Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

2 Corinteni 10:4


10:4 Caci armele cu care ne luptam noi, nu sunt supuse firii pamantesti, ci sunt puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile.

Armele cu care ne luptam. Vezi la Efeseni 6,10-20; cf. 1 Timotei 1,18; 2 Timotei 2,3-5; 4,7. Armele lumii sunt bogatia, talentul, invatatura, prestigiul, rangul, ratiunea, pervertirea adevarului, forta si uneltirile omenesti. Vrajmasii din Corint ai lui Pavel se luptau impotriva lui cu armele acestea (vezi la 2 Corinteni 3,1). Dar Pavel a refuzat sa lupte in armura aceasta sau cu armele acestea, deoarece principiile cerului nu permit folosirea unor astfel de metode (cf. Ioan 18,36). Daca salvarea de suflete si extinderea imparatiei lui Hristos ar depinde de talentul, intelectul si puterea omeneasca, crestinismul ar fi doar o religie omeneasca. Dar calitatile spirituale nu pot fi impuse oamenilor din afara.

Puternice, intarite de Dumnezeu. [,,puternice prin Dumnezeu”, KJV]. Armele crestinului sunt faurite in arsenalul cerului si ii sunt puse la indemana prin serviciul ingerilor (2 Corinteni 1,12; Efeseni 6,10-20; cf. DA 827). Armele acestea cuprind adevarul, asa cum este expus in Cuvantul lui Dumnezeu (Evrei 4,12), si puterea conferita de Hristos si Duhul Sfant (1 Corinteni 2,4). Dumnezeu ii cheama pe oameni sa ia parte in acest conflict, ii echipeaza pentru lupta si le asigura biruinta. El pune la indemana omului toata puterea (2 Corinteni 2,14).

Sa surpe. [,,daramarea”, KJV]. Sau ,,demolarea”. Nici o fortareata nascocita de om nu poate rezista armelor cerului.

Intariturile. Sau ,,castelele”, ,,fortaretele”. Pavel prezinta imparatia lui Satana ca fiind aparata de numeroase fortificatii. E lucrarea crestinului si a bisericii aceea de a-l asedia pe vrajmas, a-i distruge apararea si a-l scoate in camp deschis. Fara indoiala ca Pavel se refera la citadelele launtrice ale inimii oamenilor, la fortificatiile rele ale mintii lor, la obiceiurile consolidate ale pacatului si mandriei. Aceasta batalie este una a adevarului impotriva ratacirii, a cunoasterii de Dumnezeu impotriva ignorantei si superstitiei, a cultului adevarat impotriva tuturor formelor de idolatrie, a libertatii in Hristos impotriva robiei pacatului, a sfinteniei impotriva nelegiuirii, a dreptatii impotriva nedreptatii, a stapanirii lui Hristos impotriva tiraniei lui Satana.

Limbajul figurat al versetelor 4 si 5 se poate sa-i fi fost sugerat lui Pavel de piratii care infestasera coasta marii in vecinatatea Tarsului, inainte de a fi alungati de pe mare de galerele romane, cu o generatie inainte de nasterea sa. Acesti pradatori ai marii ieseau din numeroasele golfuri ascunse ale coastei, atacau corabiile care faceau comert in porturile invecinate si apoi se retrageau cu prada lor. In cele din urma, generalul roman Pompei a dus o campanie impotriva lor, a transformat in ruine peste 100 dintre ,,fortaretele” lor si a capturat peste 10.000 de prizonieri.