Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 28


28:1 Ahaz avea douazeci de ani cand a ajuns imparat, si a domnit saisprezece ani la Ierusalim. El n-a facut ce este bine inaintea Domnului, cum facuse tatal sau David.

Ahaz. Capitolul acesta, care trateaza domnia lui Ahaz, este paralel cu 2 Regi 16. Descrierea din Cronici este, in ansamblu, are mai multe detalii decat cel din Regi, dar nu mentioneaza cateva din detaliile redate acolo.

28:2 A umblat in caile imparatilor lui Israel; si a facut chiar chipuri turnate pentru Baali,

Chipuri turnate pentru Baali. Vezi la Judecatori 2,11; vezi si 1 Regi 16,31; 2 Regi 1,2; 2 Cronici 21,6; 22,3; 24,7.

28:3 a ars tamaie in valea fiilor lui Hinom, si a trecut pe fiii sai prin foc, dupa uraciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.

Valea fiilor lui Hinom. Valea aceasta se intindea la vest si nord de Ierusalim (vezi Iosua 15,8; 18,16). Aceasta a fost scena unora dintre cele mai crude si mai revoltatoare ritualuri, probabil imprumutate din cultul canaanit.

Si-a trecut pe fiii sai prin foc. Pe cat se pare, sacrificati ca arderi de tot lui Moloh (vezi Levitic 18,21; 20,2; Deuteronom 18,10: 32,17). Jertfele omenesti erau una dintre cele mai teribile uraciuni ale Palestinei, iar pe vremea lui Iuda ele devenisera o parte obisnuita a cultului religios (Ieremia 7,31; 19,2-6; 32,35; Ezechiel 16,20,21).

28:4 Aducea jertfe si tamaie pe inaltimi, pe dealuri si sub orice copac verde.

Verset ce nu a fost comentat.

28:5 Domnul, Dumnezeul sau, l-a dat in mainile imparatului Siriei. Sirienii l-au batut si i-au luat un mare numar de prinsi de razboi, pe care i-au dus la Damasc. A fost dat si in mainile imparatului lui Israel, care i-a pricinuit o mare infrangere.

L-a dat. Vezi la cap.22,8.

28:6 Pecah, fiul lui Remalia, a ucis intr-o singura zi in Iuda o suta douazeci de mii de oameni, toti viteji, pentru ca parasisera pe Domnul, Dumnezeul parintilor lor.

Parasisera pe Domnul. Cand ocrotirea Domnului se retrage, omul descopera cu tristete ca stapanul pe care si l-a ales poate fi excesiv de crud. Dupa pierderi atat de grele, nimic nu mai puteau sa impiedice Siria si Israel sa asedieze Ierusalimul. Totusi, nu l-au cucerit (2 Regi 16,5). Scopul aliatilor era sa-l detroneze pe Ahaz si sa aseze un nou conducator de-al lor (Isaia 7,2). Panica lui Ahaz este viu descrisa in Isaia 7,2.

28:7 Zicri, un razboinic din Efraim, a ucis pe Maaseia, fiul imparatului, pe Azricam, capetenia casei imparatesti, si pe Elcana, care era al doilea dupa imparat.

Capetenia casei imparatesti. Evident, inaltul functionar al palatului (vezi 1 Regi 4,6; 18,3).

Al doilea dupa imparat. Compara cu 1 Samuel 23,17; Estera 10,3. Moartea acestor trei personaje de frunte este mentionata datorita stransei lor legaturi cu Ahaz. Lovitura care le-a fost data l-a atins si pe rege.

28:8 Copiii lui Israel au luat dintre fratii lor doua sute de mii de prinsi de razboi, femei, fii si fiice, si le-au luat multa prada, pe care au adus-o la Samaria.

Doua sute de mii. Acestea erau femei si copii luati ca robi.

28:9 Acolo era un proroc al Domnului, numit Oded. El a iesit inaintea ostirii care se intorcea la Samaria, si le-a zis: In mania Sa impotriva lui Iuda i-a dat Domnul, Dumnezeul parintilor vostri in mainile voastre, si voi i-ati ucis cu o furie, care s-a ridicat pana la ceruri.

Un prooroc. Aceasta intreaga parte (v. 9-15), care vorbeste despre trimiterea inapoi a prizonierilor, se gaseste doar in Cronici.

Mania Sa impotriva lui Iuda. [Era maniat pe Iuda , KJV]. Domnul dorea ca Israel sa cunoasca faptul ca nu datorita curajului lor iesisera biruitori in aceasta campanie, ci datorita pacatului lui Iuda; de aceea fusese posibil ca Israel sa-i invinga.

Cu o furie. Faptul ca mana ocrotitoare fusese retrasa de la Iuda nu indreptatea pe Israel sa ia masurile severe si crude pe care le-au luat impotriva vecinului sau. Domnul este Dumnezeul unei dreptati nemarginite, "incet la manie si bogat in bunatate, iarta faradelegea si razvratirea, dar nu tine pe cel nevinovat" (Numeri 14,18). Domnul a ingaduit ca Asiria sa fie unealta de pedepsirea poporului Sau, dar a prezis si ca va "pedepsi... pe imparatul Asiriei pentru rodul inimii lui ingamfate" (Isaia 10,5-12; vezi la 2 Cronici 22,8).

28:10 Si credeti acum ca veti face din copiii lui Iuda si din Ierusalim robii si roabele voastre? Dar voi nu sunteti vinovati inaintea Domnului, Dumnezeului vostru?

Voi nu sunteti vinovati? Voi nu aveti pacatele voastre impotriva Domnului, pacate care merita de asemenea pedeapsa? Sunteti voi atat de lipsiti de vinovatie incat indignarea voastra impotriva fratilor vostri sa poata fi indreptatita inaintea Cerului?

28:11 Ascultati-ma dar, si dati drumul acestor prinsi pe care i-ati luat dintre fratii vostri; caci mania aprinsa a Domnului este peste voi!

Dati drumul acestor prinsi. Prin Moise, Domnul interzisese in mod expres israelitilor sa-i inrobeasca pe fratii lor (Levitic 25,42-46).

Peste voi. Israel fusese martor la soarta de care avusese parte poporul lui Iuda cand mania Domnului a fost asupra lor. Faptul ca mania lui Dumnezeu era indreptata acum impotriva lui Israel a facut pe unii dintre conducatorii natiunii sa cugete in mod serios.

28:12 Unii dintre capii fiilor lui Efraim: Azaria, fiul lui Iohanan, Berechia, fiul lui Mesilemot, Ezechia, fiul lui Salum, si Amasa, fiul lui Hadlai, s-au ridicat impotriva celor ce se intorceau de la ostire,

Copiii. Sefii patriarhali ai semintiilor din nord la care se face referire aici, precum "Efraim" (vezi Isaia 7,2.5.9; Osea 5,9-14 ).

28:13 si le-au zis: Sa nu aduceti aici pe acesti prinsi de razboi. Caci, dupa ce ca suntem vinovati inaintea Domnului, voi vreti sa mai si adaugati la pacatele si la greselile noastre. Suntem foarte vinovati, si mania aprinsa a Domnului este peste Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

28:14 Ostasii au lasat pe prinsii de razboi si prada inaintea capeteniilor si inaintea intregii adunari.

Verset ce nu a fost comentat.

28:15 Si oamenii numiti pe nume pentru aceasta, s-au sculat si au luat pe prinsii de razboi, au imbracat cu prada pe toti cei ce erau goi, le-au dat haine si incaltaminte, le-au dat sa manance si sa bea, i-au uns, au incalecat pe magari pe toti cei osteniti, si i-au adus la Ierihon, cetatea finicilor, la fratii lor. Apoi s-au intors la Samaria.

Verset ce nu a fost comentat.

28:16 Pe vremea aceea, imparatul Ahaz a trimis sa ceara ajutor de la imparatii Asiriei.

Cetatea finicilor. Compara cu Deuteronom 34,3.

28:17 Edomitii au venit iarasi, au batut pe Iuda, si le-au luat prinsi de razboi.

Imparatii Asiriei. Versetele 16-21, care trateaza apelul lui Ahaz de ajutor din partea Asiriei, sunt paralele cu 2 Regi 16,7-9. Vezi si Isaia 7,8.

28:18 Filistenii au navalit in cetatile din campie si din partea de miazazi a lui Iuda; au luat Bet-Semesul, Aialonul, Ghederotul, Soco si satele lui, Timna si satele ei, Ghimzo si satele lui, si s-au asezat acolo.

Filistenii. Fiind batuti de Ozia (cap. 26,6), este evidenta ca filistenii erau nerabdatori sa se razbune. Cetatile pe care le-au luat se aflau in regiuni adesea disputate de Iuda si Filistia.

S-au asezat acolo. Acestea nu erau simple navaliri la hotare, ci atacuri serioase in urma carora teritoriile ocupate au fost stapanite o vreme.

28:19 Caci Domnul a smerit pe Iuda, din pricina lui Ahaz, imparatul lui Israel, care avusese o purtare fara frau in Iuda si pacatuise impotriva Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

28:20 Tilgat Pilneser, imparatul Asiriei, a venit impotriva lui, s-a purtat cu el cum s-ar purta cu un vrajmas, si nu l-a ajutat.

Tilgat Pilneser. Acesta era Tilgat Pileser III (745-727 i.Hr.), unul dintre cei mai mari cuceritori dintre imparatii asirieni. Conform Canonul asirian Eponym sau listei limmu (vezi vol. II, p.55, 155), el a pornit impotriva filistenilor in anul 734 si impotriva Damascului in anul 733 si 732. E posibil ca aceste campanii sa fi fost intreprinse ca raspuns la cererea staruitoare de ajutor a lui Ahaz.

Nu l-a ajutat. Imparatul Asiriei nu era interesat de prosperitatea lui Ahaz sau a poporului lui Iuda. Cand a pornit impotriva Filistiei si Siriei a cautat sa-si promoveze propriile interese si pe cele ale natiunii sale. Asirienii erau tot la fel de dispusi sa distruga atat natiunea ebraica, cat si oricare alta natiune. Lucrul acesta aveau sa-l descopere curand Ahaz si Ezechia.

28:21 Caci Ahaz a pradat Casa Domnului, casa imparatului si a mai marilor, ca sa faca daruri imparatului Asiriei; dar nu i-a ajutat la nimic.

Nu i-a ajutat. Ahaz si-a dat seama spre propria sa amaraciune ca aviditatea asiriana nu era usor de satisfacut si ca el se alesese doar cu durere si necaz in urma purtarii sa nechizbuite.

28:22 Pe vremea aceea, chiar cand era la stramtoare, a pacatuit si mai mult impotriva Domnului, el, imparatul Ahaz.

A pacatuit si mai mult. In loc sa invete din necazul sau, Ahaz a devenit si mai inversunat si mai incapatanat. A mers din rau in rau, conducandu-si poporul pe o carare care nu ducea decat la distrugere.

28:23 A adus jertfa dumnezeilor Damascului, care-l batusera, si a zis: Fiindca dumnezeii imparatilor Siriei le vin in ajutor, le voi aduce si eu jertfe, ca sa-mi ajute. Dar ei au fost prilejul caderii lui si a intregului Israel.

Dumnezeilor Damascului. In loc sa-si vina in fire si sa-si da seama ca necazul sau se datora faptului ca Il parasise pe Domnul, Ahaz a devenit atat mai furios si mai inversunat pe Dumnezeu si a mers pe o cale care i-a adus lui si natiunii sale pedepse si mai grele. Cand Tilgat Pileser a cucerit Damascul, Ahaz s-a dus in cetatea aceea pentru a aduce omagiu imparatului asirian. Pe cand era acolo, a vazut un altar dupa care a facut o copie si pe care l-a asezat in fata Templului din Ierusalim, indepartand altarul de arama din locul lui (vezi 2 Regi 16,9-16).

28:24 Ahaz a strans uneltele din Casa lui Dumnezeu, si a facut bucati uneltele din Casa lui Dumnezeu. A inchis usile Casei Domnului, si-a facut altare in toate colturile Ierusalimului.

A facut bucati. Vezi la 2 Regi 16,17. Se vede ca a avut loc o distrugere generala a uneltelor sacre ale Templului.

A inchis usile. Ahaz a pus capat slujbelor de la Templu. Candelele au fost stinse, arderea tamaii a incetat, iar aducerea de jertfe a fost intrerupta (cap. 29,7).

Altare in toate colturile. Acel unic altar mare de ardere a jertfelor era o metoda impresionanta de a inscrie in mintea oamenilor doctrina cu privire la un singur Dumnezeu adevarat. Numeroasele altare din toate partile Ierusalimului vorbeau fara gres de politeismul pe care il incuraja Ahaz.

28:25 si a ridicat inaltimi in fiecare cetate a lui Iuda, ca sa aduca tamaie altor dumnezei. Si a maniat astfel pe Domnul, Dumnezeul parintilor sai.

Inaltimi. Compara cu v. 2-4.

A maniat. Compara cu Deuteronom 32,16.17.

28:26 Celelalte fapte ale lui si toate caile lui, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in cartea imparatilor lui Iuda si Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

28:27 Ahaz a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat in cetatea Ierusalimului, caci nu l-au pus in mormintele imparatilor lui Israel. Si in locul lui, a domnit fiul sau Ezechia.

Mormintele imparatilor. Compara cu tratamentul aplicat lui Ioram, Ioas si Ozia (cap. 21,20; 24,25; 26,23).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-27 PK 322-330

2.3 �

PK 324

6-15 �

PK 649

19.22-24 �

PK 330