Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 32


32:1 Dupa aceste lucruri si dupa aceste fapte de credinciosie, a venit Sanherib, imparatul Asiriei, care a patruns in Iuda, si a impresurat cetatile intarite, cu gand sa puna mana pe ele.

Sanherib, imparatul Asiriei. Capitolul acesta e paralel in cea mai mare parte cu 2 Regi 18,13 la 20,21 si cu Isaia 36-39. Versetele 2-8 care descriu pregatirile de aparare ale lui Ezechia sunt aproape in intregime suplimentare.

Cu gand sa puna mana pe ele. Sanherib a izbutit in cea mai mare parte sa-si realizeze scopul (2 Regi 18,13). In cronicile lui el pretinde ca a cucerit 46 dintre cetatile cu ziduri ale lui Iuda si ca a dus in robie 200.150 de oameni, pe langa o mare cantitate de prada. Campania aceasta a avut loc in al 14-lea an al domniei exclusive a lui Ezechia (nu al coregentei lui probabile). Anul a fost probabil 701 in. Hr., potrivit cu datarea general acceptata a raportului lui Sanherib. Daca acest capitol descrie o campanie sau doua, vezi la 2 Regi 18,13.

32:2 Ezechia, vazand ca a venit Sanherib si ca are de gand sa inceapa lupta impotriva Ierusalimului,

Impotriva Ierusalimului. Sanherib a intentionat sa porneasca impotriva Ierusalimului, dar a fost determinat sa se opreasca pentru un moment datorita tributului (vezi 2 Regi 18,14-16). E vrednic de notat faptul ca in raportul sau cu privire la campanie, Sanherib nu pretinde sa fi capturat Ierusalim.

32:3 s-a sfatuit cu capeteniile sale si cu oamenii lui cei viteji, ca sa astupe izvoarele de apa care erau afara din cetate. Si ei au fost de parerea lui.

S-a sfatuit. Scopul a fost de a discuta planuri privind intarirea cetatii impotriva unui atac ulterior. Cu siguranta, toate pregatirile facute de Ezechia n-ar fi putut fi facute in cursul campaniei de o vara a lui Sanherib impotriva lui Iuda. Evident, acestea au fost masuri pe termen lung pentru a intari apararea natiunii impotriva unui atac viitor.

Sa astupe izvoarele de apa. Ezechia a avut in minte un dublu scop: el si-a propus sa astupe izvoarele din afara de cetate ca asirienii sa nu aiba o provizie buna de apa si sa conduca apa printrun tunel in cetate pentru a spori propriile rezerve de apa in timpul asediului (2 Cronici 32,30; vezi la 2 Regi 20,20).

32:4 S-au strans o multime de oameni, si au astupat toate izvoarele si paraul care curge prin mijlocul tinutului aceluia. Pentru ce, ziceau ei, sa gaseasca imparatii Asiriei, la venirea lor, ape din belsug?

Toate izvoarele. Izvorul principal pe care l-a astupat Ezechia a fost Ghihonul (v. 30), numit acum Izvorul fecioarei, pe panta nordica a dealului pe care era zidit Templul. Acesta se intr-o pestera in afara zidului cetatii, iar apele lui se varsau la inceput in Valea Chedron, unde ar fi reprezentat o sursa de aprovizionare pentru invadatorii asirieni. Iebusitii, inainte de capturarea Ierusalimului de catre David, taiasera o conducta, aducand apele de la izvor intr-un loc unde se putea ajunge la sursa provizie printr-un put dinauntrul cetatii (vezi 2 Samuel 5, 8). Mai tarziu, un apeduct a condus apa in Iazul vechi sau de jos (Isaia 22,9.11). Ezechia a facut un nou apeduct, tunelul Siloam (vezi 2 Cronici 32, 30; vezi la 2 Regi 20,20), care ducea apele intr-un nou rezervor, iazul Siloam (vezi Neemia 3,15; Ioan 9,7), si a construit probabil un nou zid care a plasat noul iaz in interiorul cetatii (vezi la v. 5). In felul acesta izvoarele din afara cetatii au fost abatute pentru a fi folosite inauntrul zidurilor.

32:5 Ezechia s-a imbarbatat; a zidit din nou zidul care era stricat si l-a ridicat pana la turnuri. A mai zidit un alt zid in afara, a intarit Milo in cetatea lui David, si a pregatit o multime de arme si de scuturi.

Zidul care era stricat. Isaia 22,9-10 mentioneaza multe sparturi in zidul cetatii lui David, care au fost reparate prin daramarea de case si folosirea materialelor in vederea intaririi zidului.

Un alt zid in afara. Acesta a fost probabil un zid suplimentar, in exteriorul apeductului si al cetatii lui David, care inconjura iazul Siloam. Isaia 22,11 mentioneaza "o camara" [un sant, KJV] "intre cele doua ziduri".

Milo. Natura exacta a lui Milo nu este cunoscuta, dar trebuie sa fi facut parte din fortificatiile Ierusalimului, probabil un loc de aparare deosebit de puternic in interiorul cetatii vechi (vezi 2 Samuel 5,9; 1 Regi 9,15.24; 11,27).

Arme. [Arme ascutite de aruncat cu mana, KJV]. Ebr. shelach, "ceva lasat liber" sau "ceva trimis". Termenul poate sa insemne orice fel de arma care este aruncata: sulite sau alte proiectile.

32:6 A pus capetenii de razboi peste popor, si i-a adunat la el pe locul deschis de la poarta cetatii. Vorbindu-le inimii, a zis:

Locul deschis. [Strada, KJV]. Ebr. rechob, "un loc deschis", de unde vine locul deschis din fata portii (vezi la cap. 29,4). Vorbindu-le inimii. Literal, "el le-a vorbit la inima".

32:7 Intariti-va si imbarbatati-va. Nu va temeti si nu va spaimantati inaintea imparatul Asiriei si inaintea intregii multimi care este cu el; caci cu noi sunt mai multi decat cu el.

Intariti-va si imbarbatati-va. Dupa ce au facut tot ce le-a stat in putere pentru a intari fortificatiile cetatii, Ezechia a incurajat poporul sa-si puna increderea in Dumnezeu. Indiferent de puterea vrajmasului, omul care se increde in Domnul si-L venereaza, trebuie sa fie plin de curaj, deoarece lupta nu este a lui, ci a lui Dumnezeu (vezi cap. 20,15).

Cu noi sunt mai multi. Compara cu 2 Regi 6,16.

32:8 Cu el este un brat de carne, dar cu noi este Domnul, Dumnezeul nostru, care ne va ajuta si va lupta pentru noi. Poporul a avut incredere in cuvintele lui Ezechia, imparatul lui Iuda.

Cu noi este Domnul. Compara cu Isaia 14,24-27; 40,9-17.28-31.

32:9 Dupa aceea, Sanherib, imparatul Asiriei, a trimis pe slujitorii sai la Ierusalim, pe cand era inaintea Lachisului cu toate puterile lui; i-a trimis la Ezechia, imparatul lui Iuda, si la toti cei din Iuda care erau la Ierusalim, sa le spuna:

A trimis pe slujitorii sai. Compara 2 cu Regi 18,17. Actul anterior de supunere al lui Ezechia (2 Regi 18, 14-16) nu e pomenit in Cronici.

32:10 Asa vorbeste Sanherib, imparatul Asiriei: Pe ce se bizuie increderea voastra, de stati impresurati la Ierusalim?

Asa vorbeste Sanherib. Compara cu 2 Regi 18,17-21. Raportul din Regi e mai amanuntit.

32:11 Oare nu va amageste Ezechia, ca sa va dea mortii prin foamete si prin sete, cand zice: Domnul, Dumnezeul nostru, ne va scapa din mana imparatului Asiriei?

Verset ce nu a fost comentat.

32:12 Oare nu Ezechia a indepartat inaltimile si altarele Domnului, si a dat porunca aceasta lui Iuda si Ierusalimului: Sa va inchinati numai unui altar, si sa aduceti tamaie numai pe el?

Inaltimile. Compara cu 2 Regi 18,22. Asirienii aveau o parere gresita despre natura reformei lui Ezechia, pentru ca Ezechia indepartase nu altarele lui Iehova, ci ale dumnezeilor pagani introdusi de Ahaz (vezi capitolele 28,23.25; 31,1), iar inaltimile, chiar daca erau folosite pentru cultul lui Iehova, erau cel putin semi-pagane.

32:13 Nu stiti ce am facut noi, eu si parintii mei, tuturor popoarelor celorlalte tari? Dumnezeii neamurilor acestor tari au putut ei sa le izbaveasca tarile din mana mea?

Nu stiti? Amanuntele interesante din 2 Regi 18,23-32 nu sunt mentionate in Cronici. In schimb, raportul atinge direct punctul in care trimisii cauta sa intemeieze pretentia de invincibilitate asiriana pe succesele lor anterioare si pe incapacitatea dumnezeilor altor popoare de a se impotrivi fortei asiriene (vezi 2 Regi 18,33.34).

32:14 Care dintre toti dumnezeii acestor neamuri pe care le-au nimicit parintii mei, a putut sa izbaveasca pe poporul lui din mana mea, pentru ca sa va poata izbavi Dumnezeul vostru din mana mea?

Dintre toti dumnezeii. Compara cu 2 Regi 18,35.

32:15 Sa nu va amageasca Ezechia dar si sa nu va insele astfel; nu va incredeti in el! Caci dumnezeul nici unui neam, nici unei imparatii n-a putut sa izbaveasca pe poporul lui din mana mea si din mana parintilor mei: cu cat mai putin va va izbavi Dumnezeul vostru din mana mea!

Sa nu va amageasca. Pasajul acesta continua argumentatia din 2 Regi 18,29.30. O argumentatie asemanatoare se gaseste si in 2 Regi 19,10-13.

32:16 Slujitorii lui Sanherib au mai vorbit si alte lucruri impotriva Domnului Dumnezeu, si impotriva robului Sau Ezechia.

Verset ce nu a fost comentat.

32:17 Si a trimis o scrisoare batjocoritoare pentru Domnul, Dumnezeul lui Israel, vorbind astfel impotriva Lui: Dupa cum dumnezeii neamurilor celorlalte tari n-au putut sa izbaveasca pe poporul lor din mana mea, tot asa nici Dumnezeul lui Ezechia nu va izbavi pe poporul Sau din mana mea.

Scrisoare batjocoritoare. [Scrisori ca sa-si bata joc, KJV]. Aceasta se refera la solia trimisa de Sanherib pe cand solii s-au intors in Libna, dupa ce parasisera Lachisul, si venise vestea apropierii ostirilor egiptene sub Tirhaca pentru a veni in ajutorul lui Ezechia (vezi la 2 Regi 19,8-14).

32:18 Slujitorii lui Sanherib au strigat cu glas tare in limba evreiasca, pentru ca sa arunce groaza si spaima in poporul din Ierusalim, care era pe zid, si sa poata pune astfel stapanire pe cetate.

Limba evreiasca. Dupa ce a pomenit scrisoarea trimisa prin soli cu prilejul celei de-a doua calatorii a sale la Ierusalim, cronicarul acum fie ca se intoarce la un incident care a avut loc cu prilejul primei vizite (2 Regi 18,28), pe care il da intr-o forma extrem de prescurtata, fie mentioneaza o a doua incercare de agitatie menita "sa arunce groaza si spaima" in popor.

32:19 Au vorbit despre Dumnezeul Ierusalimului ca despre dumnezeii popoarelor pamantului, care sunt lucrarea mainilor omenesti.

Verset ce nu a fost comentat.

32:20 Imparatul Ezechia si prorocul Isaia, fiul lui Amot, au inceput sa se roage pentru lucrul acesta si au strigat catre cer.

Proorocul Isaia. Dupa prima incercare a solilor asirieni de a descuraja poporul Ierusalimului, Ezechia a trimis veste lui Isaia implorandu-l sa se roage Domnului si a primit de la profet raspunsul ca Domnul va trimite un prapad asupra lui Sanherib si-l va face sa se intoarca in tara lui (2 Regi 19, 1-7). Apoi, dupa intoarcerea lui Rabsache la Sanherib in Libna, solii au facut cea de-a doua vizita (2 Regi 19,9-14), cu noi solii batjocoritoare din partea lui Sanherib. Ezechia a dus scrisoarea in Templu si L-a rugat staruitor pe Domnul sa-l ajute, dupa care a primit vestea de la Isaia ca rugaciunea lui fusese ascultata, ca Dumnezeu urma sa apere cetatea lui David si ca Sanherib urma sa se intoarca acasa fara sa asedieze Ierusalimul (2 Regi 19,14-34).

32:21 Atunci Domnul a trimis un inger care a nimicit in tabara imparatului Asiriei pe toti vitejii, domnitorii si capeteniile. Si imparatul s-a intors rusinat in tara lui. A intrat in casa dumnezeului sau, si cei ce iesisera din coapsele lui l-au ucis acolo cu sabia.

A trimis un inger. Compara cu 2 Regi 19,35.36 si cu Isaia 37,36.37, care sunt rapoarte paralele despre nimicirea ostirilor asiriene si despre plecarea lui Sanherib din Iudea pentru a se duce in Asiria.

L-au ucis. Potrivit cu 2 Regi 19,37 si Isaia 37,38, Sanherib a fost ucis de fiii sai Adramelec si Sareter, care apoi au fugit in Armenia. Moartea lui Sanherib a avut loc in 681 i.Hr., potrivit cronologiei bazate pe rapoartele asiriene.

32:22 Astfel a scapat Domnul pe Ezechia si pe locuitorii Ierusalimului din mana lui Sanherib, imparatul Asiriei, si din mana tuturor, si i-a ocrotit impotriva celor ce-i impresurau.

Verset ce nu a fost comentat.

32:23 Multi au adus Domnului daruri in Ierusalim, si au adus daruri bogate lui Ezechia, imparatul lui Iuda, care de atunci s-a inaltat in ochii tuturor popoarelor.

Verset ce nu a fost comentat.

32:24 In vremea aceea, Ezechia a fost bolnav de moarte. El a facut o rugaciune Domnului. Domnul i-a vorbit, si i-a dat un semn.

In vremea aceea. Compara cu 2 Regi 20,1-11 si Isaia 38. Aceasta a avut loc cu 15 ani (2 Regi 20,6) inainte de sfarsitul celui de al 29-lea an al domniei sale (2 Regi 18,2). De aceea era in al 15-lea an al domniei lui Ezechia, daca cei 15 ani suplimentari erau socotiti inclusiv, asa cum se facea de obicei; altfel, a avut loc in anul al 14-lea, cand Sanherib a pornit impotriva cetatilor intarite din Iuda (2 Regi 18,13).

Un semn. Semnul acesta consta din miscarea inversa a umbrei pe cadranul solar (2 Regi 20,8-11).

32:25 Dar Ezechia n-a rasplatit binefacerea pe care a primit-o, caci i s-a ingamfat inima. Mania Domnului a venit peste el, peste Iuda si peste Ierusalim.

S-a ingamfat. Despre ingamfarea lui Ezechia cu prilejul vizitei solilor babilonieni si exprimarea neplacerii Domnului, vezi 2 Regi 20,12-19 si Isaia 39.

32:26 Atunci Ezechia s-a smerit din mandria lui, impreuna cu locuitorii Ierusalimului, si mania Domnului n-a venit peste ei in timpul vietii lui Ezechia.

N-a venit. Primind mustrarea lui Isaia, Ezechia s-a smerit si a acceptat voia Domnului. Pocainta aceasta nu e raportata in Regi sau Isaia, dar este raportata amanarea sentintei care fusese pronuntata, impreuna cu raspunsul plin de recunostinta al lui Ezechia (2 Regi 20,19; Isaia 39,8). Ca urmare a pocaintei lui Ezechia, lovitura din partea Babilonului n-a venit decat pe vremea lui Nebucadnetar, un secol mai tarziu.

32:27 Ezechia a avut multe bogatii si multa slava. Si-a facut vistierii de argint, de aur, de pietre scumpe, de mirodenii, de scuturi, si de toate lucrurile care se pot dori;

Bogatii si multa slava. Compara cu 2 Regi 20, 13 si Isaia 39,2.

32:28 hambare pentru roadele de grau, de must si de untdelemn, grajduri pentru tot felul de vite, si staule pentru oi.

De grau, de must si de untdelemn. Acestea sunt de repetate ori amintite impreuna ca roade importante ale tarii si ca semne ale binecuvantarilor Cerului (2 Cronici 31,5; Numeri 18,12; Deuteronom 7,13; Neemia 5,11; Ieremia 31,12 etc; cf. Apocalipsa 6,6).

32:29 Si-a zidit cetati, si a avut belsug de boi si de oi; caci Dumnezeu ii daduse multe avutii.

Caci Dumnezeu ii daduse. Dumnezeu le da oamenilor putere sa castige bogatie si Isi deschide mana Sa imbelsugata ca ei sa poata avea parte de comorile Lui (vezi Genesa 24,35; 1 Cronici 29,12; Iov 42,12; Proverbe 10, 22).

32:30 Tot Ezechia a astupat si gura de sus a apelor Ghihon, si le-a adus in jos spre apus de cetatea lui David. Ezechia a izbutit in toate lucrarile lui.

A astupat si gura de sus a apelor. Vezi 2 Cronici 32,4 si 2 Regi 20,20.

32:31 Insa, cand au trimis capeteniile Babilonului soli la el sa intrebe de minunea care avusese loc in tara, Dumnezeu l-a parasit ca sa-l incerce, pentru ca sa cunoasca tot ce era in inima lui.

Solii. Compara cu 2 Regi 20,11-13; Isaia 39,1.2.

Se intreba de minunea care avusese loc. Miscarea in sens invers a umbrei pe cadranul solar (2 Regi 20,11; Isaia 38,8) a fost un fenomen deosebit de interesant pentru astrologii si astronomii Babiloniei si trebuie sa fi fost un subiect de cercetare speciala din partea solilor. Manifestarea acestei minuni ii oferea lui Ezechia ocazia neobisnuita sa marturiseasca despre puterea si bunatatea lui Dumnezeu. Daca Ezechia ar fi fost credincios si ar fi povestit reprezentantilor veniti de la Merodac-baladan exact cum avusese loc intamplarea aceasta si cum Dumnezeu facuse o minune atat de vindecare, cat si in natura, barbatii acestia s-ar fi putut intoarce in Babilonia cu o solie care ar fi facut cunoscut multora din tara aceea idolatra adevarata natura a lui Dumnezeu. In felul acesta s-ar fi deschis calea pentru a-i ajuta pe multi sa-L cunoasca si sa se inchine Dumnezeului care a facut cerul si pamantul.

Ca sa-l incerce. Punerea la incercare nu era pentru informarea lui Dumnezeu, ci pentru folosul lui Ezechia. Mandria care il impinsese pe rege spre greseala lui prinsese deja radacini in inima lui si daca nu era tinuta sub control ar fi dus la distrugerea lui. In indurare Lui, Dumnezeu a ingaduit ca sa apara anumite circumstante care i-au descoperit lui Ezechia adevarata stare a inimii sale. Experienta ilustreaza felul cum lucreaza Dumnezeu la modelarea caracterului omului. Adesea oamenii nu-si dau seama de defectele naturii lor. Doar atunci cand sunt confruntati cu diferite incercari, aceste slabiciuni devin evidente.

Daca o incercare isi indeplineste scopul, asa incat sufletul sa fie bine "trecut prin scoala" [exercitat, KJV] (Evrei 12,11), s-ar putea sa nu mai fie necesara o alta punere la proba in privinta aceea. Daca sufletul se razvrateste cand e mustrat, pot fi trimise alte incercari sau puneri la proba, pana cand fie are loc schimbarea, fie cazul este abandonat fiind fara speranta (Osea 4,17). De aceea, crestinul poate sa prinda curaj in incercare. Faptul ca e chemat sa sufere incercarea dovedeste faptul ca Domnul vede in el ceva pretios si vrednic de modelare. Daca n-ar fi fost in el nimic care ar fi putut proslavi Numele Lui, Dumnezeu n-ar irosi timp ca sa-l innobileze (vezi 7T 214). Compara cu Iov 23,10.

32:32 Celelalte fapte ale lui Ezechia, si faptele lui evlavioase, sunt scrise in vedenia prorocului Isaia, fiul lui Amot, in cartea imparatilor lui Iuda si Israel.

Vedenia proorocului Isaia. Acesta era titlul pe care il daduse proorocul Isaia profetiei sale (Isaia 1,1).

32:33 Ezechia a adormit cu parintii sai, si l-au ingropat in cel mai bun loc al mormintelor fiilor lui David. Tot Iuda si locuitorii Ierusalimului i-au dat cinste la moarte. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Manase.

Cel mai bun. Ebr. ma'aleh, "o urcare", "o inaltare" (Numeri 34,4), al carei semnificatii nu este pe deplin clare. S-ar putea referi la o plasare superioara, astfel incat Ezechia sa fi fost ingropat intrun loc mai inalt al mormintelor regale, deasupra regilor care-l precedasera pe scaunul de domnie al lui Iuda. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-23 PK 349-362

3-6 �

PK 350

7.8 �

PK 349

8 �



ML 32; PK 351; 5T 195

17 �



PK 355

20 �



PK 354

21 �



GC 512; PK 361

25 �



PK 346

26 �



PK 347

31 �



PK 346