Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici 35:1


35:1 Iosia a praznuit Pastele in cinstea Domnului la Ierusalim, si au jertfit Pastele in a patrusprezecea zi a lunii intai.

A praznuit Pastele. Cronicile dau un raport lung si detaliat al Pastelor lui Iosia (v. 1-19), in timp ce sectiunea paralela din Regi este foarte scurta (2 Regi 23,21-23).

Nu trebuie sa gasim, asa cum fac unii, un obstacol in naratiune prin faptul ca atat de multe activitati ale anului al 18-lea al lui Iosua au avut loc inainte de ziua a 14-a a lunii intai a acelui an. Este evident ca 13 zile constituie o perioada extrem de scurta pentru indepartarea "tuturor uraciunilor din toate tarile copiilor lui Israel" - pentru a nu aminti nimic despre uciderea tuturor preotilor israeliti si mutarea preotilor inaltimilor din Iuda la Ierusalim -si pentru pregatirile celui mai mare Paste care s-a tinut vreodata in regat, chiar daca, asa cum sugereaza unii, lungul raport din Regi cuprinde unele dintre evenimentele reformei mai timpurii, care incepuse in anul al 12-lea. S-a sugerat ca ofensiva impotriva idolatriei din anul al 18-lea n-a inceput decat dupa Sarbatoarea Pastelor si a Azimilor. Succesiunea evenimentelor relatarii pare sa fie impotriva acesteia, precum si afirmatia ca preotii locali ai lui Iuda au fost adusi la Ierusalim ca sa "manance painea nedospita intre fratii lor".

Dar chiar daca ofensiva impotriva idolatriei este plasata dupa Paste, tot nu este suficient timp ca celelalte evenimente raportate sa aiba loc intre prima si a paisprezecea zi a aceleasi luni. Banii fusesera numarati si platiti antreprenorilor, dupa care a fost gasita si incredintata regelui cartea legii; apoi a avut loc consultarea oficiala cu Hulda, convocarea unei mari adunari pentru a incheia legamantul ascultarii si apoi pregatirile pentru o sarbatoare importanta facute de oameni neobisnuiti cu procedura, dar hotarati sa o tina dupa toate randuielile. Mieii (au fost folositi peste 30000) erau fireste pusi de o parte in ziua a zecea a lunii si a fost nevoie sa se faca pregatiri la Templu pentru jertfele acestea si pentru mii de alte jertfe; totodata multimea de inchinatori trebuia sa vina la Ierusalim si sa gaseasca locuinte inainte de ziua a 14-a lunii. Chiar si fara campania de reforma, incadrarea in timp este imposibila.

Dar nu sunt necesare incercarile de a condensa toate evenimentele acestea intr-o perioada atat de scurta. Solutia evidenta se gaseste in faptul ca luna Abib (mai tarziu Nisan) care intotdeauna a fost considerata prima, era intaia luna a anului religios si nu a anului civil (vezi vol. II, p. 109, 110, 116). Evident, al 18-lea an de domnie al lui Iosia nu a inceput cu doua saptamani inainte de Paste, ci cu sase luni inainte, odata cu 1 Tisri (luna a 7-a), in toamna Anului nou (vezi vol. II p. 106, 109, 134, 146).

Evenimentele care conduc la Pastele acesta pot fi recapitulate din 2 Regi 22 si 23; 2 Cronici 34 si 35, dupa cum urmeaza:

1. 1. In anul al 18-lea la domniei sale, Iosia a trimis pe logofatul Safan sa spuna marelui preot "sa stranga argintul" (2 Regi 22,4) colectat de usierii Templului si sa faca pregatiri pentru repararea Templului.

2. 2. "Cand au scos argintul" (2 Cronici 34,14) a fost gasita cartea Legii.

3. 3. Preotul Hilchia a dat cartea lui Safan, care a citit-o.

4. 4. Safan a venit inaintea regelui, a facut cunoscut ca banii fusesera adunati si predati celor ce aveau raspunderea lucrarilor de reparare si apoi a citit regelui cartea de curand gasita.

5. 5. Regele a trimis slujbasi superiori pentru a o intreba pe proorocita Hulda.

1. 6. Iosia i-a invitat la Templu "pe toti batranii din Iuda si Ierusalim" si "pe toti oamenii lui Iuda si cu locuitorii Ierusalimului", precum si "tot poporul, de la cel mai mare pana la cel mai mic" (2 Cronici 34,29.30) si le-a citit cartea, dupa care poporul a facut legamant cu Domnul de a implini ce era scris in carte.

2. 7. "Iosia a indepartat toate uraciunile din toate tarile copiilor lui Israel" (2 Cronici 34,33). Campania a fost completa si larg cuprinzatoare (2 Regi 23, 4-20).

3. 8. Iosia a poruncit poporului sa tina Pastele "cum este scris in aceasta carte a legamantului" (2 Regi 23,21).

4. 9. Pastele, cel mai mare tinut vreodata in regat, a avut loc in a 14- zi a lunii intai a aceluiasi al 18-lea an (2 Cronici 35,1.19).

A patrusprezecea zi a lunii intaia. Moise poruncise ca aceasta sa fie data la care trebuia tinut Pastele (Levitic 23,5). El nu era o sarbatoare amanata in luna a doua, asa cum fusese a lui Ezechia (2 Cronici 30,2.13). "Luna intai" se referea la inceputul anului religios si era numita Abib (mai tarziu Nisan), venind primavara (vezi vol. II, p. 105).