Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Corinteni

2 Corinteni 10:2


10:2 va rog, dar, sa nu ma faceti ca, atunci cand voi fi de fata, sa alerg cu hotarare la indrazneala aceea, pe care am de gand s-o intrebuintez impotriva unora, care isi inchipuie ca noi suntem manati de firea pamanteasca.

Va rog. Gr. deomai, ,,a ruga”, ,,a ruga staruitor”. Deomai exprima mai multa staruinta decat parakaleo (2 Corinteni 10,1; vezi Matei 9,38; Luca 8,28; 9,40, Fapte 21,390; 2 Corinteni 5,20 etc.; vezi la 2 Corinteni 10,1). Pavel isi doreste foarte mult sa fie scutit de necesitatea unei manifestari ferme a autoritatii sale, care in mod inevitabil i-ar stanjeni si i-ar umili. El ii indeamna sa faca in asa fel incat sa nu se ajunga la asa ceva. E caracteristic spiritului de iubire de a nu dori sa produca durere sau umilinta nimanui. Efortul plin de rabdare, staruitor si modest de a indrepta lucrurile in spiritul comuniunii crestine e totdeauna de preferat unei demonstratii publice de autoritate si aplicare a disciplinei.

Indrazneala. [,,indraznet”, KJV]. Si anume in tratarea problemelor din Corint. Pavel nu da dovada aici de o laudarosenie lipsita de continut. Indrazneala in fata primejdiei era de mult timp o deprindere inradacinata a lui (vezi la cap. 4,8-10; 11,23-27). Daca era nevoie, minoritatea incapatanata din Corint urma sa aiba prilejul sa vada aceasta latura a caracterului sau, care de altfel era un om smerit, rabdator si bland. Nu-i va fi teama sa actioneze, nu va ezita deloc. De asta-data, el urma sa procedeze indraznet cu ei (cap. 11,21), cu exceptia cazului in care avea loc o schimbare de atitudine si purtare din partea lor. Ramanea ca ei sa decida. El era pe deplin pregatit sa se confrunte personal cu adversarii sai si sa procedeze ca atare.

Suntem manati. [,,ca si cum am umbla”, KJV; ,,ca umblam”, G.Gal.]. Sau ,,ca si cum am actiona”.

Firea pamanteasca. [,,carnea”, KJV; ,,lucrurile pamantesti, G.Gal.]. Aici, persoana nerenascuta, componenta trupeasca, fireasca, lumeasca a omului neinfluentat de Duhul Sfant (vezi la Romani 7,24; cf. 1 Corinteni 9,27). Impulsurile firesti ale omului sunt numite ,,pofta carnii” (1 Ioan 2,16). Cei care sunt stapaniti si calauziti de Duhul ,,nu implinesc pofta carnii” (Galateni 5,16; cf. Efeseni 2,3; 2 Petru 2,18). Biblia vorbeste despre ,,intelepciunea lumeasca” [,,intelepciunea fireasca”] (2 Corinteni 1,12). O persoana fireasca se zice ca ,,umbla dupa lucrurile firii pamantesti” [,,se gandeste la lucrurile carnii”] (Romani 8,5; cf Coloseni 2,18). ,,Nimic bun” nu locuieste in ,,firea pamanteasca” (Romani 7,18), deoarece ea e ,,vrajmasie impotriva” lui Dumnezeu (cap. 8,7).

Judecandu-l pe Pavel in functie de modul lor de a fi, vrajmasii sai din Corint par sa-l acuze ca e influentat de tinte egoiste, lumesti (cf. 2 Corinteni 1,17). Totdeauna, astfel de oameni judeca motivele si purtarea altora dupa propriul lor nivel. Dar cand sunt confruntati de cineva cu indrazneala si curaj sfintit, asemenea lui Pavel, recurg fie la fuga, fie la un servilism afectat. Ei isi arata propria statura, care este marunta.