Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 34


34:1 Iosia avea opt ani cand a ajuns imparat, si a domnit treizeci si unu de ani la Ierusalim.

Iosia. Capitolele 34 si 35 descriu domnia lui Iosia. In cea mai mare parte se pastreaza aceeasi ordine ca in 2 Regi 22 si 23. Scriitorul Regilor prezinta pe larg reforma morala si religioasa ca urmare a gasirii cartii legii (2 Regi 23,4-20.24-27) si mentioneaza pe scurt reparatia Templului (cap. 23,29.30). 2 Cronici mentioneaza pe scurt reforma aceasta a secolului al XVIII-lea (cap. 34,33), vorbeste despre campania mai timpurie impotriva idolatriei din anul al 12-lea (cap. 34,3-7), da cateva amanunte in plus cu privire la reparatiile templului si razboiul cu Neco, dar staruie mult asupra sarbatoririi Pastilor (cap, 35,1-19). Ambii scriitori dau rapoarte aproape identice cu privire la gasirea legii si innoirea legamantului (2 Cronici 34,14-32; 2 Regi 22,8-23,3). 2 Regi 22,1 mentioneaza in plus numele mamei lui Iosia, Iedida.

34:2 El a facut ce este bine inaintea Domnului si a umblat in caile tatalui sau David: nu s-a abatut de la ele nici la dreapta nici la stanga.

Nici la dreapta. Vezi de asemenea 2 Regi 22,2. Acesta este singurul rege despre care se face afirmatia aceasta. Astfel a implinit Iosia cerintele marcate de Moise pentru viitorul rege al lui Israel (Deuteronom 17,20; cf. Deuteronom 5,32; 28,14).

34:3 In al optulea an al domniei lui, pe cand era inca tanar, a inceput sa caute pe Dumnezeul tatalui sau David. Si in doisprezecelea an, a inceput sa curateasca Iuda si Ierusalimul de inaltimi, de idolii Astarteei, de chipuri cioplite si de chipuri turnate.

Anul al optulea. Iosia era in varsta de numai 16 ani (vezi v.1) cand a inceput sa reflecteze cu seriozitate asupra raspunderii sale.

Al doisprezecelea an. Raportul nu aseaza intreaga reforma in anul al 12-lea, ci numai inceputul ei. Cea dintai campanie a avut ca rezultat distrugerea obiectelor idolatre din tot cuprinsul tarii, dar reforma nu a fost completa. Al 18-lea an a gasit idolatria inca bine fixata in mintea populara (vezi PK 392, 397, 398, 400, 401).

Inaltimi. Vezi la cap. 33,17.

34:4 Au daramat inaintea lui altarele Baalilor, si au taiat stalpii inchinati soarelui, care erau deasupra lor; a sfaramat idolii Astarteei, chipurile cioplite si chipurile turnate, le-a facut praf, a presarat praful pe mormintele celor ce le adusesera jertfe,

Daramat. Relatarea masurilor luate de Iosia impotriva idolatriei in anul al 12-lea este asemanatoare cu raportul din 2 Regi 23, care plaseaza totusi evenimentul in anul al 18-lea. Poate ca raportul din Regi cuprinde intreaga perioada a reformei, de la inceputul ei in anul al 12-lea.

Le-a facut praf. Asa cum s-a facut cu vitelul de aur ridicat de Aron in pustie (Exod 32,20).

34:5 si a ars oasele preotilor pe altarele lor. Astfel a curatit Iuda si Ierusalimul.

Preotilor. Nu neaparat ale tuturor preotilor idolatri, deoarece multi par sa fi ramas pana in anul al 18-lea, cand regele i-a mutat pe preotii lui Iuda la Ierusalim si i-a ucis pe preotii lui Israel (2 Regi 23,5.8.9.20). Ultimii nu erau leviti (2 Cronici 11,14.15).

34:6 In cetatile lui Manase, lui Efraim, lui Simeon, si chiar lui Neftali, pretutindeni, in mijlocul daramaturilor lor,

Cetatile lui Manase. La vremea aceea, Iosia exercita un oarecare control asupra fostului teritoriu al regatului de nord, unde puterea asiriana incepuse sa slabeasca. Inainte de anul al 18-lea al lui Iosia, Asiria era in ultimele faze ale declinului, iar Babilonul devenise un stat independent. Iosia a nimicit altarul care fusese inaltat la Betel si inaltimile din Samaria (2 Regi 23,15.19).

In mijlocul daramaturilor. [Cu tarnacoapele lor, KJV]. Literar, probabil, "in ruinele lor". Sensul ebraic este neclar. LXX reda "in locurile lor". Intregul verset ar trebui sa fie legat de versetul urmator, si anume: "si chiar lui Neftali, cu ruinele [regiunile] de jur imprejurul lor, a daramat altarele si Astarteele". Mare parte din natiunea de nord trebuie sa fi fost pe vremea aceea intr-o stare deplorabila, intrucat cazuse sub puterea Asiriei pe la inceputul domniei lui Ezechia (2 Regi 18,9-11).

34:7 a daramat altarele, a facut bucati idolii Astarteei si chipurile cioplite, le-a facut praf, si a taiat toti stalpii inchinati soarelui in toata tara lui Israel. Apoi s-a intors la Ierusalim.

Verset ce nu a fost comentat.

34:8 In al optsprezecelea an al domniei lui, dupa ce a curatit tara si casa, a trimis pe Safan, fiul lui Atalia, pe Maaseia, capetenia cetatii si pe Ioah, fiul lui Ioahaz, arhivarul, sa dreaga casa Domnului, Dumnezeului sau.

In al optsprezecelea an. Acest an, socotit din urma, de la anul al 4-lea al lui Ioiachim ca anul intai al lui Nebucadnetar si de la moartea lui Iosia in cel de-al 31-lea an al lui, in 609 i.Hr. (date fundamentate pe noua cronica babiloniana; vezi vol. II, pag. 95), a fost 623/22 i.Hr.

A curatit tara. Dupa curatirea Templului, Iosia a fost pregatit sa inceapa lucrarea de reparare.

A trimes pe Safan. Safan era logofat sau scrib (2 Regi 22,3.10), unul din slujbasii de seama ai regelui. Ceilalti slujbasi amintiti aici nu sunt pomeniti in raportul paralel din Regi.

34:9 S-au dus la marele preot Hilchia, si au dat argintul adus in Casa lui Dumnezeu, pe care-l stransesera Levitii pazitori ai pragului, de la Manase si Efraim, si de la toata cealalta parte a lui Israel, si de la tot Iuda si Beniamin si de la locuitorii Ierusalimului.

De la. Levitii stransesera fonduri pentru repararea Templului de la locuitorii teritoriului fostului regat de nord, ca si de la cei din Iuda.

34:10 L-au dat in mainile mesterilor insarcinati cu facerea lucrarii in Casa Domnului. Acestia l-au dat lucratorilor care munceau la dregerea Casei Domnului,

Dregerea Casei. Evident, Templul suferise in mod serios din cauza neglijentei.

34:11 iar ei l-au dat tamplarilor si zidarilor, ca sa cumpere pietre cioplite si lemne pentru grinzi si pentru captusitul cladirilor pe care le stricasera imparatii lui Iuda.

Verset ce nu a fost comentat.

34:12 Oamenii acestia au lucrat cinstit in lucrul lor. Erau pusi sub privegherea lui Iahat si Obadia, Leviti din fiii lui Merari, si a lui Zaharia si Mesulam, din fiii Chehatitilor. Toti aceia dintre Leviti, care stiau sa cante bine,

Cinstit. Potrivit cu 2 Regi 22,7, nu s-a dat nici o socoteala cu privire la fondurile care li se incredintasera, deoarece facusera lucrarea in mod cinstit.

34:13 vegheau asupra lucrarilor si carmuiau pe toti lucratorii care aveau de facut felurite lucrari. Mai erau si alti Leviti, logofeti, dregatori si usieri.

Verset ce nu a fost comentat.

34:14 In clipa cand au scos argintul care fusese adus in Casa Domnului, preotul Hilchia a gasit cartea Legii Domnului, data prin Moise.

Cartea Legii. In cursul apostaziei care avusese loc pe timpul domniei lui Manase, copia cartii Legii din Templu fusese pierduta din vedere. Poate ca fusese pierduta din cauza neglijentei sau fusese ascunsa de vreun preot credincios in timpul persecutiei din timpul lui Manase (vezi 2 Regi 21,16).

34:15 Atunci Hilchia a luat cuvantul si a zis logofatului Safan: Am gasit cartea Legii in Casa Domnului. Si Hilchia a dat lui Safan cartea.

Safan. Pasajul paralel adauga "a citit-o" (2 Regi 22,8).

34:16 Safan a adus imparatului cartea. Si cand a dat socoteala imparatului, a zis: Slujitorii tai au facut tot ce li s-a poruncit.

Verset ce nu a fost comentat.

34:17 Au strans argintul care se afla in Casa Domnului, si l-au dat in mainile priveghetorilor si lucratorilor.

Au strans. Literal, au "rasturnat". Ei au rasturnat banii care se aflau in lazi.

34:18 Logofatul Safan a mai spus imparatului: Preotul Hilchia mi-a dat o carte. Si Safan a citit-o inaintea imparatului.

Verset ce nu a fost comentat.

34:19 Cand a auzit imparatul cuvintele Legii, si-a sfasiat hainele.

Si-a sfasiat hainele. Iosia a fost adanc miscat cand a auzit cuvantul Domnului. Legea sublinia faptul ca numai pe calea ascultarii avea sa fie gasita binecuvantarea si ca neascultarea avea sa aduca pustiire si prapad. El stia prea bine ca, prin faradelegile ei, natiunea ajunsese singura fata in fata cu nenorocirea.

34:20 Si imparatul a dat urmatoarea porunca lui Hilchia, lui Ahicam, fiul lui Safan, lui Abdon, fiul lui Mica, lui Safan, logofatul, si lui Asaia, slujitorul imparatului:

Verset ce nu a fost comentat.

34:21 Duceti-va si intrebati pe Domnul pentru mine si pentru ramasita lui Israel si Iuda, cu privire la cuvintele cartii acesteia care s-a gasit. Caci mare manie s-a varsat peste noi din partea Domnului, pentru ca parintii nostri n-au tinut cuvantul Domnului, si n-au implinit tot ce este scris in cartea aceasta.

Verset ce nu a fost comentat.

34:22 Hilchia si cei trimisi de imparat s-au dus la prorocita Hulda, nevasta lui Salum, fiul lui Tochehat, fiul lui Hasra, strajerul vesmintelor. Ea locuia la Ierusalim, in cealalta mahala a cetatii. Dupa ce au spus ce aveau de spus,

La proorocita Hulda. Vezi la 2 Regi 22, 14. Vesmintelor. Probabil sunt amintite aici vesmintele preotilor sau hainele regale. Cealalta mahala. [scoala, KJV]. Literar, "al doilea", probabil al doilea cartier al cetatii. Traducerea "colegiu" [KJV] este obtinuta din Targumi (vezi la 2 Regi 22,14).

34:23 ea le-a raspuns: Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: Spuneti omului care v-a trimis la mine:

Le-a raspuns. Cu privire la solia Huldei, vezi la 2 Regi 22,16-20.

34:24 Asa vorbeste Domnul: Iata, voi trimite nenorociri peste locul acesta si peste locuitorii lui, si anume toate blestemele scrise in cartea care s-a citit inaintea imparatului lui Iuda.

Verset ce nu a fost comentat.

34:25 Pentru ca M-au parasit si au adus tamaie altor dumnezei, maniindu-Ma prin toate lucrarile mainilor lor, mania Mea s-a varsat asupra acestui loc, si nu se va stinge.

Verset ce nu a fost comentat.

34:26 Dar sa spuneti imparatului lui Iuda care v-a trimis sa intrebati pe Domnul: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel, cu privire la cuvintele pe care le-ai auzit:

Verset ce nu a fost comentat.

34:27 Pentru ca ti s-a induiosat inima, pentru ca te-ai smerit inaintea lui Dumnezeu, cand ai auzit cuvintele rostite de El impotriva acestui loc si impotriva locuitorilor lui, pentru ca te-ai smerit inaintea Mea, pentru ca ti-ai sfasiat hainele si ai plans inaintea Mea, si Eu, am auzit, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

34:28 Iata, te voi strange langa parintii tai, vei fi adaugat in pace in mormantul tau si nu vei vedea cu ochii tai toate nenorocirile pe care le voi trimite peste locul acesta si peste locuitorii lui. Ei au adus imparatului raspunsul acesta.

In pace. Profetia aceasta era conditionala, si pentru ca Iosia nu a tinut seama de avertizare, ci in mod nechibzuit a insistat sa se lupte cu imparatul Egiptului, n-a murit in pace, ci din cauza ranilor de razboi (2 Cronici 35,20-24; vezi E.G.White, Material suplimentar la 2 Regi 23,29.30). Si nici succesorii lui nu au avut sansa sa-si petreaca anii in pace: Ioahaz a fost dus in Egipt, unde a murit ca prizonier (2 Regi 23,34); Ioiachim a fost "inmormantat ca un magar", a fost "aruncat afara din portile Ierusalimului" (Ieremia 22,19); Ioiachin a fost dus la Babilon, unde a fost eliberat din inchisoare in al 37-lea an al robiei lui (2 Regi 25,27); iar Zedechia si-a vazut cu proprii ochi fiii ucisi, apoi i-au fost scosi ochi si a fost dus la Babilon (2 Regi 25,7).

34:29 Imparatul a strans pe toti batranii din Iuda si din Ierusalim.

A strans. Vezi la 2 Regi 23,1-3, cu care 2 Cronici 34,29-31 este aproape identic.

34:30 Apoi s-a suit la Casa Domnului, cu toti oamenii lui Iuda si cu locuitorii Ierusalimului, cu preotii si Levitii, si cu tot poporul, de la cel mai mare pana la cel mai mic. A citit inaintea lor toate cuvintele cartii legamantului, care se gasise in casa Domnului.

Si Levitii. Pasajul paralel reda "proorocii" (2 Regi 23,2). Evident, Iosia a fost insotit de preoti, leviti si profeti, Cronicile mentionandu-i pe preoti si leviti, iar Regii pe preoti si profeti.

34:31 Imparatul statea pe scaunul lui imparatesc, si a incheiat legamant inaintea Domnului, indatorindu-se sa urmeze pe Domnul si sa pazeasca poruncile Lui, invataturile Lui, si legile Lui, din toata inima si din tot sufletul lui, si sa implineasca cuvintele legamantului, scrise in cartea aceasta.

Verset ce nu a fost comentat.

34:32 Si a facut sa intre in legamant toti cei ce se aflau la Ierusalim si in Beniamin. Si locuitorii Ierusalimului au lucrat dupa legamantul lui Dumnezeu, legamantul Dumnezeului parintilor lor.

Ierusalim si in Beniamin. Expresia obisnuita este "Iuda si Beniamin" (cap. 11,3.23; 15,2.9 etc.)

34:33 Iosia a indepartat toate uraciunile din toate tarile copiilor lui Israel, si a facut ca toti cei ce se aflau in Israel sa slujeasca Domnului, Dumnezeului lor. In tot timpul vietii lui, nu s-au abatut de la Domnul, Dumnezeul parintilor lor.

A indepartat. Pasajul paralel are mai multe detalii (vezi 2 Regi 23,4-20).

In tot timpul vietii lui. Iosia a facut mult bine prin reforma lui. In timpul vietii lui, pilda lui credincioasa si conducerea lui energica si inspiratoare au facut ca, in aparenta, poporul sa urmeze caile Domnului. Dar, de fapt, nu a fost o reforma de durata. Raul ajunsese sa fie atat de mult inradacinat in viata oamenilor, incat acestia nu au imbratisat apostazia fatisa doar atata vreme cat regele a fost de fata, dandu-le un exemplu bun. In anul al 13-lea al lui Iosia (Ieremia 1,2), Ieremia si-a inceput lucrarea, chemand poporul sa-L urmeze pe Domnul, dar acesta nu a voit sa asculte. Nu s-a intors la Domnul "din toata inima..., ci cu prefacatorie" (Ieremia 3,10).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-33 DA 216; PK 384, 392-401

3-5 �

PK 396

6.7 �

PK 397

14-19 �

PK 393

21 �



PK 398

23-28 �

PK 399

29.30 �

DA 216

29-31 �

PK 480

32.33 �

PK 401