English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Cronici, 31


31:1 Cand s-au ispravit toate acestea, toti cei din Israel care erau de fata au plecat in cetatile lui Iuda, si au sfaramat stalpii idolesti, au taiat Astarteele, si au surpat de tot inaltimile si altarele din tot Iuda si Beniamin si din Efraim si Manase. Apoi toti copiii lui Israel s-au intors in cetatile lor, fiecare la mosia lui.

Cand s-au ispravit toate acestea. Cand Pastele si Sarbatoarea azimilor, care a urmat, trecusera. Toti cei din Israel. Toti inchinatorii care erau de fata, incluzand pe cei din teritoriul regatului de nord si pe cei din Iuda. Stalpii idolesti. [Chipurile, KJV]. Literal, "stalpii" obisnuiti pentru cultele canaanite (vezi la Genesa 28,18). Astarteele. [Dumbravile, KJV]. Aserimi sau pomi sfintiti. Ei erau embleme ale fertilitatii fizice (vezi la cap. 14,3; 33,7).

Din Efraim. Lovitura aceasta data idolatriei a avut loc in "tot Iuda si Beniamin", dar si in "Efraim si Manase", probabil nu atat de mult in acestea din urma, intrucat cuvantul "tot" e folosit in legatura cu teritoriile lui Iuda. S-ar putea ridica intrebarea: cum de au fost permise masuri atat de drastice impotriva sistemului de religie idolatru in natiunea apostata a lui Israel? Fara indoiala ca masurile acestea ar fi fost imposibil de aplicat cu cativa ani inainte. Dar Israel era acum numai o umbra a maretiei ei de odinioara. Cea mai mare parte a teritoriului lui fusese cotropita deja de Asiria si o multime de oameni din poporul lui fusese luata captiva, iar acum ramasita slabita a natiunii isi astepta sentinta.

Judecatile care cazusera deja si soliile profetilor isi lasasera amprenta, chiar daca poporul nu se dezbarase de idolatrie (vezi PK 287, 336). Dar in conditiile acestea, exista probabil suficienta teama sau apatie in randul populatiei in general ca sa se impotriveasca minoritatii pline de ravna care se intorsese de la Ierusalim si nimicea altarele si idolii, pe oriunde ajungea.

O alta posibila explicatie ar fi ca "toti cei din Israel care erau de fata", inclusiv gazdele din Iuda si Beniamin, dupa ce au trecut prin cetatile regatului de sud, au fost invitati de minoritatea israelita prezenta sa continue campania in Israel. Daca grupe ale unei astfel de miscari populare spontane au facut incursiuni fulger impotriva catorva inaltimi din Efraim si Manase, succesul lor n-ar fi surprinzator, in conditiile care existau pe vremea aceea in regatul de sud. Totusi ne lipsesc amanuntele cu privire la felul cum s-a realizat distrugerea altarelor idolatre israelite si nu ni se da nici o indicatie ca Ezechia ar fi intreprins vreo actiune oficiala in afara propriului sau regat, deoarece asa "a facut Ezechia in tot Iuda" (v. 20).

31:2 Ezechia a asezat din nou cetele preotilor si Levitilor, dupa sirul lor, fiecare dupa slujbele sale, preoti si Leviti, pentru arderile de tot si jertfele de multumire, pentru slujba, pentru cantari si laude, la portile taberei Domnului.

A asezat... cetele. Ezechia a instituit din nou sistemul de slujire prin rotatie, asa cum fusese stabilit la inceput de David (vezi 1 Cronici 23,6; 24,1; si 2 Cronici 8,14).

31:3 Imparatul a dat o parte din averile lui pentru arderi de tot, pentru arderile de tot de dimineata si de seara, si pentru arderile de tot din zilele de Sabat, de luna noua si de sarbatori, cum este scris in legea Domnului.

Din averile lui. Referirea este cu privire la contributia regelui la jertfele curente de la Templu (vezi 1 Cronici 23,31) poruncite de Moise (Numeri 28,19). In mijlocul neglijarii generale a Templului, sistemul acesta de servicii fusese intrerupt, dar regele l-a reinnoit acum, fiind primul care a incurajat poporul prin faptul ca, personal, si-a asumat pe deplin partea de raspundere in privinta jertfelor acestora.

31:4 Si a poruncit poporului, locuitorilor Ierusalimului, sa dea preotilor si Levitilor partea cuvenita lor, ca sa tina cu scumpatate legea Domnului.

Preotilor... partea cuvenita. Poporul a fost instruit sa le dea preotilor si levitilor zecimile si cele dintai roade (v. 5) poruncite de Moise (Numeri 18, 12-30).

Sa tina cu scumpatate. [Sa fie incurajati, KJV]. Ebr. chazaq, insemnand fundamental "a fi tare", "a fi hotarat". Aici pare sa aiba sensul de "a implini cu strictete". Avand sprijin corespunzator, preotii si levitii nu urmau sa mai aiba nevoie sa se ocupe de treburi vremelnice (vezi Neemia 13,10-14).

31:5 Cand a iesit porunca aceasta, copiii lui Israel au dat din belsug cele dintai roade de grau, de must, de untdelemn, de miere, si din toate roadele de pe camp; au adus din belsug si zeciuiala din toate.

Au dat din belsug. [Au adus din belsug, KJV]. Versetele 5.6 descriu raspunsul dat la porunca lui Ezechia (v. 4). Cele dintai roade. Vezi Numeri 18,12-18; Deuteronom 18,4. Zeciuiala. Vezi Genesa 14,20; 28,22; Levitic 27,30-32; Numeri 18,21-24; Neemia 10,37; 13,12; Maleahi 3, 8-12; Matei 23,23; Evrei 7,5-9.

31:6 Tot odata, copiii lui Israel si Iuda, care locuiau in cetatile lui Iuda, au dat zeciuiala din boi si oi, si zeciuiala din lucrurile sfinte care erau inchinate Domnului, Dumnezeului lor, si au facut mai multe gramezi.

Copiii lui Israel. Locuitorii din regatul de sud care emigrasera in Iuda si se asezasera acolo (vezi cap. 10,17; 11,13.14.16; 30,25).

31:7 Au inceput sa faca gramezile in luna a treia, si au ispravit in luna a saptea.

Luna a saptea. Poporul a inceput sa aduca zecimea in natura din luna a treia (care incepea in mai sau iunie), cand strangerea cerealelor era incheiata, si a continuat pana in luna a saptea (care incepea in septembrie sau octombrie), cand culesul livezilor si viilor se terminase. Luna a saptea era timpul cand se tinea in mod normal Sarbatoarea secerisului sau a corturilor (Exod 23,16; Levitic 23,34), dupa ce toate roadele fusesera adunate si se terminase si culesul viilor.

31:8 Ezechia si capeteniile au venit sa vada gramezile, si au binecuvantat pe Domnul si pe poporul Sau Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

31:9 Si Ezechia a intrebat pe preoti si pe Leviti de gramezile acestea.

Pe preoti. Ce i-a intrebat Ezechia pe preoti poate fi dedus din raspunsul dat in v. 10. Ezechia a fost surprins de marea cantitate de produse care fusese adusa si este posibil sa fi intrebat daca ceea ce vazuse reprezenta cantitatea totala adusa sau daca preotilor le fusesera satisfacute deja nevoile.

31:10 Atunci marele preot Azaria, din casa lui Tadoc, i-a raspuns: De cand au inceput sa se aduca darurile in Casa Domnului, noi am mancat, ne-am saturat, si a mai ramas mult, caci Domnul a binecuvantat pe poporul Sau. Si iata ce mare gramada a mai ramas!

Azaria. Daca acesta era curajosul preot care se impotrivise lui Ozia (cap. 26,17.18), atunci trebuie sa fi fost exclus din slujba pentru un oarecare timp, poate destituit de idolatrul Ahaz, deoarece preotul lui Ahaz era mai docilul Urie (2 Regi 16,10-16).

Casa lui Tadoc. Preotia din ramura aceasta, descinzand din Eleazar (1 Cronici 2,26-35). La finele istoriei lui Iuda preotimea era din casa lui Tadoc (Ezechiel 44,15).

Domnul a binecuvantat. Cand poporul a fost credincios in aducerea zecimilor, Dumnezeu l-a binecuvantat dandu-i o recolta bogata (vezi Maleahi 3,10).

31:11 Ezechia a dat porunca sa pregateasca niste camari in Casa Domnului; si le-au pregatit.

Camari. Contributiile din primele roade si zecimi care fusesera aduse erau atat de mari incat a trebuit sa se ia masuri speciale pentru depozitarea lor.

31:12 Au adus in ele cu credinciosie darurile de mancare, zeciuiala, si lucrurile sfinte. Levitul Conania avea grija lor, si fratele sau Simei era al doilea dupa el.

Verset ce nu a fost comentat.

31:13 Iehiel, Azazia, Nahat, Asael, Ierimot, Iozabad, Eliel, Ismachia, Mahat si Benaia erau intrebuintati sub carmuirea lui Conania si a fratelui sau Simei, dupa porunca imparatului Ezechia si a lui Azaria, capetenia Casei lui Dumnezeu.

Sub carmuirea. Conania si Simei, impreuna cu un numar de subalterni ai lor, aveau sa poarte raspunderea zecimilor si a darurilor care erau aduse la Templu.

31:14 Levitul Core, fiul lui Imna, usier in partea de rasarit, avea grija de darurile de buna voie aduse lui Dumnezeu, ca sa imparta ce era adus Domnului prin ridicare si lucrurile prea sfinte.

Darurile de bunavoie. Acestea erau daruri de bunavoie, spre deosebire de primele roade si de zecimi (Deuteronom 12,6).

Prea sfinte. Jertfele de mancare, jertfele pentru pacat si jertfele pentru vina erau numite in felul acesta (Levitic 2,3; 6,25; 7,1.6).

31:15 In cetatile preotesti, Eden, Miniamin, Iosua, Semaia, Amaria si Secania erau pusi sub carmuirea lui ca sa imparta cu credinciosie fratilor lor, mari si mici, partea cuvenita lor, dupa cetele lor:

Cetatile preotesti. Cetatile din Iuda si Beniamin date initial preotilor sunt aratate in Iosua 21,9-19.

31:16 celor de parte barbateasca inscrisi de la varsta de trei ani in sus; tuturor celor ce intrau zilnic in Casa Domnului ca sa-si faca slujba dupa insarcinarile si dupa cetele lor;

Celor de parte barbateasca inscrisi. Semnificatia poate fi ca levitii care erau de serviciu la Templu si ale caror nume erau inscrise ca atare, impreuna cu copiii lor de parte barbateasca de la varsta de trei ani in sus, primeau cele necesare din cota parte zilnica de la Templu. In felul acesta ei nu urmau sa imparta cu altii care traiau in cetatile levitice si care nu avea nici o parte din jertfele de la Templu.

31:17 preotilor inscrisi dupa casele lor parintesti, si Levitilor de la douazeci de ani in sus, dupa slujbele si dupa cetele lor:

De la douazeci de ani in sus. Inregistrarea levitilor era potrivit slujbelor si grupelor lor (vezi 1 Cronici 23,24).

31:18 la toata adunarea preotilor si Levitilor inscrisi cu toti pruncii lor, cu nevestele lor, cu fiii si fiicele lor, caci erau fara prihana in impartirea lucrurilor sfinte.

Inscrisi. Numele tuturor erau inscrise in registrele oficiale, inclusiv sotiile si copiii, atat fiii, cat si fiicele. In felul acesta fiecare persoana din familiile preotilor isi primea partea sa dreapta, si nimeni nu suferea din cauza neglijentei sau a discriminarii.

31:19 Si pentru fiii lui Aaron, preotii, care locuiau la tara in imprejurimile cetatilor lor, erau in fiecare cetate oameni numiti anume, ca sa imparta partile cuvenite tuturor celor de parte barbateasca din preoti si tuturor Levitilor inscrisi.

La tara. Au fost de asemenea randuiti slujbasi care sa distribuie parti acelor preoti sau leviti care traiau in asezarile rurale, in afara de cetatile preotesti (vezi Levitic 25,34; Numeri 35,2-5; Iosua 14,3.4; 21,2).

Numiti anume. In diferitele cetati erau randuiti slujbasi indicati nominal pentru a face distributia printre preotii si levitii rurali. In felul acesta, nici unul nu trebuia sa fie neglijat, nici aceia care locuiau departe si care era posibil sa fie trecuti cu vederea.

31:20 Iata ce a facut Ezechia in tot Iuda. El a facut ce este bine, ce este drept, ce este adevarat, inaintea Domnului, Dumnezeului sau.

Ce este bine. Ezechia a dat dovada ca era un om sincer si cinstit, un om al dreptatii, care si-a indeplinit indatoririle potrivit celor mai bune capacitati ale sale.

31:21 A lucrat cu toata inima, si a izbutit in tot ce a facut pentru Casa lui Dumnezeu, pentru lege si pentru porunci, ca sa caute pe Dumnezeul sau.

A izbutit. Cea mai sigura cheie a prosperitatii era comportamentul sincer, drept, integru. Ezechia a fost credincios lui Dumnezeu si cinstit fata de poporul sau si ca urmare a propasit, si odata cu el si natiunea.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-21 PK 338, 339

1.20.21 �

PK 338

21 �



MYP 149

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: