Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 33


33:1 Manase avea doisprezece ani cand a ajuns imparat, si a domnit cincizeci si cinci de ani la Ierusalim.

Manase. Capitolul 33 trateaza domniile lui Manase (v. 1-20) si Amon (v. 21-25) si este paralel cu 2 Regi 21. Ordinea si continutul ambelor capitole sunt similare, dar exista cateva deosebiri. Cartea Regi cuprinde: (1) numele celor doua regine mame; (2) varsarea de sange nevinovat de catre Manase; (3) cuvintele de avertizare din partea Domnului; si (4) detaliile privind locul de inmormantare al lui Amon. In Cronici sunt detalii importante, cuprinzand si: (1) raportul privind la robia lui Manase; (2) pocainta lui si inapoierea in Iudea; (3) lucrarile lui de constructie; (4) eforturile lui indreptate impotriva idolatriei si reinfiintarea serviciului de inchinare al Domnului; si (5) rapoartele despre domnia lui gasite in cartea lui Hozai [zicerile vazatorilor, KJV]. Versetele 11-19 constituie o parte total noua. Domnia lui Manase este importanta in cadrul istoriei lui Iuda prin aceea ca a fost martora redesteptarii cultului idolatru si a persecutiei severe a inchinatorilor nevinovati ai lui Iehova.

33:2 El a facut ce este rau inaintea Domnului, dupa uraciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

33:3 A zidit iarasi inaltimile pe care le daramase tatal sau Ezechia. A ridicat altare Baalilor, a facut idoli Astarteei, si s-a inchinat inaintea intregii ostiri a cerurilor si i-a slujit.

Baalilor. Forma plural de la Baal. Pasajul paralel din 2 Regi 21,3 are singularul "Baal" (vezi la Judecatori 2,11).

33:4 A zidit altare in Casa Domnului, macar ca Domnul zisese: In Ierusalim va fi Numele Meu pe vecie.

Va fi Numele Meu. Compara cu cap. 7,16. Pasajul paralel spune: "Imi voi pune Numele" (2 Regi 21,4).

33:5 A zidit altare intregii ostiri a cerurilor, in cele doua curti ale Casei Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

33:6 Si-a trecut fiii prin foc in valea fiilor lui Hinom; umbla cu descantece si vrajitorii, si tinea la el oameni care chemau duhurile si care-i spuneau viitorul. A facut din ce in ce mai mult ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L manie.

Fiii. Copiii acestia par sa fi fost sacrificati ca arderi de tot dumnezeilor.

Valea fiilor lui Hinom. Detaliul acesta explicativ nu se gaseste in Regi. Vezi la cap. 28,3.

Vrajitorii. Manase a recurs la mijloace satanice folosind ghicitul, necromantia si vrajitoria, prin care puterile raului isi faceau cunoscut voia si dirijau treburile natiunii.

33:7 A pus chipul cioplit al idolului pe care-l facuse, in Casa lui Dumnezeu, despre care Dumnezeu spusese lui David si fiului sau Solomon: In casa aceasta, si in Ierusalim, pe care l-am ales din toate semintiile lui Israel Imi voi pune Numele pe vecie.

Chipul cioplit. Potrivit cu 2 Regi 21,7 aceasta era o Astartee sau dumbrava (vezi la 2 Cronici 14,3). Iuda decazuse atat de mult incat aceasta emblema feminina a fertilitatii a fost pusa in curtile sfinte ale Templului. Mai tarziu, Iosia "a scos din Casa Domnului idolul Astarteei [dumbrava, KJV] si l-a dus afara din Ierusalim la paraul Chedron; l-a ars" (Regi 23,6).

33:8 Nu voi mai stramuta pe Israel din tara pe care am dat-o parintilor vostri, numai sa caute sa implineasca tot ce le-am poruncit, dupa toata legea, invataturile si poruncile date prin Moise.

Stramuta pe Israel. Versetul acesta arata lamurit ca mostenirea tarii Canaan de catre Israel era conditionata de ascultarea de legile pe care Dumnezeu le daduse prin servul Sau Moise (vezi Ieremia 18,7-10).

33:9 Dar Manase a fost pricina ca Iuda si locuitorii Ierusalimului s-au ratacit si au facut rau mai mult decat neamurile pe care le nimicise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.

Rau mai mult decat neamurile. Popoarele pagane, care populasera la inceput tara Canaan, fusesera distruse dinaintea lui Israel din cauza nelegiuirilor lor, dar acum asa-zisul popor al lui Dumnezeu se scufundase in pacat mai mult decat paganii din jur.

33:10 Domnul a vorbit lui Manase si poporului sau, dar ei n-au vrut sa asculte.

Domnul a vorbit. "Prin robii Sai prooroci" (2 Regi 21,10). Vezi mai mult la 2 Regi 21,11-15, care descrie solia profetica. Autorul Regilor adauga amanuntul suplimentar ca "Manase de asemenea a varsat mult sange nevinovat, pana acolo ca a umplut Ierusalimul de la un capat la altul" ( 2 Regi 21,16).

33:11 Atunci Domnul a trimis impotriva lor pe capeteniile ostirii imparatului Asiriei, care au prins pe Manase si l-au pus in lanturi. L-au legat cu lanturi de arama, si l-au dus la Babilon.

Au prins pe Manase. Partea aceasta care se ocupa de captivitatea lui Manase si de reformele lui (v. 11-17) este proprie Cronicilor. Esarhadon (681-665 i.Hr.) si Asurbanipal (669-626 ? i.Hr.) il amintesc si unul si altul pe Manase printre regii din Asia de apus ca vasali ai lor.

In lanturi. [spini, KJV]. Ebr. chochim, pe care unii ii interpreteaza ca fiind spini trecuti prin nasul sau obrajii captivilor pentru a-i duce cu o funie. Basoreliefuri asiriene cuprind imagine cu captivi dusi de carlige trecute prin buzele sau narile lor (vezi Isaia 37,29; cf. Amos 4,2). Altii interpreteaza cuvantul chochim ca "gauri", "infundaturi".

L-au dus la Babilon. Babilonia facea parte din Imperiul asirian, si cativa dintre imparatii asirieni cu titlul de imparat al Babilonului au domnit atat peste Babilon, cat si peste propria lor natiune, Asiria (vezi vol. II, p. 61, 156, 157). Asa se face ca un imparat asirian putea sa-l duca rob pe un rege al Iudeii la Babilon si nu la Ninive. Imparatul care l-a dus pe Manase la Babilon ar fi putut fi sau Esarhadon, care a domnit peste Asiria si Babilon in tot timpul domniei sale, sau Asurbanipal, care a luat titlul numai pentru un scurt timp, cu toate ca in cea mai mare parte a domniei sale Babilonul a fost guvernat de un rege aparte, sub control asirian.

33:12 Cand a fost la stramtoare, s-a rugat Domnului, Dumnezeului lui, si s-a smerit adanc inaintea Dumnezeului parintilor sai.

Verset ce nu a fost comentat.

33:13 I-a facut rugaciuni; si Domnul, lasandu-Se induplecat, i-a ascultat cererile, si l-a adus inapoi la Ierusalim in imparatia lui. Si Manase a cunoscut ca Domnul este Dumnezeu.

I-a facut rugaciuni. Domnul este bun si indurator, gata sa-i ierte pe cei care se intorc la El cu inima sincera.

La Ierusalim. Daca Asurbanipal a fost acela care l-a pus pe Manase inapoi pe tronul sau de domnie, tratamentul e asemanator cu cel pe care acelasi imparat asirian l-a aplicat lui Neco I al Egiptului, care fusese dus in Asiria si eliberat pentru a se intoarce acasa ca vasal al Asiriei.

33:14 Dupa aceea, a zidit afara din cetatea lui David, la apus, spre Ghihon in vale, un zid care se intindea pana la poarta pestilor si cu care a inconjurat dealul, si l-a facut foarte inalt. A pus si capetenii de razboi in toate cetatile intarite ale lui Iuda.

A zidit... un zid. Construirea unui atare zid ar putea sa arate fie o schimbare de atitudine din partea lui Manase fata de domnul sau asirian si pregatiri pentru revolta, fie pregatiri facute, ca vasal al Asiriei, pentru aparare impotriva Egiptului. Ultima parte a domniei lui Asurbanipal a fost coplesita de multe invazii si revolte, deoarece Asiria se apropia de finalul ei tragic. Daca lucrarile de fortificatii ale lui Manase s-au extins din partea de vest a Ghihonului (la est de Ierusalim) pana la Poarta pestilor (in nord), pentru a face un circuit al Ofelului [dealului, trd. Cornil.] (partea nordica a dealului din sud-est), lucrarea a inclus probabil o mare parte din zidul care inconjura Ierusalimul (cap. 26,9; 27,3; 32,5)

33:15 A inlaturat din Casa Domnului dumnezeii straini si idolul Astarteei, a daramat toate altarele pe care le zidise pe muntele Casei Domnului si la Ierusalim, si le-a aruncat afara din cetate.

Idolul. Acesta pare sa fi fost o Astartee pe care Manase insusi o asezase in Templu (vezi 2 Cronici 33,7; cf. 2 Regi 21,7). Este posibil ca idolul sa fi fost restaurat de fiul sau, Amon (vezi v.22), deoarece nepotul sau, Iosia, a indepartat "dumbrava" (KJV) [Astarteea] din Templu si a ars-o la paraul Chedron (2 Regi 23,6).

33:16 A asezat din nou altarul Domnului, a adus pe el jertfe de multumire si de lauda, si a poruncit lui Iuda sa slujeasca Domnului, Dumnezeului lui Israel.

A asezat din nou altarul. Ahaz indepartase altarul de arama (2 Regi 16,14). Ezechia il reconstruise (2 Cronici 29,18). Se poate ca Manase, la randul lui, sa-l fi inlaturat si profanat, lasandu-l in paragina.

33:17 Poporul jertfea tot pe inaltimi, dar numai Domnului Dumnezeului sau.

Inaltimi. La inceputul domniei sale, Manase refacuse inaltimile pe care tatal sau le daramase

(v. 3; cap. 31,1).

Numai Domnului Dumnezeului sau. Inaltimile nu erau neaparat centre ale cultului idolilor, deoarece in astfel de locuri I se aducea inchinare si lui Iehova (vezi la cap. 17,6). Dumnezeu le poruncise israelitilor, cand intrasera in Canaan, sa nimiceasca inaltimile paganesti (Numeri 33,52) si sa aduca jertfele lor lui Dumnezeu numai "la locul pe care-l va alege Domnul dumnezeul vostru" ca locuinta a Lui (Deuteronom 12,12-14). Totusi, in perioadele tulburi, cand nu era disponibil un sanctuar central, era permisa aducerea de jertfe pe altare locale. Samuel a adus jertfa pe o "inaltime" care, evident, nu era idolatra, si Dumnezeu l-a insarcinat sa aduca o jertfa locala la Betleem (vezi 1 Samuel 9,12; 16,2). Urmarea faptului ca le-a fost ingaduit sa se inchine pe inaltimi a fost ca israelitii au preluat altarele canaanite si astfel au fost supusi ispitei puternice a idolatriei si a uraciunilor practicate de pagani in astfel de locuri.

Totusi, chiar dupa infiintarea serviciului de inchinare de la Templu, inaltimile au continuat sa existe si erau inca folosite pe vremea lui Ezechia (vezi la 2 Regi 18,4; 2 Cronici 31,1). Poporul a continuat sa se inchine lui Dumnezeu in aceste locuri chiar si cand nu se inchinau la idoli (vezi la 1 Regi 3,2.3; 2 Regi 12,3). Ezechia a inlaturat aceste inaltimi, dar dupa moartea lui ele au fost refacute de Manase, mai intai pentru ritualuri pagane (v. 3) si apoi mai tarziu pentru inchinarea lui Iehova.

33:18 Celelalte fapte ale lui Manase, rugaciunea lui catre Dumnezeul lui, si cuvintele prorocilor, care i-au vorbit in Numele Domnului, Dumnezeul lui Israel, sunt scrise in faptele imparatilor lui Israel.

Rugaciunea lui catre Dumnezeul lui. Exista o "rugaciune apocrifa a lui Manase", care se pretinde a fi rugaciunea lui Manase rostita in captivitate. Lucrarea este a unui autor necunoscut inainte de secolul al III-lea i.Hr. si trebuie sa fie considerata falsa.

33:19 Rugaciunea lui si felul in care l-a ascultat Dumnezeu, pacatele si nelegiuirile lui, locurile unde a zidit inaltimi si a inaltat idoli Astarteei si chipuri cioplite, inainte de a se smeri, sunt scrise in cartea lui Hozai.

Verset ce nu a fost comentat.

33:20 Manase a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat in casa lui. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Amon.

In casa lui. Adica "in gradina casei, in gradina lui Uza" (2 Regi 21,18). In vremurile stravechi, exista obiceiul de a zidi case chiar la strada, cu curti interioare. O casa a regelui putea cu usurinta sa aiba o gradina in interiorul zidurilor ei, asa ca se putea spune ca gradina era "in" casa.

33:21 Amon avea douazeci si doi de ani cand a ajuns imparat, si a domnit doi ani la Ierusalim.

Douazeci si doi de ani. Versetele 21-25, care prezinta domnia lui Amon, sunt paralele cu 2 Regi 21,19-26. Pasajul paralel o numeste pe mama lui Amon, Mesulemet, si ii indica pe parintii ei. Amon avea doar 16 ani la nasterea lui Iosia (vezi 2 Cronici 34,1).

33:22 El a facut ce este rau inaintea Domnului, cum facuse tatal sau Manase. A adus jertfe tuturor chipurilor cioplite pe care le facuse tatal sau Manase, si le-a slujit.

Cum facuse tatal sau. Afirmatia aceasta pare sa arate faptul ca Manase nu nimicise, ci doar inlaturase chipurile pe care tot el le facuse, doar daca autorul Cronicilor spune ca idolii la care se inchina Amon erau ai acelorasi dumnezei la care se inchinase tatal sau. Istoria lui Iuda devenise acum o simpla succesiune de reforme si decaderi, fiecare rege umbland pe urmele unuia din predecesorii sai.

33:23 Si nu s-a smerit inaintea Domnului, cum se smerise tatal sau Manase, caci Amon s-a facut din ce in ce mai vinovat.

Nu s-a smerit. Afirmatia aceasta nu se gaseste in Regi. Scriitorul Regilor nu a mentionat pocainta lui Manase, asa ca nu a avut ocazia sa puna in antiteza experienta fiului cu aceea a tatalui.

33:24 Slujitorii lui au uneltit impotriva lui, si l-au omorat in casa lui.

Au uneltit impotriva lui. Se pare ca Amon a fost ucis intr-o actiune de revolta generala. Unii considera ca faptele raportate aici pe scurt reflecta un conflict aprig intre o partida de reforma religioasa si una de reactiune religioasa, in care cea de pe urma a fost pentru moment invinsa. Altii cred ca uciderea lui Amon a fost sugerata de o grupare anti-asiriana. Provincia Samaria pare sa fi participat la o revolta anti-asiriana, undeva in timpul domniei lui Asurbanipal (numit Osnapar in Ezra 4.10), si sa fi fost pedepsit in stil asirian printr-un transfer al cetatenilor statelor rebele in alte locatii.

33:25 Dar poporul tarii a ucis pe toti cei ce uneltisera impotriva imparatului Amon. Si, in locul lui, poporul tarii a pus imparat pe fiul sau Iosia.

A ucis pe toti. Aceasta arata o reactie generala de impotriva din partea poporului de rand fata de conspiratori si poate sa oglindeasca o atitudine de vasalitate linistita si multumita din partea populatiei fata de Asiria.

Raportul de aici nu reda formula de incheiere obisnuita pentru a arata sfarsitul unei domnii. Cu privire la o declaratia obisnuita, vezi 2 Regi 21,25.26.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-25 PK 381-383

9 �

PK 381

11-13.21-25 �

PK 383