar si experientele stanjenitoare din viata sa, Pavel le accepta ca venind de la Dumnezeu, in sensul ca El ingaduia ca ele sa aiba loc. Nu este experienta mai umilitoare pentru slujitorul Evangheliei decat sa-i gaseasca pe convertitii sai facand pacate ca cele pomenite in cap. 12,20. Pavel ii considera pe convertitii sai ca fiind ,,cununa sa de slava” (1 Tesaloniceni 2,19; cf. 2 Corinteni 1,14).

Sa plang. Sau ,,jelesc,” ,,deplang.” Pavel urma sa jeleasca pentru cei care erau morti spiritual. A vedea cum pacatul triumfa in viata celor care se considera credinciosi ii produce intotdeauna slujitorului Evangheliei o imensa suferinta si durere (cf. Matei 23,27-39).

Multi. Acest cuvant indica, intr-o oarecare masura, natura raspandita a relei purtari in biserica din Corint.

Au pacatuit inainte. [,,Au pacatuit deja” KJV]. Literal, ,,au pacatuit mai inainte.” Aceasta se refera nu la felul lor de viata dinainte de convertire, ci la cel de dupa. Textul grecesc lasa a se intelege ca relele din v. 21 erau comise de mult timp, fara semne de adevarata pocainta. Ei erau pacatosi inraiti. Desi membri ai bisericii corintene, ei staruiau in practicile stricate obisnuite in lumea pagana din Corint (vezi p. 656).

Necuratia. Aici folosit intr-un sens general de vietuire desfranata, libertina asa cum era obisnuita la Corint (Romani 1,24; Galateni 5,19; Efeseni 4,19).

Curvia. Sau, ,,imoralitatea,” un viciu privit ca usuratate printre pagani (1 Corinteni 5,1; 6,13.18; 7,2).

Spurcaciunile. [,,Lascivitatea,” KJV]. Sau, ,,patima neinfranata,” ,,excesul,” ,,desfranarea” exprimari nerusinate si obraznice ale patimii (Romani 13,13; Galateni 5,19; 2 Petru 2,7.18).

Comentarii ale lui Ellen G.White

1, 2 AA 469

2 SL 95; 5T 224

2–4AA 562; GC 471

4 AA 469

9 AA 467; AH 274, 345; CM 50; CT 167, 194, 360; Ev 98; EW 16, 20, 46, 77; FE 263, 292, 436; GC 489, 641; LS 66, 91, 128, 265; MB 30, 101; MH 72, 85, 250; ML 94, 99; MYP 92, 108; SL 81; 1T 60, 62, 158, 308, 380, 385; 2T 72; 4T 16, 38; 5T 200; 8T 128

9, 10 MH 482; PK 165, 387; 8T 11

10 CSW 91; DA 493; GW 509; ML 65

11 AA 469

12–15AA 350

15 AA 595; 7T 27; 9T 56

16 Ev 125, 141, 227


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: