Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 8


8:1 Dupa douazeci de ani, in timpul carora Solomon a zidit Casa Domnului si casa lui insusi,

Dupa. Capitolul 8 trateaza lucrarile de constructie ale lui Solomon, jertfele lui, numirea preotilor si corabiile lui de la Etion-Gheber. Raportul paralel, dar nu identic, al lucrarilor lui Solomon, se gaseste la 1 Regi 9,10-28.

Douazeci de ani. Solomon a inceput sa zideasca Templul in al patrulea an al sau; munca a durat 7 ani (1 Regi 6,1.38). Solomon a devotat urmatorii 13 ani misiunii construirii palatului sau (1 Regi 7,1).



8:2 a intarit cetatile, pe care i le-a dat Hiram si a asezat in ele pe copiii lui Israel.

I le-am dat. [I le-a redat, KJV; i le-a dat Huram inapoi, trd. Nit. ]. Solomon i-a inapoiat lui Hiram 20 de cetati in Galilea in schimbul lemnelor si aurului, dar lui Hiram nu i-a convenit plata (vezi la 1 Regi 9,11-13). Se considera ca poate el a dat cetatile inapoi lui Solomon si ca acestea sunt cetatile pe care le-a zidit din nou acum Solomon.

A asezat in ele. [Sa locuiasca acolo, KJV]. Fiind la hotarul Tirului, cetatile erau locuite mai ales de neevrei, dar acum Solomon le-a colonizat cu israeliti.



8:3 Solomon a mers impotriva Hamatului, la Toba, si a pus stapanire pe ea.

Hamatului, la Toba. [Mahath-Zobah, KJV]. Hamatul era un tinut important la nord de Toba si de Damasc. David cucerise regiunea aceasta, "cand s-a dus sa-si aseze stapanirea peste raul Eufrat" (1 Cronici 18,3). Cucerirea Hamatului de catre Solomon nu e mentionata in 1 Regi 9.



8:4 A intarit Tadmorul in pustie, si toate cetatile care slujeau ca cetati pentru merinde in Hamat.

Tadmorul. S-ar putea sa fie vorba de cetatea importanta Palmyra, din desertul Arabiei, totusi vezi la 1 Regi 9,18.

Cetati pentru merinde. Acestea au fost probabil fortificate de Solomon si aprovizionate cu hrana pentru trupe ca sa serveasca drept avanposturi contra popoarelor ostile din nord. Ele urmau sa constituie o baza de aprovizionare.



8:5 A intarit apoi Bet-Horonul de sus si Bet-Horonul de jos, ca cetati intarite cu ziduri, porti si zavoare;

Bet-Horonul. Cele doua cetati Bet-Horon erau gemene si se aflau in trecatoarea catre tinuturile muntoase intre Valea Aialonului si cetatea Gabaon (vezi la 1 Regi 9,17).



8:6 Baalatul, si toate cetatile care slujeau ca cetati pentru merinde si care tineau de el, toate cetatile pentru care, cetatile pentru calarime, si tot ce a gasit cu cale Solomon sa zideasca la Ierusalim, la Liban, si in toata tara al carei stapan era.

Baalatul. Vezi la 1 Regi 9,18. Cetatea aceasta n-a fost inca identificata.

Raportul din Cronici nu mentioneaza nici locuri precum Hator, Meghido si Ghezer, unde Solomon a realizat importante lucrari de constructii, nici subiecte precum inrolarea fortata facuta de Solomon pentru construirea Templului si a palatului, dar si activitatea lui la Milo si la zidul Ierusalimului. Cu privire la lucrurile acestea, vezi la 1 Regi 9,15-17. Pe de alta parte, Cronicile mentioneaza unele lucruri care nu se regasesc in raportul din Regi.



8:7 Pe tot poporul care mai ramasese din Hetiti, din Amoriti, din Fereziti, din Heviti si din Iebusiti, care nu facea parte din Israel,

Care mai ramasese. Versetele 7 si 8 trateaza chestiunea muncii fortate pe care Solomon a impus-o canaanitilor (vezi la 1 Regi 9,21).



8:8 pe urmasii lor care ramasesera dupa ei in tara si pe care nu-i nimicisera copiii lui Israel, Solomon i-a ridicat ca oameni de corvoada, ceea ce au fost pana in ziua de azi.

I-a ridicat ca oameni de corvoada. [I-a pus sa plateasca tribut, KJV ]. Tributul acesta a fost platit in munca. Cand tara a fost cucerita pentru prima data de israeliti, locuitorii tarii au fost pusi sa plateasca tribut si au fost tinuti la respect atata timp cat Israel a fost puternic (Judecatori 1,28). David a supus pe multi dintre locuitorii neisraeliti la munca fortata in vederea pregatirilor pentru zidirea Templului (1 Cronici 22,2).



8:9 Solomon n-a intrebuintat ca robi pentru lucrarile lui, pe nici unul din copiii lui Israel: caci ei erau oameni de razboi, capeteniile lui, slujbasii lui, mai marii carelor si calarimii lui.

N-a intrebuintat ca robi. Vezi la 1 Regi 9,22.



8:10 Capeteniile puse de imparatul Solomon in fruntea poporului, si insarcinati sa privegheze peste el, erau in numar de doua sute cincizeci.

Doua sute cincizeci. Pentru explicarea contradictiei aparente dintre cifra aceasta si cei 550 "insarcinati sa privegheze pe lucratori" raportati in Regi, vezi la 1 Regi 9,23.



8:11 Solomon a suit pe fata lui Faraon din cetatea lui David in casa pe care i-o zidise; caci a zis: Nevasta mea sa nu locuiasca in casa lui David, imparatul lui Israel, pentru ca locurile in care a intrat chivotul Domnului sunt sfinte.

Fata lui Faraon. Casatoria lui Solomon cu printesa egipteana era o incalcare directa a poruncii lui Dumnezeu (Deuteronom 17,17). Faptul ca ea s-a convertit si ca i s-a alaturat sotului in inchinarea lui Dumnezeu (vezi PK 53) nu a justificat nesocotirea cerintelor lui Dumnezeu. Alianta aparent avantajoasa incheiata in felul acesta cu Egiptul a dus la alte aliante cu natiunile inconjuratoare. Au fost incheiate casatorii cu printese pagane, care in cele din urma l-au indepartat pe Solomon de Dumnezeu si l-au dus la idolatrie. A ratacit din ce in ce mai mult pe caile lumii, cautand marire si slava si parasind principiile dreptatii. Dintr-un rege intelept si temator de Dumnezeu, Solomon a ajuns un tiran lipsit de intelepciune, ambitios si crud. Cu privire la mutarea locuintei fiicei lui Faraon din vecinatatea Templului, vezi la 1 Regi 9,24.



8:12 Atunci Solomon a adus arderi de tot Domnului pe altarul Domnului, pe care-l zidise inaintea pridvorului.

A adus arderi de tot. Nu exista nici un motiv sa se presupuna ca Solomon personal a indeplinit functia de preot la aducerea arderilor de tot Domnului (vezi la 1 Regi 9,25). Evident ca regele nu a mers mai departe decat oricare om de rand si le-a permis preotilor sa indeplineasca acele functii care le reveneau in mod exclusiv, potrivit legii (Levitic 1,7.8.11; 2,2.9.16; 3,11.16; Numeri 16,1-7.17-40).



8:13 Aducea ce era poruncit de Moise pentru fiecare zi, pentru zilele de Sabat, pentru zilele de luna noua, si pentru sarbatori, de trei ori pe an, la sarbatoarea azimelor, la sarbatoarea saptamanilor, si la sarbatoarea corturilor.

Verset ce nu a fost comentat.

8:14 A pus in slujbele lor, asa cum le randuise tatal sau David, cetele preotilor, dupa slujba lor, pe Leviti dupa insarcinarea lor, care era sa mareasca pe Domnul si sa faca zi de zi de slujba in fata preotilor, si pe usieri, impartiti la fiecare usa, dupa cetele lor: caci asa poruncise David, omul lui Dumnezeu.

Cum le randuise tatal tau David. [Dupa randuiala lui David, KJV]. Compara cu 1 Cronici 24.

Omul lui Dumnezeu. Expresia aceasta este denumirea obisnuita din Regi pentru profet (1 Regi 12,22; 13,1.26 etc. ). In Cronici, expresia se gaseste mai rar, dar este aplicata lui Moise (1 Cronici 23,14) si unui profet caruia nu i se da numele (2 Cronici 25,7.9).



8:15 Nu s-au abatut de la porunca imparatului cu privire la preoti si Leviti, nici cu privire la vreun alt lucru, nici in privinta vistieriilor.

Imparatului. Adica a lui David. David stabilise randuielile cu privire la preoti, leviti, cantareti si vistierie (1 Cronici 24,1 la 26,32).



8:16 Asa s-a infaptuit toata lucrarea lui Solomon, din ziua cand s-a pus temelia Casei Domnului si pana in ziua cand a fost ispravita. Casa Domnului a fost deci ispravita.

Din ziua [Pana in ziua, KJV]. LXX, Siriaca si Targumii spun "din ziua". Cuvantul tradus prin "infaptuita" (pregatita, KJV) poate fi tradus si ca "ridicat", "asezat", "aranjat" sau "pus", "fixat". Traducerea KJV, sustinuta de ebraica, sugereaza ca lucrarea de pregatire a lui Solomon a fost impartita in doua perioade, si anume pregatiri care au fost facute inainte asezarea temeliei Templului si pregatiri de la data aceea pana la terminarea Templului.

8:17 Solomon a plecat atunci la Etion-Gheber si la Elot, pe tarmul marii, in tara Edomului.

Etion-Gheber. Solomon si-a extins ocupatia pana la portul acesta de la capatul golfului Aqabah. El a construit si a operat o flota care isi avea baza acolo (1 Regi 9,26).



8:18 Si Hiram i-a trimis, prin slujitorii sai, corabii si slujitori care cunosteau marea. Ei s-au dus cu slujitorii lui Solomon la Ofir, si au luat de acolo patru sute cincizeci de talanti de aur, pe care i-au adus imparatului Solomon.

Hiram i-a trimis. Vezi la 1 Regi 9,27.28.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

4.5 PK 71 18 �



Ed 49,54; PK 72; 7T 217