English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Cronici, 4


4:1 A facut un altar de arama, lung de douazeci de coti, lat de douazeci de coti, si inalt de zece coti.

A facut. Capitolul 4 se ocupa de mobilierul, vasele si uneltele Templului. Altar de arama. Construirea altarului de arama (sau bronz) pentru arderile de tot nu e mentionata in raportul paralel din 1 Regi 6 si 7, dar se face referire intamplator la ea in 1 Regi 8,64;

9,25. Faptul ca altarul era amplasat in curte in fata templului este clar din 2 Cronici 6,12 si 2 Regi 16,14. Altarul de arama din templu descris de Ezechiel se inalta pe un numar de trepte sau terase (Ezechiel 43,13-17).



4:2 A facut marea turnata. Ea avea zece coti de la o margine la alta, era rotunda de tot, inalta de cinci coti, si un fir de treizeci de coti ar fi inconjurat-o.

Marea turnata. Un bazin mare facut din metal turnat (vezi la 1 Regi 7,23).



4:3 Sub marginea ei, de jur imprejur, erau niste chipuri de boi, cate zece de fiecare cot, de jur imprejurul marii; boii asezati pe doua randuri, erau turnati dintr-o singura bucata cu ea.

o singura bucata cu ea.

Chipuri de boi. Versetele 3-5 corespund aproape cuvant cu cuvant cu 1 Regi 7,23-26; totusi acolo unde primul mentioneaza doua randuri de "boi", al doilea zice "colocinti", probabil insemnand tigve. Cuvantul ebraic pentru "boi", begarim, si cel pentru "tigve", pegaim, sunt cam asemanatoare si se pot confunda. Multi comentatori cred ca textul din Cronici ar trebui sa sune ca in Regi.



4:4 Era asezata pe doisprezece boi, dintre care trei intorsi spre miazanoapte, trei intorsi spre apus, trei intorsi spre miazazi, si trei intorsi spre rasarit; marea era asezata pe ei, si toata partea dinapoi a trupurilor lor era inauntru.

Doisprezece boi. Versetul acesta este practic identic cu 1 Regi 7,25.



4:5 Grosimea ei era de un lat de mana, si marginea, ca marginea unui pahar, era facuta in felul unei flori de crin. Puteau sa incapa in ea trei mii de bati.

Lat de mana. Compara cu 1 Regi 7,26.

Trei mii de bati. In 1 Regi 7,26, se spune 2.000 de bati [in trd. Cornil., vedre]. S-ar putea ca cei 2.000 de bati sa fi constituit cantitatea pastrata de obicei in rezervor, care, umplut la maxim, ar fi putut sa aiba 3.000 de bati. Un bat sau o vadra era echivalent cu 22 litri (vezi la 1 Regi 7,23; vol. I, p. 167).



4:6 A facut zece lighene, si a pus cinci la dreapta si cinci la stanga, ca sa slujeasca la curatiri: in ele se spalau feluritele parti ale arderilor de tot. Marea era pentru spalarea preotilor.

Zece lighene. Compara cu 1 Regi 7,38.39. Cele zece temelii pe care stateau lighenele sunt descrise detaliat in 1 Regi 7,27-37.



4:7 A mai facut zece sfesnice de aur, dupa porunca privitoare la ele, si le-a asezat in Templu, cinci la dreapta si cinci la stanga.

Sfesnice. Compara cu 1 Regi 7,49; Ieremia 52,19. In Templul lui Solomon erau zece sfesnice. Probabil ca cele zece erau pe langa sfesnicul original al cortului intalnirii (Exod 25,11-39; 37,17-24). Nu se spune daca erau sau nu lucrate dupa modelul acestuia.



4:8 A mai facut zece mese, si le-a asezat in Templu, cinci la dreapta si cinci la stanga.

Zece mese. Aceste zece mese erau probabil folosite pentru painile punerii inainte (cap. 4,19 si 1 Cronici 28,16 vorbesc despre "mese" pentru punerea painii inainte), desi 1 Regi 7,48 mentioneaza doar o masa in cortul intalnirii (Exod 25,23.30; 37,10).

O suta de potire. [Lighene, KJV]. Aceste lighene sunt mentionate in 1 Regi 7,50, desi numarul lor nu e dat acolo.



4:9 A mai facut curtea preotilor, si curtea cea mare, cu portile ei, ale caror aripi le-a acoperit cu arama

Curtea preotilor. Evident, "curtea dinauntru" (vezi la 1 Regi 6,36; 7,12) si probabil "curtea de sus" din Ieremia 36,10.

Curtea cea mare. Compara cu 1 Regi 7,12. 2 Regi 21,5 si 23,12 precizeaza ca templul avea doua curti.

Cu arama. In Orientul antic, usile erau uneori acoperite cu bronz. Palatul lui Salmanasar de la Balauat avea doua usi mari imbracate in placi de bronz care se crede ca erau inalte de 6,7 m si late 1,8 m (cf. 1 Regi 6,32).



4:10 A asezat marea in partea dreapta, la miazazi-rasarit.

Partea dreapta. Marea (v. 2) a fost asezata in curte, in coltul de sud-est al templului. In ebraica, directiile sunt date ca si cum omul priveste spre est; astfel, partea dreapta indica sudul. Compara cu 1 Regi 7,39. Vezi la Genesa 23,19; Exod 3,1.



4:11 Hiram a facut cenusarele, lopetile si potirele. Astfel a ispravit Hiram lucrarea pe care i-a dat-o imparatul Solomon s-o faca pentru Casa lui Dumnezeu:

Hiram a facut. [Huram, KJV]. Versetele 11-18, care descriu obiectele de arama, sunt paralele cu 1 Regi 7,40-47.

Cenusarele. [Oalele, KJV, Nit.]. Compara cu 1 Regi 7,40. Recipientele mentionate aici erau folosite la fierberea carnii pentru jertfe (vezi 1 Samuel 2,13.14).



4:12 doi stalpi, cu cele doua capete si acoperisurile lor cu cununi de pe varful stalpilor; cele doua retele pentru acoperirea celor doua acoperisuri ale capetelor de pe varful stalpilor;

Doi stalpi. Compara cu cap. 3,15-17.

Capete. [Ornamentele in forma de mar, KJV; Sfere, trd. Nit. ]. Sau "castroane" (1 Regi 7,41; KJV; "cununi", trd. Cornil.).

Coperisuri. Capete (vezi la cap. 3,15).



4:13 cele patru sute de rodii pentru cele doua retele, cate doua siruri de rodii pentru fiecare retea, pentru acoperirea celor doua acoperisuri cu cununi ale capetelor de pe varful stalpilor;

Retele. [Impletituri, KJV; Horbota, trd. G. Gal.]. Vezi la 1 Regi 7,41. "Impletituri" si "retele" sunt doua forme ale aceluiasi cuvant ebraic. Rodii. Compara cu 1 Regi 7,42.

4:14 cele zece temelii, si cele zece lighene de pe temelii;

Temelii. Erau zece temelii pentru cele zece lighene (1 Regi 7,43).



4:15 marea, si cei doisprezece boi de sub ea;

Marea. Compara cu 2 Cronici 4,2; 1 Regi 7,23.24.

Doisprezece boi. Compara 2 Cronici 4,4; 1 Regi 7,25.



4:16 cenusarele, lopetile si furculitele. Toate aceste unelte, pe care le-a dat imparatul Solomon lui Huram-Abi sa le faca pentru Casa Domnului, erau de arama lustruita.

Cenusarele [Oalele, KJV; trd. Nit. ]. Compara cu Exod 27,3. Cuvantul tradus in KJV [si trd. Nit.] cu "oale" este tradus aici cu "cenusare". Cenusarele erau folosite pentru a strange cenusa. Furculitele erau pentru manipularea carnii pentru jertfe (vezi 1 Samuel 2,13.14).

Huram-Ali [Huram tatal sau, KJV]. Vezi la cap. 2,13.

Arama lustruita. Bronz lustruit sau lucios.



4:17 Imparatul a pus sa le toarne in campia Iordanului, intr-un pamant cleios, intre Sucot si Tereda.

Sucot. Un oras la est de Iordan (Judecatori 8,4.5), identificat de unii cu Tell Deir'alla, la 1,6 km nord de Iaboc si la 11,2 km nord-est de Tell ed Damiyeh. Altii il identifica cu Tell el Ahsas din acelasi tinut. Iacob a facut o casa la Sucot cu colibe pentru turmele sale, la inapoierea lui din Mesopotamia (Genesa 33,17).

Tereda. Amplasarea exacta a cetatii acesteia nu este cunoscuta.



4:18 Solomon a facut toate aceste unelte in numar atat de mare, incat nu s-a putut cerceta greutatea aramei.

Greutatea aramei. Pasajul paralel din 1 Regi 7,47 zice: "Solomon a lasat toate aceste unelte necantarite, caci erau foarte multe, si greutatea aramei nu se putea socoti". Asa ca greutatea uneltelor de arama nu a fost precizata.



4:19 Solomon a mai facut toate celelalte unelte pentru Casa lui Dumnezeu: altarul de aur, mesele pe care se puneau painile pentru punerea inaintea Domnului;

Toate celelalte unelte. Versetele 19-22 enumera obiectele de aur (vezi 1 Regi 7,48-50).

Mesele. Pasajul paralel din 1 Regi 7,48 zice "masa". De asemenea in 2 Cronici 13,11 si 29,18 e mentionata numai o singura masa. Cortul intalnirii avea numai o singura masa pentru painile punerii inainte (Exod 25,23.30; 37,10). Dar 2 Cronici 4,8 mentioneaza zece mese in Templu; vezi comentariul de acolo.



4:20 sfesnicele si candelele lor de aur curat, care trebuiau aprinse, dupa porunca inaintea Locului prea sfant,

Sfesnicele. Vezi la v. 7

Trebuiau aprinse [Trebuiau sa arda, KJV]. Compara cu Exod 27,20.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

17.19.21 PK 36



4:21 florile, candelele, si mucarile de aur, de aur foarte curat:

Verset ce nu a fost comentat.

4:22 cutitele, potirele, cestile si catuile de aur curat; si aripile de aur pentru usa dinauntru a casei, de la intrarea Locului prea sfant, si pentru usa casei de la intrarea Templului.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: